Hozzászólások

  • Rózsi 9390 számú kérdése
  • 2005-12-22

Férjem évekkel ezelőtt 1992-ben hamis aláírással a nevemben építésengedély módosítási kérelmet adott be a családi házamra, amelyről csak most szereztem tudomást. A nevemben aláírt aláírás viszont nem a férjem írásával lett odahamisítva, hanem ez az írás ismeretlen személytől van.
A válófélben levő férjem ezt az okiratot 2004-ben a bíróságon válásügyben benyújtotta vagyonszerzés céljával ellenem és hamis tanúk bizonyításával, szeretné az 1/1 tulajdonomban levő családi házam tulajdonjogát csalással megszerezni. A férjem ugyancsak az én 1/1 tulajdonomban levő telkemről évekkel ezelőtt 2002 körül a beleegyezésem és megkérdezésem nélkül kitermelte az én 1/1 tulajdonomban levő telkemről a terméskövet és a kőzuzalékot hatalmas mennyiségben és feltételezhetően az érte kapott pénzt szülei nagy összegű adósságának kifizetésére fordította. Meg szeretném kérdezni a két üggyel kapcsolatosan, hogy melyik hivatalos szervnél tehetek feljelentést mely törvénypontokra hivatkozva és a feljelentések ideje még az elévülési időn belülre esik-e?
Köszönettel.

Tisztelt Rózsi!

A büntetőügyekben a rendőrség (nyomozás), az ügyészség (vádemelés) és a bíróság (ítélkezés) az eljáró hatóság.
A leírt cselekmények minősítését ilyen kevés információ alapján nem tudom megtenni, a minősítés ahhoz szükséges, hogy megállapítható legyen az elévülés, ami elsősorban értékhatártól függ.
A feljelentést az elkövetés helye szerinti rendőrséghez kell címezni, tehát ahol az ingatlanok vannak, jogszabályokra nem kell hivatkozni, hanem a történeti tényállást kell előadni, leírni.

Tisztelettel
dr.Tibold Csaba ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Mónika 9378 számú kérdése
  • 2005-12-22

Kedves Ügyvéd Úr!
Kérem legyen segítségemre!
Szerettem volna egy ingatlant vásárolni Bp-en, ennek érdekében beadtam a papírokat a bankba, mivel hitelt szerettünk volna felvenni. Megkerestünk egy ügyvédet, akivel megbeszéltük, hogy 1%-ért tudja vállalni az adás-vétel lebonyolítását, ekkor még nem is volt semmi baj.
Tegnap délelőtt kiderült a bankban, hogy nem kapunk annyi hitelt, mint amennyire szükségünk lett volna. Ezért a délutánra megbeszélt szerződés aláírás elmaradt, ezt telefonon mondtam le.
Az ügyvéd közölte, hogy ebben az esetben is ki kell fizetni az ingatlan vételárának 1%-át, mert ő kikérte a tulajdoni lapot és elvégezte a munkáját, tehát jár neki a "fizettség".
A baj ebben csak annyi, hogy én az ő általa kikért tulajdoni lapot soha nem láttam (ezt saját magunk is kikértük a Földhivataltól, saját költségünkre), a szerződést nem láttam, mivel lemondtam az egészet.

Kérdésem annyi, hogy köteles vagyok-e fizetni neki? Ha igen, van-e jogom ahhoz, hogy a meg nem kötött szerződést elkérjem tőle, akár faxon is?
Hiszen egyelőre semmi biztosítékom nincs arra, hogy ő valóban kikérte-e a tulajdoni lapot és hogy valóban megcsinálta-e a szerződést.
Ez mind az elmaradt "találkozón" derült volna ki.

Válaszát mihamarabb várom!

Köszönettel!
M.

Tisztelt Mónika!
A választ a megállapodásuk imseretében lehetne megadni, ha nem terjedt ki a - végül megtörtént - konkrét esetre, akkor jogosnak tartom az ügyvéd munkadíj iránti igényét, bár hasonló helyzetben én abból indulnék ki, hogy Ön előbb-utóbb vásárolnifog egy másik ingatlant, és az ügyfél akkor is engem választana...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Gabriella 9283 számú kérdése
  • 2005-12-14

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Édesanyám lakást szeretne vásárolni, és az után érdeklődik, hogy "kötelező"-e a szerződés megkötéséhez az ügyvédi közreműködés, vagy elég az eladó- ill. vevő, valamint a tanuk aláírása a lakás vásárlásánál (szerződés megkötésénél).
Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Gabriella

Kedves Gabriella!

Az ingatlannyilvántartási törvény szerint a tulajdonjog, haszonélvezeti jog, a használat joga, szolgalmi jog, vételi jog, jelzálogjog (önálló jelzálogjog) keletkezésére, módosulására, illetve megszűnésére vonatkozó bejegyzésnek közokirat, ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat alapján van helye.
Az adásvételi szerződést ennek alapján kötelezően ügyvéd készíti vagy ami még a gyakorlatban előfordulhat, hogy közjegyző.Csak ilyen formában készült okirat alapján vezeti át a földhivatal a tulajdonjogot.

Tisztelettel
dr.Óvári Judit ügyvéd
http://www.ovari.hu

Közösségi oldal:


  • gabriella 8998 számú kérdése
  • 2005-11-29

Tisztelt Ügyvédnö!Köszönöm árajánlatát.Mivel14000ft.rol lenne szó,amit visszaszeretnénk kapni,a volt föbérlönktöl,ugy gondolom nem éri meg ha az ügyvédi dijat kifizetem már csak 3000ft körüli összeg marad.ezért meg nem érdemes.föleg mert lehet ,hogy a felszólitásra se fizetnek akkor meg még mi jártunk rosszul mert kifizettük az ügyvédi dijat.azért köszönöm az eddigi segitségét.tisztelettel :gabriella

Döntését tudomásul vettem.

Tisztelettel

dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Évi 8955 számú kérdése
  • 2005-11-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!Azt még elfelejtettem hozzátenni hogy az apám a nagypapámnyakán élösködik 10éve és most hat éve van egy barátnöje és ő is ingyen lakik ott és sajnos állandóan nekimennek a 92éves nagypapámnak.Az apám kikötése a nagynéném felé az lenne ha a papám meghal ugy megy bele majd a lakáseladásba hogyha a testvére(az én nagynéném)vesz egy olyan lakást ami neki megfelel.Hogyan tudnánk az apámtól megszabadulni?És mint kiderült a nagynéném rámiratta az anyai ágon örökölt negyed részét és a papám végrendelete is ugy van ha ő meghal akkor onnan is minden rám száll.Odaköltözni nem tudok a családommal mert félö hogy esetleg megmérgezné a gyerekeimet vagy a papámat vagy minket az apám mit lehetne tenni?Ez a csere nem lenne rossz de nem tudom mi ilyenkor a teendö!elöre is köszönöm!Évi

Tisztelt Évi!
Lásd az előző válaszomat!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • évi 8954 számú kérdése
  • 2005-11-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!nekem egy meglehetösen kacifántos kérdésem lenne.Aférjemnek és nekem van egy hajmáskéri ingatlanunk 3/4részem nekem és a férjemnek 1/4 része.Lenne egy olyan lehetöségünk hogy az apámnak ahol lakik1/4 része van mert a másik1/4 rész a növéréjé a fél rész meg a nagypapámé és az apám rámiratná a negyed részét annak fejébe ha én az ingatlanunkat meg rá ezzel nem lenne probléma de a mi lakásunk lakáshitellel van terhelve amit én rendszeresen fizetek de azt még tudni kell hogy amiben ő lakik egy 3 szobás lakás de borzalmasan la van lakva tehát jó ha 7 milliot ér és hogyan lehetne ezt a cserét véghezvinni mert ugye neki kéne fizetnie nekem .Az én lakásomra 3millio9 mondott egy ingatlanközvetittő pedig fel van ujitva tehát ha 7milliót ér a veszprémi lakás és neki csak negyed része van ott akkor az azt jelenti hogy az ő része 1.7millio ft tehát neki kellene fizetnie Őazt mondta ugy megy bele hogy én továbbra is fizetem a kölcsönt és ráiratom a lakásomat ennek fejében meg ő a negyed részét!én ezt valahogy nem értem és ezért kérem az ön tanácsát elöre is köszönöm!Évi

tisztelt Évi!
A korrekt válaszhoz ismerni kellene a zingatlanok jogi helyzetét is, mivel a banki jogok esetleg akadályozhatják a csere megvalósítását. Mivel a csere kizárólag ügyvédi közreműködéssel bonyolítható le, ezért érdemes lehet már most felvenni a kapcsolatot egy ügyvéddel.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Hajnal 8888 számú kérdése
  • 2005-11-23

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy örökölt ingatlant szeretnék vásárolni, ahol 5 tulajdonos van. Ha én az egyik tulajdonossal megkötöm az adásvételi szerződést, akkor a többi négy tulajdonostól milyen felhatalmazás szükséges? Elég a "sima" két tanúval aláírt szándéknyilatkozat, vagy ügyvéd, esetleg közjegyző által is aláírt felhatalmazásra van szükség? Válaszát előre is köszönöm
Üdv

Tisztelt Hajnal!
Minden tualjdonos csak a saját tulajdoni hányadára köthet adásvételi szerződést. Amennyiben az eladás során mást is képvisel, azt kizárólag közjegyző vagy ügyvéd előtt tett meghatalmazással teheti meg. Mivel Önnek ügyvédi segítségre mindenképpen szüksége lesz - hiszen ez az ingatlan adásvételi szerződéseknél jogszabályi előírás - ezért a további tájékoztatást remélhetőleg Ő is meg tudja adni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • gabriella 8867 számú kérdése
  • 2005-11-23

Tisztelt Ügyvédnő!köszönöm szépen válaszát.tetszett irni,hogy ügyvéd által tudom felszólitani a tulajdonost a kaució visszafizetésére,szeretném tudni ez nekem mennyibe kerül ha egy ügyvédet felkérek erre.köszönettel.gabriella

Tisztelt Gabriella!

Az ügyvédi munkadíj szabadáras, ami azt jelenti, hogy megegyezés tárgya, hogy az ügyvéd adott megbízást milyen összegű megbízási díj ellenében látja el.
Kérésének megfelelően szívesen teszek árajánlatot személyesen, vagy e-mail útján az ismertetett ügyében.

Tisztelettel:

Dr. Schvertfőgel Zsuzsanna
ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Kriszta 8510 számú kérdése
  • 2005-11-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném megtudni,
- hogyan számítódik az ügyvédi letét letéti díja?
- e letét kamatozik/kamatozhat -e?
- az adott időszakra eső kamatok kit illetnek?
Köszönettel:
Lewis Kriszta

tisztelt Kriszta!
A válaszokat általános jelleggel nem lehet megadni, ez alapvetően az ügyvéddel kötött letéti megállapodás rendelkezéseitől függ.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Krisztina 8451 számú kérdése
  • 2005-11-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Vidéken vásárolok házat. Érdekelne, hogy mennyi az ügyvédi díj.
Köszönöm válaszát
Krisztina

Tisztelt Krisztina!
Ez mind fővárosi, mind vidéki ügyvédek körében eltérő lehet. Vannak akik fix összeget határoznak meg, vannak, akik a forgalmi érték bizonyos százalékában határozzák meg ezt. szóval konkrét összeget nem tudok mondnai, de javaslom, hogy keresse az ingatlan fekvése szerinti megye székhelyén dolgozó www.ingatlanjog.hu - ügyvédet, akiknek listáját a a www.ingatlanjog.hu oldalon a közreműködő ügyvédi irodák címszó alatt találhatja meg...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • maria 8447 számú kérdése
  • 2005-11-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Különös kérdés.
Ha egy ügyvéd rájön, hogy az ügyfele folyamatosan becsapta és ezért az ellenfélnek nagy kárt okozott, akkor megteheti hogy a tárgyaláson lemond az ügyfele védelméről és átáll a másik fél védelmére? Természetesen a másikfélnek nincs ügyvédje. A jog lehetővé tesz ilyen lépést?
Köszönettel
Mária

Tisztelt Mária!
Ez rendkívül súlyos etikai vétség lenne, ezért kizártnak tartom, függetlenül az ügyfél "működésétől".
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Renáta 8363 számú kérdése
  • 2005-10-27

Segítség kérés, "Állásajánlat!": olyan építész, v. építőmérnök végzettségű, angolul beszélő, 30 év körüli szakembert keresek, aki dogozot már ingatlanfejlesztési területen.
A cég külföldi tulajdonú, bp-i székhelyű és kb 30 fős ingatlanfejlesztő cég, akik a felépített ingatlanokat üzemeltetik is. Ide keresek fejlesztési vezetőt.
Tel: 20-9-665-227 Szabó Renáta

Tisztelt Renáta!
Az álláskeresében sajnos nem fogok tudni segíteni - kivéve persze, ha ügyvédet keresnek.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 7940 számú kérdése
  • 2005-10-05

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lakásomat szeretném eladni és vidéki családi házba költözni.
A kérdésem az, hogy mire ügyeljünk az eladásnál, hogy ne kerüljünk a lakásmaffia hálójába, hiszen nem szeretnénk földönfutókká válni.
Köszönettel: Erzsébet

Tisztelt Erzsébet!
Érdemes saját jogi képviselőt igénybevenni az eladás során, aki az Önök érdekeit képviselve tud tanácsokat adni az aláírásra kerülő szerződés kapcsán.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Zita 7656 számú kérdése
  • 2005-09-21

T. Ügyvéd Úr!

Egy társasházi ingatlan (lakás és garázs) elhúzódó birtokbaadása miatt egyeztetés történt a társasház kivitelezője (Eladó), annak Ügyvédje, és köztem, mint Vevő között.

Kérdésem a következő lenne: lehet-e és hogy panaszt tenni az egyeztetést vezető Ügyvéd ellen?

Panaszaim:
1. Az ügyvéd arra hivatkozott, hogy a szerződésben foglalt garázs kötbérét valószínűleg csökkentené a bíróság, mert az aránytalanul magas (azonos a lakásével; lakás vételára 18,5 millió, a garázsé 2,5 millió, mindkettő kötbére a szerződés szerint 1 hónapig napi 5ezer, majd napi 8ezer). Ezt az érvelést hallva az egyeztetésről készült feljegyzést aláírtam, ami azt tartalmazza, hogy megállapodtam Eladóval a garázs kötbérének csökkentésében, napi ezer Ft.-ra. (Azt tudni kell, hogy a lakást és garázst készpénzért vásároltam, mindig időben, az ütemtervnek megfelelően fizettem, ennek ellenkezőjét természetesen nem is állították.)

A PTK-ban már csak az egyeztetés, és a megállapodás aláírása után a következőket olvastam:
BH1992. 260. Szerződésben a késedelmes teljesítés esetére napi 1%-os mértékű kötbér kikötése nem túlzott, önmagában ezen az alapon kötbérmérséklésnek nincs helye [Ptk. 246. § (1) bek., 247. § (1) bek., 7/1978. (II. 1.) MT r. 42. § (2) bek., GK 17. állásfoglalás].

Akkor, ott a helyszínen, még nem voltam ezzel tisztában.
Utólag tudom, hogy nem lett volna szabad aláírnom, mielőtt nem tájékozódom, de egy jelenlévő ingatlanos ügyvédtől így is jogsértőnek érzem a nem megfelelő tájékoztatást, akárkinek a pártján áll is.

2. Az ügyvédnő „bele akart vinni”, mint 2. ajánlatba az Eladó részéről, hogy a lakás birtokbaadása a mostani állapotában történjen meg, vagyis olyan állapotban amikor még a közmüvek sincsenek bevezetve, holott az eredeti szerződés szerint az csak akkor történhet meg (társasházi lakás, közmüvek még egy lakásban sincsenek!), és ennek ellentételeként felajánlották, hogy kifizetik a szept. 30-ig szóló, a lakás és garázs eredeti kötbérére vonatkozó összeget (azt tudni kell, hogy az átadás időpontjáról még mindig nem tudni semmit). Ennek fejében nekem kellett volna a parkettázást kiviteleznem, természetesen azért közmüveket beüzelemték volna. Itt szerintem jogsértő a birtokbaadás ilyen formában való előrehozása, ráadásul a birtokbaadással a birtokbaadáskor esedékes fizetési kötelezettségemet is életbe léptették volna.

Ha panaszt teszek, kell-e valakivel, mint tanúval bizonyítanom, amit az ügyvédnő a kötbérről mondott. Az egyeztetés elején még volt velem valaki, aki hallotta, nem tudom, hogy az ő szava elegendő lenne-e. Leírásra az egyeztetésről készült feljegyzésben már csak az került, hogy megállapodtunk abban Eladóval, hogy a garázs kötbérét arányosan csökkentjük 8ezerről 1ezerre.
A 2. pontban vázolt ajánlat a feljegyzésben is leírásra került.

Tisztelt Zita!
1. bejelentést természetesen tehet az ügyvéd ellen az ügyvédi kamaránál, de ennek következéményeit nem lehet megjósolni, nem feltétlenül fogják Őt elmarasztalni.
2. akár egy tanú nyilatkozata is elégséges lehet az állításainak az igazolására, de kérdés az is, hogy mit szeretne elérni a bejelentéssel... az ügyvéd ugyanis "inkább" az eladó ügyvédje volt, ennél fogva azt nem lehet neki felróni, hogy az ön érdekeit nem képviselte megfelelően, bár itt nyilván felmerülhet az ügyvédi etika kérdése is, de ez olyannyira ingoványos terület, hogy nem remélheti az ügyvéd elmarasztalását...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Györgyi 7599 számú kérdése
  • 2005-09-19

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2003-ban vettem egy új építésű lakást. A nagy kapkodásban figyelmen kívül hagytam, hogy több, az adás-vételi szerződéshez tartozó mellékletet nem kaptam meg. "Furcsa" módon ezeket a többi lakó sem, pedig több ügyvéddel köttették a szerződéseket. Több problémánk van az építtetővel, ezért szükség lenne a poapírokra. Már írtam - tértivevényes ajánlott levelet - az építtetőnek, de csak válaszra sem máltatott.
Ha jól tudom, az adásvételit készítő ügyvédnél kell lenni egy olyan példánynak, amit ki kell adnia, ha kéri az ügyfél. Helyénvaló-e ez az információm? Ebben az esetben csak mellékletekkel egxütt venném át. Mit tehetek, ha megtagadja ennek a kiadását?
Válaszát köszönöm, tisztelettelFekete Györgyi

Tisztelt Györgyi!
helyes a feltételezése, az ügyvédnek ki kell adnia az iratokat - legalább másolatban.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal: