Hozzászólások

  • Vinczéné E. Valéria 10 számú kérdése
  • 2002-06-01

T.Ügyvéd Úr!

Elnézést kérek! Az e-mail cím tehát:avincze@axelero.hu

Köszönettel:Vinczéné

Közösségi oldal:


  • Vinczéné E. Valéria 9 számú kérdése
  • 2002-06-01

T.Ügyvéd Úr!

Ami az előzőekből kimaradt,de Ön nyilván rájött:

A 2002-es adásvételnél keletkezett különbözet 4 millió forint alatt van,tehát csak ennek a 2%-át kellene kifizetnünk és a fennmeradó összeg 6%-át nem,ha lenne erre mód.

Köszönettel!

Tisztelt Vinczéné E. Valéria!
Utalt arra, hogy a fenti E-mail-címre válaszoljak, de ilyet nem adott meg. Mit tegyek?
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Vinczéné E. Valéria 8 számú kérdése
  • 2002-06-01

T.Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő lenne:

1998-ban férjemmel lakást vásároltunk,mely lakásra 2% illetéket fizettünk ki.
(Előzőleg férjem már rendelkezett egy lakással,melyet értékesÍtettünk)
Időközben született két gyermekünk,és 2002-ben vettünk egy nagyobb lakást,természetesen a 1998-ban megszerzettet értékesÍtve.

A két lakásvásárlás között tehát csk négy év telt el,és nem tudom jól értesültünk-e,hogy ez esetben a 2002-ben vásárolt lakás teljes vételárának a 6%-a az illeték,függetlenül attól,hogy egyidejűleg el is adtuk a régi lakásunkat.

Valóban létezik az a megkötés,hogy 5 éven belül történő adásvételeknél csak egyszer vehető figyelembe "csak" a különbözet,mint illeték-alap?

Ha pedig valóban így van,nincs-e mód arra,hogy utólag a korábban megszerzett lakásra fizessem a 6%-os illetéket,vagyis a kedvezményt inkább a mostani adásvételre kérjem?

Válaszát előre is megköszönve várom a fenti e-mail címre!

Tisztelettel:Vinczéné E. Valéria

Közösségi oldal:


  • Almási Erzsébet 2 számú kérdése
  • 2002-03-02

Köszönettel venném segítségét az alábbi kérdésben: Ingatlant adunk el, melynek forgalmi értéke 8 millió Ft. Veszünk rögtön utána 6,5 millió Ft-ért másikat. Illetéktörvény azt írja, hogy ilyen esetben a különbözet után kell illetéket fizetni. Igaz ez akkor is, ha a vásárolt lakás a kisebb értékű? Ilyenkor nem gyarapodik az ingatlanvagyon, miért kellene fizetni illetéket? Több ismerősöm azt állítja, hogy ilyen esetben "logikusan" nem kell fizetni, csak ha nagyobb értékű az új ingatlan. De akkor miért nem így fogalmaz a törvény?

Tisztelt Almási Erzsébet!
Sajnos nem tudok jó hírekkel szolgálni. A lakáseladás és -vétel egymáshoz viszonyítottan egy éven belüli megtörténte esetén a lakások vételárának különbözete után visszterhes vagyonszerzési illetéket kell fizetni, még akkor is, ha a különbözet "negatív".
Jelen esetben a különbözet 1,500,000 Ft, ennek két (2) százaléka az illeték mértéke.
Abban igaza van, hogy az ingatlanvagyon nem gyarapszik, de az illetékfizetés nem a vagyongyarapodáshoz, hanem a vagyonszerzéshez kapcsolódik, az állam pedig ehhez egy kedvezményt kapcsol, amelyet szokás "cserepótló illetéknek" nevezni.
A kedvezmény egyébként egy erre a célra szolgáló formanyomtatvány kitöltésével és benyújtásával vehető igénybe.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal: