Hozzászólások

  • Zsuzsa 9430 számú kérdése
  • 2005-12-28

Tisztelt Ügyvéd úr!
Laháshitelt szeretnénk felvenni,így pótingatlant is be kellettt vonnunk fedezetként.Az ingatlan tulajdoni lapján a nagyszülők is szerepelnek,a nagymamának tartási joga van.A bank ezt nem fogadja el,mert szerinte ez törvényellenes.Mi lenne a megoldás erre?

Tisztelt Zsuzsa!
A bank egy tartási jogot nem minősíthet törvényellenesnek, legfelejebb a finanszírozást tagadhatja meg erre hivatkozva.
A tartási jog törlése lehet egyébként a megoldás, amelyhez a jogosult hozzájárulása is szuükséges.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Sándor 9366 számú kérdése
  • 2005-12-21

Tisztelt Ügyvéd Úr.
2005 November 3-án kötöttünk tartásiszerzödést,egy 75éves nénivel a saját kérésére. Aki a szerzödést követő napon már a szerzödés felbontásával fenyegetett. Ápolásra nem szorul jelenleg.Nem engedi,hogy látogassuk,minden törekvésünkre a válasza nemleges.Azzal indokolja ellenségességét,hogy elvettük a házát-vagyonát,becsaptuk.Kötelezetségválalást irt elö halála esetére számunkra 6,5millio ft erelyéig, amit ismeröseinek kell megfizetnünk.Tisztelt Ügyvéd úr nemtudjuk milyen lehetöségeink vannak .Kérném ha van mód rá tályékoztasson. Tisztelettel Sándor

Tisztelt Sándor!
A tartási szerződést kellene első lépésben megismerni ahhoz, hogy választ lehessen adni, de a jelek szerint a tartási szerződésnek ebben a helyzetben nem sok "értelme" van, hiszen, az eltartott nem szorul rá a tartásra és nem is teszi azt lehetővé.Bírósági úton esetleg lehetne kezdemenéyezni az életjáradékivá történő átalakítását, az jóval "személytelenebb" kapcsolat, mint a tartás de a jogkövetkezményei hasonlóak.
isztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Kálmán 9279 számú kérdése
  • 2005-12-14

Tisztelettel kérdezném,hogy az eltartási szerződés a megkötése után mikor lép életbe?

Tisztelt Kálmán!
A felek döntése szerint - akár az aláírással egyidejűleg is.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • KATALIN 9099 számú kérdése
  • 2005-12-05

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Eltartási szerződésünk van egy nénivel, akinek most elmebetegsége révén az Országos Pszihiátriai Intézet elrendelte a gyámság alá helyezését.
Kérdésem, hogy lehetünk-e mi a gyámjai és, ha nem akkor a számunkra idegen gyám kezdeményezheti-e a szerződés felbontását?

Tisztelt Katalin!
A gyám kezdeményezheti a szreződés felbontását, de azt csak bírósági úton teheti meg, és nem prognosztizálható a kérelem sikere.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Tibor 9083 számú kérdése
  • 2005-12-04

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Több kérdéssel fordulok önhöz.Az első kérdésem az lenne1) hogyan lehet tudomást szerezni arról, hogy kötödött- e eltartási szerződés?
2) Az ingatlanban hárman vagyunk résztulajdonosok(1/4 rész hugomé,1/4 rész az enyém, 1/2 rész édesanyámé és özvegyihaszonélvezet az egészen) abban az esetben ha édesanyám elhunyna aki szerződést kötött hugommal akkor én beköltözhetnék e az 1/4 részembe?
3) Eltartási szerződéssel öröklődik e a haszonélvezet?
Előre is köszönöm válaszát.

Tisztetl Tbor!
1. Pl. az ingatlan-nyilvántartásból, mivel a tartás nyomán gyakran változik az eltartott tulajdonában lévő ingatlan jogi helyzete.
2. Igen, ill. ekkor még az édesanyja részének 1/2-ed részét is megörökölné.
3. A haszonélvezet nem örökölhető.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Zsofia 9021 számú kérdése
  • 2005-11-29

Tisztelt Ugyved Ur!
Anyukam 15 eve kotott Eltartasi szerzodest a mostoha anyjaval aki a lakasanak a haszonelvezo maradt. Havonta adott egy bizonyos osszeget es emellett fozott, bevasarolt es a gyogyszereit fizette. Sajnos a neni idokozben megoregedett es elvesztette jozan eszet. Az utobbi korhazi tartozkodasa soran az unokaja fogta es elvitte magahoz es most egy magas havi eltartasi dijat akar megszabni.
Az Anyukam szeretne a nevere iratni a lakast es kifizetni a nenit, azomban szinte lehetetlen beszelni vele.
Kerdesem, hogy az unoka megszabhatja-e az eltartasi osszeget ha nala lakik a neni es hogy Anyukamnak mit kell tennie ahhoz, hogy a nevere irjak a lakast?

tisztelt Zsófia!
A tartási szerződés érvényesen léterejött, annak módosítási lehetőségeit maga a szerződés tartalmazhatja.
A szerződés alapján - nem kizárható - hogy a tulajdonjog bejegyezhető az eltartott hozzájárulása nélkül is. A fia önkényesen nem határozhat meg magas díjakat, annál is inkább, mivel tartásról beszélünk, amely viszont nélkülözi a pénzbeni szolgáltatást.
Indokolt lenne a tartási szerződést ügyvéddel is megvizsgáltatni, annak érdekében, hogy megnyugtató válaszokat lehessen adni...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 8949 számú kérdése
  • 2005-11-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Bp. XIII. kerületi önkormányzati lakásban lakik egy távoli idős rokonom, akivel szeretnék eltartási szerződést kötni. A lakás - az illetékes vagyonkezelő szerint - nem megvásárolható. Kérdésem, hogy ott kell-e laknom, vagy elég gondoskodni az illetőről, ill. ha meghal, mivel önkormányzati lakás, kitehet-e a tulajdonos önkormányzat az ingatlanból? Állandóra kell bejelentkeznem, vagy elég tartózkodási címként?
Köszönettel:
Éva

Tisztelt Zsuzsa!
Az "ott-lakás" nem szükségszerű eleme a tartási szerződésnek, de az a jogviszony csak az önkormányzat hozzájárulásaesetén fogja Önt megilletni, tehát a tartásiszerződést velük el kell fogadtatni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Kiss Panna 8917 számú kérdése
  • 2005-11-24

Tisztelettel kérdezném, hogy az életjáradéki szerződés kötésénél, mikor kell az életjáradékot
fizetőnek illetéket fizetni, vagy kell-e egyáltalán.
Ha kérhetném gyorsan legyen szíves válaszolni!
Köszönettel,üdvözlettel. Panna

Tisztelt Panna!
Az életjáradéki szerződés esetén az adásvételi szerződés esetén fizetendő illetéket kell fizetni a tulajdonszerzés okán - a szerződés földhivatali benyújtását követően válik mindez esedékessé.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Ágnes 8875 számú kérdése
  • 2005-11-23

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Én egy másfél szobás panellakásban lakom haszonélvezőként, melynek tulajdonosa a mostohaanyám.
Ő édesapámmal egy családi házban lakik, melynek fele a bátyámé fele az édesapám nevén van, ő haszonélvező.
Szeretnék a mostohaanyámmal eltartási szerződést kötni, hogy a nevemre kerülhessen a lakás, amelyben lakom, de róla a saját házában fogok gondoskodni.
A kérdéseim a következők:
Lehet így eltartási szerződést kötni, hogy nem egy lakásban lakunk?
Miután megkötjük az eltartási szerződést erre a lakásra, amelyben lakom, elcserélhetem –e egy másik lakásra? Nem akadálya, hogy eltartási szerződéssel lett a tulajdonom, amely esetleg később felbontható? A cserélendő lakás értékében ua. mint a jelenlegi, amelyben lakom.
Köszönettel: Ágnes

Tisztelt Ágnes!
1. Természetesen lehetséges a tartási szerződés megkötése...
2. A lakás elcserélhető, ebben csak az jelenthet problémát, ha a tartási jogot és esetleg haszonélvezeti jogot is bejegyeztetnek, de ez már a felek szerződéses akaratától függ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Gabriella 8803 számú kérdése
  • 2005-11-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!
10 hónapja fennálló tartási szerződést felbonthat-e a bíróság, ha a szerződésben foglaltakat maradéktalanul teljesítettem. A lakás saját tulajdon, nem önkormányzati. Köszönettel várom válaszát:Gabriella

Tisztelt Gabriella!
Elvileg nem zárható ki, de ez olyannyira tájékoztató jellegű válasz, hogy ne tekintse érdemiek, viszont a konkrét esetről sokkal inkább a másik fél kereseti kérelmének ismeretében lehetne nyilatkozni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 8783 számú kérdése
  • 2005-11-18

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Eltartási szerződés esetén mikor kerül az ingatlan tulajdonjoga az eltartó tulajdonába?
Az eltartási szerződés aláirásának napján, vagy az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés napján?
Ezt melyik jogszabály rendezi?
Szíves válaszát köszönöm.
Tisztelettel: Mária

Tisztelt Mária!
Az eltartó a tartási szerződés alapján szerez tulajdonjogot, amely a bejegyzéssel jön létre, ez utóbbi az ingatlan-nyilvántartás egyik alapelve.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Nagy Janine 8775 számú kérdése
  • 2005-11-18

Tisztelt Ügyvéd!

Meg lehet-e támadni egy tartási szerződést azon érv alapján, hogy az színlelt és a törvényes örökös köteles részének kijátszására irányul? A felállás a következő: elhúnyt az apa, van két fiú, az idősebb külföldön él, a fiatalabb az elhúnyttal egy házban élt. A néhai a kisebb fiúval kötött eltartási szerződést, ami alapján a fél ház őrá száll át. Az elhúnyt soha nem titkolta, hogy ki akarja semmizni idősebb fiát. A PTK-ban és a CSJT-ben kutakodva arra a megállapításra jutottam, hogy első sorban a feleség az, aki tartásra kötelezett és utána jönnek sorjában a leszármazók. Tehát törvényi kötelezettségen alapul a tartás és ezért egyértelmű, hogy az eltartási szerződés mögöttes indítéka az egyik gyermek kötelesrészből való kizárása. Közeli hozzátartozók között az ingyenes tartás nyújtása a társadalmilag elfogadott norma és a tövényen alapuló kötelezettség. Nem is hallottam még olyanról, hogy szülő az egyik gyermekkel köt tartási szerződést.... Mekkora esély van egy ilyen per megnyerésére és milyen hosszadalmas lehet ez? Amit találtam a témában: BH 2001.475 és BH2002.18. A másik kérdés: olyan ügyvédre lenne szükségünk, aki kifejezetten ilyen örökösödési ügyekben jártas.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
Janine

Tisztelt Janine!
A szerződést természetesen meg lehet támadni, de még mielőtt túlértékelné a hírt, meg kell jegyeznem, hogy az eltartott halálát követően erre már nagyon szűk lehetőségek - és csekély esélyek - vannak. Ezzel együtt érdemes lehet egy ügyvéddel konzultálni, amelyben akár az irodánk is készséggel közreműködik. Nekünk éppen a december elején lesz egy hasonló perünk, bár még csak az első tárgyalása, de már az is irányaadó lehet más perekre nézve.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Schmid Ákos 8719 számú kérdése
  • 2005-11-15

Jó napot kívánok!
Az lenne a kérdésem, hogy tartási szerződést meg lehet e valahogy támadni, hogy semmisétsék meg! Elütések vannak a szerződésben (dátum át van írva, írógéppel valahol számítógéppel van írva)!
Halálozás után hány évig van arra lehetőség hogy ezt meg lehessen támadni!
Probálkoztunk már, de mindenki azt mondta rendben van de ha látszik hogy nincs!
Esetleg az ügyvéd úr meg tudná nézni és valami tanácsot tudna esetleg adni?
Gyors válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Schmid Ákos

Tisztelt Ákos!
Az eltartott halála tána sezrődés megtámadásának nagyon szűk lehetőségei vannak, így érdemes lenne megvizsgáltatni a körülményeket egy ügyvéddel, aki el tudja dönteni, hogy jelen esetben fennállnak-e ezek a lehetőségek...Nincs kizárva, hogy az Irodánk ebben a segítségükre legyen, ha Ön is így gondolja, akkor kérem, hogy keressen meg bennünet a 06-1-3527290 telefonon.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Viki 8714 számú kérdése
  • 2005-11-15

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Köszönöm múltkori gyors válaszát. Lenne remélem egy utolsó , kérdésem. Tartási szerződéssel tulajdonunkba került házra hogyan lehet a tulajdoni lapot 'tisztára mosni',hogy hitelfedezetként a bank elfogadja.
Kell ügyvédi okirat vagy elég, ha a tartási joggal rendelkező nyilatkozik 2 tanúval,hogy lemond a haszonélvezeti jogáról és ezt beadjuk a földhivatalba.Ettől még a tartási szerződés tovább élhet?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Viki!
A terhek törlését csak ügyvéd (közjegyző) által ellenjegyzett okirattal lehetséges végigvinni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • József 8694 számú kérdése
  • 2005-11-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérem, szíveskedjen megírni, hogy mi a különbség a tartási szerződés és a Ptk-ban nem szabályzott "gondozási szerződés" között. Kérem írja le röviden, hogy mik a gondozási szerződés kritériumai, ami legjobb tudomásom szerint - ellentétben a tartással - szóban is megköthető. Szíves válaszát köszönöm.
Varga József

Kedves József! nem lehet külön ilyet mint gondozási szerződést nevesíteni. A gondozás a tartás fogalmába tartozik. A tartás fogalmába ugyanis beletartozik a gondozás, gyógyíttatás, ápolás, eltemettetés. Egy szerződést nem elnevezése, hanem tartalma alapján ítélünk meg, így amennyiben a szerződés szerint az egyik fél gondozást vállal a jogosult haláláig, a másik fél, azaz a jogosult pedig ezért a szerződés megkötésekor egyösszegben ellenszolgáltatást (akár ingatlant, akár ingóságot, beleértve a készpénzt) fizet, akkor arra tartási szerződés szabályai lesznek irányadók, és érvényességéhez az írásba foglalása szükséges. Természetesen ettől meg kell különböztetni a megbízás, vagy vállalkozás keretén belül végzett gondozást, illetve ápolást, amikor a felek minden hónapban utólag esedékes havi díjban állapodnak meg határozott időre v. határozatlan időre a kötelezett által végzett szolgáltatás, tehát ápolás, gondozás fejében. Erre tartalmilag a vállalkozási szerződés rendelkezései az irányadók, így akár szóban is megköthető.
Tisztelettel
dr.Óvári Judit ügyvéd
http://www.ovari.hu

Közösségi oldal: