Hozzászólások

  • SomA 3635 számú kérdése
  • 2004-12-28

T. szakértő!
Azon módok illetve lehetőségek után érdeklődnék, hogy egy II.kerületi, önkormányzati tulajdonba lévő ingatlan, ha jól tudom jogilag főbérlőjétől meg szeretném vásárolni a lakást. Illetve a bérleti jogot. Milyen feltételek szükségesek ezen üzlet létrejöveteléhez? Az ide tartozó törvényi rendeletekhez hol férhetek hozzá? Kikérhetem-e a földhivataltől az ingatlan tulajdonlapját? Kérem e-mailban válaszoljon, vagy egy személyes találkozás is célravezető lehet!

Tisztelt SomA!
Az ingatlan tulajdoni lapját kikérheti, ill. ahhoz az irodámban - gyorsabban, kényelmesebben és olcsóbban - hozzájuthat, csakúgy, mint a kérdsét alapvetően szabályozó joganyaghoz is. Ami viszont nem áll rendelkezésemre, az a 2. kerület lakások hasznosításával, bérletével és megvásárlásával foglalkozó önkormányzati rnedelet, amelyet az önkormányzat ügyfélszolgálatán szerezhet meg...
A kérdését pedig annyiban szeretném módosítani, hogy a lakást a főbérlőtől nem tudja megvásárolni, legfeljebb a "bérleti jogot" tudja tőle megszerezni, aztán majd - ha az önkormányzat úgy dönt - a tulajdonostól megvásárolhatja a tulajdonjogot is...
A személyes konzultációnak nincs akadálya, kérem, hogy ez ügyben január 4-ét követően keressen a 3527290 irodai telefonszámon.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Bartha Attila 3585 számú kérdése
  • 2004-12-19

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ismét szeretném a véleményét kérni. Üzlethelységemet bérbeadtam egy KFT-nek, határozott időtartamra, öt évre. Most a harmadik év végénél járunk. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben a KFT-t a tulajdonosai eladnák, tehát másoké lenne, mint akikkel én szerződtem a bérletre, akkor automatikusan folytatódik-e a bérleti szerződés, vagy erre hivatkozva felmondhatom-e következmények nélkül. Attól tartok, nehogy olyan személyekkel kelljen a bérleti viszonyt még két évig folytatnom, akikkel annak idején semmi esetre sem kötöttem volna szerződést. Mit tehetek, ha a tulajdonos váltás bekövetkezik, és az új emberekkel nem szeretném a bérleti viszonyt folytatni?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Bartha úr!
Ön a társasággal kötött szerződést, amelyet nem érint az, hogy annak tulajdonosai megváltoznak. Amenniyben a Kft. tagváltozását követően a cég nem fizeti a szerződésszerű bérleti díjat, akkor élhet a rendkívüli felmondás lehetőségével, de addig Önre nézve a szerződés nem biztosít olyan lehetőséget, hogy azt felmondhatná...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Éva 3471 számú kérdése
  • 2004-12-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A lakásomat bérbe kívánom adni, a bérlők állandó lakcímként szeretnék bejelenteni az említett lakás címét. Az lenne a kérdésem, hogy ha ehhez hozzájárulok van-e valamiféle kötelezettségem?
Segítségét köszönöm.

Tisztelt Éva!
Nincs, és a lakcím bejelentése nem is keletkeztet plusz jogosítványt a bérlőknek Önnel szemben.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Péter 3462 számú kérdése
  • 2004-12-05

Önkormányzati lakásom van. Hosszabb időre külföldre megyek, így azt kb. fél évre szeretném kiadni. Va-e ennek valami akadálya? Ha igen milyen büntetést kaphatok azért ha erre rájönnek?

tisztelt Péter!
A bérleti szerződés rendelkezéseit kell megnézni, véleményem szerint nem tiltott az albérletbe adás.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • F.László 3403 számú kérdése
  • 2004-12-01

T.Ügyvéd úr!Szüleink önkormányzati lakásban élték le az életüket.3-an vagyunk testvérek,mind
hárman önállo életet élünk,más-más cimen.ÉN és aÖcsém kijelentkeztünk miután megnösültünk
a kisebbik nem jelentkezet ki hanem ideiglenes bejelentövel költözöt a feleségéhez.miután édesanyánk meghalt az önkormányzat visszavásárolta a lakást majdnem 2 millioért,mert
öcsémnek nem volt rá szüksége.jogosan vette
fel a pénzt egyedül vagy nekünkis jár a részünk belöle,elore is köszönöm válaszát.

tisztelt László!
A válaszhoz a bérleti szerződés rendelkezéseit ismernem kellene. Feltételezem egyébként, hogy Önök már nem voltak bérlők, így az öccse eljárása jogos volt.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Varanka Krisztina 3368 számú kérdése
  • 2004-11-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm a gyors válaszát, még egy kérdésem lenne, mégpedig az, hogy mi számít lakáscélú használatnak. Az, hogy ott lakom a családommal, vagy még az is beleérthető, hogy mondjuk a lakás 10-15%-át úgy használom, hogy ott pl. könyvelőként dolgozom, s ez utóbbi esetben a bérleti szerződésben kell-e erre utalni, kell, hogy tudjon róla a bérbeadó. Köszönöm türelmét, válaszát! Üdv! V. Krisztina

Tisztelt Krisztina!
Amennyiben lakást bérel, úgy azt alapvetően lakáscélra használhatja, amely kizárja az irodakénti használatot. Tehát a bérbeadó jogosan várhatja el a tájékoztatást, ill. a szerződés ennek megfelelő módosítását.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Varanka Krisztina 3363 számú kérdése
  • 2004-11-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az lenne Ön felé a kérdésem, hogy ha egy ingatlan lakáscéljára lett kiadva, az ott lakó működtethet-e ott irodát? Valamint azt is kérdezném, vállalkozóként lakáscéra bérelt ingatlannál milyen költségek számolhatók el ( elszámolható-e valami egyáltalán)?
Gratulálok az oldalhoz, hiánypótló kezdeményezés!
Üdvözlettel! V. Krisztina

Tisztelt Krisztina!
1. Köszönöm a pozitív kritikát.
2. Az Iroda működtetés kérdésében a bérleti szerződés rendelkezései az irányadóak.
3. Költségként elszámolható a bérleti díj és a rezsiköltségek is, amennyiben azok igénybevveője közvetlenül a bérlő, vagy azokat a bérbeadó "továbbszámlázza"...
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Edina 3343 számú kérdése
  • 2004-11-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi problémával kapcsolatban kérem a segítségét. Idén szeptemberben egy évre bérleti szerződést kötöttünk egy összkomfortos lakásra. Egy havi kaukciót fizettünk, a bérleti szerződésben bérlőként mindkettőnket megjelöltek. A szerződés megkötésekor több dologról szóbeli megegyezés is történet, melyet a bérbeadók később semmisnek tekintettek.

A problámánk a következő: két hete, a kötelező gázkészülék ellenőrzéskor (melynek eredményéről jegyzőkönyv is készült) javítást igénylő gázszivárgást találtak. Valamint a konyhában lévő csaptelep is meghibásodott (egyáltalán nicsen víz), nem a mi hibánkból. A tulajdonosok többszöri keresésre sem reagáltak, nem tartják olyan jellegünek a hibát, melyet nekik kellene kifizetniük. Pedig ajánlottan, postai úton megkaptak minden szükséges papírt, illetve a jegyzőkönyv fénymásolatát is. Jelenleg a konyhánk teljes egészében használhatatlan.

Kérdésem az lenne, hogy kötelesek vagyunk-e önköltségen elvégeztetni a javításokat? Amennyiben kötelesek ők javíttatni, milyen határidőn belül? Valamint amiatt, hogy nem végeztetik el a berendezés kora miatt felmerülő problémát, szerintünk a lakás rendeltetésszerü használatra alkalmatlan, felmondhatjuk a határozott időre szóló szerződést? Ez esetben visszakapjuk a kaukciót? A szerződés nem rendelkezik arról ez esetről, ha mi mondjuk fel a lakás bérletét. Viszont amennyiben a bérbeadók teszik mindezt, a szerződés szerint kötelesek vagyunk az albérletet 3 napon belül elhagyni, illetve a kaukciót nem adják vissza. Ezek ellenére minket is megillet a felmondási idő, nem csak a 3 nap? Az ingatlant rendeltetésének megfelelően használjuk, mindig mindent pontosan fizetünk.

Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Edina

Tisztelt Edina!
A határozott időtartamú szerződést nem lehet rendes felmondással megszüntetni, ha ez a másik felet megilleti, akkor egyrészt inkább határozatlan időtartamú a sezrződés, másrészt akkor Önt is megilleti ez a jog. A szerződés ismerete hiányában erről a kérdésről nem tudok többet mondani.
A leírt javítások valóban a rendeltetésszerű állapothoz szükségesek, ily módon a bérbeadó kötelezetségei körébe tartoznak. Ezeket megjavíttathatják saját költségen is, és a bérbeadóra terhelhetőek, az más kérdés, hogy az ezzel kapcoslatos bírósági eljárás mikorra fejeződik be...
Ha nem javítja meg a bérbeadó, úgy ez a határozott időtartamú szerződés rendkívüli felmondását is engedi Önöknek, a kauciót is vissza kellene kapniuk, de itt is kérdés a bírósági eljárás vonzata...
A kaució visszaadása kapcsán ismét csak a bérleti szerződés a döntő, de a kaució a szerződés megszűnése esetére szóló énzösszeg, amelyből az esetleg ki nem fizetett bérleti díjat v. költséget a bérbeadó visszatarthtja, az a szerződés megszűnésével tehát nem kerül a bérbeadó fennhatósága alá.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Attila 3163 számú kérdése
  • 2004-11-16

Kedves Ügyvéd Úr!
Van egy olyan problémám, amit nem tudok felfogni. Adva van egy kifizetett/kibérelt ingatlan, amit elvileg nov.5-e óta használhatnék de az ingatlanközvetítő úr külömböző kifogásokkal húzza a kulcs átadását, így még ma sem (nov16.-án) vehettem birtokomba a kifizetett ingatlant.
Kérdésem az lenne, hogy mivel lehetne rábírni, hogy végre átadja a kulcsokat?
Köszönettel:
Attila

Tisztelt Attila!
A bérleti szerződés alapján követelheti az ingatlan birtokbaadását, ennek elmaradása esetén perben érvényesítheti igazát akár a tulajdonossal, akár az ingatlanközvetítővel szemben.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Ivett 3108 számú kérdése
  • 2004-11-12

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2004. augusztus 1-én édesapám , én és két társam számára bérbevett egy 1,5 szobás lakást. A bérleti szerződés megkötésekor a bérleti díjat 35.000 Ft (+rezsi)- ban állapították meg. Mivel a lakást egyetemisták használják a beköltözésre csak szeptember 1-én került sor, tehát 1 hónapig nem is jártunk ott. A problémánk a következő: Ezen a héten a bérbeadó közölte velünk, hogy 5000 Ft-tal akrja emelni a bérleti díjat. Mikor ennek okát kérdeztük azt mondta ,mivel minden ára emelkedik ő is emel. Ilyen alapon akár minden 2. hónapban követelhetne + 5000 forintot. Így jövő ilyenkor már annyit fizetnénk, hogy nyugodtan kivehetnénk egy lakást a belvárosban is. Sajnos a bérleti szerződésben semmi, a lakbér emelésére vonatkozót nem kötöttünk ki. Ha most felmondanánk a bérletet, a kifizetett 2 havi kauciót (70000Ft) elvesztenénk.
A kérdésem az, hogy van e joga a bérbeadónak, gyakorlatilag két és fél hónap után emelni a díjat az inflációra hivatkozva? Ha igen akkor ezt milyen gyakran teheti meg?

Válaszát előre is köszönöm:

egy 1.szemeszteres joghallgató

Tisztelt Ivett!
Az egyoldalú szerződésmódosítás kizárt. A kauciót pedig a szerződés rendelkezései szerint veszítik el vagy jár vissza, a szerződés megszűnése esetére nem feltétlenül veszítik el azt.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Botond 3104 számú kérdése
  • 2004-11-12

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék Öntöl albérletre vonatkozó szerződés mintát kérni. Valamint azt szeretném megtudni, hogy a lakasberleti szerzodesben szereplo ber oszegere vonatkozoan van-e jogilag korlatozas hogy mi az a minimum illetve maximum osszeg amit belelehet irni.
- van-e szivessegi lakashassznalati szerzodes jogcim vagy ha nem valami hasonlo szerzodes forma amiben a lakas tulajdonos dijmentesen hasznalatba adhatja a lakasat,es ezt a szerzodes format elfogadjak a munkavallalasi vizumhoz .
koszonettel,
Botond

Tisztelt Botond!
Nem vagyok iratminták közelében, ezért szerződésmmintát nem tudok küldeni. Kérem, hogy kedden küldjön egy e-mailt a znagy_dr@innosec.hu címre és azt követően fogok küldeni.
A bérleti díj a felek szabad megállpodásán alapszik, és nincs akadálya a szívességi lakáshasználatnak sem.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Varga Tímea 3095 számú kérdése
  • 2004-11-11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérésem a következő lenne: önkormányzati lakásban lakom '99-óta egyedül, de az önkormányzati bérlemény szerződésében mostohaapám szerepel, mint főbérlő és én, mint társbérlő. Következő lenne a problémánk. Mostohaapám szeretné hogy a főbérlő ezentúl én legyek, mer ő kiszeretne jelentkezni az önkormányzati lakásból, de ha ezt megteszi, akkor automatikusan elveszik a bérleti jogot (ezt válaszolták a vagyonkezelőnél). A bérleti jogot mi megvásároltuk, és nem szeretnék elveszteni az ingatlan(bérleti jogot), és szeretnénk ha a én lennék a főbérlő. Mitévők legyünk? Igaz-e hogy elveszthetjük a bérleti szerződés jogát?
Válaszát előre is köszönöm, sokat segítene, mert teljesen tanácstalanok vagyunk.
Tisztelettel:
Varga Tímea

Tisztelt Tímea!
Az illetékes önkormányzat lakásokra és azok bérletére vonatkozó rendeletét kellene ismerni a korrekt válaszhoz...
Az Ön társbérlői jogviszonya egyébként nincs érintve a mostohaapja jogviszonyának megszűnése kapcsán, de ezt érdemes tisztázni a vagyonkezelőnél.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • zoltán 3053 számú kérdése
  • 2004-11-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2000 óta béreljük az irodát. Ezidáig ingyenes parkolási lehetőség volt az udvarban. A napokban közöltea tulajdonos, hogy a továbbiakban parkolási díjat vezet be, ami ránk mint bérlőkre is vonatkozna.
A tulajdonos követelhet - e a bérleti díjon túl parkolási díjat is?


Köszönettel: Zoltán

Tisztelt Zoltán!
Nem kizárt bérleti és parkolási díj egyidejű szedése, de ennek jogszerűségét a konkrét esetben csak a bérleti szerződés ismeretében tudnám megválaszolni.
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Krisz 3032 számú kérdése
  • 2004-11-08

T. Ügyvéd Úr!

A következő a problémánk. A testvéremmel szüleink halála után örököltünk egy családi házat. Mivel már régen távol élünk onnét, az ott élő nagyon idős nagymama mellé albérlőket fogadtunk, akik ellátták. A nagymama azóta sajnos hosszú időre kórházba került, előreléthatólag maradni is fog. A házat fel szeretnénk újítani, sürgős lenne, mert egyikünk oda kíván tavasszal költözni (vállalava a nagymama későbbi gondozását). Az albérlők azonban nem akarnak onnét elköltözni, a szerződésre hivatkozva. A szerződés (melyet a közelben ékő rokonaink kötöttek velük) ügyvédi ellenjegyzés nélkül - ide vonatkozó részei a következők:
- Felek megállapítják, hogy amennyiben özv. ....................................... elhalálozna, halálát követően 6 hónapig eltérő megállapodás hiányában jogosultak használni az ingatlant és a helyben szokásos albérleti díj 70 %-át kötelesek fizetni a költségviselés mellett.
- Jelen szerződés felmondására használók egy hónap felmondási idő vállalása mellett jogosultak.

A fentieken kívül semmi nem vonatkozik a szerződés hatályára.
Mit tudunk tenni, ohgy mielőbb üres legyen a ház?

Válaszát előre is köszönjük!

Krisz

Tisztelt Krisz!
A szerződés egy hónapos felmondási idővel felmondható, éljenek ezzel a lehetőséggel. A Ptk szerint akár 15 nappal is felmondható lenne, de mivel a bérlők számára 30 napos lehetőséget biztosítanak, így aggálymentesebb ha Önök is 30 napot biztosítanak számukra.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Kápolnási Tímea 3010 számú kérdése
  • 2004-11-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék Öntöl albérletre vonatkozó szerződés mintát kérni. Valamint azt szeretném megtudni, hogy ha én legálisan szeretném kiadni a lakásomat hova kell mennem ezt bejelenteni, ill. ez hány százalékot jelent a kért összegből. Köszönettel Tímea

Tisztelt Tímea!
Mintát a holnapi nap folyamán fogok tudni küldeni. Bejelentés ügyben annyit, hogy az APEH-nél kérjen adószámot, mint ingatlanhasznosítással foglalkozó magánszemély, kössön szerződést a bérlővel, a bérleti díjról állítson ki számlát és a jövedelem után adózzon. Talán nem lenne "haszontalan" felvenni a kapcsolatot egy adószakértővel sem...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal: