Hozzászólások

  • Évi 22255 számú kérdése
  • 2007-12-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!Miskolcon egy 37nm önkormányzati lakásban lakom.Elszeretném adni a főbérletijogomat,de nem tudom igazából,hogy lehet ezt megoldani ,hogy ez nekem is megérje,mert Pesten szeretnék egy öröklakást venni,ehez kellene az eladási ár ,alaptőkének.Tehát készpénzre lenne szükségem,nem cserére.Ha ebben tudna nekem tanácsot adni,annak nagyon örűlnék!Tisztelettel,Évi

Kedves Évi!

Az Önkormányzati bérleti jognak is önálló forgalmi értéke van a jelenlegi lakáspiacon. Önnek egy olyan vevőt kellene találni, aki jogosult az Önkormányzati bérlakás bérleti jogviszonyának folytatására. Ez a jogosultság a MIK Zrt-nél van vezetve, és a bérleti jogviszonyváltozást is a MIK Zrt jóváhagyásával, közreműködésével lehet átvezetni. Az újságokban is tudja hirdetni ennek a jognak az értékesyítését, a lelépési díj mértéke mindenkor megegyezés kérdése.

Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Orsi 22014 számú kérdése
  • 2007-12-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjemmel mindketten 30 évesek vagyunk. Két gyermeket nevelünk. A közös fiúnk 2 éves,az első házasságomból származó nagyobbik fiam 8 éves. Jelenleg egy önkormányzati lakásban élünk,amit hamarosan megvásárolhatunk. Nem volt,és jelenleg sincs ingatlanunk. A kérdésem az lenne,hogy jogosultak vagyunk-e valamilyen támogatásra?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Orsi!
Véleményem szerint nem, a vétel során érhetnek el fizetési kedvezményeket az önkormányzattal szemben.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Jozsef 21986 számú kérdése
  • 2007-12-08

Edesanyam egy hete elhunyt, onkormanyzati lakasban lakott. En kulfoldon elek es jovok haza a temetesre. Minden ingosaga meg a lakasban van, amihez kulcsom is van. Van jogom a lakasban egy hetet eltolteni (kevesebb, mint 2 hettel a halala utan)? Mielott kulfoldre koltoztem volna (ket evtizeddel ezelott, szuleimmel laktam). Nem mintha egy szallodaban nem tudnek megszallni, de szeretnek egy par napot ott tolteni, ahol edesanyam utoljara volt. Valaszukat elore is koszonom.

Tisztelt József!
Elvileg a bérleti jogviszony megszűnt, így nics iylen joga, de gyakorlatilag az önkorm. nem hiszem, hogy haadéktalanul kérné az ingatlan birtokát. Érdemes az önkorm-mal egyeztetni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zita 21863 számú kérdése
  • 2007-12-01

Tisztelt ügyvéd úr!

Szeretném megkérdezni, hogy egy önkormányzati lakás bérleti joga örökölhető-e?
A lakásba csak én vagyok bejelentve, de szükséges-e rendelkeznem affelől, hogy a fiam örökölje a további bérlést, ha úgy hozza a sors, vagy az bérleti jog öröklése "automatikus" a halálom után?
Szükséges-e, hogy ő is be legyen jelentve?

Nagyon köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel: Csapó Zita

Tisztelt Zita!
A helyi önkorm. lakásrendeletét ismerni kellene, de a fia akár bérlőtársi jogviszonyt is létesíthet, amely már előidézi az elvárt "automatizmust".
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • György 21810 számú kérdése
  • 2007-11-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám egy 9 lakásos társasházban lakik.Egyedűl Ő aki nem vette meg a lakását és igy maradt a lakás Önkormányzati és annak bérlője.Az egyik tulajdonos a virágjait (2m leánder stb.)az édesanyám bejárati ajtaja mellé helyezte.Mikor szólva lett az illetőnek,ki jelentette,hogy mivel Ő tulajdonos neki joga van igy cselekedni mert édesanyám csak önkormányzati lakás bérlője és az ajtón kivűl már megszünt minden féle joga és terűlete.Édesanyám lakása alagsori és az ajtó elött van egy kis előtér,amin keresztűl lehet a pincéket megközelízeni.A többi lakás az már a félemeleten és az emeleten van.Ide az előtérbe tette le virágaint az illető!Kérdésem ,jogossan járt el a tulajdonos és tényleg az ajtón kilépve nincs semmi joga ésedanyámnak?
Válaszukat elöre is köszönöm!

Tisztelt György!
A tulajdonos és a bérlő között ilyen megkülönböztetésnek nincs helye, az édesanyja az ingatlan használata kapcsán az önkormányzat, mint tulajdonos jogaival rendelkezik, azaz fel kell szólítani a virágtulajdonost, hogy lesz szíves a tulajdonjogával az egyéb tulajdonosokat és bérlőket nem zavaró módon élni. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Hantos Katalin 21694 számú kérdése
  • 2007-11-25

Kőbányán lakom a családommal, nevelőapám a lakás főbérlője, édesanyám a bérlőtárs, én családtagként élek itt. Lakóhelyünket érinti az S1 project, melynek keretében egy hatalmas területet fognak európai szintű kulturális és vásárlóközponttá alakítani.
A kérdésem az, hogy a ház lebontásakor milyen jogaink lesznek majd, és ki az, aki ezeket a jogokat biztosítja számunkra? A Vagyonkezelő lesz-e a kompetens abban, hogy minket akár készpénzzel, akár másik bérleménnyel kielégítsen, vagy pedig a beruházó? Amennyiben a Vagyonkezelő, nem érezzük magunkat biztonságban, mivel bizonyíthatóan 10 év óta (dokumentumok rendelkezésre bocsáthatók) próbáljuk a többi lakóval együtt lakásunkat megvásárolni. Az elutasításokon, majd a hitegetésen túl már úgy tűnt, eljutottunk a ház társasházzá való nyilvánításáig, és az általuk írt levélben és az általuk kért türelmi idő kivárásáig, mely reményteljes várakozást aztán egy hirtelen jött végső elutasítás követett, melyre magyarázatot kérésünkre sem adtak. Akkor már kezdtük sejteni, amit most már biztosan tudunk, de velünk konkrétan nem közölt senki, hogy a terület, amelyet évekig rendeztek, és amelynek egyik bérházát az Ombudsman közbenjárásával - a Harmat u. 23-at - az ottani lakók meg tudták még vásárolni, számunkra azért nem megvásárolható, mert az nem áll érdekében a Vagyonkezelőnek, hiszen a kielégítés értéke jóval magasabb lenne, ha saját tulajdonú lakásról lenne szó, ezért maradtunk mi itt csak bérlők. Ebben a kreált helyzetben jelenleg a hirextra.hu oldalon megtudván, hogy sejtésünk bebizonyosodott, a Vagyonkezelő inkorrekt viselkedését konstatálva a továbbiakra nézve sem tudunk a korrekt eljárásban bízni. A kérdésünk az, hogy miután nem szeretnénk önkormányzati lakást a jelenlegi lakbérek mellett (30-40 ezer forint/hó), kérhetünk-e anyagi juttatást, és ebből másik, saját tulajdonút tudunk-e venni végre, mivel ettől a lehetőségtől a fent írtakban jelzett módon a Vagyonkezelő ütött el minket. Mivel ebben a házban rajtunk kívül még hátrányos helyzetű, beteg, jogot nem ismerő emberek is élnek, számos kérdésre, mely a megvételre, majd a kisajátítás időpontjára vonatkozott, az ilyenfajta emberek tájékozatlanságára és kiszolgáltatottságára számítva nyegle, haverkodó, inkorrekt válaszokat kaptunk. Tartunk tőle, hogy az ellehetetlenedett emberek helyzetét kihasználva fognak ismét eljárni. A kőbányai lakásrendelet hírhedten eltérő módon határozza meg törvényeit a többi kerület lakásrendeleteivel abszolut nem megegyező módon, a lehető legkevesebb esélyt adva annak a néprétegnek, amelyet Kőbányán tetemes számú ember képvisel. Nagyon sokan nem ismerve jogaikat, félretájékoztatván kerülnek fedél nélkül az utcára egy esetleg fennálló lakbérhátralék miatt például, melynél köztudottan rendezés után is megpróbálkoznak az ügy tovább folytatásával. Annak van esélye, aki kitartó, és valamennyire ismeri a jogait, és szembe mer szállni az ügyintézővel. Ezért kérjük, hogy szíveskedjenek ebben a speciális esetben lehetőségeinkről és jogainkról minket tájékoztatni.

Köszönettel: Hantos Katalin

Tisztelt Katalin!
Mivel nem ismerem az Ön által is említett kőbányai lakásrendeletet, így érdemben nem is tudok segíteni, de a jelek szerint indokolt lehet a lakóknak az erőiket egyesítve - némi jogi segítséggel felvértezve - fellépni az önkormányzat ellen, mivel álláspontom szerint egyértelműen Ők szerepelnek a bérleti - és a majdani kisajátítási - jogviszony másik oldalán.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: