Hozzászólások

  • Gabriella 16305 számú kérdése
  • 2006-12-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2007-ben szeretnénk egy lakást vásárolni a férjemmel közösen vagy egyedül. Tudni szeretném, hogy jár-e nekünk a szocpol.
Van egy 5 éves kislányom. 9 éve házasodtunk össze. A férjem eltartási szerződéssel kapott egy családi házat, amiben azóta is lakunk. Az eltartott még ma is velünk lakik. Kettő ház van a telken. Az eltartott a hátsó házban lakik (1szoba összkomfort), mi meg az első házban (2,5 szoba összkomfort). Ez a tulajdonjog kizárja-e a szocpolt, illetve ha az én nevemre vesszük a lakást, az megoldást jelenthet-e.

Tisztelettel:

Gabriella

Tisztelt Gabriella!
A szóbanforgó lakás akadályát képezi a szocpolnak, és azt az Ön tulajdonszerzésével sem tudják megkerülni, mivel ebből a szempontból az együttköltözőket és az Ő lakástulajdonukat kell figyelembe venni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 16298 számú kérdése
  • 2006-12-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Panellakásunkat eladva egy új építésű társasházi lakást szeretnénk vásárolni. A panelt terheli kb. 300.000 Ft lakáskölcsön és kb. 700.000 Ft szabad felhasználású jelzálogkölcsönhátralék. Úgy tervezzük, hogy a panellakás árából ezeket visszafizetnénk, és a maradék összeget lakáshitellel kiegészítve vásárolnánk meg az új lakást. Ebben az esetben- márhogy az eladási árból ezeket az ingatlant terhelő kölcsönöket visszafizetjük - igénybe vehetjük-e a szocpolt? (Egyébként jogosultak vagyunk rá, egy 16 éves lányunk van.)
A szoc.pol jogosultságunk azért nem világos előttem, mert úgy tudom, hogy a támogatáshoz az eladási ár teljes összegét be kell forgatni az új ingatlanba!?

Tisztelt Andrea!
A szocpolra jogosultak, ha egyrészt a teljes eladási értéket - kivéve a lakáshitel törlesztésére felhasznált összeget - az új lakáscélra fordítják, másrészt, ha az igénylés időpontjában nincs másik lakástulajdonuk. A két ügyletet tehát ez utóbbi feltételnek megfelelően kell összehangolni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kováts Tímea 16265 számú kérdése
  • 2006-12-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!Kérdésem az lenne,hogy újépítésű ikerház felét vásárolnánk meg tavasszal,elvileg februárban lesz lakhatási engedély az új házra.A mostani lakásunkat már eladtuk,április végéig kell kiköltöznünk.Az új ház vételára 19.500.000 Ft.A mostani lakásunkat 13.200.000.Ft-ért adtuk el,felvenne a párom a munkahelyétől /Honvédség/kamatmentes hitelt,3.900.000 Ft-ot,és szeretnénk igénybe venni a szoc.pol.támogatást.Két kiskorú gyermekünk van.Elváltunk ugyan a párommal,de most újra együtt vagyunk.Miként vehetjük igénybe a szoc.pol.támogatást,egyedülállóként vagy élettársi kapcsolatban élőként kell kérelmeznünk.Csak akkor igényelhetjük a szoc.pol támogatást,ha már a vevőnk kifizette a jelenlegi lakásunk teljes vételárát??Nekünk akkor ki kell már költöznünk ebből a lakásból.de még az új ház nem lesz ugye a nevünkön mivel nem lesz teljes egészében kifizetve,mert ugye hiányzik a SZOC.POL összege a 2.400.000.Ft.Velünk költözik az édesapám is,de vele nem élünk közös háztartásban.Számít ez valamit??Mikor kezdhetnénk megigényelni a szoc.pol.támogatást??Köszönöm előre is válaszát.

Tisztelt Tímea!
A szocpol igénylésének feltétele, hogy már ne legyen ingatlantulajdonuk. Nem a kifizetés a feltétel tehát - bár ez a kettő általában együttjár - hanem a tulajdonjog átruházása. A szocpolt a vételről szóló szerződés megkötését követő 120 napon belül igényelhetik, de csak a korábbi tulajdonjoguk megszűnését követően.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 16263 számú kérdése
  • 2006-12-25

Tisztelt Dr.Tóth László!
Ősszel eladtam 600 000 Fttal többért a két éve vett házamat ,és vettem jóval olcsóbban egy bérházit.A kérdésem:kell e adót fizetni ezután az összeg után?

Kedves Éva!

Az adó attól függ, hogy az első értékesítésből származó jövedelmét, ami gyakorlatilag 600.000. forint, teljes egészében belefektette-e a bérházi lakásba, mert ha igen, akkor egyáltalán nem kell adót fizetnie. az adó alapja ugyanis a szerzéskori és az eladáskori ár közti különbözet. Feltételezem, hogy a bérházi lakást 600.000 nál jóval magasabb összegért vette.

Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Róbert 16260 számú kérdése
  • 2006-12-24

Tisztelt ügyvéd Úr!

Új építésű ingatlant szeretnénk vásárolni, 2007-ben. A jelenlegi törvények értelmében új építésű ingatlan vásárlása esetében igénybe lehet venni a szocpolt, természetesen figyelemmel a jogosultsági kritériumokra.
A kérdésem az lenne, hogy ha az adás-vételi szerződés napjában (akár 2006-ban) a támogatás érvényben van, de esetleg a hitel igénylés vagy a jogosultsági igazolás kiadás időpontjában már megszűnt a támogatás, akkor ilyen esetekben mi a mérvadó jogosultsági időpont?
Véleményem szerint elképzelhetőnek és méltányosnak tartanám, ha adott esetben a változtatás tekintettel lenne az adás-vételi szerződés megkötés napjára figyelembe véve az akkori szabályzatot, függetlenül attól, hogy az újonnan kötendő szerződéseknél már nem lehetne érvényesíteni a támogatást. Ugyanakkor, elképzelhetőnek tartom azt is, hogy függetlenül a szerződés kötés napjától, kizárólag a jogosultsági igazolás pillanatában vagy hitelszerződés megkötése napján érvényes jogszabályok értelmében lesz nyilvánvaló a szocpol lehetőségének igénybevétele.
Személyem szerint nem tartom méltányosnak, ha adott esetben egy család otthonteremtését meghiusítaná egy időközben meghozott változtatás, amely nincs tekintettel a már új lakás vásárlásra szerződött családokra, teljesen felborítva egy család költségvetését és adott esetben meghiusítsa otthonteremtési elképzeléseiket.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
Róbert

Tisztelt Róbert!
teljesen igaza van, méltányosság és nem méltányosság kérdésében, megnyugtatom, hogy egyrészt jelenleg nincs tervbe véve a szocpol megszánése vagy lényeges újraszabása, ill. ha mégis történik ilyen, akkor a hatálybalépéskor folyamatban lévő kérelmekre a korábbi szabályozás érvényes.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 16232 számú kérdése
  • 2006-12-19

Tisztelt Szakértő!
Jövőre szeretnénk egy kevés önrészből, és lakáshitelből építkezni, ezzel kapcsolatos lenne a kérdésem. Sajnos a párom nevén már van egy lakóingatlan, így támogatásként csak a szocpolt tudjuk igényelni. Kérdésem az lenne, hogy létezik-e egyéb kedvezmény, vagy támogatás amit fiatal házasként igénybe lehet venni? Előre is köszönöm!

Tisztelt Katalin!
A jelenlegi lakóingatlan akár a szocpolt is kizárhatja, tehát elsőként ezt a helyzetetk ll kezelni. Egyéb támogatások kapcsán a www.ingatlanjog.hu lakástámogatási rendszerről szóló tájékoztató rovatát javaslom böngészni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Júlia 16224 számú kérdése
  • 2006-12-18

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsát szeretném kérni!
Saját tulajdonú (50%-50%) 1+2 fél szobás lakással rendelkezünk, melyen (kényszer helyzetből) jelzáloghítel van. Olyan anyagi helyzetbe kerültünk, hogy a végrehajtás veszélye fenyeget bennünket. Szorult helyzetünkből keressük a kiútat. A meglévő ingatlant értékesíteni szeretnénk, aztán egy új építésü ingatlant akarunk vásárolni. A különbözetet közalkalmazotti lakásvásárlási támogatásból (melyet 39 éves,óvodai dolgozóként akarok felvenni a férjem 47 éves) és a szoc. pol igényléséből akarjuk fedezni. Két középisk. gyermekünk után eddig nem vettük igénybe a szoc. polt.
Ön szerint járható ez az út? Kaphatok közalkalmazotti hitelt? Igényelhetjük a szoc. polt?
Köszönöm segítő válaszát.

Tisztelt Kérdező!

A szocpol igénybevételére az a fiatal házaspár jogosult, ahol a házastársak egyike sem töltötte be 40. életévet a kölcsön vagy lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötése időpontjában.

Az állam készfizető kezességet vállal a közalkalmazott által a lakás építéséhez, vásárlásához hitelintézettől igényelt - a lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabály szerint kamattámogatott - kölcsön összegének a hitel fedezetéül szolgáló, hitelcél szerinti lakásingatlan hitelbiztosítéki értékének 60%-át meghaladó részére, legfeljebb e hitelbiztosítéki érték 100%-áig.

Az állam készfizető kezességet annál a közalkalmazottnál vállalhat, aki:
a) határozatlan időre létesített közalkalmazotti jogviszonyt;
b) legalább hároméves közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik;
c) felmentési vagy lemondási idejét nem tölti;
d) ellene nem folyik fegyelmi eljárás, vagy
e) nem áll büntetőeljárás alatt, és
f) a kezességvállalással biztosított hitelrészt a hitelintézetnek kiegyenlítette, illetve a vele közös háztartásban élő házas vagy élettárs - az igénylés időpontjában - állami kezességvállalással biztosított lakáscélú hitel törlesztésére nem kötelezett;
g) a kölcsönt nyújtó hitelintézet belső szabályai szerint - saját, illetve adóstársa jövedelmi helyzetét is figyelembe véve - a kölcsön teljes összegére vonatkozóan hitelképesnek bizonyul.

Ebben az esetben a közalkalmazottnak az alábbi kötelezettségei vannak
A közalkalmazott a munkáltatói jogkör gyakorlójának köteles bejelenteni a hitelszerződés megkötését követő öt munkanapon belül
a) a hitelszerződést kötő pénzintézet nevét, címét;
b) az állami kezességvállalással biztosított hitel nagyságát;
c) a hitel lejártának időpontját.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
4026 Debrecen, Piac u. 3. V.60.
+36 52 432326
http://web.t-online.hu/racsaidr
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Aniko 16218 számú kérdése
  • 2006-12-18

Tisztelt Ugyved Ur!
A kerdesem a kovetkezo lenne.Kulfoldon lakom a ferjemmel es szeretnenk hazakoltozni egy ev mulva.Megvettunk egy lakast Dunakeszin hitel igenybevetele nelkul ami meg nem keszult el es szeretnenk szoc.polt igenyelni.Sajnos edesanyamat elutasitottak azzal az indokkal,hogy munkahelyi igazolas kell otthonrol ami nekunk nincsen.Szeretnem tanacsat kerni,hogy a mi szituacionkban milyen lehetosegeink vannak.
Elore is koszonom!
Aniko

Tisztelt Anikó!
Igazolást a jelenlegi munkahelyükről is be tudnak szerezni, amely megfelel a szocpol igényléséhez, bár nyilván hiteles fordítást fog igényelni róla a közreműködő bank.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • györgy 16217 számú kérdése
  • 2006-12-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Építkezni készülünk, de jelenleg a tulajdonomban van egy ingatlan 50%-a. A nagyszüleim 15évvel ezelőtt(15éves voltam) vásárolták. Tulajdonjogát Én és testvérem kaptuk a nagyszülők haszonélvezeti joggal a mai napig ott laknak, a tulajdonilapon jogcímként vétel szerepel.Kérdésem ,hogy jogosultak vagyunk-e jelen helyzetben szocpolra, ha nem akkor az ajándékozás megoldást jelenthet és kell-e illetéket fizetni, ha elajándékozom pl. a szüleimnek?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt György!
Az ingatlan a szocpol akadályát jelenti, ezért azt el kellene idegenítenie, ami viszont illetékvonzattal jár.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ZSolt 16208 számú kérdése
  • 2006-12-17

Kedves ügyvédnő!
Élettársamnak 2, nekem pedig 1 kiskorú gyermekem van, most szeretnénk összeköltözni.
Házvásárláshoz szeretnénk a szocpolt felhasználni. Saját tulajdonú ingatlanunk, -részünk nincs.

1. Jogosultak vagyunk-e szocpolra?
2. Kiskorú gyermekem a korábbi élettársi kapcsolatból közös megállapodás alapján nálam (édesapánál) lett elhelyezve, ezt írásba foglaltuk, ügyvéd is ellenjegyezte. Szocpol igényléshez ez a gyermekelhelyezési megoldás elegendő-e vagy a gyámhatóságtól/bíróságtól további igazolás kell?
3. A vásárolni kívánt házra 2000-ben adtak ki építési engedélyt, majd 2002-ben az építést kb. 70%-os készültségi szinten abbahagyták. Itt sok a nyitott kérdés: nem lesz használatbavételi engedély adás-vételkor, az építési számlák az előző építtető nevére szólnak, adás-vétel után pedig majd az én nevemre.
Hogyan járjunk el , az adás-vétel során, ha a szocpolt igényelni akarjuk?

Köszönettel: Zsolt

Kedves Zsolt! Én azt tanácsolom Önnek, hogy személyesen keresse fel a pénzintézetet, amely ebben közreműködne,mert valamennyi kérdésére ők tudnak pontos, hiteles és korrekt választ adni.
Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
forcekft@forcekft.hu

Közösségi oldal:


  • Anikó 16198 számú kérdése
  • 2006-12-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2006. december elején eladtuk társasházi lakásunkat, mert kertes családi házat szeretnénk venni. Két gyermekem van 2 és 10 évesek. Én 32, a férjem 35 éves.(nov.16-án töltötte)
Szeretném megkérdezni, hogy jogosultak vagyunk-e az un. félszocpol igénybevételére, és ha igen, milyen feltételekkel.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Anikó

Tisztelt Anikó!
Jogosultak a fépszocpol igénybevételére, ha használt lakást vásárolnak a két gyermek után összesen 1.2 M Ft értékben, amennyiben nincs egyéb ingatlantulajdonuk. Új építésű ház vásárlásánál ennek duplájára.
Tisztelettel
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 5.
30/289-2889
mail@drszegedi.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 16195 számú kérdése
  • 2006-12-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem az lenne, hogy valóban megszűnik-e 2007 évben az új lakás vásárlás esetén járó ÁFa visszaigénylés? Ha igen ez vonatkozik-e azokra az esetekre is, ahol a szerződés 2006. évben köttetett meg, de a kifizetés bankhitel ügyintézés időtartama miatt csak 2007 évben teljesül majd.

Köszönöm

Tisztelt Katalin!

Igen, olyannyira, hogy már meg is szűnt.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ágnes 16187 számú kérdése
  • 2006-12-15

Tisztelt Cím!
Szeretnék érdeklődni,hogy ki szeretnénk használni új lakás vásárlásánál a szocpolt,akkor vehetjük -e a lakást gyermekünk nevére haszonélvezeti joggal?
KÖszönettel:
Ágnes

Tisztelt Ágnes!
igen.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ildikó 16177 számú kérdése
  • 2006-12-14

Tisztelt Ügyvéd úr!
3 gyerekünk van és most kezdünk hozzá az épitéshez.
Igaz-e,hogy eltörlik a szocpolt,ugyanis több helyről is ezt hallottam?
Tisztelettel:Ildikó

Tisztelt Ildikó!
Nem tudok róla, hogy a szocpolt eltörölnék, de az esetleges változásokról a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnál, a szocpol ügyek intézőjénél érdeklődhet (kvi.hu).
Tisztelettel
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 5.
30/289-2889mail@drszegedi.hu

Közösségi oldal:


  • Noémi 16172 számú kérdése
  • 2006-12-14

Tizstelt Ügyvédúr!

A következőkben szeretném a segítségét kérni:
Párommal élettársként élünk együtt, 2 éven belül tervezzük a házasságot. Ám már jövőre szeretnénk lakást venni. Egyre több helyen hallunk az ígéretes Szoc. Pol. támogatásról. Ám ennek az igénybevételéhez, úgy tudom, házasság szükséges. Úgy tudom, a házasság után, és még a gyerekek születése előtt igénybe lehet venni, két gyerek esetén, használt lakásra 1,2 milliót, új lakásra 2,4 milliót.
1.)Kérem tájékoztasson a támogatás igénybevételének pontos feltételeiről.
2.)Milyen eljárás szükséges ahhoz, hogy házasság után, két gyerekre, még a születésük előtt fel tudjuk venni a 2,4 millió Ft-os támogatást( engedélyek, szerződések, különböző banki eljárások)?
2/a.)Minden banknál azonosak a feltételek?
3.) Mi történik, ha egészség ügyi okokból mégsem születik gyermek?
A támogatást vissza kell fizetni?
4) A 2,4 millió Forint csak új építésű ingatlanra jár?
5.) Mindenképpen szükséges a támogatás igénybevételéhez összeházasodni?
6.) Úgy tudom egyes kerületek az új letelepülők részére biztosítanak pénzbeli, vissza nem térítendő támogatásokat.
7.)Melyek ezek az önkormányzati támogatások? Milyen összegűek?
8.)Hol lehet érdeklődni és hogyan lehet igénybe venni ezeket az önkormányzati támogatásokat?

Válaszait nagyra értékelem és előre is köszsönöm.

Tisztelettel:

Noémi

Kedves Noémi!

A szocpol felvételének körülményeit, és feltételeit valamelyik pénzintézettől tudja részletesen megkérdezni.

Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal: