Hozzászólások

  • Bressel Előd 3650 számú kérdése
  • 2004-12-30

Tisztelt Uram!
Megpróbálom egyszerűen leírni a helyzetünket:
Adva van 3 testvér, akik egyenlő arányban tulajdonosok két kb. egyenértékű lakásban. Ezen kívül édesanyjuk lakásának leendő örökösei.
mindhárman nagykoruak, egyikük szeretné eladni az egyik lakást, családjával másikba költözni, de nem akarja, hogy a tulajdoni lapon testvérei szerepeljenek, mint tulajdonosok.
szóban megegyeztek, hogy a két lakás egy-egy testvéré, az édesanya lakásának örököse a harmadik testvér.
Kérdés: hogyan kell ezt jogilag rendezni, mi ennek a menete, kb mekkora költséggel jár?
Előre is köszönöm válaszát, boldog új évet kívánok!
tisztelettel
Bressel ELőd

Tisztelt Előd!
Többféle megoldás kínálkozhat, függően attól, hogy csak két lakás vagy a majdani örökség tárgyát képező harmadik lakás helyzetét is szeretnék rendezni/megoldani a tulajdonostársak. Adásvételi/ajándékozási és/vagy csereszerződések kombinációját kell kialakítani, és a költségekről is csak a végrehajtásra kerülő konstrukció pontos ismeretében lehet nyilatkozni. Javaslom, hogy mindezt már jogi képviselő társaságában tegyék meg, tekintettel arra, hogy a végrehajtáshoz egyébként is szükséges lesz az ügyvédi közreműködés...
Amennyiben az Irodánk a segítségükre lehet, úgy - bizalmukat előre is köszönve - várjuk jelentkezésüket.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Molnár 3647 számú kérdése
  • 2004-12-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődöm, hogy az eléggé "zavaros" magyar ingatlanpiacon meddig terjed az ingatlanközvetítők (használt lakás esetén) által felszámítható közvetítői díj "tisztességes" mértéke, és hogy miért kell e szolgáltatás után (és mennyit?) ÁFÁ-t fizetnie az eladónak, hiszen elég gyakori, hogy nem minden ügyletet jelent a közvetítő az APEH felé, már úgy értem, adózás szempontjából...
Előre is megköszönöm válaszát, bármennyire is furának tűnik a kérdésem.
Tisztelettel: Molnár I.

Tisztelt Viomill!
Az ingatlanközvetítők által kért v. alkalmazott közvetítői díj mértéke 1-5 % között mozog, amelyet még további 25 %-os ÁFA is terhel.
A közvetítő APEH-hel szembeni gyakorlata annyiban befolyásolja az Ön helyzetét, hogy ha számlát kap a szolgáltatásról, akkor az ÁFA-t meg kell fizetnie. A számla kibocsátását követően azonban a számla lekönyvelését, az ÁFA befizetését már a közvetítő jogkövetésérének és kockázatvállalásának kérdése...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Horváth István 3643 számú kérdése
  • 2004-12-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm gyors válaszát, lenne még egy kérdésem.
Szüleim árulják régi lakásukat, mely vételi árának felével szeretnék támogatni feleségemet és engem lakásvásárlásunkban. Nem az első ingatlanunkat vesszük.
Kérdésem, hogy mi ennek a támogatásnak az anyagilag legelőnyösebb módja? A vételi ár felének ajándékozása? Vagy van más mód?

Köszönettel,

Horváth István

Tisztelt Horávth úr!
Igen, ez a legegyszerűbb módja, ezáltal Önök is felhasználhatják lakáscélra, és a szülők is mentesülnek az esetleges adófizetési kötelezettség alól.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Schmidtné 3637 számú kérdése
  • 2004-12-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm szépen a választ, és külön köszönet ÖNZETLEN MUNKÁJÁÉRT.

Tisztelettel üdvözli és boldog új esztendőt, jó egészséget kíván Schmidtné

Tisztelt Schmidtné!
Köszönöm és hasonlóképpen a legjobbakat kívánom Önnek 2005-re...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Krucsó Barbara 3636 számú kérdése
  • 2004-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő ügyben szeretném a tanácsát kérni, és az ügyben felmerülő kérdéseimre választ kapni.
Édesanyám testvérénél korlátozott cselekvőképességet állapítottak meg. Tápiógyörgyén lett elhelyezve, ahol jelenleg is él állami gondozás alatt, gyámként édesanyámat jelölték ki.
Tulajdonában egy dunakeszi-i ingatlan van, a ház már romos, édesanyám sem tudja vállalni a ház gondozásával járó terheket.
Édesanyámnak ezenkívül még 3 testvére él, de tulajdonképp mivel csak édesanyám viseli a beteg testvére gondját, lemondanának az örökségükről, a dunakeszi-i ingatlanról édesanyám javára. Már ezt meg is tették, de sajnos nem ügyvéd jelenlétében. Kérdésem az lenne, hogy mi a hivatalos út, és, hogy a korlátozott cselekvőképesség alatt állónak is alá kell írnia a lemondási nyilatkozatot.
A másik kérdésem, hogy a korlátozott cselekvőképesség alatt álló személy ajándékozhat-e édesanyám javára, és ezt milyen formában teheti meg, illetve, ha haszonélvezetet hagyunk a testvérnek, akkor is szükség van-e gyámhivatali jóváhagyásra.
Válaszát előre is köszönöm:
Krucsó Barbara

Tisztelt Barbara!
A tervezett ügylethez mindenképpen szükséges ügyvédi közreműködés és gyámhatósági hozzájárulás.
Tisztelettl
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Gerti 3631 számú kérdése
  • 2004-12-28

Tisztel Ügyvéd Úr !
Szeretnék a következő kérdésemre választ kapni. Fiam édesapja egy 2 szobás lakást ajándékozott fiamnak, annak fejében, hogy lemond az örökségéről. Sajnos fél éve kettőjük között megromlott a viszony. Kérdésem az lenne, hogy vissza veheti -e az ajándékot.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Gerti!
Az ajándékozónak korlátozott lehetőségei vannak az ajándék visszakövetelésére, amelyet egyébként csak bírósági úton érvényesíthet.
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Magdi 3615 számú kérdése
  • 2004-12-27

Tisztelt Ügyvéd úr!
15 éves gyermek eladta szülői hozzájárulással saját ingatlanát.
Keletkezik adófizetési kötelezettsége?
Mikor és mennyi?

A szomszédom a telkemen szeretné a közműveket átvezetni mert ez olcsóbb mint az utcán történő átvezetés.Szorgalmi jogot kér földhivatali bejegyzéssel.
Csökkenti ez az ingatlanom értékét ha el akarom adni?
Tisztelettel várom válaszát mail-ban.

Tisztelt Magdi!
Keletkezik adófizetési kötelezettség az eladásal egyidejűleg. Az afizetés mértéke 2004-ben 20 %, 2005-ben 25 % a jövedelemre (nem az eladási árra!) vetítve.
A szolgalmi jog - nehezen megbecsülhető mértékben - csökkenti az ingatlanának értékét. Szolgalmi jogra a szomszédjának ebben az esetben nincs is lehetősége, ha a közművek más módon bevezethetőek az ingatlanra.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Helga 3612 számú kérdése
  • 2004-12-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Családi házunkat eladtuk melynek 25% volt az enyém 25% a testvéremé és 50% Anyukámé. A testvérem új lakást vásárol (de többet kap a ház árából mint 25%) . Az Anyukám beköltözne a mi új lakásunkba ami a párom nevén van és haszonélvezetet kapna élete végéig (reményeim szerint még vagy 20-30 évig). Így Anyukám nekem adná az ő részét és az én részemmel együtt én vásárolnék egy másik lakást. Ebben az esetben menetesülök-e az illetékfizetés alól (ill Anyukám) ha a kettőnk pénzéből veszem a lakást. Milyen illetékeket kell fizetni? Másrészről, hogy rendezhetjük jogilag, hogy a tesóm már később (remélem jó sokára), ne éljen köteles résszel, hiszen most megkapja kb azt a részt. Várom mielőbbi válaszát.
köszönettel,
RHelga

Tisztelt Helga!
A kérdés megválaszolásához több információra (a korábbi és a megszerzendő ingatlanokkal kapcsolatban, a párja nevén lévő lakással kapcsolatban, stb) a lenne szükség, ezért javaslom, hogy ezzel kapcsolatban már a bonyolításban közreműködő ügyvédet kérdezzék meg.Amennyiben ebben esetleg az irodánk a segítségükre lehet, úgy kérem, hogy keressenek a znagy_dr@innosec.hu e-mail címen.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • k.györgy 3611 számú kérdése
  • 2004-12-26

Tisztelt Ügyvéd Úr ! Lakóigatlant örököltem édesanyám testvérének elhúnytával. A közjegyző szerint amikor a határozatot elküldi a földhivatalhoz /és széljegyre kerülök --ez időközben megtörtént/ akkor a ház már eladható . Első kérdésem , hogy személyi jövedelem adó szempontból már a tavaszi bevalláskor szerepeltetnem kell , annak ellenére ,hogy még nem adtam el ? Második kérdésem : a jelenlegi 20 %/ januártál 25 % /ingatlan adó a teljes eladási árra vonatkozik-e ? Örökösödési illetéken és egyéb járulékos költségeken kívül /hirdetési díj/ mivel csökkenthető az adó ? Milyen esetre vonatkozik a következő rendelkezés : "Az ingatlanért kapott összeg 25%-át kelljövedelemnek tekinteni , abban az esetben ha a megszerzésre fordított összeg nem állapítható összeg ?" Előre is köszönettel K. György

Tisztelt György!
Amenniyben széljegyen szerepel, úgy valóban eladható az ingatlan. Adóznia csak akkor kell, ha az ingatlant eladta és azon jövedelme keletkezik. (Az öröklés önmagában ugyanis nem adóköteles.)
A 25 % adófizetés csak a jövedelemre vonatkozik, nem a teljes eladási árra.Az idézett jogszabályhelyet Ön nem használhatja fel, ill. "ki". Költségek még az esetleges felújítási körből számolhatóak el.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Böröcz Zoltán 3608 számú kérdése
  • 2004-12-26

Budaörsi féltulajdonú családi házam / melyben anyám lakik az élettársával / szennyvíze nincs bekötve a csatorna hálózatba, mely az utcában húzódik. Milyen határidővel kötelező a bekötést elvégezni és erről melyik jogszabály rendelkezik?

Tisztelt Böröcz Úr!
Javaslom , hogy vegye fel a kapcsolatot a csatornát üzemeltető társasággal, aki ebben a kérdésben választ tudnak adni.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • béka 3591 számú kérdése
  • 2004-12-21

Tisztelt ügyvéd úr!Kérem válaszoljanak gyorsabban a kérdésekre kérem!Köszönettel
béka

Tisztelt Béka!
Megértését kérem, de az elmúlt egy-két hétben az egyéb irányú elfoglaltságaim miatt nem tudtam azonnal válaszolni a feltett kérdésekre. Megjegyzem, hogy Önnek nincs megválaszolatlan kérdése, az elmúlt egy hónapban mindössze egy "IGEN" szövegű beírással jelentkezett a fórumon. Egyebekben megköszönöm, ha nem használ a levelében piros színt és 48-as betűméretet, képes vagyok olvasni a 12-es méretű fekete színű betűket is...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • IRODAMIX 3583 számú kérdése
  • 2004-12-18

Tisztelt Cim ! Rendszeres olvasója és mint épitkező, rendszeres kérdezőjévé is válok nagyon értékes rovatuknak.
Az épitkezésünk alsó szintjén papir-irószer boltot szeretnénk nyitni. Az épitési osztály megfelelő minőségü vizmintát kér a használatbavételi engedély kiadásához. Nem túlzás ez egy papirbolt esetében ?
KÖSZÖNJÜK VÁLASZÁT. IRODAMIX

Tisztelt Irodamix!
Annak érzem, de az intézkedést és annak jogosságát "helyből" nem tudom megcáfolni...
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • MIKUS SÁNDOR 3577 számú kérdése
  • 2004-12-17

TISZTELT ÜGYVÉD ÚR!
IDÉN AUGUSZTUSBAN KÖTÖTTEM EGY ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉST, AMELYBEN A KÖVETKEZŐ MONDAT SZEREPEL:" A VEVŐ VÁLLALJA, HOGY E SZERZŐDÉSBEN FOGLALT KÖTELEZETTSÉGEINEK NEM TELJESÍTÉSE ESETÉN A VÉTELÁR 25%-NAK MEGFELELŐ XXX ÖSSZEGŰ KÖTBÉRT FIZET A BIZOMÁNYOSNAK."
A SZERZŐDÉSBEN MEGHATÁROZOTT ÖSSZEGEKET IDŐBEN BEFIZETTEM, VISZONT NOVEMBER ELEJÉN KIDERÜLT, HOGY KÖNYVELÉSI HIBA MIATT AZ INGATLANT MÁSNAK IS ELADTÁK.
A SZERZŐDÉS AZ ELADÓ (BIZOMÁNYOS) HIBÁJÁBÓL
FELMONDÁSRA KERÜLT. LEHET-E NEKEM, MINT VEVŐNEK KÁRTÉRÍTÉSI IGÉNYEM A BEFIZETETT ÖSSZEGEN FELÜL? IGÉNYT TARTHATOK-E ENNEK A KÖTBÉRNEK A KIFIZETÉSÉRE AZ ELADÓ RÉSZÉRŐL?

Tisztelt Mikus Úr!
Kissé kockázatos egy szerződésből kiragadott mondat alapján véleményt formálni, de Önnek feltehetően jogosan merülnek fel igényei a szerződés meghiúsulása kapcsán...
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Cs. Olga 3575 számú kérdése
  • 2004-12-17

Tisztelt ügyvéd úr!
A következő ügyben szeretném a tanácsát kérni. A bátyám tavaly augusztusában vált el. A feleségével egy közös tulajdonban lévő lakásuk és egy fodrászüzlet volt, amely a feleség nevén volt, azonban egyértelműen bizonyítható, hogy az üzlet megvásárlása a bátyám pénzéből történt. A lakás eredetileg vállalati tulajdonú bérlakás volt, amit a bátyám az akkori vállalatától még a házasságuk megkötése előtt kapott, azonban megvásárlása már a házasság alatt történt.
A vagyonmegosztás során a fodrászüzlet a volt felesége tulajdonába jutott, míg a lakáson megmaradt a közös tulajdon, azonban a használati jogot a bátyám kapta meg. Egy hónappal ezelőtt a volt felesége bírósághoz fordult, hogy ő szeretné kivásárolni a lakás bátyámra eső részét.
Kötelezheti-e a bíróság arra, hogy eladja a tuladonában levő tulajdonrészt, illetve, hozhat-e a bíróság a lakás értékesítésére vonatjkozó döntést. Figyelembe veszi e a bíróság, hogy a válás során nem csak a lakás került elosztásra , hanem az üzlet azért került a feleség nevére, mert a lakás használatát a bátyám kapta.
Különválasztható -e csak a lakás fennálló vagyonközösségi megosztása az előzőleg közös megegyezéssel hozott teljes vagyon elosztásától? A kérdésem az is, hogy ilyenkor csak a lakáson fennálló vagyonközösség elosztását rendezik csak, vagy a újra kezdődik a teljes vagyon felosztása.
Köszönettel:Cs.O.

Tisztelt Olga!
A felek perbeli lehetőségeit a korábbi megállapodásuk alapozza meg. Az teremt lehetőséget a volt feleségnek a jelenlegi perhez, de az tartalmazhat olyan rendelkezést is, amely alapján a bíróság eesetleg a fodrászüzlettel kapcsolatos megállapodást is felülvizsgálja, és mindezek során természetesen a felek nyilatkozatait és kérelmeit veszi alapul.
Az elmondottak alapján nem lehet általános érvánnyel "okosat" mondani, de talán nem lenne hátrányos jogi képviselőhöz fordulni...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Bognár Györgyné 3571 számú kérdése
  • 2004-12-17

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Előző válaszát nagyon köszönöm, lenne még két kérdésem:
1, januárban előadás-vételi szerződést szeretnénk kötni, majd márciusban a véglegeset. Ez azt jelenti, hogy kétszer kell megfizetni az ügyvédi költséget?
2, az ügyvédi dijon felül fizetni kell-e és mennyit a közjegyzőnek, hogy a szerződést hitelesitse? Egyáltalán, szükség van-e erre vagy valamit félreértettem az Ön egyik előzőekben adott válaszában. '' Az ügyvéd nem készithet okiratot, csak a közjegyző......''
Köszönettel: Bognárné

Tisztelt Bognárné!
Nem kell kétszeres díjat fizetni, az ügyvéd feltehetően a munka mennyiségéhez igazodóan határoz meg egy díjat és egy fizetési ütemezést (én legalábbis így csinálnám...), de természetesen mindkettő alku tárgyát képezheti...
A közjegyzőnek nem kell fizetnie, csak akkor, ha hitelt vesz igénybe, és a bank a kölcsönszerződést közokiratba foglaltatja - ez azonban nem a lakás megszerzéséhez, hanem a hitelhezjutáshoz kapcsolódó költség. Valószínűleg itt volt egy félreértés, mivel ezt az okiratot csak közjegyző készítheti el, ügyvéd nem, de ez nem az adásvételi szerződésre vonatkozik.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal: