Hozzászólások

  • Pécsi Zsolt 30016 számú kérdése
  • 2008-12-27

Kérdésem a következő lenne:feleségemmel közös tulajdonunkban van egy családi ház,mely az én nagymamám holtig tartó haszonélvezeti jogával terhelt.Viszonyunk a nagymamával megromlott ki szeretné tiltani az én és a feleségem családját, hogy ne látogassanak minket.Szeretném megkérdezni hogy erre van e joga,mert mindig azzal fenyegetőzik hogy ügyvédhez megy és joga van ahhoz hogy megszabja ki jöhet és ki nem.Lassan mindennapi feszültség adódik ebből ezért szeretném tudni, hogy ilyen esetben kinek mihez van joga.Köszönöm válaszát.Tisztelettel:Pécsi Zsolt és neje

Tisztelt Zsolt!

Az a rosszhírem, hogy ilyen feszültséget jogi eszközzel ritkán sikerül megoldani, ráadásul a haszonélvezeti jog erősebb, mint a tulajdonjog, mert a haszonélvező jogosult az ingatlant használni, hasznosítani, tehát ő mondhatja meg, ki használhatja. Mivel Önöknek megengedi a használatot, kérdéses, hogy megtilthatja-e a látogatóik fogadását, de jogi eszközt nem látok a megoldásra, csak emberit.

Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+ 36 20 3593147; + 36 96 618628;

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Hajnalka 29997 számú kérdése
  • 2008-12-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám haszonélvezeti jogát szeretnénk kifizetni, szülői kérésre. Úgy tudom, hogy van arra is lehetőség, hogy ingyenesen mondjanak le róla, azért érdeklődöm az alábbiakról.
Tisztában vagyok azzal, hogy a jogszabály szerint az ingatlan terhekkel nem csökkentett forgalmi értékét el kell osztani hússzal, és meg kell szorzoni a törvényben előírt szorzóval, amely korhatár szerint van megadva. Ezek ismeretében az alábbi kérdéseket kérném megválaszolni:

1. Lehet-e úgy megállapodnunk édesanyámmal, hogy nem ingyenesen, de nem is a jogszabályban rögzített összegben állapodunk meg, hanem egy köztes megoldásban. Van-e erre lehetőségünk, természetesen közös megegyezéssel, vagy feltétlenül a jogszbályban rögzített összeget kell fizetni. Pl. ha 5 millió forint lenne a haszonélvezeti jog értéke, és mi pl. 3.500.000 forintban állapodnánk meg.

2. Kell-e feltétlenül - ennek ellenére, vagy éppen ezért - értékbecslőhöz fordulnunk, vagy ha a törvényben megadott összegtől eltérünk, akkor nem.

3. Ha értékbecslő szolgáltatását kell igénybe vennünk, akkor kihez kell fordulnunk, aki egyikünk igényeit sem elhanyagolandóan, - reális - értéket tud megadni. Köszönettel: Hajni.

Tisztelt Hajnalka!
1. Igen.
2. Nem szükséges értékbecslőt igénybevenni.
3. ---
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 29965 számú kérdése
  • 2008-12-18

Jó napot kívánok!

Nagymamám 2008 novemberében elhunyt,neki volt egy házrésze amit 1964-ben egyedül vásárolt meg,és teljes egészében az ő nevén volt mindent Ő egyedül fizettet.A kérdésem a következő lenne:
- 30 évig együtt élt a társával de erről papír nincs van -e a társnak élvezeti joga?És ha igen mi a teendő?Egyébként a társ semmi érdemi munkát nem végzett a ház körül és anyagi szempontból sem költött semmit az ingatlanra.
A társával 1978 körül költözött össze.
Válaszát előre is köszönöm!

Éva

Tisztelt Cím!

A nagyamama és az élettárs között az együttélés idejére élettársi vagyonközösség jött létre, mely alatt vélhetően együtt szereztek néhány mindennapi használati tárgyat. AZ ingatlant a nagymama a kapcsolat előtt szerezte, ezért az ő különvagyona. Az ingatlanra nem is költöttek, ezért az élettársnak megtérítési igénye sem lehet. Haszonélvezetet a nagymama alapíthatott volna szerződéssel az élettárs javára, ha ilyet nem tett, akkor nem jött létre.

Az élettársnak tehát semmilyen joga nincs az ingatlannal kapcsolatban.




Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Katka 29961 számú kérdése
  • 2008-12-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Hat évvel ezelőtt Édesanyám elhunyt, így testvéremmel együtt örököltük a ház felét 1/4, 1/4-ed részben, Édesapámé a ház másik fele, valamint az özvegyi haszonélvezeti jog. Az ingatlanban azóta testvérem lakik. A kérdésem az volna, hogy van-e bármiféle jogom kérni a tulajdonom megvásárlását akár Édesapámtól, akár testvéremtől, vagy valamiféle bérleti díj megfizetését kérhetem-e, mert az anyagi körülményeim sajnos egyre rosszabbodnak. Várom válaszát!
Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Katka!
Igen, van rá lehetőség, de csak az előbbire.
Kérheti a közös tulajdon megszüntetését - azaz az eladást vagy a "kivásárlást" - de a használat kapcsán nem lehet jogos igénye, mivel az ingatlant jelenleg az édesapja részben tulajdonosként, részben haszonélvezőként jogszerűen használja, ill. engedi át a használatot a testvérének.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 29952 számú kérdése
  • 2008-12-17

T.Ügyvéd Ur
Szeretném megkérdezni,hogy a haszonélvezettel terhelt ingatlant a tulajdonos a haszonélvező beleegyezése nélkül eladhatja-e.

Tisztelt Andrea!
Igen, de ez a haszonélvezeti jogot nem fogja érinteni, az változatlanul fennmarad, azaz csak terhelten adható el az ingatlan.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • annamária 29935 számú kérdése
  • 2008-12-16

tisztelt ügyvédnő.az lenne a kérdésem hogy,az édesanyám meghalt 6 éve és örököltünk tölle egy ingatlant.hárman vagyunk testvérek én és a bátyám lemondtunk öcsém javára aki akkor 13 éves volt.az édesapja lett a haszonélvező.sajnos erősen italozik ésaz öcsémet napi szinten terrorizálja és vitt oda egy hölgyet is.rendörségi ügy is volt belölle és gyámság alá került a testvérem. mostmár nagykoru visszamenz a házba és az a kérdésem hogyan lehetne kitenni az apját hogy ő maradhasson.köszönettel annamari.

Tisztelt Annamária!

Sajnos sehogy, mert az özvegyi haszonélvezeti joga alapján birtokolhatja, használhatja, hasznosíthatja az ingatlant, és a tulajdonos, azaz öccsük ezt tűrni köteles.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 29882 számú kérdése
  • 2008-12-11

Tisztelt Ügyvédnő!

Férjem szüleinek 50-50% arányban tulajdonukban volt egy családi ház. Anyósom 2 évvel ezelőtt meghalt. Az Ő részét örökölte a férjem, és annak testvére. A haszonélvezeti jogot apósom megkapta. Közben étlettársa is van, aki oda költözött hozzá. Férjem Öccse hosszú évek óta csak alkalmi munkákból él. Jelenleg elvált, a jelenlegi családjától el kell költöznie, mivel a sok adósságát a volt felesége rendezte, így a családi házuk az Ő tulajdona lett. A sógoromnak nincs hova mennie, így ki fog költözni Apósomékhoz, azzal indokolva, hogy egynegyed rész abból a házból az ővé. A kérdésem az, hogy megteheti-e ezt? Illetve mi mit tehetünk ez ellen, mivel így nem csak a házat használja, hanem el is tartatja magát . Apósom kilátásba helyezte, hogy ők az élettársával kiköltöznek az élettárs házába, de akkor nekünk milyen igényünk lehet a sógorommal szemben?

Tisztelt Anna!

1.) Férje öccse – annak ellenére, hogy a háznak ¼ hányadban tulajdonosa - csak az özvegyi haszonélvezeti jog jogosultja, azaz apósa engedélyével költözhet ki.
2.) Önök ez ellen semmit nem tehetnek, a fennálló haszonélvezeti jognál fogva ugyanis apósa jogosult engedni vagy nem engedni.
3.) Önöknek nem, csak apósának lehet pl. használati díj iránti igénye, melynek alapja szintén részben a két gyermek tulajdoni hányadát terhelő haszonélvezeti joga, részben pedig a saját ½ hányadú tulajdonjoga a házon.


Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Tímea 29828 számú kérdése
  • 2008-12-08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A férjem birtokolja egy családi ház negyedét elhalálozott édesapja után, de az édesanyja özvegyi haszonélvezeti jogával terhelten. Édesanyjának tulajdonában van a ház másik 50%-a. A házban az édesanyja él, jelenlegi élettársával. A kérdésem a következő lenne: az édesanyja bejelentheti-e az élettársát oda akár állandó, akár ideiglenes lakcímmel a többi tulajdonostárs beleegyezése nélkül és kifejezett ellenkezése ellenére is a haszonélvezete miatt?
Válaszát köszönöm.

Tisztelt Tímea!
Igen, megteheti.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ilona 29746 számú kérdése
  • 2008-11-30

Tisztelt Dr.Nagy Zoltán Ügyvéd Úr!

Férjemmel közösen, 50-50%-ban vagyunk tulajdonosai egy nagy visegrádi családi háznak. Jár-e automatikusan a kölcsönös haszonélvezeti jog, vagy pedig szerződésben kell lefektetni egymás javára. Ha igen, akkor milyen költségekkel jár? Az ingatlan egy 50 milliós villa. Az én Édesanyámnak van a felén haszonélvezeti joga. Mi úgy gondoltuk, egymásnak pedig jár automatikusan. De most elbizonytalanodtam és szeretném tudni, hogy van ez.

Köszönjük válaszát.
Tisztelettel: Bognár Ilona

Tisztelt Ilona! A haszonélvezeti jog nem jár automatikusan.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Marietta 29732 számú kérdése
  • 2008-11-29

Hány helyen lehet holtig tartó haszonélvezeti jog?

Tisztelt Marietta!
Végtelen számú ingatlanon lehet haszonélvezeti joga ugyanazon személynek.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Miki 29726 számú kérdése
  • 2008-11-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagymamám pár évvel ezelőtt rám iratott egy darabka földet aminek ő volt a haszonélvezője.
Nagymamám nemrégen meghalt és édesapám lett utánna a második haszonélvező.
A kérdésem az, hogy lehet e második haszonélvező a nagymamám után?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Miki!
A nagymamája halála okán nem lehet. A haszonélvezet megszűnt, és az nem része a hagyatéknak,azaz nem örökölhető.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Márta 29709 számú kérdése
  • 2008-11-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!
1999. évben fiamnak ajándékoztam egy ingatlant, holtig tartó haszonélvezettel. Ebben az évben a gyerek kérésére lemondtam a haszonélvezeti jogomról. A szerződés aláírásakor derült ki, hogy ezért én 100.000,-Ft-ot kapok (de csak formailag), melyről az ügyvédje kitöltött egy APEH nyomtatványt is. Az ügyvéd azt mondta, hogy nekem ezzel nincs semmi tennivalóm. Kérdésem itt az lenne, hogy a 100.000,- Ft után ténylegesen kell-e adót fizetnem, s mennyit? Úgy hallottam, hogy anyagi ellenszolgáltatás nélkül is lemondhattam volna a jogomról. Igaz ez? Vajon miért csaptak be? Talánm így kevesebb az illetéke a fiamnak?
Köszönöm megtisztelő választát
tisztelettel: FBM

Tisztelt Márta!
Adót nem kell fizetnie, a fia fizet illetéket.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 29676 számú kérdése
  • 2008-11-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Következő kérdésemre szeretnék választ kapni!
Édesanyám 1 éve meghalt és négyen (4-en vagyunk testvérek) örököltük az érdi ingatlan felét, a másik fele maradt Édesapám nevén, illetve az egész ingatlanra a haszonélvezeti joga.Ezzel nincs is gond.
Édesapám be szeretne költözni egy idősek otthonába, ahova 6,5 millió Ft-ot kell befizetni, ehhez viszont el akarja adni az ingatlant. Mi hozzá járulunk az ingatlan eladásához, csak azt nem értjük, hogy miért számolják fel nekünk a haszonélvezeti jog lemondásáért az 500 eFt-ot? Nem mi akarjuk eladni!
Az ingatlan iroda azt válaszolta, ha nem számolják fel, akkor ajándékozásnak minősül!
Valóban van ilyen??
Ha én, vagy mi szeretnék eladni, akkor érthető lenne Édesapánk igénye, de nem mi akarjuk eladni, csak beleegyeztünk.
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Erzsébet

Tisztelt Erzsébet! A kapott tájékozatás valós, hiszen Önök is eladják az ingatlanrészüket. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsa 29670 számú kérdése
  • 2008-11-25

Tisztelt Ügyvéd úr!
Tavaly sajnos meghalt a férjem, és hagyott is végrendeletet, melyben rám hagyott minden ingó és ingatlan vagyont. Van két felnőtt fiúnk, és én nem éltem ezzel a joggal, csak a haszonélvezettel. 50-50 %-ban voltunk tulajdonosok. Most eladásra kerülne a ház, de nem tudunk megegyezni, mert én a haszonélvezetre szeretnék kérni valamennyi összeget (én azt mondtam hogy 3 fele osszuk el a férjem részét). Kérdezem, jár- e nekem ebből a részből. köszönettel Zsuzsa

Tisztelt Zsuzsa! Igen, a haszonélvezeti jog értékét a honlap kalkulátorával kiszámolhatja.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 29645 számú kérdése
  • 2008-11-23

Tisztelt Ügyvédnő!
Teljes tulajdonjoggal rendelkezem egy haszonélvezettel terhelt családi házra, amely több mint negyven éves, és az elöregedett nyílászárókat szeretném kicseréltetni. A kérdésem: szükséges-e ehhez a haszonélvező beleegyezése, illetve megakadályozhatja-e a szükséges felújítási munkálatokat? Válaszát előre is tisztelettel köszönöm.

Tisztelt Cím!

Önt az állagmegóvási munkálatokban a haszonélvező nem akadályozhatja meg, egyébként nem is érdeke, hiszen az ő lakhatási körülményei is jobbak lesznek. Ha ennek ellenére nem engedi be az embereket a munkavégzés érdekében a haszonélvező az ingatlanba, akkor a bíróság döntését kell kérni, hogy kötelezze a haszonélvezőt a munkák elvégzésének tűrésére.


Ptk. 159.§ (3) bekezdés: A haszonélvező köteles a tulajdonost a dolgot fenyegető veszélyről és a beállott kárról értesíteni - ideértve azt az esetet is, ha őt harmadik személy a haszonélvezet gyakorlásában akadályozza -, köteles továbbá tűrni, hogy a tulajdonos a veszély elhárítására, illetőleg a kár következményeinek megszüntetésére a szükséges intézkedéseket megtegye.


Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal: