Hozzászólások

  • Adél68 30045 számú kérdése
  • 2008-12-31

Tisztelt Ügyvédnő!
2003-ban vettünk egy társasházi lakást, melyhez állami támogatásos hitelt és szocpol támogatást vettünk igénybe. Mivel kinőttük, és lehetőségünk van elcserélni ezt a lakást egy családi házra, mely egy közeli településen van, milyen lehetőségek léteznek ennek az ügyletnek a megvalósításra. Tudni kell azt hogy mind a két ingatlan terhelt, tehát mind két fél át szeretné vinni a saját hitelét a kölcsönösen kiválasztott ingatlanra. Minden megoldás érdekel, köztük olyanok is melyek nem a bankok jövedelmét gyarapítják.

Kedves Adél! Kérdéseire csak a folyósító intézet tud érdemi választ adni, mivel ők döntik el pl. hogy az átvitelhez hozzá járulnak-e és ha igen milyen feltételekkel...
Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
drkocsisrita@forcekft.hu

Közösségi oldal:


  • Horváth Zsoltné 30005 számú kérdése
  • 2008-12-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megkérdezni ,hogy férjemmel eggyütt most vettünk egy lakást hitelből illetve önerőből amit a munkáltatómtól kaptunk ,és van két gyermekünk .Szerettük volna igénybe venni a fél szocpolt de ismerősökrtől azt az értesülést kaptuk hogy nem kaphatjuk meg mert a férjem idén töltötte a 40 évet, ugyan én még 33 éves vagyok akkor sem lehet..Az lenne a kérdésem hogy ilyenkor hogy az eggyik fél még nem töltötte be azt a korhatárt ami elővan irva lehetőség van e rá hogy mégis meg kapjuk
???

Tisztelettel Horváth Zsoltné

Tisztelt Horváthné!
A koruk miatt jogosultak lennének, de a lakás sajátosságai is befolyásolják a választ, így biztosat nem tudok mondani. Ha csak annyit nem, hogy az ismerősüknél feltehetően találhattak volna autentikusabb forrást is a szocpol kapcsán - annál is inkább, mert elképzelhető, hogy jogosultak lettek volna, de már elveszítették ezt a jogosultságukat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Brigitta 29994 számú kérdése
  • 2008-12-23

Tisztelt Ügyvédúr!
Válófélben vagyok, két kisgyermekem van és egy
újépítésű lakásra szeretném felvenni a szoc.polt.A lakás 16.935.000 kerül, kértem az építetőt, hogy az adásvételibe tüntesse fel felépítmény + telek, ahol a felépítmény 14 millió
lenne a többi a telek, mert tervrajz szerint egy 70 nm-es 1+2 félszobás lakásról lenne szó. Igaz
én átfogom alakítani, akkor a nappali-konyha-étkező 35nm lesz + 3 félszobás lesz, de a tervrajz a mérvadó. Ha megbontva lesz írva az adásvételi, akkor biztosan megkapom a szoc.polt? Az adásvételi időponjától nézik a 120
napon belüli igénylést? Amíg nincs jogerős végzés addig a szoc.polt se tudom intézni, tehát
addig szerződést se kössek, hogy a 120 nappól
ki ne fussak? Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel: K.Brigitta

Tisztelt Brigitta!
Az elmondottak alapján jogosult lesz a szocpolra, és a 120 nap valóban a szerződés aláírásától számítandó. A 120 napnak csak az eljárás megindításánál van jelentősége, aztán már nem fogja elveszíteni a jogosultságát.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Viktor 29993 számú kérdése
  • 2008-12-23

Tisztelt Ügyvéd úr!

A kérdésem az lenne, hogy létezik-e olyan törvényi szabályozás, mely szerint bizonyos bontási százalékon túl egy régi építésű ingatlan ráépítése (esetleges hozzáépítése) esetén újépítésüként lehetne azt akár használatba venni akár értékesíteni (természetesen az építtető én lennék). Vonatkozhat-e ez mondjuk csak az új építésű részre vagy akár - teljes renoválás esetén - az egészre?

Tisztelettel,

Viktor

Tisztelt Viktor! Gondolom, a lakáscélú támogatások, pl. a szocpol esetleges igénybevétele miatt tette fel a kérdést. A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 1. § (4) 9. pontja szerint a rendelet alkalmazásában "új lakás: az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, illetőleg emeletráépítéssel, vagy tetőtér-beépítéssel nem családi vagy ikerházon megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi vagy fennmaradási engedély köteles". Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Anita 29983 számú kérdése
  • 2008-12-21

Tisztelt dr. Nagy Zoltán!

Szocpollal kapcsolatos kérdést szeretnék feltenni Önnek. Ismerem a kormánmyrendeletet, de a gyakorlati megvalósítást nem.

A szocpollal terhelt lakásunkat adnánk el, és egy ház építésébe fognánk. A rendelet szerint az önkormányzat jegyzőjénél kérhetem a szocpol felfüggesztését (3 évre). A jegyző ad egy nyilatkozatot a felfüggesztésről, ami alapján lekerül a lakásomról a jelzálog.

A kérdésem az lenne, hogy letétbe kell-e helyezni a szocpol összegét, elkerülhető-e a letétbe helyezés? Ha nem, hol kell letétbe helyezni?
És mennyi idő alatt lesz tehermentes a lakásom, milyen határidők vannak?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Anita! Vagy az MNV Zrt.-nél vagy ügyvédnél kell letétbe helyezni az összeget és három éven belül kell használatbavételi engedéllyel igazolni a tulajdonszerzésüket, és akkor "visszaterhelik" rá a zálogjogot.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • anita 29980 számú kérdése
  • 2008-12-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2004-ben vásároltunk egy új építésű lakást amire kettő gyermek bevállalásával igénybe vettük a megelőlegező kölcsönt 2.000.000 ft-ot.2005-ben született egy gyermekünk.
A lakást 2008. április 05.-én eladtuk a megszületett gyermek után járó, és a még meg nem született gyermek után járó összeg visszafizetése felfüggesztésre került.A megszületett gyermek után járó 800.000 ft a MÁK-nál van,a másik még meg nem született gyermek után járó pénz ügyvédi letétbe került.
2008.11.26-án adásvételi szerződést kötöttünk egy lakásra, és most szeretnénk visszaszerezni a letétbe helyezett 2.000.000ft-ot.
A meg nem született gyermek után járó pénzt a Bank tájékoztatása alapján csak abban az esetben tudják felszabadítani, ha az ingatlan már a mi tulajdonunkban van.Nem értem ennek az egésznek a folyamatát, mivel az 1.200.000ft a vételár részét képezi(jelzálogjog lesz bejegyezve a lehívó banknak ill. a MÁK-nak)akkor miért kell nekünk előbb kifizetni saját pénzből a meg nem született gyermek után járó összeget?Hogy fog az a pénz utána a mi birtokunkba kerülni?
Köszönöm mielőbbi válaszát!
Üdvözlettel:
Fehérné Kiss Anita

Tisztelt Anita!
Kétféleképpen is megoldható a helyzet: vagy kifizetik előre és utóbb kapják vissza, vagy az eladótól megszerzik az ún. "bejegyzési enegdélyt" (amivel megszerzik a tulajdonjogot),és közvetlenül ő fogja megkapni a letétben lévő összegeket.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Edina 29979 számú kérdése
  • 2008-12-21

Tisztelt ügyvéd úr. Nekem több kérdésem is lenne. Én egy 24-éves nö vagyok. Jelenleg válo félben. Van egy 3-éves kisfiam, +5- honapos terhes vagyok. Vidékre szeretnék költözni, kérdésem pedig az lenne hogy használt lakásra is lehet elöre szerzödni.(szoc.pol-ra)? Egyedülállóként van esényem a fészekrakó programra, ha tudom igazolni hogy válofélbe vagyok, hogy egy év küllön élünk. köszönöm válaszát

Tisztelt Edina!
Szocpolra nem, de fészekrakóra jogosult lehet, a részletek kapcsán pedig javaslom, hogy a kiválaszott pénzintézet valamelyik fiókjánál érdeklődjön!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zoltán 29940 számú kérdése
  • 2008-12-16

Tisztelt ügyvédnő!

Kérdésem az lenne 2007 júliusában vásároltunk 15.5 millióért egy tíz éves családi házat. Én 2007 májusában töltöttem a 35. életévemet és ezért nem kaptuk meg a SZOCPOL-t a kettő gyermekünk után a feleségemmel. A gyerekeink egyik tíz hónapos volt a másik pedig 11-éves. Ön erőként az előtte el adott lakásunk ára ami 8 millió volt. Az érdekelne, hogy jogos volt-e hogy nem kaptuk meg a SZOCPOL-t. Mert ismerőseink most vásároltak lakást a nyáron és őket másképp tájékoztatták ezekről a dolgokról. Nekik azt mondták 38-éves korig ígénnyelhető, és jár is. Ha járt volna nekünk akkor még utólag ígényelhetjük-e.

Tisztelt Zoltán!

Igen, sajnos jogos volt, hogy nem kaptak, mert – a tájékoztatástól eltérően – ez az ún. fiatalok otthonteremtési támogatása lett volna, melynek összege a „félszocpol.”, és mely vonatkozásában a jogszabály ezeket a feltételeket szabja: „Fiatalok otthonteremtési támogatására jogosultak a gyermeke(ke)t nevelő, 35 év alatti házastársak, legalább egy éve közös háztartásban élő élettársak vagy egyedülálló személyek a használt, legalább komfortos lakás vásárlásához szükséges önerő növelése érdekében, amennyiben az ingatlan vételára nem haladja meg Budapesten és megyei jogú városokban a 12 millió forintot, vidéken a 8 millió forintot. A lakás vételára nem lehet több sem az illetékes önkormányzat jegyzője által kiadott értékbizonyítvány szerinti értéknél, sem a hitelintézet által megállapított forgalmi értéknél.” Tehát itt látható, hogy nem csupán a 35. életév betöltése, de a ház értéke is kizáró ok volt.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Ágnes 29938 számú kérdése
  • 2008-12-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Mi 2007 tavaszán hitelre vettünk használt házat.
Akkor meglévő 1 gyermekünkre felvettük a Fiatal.Otthonter.Támogatását(450.000.-)
Idén augusztusban megszületett 2. gyermekünk akire utólag fel szeretnénk venni a Fia.Otth.Támog.(750000.-),de azt mondták,hogy használt ház esetén ez nem lehetséges(ismerősünk megkapta a 3. gyerek után is).
Van-e rá lehetőség, hogy ezt az összeget megkapjuk?
Köszönettel:Ágnes

Tisztelt Ágnes!
Cáfolni tudom, amit Önnek mondtak, a jogszabályi lehetőség adott:
12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 5. § (3) bekezdés szerint: Fiatalok otthonteremtési támogatására jogosultak a gyermeke(ke)t nevelő, 35 év alatti házastársak, legalább egy éve közös háztartásban élő élettársak vagy egyedülálló személyek a használt, legalább komfortos lakás vásárlásához szükséges önerő növelése érdekében, amennyiben az ingatlan vételára nem haladja meg Budapesten és megyei jogú városokban a 12 millió forintot, vidéken a 8 millió forintot.
(6) bekezdés szerint: A fiatalok otthonteremtési támogatását igényelhetik a támogatást korábban született gyermekek után igénybevevők a később született gyermek(ek) után is - az adásvételi szerződés keltének időpontjában érvényben volt összegben - abban az esetben, ha kölcsönszerződésük van.
Az igénybe vett támogatást a kölcsönből még fennálló tartozás (…) törlesztésére lehet fordítani.

A kedvezmény összege is az Ön által említett.

Tisztelettel
dr. Adamik Péter ügyvéd
6800 Hódmezővásárhely, Medgyessy Ferenc. u. 6/c. fsz.6.
+36 30 9747027

adamikpeter@invitel.hu

Közösségi oldal:


  • Renáta 29930 számú kérdése
  • 2008-12-16

Tisztelt ügyvéd úr!


Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy tavaly vásároltam egy újépítésű ingatlant, melyre idén augusztusban felvettem a párommal egy szabadfelhasználású jelzáloghitelt. Jövőre lesz az esküvőnk és az lenne a kérdésem, hogy utólag erre az ingatlanra igényelhetünk-e megelőlegező szocpolt a hitel tőketarozásának csökkentésésre?

Köszönöm válaszát!

Tisztelt Renáta!
Nem.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Lia 29838 számú kérdése
  • 2008-12-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A héten a szoc.pol támogatásról beszélgetve egy adózási tanácsadótól azt az információt kaptam, hogy a lakószoba méretének határa már nem 12m2, hanem 9m2. Az általam ismert 12/2001-es Korm.rendeletben nem találtam meg ezt a módosítást. Segítségét kérném, hogy valóban történt-e ilyen változás és ha igen, akkor melyik jogszabályban?
Köszönettel!
Kornélia

Tisztelt Lia! Nem tudok ilyen változásról - remélem, nem mulasztottam el egyetlen jogszabályi változást sem.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ancsi 29749 számú kérdése
  • 2008-11-30

Tisztelt Válaszadó Ügyvédek

Egy ismerősöm problémájával fordulok Önökhöz:
Elvált 34 éves hölgyről volna szó, két gyermeke van. Szeretne vásárolni egy panellakást Budapesten. Előző lakástulajdona nincs. Két szobás lakást szeretne vásárolni, viszont a két gyermek nevére. Igénybe veheti-e így is a félszocpolt?

Tisztelt Ancsi!
Sajnos, Nem.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ottilia 29740 számú kérdése
  • 2008-11-30

Tisztelt ügyvéd Úr!
Ez év szeptemberében eladtam lakásomat, sajnos a teljes vételárat meglévő hitelek visszafizetésére kellett fordítanom. Jelenleg albérletben lakunk,de szeretnénk Sopronban egy új építésű lakást vásárolni!4 gyermekem van, egy 18, 12, 4 éves és egy 11hónapos, ebből a 4éves és a 11hónapos közös jelenlegi férjemmel.Kérdésem az lenne,hogy a lakás vásárláshoz, hogy tudnánk igénybe venni a szocpolt, szükséges-e elválnunk ahhoz,hogy a férjem a 2 közös gyermekünkre igénybe vehesse a lakásvásárláshoz a szocpolt?Ha igen mennyi idő után házasodhatunk újra?Férjem nevén még nem volt ingatlan!Ő 32éves én pedig 38éves vagyok! Kérem segítsen és várom válaszát!


Tisztelettel: Ottília

Tisztelt Ottília! Miért kellene elválniuk? A szocpol kapcsán a levele nem tartalmaz kizáró okot.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Viktória 29733 számú kérdése
  • 2008-11-29

Tisztelt Ügyvédnő!

Jövő év tavaszán építkezni szeretnénk, és a házépítéshez hitelt és szocpolt is szeretnénk igénybe venni. Párom és én is 40 év alattiak vagyunk, van két kiskorú gyermekünk, ingatlan jelenleg tulajdonunkban nincs (csak a telek). Lakásunkat eladtuk 13 M forinttért. A lakás árát teljes egészében szeretnénk a házépítésre fordítani. Kérdésem a következő: a szocpol igénybevételénél kizáró ok-e az eladott ingatlan vételárának nagysága? (gondolok arra, hogy bizonyos határnál (12 M Ft) többért adtuk el)
Válaszát előre is köszönöm. Tiszetelettel Viktória.

Tisztelt Viktória! Ez nem kizáró ok.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Judit 29731 számú kérdése
  • 2008-11-29

Tisztelt ügyvéd Úr !
Én egy 892m2-es ingatlanon, egy 90 m2-es házban lakom. Ennek a fele az én tulajdonomban van, a másik fele a két gyermekemé. A fiam nős, még gyermek nincs. Szeretne egy házat építeni magának a telken. Sajnos a telek nem megosztható. A gyermekeim a részükhöz édesapjuk után öröklés útján jutottak hozzá. Az OTP-ben érdeklődtek a hitel miatt, és ott azt a tájékoztatást kapták, hogy mivel a telken már van egy ház, a költségvetésnek csak a 60 %-át adják hitelként, ebben benne van a beigért két gyermek után a szocpol is. Utána kitatálták, hogy nem is jár nekik szocpol, mert a telekben nincs tulajdonrésze a feleségének, sőt még hitel sem. Ha viszont a fiam ráiratná az ő részének a felét, akkor meg azért nem jár szocpol, mert ekkor a feleségnek ez szerzett tulajdon.
Szeretném ha választ adna arra, hogy jár-e nekik a szocpol, vagy nem ? A felülő ház természetesen kettőjük tulajdona lenne. Válaszát köszönöm, Judit

Kedves Judit!

Lakásépítési kedvezmény az új lakás felépítéséhez, emelet, tetőtér beépítéséhez vagy min. 1 szobával bővítéséhez nyújtható. Ezen túl használt lakás vásárlás esetén is igénybe vehető 50% mértékig. Azon korlátozó rendelkezések, amikre a pénzintézet hivatkozott, ilyen ok-okozati lánc sorban nem szükségszerűen merülnek fel. Kérem keressenek meg másik pénzintézetet is, mert a hitel piac szűkülését másképpen reagálják le a pénzintézetek.

Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal: