Hozzászólások

  • Dénes 9345 számú kérdése
  • 2005-12-19

Tisztelt Ügyvér Úr!
Én, magyar származású nyugdíjas német állampolgár vagyok. Tavaly Májusban vettem egy vidéki házat amit az unoka öcsém (hugom fia) nevére írattam. A haszonélvezet pedig az életem végéig a saját nevemen van. A napokban úgy határoztam, hogy a házamat a nevemre iratom és végleg itthon maradok. Ezzel Kapcsolatban lenne a kérdésem. Mivel elméletileg, ami az illeték, adó, ügyvéd stb. illeti, ugyan anyit kell-e fizetnem mindha a saját házamat kétszer venném meg, vagy ez esetben másként birálják el? Elöre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel DénesHa kérhetném erre a cimre küldjék a választ.
deniswitt@yahoo.de

Tisztelt Dénes!
Az ügyvédi költség vonatkozában nincs különbség, de Ön jelen esetben - tekintettel a haszonélvezeti jogára - alacsonyabb forgalmi értékű ingatlant szerez, ennél fogva az illeték alacsonyabb lesz, de konkrét mértéket csak a "számok" ismeretében tudnék adni. Adóznia pedig nem kell.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Kovacs Levente 9206 számú kérdése
  • 2005-12-11

Az ugyved urhoz volna egy nagy keresem,espedig:
Lengyeltoti-ban szeretnek csaladi hazat vasarolni, de mivel nem vagyok magyar allampolgar ezert nem tudom hogy egyaltalan lehetseges-e idegen allampolgarsagu magan szemelynek magyarorszagon ingatlant vasarolni, es ha igen akkor mi az eljaras.
varom valaszat, koszonom

Tisztelt Levente!
Igen, van rá lehetősége, de a tulajdonszerzéshez a közigazgatási hivatal engedélyére lesz szüksége. Az eljárás egyébként hasonló ahhoz, mint ha magyar állampolgáként kívánna lakást venni, a kiszemelt lakás megvásárlásának lebonyolításához meg kell bíznia egy ügyvédet, aki mind az adásvétel, mind a közig. hivatali engedély megszerzése során képviselni tudja Önt. Amennyiben az irodánk ebben a segítségére lehet, úgy kérem, hogy keressen...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Zsofia 8829 számú kérdése
  • 2005-11-22

Tisztelt Ügyvéd Nö/Ur!Válás utáni vagyonmegosztás keretében egy balatoni ingatlan kerül a tulajdonomba.Külföldi állampolgár vagyok. A kérdésem a korábbi 50.000 Ft-os illetéket érinti:Magyarország EU-ba valo belépése ota változott e ez a illeték kiszabási jogszabály? Köszönettel

Tisztelt Zsófia!
Igen, de az nem illeték, hanem a közigazgatási hivatali eljárás díja. Önre egybként az alábbi rész vonatkozik a jogszabályból:
A Termőföldnek és védett természeti területnek nem minősülő ingatlan tulajdonjogának külföldi jogi vagy természetes személy általi - öröklésen kívüli - megszerzéséhez szükséges engedélyt az illetékes fővárosi, illetőleg megyei közigazgatási hivatal vezetője akkor adhatja meg, ha az önkormányzati vagy egyéb közérdeket nem sért.
Önnek tehát szüksége van engedélyre a tulajdonszerzéshez.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • János 8802 számú kérdése
  • 2005-11-20

Tisztelt Ügyvéd Úr/Úrnő!
Gyermekem doktoranduszként EU országban tanul (tanulmányaiból még cca másfél év van hátra). Időközben megnősült (felesége EU országbeli állampolgár, még szintén tanul), egy gyermekük született, aki kettős állampolgár. Tanulmányaik befejezése után szeretnének Magyarországon élni, s ennek alapjait addig megteremteni. Mindketten 35 év alattiak. Fiam állandó lakcíme jelenleg is Magyarországon van. Új lakás vásárlásakor kaphatnak-e szoc.polt (második gyermek vállalásával megelőlegezett szoc.polt), mi ennek a feltétele? Szükség van-e ehhez mindkettőjük tulajdonlására, s ha igen, milyen mértékig? Kell-e a lakástulajdonrész megszerzéséhez valamilyen hatósági engedély a feleségnek (akinek Magyarországon bejelentett lakcíme még nincs)?
Egy cca 15 millió Ft-os lakás vásárlását a tőlünk kapott pénzösszeggel, és a szoc.pol függvényében minimális hitellel tudnánk/tudnának megvalósítani. A hitel felvételéhez a kezességet mi vállaljuk, és nagy valószínűséggel mi is fogjuk fizetni (legalábbis az első egy-két évben).
Közös tulajdon esetén mit javasol arra vonatkozóan, hogy a szülői hozzájárulás mértéke egy esetleges (soha ne történjen meg) probléma esetén gyermekünk különvagyonának minősüljön.
Köszönettel várom válaszát.
Tisztelettel: János

Tisztelt János!
A végén kezdem: A szülők által adott összegekre vonatkozóan írásbali megállapodást javasolnék...
A gyermeke és felesége jogosultak lesznek mind lakásvásárlási hitelre - főleg ha Önök bizosítékként ott állnak mögöttük - szocpolra, megelőlegező hitelre egyeránt.
A feleségnek - mivel az ingatlanrésze az elsődleges lakóhelye lesz - nem lesz szüksége engedélyre a tulajdonszerzéshez.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Miklós 8435 számú kérdése
  • 2005-11-01

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Két kérdésben szeretném ha némileg eligazítana:
1. Magyarországon letelepedési engedéllyel rendelkező román állampolgár vagyok, állampolgársági kérelmet még nem nyújtottam be. Lakást szeretnék vásárolni Budapesten, és nem világos számomra, (az egyébként ezen a honlapon is összefoglalt információk alapján sem), hogy szükséges-e ezt nekem önkormányzati szinten külön kérvényeznem? Ha igen, általában mennyi időt vesz igénybe egy kérelem elbírálása? Írhatok-e ilyen kérelem hiányában előszerződést, ill. foglalózhatók-e lakást? Egyáltalán: fel kell-e ezt tüntetni egy (elő)szerződésben?
2. Vásárolhatok-e Mo-n tanyát, illetve mezőgazdasági területet, vagy erdőt?
Válaszait előre is köszönöm,
üdvözlettel:
Miklós

Tisztelt Miklós!
1. nem az önkormányzattól kellene engedély, hanem a közigazgatási hivataltól, de az Ön esetében még attól sem, mivel van letelepedési enegdélye.
2. Tanyát szerezhetne.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Monika 8418 számú kérdése
  • 2005-10-31

Tisztelt Ugyved Ur!

Kuwaiti allampolgarsagu ferjemmel kozosen szeretnenk telket venni es hazat epiteni Budapesten.Hazassagunk nem lett regisztralva Magyarorszagon(10 eve hazasodtunk ossze).Lehet-e 50%ban tulajdonos,vagy igy is engedelyhez koteles a telekvasarlas?Ha a telket az en nevemre vesszuk akkor lehet-e a felepult haz a kettonk neven vagy ez is engedelykoteles?Tartozkodasi engedelye nincs,az elkovetkezo par evben nem is all szandekunkban veglegesen itthon letelepedni.Mi lenne a teendo?Elore is koszonom valaszat.
Udvozlettel,
Monika

Tisztelt Mónika!
A férje tulajdonszerzése a közigazgatási hivatal enegdélyéhez kötött, függetlenül attól, hogy a házasságuk lett-e regisztrálva vagy sem...
A teendő tehát az, hogy külön kell választani a tulajdonszerzést és a házasságon belüli vagyoni viszonyok rendezését...
Ha a telket csak ön szerzi (papíron), akkor egymás között kell egy megállapodást kötni, meyl szerint az ingatalnt - és a felépítményt - közös tulajdonuknak tekintik, ezzel megelőzik azt, hogy később jogi problémák merüljenek fel.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • N.B. Erika 8412 számú kérdése
  • 2005-10-31

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjemmel használt lakást szeretnénk vásárolni 5-9 mil. értékben. Van két kiskorú gyerekünk. Semmilyen ingatlannal, vagy ingatlan hányaddal jelenleg nem rendelkezünk. De: mindannyian román állampolgárok vagyunk. Férjem 29 éves és letelepedési engedélye van, én szeptemberben töltöttem a 35 évet és bevándorlási engedélyem van. A gyerekeknek is megvan a letelepedési engedélyük. Elméletileg egyenjogúak vagyunk a magyar állampolgárral csak nem szavazhatunk. Gyakorlatban, hogy van ez? Kérdéseink a következők:
Igényelhetünk-e:
1. Kamattámogatásos jelzáloghitelt?
2. Önerőnk növelése érdekében bármilyen címen (félszocpol, otthonteremtési támogatás, kiskapu) megkaphatjuk-e az 1,2 milliót? Olvastuk az ezzel kapcsolatos törvényeket, újságokat, hitelügyintézőkhöz és bankokhoz is fordultunk és eléggé ellentmondásosak voltak a válaszok. Miközben fiatal a házaspár, ha a kölcsön vagy lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötése időpontjában a házastársak egyike sem töltötte be a 40. életévét. Egyesek korom miatt azt mondták nem kapjuk meg mások azt, hogy ez arra volt kitalálva, hogy a gyerekek lakhatását segítsék és 50 évesen is megkapjuk első lakásvásárlásnál (ha a gyerekek kiskorúak vagy tanulnak). Hogy van ez? Milyen segítséget vehetünk igénybe az induláshoz?
3. Ezenkívül külföldi állampolgár esetében a közvetlen támogatás igénybevételét a Reg.Fej. és Felz-ért felelős tárca nélküli miniszter engedélyezheti. Nekünk kell-e kérnünk ilyen engedélyt, és ha igen mikor célszerű? Amikor már lefoglalóztuk a lakást, vagy még mielőtt elkezdenénk a lakáskeresést? Év vége van, üres az államkassza, van esélyünk, hogy jóváhagyják kérelmünket?
4. Olvastam, ha a szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért egyik fél sem felelős, a foglaló visszajár. Ha a bank nem hagyja jóvá a hitelt, vagy nem kapjuk meg az 1,2 milliót és emiatt hiúsul meg az adásvétel, felelősek vagyunk-e vagy a foglaló visszajár?
Válaszát előre köszönjük. Tisztelettel egy saját lakásra vágyó „kis” család…

Tisztelt Erika!
Nincs akadálya az ingatlanszerzésüknek és a magyar állampolgárokat is megillető lehetőségek igénybevételének...a kérdések sorrendjében a válaszok:
1. Igen.
2. Jogosultak lehetnek a szocpolra, a megszületett gyermekek esetében a szülők életkorának már nicns jelentősége...
3. Ezt véleményem szerint nem befolyásolja az államkassza állapota...
4. A szerződést ennek megfelelően kell megszövegezni - ez ügyvédi feladat, de a másik félnek is el kell fogadnia - tehát megldható az, hogy ne veszítsék el a foglalót a teljesülés esetleges meghiúsulása esetén...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Péter 8326 számú kérdése
  • 2005-10-25

Tisztelt ügyvéd úr!-Az iránt érdeklődnék,hogy osztrák állampolgár juthat-e ingatlantulajdonhoz úgy,hogy művelési ág megváltoztatásával egy azelőtt külterületiként nyilvátartott ingatlant belterületivé nyilvánitanak,de a szükséges infrastruktura(csatorna,víz,aszfaltos út)hiányzik a környéken. Köszönetel Péter

Tisztelt Péter!
Külföldi állampolgár termőföld tulajdonjogát nem szerezheti meg. /kivéve aki önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként kíván letelepedni/A belterület nem minősül termőföldnek, így az ingatlan minősítése szempontjából megszerezheti az ingatlant. Azonban a külföldiek ingatlanszerzésének egyéb törvényben előírt feltételei is vannak, és az engedély a megyei közigazgatási hivatalnál kell kérelmezni.
Tisztelettel
dr.Lehőcz Réka ügyvéd

Közösségi oldal:


  • edith 8265 számú kérdése
  • 2005-10-21

üdvözlöm.
férjemmel családi házat vettünk és szeretnénk hogy kettőnk nevén legyen. Férjem magyar állampolgár,én 10 éve itt élek,4 éve letelepedtem de román állampolgár vagyok. mikor megirtuk az adásvételi szerzödést,azt mondta az ügyvéd,hogy nem lehet kettönk nevén mert közigazgatási engedély kell. beszéltem más ügyvéddel is,aki azt mondta,hogy nem kell semmi engedély(2 hete is ilyen ügyet intézett és ott az egyik félnek csak tartózkodási engedélye van). ez hogy lehet?? eddig mindenki mást mondott. Sok ismerősöm,rokonom él itt és nekik sem kellett. tehát mit kell tenni?
köszönöm!

tisztelt Edit!
Amennyiben az ingatlant közös tulajdonouknak tekintik, úgy az erre vonatkozó megállapodásukat ügyvéd által ellenjegyzett okiratba kell foglalniuk, így az ingatlan-nyilvántartás feltünteti az Ön tulajdonjogát is. Az ügyvéd egyébként tévedett, a letelepedési engedéllyel bíró külföldi magánszemélynek már enegdély sem kell, ill. a tulajdonszerzés egyébként sem lett volna kizárt, de engedély kellett volna hozzá (amit persze meg is kaphatott volna...)
A másik ügyvéd is téved, a tartózkodási engedéllyel bíró külföldi magánszemély esetében a közig.hivatal engedélyére van szükség.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • J. Éva 8237 számú kérdése
  • 2005-10-20

Tisztelt Ügyvéd úr,
A barátaink rákényszerültek arra, hogy áttelepedjenek Magyarországra, ők román állampolgárok és az első legfontosabb dolog az lenne, hogy lakást vásároljanak, hogy ne kelljen albérletben lakni. Kérem tájékoztassanak, hogy van-e ennek akadálya vagy mik a feltételei ? Szükséges-e előbb letelepedési engedéllyel rendelkezni vagy munkavállalási engedéllyel ?
Segítségüket előre is nagyon köszönöm.
Tisztelettel,
J.Éva

Tisztelt Éva!
Nincs akadálya a tulajdonszerzésüknek, bár ahhoz a Közigazgatási Hivatal engedélye szükséges. Az ingatlanszerzéshez sem a munkavállaási engedély, sem a letelepedési engedély nem szükséges, bár ha ez utóbbit megszerzik, akkor már engedély sem kell. További részletek: www.ingatlanjog.hu - külföldiek ingatlanszerzéséről szóló tájékoztató rovat vagy közvetlenül e-mailben: znagy_dr@innosec.hu.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Márta 7792 számú kérdése
  • 2005-09-28

Tisztelt űgyvéd Ur !!!

Szeretném kérni a segitségét lenne egypár kérdésem önhöz.
Külföldön lakunk, jelenleg Norvégiában élünk. kettös állampolgárok vagyunk. Szeretnénk Budapesten valahol a centrumban egy közepes kis lakást venni. Elsö kérdésem,hogy
sokat hallottunk arrol, hogy elöfordulhatnak külömbözö problémák, értem ezalatt pl. manipulálások, megbizhahatlan eladók, stb.
Továbbá az, hogy megközelitöleg mennyibe kerülhet felfogadni egy ügyvédet erre a célra?
Miben külömbözhet a jog a kettös állampolgárra anyagi vagy egyéb szinten?
Elöre is köszönöm a választ.
Tisztelettel Márta

Tisztelt Márta!
A manipulációk és problémák valóban előfordulhatnak, ettől nem kell különösképpen tartani, a megfelelő ügyvéd kiválasztásával el lehet kerülni ezeket. A kettős állampolgárságuk - ha az egyik magyar - semmiféle különös problémát vagy többletköltséget nem fog okozni, nem lesz szükségük emiatt külön engedélyre stb. Ügyvédi irodánk - igény esetén - szívesen közreműködik akár a vásárlás jogi részének lebonyolításában, akár a megfelelő ingatlan megkeresésében. Amennyiben ez érdekelheti Önt, úgy kérem, hogy a znagy_dr@innosec.hu e-mail címen keressen bennünket...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Virág 7283 számú kérdése
  • 2005-08-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Külföldi (holland) ismerősöm ingatlant (lakást) szeretne vásárolni Siófokon, vagy más a Balaton mellett található településen. Nincsen letelepedési engedélye, és semmilyen más jogi kapcsolata az országgal, csak nyaralóként szeretné használni az ingatlant.
Milyen engedélyekre van ehhez szükség, és mi a vásárlás menete?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel:
Kertész Virág

Tisztelt Virág!
A szerződést ügyvéd által ellenjegyzett okiratba kell foglalni - tehát érdemes megtalálni a megfelelő ügyvédet - ill. a szerzéshez a közigazgatási hivatal engedélyére lesz szükség, amelyet a szerződés megötését követően kell beszerezni. Egyebekben a vásárlás menete hasonlatos egy magyar állampolgár ingatlanvásárlásához.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Gabriella 7214 számú kérdése
  • 2005-08-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő lenne:
Vásárolhat-e Magyarországon termőföldet kettősállampolgár?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Gabriella!
Amennyiben magyar állampolgár (is), úgy igen, mivel nem érinti hátrányosan az, hogy külföldi állampolgár is.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 7182 számú kérdése
  • 2005-08-22

Svéd állapolgárságú, de Magyaroeszágon már ingatlantulajdonnal rendelkező személy újabb ingatlanvásárlása esetén mi a teendő, van-e illetékfizetési kötelezettség az ingatlanszerzéskor?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Erzsébet!
Nincs akadálya annak, hogy újabb ingatlant szerezzen a svéd állampolgár, de ehhez közigazgatási hivatali enegdély lesz szükséges. A vagyonszerzés miatt természetesen kell illetéket fizetnie.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 7085 számú kérdése
  • 2005-08-16

Tisztelt Dr. Nagy Zoltán!

A múlt héten fordultam Önökhöz, kérdésem az volt, hogyan oldható meg, hogy nyugat-európai férjem nevére írathassam a házunk felének tulajdonjogát, a lehetô legkisebb illetékkel. Még nem kaptam választ, remélhetek?
Üdvözlettel:
Anna

Tisztelt Anna!
Azóta viszont emlékeim szerint megválaszoltam... vagy nem? amennyiben nem, úgy kérem, hogy a kérdését küldje el nekem a znagy_dr@innosec.hu e-mail címre is...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal: