Hozzászólások

  • Kata 29468 számú kérdése
  • 2008-11-12

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A tulajdonomban lévő ingatlan – 19.400e Ft -haszonélvezeti joggal volt terhelve édesanyám által. Ezt az ingatlant eladtuk és 1/2–1/2 arányban vettünk egy másik ingatlant 36.500 Ft összértékben. Az illeték megállapításánál nálam a haszonélvezeti jog értékét figyelembe vették, így az illeték alapja 4.670e Ft lett (18.250e Ft -(19.400e-5.820e - haszonélvezeti jog értéke)), ez OK.
Viszont édesanyámnál nem. Ezt írták: " .. nem felel meg az Itv.. 21. § (5) bekezdésében foglaltaknak, azaz nem lakástulajdonért vásárolt lakástulajdont, ezért kérelmét elutasítottam." Ezt válasz volt abbéli kérelmemre, hogy vegyék figyelembe a BH 1992. 498. határozatot.
Ez a Bírósági Határozat nem arról szól, hogy 5.820e Ft-tal csökkenthető lenne az illeték alapja?
Ezen túl, a 18.250e Ft illeték alapra 975e illetéket állapítottak meg. 2mo Ft után nem 4 %?
Válaszát várva, köszönettel.

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által hivatkozott bírósági határozat valóban a problémás kérdésre vonatkozik. Amennyiben az Apeh Illeték Főosztályának határozatával nem ért egyet, bírósági út igénybevételére nyílik lehetőség.

A visszterhes vagyonátruházási illeték mértéke 4.000.000,- forintig 2%, az a fölötti rész tekintetében 6%.

Ahhoz, hogy a fentieknél részletesebb választ tudjak adni kérdésére, az ügy valamennyi részletének, valamint az Illeték Főosztály által hozott határozat ismeretére van szükség.


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.t-online.hu
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • varga lászló 28279 számú kérdése
  • 2008-09-02

varga zsolt vagyok és azt szeretném meg tudni hogy a szüleim mikor megveték a családi ház ingatlant hogy ketölyük nevére lett e iratva vagy csak az apáméra és hogy anyámnak van e része bene és ha van akor mennyi % ban

Tisztelettel :

Varga zsolt csénye vasut utca 19. böl

Tisztelt Uram!Kérdésére a választ az illertékes földhivatalban tudja meg.Az ingatlan-nyilvántartás nyilvános, bemegy és kér betekintést a tulajdoni lapba.
Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
drkocsisrita@forcekft.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 27977 számú kérdése
  • 2008-08-14

Tisztelt Tanácsadó!

A következő kérdésre szeetnék választ kapni:
Ingatlant vásárlás történt OTP-s jelzálog hitelel. A házon elidegenítési tilalom van. A kérdésem az lenne, hogy jogosan terhelték-e meg jelzálogjoggal és végrehajtási joggal magánszemélyek?

Tisztelt Katalin!

Az elidegenítési tilalom - nevéből is adódóan - önmagában sem az ingatlan további terhelhetőségét, sem pedig a végrehajtási jog bejegyzését nem zárja ki.
Megjegyzem ugyanakkor, hogy a jelzálog bejegyzéséhez szerződés vagy jogszabályi/hatósági rendelkezés szükséges, míg a végrehajtási jog bejegyzésének is előfeltétele egy jogerős marasztaló határozat.

Egy konkrét bejegyzés jogszerűségének vizsgálata azonban csak a bejegyzés alapjául szolgáló iratok ismetében végezhető el.

Tisztelettel
dr.Czudar Sándor ügyvéd
2660 Balassagyarmat, Rákóczi u. 13.
+ 36 35 500031

sandor.czudar@czudarugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Gyöngyi 27963 számú kérdése
  • 2008-08-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjemmel közös tulajdonban levő házunkat elakarjuk adni.
A tulajdonilap széljegyzetében végrehajtói jog van bejegyezve , 2002, ben.
Mi úgy tudjuk, hogy ez már elévült .
Mi nekünk kell kérni , hogy töröljék?
Az adót behajthatatlanság címén már törölték, de 2006-ban személyi jövedelem adót igényelt vissza a férjem és akkor ez feléledt volna?
A számláját a férjemnek felülvizsgáltathatjuk?
Köszönöm válaszát

Tisztelt Gyöngyi!

A végrehajtási jog törléséhez a jogosult illetve a végrehajtást bejegyző nyilatkozata (ún. törlési kérelem) szükséges, a földhivatal ezt követően, ennek birtokában törölheti a végrehajtást.

Tisztelettel
dr.Czudar Sándor ügyvéd
2660 Balassagyarmat, Rákóczi u. 13.
+ 36 35 500031

sandor.czudar@czudarugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Henriette 27496 számú kérdése
  • 2008-07-21

Tisztelt Ügyvéd Úr/ Nő
A szomszédommal van egy minimális proplémám, mely
nek tisztázására kéném a segítségét. A közös keríté- sünk és a háza közötti kb. 4m-es sávot lebetonozta és erre vezette a csatornáit, amikből azóta nagy eső esetén a mi telkünkre folyik a csapdékvíz legnagyobb része, mocsárrá változtatva azt. Mivel van egy a pihe- nés célját szolgáló oldalt nyitott kerti pavilonunk a kö- zös kerítéstől kb. 70 cm-re, azt szeretnénk megtudni, hogy a pavilon helye megfelel-e a hatályos beépítési szabályoknak mielőtt esővíz elvezetés ügyben meg- tennénk a jogi lépéseket. Köszönöm.

Kedves Henriette!Csupán és csakis magánvéleményem, szerintem igen, mivel nekem is van ilyen épatményem, én megkértem az építési engedélyt, a használatba vételi eng.is jogerős lett és kevesebb mint 70cm a távolság.Ettől függetlenül viszont azt tanácsolom, menjen be személyesen az építésügyi hatóságra, vigyen be egy földhiv-i térképmásolatot és kérdezze meg, lehetne-e ode, ahol most is áll, egy ilyen építményt felállítani.Arra azonban számítson, ha perre megy a dolog, a szomszéd tehet feljelentést az építésügyön.Ezért el kell azon gondolkodni, hogy kér-e utólag fennmaradási engedélyt.Ha persze kell rá egyáltalán, mert ezt is meg kéne kérdeznie.Ön tudja mi is ez az építményük:Önök építették, készen vették...
Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
drkocsisrita@forcekft.hu

Közösségi oldal:


  • Deákné Kriszta 26971 számú kérdése
  • 2008-06-22

2008.máj.29-én 12.000.000-Ft-os adásvételi szerződést írtunk alá a férjemmel. 11.500.000-Ft a lakás és 500.000-Ft a garázs vételára. A garázs és a lakás külön helyrajzi számon van. Az én tulajdoni hányadom 1/4 a férjemé 3/4.

A férjemnek a 100%-os tulajdonában van az a lakás amit a közeljövőben eladunk és az ügyvédnek monduk, hogy írja be az adásvételibe, hogy a vételár utolsó részletét ebből fogjuk fizetni.

Akkor még nem tudtunk az Itv.21par.(5) bek. különbözeti illetékről. Az ügyvéd nem tájékoztatott minket megfelelően és az illeték számításnál a 12M után fizetendő illetékről adott tájékoztatást. Közölte hogy adjunk 6000-Ft-ot a Földhivtali széljegyretételhez.

Én úgy tudom, hogy a széljegyről is küld a Földhiv. Egysterűsített határozat szemlét, mivel eltelt 3 hét, felhívtam a FH-t.

Ott azt a tájékoztatást kaptam, hogy a lakásra máj.30-án széljegyre rakták az adásvételet, de a garázson nincs széljegy. Valószínű azért , mert hrsz.számonként 6000-Ft a széljegyre tétel.
Most hétfőn én személyesen bemegyek a FH-ba ezt rendezni, de 2 kérdésem van.

1. Származik valami hátrányunk abból, hogy csak most tudtuk meg , hogy a garázsra nem történt széljegy téve. Mikor az ügyvédet felhívtam,hogy a garázson nincs ott a széljegy azt, mondta hogy azon is ott kellenne lenni és majd megnézi.

2.Illetékfizetés
Aggódom amiatt, hogy az adásvételibe nem írta be az ügyvédünk, hogy majd az eladott ingatlan után kérjük az Ill.hivatalt hogy a különbözeti illetéket fizesük meg.
Az Ill.hiv. is felhívtam és mondták, hogy ha eladjuk a mostani lakást az adásvételit vigyük, be.
De attól tartok, hogy ők napokon belül küldeni fogják hogy fizzesük meg az illetéket a 12M után.
Az ügyvéd azt mondta, hogy lehet kérni haladlkot a fizetésre arra hivatkozva hogy még nincs a tulajdonunkba az ingatlan, ugyanis a végső fizetési határidő 2008.szet.10.

Kérem adjon tanácsot, hogy mit csináljunk pontosan, ha megérkezik az illetékfizetésről a papír és gond-e hogy a garázs nem került széljegyre.

Tisztelettel,köszönettel: Deákné

Tisztelt Kriszta!

Kérdéseire válaszolva:
1. A széljegy hiánya mindenképp probléma, mert arra utal, hogy vagy a szerződés nem került a földhivatalba benyújtásra, vagy a földhivatalban történt valamilyen hiba, de bármelyik is legyen: a tulajdonjog bejegyzésének akadályát képezi egyben - a rangsor elv alapján - elvileg újabb bejegyzést (pl. terhelés)tesz lehetővé, ami határozottan szemben áll az Önök érdekével.

2. Az illeték még korrigálható, az még a csekk kiküldése esetén is megtehető, de célszerű annak elébe menni és külön kérelemben jelezni, egyben igazolni azokat a körülményeket, amelyek a különbözeti illeték alkalmazását lehetővé teszik.

Tisztelettel
dr.Czudar Sándor ügyvéd
2660 Balassagyarmat, Rákóczi u. 13.
+ 36 35 500031

sandor.czudar@czudarugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 25973 számú kérdése
  • 2008-05-03

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Sziksóstón két egymás mellett fekvő zártkertet szeretnék eladni, az egyiken egy szerkezetkész házzal, ami eltért ( magasságban) az engedélyezett építési tervtől, ezért továbbépítési vagy fennmaradási engedélyt nem kaphatok rá. Az épület 16 év óta ebben az állapotban van. Lehetséges-e így a tulajdoni lapra bevezettetni és ha igen ez kb. mennyi költséggel járna? Hogyan kellene adóznom, ha el tudnám ezen ingatlanokat adni - vétel időpontja: 1998. július és 2000. április?
Válaszát megköszönöm, tisztelettel: Andrea

Tisztelettel
dr. Botos József ügyvéd - mediátor
6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 83. II. 40.
+36 70 602-6932

botos.j@t-online.hu

Tisztelt Andrea!
Mint Ön is írja nem lehetséges még a fennmaradási engedély megszerzése sem. Így atulajdoni lapra az épület nem kerülhet fel. Eladás esetén természetesen jelezni kell , hogy építmény van az ingatlanon. Mivel a jogszabályok változtak így eladás esetén adófizetési kötelezettsége nem keletkezik, csak bevallási.
Tsiztelettel: dr. Botos József

Közösségi oldal:


  • Kálmán 23768 számú kérdése
  • 2008-02-13

9506
Tisztelt Cím!
A recski ingatlant,amit 1995-ben csere-szerződés útján szereztünk feleségemmel, fele-fele arányban, azóta is használunk, ott is lakunk, illetve feleségem lakott, elhunyt 2007. augusztusában. A napokban kaptam kézhez az "Egyszerűsített határozat -szemle" című íratot. Ebben címem rosszul szerepel (a volt debreceni lakásunk címének utca és /pontatlan/ házszámával). Említett küldeményt a külső címzése alapján is csak azért kaptam meg, mert a levél-kézbesítő ismer. Más lakóhelyünk itt Recsken, soha nem volt. Az eredeti csere-szerződésben még rendben vannak a címeink. Ugyanakkor a tulajdoni lap II. részén (6. és 7. bejegyzésnél) megjelent az említett rossz cím. Hangsúlyozom, tulajdonunkba költöztünk akkor, s ott is lakunk.
Kérdésem, hogyan kell ezt a nyílvántartási hibát kijavíttatni Önök szerint?

Tisztelt Kálmán! Az ingatlan-nyilvántartásba a szerződésben feltüntetett, tehát általában még a költözés előtti lakcímet jegyzik be. Annak, hogy ezt hibásan tüntették fel, gondolom, nincs jelentősége, hiszen Ön már nem lakik ott, az pedig, hogy az új címe szerepeljen az ingatlan-nyilvántartásban, csak akkor lenne fontos, ha még várna valamilyen határozatot a földhivataltól. Ha mégis szeretné átvezettetni a változást, írjon a földhivatalnak. Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Gyula. 23563 számú kérdése
  • 2008-02-07

Tisztelt Ügyvédnő !
Anyosom l985.-ben a helyi Állami Gazdaságtól vásárolt egy házat.Akkor az ÁG. javára 1990.-ig elidegenitési és terhelési tilalmat jegyeztek be, valamint az IKTV részére jelzálogjogot. amivel az ÁG felszámolásra került igy a vételár l995.-ben kifizetésre került és a jelzálogjog törlése megtörtént.A tulajdonos elhalálozott ekkor derült ki hogy az ÁG javára bejegyzett elidegenitési és terhelési tilalom nem lett törölve.

Kérem közölni hogy lehet ezt töröltetni,mennyi ennek a határideje és illetékköteles-e.

Tisztelettel:Gyula

Tisztelt Gyula!
Egy kérelmet kell írni a Kecskeméti Körzeti Földhivatalnak (6000 Kmét., Fecske u. 25.), melyben a hrsz.-ra és az itt is leírt történtekre kell hivatkozni. Amennyiben a vételár kifizetéséről még megvan az elismervény, érdemes lenne annak másolatát mellékelni. Az általános ügyintézési határidő 30 nap és nem illetékköteles.
Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B.
+36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • éva 23168 számú kérdése
  • 2008-01-26

márciusban egy új ingatlan átadása után, melynek részben tulajdonosa vagyok, mennyi idő múlva lehet helyrajziszáma, miután erre az ingatlanra jelzálogalapu lakáshitelt szeretnék felvenni, és ehhez szükséges a lakás helyrajziszáma. Az ingatlan müszaki átadása 2007 december 31-ig volt, de még nincs teljesen készen, és a beigért lift, ami szerintem a ház tartozéka, csak március végére várható. Milyen jogi következménye van az építtetőnek, ha nem teljesíti ezt a szolgáltatást? Hogyan lehet a helyrajziszámot mielőbb megszerezni?

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által közölt információk alapján részletes és pontos választ nem tudok adni. Tudni kellene, hogy a szóban forgó ingatlan társasház vagy családi ház. Fontos lenne ismerni az Ön tulajdonosi szerepét is, hogy egy társasházban lakástulajdonos vagy családi házban résztulajdonos. A lift el nem készülte és annak következményei az építési szerződésben foglaltaktól függ. Annak pontos ismerete szükségeltetik annak megállapításához, hogy a szerződésszegésből eredő károkat milyen formában kell rendezni.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
4025 Debrecen, Piac u. 1-3. II. em. 15.
+36 52 432326
http://racsaidr.t-online.hu
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • László 23126 számú kérdése
  • 2008-01-25

Tisztelt ügyvéd asszony!


Mi a teendő abban az esetben ha nem írta rá a tulajdoni lapomra a teljes területet a földhivatal(a valós terület nagyobb és ezt térképen jelölték és ki is mérték)?

Tisztelt László!
A földmérő közreműködésével a Földhivatalban a tulajdoni lapon szereplő adat kijavítását kellene kérni, mert nagy valószínűséggel csak adminisztrációs hiba történhetett. Amennyiben ez nem megy, úgy a szomszédok adatait is le kellene ellenőrizni, hogy mindenkinél „passzol-e” a térképi és tulajdoni lapi méret, és amennyiben nem, úgy az eredeti, szerzésre vonatkozó iratok, adatok egyeztetésével lehet tisztázni az eltérést.
Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B.
+36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsa 22914 számú kérdése
  • 2008-01-19

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Már korábban kérdeztem Öntől, akkor megnyugtató választ kaptam, de azóta megtörtént az ingatlannyilvántartási bejegyzés, amely újabb kételyeket támasztott bennem.
Röviden: eladtam egy házat, a vevő tulajdonjogát bejegyezték, később egyező akarattal kértük az eredeti állapot helyreállítását elállás miatt.
Megjött a bejegyzés, amely a tulajdonjogomat eredeti állapot helyreállítása, ill. elállás jogcímén az utolsó okirat dátumával jegyzi be.
Megijedtem: kell-e illetéket fizetnem, és mi után (nem visszavásárlás, egyező akaratú elállás volt az eredeti állapot visszállítására), és az sem látszik, hogy visszaszereztem volna korábbi tulajdonszerzési időpontjaimat az újabb értékesítés esetére adózás szempontjából, mert friss időpont szerepel szerzési időnek.

Kérdéseim: történt-e hiba, mi volt az, ki részéről,
helyrehozható-e, és hogyan? Mi most az ingatlanom státusza?
A földhivatali eljárás fellebezési határideje még nyitott.
Várom mielőbbi válaszát,
Köszönettel,
Zsuzsa

Tisztelt Zsuzsa!
Az eredeti állapot visszaállítása esetében nincs illetékfizetési kötelezettség, sőt a vevő a korábban megfizetett illetéket is visszaigényelheti. Az FH határozat ismeretében lehetne meghatározni a szükséges lépéseket, nem is feltétlenül fellebbezni kell, csak a határozat kijavítását kérni - de pontos infok hiányában ezek csak elvi lehetőségek.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 22386 számú kérdése
  • 2008-01-02

Tisztelt ügyvédnő! 1993-ban vettem egy házat üdülőövezetben de a tulajdoni lapon LAKÓTELEK szerepelt ,mivel a ház kicsi és romos volt így egy újat építettem rá. Sajnos csak üdülőépületre adtak építési engedélyt. A használatba vételi engedély után a földhivatali bejegyzés lakóház+udvar lett ennek kb 8éve amin meg se lepődtem hisz a mellettem lévő házak is lakóingatlanok lettek az építés után valamint lakótelket vásároltam , 15éve ide vagyok állandóra bejelentve életvitelszerüen itt lakom a családommal együtt és nincs is másik lakásom. Az a problémám ,hogy az önkormányzat üdülővé nyilvánította 2hónapja mert üdülőre adót szeretne kivetni. Megteheti-e ezt, önhatalmilag előzetes értesítés nélkül? Mit tehetek hogy újból lakóház legyen? Miért tűnik el a tulajdoni lapról csak úgy a LAKÓTELEK bejegyzés? Elöre is köszönöm kedves válaszát és SIKEREKBEN GAZDAG ÚJESZTENDŐT KÍVÁNOK Erzsébet

Tisztelt Erzsébet !

Az ingatlan fekvése szerinti helyi önkormányzati rendelete(ke)t ismerni kellene, hogy első két kérdésére választ lehessen adni. Ezek egyébként a település Általános Rendezési Tervéhez tartoznak, melynek módosításáról a képviselőtestület határozattal dönt, egyidejűleg pedig a kapcsolódó kérdésekben (pl. helyi adó kivetése, stb.) helyi önkormányzati rendeletet alkot vagy módosít. Javaslom ezért, hogy az ingatlan fekvése szerinti polgármesteri hivatal mérnöki/műszaki osztályán szíveskedjék először tájékozódni, mert a döntések végrehajtása az ő feladatuk.
Ugyanakkor az ingatlan „lakótelek” (építési telek) megnevezése nyilvánvalóan azért „tűnt el” a tulajdoni lapról, mert felépült rá a ház, amelynek jogerős használatbavételi engedélye is volt már, és annak alapján – az Ön vagy meghatalmazottja kérelmére – a földhivatal átvezette a változást „lakóház, udvar” megnevezésre, amely a valóságnak megfelelt. Egyébként a földhivatal irattárában azért visszamenőleg – többnyire egészen az ingatlan kialakításáig – általában minden dokumentum fellelhető, és azok alapján pontosan nyomon követhető, hogy mikor, kinek a kezdeményezésére „mi történt” a tulajdoni lapon, Önnek, mint tulajdonosnak ezt kérelmére meg is mutatják, továbbá szükség esetén a költség térítése mellett arról másolatot is adnak, esetleg érdemes lenne ezt is megtenni.
Köszönöm jókívánságát, én is boldog, békés, szép új évet kívánok!

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B.
+36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal: