Hozzászólások

  • Irma 29978 számú kérdése
  • 2008-12-20

Ingatlant vásároltunk,szeretnénk visszatelepülni.
Külföldi állampolgárok vagyunk,elinditottuk volna a visszahonositást,ezzel kapcsolatban kérte az anyakönyvi hital a lakhatási lehetőséget. Akkor szembesültünk azzal a helyzettel, hogy nincs a nevünkön semmi.Pontosan két éve kötöttük a szerződést ,ügyvédnél, akit az eladó ajánlott.Ez után beszéltünk az ügyvéddel ,aki azt mondta szükséges egy közjegyző előtt aláirt,kérelem, csak utána tudja beadni a földhivatalba.
A szerződéskötéskor,kifizettük az 50000Ft -ot
a kérelemre plusz az ügyintézés dijját.
mégsem történt semmi.Most a közjegyző előtt
aláirt kérelemre hivatkozik. A szerződés kötés előtt aláirtuk a meghatalmazást.A kérdésem ?
Nem látjuk világosan mitörténik? Most,is mi kerestük ,Ő nem .Szeretnénk tudni ,hogy mire van szükség.Két év után szeretnénk a nevünkön tudni a kifizetett lakásunkat,ami után már két éve adót is fizetünk. Köszönjük hogy segít világosabban látni. Irma.

Tisztelt Irma!
Az adásvételi szerződés és a történtek pontos ismeretében tudnám meghatározni a szükséges lépéseket, így ezen a fórumon nem tudok segíteni. A tulajdonjog bejegyzéséhez azonban ügyvédi közreműködésre mindenképpen szükségeük lesz, így érdemes a megfelelő jogi képviselőt kiválasztani és megbízni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tibor Danter 29927 számú kérdése
  • 2008-12-15

Ingatlan vétellel kapcsolatban szeretnék öntől tanácsot kérni. Családiház vételét tervezzük mosonmagyaróvárott, viszont nem világosak számunkra bizonyos adásvételi feltételek/lehetőségek. Jelenleg ebben a családi házban egy olyan szerződés alapján lakom, amely a feltételei betartása alapján garantálja, hogy a tulajdonos a jövőben velem írja majd alá az adásvételi szerződést, viszont nem tudjuk, milyen dokumentumok lesznek még szükségesek az adásvételi szerződés aláírásakor, és hogy szükséges lessz-e kapcsolatba lépni valamilyen hovatalokkal, például az adóhivatallal. Nálunk szlovákiában működik egy bizonyos rendszer, viszont fogalmunk sincs, hogy működik ez Magyarországon. Nagyon köszönöm előre is a tanácsát.

Tisztelt Tibor!
A szerződéskötéshez Magyarországon nélkülözhetetlen az ügyvédi közreműködés, ezért ajánlott mielőbb kiválasztani a megfelelő, hozzáértő ügyvédet - ha szükséges, akkor Győrben tudok ilyet ajánlani - aki átnavigálja Önöket a vásárlás jogi folyamatán...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Viktória 29841 számú kérdése
  • 2008-12-09

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Szlovák állampolgárságú vőlegényemmel lakást szeretnénk vásárolni, ahová csak a nyár végén költöznénk be (ő ekkor költözik BP-re). Úgy tudom nem kell neki engedély, ha elsődleges lakhelyként használná és erről nyilatkozik. Tartózkodási engedély vagy magyarországi lakcím hiányában is lehet erről nyilatkozni? Ha résztulajdonosa egy szlovákiai háznak, akkor már nem lehet a magyarországi az elsődleges lakóhelye?
Köszönettel,
VV

Tisztelt Viktória!

Az összes kételyét el tudom oszlatni, azaz valóban engedély nélkül szerezhetik meg a magyarországi ingatlant.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • István 29521 számú kérdése
  • 2008-11-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy ingatlant szeretnék venni a sógorommal. A sógorom Olasz állampolgár, Magyarországi lakóhellyel nem rendelkezik. 1/2-1/2 tulajdoni arányban szeretnénk megvásárolni egy társasházi lakást. Van-e speciális teendőnk, mivel a sógorom Olasz állampolgár és Olaszországban is lakik, Magyarországi lakóhellyel nem rendelkezik. Megoldható-e az, hogy Ő ne utazzon ide Magyarországra és engem meghatalmazzon meg arra, hogy a nevében is én vásároljam meg a lakás 1/2 tulajdonrészét, én írjam alá a nevében a szerződést, én fizessem ki a nevében a lakás ellenértékét. Kell-e valamilyen engedélyt kérnie a sógoromnak, hogy Magyarországon ingatlant vásároljon. Ha igen honnan kell kérni az engedélyt és ennek milyen költségei vannak ennek.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt István!
Megoldahtó a probléma, van lehetőség arra, hogy meghatalmazással eljárhasson a sógora nevében. A közigazgatási hivatal engedélye kell a tulajdonszerzéshez, 50000 Ft az illetéke.
Tisztelettel
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd
4400 Nyíregyháza, Iskola u. 3.
+36 30 289 2889

mail@drszegedi.hu

Közösségi oldal:


  • balazs katalin 29049 számú kérdése
  • 2008-10-15

Tisztelt Ugyved Ur!
Jelenleg Kanadaban elunk. Juliusban eladtunk egy igatlant, ami a ferjem es az edesanyja kozos tulajdona volt. Az adas-vetel Magyarorszagon ugyveddel tortent, annak rendje es modja szerint. A vevo es az anyosom is Mao. elnek. Nekunk itt kellett hitelesittetni a nagykovet altal a szerzodes alairasat es ugy elkuldeni stb. Most mar az uj lako lakja az ingatlant. A problemank a kovetkezo, az ugyved tobbszori keresunk, telefonunk, e-mail ellenere sem hajlando a szerzodes es a letetbol felszabaditott Birtokba Adasi Szerzodest elkuldeni. Szoval nekunk semmi papirunk nincsen, amivel itt Kanadaban igazolhatnam, hogy honnan van a penzunk. Tanacsat szeretnem kerni, hogy mit tehetunk ilyen esetben. Kihez fordulhatunk, hogy segitsen az altalunk alairt papirokhoz jutni?
Valaszat elore is koszonom,
tisztelettel Balazs Katalin

Tisztelt Katalin! Az ügyvdétől kell ezt beszerezni, esetleg a másik féltől is lehetséges.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mariann 28627 számú kérdése
  • 2008-09-20

Kedves Ugyved Ur!

Kerdesem a kovetkezo, mely vagyonszerzesi illetekkel kapcsolatos:

En es a ferjem mar 4 eve elunk kulfoldon (Irorszag) es juniusban befektetes celjabol vasaroltunk egy budapesti V. keruleti lakast 18 millioert (75000 Euro). Ugyebar mint magyar allampolgar 920000 Ft vagyonszerzesi illeteket kell fizetnunk amennyiben az APEH altal megallapitott forgalmi ertek is ennyi lesz. Ugyanakkor kapcsolatban vagyok Irorszagban olyan befektetokkel, akik Magyarorszagra is befektetnek, es ok viszont a kovetkezo osszeget fizetik - amelyet bemasoltam ide az illeto ember emailjebol:
Stamp Duty is payable on purchases and the rate varies as in Ireland based on price. Units below €60,000 (approximately) are exempt. Above €120,000 (approx) the rate is 6%. Car parking spaces attract 10% stamp duty regardless of price.
A lenyeg ugyebar az, hogy 60 000 Euro alatt nincs vagyonszerzesi illetek majd 6%, tehat kb: 3,6 M Ft utan kellene 216 000 Ft-ot fizetni, ami lenyegesen kevesebb mint az elobbi.

Vajon ez mukodhet a mi esetetunkben is? A lakas mint emlitettem befektetes celjabol lett vasarolva es soha nem is tervezzuk a bekoltozest.

Valaszat elore is koszonom.
Tisztelettel:
Mariann

Tisztelt Mariann!
A használt lakások esetében az illeték négymillió forintig 2 %, fölötte pedig hat %. Nincs olyan lehetőség, hogy adott értékhatárig ne kelljen fizetni.
Új lakások esetében 15 mFt-ig nem kell illetéket fizetni, fölötte (30 mFt-ig) 6 % az illeték. A fentiek alapján a külföldi ismerősök új lakást vettek, Önök pedig használtat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mónika 28399 számú kérdése
  • 2008-09-08

Tisztelt Ügyvéd úr!
A kérdésem a következő lenne: ingatlant szeretnénk vásárolni a párommal és nem vagyunk tisztában a jogainkal. Mindketten Román állampolgárok vagyunk, a páromnak folyamatban van a magyar állampolgársági kérelme, ha minden igaz, talán mire lakásvásárlásra kerül a sor, ő már magyar állampolgár lesz. Zalaegerszegen élünk már 4 éve, a páromnak azóta is van folyamatos "jól kereső" állása, én alkalmi munkavállaló vagyok jelenleg és EGT tartózkodási engedélyem van. Szeretnénk lakáshitelt felvenni, az önerőt a párom nagyszüleitől kapjuk akik Erdélyben élnek és eladták a hétvégi házukat, amelynek az összegét nekünk adják. (4 millió forint) A legfőbb kérdésem az lenne, hogy nekünk kell e bármilyen adót fizetnünk az ajándékba kapott pénz után??? Mert ezt ha egy mód van rá, mindenképpen elszeretnénk kerülni! Illetve leköthetjük e a pénzt egy bankszámlán, amíg megtaláljuk a megfelelő ingatlant? Esetleg ha csak az én számlámra tesszük, akkor talán megúszható az adózás?
Előre is köszönöm válaszát!
Minden jót kívánok!

Tisztelt Mónika!
Magyarországon nincs adófizetési kötelezettségük.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Anita 28286 számú kérdése
  • 2008-09-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A 28273. számú kérdésre adott válaszával kapcsolatban az a kérdésem még, hogy mely jogszabály írja elő azt, hogy a román állampolgároknak nyilatkozatot kell tenni az ingatlan vásárlás esetén.

Köszönettel:

Anita

Tisztelt Anita!
A külföldiek magyarországi ingatlanszerzéseiről szóló jogszabály. De ez csak egy lehetőség: ha az EU állampolgár külföldi nem nyilatkozik, akkor az általános szabályok szerint közigazgatási hivatali engedélyt kell szereznie a tulajdonjogának bejegyeztetése érdekében, azt megelőzően. Ez a nyilatkozat tehát az EU-s állampolgárokat megillető könnyebbség, egyébként "nehézkesebb" a tulajdonszerzése.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anita 28273 számú kérdése
  • 2008-09-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Román állampolgár élettársak szeretnének vásárolni egy ingatlant a IV. kerületben, azonban a Budapesti 2. Földhivatal kérelme alapján a pár egyikének nyilatkoznia kell, hogy a vásárolandó ingatlant az elsődleges lakhelyének kívánja megvenni. Amíg nem teszi meg a nyilatkozatot, addig a Földhivatal a tulajdonjog fenntartással történő eladás tényét nem jegyzi be.
A kérdésem az lenne, hogy milyen jogszabály alapján lehetséges ez, illetve mit tud tenni az ügyben.

Előre is köszönöm a segítségét:

Anita

Tisztelt Anita! A hír igaz, a földhivatal lejárása jogszerű, meg kell tenni a nyilatkozatot a szerződést szerkesztő ügyvéd előtt, azt benyújtani az FH-hoz és ezt követően sor kerülhet a tulajdonszerzéshez kapcsolódó tények és jogok bejegyzésére.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • N.Zsuzsa 28023 számú kérdése
  • 2008-08-18

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Pár hónap múlva kiutazok Hollandiába, hosszabb időre dolgozni. Azt tudom, hogy itt be kell jelenteni, hogy ha kint szeretnék letelepedni.
Azt viszont nem tudom, hogy az itthoni lakcímemet meg kell e szüntetni, és lehetek e lakástulajdonos, ha külföldön élek majd, mert a lakás közös tulajdonban van a testvéremmel, eladni nem tudom, és nem is akarom, hogy legyen hova hazajönni, esetleg.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel N.Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

Lehet tulajdona Magyarországon, nem kell eladni, és nem is kell kijelentkezni az ingatlanból.

Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Laszlo 27663 számú kérdése
  • 2008-07-30

Tisztelt Ugyved Ur!
Kulfoldon elo fiatal par vagyunk, a vasarlas megtortent mar korabban (kb 8 eve) a szuleink a sajat nevukre megvasaroltak nekunk az ingatlant,de most szeretnenk a mi nevunkre iratni vegre.A szuleink szerint meghatalmazas kell,hogy ez megtortenhessen
Letezik-e Meghatalmazas ingatlan vasarlasra?
Ha igen,hol talalok erre nyomtatvanyt vagy mit kell tartalmazzon pontosan? Koszonom elore is megtisztelo valaszat
Laszlo

Tisztelt László!
Az Eladót lehet meghatalmazással képviselni, és mivel az ügylet lebonyolításához ügyvédi közreműködésre mindenképpen szükség lesz, így érdemes azt is az ügyvéddel elkészíttetni, annál is inkább, mert az aláírásnak is vannak fontos formai követelményei, tehát vagy ügyvédi ellenjegyzéssel vagy közokiratba foglalással lesz a meghatalmazás érvényes.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Orsi 27495 számú kérdése
  • 2008-07-21

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
A következő kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni. 50%-os tulajdonosa vagyok egy ingatlannak, amelyet szeretnénk értékesíteni. A probléma az, hogy én jelenleg külföldön tartózkodom és csak októberben tudnék hazautazni Magyarországra. Az eladást azonban hamarabb szeretnénk elintézni. A kérdésem az lenne, hogy miként lehetséges az, hogy a bátyám, aki a másik tulajdonos, vagy az édesapám, aki haszonélvező a házon, a nevemben aláírja a szerződést.
Elfogadható e ügyvédi szempontból, ha én egy meghatalmazást írok valamelyikük nevére, amelyet az itteni Magyar Konzulátuson írok alá, ahol hitelesítik az aláírásomat, majd ezt a meghatalmazást postai úton hazaküldöm.
Avagy milyen megoldás lehetséges? Ugyanez a kérdés lenne, amennyiben új ingatlant szeretnénk vásárolni, aminek én lennék 50%ban a tulajdonosa, de a szerződés itt sem tudom aláírni.
Köszönettel:
Lefler Orsolya

Kedves Orsi!

Meghatalmazott útján el tud járni mind a két esetben. A meghatalmazásnak formailag meg kell felelni az adásvételi szerződés formai előírásainak, azaz ügyvéd vagy közjegyző előtt kell a meghatalmazást tenni, aki hitelesítési záradékkal (Apostille) látja el. Ha a magánokiratot külföldön állítják ki, és a nemzetközi megállapodás másképpen nem rendelkezik, a meghatalmazó aláírását a Magyar Külképviseleti Hatósággal kell hitelesíttetni.

Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • N.Edina 27421 számú kérdése
  • 2008-07-17

Tisztelt ügyvéd úr!

Román állampolgár vagyok,de magyar nemzetiségű!Érdeklődni szeretnék,hogy mint külföldi állampolgár gazdasági épületet vásárolhatok?Belterületen van csak nincs átminősítve lakóházzá.

Köszönettel:N.Edina

Tisztelt Edina!
Igen, vásárolhat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 27393 számú kérdése
  • 2008-07-15

Tisztelt ügyvédúr!

Van nekem egy bárbeadott lakásom, amibe egy külföldi állampolgár lakik, aki 10évre menekült státuszt vagyis letelepedési engedélyt kapott. 2001 óta életvitelszerűen itt lakik Magyarországon 2004-ik évtől a bérlőm 2008-tól állandó lakcímmel be van jelentve a lakásba. Szeretné megvenni a lakásomat, az lenne a kérdésem, hogy ezt akár holnap is megteheti van-e jogi akadálya, a bankok adnak-e neki hitelt?
A másik kérdésem, ha ezt a lakást eladom 12millióért, de az idén veszek egy másikat 30 millióért mennyi illetéket kell fizetnem?
A válaszait előre is köszönöm, további eredményes jó munkát kívánok:
Tisztelettel: Erzéébet

Tisztelt Erzsébet!
Igen, megveheti - bár lehet, hogy közig. engedélyre lesz szüksége, ez fögg az állampolgársáságtól - és feltehetően banki finanszírozást is találni fog hozzá.
Az Ön fizetendő illetéke az említett esetben 920,000 Ft lesz.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Beáta 26824 számú kérdése
  • 2008-06-14

Tisztelt ügyvéd!

Külföldi vagyok és már több mint 5 éve Magyarországon dolgozom. Ingatlant (lakást) szeretnék venni. Ilyenkor milyen dokumentomokra lesz szükségem?

Tisztelettel,

Beáta

Tisztelt Beáta!
Egy fényképes okiratra, amivel a személyazonosságát igazolni tudja. Egyebekben a szerződés készítésével és a jogi képviselettel megbízott ügyvéd a kiszemelt lakás kapcsán minden szükséges tanácsadást és eljárást el fog tudni végezni Ön helyett - remélhetőleg ...
Az állampolgárságától függően nevezhető egyszerűnek vagy némiképp hosszadalmasabbnak az Ön vásárlási folyamata, de az ügyvéd erre vonatkozóan is tud majd segíteni...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: