Hozzászólások

  • Gyula 16207 számú kérdése
  • 2006-12-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A szomszéd engedély nélkül épített kéményt a melléképületére, melyet a Kéményseprőip. Kft utólag bejegyzett nekik. Sajnos nem figyelték, hogy a kéményből minden füst a mi területünkre jön át. Már 4 hónapja meg lehet őrülni tőle, mert állandóan DNY-i szél fúj. Mi a teendőnk, ahhoz, hogy megoldódjon a problémánk. Mondanom sem kell, hogy ezt nem fogjuk tudni békésen elviselni, már így is kellően neheztelünk rájuk. Egyszerűen nem lehet létezni a telkünkön, szellőztetni sem tudunk. Hová forduljunk és van-e reményünk?
Nagyon megköszönöm válaszát!

Köszönettel : Gyula

Tisztelt Gyula!
A polgármesteri hivatalban birtokvédelmi eljárást indíthatnak a szomszéd ellen, mert a kémény füstje zavarja Önöket az ingatlanuk használatában.
Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Norbert 16175 számú kérdése
  • 2006-12-14

Kérdésem a következö: szomszédom szólt, hogy a kéményemböl a szél betekeri az ö udvarába a füstöt. Jogos-e a fellépése (ha feljelent), vagy magasítsam meg a kéményemet. (Az én házam korábban épült, és jóval alacsonyabb, mint az övé (az egy háromszimtes ház).Kb. 15 méterrel kellene megmagasítani a kéményemet.) Tehát jogos-e a reklamálása?
Köszönettel

Tisztelt Norbert!
Ha a szomszéd házának építésekor az építési engedélyt szabályosan adták ki (az építési hatóság vizsgálja a kémény magasságát is), Önnek kell megszüntetnie a szomszéd zavarását.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Ernő 16171 számú kérdése
  • 2006-12-14

Tisztelt Ügyvéd Úr !.

Gánton van egy családi házunk. Édesapám 1988-ban elhunyt, ketten voltunk testvérek nővéremmel,és az apai részt megörököltük.
A nővérem néhány éve meghalt,és az ő részét két gyermeke örökölte.Virág, és László.
Sajnos most december elején édesanyám is elhunyt. 2005-ben úgy végrendelkezett,hogy első számú örökösöknek engem a fiát ,második számú örökösnek egy dédunokáját nevezte meg.
akit a gyámhatóság már elvett a szüleitől.Ő a László gyermeke. László baráti viszonyba került egy csákvári illetőségű személlyel akit végül három késszúrással életveszélyesen megsebesített, de az illető túlélte. Néhány hónapi elzárás után novemberben Szolnokról kiengedték, mert az elmeorvosi vizsgálat megállapította, hogy cselekményekor nem volt beszámítható. Nemrégi szabadulása után átmenetileg beengedtük a lakásba néhány napra,azzal a feltétellel, hogy benn nem lakhat ( ez a temetés idején volt)mivel cselekménye előtt, és azóta sem dolgozik,és nem is akar, és rendkívül fennáll annak a veszélye,hogy eladja a házban lévő ingóságokat,és bármire képes.már fenyeget is.Csákvárra van bejelentkezve ,mert így kap segélyt,bár ott lakása nincs bár semmilye sincs. A kérdésem az.hogyan tudjuk kizárni törvényesen a házból? Kihez kell ilyen esetben fordulni?
Sürgős válaszában bízva köszönettel:
Ernő,

Tisztelt Ernő!
Birtokvédelem a helyi jegyzőnél, ennek sikertelensége esetén bírósági úton.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ibolya 16165 számú kérdése
  • 2006-12-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szomszédom a melléképületéről fűti az egész házát. Mondanom sem kell, hogy minden szemetet is eléget a kazánjában. A melléképület alacsonyabb a főépületnél és a füst a főépület tetejének vagy a mi tűzfalunknak nekiütközve, állandóan a mi udvarunkban áll meg. Képtelenek vagyunk a kertünket használni, ablakot nyitni sem lehet. Már idegileg teljesen kikészültünk. Kértem őket, hogy tegyenek a kéménybe egy csövet, hogy a magasban szabadabban elszálljon a füst, de ők erre nem voltak hajlandók. Ezt,mi ki is fizettük volna nekik munkadíjjal együtt. Annyi lenne a kérdésem, hogy erre is kérhetem a birtokvédelmet, vagy mi a teendőm?
Fényképem van az iszonyatos füstfelhőről, ami napról napra őrít minket. Békességünk már nincs, mert még ilyen lelketlen emberekkel nem találkoztam.

Nagyon köszönöm válaszát!

Tisztelt Ibolya!
Esetére vonatkozik a birtokvédelem lehetősége, mely érdekében településük jegyzőjéhez kell fordulnia.
Tisztelettel
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 5.
30/289-2889
mail@drszegedi.hu

Közösségi oldal:


  • Sándor 16121 számú kérdése
  • 2006-12-12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő kérdéssel fordulnék Önhöz. A tavalyi év folyamán vásároltunk egy lakást egy ötlakásos társasházban. Ez úgy néz ki, hogy a földszinten van két üzlet, két garázs, az emeleten, és a tetőtérben pedig a lakások. Megírtuk a szerződést, az építtetővel, részletfizetésben állapodtunk meg, 4 részletben. Az első részletet tavaly áprilisban fizettük,
a másodikat augusztusban, a harmadikat októberben, az utolsót pedig a kulcs átadásakor decemberben. Ekkor tudtuk meg, hogy közben az egyik üzletet átminősíttették egy kárpitos műhellyé.
A vállalkozó, az ehhez szükséges hozzájárulásokat a saját nevében írta alá, egy októberi átminősítő kérelmen. Mi erről csak a társasház alapító okirat kézhezvétele után értesültünk. A fő problémánk az lenne, hogy a munka megkezdődik reggel 6 órakor nála, és be sem fejezi este 6-7 óráig. Ez igaz a hétvégékre is sajnos. Véleményem szerint, a ház alkalmatlan a tevékenység folytatására, hiszen minden felhallatszik a lakásokba is. Folyamatosan a kalapálásra, bútorok húzkodására ébredünk.
Mit lehet tenni? Hova lehet és érdemes még ezzel a problémával fordulni?

Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Sándor!
Az átminősítésről a szomszédokat a értesítenie kellett az engedélyező hatóságnak, és a döntés ellen fellebbezési joguk volt/ kellett volna, hogy legyen. Ennek érdemes lenne utánnakérdeznie az önkormányzatnál.
Egyebekben pedig a jegyzőhöz fordulhat birtokvédelemért, ha nyugalmában zavarják.
Tisztelettel
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 5.
30/289-2889
mail@drszegedi.hu

Közösségi oldal:


  • Kata 16067 számú kérdése
  • 2006-12-08

Tisztelt Uram!
A következő problémámra szeretnék választ kapni. A szomszédunkban tartott kutya 7 ből 3 napot hajnal fél 4 től délután ötig vonít és ugat folyamatosan.Rettenetesen zavaró, pláne, ha ez pont hétvégén történik.Több szomszéd panaszkodott ezzel kapcsolatban.Mit tudunk tenni, hova fordulhatunk hivatalos intézkedésért, van-e erre vonatkozó jogszabály.Köszönöm válaszát.Tisztelettel.Kata

Tisztelt Kata!
Az önrkományzat jegyzőjéhez fordulhatnak birtokvédelemm iránt.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szilvia 16064 számú kérdése
  • 2006-12-08

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Pátyon a zsámbéki kanyarban működő fatelep zavarja a lakók nyugalmát,nyitvatartási időn túl szombaton és vasárnap is este későn is fűrészelnek,flexel vágnak stb..Az önkorm bejelentésemre azt a választ adta hogy Pátyon nics csend rendelet,ha gondolom hivassak zajszintmérőket amit én állok ha nem éri el a megfelelő decibelt a zaj.2006.12.07-én hajnali fél háromkor kamionok dudájára és pakolásra ébredtünk.Ebben kérem segitségét hogy lakóövezet közelében lévő fatelepre kell -e lenni valamilyen szabályozásnak ?Mit lehetne tenni ?Valaki javasolta hogy inditsunk birtokvédelmi eljárást .Válaszát és segitségét előre is köszönöm ! Tisztelettel !

Tisztelt Szilvia!
Én is a javslattal értek egyet, valóban azt kell - önkormányzati jegyző előtt vagy bírósági úton - megindítani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csaba 16054 számú kérdése
  • 2006-12-07

Alattam lakó indított ellenem birtokvédelmi eljárást. Állítása szerint tőlem ázik. Teljesen felújított lakásba költöztünk ( mi végeztettük a felújítást ). Így a fürdőszobát is. Szólt, hogy leáztattuk, vizsgálódás nélkül elismertük felelősségünket, felelősségbiztosításunk alapján vállaltuk kára megtérítését. Nem történt semmi, sem aláíratni nem akart semmit, sem nyilatkozatot, vagy biztosítási kötvényt nem kért. Megoldottnak tekintettük a problémát, ám néhány hete újra szólt, hogy ázik. Újra átnézettünk minden vizes szerelvényt, újraszigeteltettük az aljzatburkolatot. Új hidro-kádonkat garanciában megjavíttattuk ( innen valóban nagy mennyiségő víz került a padozatra ) Gondoltuk, hogy minden rendben! De ismét eltelt 1-2 hét, újra jön, hogy már megint ázik. Mi semmit nem változtattunk fürdőhasználati szokásainkon, meggyőződésünk, hogy további folyadék a lakásunkból nem kerül ki. Javasoltam a falszomszédom felkeresését, ( az én fürdőm fala szomszédos a másik lépcsőházban lakó falszomszédom fürdőjével ) hátha ott a gond. Ezt elhárította azzal, hogy ne akarjam meghazudtolni a fizikát! Hogy milyen hangot üt meg, miket terjeszt a lépcsőházban azt gondolom nem változtat a tényeken, nem is részletezem. Kérdésem az, mi fog történni ? Kinek kell bizonyítani ?
Köszönettel Csaba

Kedves Csaba!

A károkozás tényét, azt hogy az Önök érdekkörében felmerülő okból következik be a kár, illetve a kár összegét a szomszédnak kell bizonyítania. Önnek pedig azt kell bizonyítania, hogy a vizes helyiségek szerelése szakszerű, leázási problémát nem okozhatnak.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@axelero.hu

Közösségi oldal:


  • Anita 16043 számú kérdése
  • 2006-12-06

T Ügyvéd úr! Problémám a következö:egy önkormányzati lakásban lakom ahova 10 hónappal ezelött egy orditózós szomszéd költözött.Fiatal cigány család /21-22/ 2 gyerekkel /2-6/.Sajnos a ház régi épitésű és a falak vastagsága 5-6 cm/már utánna jártam/ és olyan mintha nemis lenne.Nyugalmi állapotban is mindent hallani.A szomszéd éjjel nappal ordit hol a gyerekekkel akik neveletlenek hol egymással.Az életünk azóta keserüség.1 hónapja épitettem nikecelböl 10 cm vastag pótfalat ami semmit nem ér de még a lakásom is kisebb lett.Az önkori azt mondta hogy örüljek hogy van hol laknom.Én és a párom tisztességes emberek vagyunk/a házban mi vagyunk a legtehetősebbek/ egy véletlen ügy kapcsán kerültem ide mégpedig azért mert a szüleim elváltak és azonnal szétakartak költözni és csak ez a lakáscsere volt gyorsan.Én már 6 éve itt lakom.Azóta szeretnék elköltözni de aki meglátja a házat menekül.Mit tehetnék a szomszédok ellen?Van erre törvény?Nem kaphatnak ők egy irásbeli figyelmeztetést hogyha nem viselkednek akkor repülnek?Mikortól van csendháboritás 20-22 től?Egyébként a másikoldalról is kivan a szomszédom ill. az alattuk lakó is. Várom kimeritő válaszát: Üdv: Anita

Tisztelt ANITA!
A szomszéd ellen birtokvédelmi eljárást kezdeményezhet, de annak sikerét nem merném megjósolni... más megoldást viszont nem tudok javasolni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kata 16011 számú kérdése
  • 2006-12-05

Tisztelt ügyvéd úr,
2 lakásos társasházban lakunk, a földszint a zajongó szomszédunké a felső szint és a tetőtér a mienk.Házirend nincs, nincs is értelme , nem tartanak be semmit az együttélés szabályaiból:éjjel élnek , éjfél utánig futkosnak /6éves ikerfiúk/ a gyerekek, tombolnak,csapkodják az ajtókat. Semilyen békés megoldás , javaslat nem hatásos ami a nyugalmunkat biztosítaná. Csak a mi /lakásunk eladása / költözésünk a megoldás ? vagy Ügyvéd úr tud -e javasolni valamilyen segítő megoldást. Köszönöm válaszát Kata

Tisztelt Kata!
Nem tudok biztos és jó megoldást. A jegyző előtti birtokháborítási eljárás megoldást jelenthet...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Rika 15633 számú kérdése
  • 2006-11-23

Az alábbi, kerítéssel kapcsolatos kérdésem van.
A lakásunk az utcáról nézve a telek jobb oldalán fekszik. A szomszédunk háza a bal oldalon. Ki köteles a két ház közé kerítést építeni? Van-e jogszabály, hogy közösen kell ezt megtenni? Jelenleg a mi általunk épített kerítés áll a két telek között, de a szomszéd háziállata sajnos gyakran kárt tesz benne. A válaszuk az, hogy készítsünk erősebb kerítést...
Mi lehet a megoldás a helyzetre?
Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelt Kérdező!

Az idevonatkozó jogszabály rendelkezése szerint a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalán, továbbá - eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában - az útról nézve a jobb oldali telekhatáron köteles megépíteni és fenntartani a kerítést.

Mindazonáltal Önt, mint az ingatlan tulajdonosát birtokvédelem illeti meg, ha birtoklásában zavarják. A birtokost a birtokvédelem mindenkivel szemben megilleti. Akit birtokától megfosztanak vagy birtoklásában zavarnak, a jegyzőtől egy éven belül kérheti az eredeti állapot helyreállítását, - az Ön esetében a kerítés helyreállítását – vagy a zavarás megszüntetését.

Abban az esetben ha a birtokháborítás óta több mint egy év eltelt a birtokos az eredeti állapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését közvetlenül a bíróságtól kérheti. A bíróság a hasznok, károk, költségek kérdésében is határozatot hozhat, annak ellenére is, hogy az érdekelt fél csak a birtoklás kérdésében indított keresetet.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
4026 Debrecen, Piac u. 3. V.60.
+36 52 432326
http://web.t-online.hu/racsaidr
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Anett 15614 számú kérdése
  • 2006-11-23

Tisztelt dr. Nagy Zoltán!

Élettársammal most vásároltunk egy lakást.Önerővel nem rendelkeztünk, ezért lakáshitelt vettünk fel.Az adásvételi szerződésben a birtokba adás így szerepel:"Eladó kötelezettséget vállal arra, hogy a vétel tárgyát képező öröklakást a teljes vételár kifizetését követő 3 napon belül-a megtekintett műszaki állapotban- a vevők birtokába bocsátja."
A teljes vételár kifizetése nov.15-én megtörtént, azaz a szerződés értelmében az eladónak 18-án kellett volna kiköltöznie.Én nov.15-én tájékoztattam a kifizetés tényéről és adtam még neki 1 hét haladékot, és kértem, november 24-én adja át a kulcsot.A tegnapi napon felhívtam, hogy pontosan egyeztessünk, hány órakor találkozzunk, ám az eladó alpári módon ordítozott velem, hogy ő nem költözik ki, mert ami lakást vesz még szintén foglalt.Én hivatkoztam arra, hogy több mint egy hetet adtam neki, és úgy gondolom, a jogos tulajdonunkat igénybe vehetjük, és ne kelljen neki térden állva könyörögnünk azért, ami a mienk.Ő tovább ordítva közölte velem, hogy akkor sem költözik ki, és szégyelljem el magam, amiért így viselkedek.Aztán közölte, hogy majd 25-én kiköltözik, és felhív, hogy mikor mehetünk a lakáskulcsért.
Az illető hölgy az adásvételi szerződésben foglalt egyéb kötelezettségeinek sem tett eleget, ugyanis nem értesítette az adásvételt kötő ügyvédet arról, hogy a kifizetés megtörtént.Erre a tulajdonjogáról való lemondónyilatkozat Földhivatalhoz történő minél előbbi eljuttatása miatt lett volna szükség, de az eladót a kifizetés után 2 nappal én hívtam fel, hogy legyen kedves szóljon az ügyvéd úrnak.
Kérdésem a következő.amennyiben az eladó továbbra is megtagadja a kiköltözést, és nem adja át a lakáskulcsot az általa megjelöl november 25-i időpontban, úgy milyen módon tudjuk érvényesíteni a tulajdonjogunkat?Illetve ebben az esetben követelhetünk-e bárminemű kártérítést, vagy ködbért?

Válaszát előre is köszönöm!
Kovács Anett

Tisztelt Anett!
A kötbérre abban az esetben lenne lehetőségük, ha erről a szerződésben megállapodtak. A kártérítés független lehet a szerződés tartalmától, de azt feltehetőencsak bírósági úton tudják érvényesíteni és ott természetesen igazolniuk kell, hogy az eladó magatartása miatt keletkezett káruk.
Jelen esetben egyébként már birtokvédelemre is igényt tarthatnának, de azt is csak bírósági úton érvényestíhetnék.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • zoli 15445 számú kérdése
  • 2006-11-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Sárrétudvari, Rákóczi u. 34 szám alatti ingatlan, és a tőláb szomszéd esetében kérek felvilágosítást. A jelenlegi helyzetben a tőszomszéd egyeztetés nélkül a Mi ingatlanunk egyrészét fölszántotta így a tavasszal telepített lóherét is. Két kérdésem van: 1./ Mivel tudom bizonyítani a birtokháborítás tényét? 2./ A keletkezett kárhoz mit kell beszereznem?

Mindezek biztosítása után hol és milyen formában tudok a jogaimat érvényesíttetni?

Tisztelettel:

Tisztelt Kérdező!

A szomszéd által okozott kár mértékének megállapítása ebben az esetben szakkérdés. A birtokháborítás ténye tanúkkal bizonyítható, akik hitelt érdemlően alá tudják támasztani azt, hogy a szomszédos ingatlan tulajdonosa birtokháborítást követett el azzal, hogy a telekhatárt figyelmen kívül hagyva fölszántotta az ingatlanának egy részét.

Az a személy akit birtokától megfosztanak vagy birtoklásában zavarnak, a jegyzőtől egy éven belül kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését.

A jegyző az eredeti birtokállapotot helyreállítja, és a birtoksértőt e magatartásától eltiltja, kivéve ha nyilvánvaló, hogy az, aki birtokvédelemért folyamodott, nem jogosult a birtoklásra, illetőleg birtoklásának megzavarását tűrni volt köteles. Határozatot hozhat továbbá a jegyző a hasznok, károk és költségek kérdésében is.

Egy év eltelte után a birtokos az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését egy közvetlenül a bíróságtól kérheti. A bíróság a birtokperben a birtokláshoz való jogosultság alapján dönt; a békés birtoklásban megzavart fél jogosultságát vélelmezni kell.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
4026 Debrecen, Piac u. 3. V.60.
+36 52 432326
http://web.t-online.hu/racsaidr
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 15121 számú kérdése
  • 2006-11-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném a segítségét kérni, anyukám befogadott egy fiatal anyát a 4 éves kislányával a családi háza melletti szoba-konyha-fsz.-ás kislakásába azzal a feltétellet hogy a rezsit fizetik és maradhatnak amíg nem találnak mást megoldást, és rendesen viselkednek. Sajnos megromlott a viszony mert a egyre szemtelenebbek lettek, mindenért kiabálnak anyukámmal az elromlott mosógépét is vele akarják kifizettenni, és nem akarnak elmenni amíg ezt meg nem teszi anyu. Az etnikai kissebbséghez tartoznak és komolyan megfenyegették anyukámat aki már fél a saját házában. Hogyan tudjuk őket kitenni anéklül hogy nem legyen ott másnap az egész család és álljanak bosszút?

Tisztelt Ildikó!
Erre nem tudok megoldást kínálni... hogyan zárhatnám ki azt, hogy mások ne álljanak bosszút... egyébként nyilván felmerülhetne a bitrokvédelem a jegyző előtt, vagy még inkábba bírósági út, de garanciákat az Ön által kért dologra nem lehet adni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • júlia 14884 számú kérdése
  • 2006-11-05

Tisztelt dr Schneider Erzsébet! Az egyik szoszéd családdal nem vagyunk jóban. A házunk a megyére épült 13 éve,mögé garázst, nyárikonyhát is építettünk. A nyárikonyha falától 50 cm-re a szomszédék évek óta feltornyozzák a nyers tűzifájukat. a ny.konyha alatti pince bevizesedett. A lakóház falától 60cm-re tujákat ültettek, ágaik a ház falára dőlnek, a garázstetőre ráhajlik a nagy cseresznyefa ága és rongálja a cserepeket, A férjem szólt nékik, legfőképp a pince miatt aggódunk! Azt mondták az udvarukban azt csinálnak, amit akarnak. Mit tehetünk? Kihez forduljunk, milyen jogcímen, hogy megszüntessék ezeket a dolgokat? Kaphatunk-e esetleg kártérítést a pince miatt? Tisztelettel: Júlia

Kedves Júlia!

A válaszom azonos a l4858 számú kérdésre adott válasszal.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@axelero.hu

Közösségi oldal: