Hozzászólások

  • Pajor István 16303 számú kérdése
  • 2006-12-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Két éve vettem egy garázst egy olyan telepen, ahol kb 300 garázs található. Tudomásom szerint ezek tanácsi tulajdonként épültek és bérleményként üzemeltek egy a cégbíróságnál is bejegyzett Garázsszövetkezet kezelésében.
Időközben a földterületeket a felépítményekkel felosztották és a tulajdonjogok magánkézbe, illetve az önkormányzathoz kerültek.
A tulajdoni lapom alapján (értelmezésem szerint), a garázsom független tulajdon önálló helyrajzi számmal, annak ellenére, hogy egy garázssorba van beépítve.

Lehetséges-e, hogy kötelezettségeim vannak a Garázsszövetkezet felé?

Köszönettel: István

Tisztelt István!
Nem tudom... nem tartom valószínűnek, de erre csak a garázsszövetkezt iratainak ismeretében lehetne válaszolni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 16297 számú kérdése
  • 2006-12-29

Visszatérve a Földhivatallal kapcsolatos kérdésemre.Az ingatlan ténylegesen 50 m2,de a tulajdoni lapon 53 m2 volt feltüntetve.Az ingatlan eredeti tulajdonosa/idős ember/eladta a tulajdoni lap alapján a fiamnak 53 m2-nek,a tulajdonos haszonélvezettel benne maradt.A férje halála után sem a fiam,sem Ő nem akarták megtartani a lakást,ezért a tulajdoni lap alapján meghirdették 53m2-nek és reális áron eladták.A vevő kifizette a vételárat,a lakást birtokba vette és utána méricskélt/állitólag!/és 50 m2-nek találta.Pert inditott,én ugyan ügyvédet fogadtam,de az idős vevő/ügyvéd nélkül/megnyerte a pert,és bár a Földhivatal elismerte az elirást és ki is javitotta az eredeti okmányok alapján a tulajdoni lapot,mégis a fiamat,aki egyetlen percig nem lakott a lakásban,még csak nem is élt,amikor a Földhivatali hiba történt,elmarasztálták,első és másodfokon is és 1M250E Ft megfizetésére kötelezték.A fiamnak pénze nem lévén,én fizettem,de ugy érzem,mi nem hibáztunk,hisz közhiteles okmány alapján adtuk el a lakást,ezért a károm megtéritését szeretném.Kit pereljek,hogy a pénzem visszakapjam?Tisztelettel várom válaszát

Tisztelt Erzsébet!
Az elmondottak alapján a földhivatal mulasztására vezethetp vissza a kár bekövetkezte, ezért ellene lehet bírósági úton kártérítési igényt érvényesíteni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • erzsébet 16294 számú kérdése
  • 2006-12-28

A Földhivatal hibájából 40 évvel ezelött elirás történt a tulajdoni lapon,melyet csak az ingatlan eladása során az új vevő fedezett fel,beperelt és a pert megnyerte és emiatt 1M250 E Ft megfizetésére köteleztek.Ki a felelős az engem ért kár miatt és kitől várhatom a károm megtéritését?

Tisztelt Erzsébet!
Nem tudok érdemben segíteni... ehhez az ügyet részeteiben kellene ismernem...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • katalin 16290 számú kérdése
  • 2006-12-28

Tisztelt Ügyvédnő!
Szeretnék tanácsot kérni az alábbi ügyben:
1996-ban vásároltam (3,6mFt) egy házrészt.1998-ban élettársi kapcsolat során felújitásra,tetőtérbeépitésre került a sor.2002-ben ez az életközösség megszakadt, az élettársat 7mFt-os lakásvásárlási hitellel kifizettem. Mivel egyedül vagyok (3 gyerek), a hiteltörlesztése gondot okoz, igy el szeretném adni a házat. A ház eladási árából szeretném visszafizetni a hiteltartozásomat és venni egy másik lakást, de nem tudom, hogy milyen kiadásokkal (adó,illeték) kell számolnom. És milyen kiadások merülnek fel abban az esetben, ha az új ingatlant a gyerekek nevére iratom (haszonélvezettel magamnak). A másik kérdésem,hogy a gyerekek nem kerülnek-e ezzel "hátrányos" helyzetbe később?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Katalin!

Javaslom, hogy először a hitelt folyósító pénzintézetet keresse, fel és tisztázza velük, hogy milyen feltételek mellett járul hozzá az ingatlan értékesítséhez ?
Ha az ingatlan értékesítésből származó jövedelmét ( és nem a bevételt)lakásvásárlásra fordítja, akkor nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. A vagyonszerzési illetéket az eladott és a vásárolt ingatlanok forgalmi értéke közötti különbözet után kell fizetnie.
Ha a gyermekek kiskorúak, akkor nem javaslom, hogy az új ingatlant az őnevükre irassa, mert nagkorúságukig csak a gyámhatóság engedélyével adhatja el és a bevételt ugyanígy a gyerekekre kell fordítani vagy másik ingatlan vásárlásával, vagy pedig a nevükre fenntartásos betétkönyvbe kell a pénzt elhelyezni.

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7630 Pécs, Mohácsi út 16.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Biborka 16278 számú kérdése
  • 2006-12-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A jelenleg általam lakott lakásban én haszonélvezőként vagyok bejegyezve, s a lányom a tulajdonos. A lakást önkormányzattól vásároltuk l99o- ben, jelenleg van még rajta kifizetetlen 3oo.oooFt./ Értéke 8 millió /
A lakást szeretnénk eladni, s újonna épitett - vállalkozó által, értékesités céljára épitett- lakást szeretnénk venni úgy, hogy a lányom marad tulajdonos, én haszonélvező./ értéke 13 mililó/

Kérdésem, hogy illetékmentesség érvényes-e ebben az esetben?

Másik kérdésem hogy a használt lakást ingatlanforgalmazó álal értékesitem, de a vevőjelölt hitelből szeretné fedezni a vásárlást, elegendő-e először adásvételhez előszerződést kötni?

Előszerződés esetén nem szeretném az ingatlaniroda közvetitői diját kifizetni, mivel a köztünk létrejött szerződésben az áll, hogy a szerződés megkötésekor kell fizetnem, lletve tartok attól, hogy esetleg nem kap annyi hitelt a vevő, ami fedezné a lakásom árát.
Mire figyeljek, milyen sorrendben történjenek az események ?
A vevő jelölt az ingatlanirodának fizetett 5oo.ooo.ft foglalót, ami szerintem engem illetne, illetve a lányomat, s ebből akarja levonni az őt megillető közvetitői dijat. Megteheti-e? jogosult-e a pénzt magánál tartani?
Érint-e valamilyen változás januártól minket?
Köszönettel várom válaszát.


Tisztelt Biborka!
1. Az új lakás kapcsán a tulajdonjogot szerző illetékmentességet élvezhet, de a haszonélvező már nem.
2. Nem, a hiteleljáráshoz a földhivatalhoz beadott (végleges) adásvétlei szerződés megkötése szükséges.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Doliszta Lajosné 16276 számú kérdése
  • 2006-12-26

Tisztelt Ügyvéd Ur!

Két kérdésem lenne Önhöz ha lehetséges.
Egy OTP Társasházban vagyok 10 éve házfelügyelő a lakás a társasház tulajdona ha ők mondanak fel nekem azonnal ki kell költöznöm a lakásból vagy mennyi időm van a kiköltözésre.Befogadó nyilatkozatot irattak az anyósommal mikor ide költöztünk.1996-ban kezdtem el itt dolgozni 2002-ben terhes lettem és csak azzal a feltétellel maradhattam itt, hogy vállalkozásban csinálom tovább a munkámat. Ebben az esetben jár-e nekem végkielégités.Ez alatt az idúő alatt nagyon sok pénzt megsporolt rajtam a társasház mivel semmi féle járulékot nem fizetnek utánam mindent nekem kell fizetni adó, stb.Több mint 1 millió foritot sporoltak meg rajtam.A rezsi kültséget ugyan ugy fizetem mint a többi lakó, nem kapok se ruhapénzt, se telefonköltséget ha szerelőt kell hivnom a lakás felujitását is nekem kell fizetni semmihez nem járulnak hozzá.Én ugy gondolom, hogy, azért ez nem igy müködik.
A másik kérdésem az lenne, hogy apám után örököltem PIlisvörösváron valami földet én nem is tudom, hogy hol van mert még soha nem is láttam, mivel az akkori Tsz ketté vált és a vezetősség papiron nekünk adta a földet a volt vezetőség szóba az ottani tagoknak azóta is megy a pereskedés de ezzel együtt kaptam vagyonjegyet, 11 éve halt meg az apán én azóta nem kaptam utána semmit azt mondták majd akkor ha ennek a pereskedésnek vége lesz.Igaz, hogy a vatgyonjegy szabályzatában benne van, hogy minden év végén a zárszámadáskor jutalékot kötelesek fizetni ,Nem hinném, hogy 11 éve nem volt nyereséges a cég mivel még mindig meg van.Kérem sziveskedjen tájékoztatni, hogy ezekben a dolgokban hogyan tudnék eljárni.Ha lehetséges kérem, hogy az email cimemre sziveskedjen válaszolni.
Előre is köszönöm a válaszát
Tisztelettel:Doliszta Lajosné

Tisztelt Dolisztáné!
Végkielégítés nem illeti meg. A jogviszukra a vállakozás szabályai az irányadók, Önnek ezen túlmenően jogi alapon nem lehetnek megalapozott igényei, de a Társasház azokat természetesen akceptálhatja, de arra nem kényszeríthető.
A második kérdése kapcsán a vagyonjegyek ismeretében és a folyamatban lévő per részleteinek megismerése után lehetne korrekt választ adni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • János 16270 számú kérdése
  • 2006-12-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ketten vagyunk tulajdonosai egy olyan építési teleknek, melyet e helyi Ök. rendezési terve is két külön telekként jelöl. Sajnos a megosztást az Ök. jelenleg még nem engedélyezi arra hivatkozva, hogy az egyik telek nem lenne utcáról megközelíthető a megosztás után. (Ez a most még nem létező utca "készülő félben" van, de a Ök-i kisajátítások nagyon lassan haladnak.) Kérdés: Lehetséges-e, hogy az Ök. annak ellenére ne engedélyezze a telkünk megosztását, hogy egyikünk átjárási szolgalmi jogot biztosítana a másiknak.

Tisztelt János!
Elvileg az önkorm.-nak engedélyeznie kellene a megosztást, ha a kialakuló telkek mérete eléri a helyben elfogadott minimális telekméretet...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 16268 számú kérdése
  • 2006-12-26

Tisztelt Ügyvédúr!
Szüleim 1986-ban holtigtartó haszonélvezeti joguk fenntartása mellett fiukra és menyükre iratták ajándékozási szerződéssel ingatlanjukat a rajta lévő házzal. Ezt az ajándékozási szerződést szeretnék visszavonni, mível a szerződésben foglalt feltétel miszerint az ajándékozottak házassága tartós lesz, megváltozott.
Ennek a visszavonásnak a jogi lehetőségéről és lépéséről szeretnék információt kapni.
Köszönöm
Tisztelettel:Mária

Tisztlet Mária!
A kérdés részletes kifejtése meghaladja a válaszadási lehetőség terjedelmét, annak érdekében javaslom konzultáljon a kérdésben ügyvéddel.
Amit érdemes tudnia az az, hogy vita esetén az ügy csak peres lejárásban oldható meg. Az ajándékot visszakövetelni pedig csak akkor lehet, ha az még megvan (nem lett továbbértékesítve). Visszakövetelésre csak olyan feltevés esetében van mód, amelyet az ajándékozó kifejezetten vagy legalábbis a megajándékozott által kétséget kizáróan felismerhetően kinyilvánított.
Tisztelettel
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 5.
30/289-2889
mail@drszegedi.hu

Közösségi oldal:


  • Balázs 16261 számú kérdése
  • 2006-12-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem, hogy amennyiben árverésen lakott ingatlant vásárolunk, milyen lehetősgéünk van azt birtokba venni.
Sokat olvasok az Alkotmányban is megtalálható 'lakhatáshoz való jog'-ról.

Válaszát előre is megköszönve,
üdvözlettel,
Balázs

Tisztelt Balázs!
Kérdés, hogy mi a használó (bennlakó) jogcíme. Elképzelhető, hogy kiürítés iránti per indítható, de az is lehetséges, hogy nem...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ildi 16257 számú kérdése
  • 2006-12-23

Édesapám eladta a családi házat, ahol gyermekkoromban éltem és eltűnt. Nem tudok róla semmit már két hónapja. Én már családot alapítottam egy másik városban. Azt szeretném megtudni, hogy nekem lett volna-e beleszólási jogom az eladásba, illetve jár-e nekem valami a vételárból. Édesanyámtól már elvált és a váláskor kifizette őt. Az egyik szomszédtól azt hallottam, hogy az élettársa édesapjához költözik, vagy valahol házat vesznek. Előre is köszönöm.

Kedves Ildi! Csak akkor, ha Önnek volt az ingatlanban tulajdonjoga, azaz akár csak egy kis részben is, de édesapja mellett Ön is tulajdonosként a földhivatalba be volt jegyezve.Ha Önnek nem volt tulajdonjoga, akkor sem beleszólása, sem a vételárból jogosultsága nincsen. Ellenben ha a ház árából másikat vesz és meghal az édesapja, Ön örökölni fog az ő része után akkor is, ha készít a papa végrendeletet, mégpedig Önnek járni fog az ún. kötelesrész.
Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
forcekft@forcekft.hu

Közösségi oldal:


  • Tímea 16252 számú kérdése
  • 2006-12-21

Azt elfelejtettem írni, hogy az eladó házunkra fordított összegekről nincsenek számláink mert magunk csináltuk a felújítást.
De úgy tudom, hogy a beszerzési értéket mindenféleképpen levonhatjuk az eladái árból + a most vásárolt házét.
Akkor is ha kölcsönből vettük meg?

Tisztelt Tímea!A korábbi válaszomat fenntartom, de javaslom olvassa el a www.ingatlanjog.hu oldal adózásról szóló tájékoztató rovatait.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tímea 16251 számú kérdése
  • 2006-12-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnénk visszaköltözni szülőfalunkba férjemmel és ezért édesapámtól kapott kölcsön pénzből megvettünk egy házat 2006.októberében 15 mFt-ért.
A mostani házunkat úgy néz ki 31 mFt-ért tudjuk eladni 2007.januárjában egy előlegszerződéssel.
A beszerzési értéke ennek 17 mFT volt.

Mennyi adót kell fizetnünk és mennyi illetéket?


válaszát előre is köszönöm

Üdvözlettel

Tisztelt Tímea!
Az adó megállapításához nem tartalmaz mnden adatot a kérdése, de minimális ilyen jellegű kötelezettsége merülhet fel... ha felmerül egyáltalán.
A fizetendő illeték alapja 15 mFt, a mértéke pedig: 740 eFt.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • kiss anita 16250 számú kérdése
  • 2006-12-21

Tisztelt ügyvéd úr! Tanácsát kérném a következő ügyben. Lakáshitelből a párommal vásároltunk egy ingatlant. AZ eladóval dec.31.-ei dátumban állapodtunk meg a kiköltözéséről. A bank már átutalta számára a vételárat és a föld hivatali papírok is elkészültek. AZ eladó azonban közölte nem áll módjában elhagyni az ingatlant a szerződésben megjelölt időpontig. Milyen lépéseket tehetek? Albérleti szerződés kötése? Mert gondolom a per évekig is elhzódhat és addig nem is köteles elhagyni az ingatlant mi pedig fizetjük közben a bankkölcsönt is. Várom megtisztelő tanácsát.

Tisztelt Anita!
Amennyiben belenyugszik a helyzetbe, akkor egy határozott időtartamra kötött bérleti szerződés és díjfizetés a másik részről lehet a megoldás.
Ha nem, akkor a jegyző előtt vagy bírósági úton haladéktalanul követelheti a birtokbaadást.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Etele 16237 számú kérdése
  • 2006-12-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék egy ingatlant vásárolni a problémám a következő: Az ingatlannak 2 tulajdonosa van 1/2-1/2 arányban. Az egyik tulajdonosnak az 1/2 tulajdonára végrehajtási jog lett bejegyezve a T. Mobil telefontársaság részére tartozás miatt. Én a tartozást nem szeretném átvállalni ezért mondtam, hogy intézzék el ezt a vh-jog törlését. Az eladók felkerestek egy ügyvédet aki a következőket mondta: a tartozás elévült mivel, a hírközlési törvény szerint a telefontartozások 1 éven belül elévülnek. ezt arra alapozta, hogy 2004. szeptemberében lett bejegyezve a vh.jog 2004. októberében lett egy felszólítás küldve egy másik végrehajtótól, és 2006. szeptemberéig semmilyen végrehajtási cselekmény nem történt. az ügyvéd azt mondta, hogy írjanak egy levelet a végrehajtást kérőnek amiben az elévülésre hivatkoznak, mivel a vh. jog a végrehajtandó követeléssel együtt évül el, és mivel 1 évig nem történt semmilyen végrehajtási cselekmény ezért ez a tartozás is elévül és a végrehajtást kérőnek elévülés miatt kérni kell a vh. megszüntetését.
A kérdésem az lenne, hogy ténylegesen elévült-e a tartozás, és így törlik a vh-jogot az ingatlanról és tehermentes lesz az ingatlan?
Én szeretném megvásárolni az ingatlant de csak tehermentesen és nem akarok túl hosszú ideig várni, hogy tehermentes legyen.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Etele

Tisztelt Etele!
Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 143.§-a valóban egy éves elévülési időt rögzít, de ez nem garancia arra, hogy a végrehajtást kérő önként eljár a végrehajtási jog törlése iránt, akkor pedig csak külön jogi eljárással lehet a törlést kikényszeríteni.
Javaslom az ügyben eljáró végrehajtóval vegyék inkább fel a kapcsolatot a törlés érdekében, ha pedig nem jutnak eredményre, előszerződés kötése mellett adjon át az eladóknak a tartozás összegével egyenlő mértékű foglalót, azzal hogy az eladó ebből köteles az ingatlant tehermentesíteni, és annak megtörténte után már meg tudják kötni a tényleges adásvételt is.
Tisztelettel
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 5.
30/289-2889
mail@drszegedi.hu

Közösségi oldal:


  • István 16211 számú kérdése
  • 2006-12-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlan adózás és illetékfizetéssel kapcsolatban kérdezném a következőt:
2000-ban vásárolt ingatlanomat most eladnám és másikat vásárolnék,de a vásárolni kívánt ingatlan vételára kisebb mint amennyiért most az ingatlanomat értékesítem.
Mi az illeték és adófizetés rendje ez estben?

Tisztelettel:

István

Tisztelt István!
Első lépésben ki kell számolni az eladáson realizált jövedemet (részletek: www.ingatlanjog.hu adózásról szóló rovatok), majd pedig:
Ha a jövedelmet (nem az eladási árat !!!) újabb lakásra fordítja, úgy nem kell adót fizetnie.

Az illeték alapja az eladott és vásárolt lakás foglami értékének különbsége lesz, amennyiben a két ügylet egy éven belül valósul meg.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: