Hozzászólások

  • Árnics Magdi 16295 számú kérdése
  • 2006-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Röviden vázolnám kérdésemet. Élettársammal mindkettőnknek volt tanácsi lakása. /1991./
Összeköltöztünk bérlőtársak lettünk.
Élettársam 1992-ben lemondott bérlőtársi jogáról az én javamra. Határozat van róla.
Időközben eladták a lakásokat, én mint bérlő megvettem. Egyedül én fizettem ki a vételárát is.
Közben megromlott élettársi kapcsolatunk, de a lakásban élünk mindketten.
A kérdésem az lenne, ebben az esetben mi jár a volt élettársamnak.

Tisztelt Magdi!
Amikor Ön - élettársi kapcsolatban - megvette az ingatlant, akkor is közös vagyon keletkezhetett, amenniyben nem különvagyonból vásárolta meg a lakást. (Az nem elegendő, hogy Ön fizette ki az egészet, mert kérdés, hogy milyen jövedelemből, és az a jövedelem a közös vagy különvagyonrésze volt-e...) További választ ennyi információ alapján felelősséggel nem lehet adni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Géza 16293 számú kérdése
  • 2006-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő a problémám:a barátnőmmel házat vásároltunk,aminek az árát az ő szülei adták,7,5M Ft-ot, így a tulajdoni lapon csak ő szerepel tulajdonosként.A ház felújításra szorul, amit közös költségen szeretnénk elvégeztetni.Azt szeretnám tudni, ha egy esetleges szakításra kerül sor szerezhetek-e a házból valamennyi részt?Mit kell tennem ahhoz,hogy egyértelmű legyen a felújításra én is adtam az összegek felét? Számít-e ha közben összeházasodunk?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező!

A házasság ténye önmagában nem bír jelentőséggel, hiszen a felújításra adott, Ön által biztosított összegek tulajdonjogi igényt alapozhatnak meg az Ön oldalán. Itt természetesen tudni kellene arról, hogy milyen arányban biztosított Ön összeget a felújításra, hiszen egy elhanyagolható összeg tulajdonjogi igényt valószínűleg nem alapoz meg.

Két megoldás lehetséges annak érdekében, hogy a felújításra adott összegekkel összefüggésben tulajdonjogi igény meghatározásra kerüljön:


  1. vagy az élettársa – elismerve az Ön tulajdonjogi igényét – okiratban meghatározott tulajdoni illetőséget enged át az ingatlanból Önnek,
  2. vagy az Ön által biztosított pénzösszeggel összefüggésben egy vagyonközösségi megállapodást kötnek, amely arra az esetre biztosítja az Ön tulajdoni igényét, ha a kapcsolatuk megszakadna.


---
Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
4026 Debrecen, Piac u. 3. V.60.
+36 52 432326
http://web.t-online.hu/racsaidr
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Körte 16288 számú kérdése
  • 2006-12-28

"A törvényi szabályozás szerint az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont. Amikor ennek az aránynak a mértékét szeretnénk felderíteni, nem elegendő csak a jövedelmeket összevetni, értékelni kell az élettársak által végzett egyébb tevékenységet is. Így például a háztartási munkát, kiskorú gyermek nevelését."
(www.csaladinet.hu/?module=news&target=article&type=mindenkinek&category=44&id=1576)

Ha pl. 2 éves élettársi kapcsolat után veszek magamnak egy lakást, akkor élettársamnak bármikor tulajdoni igénye lehet?
Milyen módszerekkel akadályozható ez meg?
Mi a tuti?

Köszönöm.

Tisztelt Körte!
A tulajdonjogi igényt nem lehet kizárni egy rövid élettársi kapcsolat esetén sem. Tuti nincs.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ferenc 16267 számú kérdése
  • 2006-12-26

Tisztelt ügyvéd úr! 2003június.15.én élettársammal vásároltunk agy ingatlant,jelzálog bejegyzéssel 50-50%ban.2005 november 03.án a rámeső50%ot az élettársamra irattam ajándékozási jogcímen mert szóbeli megeggyezéssel úgy volt,hogy össze házasodunk és a vagyon ígyis úgyis közöslessz.most megromlott a kapcsolatunk és fellettem szólítva a lakás elhagyására sms-ben idézem"Január 10ig hagyd el a lakást,ellenkező esetben István ügyvédje és emberei megkeres."Ügyvéd úr tehetek még valamit,nincs hová mennem mert magasak az albérleti árak.Kérem tanácsát minnél elöbb.

Tisztelt Ferenc!
Az ajándékozási szerződést megtámadhatja bírósági úton, tévedés jogcímén vagy az ajándék visszakövetelése iránt indíthat pert.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Rita 16264 számú kérdése
  • 2006-12-25

Szeretnék tanácsot kérni, abban milyen lehetőségem van az alábbi ügyben: 15 évvel ezelőtt elváltam, közös gyermekünkkel voltam ekkor terhes. Azóta egyedül nevelem. Házasságunk alatt vásároltunk egy lakást volt férjemmel, de a válóperkor nem volt vagyonmegosztás. Volt férjem jelenleg is a lakásban lakik immár az új családjával. Három évvel ezelőtt kértem a vagyonmegosztást. Az ingatlan jelenlegi forgalmi értéke 8 millió Ft. A tárgyalásokra anyagi okok miatt nem tudtam ügyvédet fogadni, magam írtam minden beadványt. Volt férjem fogadott ügyvédet akivel a tárgyaláson bizonyítani szerették volna, hogy a lakás csak 4 milliót ér. Ekkor szakértőt kértem, hogy állapítsák meg a forgalmi értékét. Ezután arra hivatkoztak, hogy mivel én elköltöztem a lakásból és a közösen felvett 500 ezer Ft lakáshitelt nem fizettem ezért nem illet meg az ingatlan 50%-a. Felajánlottak 500 ezer Ft-ot. Én ezt nem fogadtam el ezzel a tárgyalás befejeződött. Sajnos mivel az ingatlan nagyon messze van nem tudom megfizetni az ügyvéd munkadíját és az utazásokat, ezért már nem tudom újraindítani a pert.Hozzátartozik, hogy volt férjem 15 éve sem gyerektartást, sem lakáshasználatot nem fizet.

Kedves Rita!
A válaszhoz sokkal többet kellene tudnom arról, hogy a folyamatban volt per miként szünt meg, mit állapított meg a szakértő. Pártfogó ügyvéd kirendelését bármikor kérheti, és panasznapon is köteles a bíróság Önnek ingyenesen tanácsot adni az ügyében.
Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@axelero.hu

Közösségi oldal:


  • József 16243 számú kérdése
  • 2006-12-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám egyedüli tulajdonosa annak a háznak, ahol 12 éve él együtt élettársával. aki nem az édesanyám. Kérdésem, hogy édesapám halála esetén élettársa milyen módon kaphatja meg a haszonélvezeti jogot (úgy, mintha házastársa lenne, végrendeletben, vagy korábban kötött szerződéssel)? Nem tudom, hogy van-e végrendelet, vagy szerződés.
Köszönöm válaszát!

Tisztelt József!
A hölgy szerződés vagy végrendelet alapján válhat az ingatlan haszonélvezőjévé.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • GusTy 16242 számú kérdése
  • 2006-12-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm eddigi felvilágosításait (és nemcsak a nekem címzetteket!)
3 kérdésem is lenne:
1. A házasság előtt szerzett indatlan közös tulajdonná válik-e valamennyi együttélés után?
2. Mi a helyzet, ha kölcsön volt rajta ami(nek egy részé)t már közösen törlesztették?
3. Az ingatlan (pl. azonos értékű) elcserélése esetén az új tulajdonjog az előző tulajdonosé lesz, vagy közös?
Köszönettel: GusTy

Tisztelt Gusty!
1. Nem.
2. A nem-tulajdonos kölcsöntörlesztőnek megtérítési igénye lehet a tulajdonossal szemben.
3. A különvagyon heéybe lépő vagyontárgy is különvagyon marad.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Túri Gábor 16236 számú kérdése
  • 2006-12-19

Tisztelt Ügyvéd úr!

Kérem, szíveskedjen az alábbi kérdéseimre választ adni:

1. A válási folyamat elindításának kötelező feltétele-e a vagyonmegosztás írásba foglalása, illetve a váló felek közös tulajdonában álló ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződés benyújtása, amennyiben az egyik fél meg kívánja vásárolni a másik fél 50%-os tulajdonát?
2. Amennyiben feltétezzük, hogy mind az ingóságok mind az ingatlan tekintetében közös megegyezéssel és egyenlő arányú elosztás mellett történik meg a válás (az egyenlő arányú vagyonmegosztást írásba kívánjuk foglalni, s ügyvéd által ellenjegyzeztetni), ebben az esetben (jelenleg az ingatlan 50-50%-ban tulajdona két váló félnek) a másik féltől az ingatlan 50%-át megvásárló félnek jár-e illetékmentesség a megvásárolt tulajdonrész után? Amennyiben igen, ebben az esetben van-e ennek az illetékmentességnek valamilyen egyéb, speciális feltétele?

A válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Túri Gábor

Tisztelt Gábor!
1. Nem.
2. Igen.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Vanda 16205 számú kérdése
  • 2006-12-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem az ingatlanokat terhelő illetékekre vonatkoznak.

1: Előző lakásunknak volt párom volt a tulajdonosa, én pedig a haszonélvezője. Az ingatlan értékesítésekor ő a tulajdonjogról, én a haszonélvezeti jogomról mondtam le. Másik ingatlant vásároltam, melynek egyedüli tulajdonosa vagyok. Szeretném tudni, hogy az új lakás illetékének kiszámításánál az ingatlan teljes értékét kell figyelembe venni, vagy az előző lakás haszonélvezeti jog értékének és az új lakás értékének a különbözete után kell fizetnem? Továbbá, mivel nem töltöttem be a 35. életévemet, akkor a 40ezer forint kedvezményt minden esetben igénybe vehetem-e?

2: Válás esetén, amennyiben egy ingatlan az egyik fél nevén van, kinek és milyen mértékű illetéket kell fizetnie, hogy 50-50%-ban legyenek tulajdonosok? Továbbá ehhez kapcsolódó kérdésem, hogy a házasság alatt szerzett vagyon (nem örökölt) minden esetben közös vagyonnak minősül-e?

Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Vanda!
1. Ebben az esetben nem élhet a "cserepótló" illetékkedvezménnyel, de az első lakás megszerzéséhez kapcsolódó kedvezménnyel igen.
2. Ez attól függ, hogy milyen módon kerül át az egyik tulajdonostárs nevére. DE: Elérhető az illetékmentesség. A házasság alatt szerzett - nem különvagyoni dolgok hasznából származó - vagyon a közös vagyon része, kivéve ha a felek másképp rendelkeznek.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • K.Levente 16131 számú kérdése
  • 2006-12-12

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Élettársammal 3 évvel ezelőtt vásároltunk egy családi házat 30 millió forint értékben, 50-50% tulajdoni arányban. Az összeg felét korábban eladott házam (15 M) és banki kölcsön (15M) tette ki, melynek nagy része még aktuális (25 évre vettük fel a kölcsönt). A házat felújítottuk 3M forint értékben, mely összeget élettársam válásakor kapott volt férjétől az akkori lakásukért cserébe. Élettársam balesetben elhunyt. Korábbi házasságából van egy 10 éves fia, aki az apjával él - elvileg ő az örökös, de kiskorúsága miatt az apja a gyámja. Az apa minden eszközt igyekszik megragadni, hogy beavatkozzon életünkbe illetve most már életembe. Követeli, hogy adjam el a házat (ami az otthonom), vagy fizessek albérleti díjat a fele után, azt pedig felejtsem el, hogy kiveszik részüket a törlesztőrészletekből.
Mit tehetek? Nem illet meg haszonélvezeti jog? Ha megillet és egyedül fizetem a részleteket, akkor is 50-50%-ban leszünk tulajdonosok? Van értelme megtámadni az öröklést arra hivatkozva, hogy korábbi lakásom vételárából vettük a házat, amit a gyerek örököl, az igazság szerint maximum a közösen már visszafizetett részletek fele + a felújításra fordított összeg lehet? Mindenről van számla, papír. Kérem segítsenek!

Tisztelt Levente!
Haszonélvezeti jog nem illeti meg. A gyermekkel közös a tulajdona, azonban, ha kizárólag Ön használja, akkor neki jogos igénye lehet az ún. többlethasználati díjra. A gyermek egyébként az ingatlant a terhekkel együtt örökölte meg, azaz a tartozásokat neki is kell fizetnie, és az egyébként sem a gyám hatásköre eldönteni, hogy fizetnek -e vagy sem...
A tulajdonostárs bármikor kérheti a közös tulajdon megszüntetését, annak keretében akár az eladást is, de természetesen az ingatlan értékének meghatározásánál és különösen a megváltás (kivásárlás) esetében a hitelt is meghatározó tényezőként kell figyelembevenni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kiss Zsuzsanna 16097 számú kérdése
  • 2006-12-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2004-ben jogerősen elváltam, vagyonközösségmegszüntető-szerződést még nem kötöttünk. Volt férjemmel közös tulajdonú ingatlanunk jelzáloggal terhelt. Volt férjem és én is egy-egy új kapcsolatban élünk. Hogyan oldható meg vagyonközösség-megszüntetés révén az, hogy az ingatlan (banki tartozással csökkentett értékének felét kifizetve), rám eső 1/2 tulajdoni hányada volt férjem menyasszonyának nevére kerüljön?

Tisztelettel
Kiss Zsuzsanna

Tisztelt Zsuzsanna!
Adásvételi szerződés + hitelszerződés módosítással oldható meg a probléma.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tünde 16096 számú kérdése
  • 2006-12-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy hölgyismerősöm mondta el az alábbi szituációt, de már korrábban is találkoztam ehhez hasonlóval.Házaspár , akik együtt építettek egy házat egy olyan telken ami, a férj édesanyjának haszonélvezeti jogával volt terhelve.
A házat együtt építették15 évvel ezelőtt, de a feleség most, az anyósa halála után, amikor a földhivatalban a haszonélvezeti jog megszünésével kapcsolatos ügyeket intézték,szembesült azzal a ténnyel, hogy a ház tulajdonosaként egyedül a férj van feltüntetve.
Mi a tendője ha azt szeretné hogy neki is legyen 1/2 tulajdonrésze a saját házában?
Arra gondolt hogy akár egy haláleset, vagy egy válás Őt teljesen lehetetlen helyzetbe hozná, és vagyontalanná tenné.
Milyen lehetőségei vannak ebben az esetben?

Tisztelt Tünde!
A haszonélvezet csak kifejezett megállapodás esetén terjed ki azokra az építményrészekre, amelyek a haszonélvezet alapításakor még nem léteztek.
A tulajdonjog kapcsán pedig - mint ún. ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos - a férjjel közös megállapodásban (ügyvédi ellenjegyzéssel ellátva) kérhetik a közös tulajdon feltüntetését. Mindezt adó- és illetékfizetési következmények nélkül tehetik meg.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • György69 16095 számú kérdése
  • 2006-12-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Volt nejemmel 1/2-1/2 arányban közös tulajdonú házunkban birtokolt tuljadonomról vagyonközösség-megszüntetési szerződésben volt nejem javára lemondtam. A házat építési hitel miatt jelzálog terheli, a törlesztés hátralevő részét volt nejem átvállalja. Szeretném megkérdezni az alábbiakat.
1. Kell-e volt nejemnek 25% szja-t fizetnie a szerzett ingatlan tulajdonhányadának értéke után?
2. Mikor, hány százalék illetéket kell fizetnie?
3. Ha én jelenlegi nejemmel közösen használt ingatlant vásárolok, jár-e az egyébként ingyen átadott régi tulajdonrészemnek megfelelő illetékmentesség, vagy pedig elesek tőle csak azért, mert nem pénzért adtam oda volt nejemnek.

Tisztelettel és köszönettel
Sziráki György

Tisztelt György!
1. Nem. Ő nem szerez jövedelmet, csak lakást.
2. Még ezt is elkerülhetik, ha nincs többletvagyonszerzés, mármint a lksá és a hitel értékét-összegét figyelembevéve...
3. Nem jár illetékmentesség.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szilvia 16071 számú kérdése
  • 2006-12-08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2003. szeptemberében elváltam férjemtől. Saját tulajdonú lakótelepi lakásban élünk együtt, sajnos a mai napig is. A lakást (52 m2) édesapám ajándékozással csak az én nevemre adta át nekem. Én vagyok az 1/1 tulajdonos. (1996 óta).
A bírósági végzésben ez áll, egyezség alatt:
"Peres felek megállapodnak abban, hogy az utolsó közösen használt ingatlanuk, amely Jobbágyi... található, társasházi lakás nagyobbik szobája felperesi (én) használatban, míg kisebbik szobája alperesi használatban marad, a közös használatú helyiségek pedig közös használatban maradnak."
Azóta a lakást én már felújítottam.
A volt férjem igénye, hogy ha elhagyja a lakást, kér lelépési díjat, hogy fizessek neki. Mert neki az jár, ha elköltözik tőlem.

Ez ügyben várom válaszát!

Köszönettel: H. SZilvia

Tisztelt Szilvia!
A lakás elvileg az Ön különvagyonának a része lett volna, de a jelek szerint nem ennek megfelelően állapodtak meg a válás során, ezért a használati jog megszüntetése esetére valóban megtérítési igénye lehet a volt-férjének.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • kati 16046 számú kérdése
  • 2006-12-06

Tisztelt Ügyvédnő!

A férjemmel közösen építettünk egy családi házat, aminek egyenlő részben vagyunk tulajdonosai. Váláskor ő lemond a részéről.Az lenne a kérdésem, hogy milyen módon kerül az én nevemrte az egész ingatlan, és háhy százalék illetéket kell fizetnem ez után?
Válaszát előre is köszönöm.

Kati

Kedves Katalin!

Házastársi vagyonközösság megszüntetése címén kerül az Ön tulajdonába. Erről vagy egyezséget kell kötniük a bíróság előtt, vagy ügyvéd által ellenjegyzett, vagy közjegyzői okiratban rendelkezhetnek róla.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@axelero.hu

Közösségi oldal: