Hozzászólások

  • Zoli 34815 számú kérdése
  • 2009-12-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem édesanyja 78, édesapja 86 éves. Súlyos mozgáskorlátozottakká váltak mindketten, otthon kell ápolni őket, felkelni nem tudnak az ágyból.
Erre a célra fogadnunk kell egy bejáró ápoló-házvezetőnőt, mert mi nem tudjuk ellátni őket, messze lakunk tőlük. Ebbe ők bele is egyeztek, mert nincs más lehetőség jelenleg.
A lakásuk a saját nevükön van, nem szeretnénk, ha valaki furfangos úton megszerezné tőlük és haláluk után nem az én férjem örökölné, aki egyedüli szerető és gondoskodó gyerekük.
Időnként ugyanis félrebeszélnek kicsit már az idős szülők, és mindenkinek szót fogadnak, aki kedves velük. Mi pedig sajnos távol vagyunk tőlük...
Hogyan biztosíthatnánk, hogy a férjemé legyen a lakás a haláluk után biztosan, /és ne esetleg a gondozónőé, aki mindig velük lesz/?
Milyen hivatalos iratot lehet készíttetni erről?
Köszönettel várom válaszát:
Zoli.

Tisztelt Zoli! Többféle megoldás elképzelhető ebben a helyzetben, feltehetően egy ügyvéd által készített és ellenjegyzett okirat lehet a megfelelő megoldás, de ebből is több lehetsőég van. Ha további kérdésük merülne fel, úgy érdemes lenne személyesen konzultálnunk...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • KRISZTI 81 34778 számú kérdése
  • 2009-12-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném a segitségét kérni egy kicsit furcsa dologban.
Párommal kötöttünk egy eltartási szerzödést egy kedves ismerösével.
Ez az eltartási szerzödés azért jött létre mert az eltartotnak nincs se gyermeke sem felesége de nem akarja hogy a huga és annak 2 fia örököljön utána valamitt is a megromlott családi lékör miatt.
Az eltartásal eddig semmi baj nem volt de hétfön strokja lett ithon az eltartotnak ez az agyi keringési rendeleneség 3 szora következetbe,ma volt ben a párom a korházban és a kezelö föorvosnö azt mondta hogy gondolkozunk el azon hogy ö berakná egy kronikus belosztályra(elfekvö) ami élete végéig tartana .az állapota miatt.
Kérdésem az lenne hogy ha bele egyeznénk abba amitt ajánlot a föorvosnö akkor megtámadhato-e az eltartási szerzödés amitt kötötünk és elvehetö e a lakás a páromtol ami már az ö nevén van csak az eltartott a haszonélvezö.?
Ez azért merült fel bennem mert ugye a szerzödés azt mondja ki hogy páromnak kel eltartani gondozni és ápolni és a végtiszteséget megadni a család barátjának.
Ezekhez még azis hozá tartozik hogy amikor elöször történt az agyi keringési zavar akkor már jelentkezet a hug hogy ha meghal a lajos akkor temesük el de a fél lakásra ö igényt tart!!
Tudom kicsit zavaros ez az egész de ebben az ügyben szeretnénk a segitségét kérni hogy a hug megtámadhatja e a szerzödésünket vagy az állam mert ugy mond nem teljesitjük a szerzödésben foglaltakat ha elfogadjuk a föorvosnö álltal ajánlot lehetöséget és be tennénk az elfekvöbe!
Köszönöm elöre is a megtisztelö válaszát.
Maradok tisztelettel krisztina 81

Tisztelt Kriszti!

A tartási szerződés ismerete is szükséges lenne a korrekt válaszhoz, de néhány dolgot így is meg lehet állapítani:

- a kórházi elhelyezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tartás nem teljesül, különösen akkor nem, ha ez orvosilag indokolt vagy javallt;

- a szerződés mindenképpen megtámadható a testvér által, kérdés inkább az, hogy ezt alappal teszi-e vagy sem;

- ez utóbbi kérdés kapcsán kellene több info;

- érdemes lehet egy konzultáció erejéig ügyvédi segítséget igénybe venni, aki meg tudja állapítani a pontos helyzetet és a szereplők lehetőségeit.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Julianna 34771 számú kérdése
  • 2009-12-16

Tisztelt Ügyvéd úr!
Édesapám öröklési szerződést kötött élettársával 2003-ban, amiről csak most, a halála után értesült a család többi része. Nagynéném és én is havi rendszerességgel pénzzel támogattuk őket minimum 10 éve, egészen a múlt hónapig, amikor Édesapám meghalt. Édesapám élettársának nyugdíja a rezsit sem fedezte volna. Mi a teendő, ha meg szeretném támadni a szerődést és van-e értelme?
Válaszát előre is köszönöm,
Tisztelettel, J.

Tisztelt Julianna!
A szerződés és a körülmények pontosabb ismeretében lehetne választ adni, de nagyon szűkek a lehetőségei...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • János 34764 számú kérdése
  • 2009-12-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tíz éve kötöttünk eltartási szerződést egy fiatal emberrel.Pár évig semmi gond nem volt, de mára már megváltozott.
2-3 havonta látjuk csak,a telefonjait cserélgeti, nem érjük el.A különböző tartozásairól a levelek hozzánk érkeznek,amiben már a végrehajtások szerepelnek.Ha netán utolérjük, letagad mindent.
Így a házunk is veszélyben van,bármikor elárverezhetik?
Hogyan tudjuk ezt az állapotot megszüntetni? Az eltartási szerződést milyen módon lehet megszüntetni?
Előre is köszönöm szíves válaszát.

Tisztelt János!

1.) Igen, elviekben legalábbis sajnos veszélyben van a ház.

2.) Meg kellene próbálni egymás között peren kívül felbontani a tartási szerződést, és amennyiben ez nem járható út, akkor bíróság előtt kell ezt intézni.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Ági 34733 számú kérdése
  • 2009-12-14

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Öröklési szerződés érvényességével kapcsolatban kérem szíves válaszát: Édesanyám öröklési szerződőst kötött a lányommal 10 évvel ezelőtt az ő saját 1/2 rész ingatlan tulajdonrészével kapcsolatban. Az ingatlan másik 1/2 tulajdonrésze az enyém és bátyámé, édesapánk utáni öröklésként. A kertes családi ház 2 különbejáratú, önálló lakásból áll, amelynek egyik lakását az öröklési szerződést megelőző időpontig kizárólag én és férjem laktuk, a másik lakást szüleim, majd később édesanyám egyedül, az 1 éve bekövetkezett haláláig. A viszony férjem és édesanyám között korábban megromlott, amelynek következtében az ingatlanból mi elköltöztünk, az a mai napig üresen áll. A hagyatéki eljárás keretében az öröklési szerződést nem fogadtuk el érvényesnek, mivel tudomásunk van róla, hogy az abban foglaltak nem teljesültek maradéktalanul, az alábbiak miatt:
- havi 10 EFt/hó (lésőbb: 20 EFT/hó) összeget örökhagyó rendszeresen visszaküldte örökhagyó részére postai úton,
- örökös az örökhagyó temetésre félretett pénzéből temettette el örökhagyót,
- örökös az ingóságok jelentős részét is elvitte, valamint az örökhagyó (édesapánkkal közösen szerzett!!) sok évtizedes, - értékpapírokban tartott - anyagi megtakarításait valamint nyugdíját is felhasználta.
Gyakorlatilag egyetlen fillér sem maradt örökhagyó után, ami azért is döbbenetes, mivel a gyógyszerről és egyéb ellátásokról is örökösnek volt kötelessége gondoskodni.
Mindezen túl, írásbeli felszólításom ellenére örökös több, mint egy éve az ingatlan összes kulcsait mágánál tartja, emiatt mi a saját 1/2 ingatlanrészünket (lakásunkat) nem tudjuk birtokba venni, ezért továbbra is házat bérelünk havi 40 EFt bérleti díjért. Örökhagyó halálával a lakásunkon lévő haszonélvezete megszűnt, tehát örökös azt teljesen jogtalanul, rosszhiszeműen tartja előlünk lezárva. Válaszát tisztelettel megköszönöm.

Tisztelt Ági!

Nem lehet egyértelmű választ adni a prorbléma kapcsán, ezért javaslom, hogy legalább egy konzultáció erejéig vegyenek igénybe ügyvédi segítséget. Jelenleg inkább negatív választ tudnék adni, de hangsúlyozom, hogy több információra és az öröklési szerződés ismeretére lenne szükség.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Adrienn 34641 számú kérdése
  • 2009-12-07

Tisztelt Ügyvédnő/Úr !

Férjem édesanyjáék hárman voltak testvérek. Már csak egy nagynéni él, akinek a férje már régen meghalt és gyermeke sincs. A két már elhunyt testvérének 2-2 gyermeke van. Úgy tudjuk, hogy ha a nagynéni elhalálozik, a testvérei gyermekei egyenlő arányban lesznek az örökösök. A nagynéninek egy ingatlanja van, amely képezi majdan az örökséget. A néni idős, beteg, ápolásra szorul. Egyik testvérének két gyermeke vállalná az ápolását. Kérdésem, hogy ha a néni hivatalos végrendeletben nyilatkozik, hogy elhunyta után a megnevezett két gyereket jelöli ki kizárólagos örököseként, ennek ellenére a meg nem nevezetteknek létezik-e köteles rész vagy kizárhatóak az öröklésből.

Köszönettel: K. Adrienn

Tisztelt Adrienn! Nem a végrendelet (!!!) hanem a tartási vagy öröklési szerződés lehet a megfelelő megoldás a leírt problémára. Amennyiben további kérdései merülnek fel, úgy kérem, hogy keresse Irodánkat bizalommal!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gabriella 34619 számú kérdése
  • 2009-12-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Apósom 2009. december 3-án elhunyt, és e napon tudtuk, meg hogy 2007. decembere óta eltartási szerződést kötött egy házaspárral, akik jelenleg válófélben van, és nem laktak folyamatosan apósomnál. Kijelentették, hogy a temetés költségeit nem tudják állni, így mi intézzük, intéztük a temetést.
Kérdésem, hogy az eltartási szerződés megtámadható-e, azon indokkal, hogy nem állták a temetés költségeit, illetve nem teljesítették a szerződésben foglaltakban a megfelelő eltartást. A házban leírhatatlan kosz és rendetlenség uralkodik. Kérdésem lenne még, hogy mivel a ház fele - az anyai rész - a sógorom és férjem tulajdona, van-e lehetőség a ház egy részét lezáratni.
Köszönettel: Gabriella

Tisztelt Gabriella! A szerződés megtámadható, de annak sikerét már nehezebb megítélni, a korrekt válaszhoz több információra és a szerződés ismeretére vanlenne szükség. A lakást a tulajdonosok közösen jogosultak használni, így az egyoldalú lezárás nem jogszerű.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Adrienn 34437 számú kérdése
  • 2009-11-21

Nagymamám eltartási szerződést kötött idén májusban a szomszédokkal, amivel igazán baj nincs is, mert mi részünkről gondozni nem tudtuk volna anyukám nővére viszont igen de ő meghatalmazással - tudtunk nélkül - minden hónapban felvette a nyugdíját. Kérdéseim a következők lennének:
- édesanyámat így teljesen megfoszthatják örökösi jogától
- a temetés költségei a gondozót illeti vagy a nagymamám spórolt pénzéből kerül rendezésre
- a spórolt pénzre amennyiben nem abból fizették a temetés költségeit ki jogosult
Válaszukat előre is köszönöm

Tisztelt Adrienn!
1. igen, de ha ehhez az édesanyja adja a meghatalmazást, akkor nem jár el jogszerűtlenül a nővére.
2. Ez a szerződés függvénye.
3. Ha a szerződés nem adja az eltartott tulajdonába, akkor a hagyaték része, amelyre a törvényes öröklési szbaályok érvényesülnek.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • kari 34409 számú kérdése
  • 2009-11-18

tiszteletem a cégnek.következő a problémám:öröklési szerződésünk volt,melyet teljesitettünk.aközjegyző lezárta,teljes hatályu lett,ennek 1,5 éve.anapokban kaptam egy ügyvédi felszólitást, hogybizonyos dokumentumot(melyet a közjegyző és az ügyvédek is láttak már mint bizonyitékot)küldjek el neki mert különben peres eljárást kezdeményez.lehetséges ez?mit tehetek?köteles vagyok megőrizni ennyi idő után is a dok.-at?mire kötelezhetnek? köszönettel várom válaszukat, karipék.

Tisztelt Kari!
Nem köteles megőrizni, így akár figyelmen kívül is hagyhatja a felszólítást, majd kiderül, hogy mit akarnak...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 34376 számú kérdése
  • 2009-11-16

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Szüleim meghaltak, az Ő testvérei is, kinek nem voltak gyermekei. Az unokatestvéremmel együtt csak mi vagyunk az egyetlen leszármazottak. Unokatestvérem a tudtom nélkül eltartási szerződést kötött a bácsival. Kérdésem engem kellet volna értesíteni az eltartásról illetve nekem kellett volna-e valamilyen nyilatkozatot tennem, hogy én nem kívánok részt venni az eltartásban? Sajnos a bácsi nagyon hamar meghalt. Nem lehet bizonyítani, hogy az eltartási szerződés megköttetett-e, csak annyi tudomásom van a dologról, hogy egy ügyvédi irodába kellett volna menni neki, mivel a hivatalos értesítőt én vettem ki a postaládájából. Azóta eltelt két év az ingatlant eladta.Kérdésem van-e valamilyen jogom az ingatlanhoz? Válaszát megköszönve Tisztelettel Tamás

Tisztelt Tamás!
Ezen a fórumon ennyi információ birtokában nem lehet korrekt választ adni, de legalább egy konzultáció erejéig érdemes lenne egy ügyvédet megkeresni, aki meg tudná mondani, hogy van-e lehetőségük a tartási szerződést megtámadni, vagy van-e egyéb lehetőségük...
Ebben az Irodánk is készséggel közreműködik, amennyiben keres bennünket, úgy azt előre is köszönöm...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ildiko 34323 számú kérdése
  • 2009-11-11

Ingatlanrészt, szeretne ránk iratni egy idős rokon hölgy, bár nem vérszerinti rokon az illető, az apám második felesége. Jelenleg mi ápoljuk, mivel leesett a lábáról a Kanadában élő unokaöccsét, viszont teljes mértékben ki akarja zárni az ingó és ingatlan megörökléséből. Ez az átirásos dolog mikor lép érvénybe mi szerepel benne támadható e az örökös részéről adott esetben. Olyan szerződést szeretnénk ami mindkét fél részére biztonságos, valamint ez a verzió milyen illetékköte-lezettséggel jár. Az idős hölgy a mi otthonunkban tartózkodik, sok számla elmaradása van, ami a rezsit illeti, kérdezzük kinek a kötelessége fizetni a számlákat ilyen esetben? Az örökösök fizetik ki az elmaradást adott esetben, vagy mindeni belefizet, aki a házon valamilyen részben tulajdonos? Válaszukat nagyon köszönjük.

Tisztelt Ildikó! A kérdése alapján egy tartási vagy öröklési szerződésnek lehet létjogosultsága, amely az aláírást követően azonnal hatályba léphet. Az örökös részéről a megtámadást egyetlen esetben sem lehet kizárni, de annak sikerét a tartalmilag és formailag megfelelő szerződés gyakorlatiag kizárja, ami viszont már az eljáró ügyvéd szakmai tudásának függvénye elsősorban.

A számlák kifizetése megállapodás kérdése, és a tartási vagy öröklési szerződéstől váasztásától is függ. Az örökösre - mármint a kanadai unokaöccsre csak akkor terhelhető, ha Ő fog örökölni, de azt a fenti tervek kizárják...

Amennyiben további kérdései merülnek fel,vagy a kérdésében foglaltak megvalósítást tervezik, úgy Irodánk készséggel áll a rendelkezésükre, kérem, hogy keressenek...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • istvan 34302 számú kérdése
  • 2009-11-09

Tisztelt ügvéd úr!
Apósom 1985-ben elhunyt,közös szerzeményü lakása volt második feleségével.Az ügyben hagyatéki tárgyalás nem volt,az özvegy a lakásban maradt.Néhány napja véletlenül tudtam meg,hogy egy hónappal ezelőtt elhunyt.
Halála előtt néhány héttel eltartási szerződést kötött.Érdeklőnék,hogy mit lehet tenni ebben az ügyben,hogy édesapja után járó örökségét megkapjaTisztelettel :István.

Tisztelt István!
Az özvegy a saját tulajdonában lévő ingatlanrészt az életében szabadon ruházhatta át, így az ellen korlátozottan lehet fellépni. Ha az apósa nevén nem szerepelt az adott ingatlan egy része, akor házastársi közös vagyon címén az eltartóval szemben pert lehet indítani.
A fentieket kérem tájékoztató jelleggel figyelembe venni, mert sokféle fordulatot vagy helyzetet el tudok képzelni a kérdése alapján, de egy ügyvédi konzultáció ebben a helyzetben mindenképpen indokolt lehet, amiben akár az Irodánk is készséggel közreműködik (Jelenleg is van folyamatban hasonló tárgyú perünk.).
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Péter 34124 számú kérdése
  • 2009-10-25

Tisztelt ügyvéd úr! Elöször is köszönöm a válaszukat. Másodszor kapcsolodva a korábbi kérdésemhez ,akkor ha az öröklési szerzödéssel szerzett ingatlan lakott,vagy nem, az teljesen mindegy az illeték kiszabásánál? Korábban azt a tájékoztatást kaptam,mivel a fiam ott lakott(oda is volt bejelentve)ezáltal lakott ingatlan után kellene fizetni az illetéket,amit 6.8 milliós érték után kell kiszámolni. Ugyan akkor felhivták a figyelmem.hogy a temetési költség levonható az illetékből. Most ezek az információk valósak ,vagy félre tájékoztattak.Ha lakott akkor 6.8,ha viszont üres az ingatlan 9 millió után kell az illetéket fizetni.Elnézést az ismételt megkeresés miatt,köszönöm ismételt válaszukat.PÉTER

Tisztelt Péter! Tévesek az infok.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • D.Erzsébet 34089 számú kérdése
  • 2009-10-21

2000-ben férjemmel Öröklési szerződést kötöttünk. Férjem 2008 nyarán elhunyt. A fél házat örököltem így tőle, mely 3.750.000 Ft értékű. Napokban kaptam az APEH-tól egy levelet, melyben az illetéket 145.000 Ft-ban állapították meg. Kérdéseim:
Miért nem vonták le belőle a temetési költségeket? Úgy tudom azt le szokták vonni. Jó-e ez az illetékmegállapítás (én sokallom)? Úgy tudom 20 millió alatt nem kell illetéket fizetni, ez esetben mégis kell?
Várom mielőbbi válaszát.
Köszönettel
D.Erzsébet

Tisztelt Erzsébet! Azért nem vonták le, mert ez nem öröklés, hanem visszterhes szerzés volt, amelyből nem kell levonni... A másik kérdésére ugyanez a válasz, öröklés esetében valóban nem kellene fizetni, de ez örklési szerződés alapján, azaz visszterhesen szerzett ingatlan...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Béres József 34078 számú kérdése
  • 2009-10-20

Azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni, hogy mia teendő abban az esetben ha Édesanyám eltartási szerződést kötött a húgommal. De a lakás rezsijétől kezdve az élelmezéséig a gyógyszerein át mindent saját nyugdíjából fedez. gyakorlatilag nincsen eltartava.
De nem is szorul rá. csak félre lett vezetve az eltartás szükségességét illetően.

Tisztelt József! Elsősorban az édesanyja támadhatja meg a szerződést, de ennek sikerét csak a szerződés és a körülmények pontosabb ismeretében tudnám megválaszolni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: