Hozzászólások

  • Bogárdi Ágnes 3633 számú kérdése
  • 2004-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám 2 éve, édesapám pedig az idén halt meg. Két testvérem van, egy bátyám, és egy öcsém. Szüleim házát hárman örököltük. A bátyám és az öcsém a házban laknak, bár a bátyámnak van egy másik lakása is. Az öcsém és én szeretnénk a házat eladni, a bátyánk nem egyezik bele. Mit tudok tenni, hogy hozzájussunk a részünkhöz?
Köszönöm a segitségét.
Bogárdi Ágnes

Tisztelt Ágnes!
A közös tulajdon megszüntetése iránt pert indíthat, amelyben kérheti - több más mellett - hogy a bíróság kötelezze a feleket az ingatlan közös értékesítésére és a vételár arányos megosztására.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Gabriella 3618 számú kérdése
  • 2004-12-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy 800négyzetméteres telkem, ami már 14éves korom óta (1981)a nevemen van.Bizom benne hogy ez az én különvagyonom. Amikor férjhez mentem(1986) rá pár év múlva anyósomék adtak kb 800E Ft-ot hogy egy kis téglaházat épitsünk rá nyaralónak. Ezt az épitkezést a férjemmel közösen kezdtük el, és még nincs használatbavételi engedélyünk, mert nincs befejezve a ház. Válás küszöbén állunk és a kérdésem az lenne, hogy ebben a felállásban hogyan kell osztozkodni a telek árán, ha esetleg eladásra kerülne. A telek esetleg az én tulajdonom és a rajta lévő ház közös szerzemény? Hogyan lehet megállapitani, hogy mennyit ér a telek és mennyit a rajta lévő ház?
Vagy meg lehetne-e azzal előzni az eladást hogy ha haszonélvezeti jogot jegyeztetnék a telkemre a szüleim javára?és ez a bejegyzés jár-e valamiféle költséggel? (amugy eddig is a szüleim gondozták a telek részemet.)
Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelt GABRIELLA!
A telek az Ön különvagyonának a része, így az egy esetleges vlás és vagyonmegosztás esetén is Önt illeti. A felépítmény az elmondottak alapján közös vagyon, bár annak aránya kérdéses, hiszen a pénz a férje részéről érkezett, a befektetett munka viszont közös volt. A telek és a felépítmény árának meghatározását egy ingatlan értékbecslő meg tudja határozni. A telekre jegyeztethet be haszonélvezeti jogot, de annak illeték és ügyvédi munkadíj vonzata van, ill. nem segítené elő a helyzet rendezését, mivel az a felépítményt nem érintené.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Zsuzsa 3613 számú kérdése
  • 2004-12-27

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Kérem, szíveskedjék az alábbiakról véleményt, illetve jogszabály szerinti tájékoztatást adni:
Szüleim tizenöt évvel ezelőtt vásárolták meg az önkormányzattól lakásukat, amelyet a testvérem és az én nevemre írattak, az őket megillető holtig tartó haszonélvezeti jog fenntartásával. Hangsúlyozom, hogy a lakást ők vették, annak fenntartásáról is ők gondoskodtak.
Jelenleg sajnos már csak édesanyám él, apám négy évvel ezelőtt meghalt.
A testvérem nyáron tragikus hirtelenséggel elhúnyt, anyám lakásának 50 százalékát testvérem két nagykorú gyereke örökölte.
Anyám 81 éves múlt, testvérem halála (már a második gyerekét veszítette el) nagyon megviselte, egyedüli gyerekként természetesen az én kötelességem gondját viselni úgy, hogy az neki a legjobb legyen.
Hogy össze tudjunk költözni vele, eladtuk a saját lakásunkat és vettünk egy kis kertes házat, ahol ideális körülmények között élhetünk anyámmal együtt.
Anyám szeretné eladni a saját lakását, részben mert nem akarja, hogy üresen, lezárva álljon - és természetesen így is lennének fizetési kötelezettségek az ingatlanra -, másrészt szeretné véglegesen elhagyni az eddigi lakását, felszámolni azt.
A testvérem két gyereke azonban úgy döntött, hogy nem járulnak hozzá ahhoz, hogy édesanyám - mint haszonélvező - eladja a saját lakását, azt amit ő vásárolt.
Kérem, szíveskedjék tájékoztatni, hogy joguk van-e ehhez, és mit tehetünk annak érdekében, hogy anyám eladhassa az ingatlanát.
Köszönettel: Zsuzsa

Tisztelt Zsuzsa!
A tulajdonostársaknak joguk van ahhoz, hogy meggátolják az eladást, ami tulajdonképpen nem is a meggátolást jelenti, hanem azt, hogy ők nem kívánják eldni azt. Ebben az esetben Ön az édesanyjával együtt közös tulajdon megszüntetése iránti pert indíthat, amelynek során a bíróság fogja a közös tulajdont megszüntetni, ill. ennek keretében a feleket kötelezni bizonyos lépések megtételére. Amenniyben ebben az irodánk segítségére lehet, úgy kérem, hogy keressen a znagy_dr@innosec.hu E-mail címen.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • ballán viola 3610 számú kérdése
  • 2004-12-26

T. ügyvéd Úr
A testvéremmel örököltünk lakóingatlant Az egyikünk eladná, de a másik nem megy bele, de még megvenni sem tudja a másik 50%-ot, Aki értékesítené az ingatlant annak szüksége lenne a pénzre! ebben az esetben hogyan juthat hozzá az örökségéhez ill. annak ráeső részéhez
Köszönöm a válaszát

ballán viola

Tisztelt Viola!
a közös tulajdon megszüntetése iránt bármelyik tulajdonostárs pert indíthat, és ekkor a bíróság határozhatja meg ennek feltételrendszerét - a felek indítványai alapján természetesen - és kötelezi a feleket ennek végrehajtására. Amennyiben további kérdései merülnek fel vagy az Irodánk a lebonyolításban lehet a segítségére, úgy kérem, hogy keressen a znagy_dr@innosec.hu E-mail címen.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Vali 3590 számú kérdése
  • 2004-12-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Élettársammal közös lakást szeretnénk vásárolni,mindkettőnk 1/2-1/2 részben lenne tulajdonos. A későbbiekben szeretnénk összeházasodni.Kérdésem,hogy a házasságkötés után mennyiben változik a fenti tulajdonrész.
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Vali!
Semennyiben! Ezt a tulajdoni hányadot a házasságkötésük nem befolyásolja, az ingatlan - ellenkező döntésükig vagy megállapodásukig - ugyanilyen arányban lesz a tulajdonuk.
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Heim Gáborné 3570 számú kérdése
  • 2004-12-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Válás és lakásvásárlás elött állok. Tavasszal eladtam egy lakást, melyet édesapámtól kaptam, ez az "örökségem". Szeretném tudni, hogy ha ma ebből a pénzből lefoglalok egy lakást, holnap beadom a válópert és kölcsönt igénylek a lakásvásárláshoz, a vásárolt lakás csak a saját tulajdonom lesz-e? A bank formanyomtatványon kéri tőlem az igazolást, miszerint a válóperem folyamatban van, így a kölcsönt egyedül veszem fel.
Köszönettel
Heim Gáborné

Tisztelt Heimné!
Elnézést a késői válaszért, remélem, hogy még nem "késő"...
Amennyiben a férjével az életközösség megszűnt, úgy a lakás a különvagyonának a része lesz, arra a férje nem tarthat igényt...
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Nagy Gergely 3569 számú kérdése
  • 2004-12-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Bővebb családunk birtokában volt 1 építési telek, amelynek felét pontosan 615nm-t évekkel ezelőtt a rokonok fele értékesített a kertszomszédnak. Most mi is el szeretnénk adni mivel most került hozzánk örökségként, viszont a szomszéd, akinek a birtokában van a fele, nem akar lemondani az elővételi jogról, és nem is akarja értékesíteni az ő részével együtt az egészet. Az a baj, hogy 16 méteres , tehát szűknek mondható utcafront miatt igazából nem lehet "elfelezni" a telket, pedig már vevő is lenne rá. Mit lehet tenni az ügyben, hogy sikerüljön is eladni, és a vevőnk is tudjon építeni a telekre. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Nagy Gergely

Tisztelt Nagy Úr!
a tulajdonostársnak nem lemondnai kell az elővásárlási jogáról, hanem a beérkező vételi ajánlat alapján eldöntheti, hogy él-e ezzel a jogával vagy sem. az építési lehetőség kapcsán viszont az önkormányzat építési-műszki osztályán érdemes érdeklődni...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Péterfi Ernő 3565 számú kérdése
  • 2004-12-16

Tisztelt Ügyvéd úr!
Ismerősöm élettársi kapcsolatban élt párjával, aki nemrég elhunyt. Közös tulajdonú volt a mintegy 20 millió forint értékű lakásuk (50-50 százalékban).
Az elhunytnak van két kiskorú gyermeke még az élettársi kapcsolatot megelőző házasságából.
Az ingatlan elhunytra eső részét tehát a két gyermek köteles részként örökli.
1. kérdés: örökölhet-e bármekkora részt is az elhunyt részéből az élettárs?
2. kérdés: Mivel most az ismerősünk egyedül használja a lakást (a két örökös gyermek máshol él az édesanyjukkal), mi a helyzet a lakáshasználati joggal? Ez a jog megjeleníthető-e vagyoni értékként ebben a helyzetben?
3. kérdés: Automatikusan megilleti-e a két gyermekörököst a lakáshasználati jog?

Várom szíves válaszát, üdvözlettel:
Péterfi Ernő

Tisztelt Péterfi Úr!
A válaszok a kérdései sorrendjében:
1. Nem, kivéve ha végrendelet született.
2. A tulajdonostársak a lakáshasználatért jogosultak ellenértéket követelni.
3. A tulajdonjog következében - ahhoz párosulva - igen, jogosultak lesznek az ingatlan 1/2-ed részének használatára is.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Éva 3542 számú kérdése
  • 2004-12-14

Tisztelt Ügyvédi iroda!
Férjemmel 1997-ben kötöttünk házasságot, másfél évi együttélés után. Házasságkötésünkkor férjemnek volt egy félkész háza, amire lakhatási engedélyt kaptunk 1996-ban azzal a kikötéssel, hogy a vakolási munkálatokat egy éven belül el kell végezni. Az eltelt idő alatt a házat közösen befejeztük, a tetőteret beépítettük, minden helyiség légkondicionált, a telken 4x8 m-es medencét építettünk. Szeretnénk ha a ház közös (50-50%) tulajdonba kerülne, de nagyon rosszul érintene, ha a kb 20 milliót érő ház fele része utáni illetéket meg kellene fizetni, hiszen abban, hogy a ház ennyit ér, az én 7 év alatti jelentős jövedelmem is benne van.
Milyen jogi megoldás jöhet szóba problémánk nem túl költséges megoldásához?
Köszönettel és tisztelettel: Éva

Tisztelt Éva!
Van megoldás, amely illetékfizetés nélkül valósítja meg az Önök célját. A megoldás lényege, hogy az Ön jelenlegi - ún. ingatlan-nyilvántartáson kívüli - tulajdonjogát közösen kérik feltüntetni az ingatlan-nyilvántartásba. Ehhez a feleknek (Önnek és férjének) kell egy ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott okiratba foglaltan nyilatkozni, amely eljárásnak csak ügyvédi munkadíj vonzata lesz.
Tisztelettel
dr.Nagy Zolátn ügyvéd

Közösségi oldal:


  • maria 3523 számú kérdése
  • 2004-12-11

Tisztelt Ügyvéd Úr! Férjemmel és kislányunkkal boldog házasságunkat a volt feleség tönkre akarja tenni, pedig ö hagyta el féjét és költözött máshoz. Követeli a lakás árát, pedig az a férjem különvagyonából lett vásárolva, de annak bizonyitását a biróság kevésnek találta.
1998-ban vásárolt lakás vételi árának felét már felajánlottuk, de ö az egészet akarja. Lehet-e az, hogy egy 104 éves korhadozó, (nem müem -lék) lakás ára 5 év alatt a dupláját érje ha ott nincs beruházás? Mivel annyit fizetni nem tudunk.(férjem rokkant, én munkanélküli) most
felperes, lakottan árverést kért. Menjünk az utcára? Nem jó az ügyvédünk? Milyen bizonyitékokra lehet még szükség a különvagyonnál, ha az is egy ház ingatlan volt és csakis a férjem nevén szerepelt? Sajnos a mostani lakás már jóhiszemüségböl 1/2-1/2 részben lett bejegyezve. Egy volt közös házuk árát 2000-ben megfelezték, de a kiköltözött feleségnek minden kell. Hová lett a különvagyon?Milyen lehetöségünk van az éltben maradás hoz? Lehet-e ilyen itéletet hozni?
Kérem hogy adjon valamilyen jó tanácsot! Köszönöm, Tisztelettel: Maria

Tisztelt Mária!
Megértem az elkeseredettségét, de - mivel van jogi képviselőjük - javaslom, hogy ezeket a kérdéseket az ügyvédjükkel beszéljék meg. Az elmondottak alapján nem áll módomban érdemi tanácsot adni, hiszen nem rendelkezem az ehhez szükséges információkkal, és még kevésbé lehet minősíteni a kolléga munkáját.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Szatkó Péter 3522 számú kérdése
  • 2004-12-11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbiakkal kapcsolatban kérem szíves szakvéleményét:

Feleségemmel megvásárlásra kiszemeltünk egy házrészt, amely ház 3/6 - 3/6-od részben két tulajdonos magántulajdona. Régi parasztház jellegű házról van szó, a két lakrésznek külön bejárata és egy közös fala van. Az általunk megvásárolandó belső házrészhez egyetlen bevezető út vezet, a másik lakó elég rossz állapotban lévő házrésze elött. Tudjuk, hogy mindkét tulajdonosnak banki és közmű tartozása van, a mi eladónk is a vételárból szándékozik rendezni tartozásait.

Szeretnénk elkerülni azt a helyzetet, hogy a másik tulajdonos adósságbehajtói esetlegesen a mi tehermentes házunk ajtaján kopogtassanak, ezért az a kérdésem, hogy megfelelő megoldás nyújt-e a tulajdoni viszonyok rendezésére ha kétlakásos társasházzá nyilváníttatnánk a házat?
Kérem Önt, azt is írja meg, nagyságrendileg milyen összeget jelentene ez számunkra és hogyha van, milyen hátulütőket lát ebben az esetleges adásvételben (elővásárlási jog).
Köszönöm válaszát, üdvözlettel:
Szatkó Péter

Tisztelt Szatkó Úr!
a társasház alapítás megnyugtató megoldás lehet, de lehet, hogy felesleges is, hiszen a tatozások nem feltétlenül kapcsoldónak mindkét közös tulajdoni hányadhoz. Az alapítás költsége ügyvédenként változó lehet, ha erre nekem kellene ajánlatot adnom, az feltehetően nemhaladná meg a 60-80 eFt-ot.
Az elővásárlási jogra ugyan tekintettel kell lenni, de azt én nem nevezném hátulütőnek, az ezzel kapcsolatos eljárási rendet a jogi képvielőjük feltehetően tudni fogja, így az nem jelent kockázatot az Önök számára (nem értve bele azt, hogy a jogosultak esetleg élnek az elővásárlási jogukkal). A közös tulajdonhoz kapcsolódóan amit én fontosnak tartanék, az a használat megosztása oly módon, hogy meghatározzák, hogy melyik tulajdonostárs mely ingatlanrészek használatára jogosult, ill. hogyan lesz biztosítva folyamatosan az Önök "bejárásaa" az ingatlanba.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Magdi 3475 számú kérdése
  • 2004-12-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A lakás amelyben élek egy tetötérbeépitésü külön bejárattal,a földhivatalnál amikor bejegyeztük 1/6 részt írtak az osztatlan közös tulajdonból nekem és a férjemnek.
A kérdés a következö milyen modon lehet eladni az ingatlanunkat?
Köszönettel.

Tisztelt Magdi!
A teljes ingatlan egyhatod eszmei tulajdoni hányada értékesíthető, amely a kialakult használatmegosztás szerint azt a lakást jelenti, amelyet Ön használ. A használatmegosztáról szóló megállapodást egyébként érdemes lehet írásba foglalni...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Vigh Dávid 3473 számú kérdése
  • 2004-12-06

Tisztelt Ügyvéd úr!
A problémám a következő. Olyan házban élek, ahol még nem alakult meg a társasházi jogviszony. Pillanatnyilag 5 lakás található az ingatlanon. A probléma a következő, a mellettem lakó szomszéd felújítást végez. A tulajdonában lévő két lakást újítja fel. De közben az ajtajai előtt lévő közös közlekedő területet is beépítette az új lakásokba. Ezen a részen vannak az én és az ő gázórái is. Kérdésem, hogy ezt jogosan teheti-e meg az elkülönítést. Tudtomal egyik tulajdonostársat sem kérdezett afelől, hogy beépítheti e a területet.
Tisztelettel:
Vigh Dávid

Tisztelt Dávid!
A jelek szerint a szomszédja birtokháborítást követ el, amely ellen a zönkorámnyzat jegyzőjénél vagy bírósági úton kérhet jogoorvoslatot.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • z jános 3445 számú kérdése
  • 2004-12-03

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy ikerház felére adás-vételi elöszerzödést kötöttünk október 19-én, amiben a tulajdonos vállalta, hogy a tiszta tulajdoni lapot két héten belül rendelkezésünkre bocsájtja. Kikötöttük továbbá, hogy december 20-ig kötünk végleges szerzQdést, amit a földhivatal felé benyújtunk. Az elQszerzQdést ügyvéd még nem jegyezte ellen.
A jelenlegi a tulajdoni lapon továbbra is széljegyként szerepel egy határrendezési kérelem, ami 2002 óta nem történt meg, és ami az ingatlan kb 30%-át érinti. Foglalót, valamint az elsQ vételárrészletet, mely az elQszerzQdésben nevesítve volt teljesítettem. Kérdésem:
A szerzQdést felbonthatom-e a teljesítés hiánya miatt?
A foglaló PTK szerinti kétszeresére jogosult leszek-e?
Esetleg mi a teendQm, ha az ingatlan továbbra is érdekel?
A szerzQdés esetleges újratárgyalása esetén a foglaló és az elsQ vételárrészlet miként vehetQ figyelembe, és akkor az árban (természetesen lefelé) módosíthatok-e?
Szóban használati szerzQdéshez is kötöttük az eladás feltételeit, erre egy korrekt szerzQdést is írtunk, melyet a másik fél tulajdonostársa különféle feltételeinek teljesítéséhez kötne.Ezek kizáró tényezQk-e?
Van-e valamely halaszthatatlan további teendQm?
ElQre is köszönöm!

Milyen további teendQim

Tisztelt János!
Első és átfogó javaslatom - ha eddig még nem tette meg - hogy forduljon ügyvédhez, aki a vásárlás során tanácsadással okiratszerkesztéssel tudja Önt segíteni.
Az elmondottak alapján a szerződéstől elállhat és a foglaló kétszeresére is igényt tarthat. Érdemes ezt a részét lezráni az ügynek, és ha továbbra is meg akarja venni az ingatlant, akkor abból a helyzetből újra "megpróbálni".
Az ár a felek közös megállapodásának kérdése, azt egyoldalúan nem módosíthatja.
A használati szerződés kapcsán most nem tudok nyilatkozni, mivel ahhoz többet kellene tudnom mind a használati szerződésről, mind a feltételekről...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Panka 3420 számú kérdése
  • 2004-12-02

Tisztelt Ügyvéd Úr
Számomra nagyon fontos kérdésben szeretném segítségét kérni.
Férjemmel és 3 kiskorú gyermekünkkel (5, 2.5 évesek, és 2 hónapos) immár 8. éve lakunk abban a házban, amelyet férjem 1986-ban édesapja halála után,1/4-ed részben örökölt. Az ingatlan fele anyósomé, negyede sógórnőmé (aki nem lakja), valamint az egész ingatlanra özvegyi jog van bejegyezve.
Anyósom összeköltözött élettársával, s annak volt feleségétől megvásárolta a másik ingatlan felét. Élettársa elhunyt, az az ingatlan az idén eladásra került, s anyósom most visszaköltözött hozzánk. Kapcsolatunk igen rossz, a folytonos veszekedéseket csak úgy tudom kivédeni, hogy egyáltalán nem beszélünk.
Felajánlotta férjemnek, hogy kifizeti az ingatlan reá eső részét, persze ebben az is szerepet játszik, hogy ha ő nem vásárol másik házat az eladott ingatlan után adóznia kell.
Kérdésem az lenne, hogy joga van-e anyósomnak a házból kiraknia bennünket, illetve ha férjem úgy dönt eladja a részét, ki határozza meg az árat?
Az ingatlanon végzett javításokat, karbantartásokat zömmel mi álltuk, van-e ennek jelentősége?
Az eladáson azért is gondolkodunk, mert férjem nővére is szeretne a pénzéhez jutni, így a legkézenfekvőbb az lenne ha egy kívülálló venné meg a házat, ez viszont anyósom "adózási problémáit" nem oldaná meg.
Ön mit javasol, mi lenne a legjobb döntés?

Tisztelt Panka!
A jelenlegi helyzetben a tulajdonostársak bármelyike kezdeményezheti a közös tulajdon megszüntetését bírósági úton oly módon, hogy valamelyik tulajdonostársat a bíróság kötelezze arra, hogy vásárolja meg a többiek tulajdoni hányadát vagy adja el nekik a saját részét, esetleg a közös értékesítés is szóba jöhet.
De erre csak közös megegyezéssel vagy bírósági úton van lehetőség.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal: