Hozzászólások

  • Szilágyi Andrea 34688 számú kérdése
  • 2009-12-10

Tegnapi, Andrea 34667 kérdésemhez: tudtam beszélni az eladóval, aki közölte, hogy az irányára már nem 13.1 M Ft részünkre (melyet pedig ő maga határozott meg írásban), hanem emelnie kell 13.3-ra, mert talált egy potenciális vevőt magánúton és így nem kellene közvetítői díjat fizetnie. Van-e joga más személynek eladni addig a lakását, amíg a 300 EFt-os letétünk még mindig az ingatlan irodánál van, kötelezhető-e bánatpénz fizetésére egyáltalán, mert én csak az eredeti irányárért venném meg a lakást, bármennyire szükségünk is volna rá, mivel az eladó egyértelműen megbízhatatlan. Az ingatlanirodában pedig úgy tűnik nem tudnak semmit sem az ők, sem az én jogaimról, az eladót a közvetítő továbbra sem tudja elérni, (ami nekem is csak azért sikerült, mert a munkahelyén hívtam, és rám aztán nem számított, az ügynök pedig számomra érthetetlen módon a munkahelyén nem akarja hívni, pedig az általa kapott névjegyen szerepel ez az elérhetőség) az meg, hogy nekem mit mondott a telefonba, nem hivatalos, ez alapján nyilvánvalóan nem tudnak lépni. Mit lehet ilyenkor tenni? Remélem nem az az egyetlen lehetőség, hogy bele kell nyugodni, hogy két hónapon át hitegette az embert? Mellesleg rengeteg időmbe, és több ezer forint telefonköltségbe került nekem eddig az ügy, ráadásul egy lakást is elszalasztottam ez idő alatt.
Köszönöm előre is válaszukat.
Tisztelettel: Andrea

Tisztelt Andrea! Az előző e-mailben írtak továbbra is igazak, az Ön lehetőségeiről nem tudok felelősséggel nyilatkozni.
A letét kapcsán fontos lenne tudni, hogy erre vonatkozóan hogyan szól a tulajdonos és az ügynök megállapodása, mert lehet, hogy arról pl. a tulajdonos nem is tud, vagy nem is kötelezi semmire, így Ön gyakorlatilag feleslegesen tette le a pénzt... De más helyzetet is el tudok képzelni, de iratok nélkül csak sötétben tapogatózunk...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 34667 számú kérdése
  • 2009-12-08

Tisztelt Ügyvéd Úr/Ügyvédnő!
Kb. 2 hónapja egy ingatlanközvetítő cégnéll 300 EFt-os letét fejében vételi ajánlatot tettünk egy lakásra, melyet 13.300000 Ft-ért hirdettek. 12.2, 12.5, később 12.8 M Ft-ról szóló írásbeli vételi ajánlatainkat eladó nem fogadta el, (válaszaira legalább egy-másfél hetet kellett várnunk) az irányárat azonban írásban csökkentette 13.100000 Ft-ra. Ezután ártárgyalásra került sor, ahol megmondta, hogy 13.100000 Ft alatt nem adja el a lakást. Egy nap gondolkodási idő után, mivel az ingatlaniroda átvállalt 100 E Ft-ot, úgy, hogy ezt az összeget elengedné eladó jutalékából, megtettük a vételi ajánlatunkat 13 M Ft-ról. Azóta (majdnem 3 hete) viszont az ügynök állítólag nem tudja elérni az eladót, az nem veszi fel a mobiltelefont, nem hívja vissza az ügynököt, tehát tulajdonképpen hivatalosan nem is juttatták el hozzá az utolsó vételi ajánlatot. Mivel megtudtam, hol dolgozik az eladó, megpróbáltam felhívni, (mivel az ingatlanügynök azt mondta, ő nem akarja a munkahelyén zavarni, és engem is le akart erről beszélni) a központos azt mondta dolgozik, de nehéz elérni az irodában, mert sokat van telepeken, tehát az ügynök feltevése, hogy esetleg külföldön van, baleset érte, stb. nem áll meg. Valószínűleg mégsem akarja eladni a lakást, mert az ártárgyaláson tett olyan említést, hogy azt gondolja, így is túl olcsón adja. Sajnos gyermekem nagyon súlyos rokkant lett, ezért keresünk földszinti világos lakást már több mint egy éve, és ez végre megfelelt volna. Nagyon sok időmet, energiámat emésztette fel ez az egész huzavona a lakás megvétele érdekében és most mégsincs lakás. Nem tudom, bánatpénzt kérhetünk-e, hiszen hivatalosan nem adtuk meg az eladó által meghatározott utolsó 13.100000 Ft-os irányárat, mivel a 100 E ft különbözetet az ingatlaniroda vállalta (volna). Megteheti-e ezt valaki büntetlenül, hogy több mint 2 hónapig áltat valakit, aztán eltűnik, és semmi szankció nincs? Egyáltalán nem várható-e el egy ingatlanügynöktől, hogy ha telefonon nem tud elérni egy eladót, akkor ajánlott levélben jutassa el vételi ajánlatunkat? Válaszukat előre is nagyon köszönöm.
Szilágyi Andrea

Tisztelt Andrea! Jogosak lehetnek a kérdései és felvetései, de a vonatkozó iratok ismerete nélkül sem az eladóval, sem az ügynökkel szembeni lépéseket sem tudom meghatározni. Az inkorrektség mindkét részről felmerülhetett, de hogy bármilyen jogi lépésre van-e lehetőség, azt egyelőre nem tudom megmondani.
A jelek szerint a lakásvásárlásuk tényként kezelhető, ez esetben viszont ügyvédre a későbbiekben úgyis szükségük lesz, de akár most is ki lehetne választani a megfelelő ügyvédet, aki már ebben a szakaszban is képviselhetné az Önök érdekeit.
A fentiek kapcsán Irodánk is készséggel áll rendelkezésére.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Attila 34613 számú kérdése
  • 2009-12-04

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Milyen következménye lehet annak, ha az adásvételi szerződés szerkesztésével és ennek földhivatali érkeztetésével megbízott ügyvéd a szerződés aláírása óta eltelt több mint egy hónap során elmúlasztotta a szerződés benyújtását a Földhivatalba? Tudomásom szerint ennek teljesítésére az aláírást követően 30 nap áll rendelkezésre. Egyáltalán elfogadhatja még ezt a szerződést a Földhivatal? Vagy mindenképp új, 30 napnál nem régebbi keltezésű szerződésre lesz szükségem (nem vagyok biztos benne, hogy erre partner lenne az elado)? Amennyiben a régi szerződés is benyújtható a Földhivatalba, számíthatok bírságra a késés miatt? Milyen lehetőségem van ennek a problémának a megoldására?

Tisztelettel köszönöm válaszát.

Tisztelt Attila!

Beadható a régi szerződés, sőt, sok esetben csak ez lehetséges. A késés miatt bírságra számíthat, amely az ügyvédre terhelhető.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csike 34567 számú kérdése
  • 2009-11-30

Lakás adás-vétel esetén, ha az adás-vételi szerződésben (tulajdonjog fenntartásos)meghatározott bankhitel nagyságát kp-val szeretném csökkenteni, akkor lehet módosítani az adás-vételi szerződést (már földhivatalba beadásra került)? Ha igen, hogyan? Magát a szerződést, vagy annak mellélete kell legyen?

Tisztelt Csike! Lehet a szerződést módosítani, akár külön okiratban, akár ún. a módosítással egységes szerkezetbe foglaltan, de lehet, hogy a bank ezt nem is kéri...
A szerződést készítő ügyvédnek mindenesetre meg kell tudni oldani a problémát.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Piroska 34550 számú kérdése
  • 2009-11-29

Tisztelt ügyvéd úr !

Szántóföldet vásároltam 2007 szeptemberben. Azóta regisztráltattam magam az MVH-nál , őstermelői igazolványt váltottam ki őstermelői adószámmal. Pár hete kaptam meg az APEH illeték osztályától a fizetési meghagyást a forgalmi érték 10 % befizetéséről. Természetesen azonnal küldtem levelet nyilatkozat kiegészítést . Válaszlevelében az illetékosztály bekérte az iratokat azzal, ha nem a vásárlás napján regisztráltattam magam, akkor nem jár az illeték mentesség ! Ez nagyon felháborító és igazságtalan is. Miért kell adásvétel napján regisztráltatni a vevőnek ? Súlyos büntetésnek tartom, mert így nagyon sok százezer forintot ki kell fizetnem , nekem és még sok másik sorstársamnak is. Kérdésem az lenne ebben az ügyben, hogy az adás-vételt lebonyolító ügyvédnek a felelőssége felmerül e ebben az ügyben. Neki ugyanis tudni kellet volna, hogy azon a napon kell regisztráltatni a vevőnek magát az MVH honlapján. Lehet e kártérítést kérni az eljáró ügyvéd ellen és mi ennek a módja.

Tisztelt Piroska!

Pedig a jogi helyzet valóban az, hogy már a vásárláskor kell őstermelői számmal rendelkezni. Az ügyvédi felelősséget lehet vizsgálni, de kérdés, hogy mi volt az ügyvéd feladata, kiterjedt-e az ezzel kapcsolatos tanácsadásra is. Haigen,akkor kárétrítési igénnyel lehet fellépni ellene, akár bírósági úton is.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erika 34466 számú kérdése
  • 2009-11-23

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy ingatlan használatmegosztási szerződés megírásához szükséges-e ügyvédi ellenjegyzés? Kétlakásos lakóépületről van szó (a használatbavételi engedély is erre szól, a tervrajz is megvan), és azt szeretnénk benne rögzíteni, hogy melyik lakás kié (2 tulajdonos van), ill., hogy a haszonélvezők melyik részben lakhatnak.
Amennyiben nem kell ügyvédi ellenjegyzés, elég, ha csupán az érintettek írják alá, vagy pedig tanúkra is szükség van?

Fáradozását megköszönöm.
Tisztelettel:
Erika

Tisztelt Erika!
Ha kizárólag a felek írják alá, akkor is érvényes - kérdés, hogy pl. egy bank elfoagdja-e - ha két tanúval is ellátják vagy ügyvédi ellenjegyzés van rajta, akkor teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősül.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Jusztina 34216 számú kérdése
  • 2009-11-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben társasházi alapító okirat készül, az ügyvédnek minden egyes lapot ellenjegyeznie kell?
(Ugyanis most a tulajdonosok nagy többsége már aláírta az okiratot, de menetközben még a tulajdoni hányadokat módosítgatják, így az egyes lapokat kiveszik, átjavítják és ismét visszahelyezik az okmányba).
Válaszát megköszönve,
Üdvözlettel,
Jusztina

Tisztelt Jusztina! MInden lapot alá kell írni a feleknek és az ügyvédnek, ellenjegyzést csak egyet tartalmaz az okirat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ottó 33977 számú kérdése
  • 2009-10-09

OTTÓ 33969 számu kérdése Budapest 2009 okt 9
TISZTELT ÜGYVÉD ÚR.
A 33963-as beirást sajnos hiáyosan irtuk le,ezért az a kérésünk,hogy erre az ujabb beirásra sziveskedjen válaszolni.2007 őszén volt egy lakáseladásunk 7millió 500ezerért és még ugyanakkor vettünk egy másikat 8 millió 200ezerért.Az adásvételi szerződés emegkötésekor engem 1/1 tulajdonosnak, a feleségemet pedig haszonélvezőnek tüntetett fel.Mivel nem értettünk hozzá, ezért aláirtuk, hiszen semmi felvilágositást nem kaptunk,pedig láthatta,hogy a tulajdoni lapunkon fele-fele arányban vagyunk tulajdonosok.Az illetéket rá két évre küldték, nekem 40 ezret,feleségemnek pedig 100 ezret állapitottak meg.Az APEH ügyintéző fevilágositása szerint, ha mindketten megmaradtunk volna fele-fele tulajdonosnak, csak 7-7 ezer forintot kellett volna fizetni.Az eredeti állapt visszaállitása,sajnos a kedvezmény elvesztésével járna,és úgy mondták ,hogy akkor 160-160 ezer forintot kellene befizetni.Miért nem lehet az eredeti állapotot visszaállitani, a régi ügyiratszám alapján,mivel a vétel és az eladás is 2007 őszén történt.Azt szeretnénk még a Tisztelt Ügyvéd Úrtól kérdezni,hogy a feleségemet éri e hátrány további életünkben,esetleg halálom után, hogy kérésünk ellenére,hogy haszonélvezőnek irta be,és jogos-e ez a ránk rótt illeték, mivel elég kevés a nyugdijunk még az APEH ügyintézője szerint is.Még az is egy fájó pontunk, hogy a szerződésüket megkötő Ügyvéd Úr emellé az anyagi terhek mellé, csak bennünket hibáztat.

KÖSZÖNETTEL VÁRJUK TISZTELT ÜGYVÉD ÚR
VÁLASZÁT:Tisztelettel OTTÓ.

Tisztelt Ottó!
Fenntartom a korábbi válaszomat, annyival egészítem ki, hogy a haszonélvező élete végéig jogosult a lakás hazsnálatára, tehát ilyen értelemben kár nem éri őt, bár tulajdonjoga nem lesz...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ottó,? 33963 számú kérdése
  • 2009-10-08

TISZTELT ŰGYVÉD ÚR.BP.2009 OKTÓBER 8.
2007 őszén volt egy lakáseladásunk és egy vételünk.Az ügyvéd megkérdezésünk nélkül engemet1/1tulajdonosnak feleségemet haszonélvezőnek jegyzett be.Aláirtuk,mivel nem értettünk hozzá és semmi felvilágositást sem adott.Az illetéket két évre rá küldték ki nekem 40ezret, feleségemnek pedig 100ezret.Az APEHügyintézö szerint,ha az ügyvéd úr és mi is
észrevesszük az elirást és fele-fele tulajdonosnak vagyunk beirva amik azelőtt is voltunk,akkor csak 7-7 ezer forint lett volna az illeték.Az eredeti állapot visszaállitása megvonja a kedvezményt és az nagyon magas összeg lenne.Miért nem lehet az eredeti állapotot visszaállitani a 2007-es ügyirat számára hivatkozva,mivel a vétel és az eladás egyazon évben történt.Mivel sem gyerekünk,sem pedig örökösünk sincs ezért érthetetlen hogy ő mint ügyvéd igy irta meg.Kisnyugdijasok lévén ez nagyon rosszul érint bennűnket,mert egyedül csak az ügyvéd úr hibáztat minket.Köszönettel várom TISZTELT ÜGYVÉD ÚR válaszát.

Tisztelt Ottó!
Amennyiben az eladóval tartják a kapcsolatot, úgy megoldás lehet a korábbi szerződés felbontása és egy új szerződés megkötése, ez az illetéket lecsökkentené, a járulékos költségek (ügyvédi díj, egyebek) azonban ennek az értelmét elveszik.
Hacsak az ügyvéddel nincs írásos megállapodásuk, amely az igazukat alátámasztja, nincs lehetőségük a helyzetet megoldani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 33912 számú kérdése
  • 2009-10-04

T. Ügyvéd ÚR!
Ingatlan adásvételem volt, eladóként.
Bonyolult üggyé vált, melynek során 3 ügyvéddel kerültem kapcsolatba a vevők révén.
Utólag szereztem arról tudomást (ennek módját nem részletezem most), hogy mindhárom ügyvéd jogszerütlenül járt el velem szemben ami miatt hátrányom és anyagi károm származott. Egyikük rendkívül súlyosan megsértette jogaimat, másik kettő megítéléséhez szakemberre lesz szükségem. Ez ügyben kérdezném, ha pert indítanék, milyen jellegű ez az ügy, milyen SZAKTERÜLETEN jártas ügyvédet keressek: ingatlan adásvétel kapcsán merült fel károm, igy ingatlanjogban VAGY kártéritési perekben jártas ügyvédet keressek?? Kártéritési igényem könnyen lehet, egyértelműen károm származott egyik ügyvéd jogszerütlen eljárásából.
Mivel ügyvédet kellene perelnem, úgy érzem ez kényes ügy. El fog engem vállalni valaki ?? Lehet, hogy tanácsadás elég, mert kellő bizonyitékokkal rendelkezem (iratok).
Mit tanácsol? ingatlanos ügyekben VAGY kártéritési ügyekben jártas ügyvédet keressek? Önök vállalnák esetleg, legalább a tanácsadást?
köszönöm
Katalin

Tisztelt Katalin!
Az ügyvédek jelentős része nem specializálja magát ingatlan vagy kártérítési jogra, ezért nem biztos, hogy ilyen megközelítésben kell gondolkodnia. Akár a mi irodánk is szóba jöhet megoldásként, mi mindkét területen tevékenykedünk, egy konzultációt bizonyára megérne akár velünk, akár más ügyvéddel az ügy...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anikó 33515 számú kérdése
  • 2009-08-31

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A segítségét kérném. Problémába ütköztem házvásárlás során. Az ingatlan adásvétel előzetes szerződésben lett rögzítve, melyben rögzítve lett az összeg nagyobb részének kifizetése, tulajdonjog fenntartással. Az összeg másik felét is kifizettem azóta, és kerestem az ügyvédemet, hogy a tulajdonjog fenntartást törölje, valamint a volt tulajdonosok nyilatkozzanak a teljes összeg kifizetéséről (átutalással történt). Az ügyvédet a volt tulajok ajánlották. Ez az ügyvéd egy hete nem érhető el, vagy ha mégis akkor nagyon gyorsan és különböző kifogásokra hívatkozva "leráz" engem telefonon. Az e-mailekre nem is reagál.
a kérdésem az lenne, hogy ön szerint a papír késedelmes kiállításából származhat bármilyen problémám? Van esetleg olyan jogszabály, amiben valami határidő fontos lehet az elmondottakkal kapcsolatban.
Köszönve előre is segítségét:

Anikó

Tisztelt Anikó!
Származhat problémája, egyrészt nem tulajdonosa az ingatlannak - ami már önmagában nem ideális helyzet - másrészt a bejegyzett tulajdonosok (eladók) esetleges tartozásait érintő bejegyzések terhelhetik meg az ingatlant, mert ezek ellen a a tulajdonjog fenntartása "nem véd meg".
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gabriella 33148 számú kérdése
  • 2009-07-29

Tisztelt Ügyvéd úr !

Édesanyámék a lányomnak szeretnék ajándékozni a lakásukat.Nagyon idősek a szüleim ( 83 ill 93 évesek) haszonélvezeti joggal élnének életük végéig. Nekem van egy féltestvérem ,akivel jó a kapocsolatom, de anyukámékkal már 35 éve nem tartják a kapcsolatot. Anyukámék szeretnék , ha ők nem részesednének a lakásból semmilyen formában.Az ajándékozási szerződéssel ezt el lehet érni? vagy milyen szerződést kellene kötni,hogy a köteles részt ne kelljen odaadni?
Úgy tudom, hogya az ajándékozási szerződéssel csak akkor kivédhető, ha 15 éven belül nem halnak meg,de sajnos szegények már olyan idősek, hogy ez irreális.
Olyan megoldás kellene amit nem lehet megtámadni.
A lányomnak,mint unokának mennyi illetéket kellene fizetni, a lakás kb.10 M-t ér?
Előre is köszönöm a választ.
Üdvözlettel: Gabi


Tisztelt Gabi! Meg lehet találni a megfelelő megoldást, de további információkra lenne szükség, főként ahhoz, hogy a lehetséges megoldások közül a legkisebb költséggel járót válasszuk ki. Amennyiben még aktuális a probléma, úgy kérem, hogy keressenek meg és egy ingyenes konzultáció során többet fogok tudni mondani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Lajos 32958 számú kérdése
  • 2009-07-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy speciális kérdéssel fordulok önhöz, amely ingatlan ajándékozás körébe tartozik.:

Az ügyvédi etikai kódex a következőt mondja:

"5/15. Az ügyvéd nem szerkesztheti és ellenjegyzésével nem láthatja el azt a szerződést,amelyben ő maga szerződő fél. Amennyiben valamelyik szerződő fél az ügyvéd hozzátartozója, ezt a tényt a szerződő felekkel külön közölni kell."

Szülő és gyermeke 1/2 -1/2 tulajdoni résszel rendelkezik egy ingatlanon. 7évvel ezelőtt a szülő elajándékozza tulajdon részét számomra ismeretlen (részéről egy régi Svájcban élő ismerősének). Az ajándékozás után (miután bejegyzésre került) azonnal megindította az új tulajdonos a közös tulajdon megszüntetési igényét (keresetét). A per, mivel több jogcímen viszont keresetet indítottunk felfüggesztésre került, minek
lezárása után, idén az ellenfél kérésére gyorsított eljárásban folytatódott. Az új kamara tagsági igazolvány bevezetése okán (mivel teljes nevet kell használni) feltűnt a megajándékozott és képviselője vezetéknevének azonossága, ezért saját "nyomozásba" kezdtem minek következtében kiderítettem, hogy a megajándékozott a képviselő
ügyvéd édesanyja.

A fent említett etikai kódex soraiból egyértelmű, ha az ajándékozó nem tudott róla akkor az ajándékozási szerződés érvénytelen, ha meg tudott
(illetve ha nem és a per során erre a vallomásra kérik vagy (kényszerítik (?)) a per megindításakor milyen előírás illetve erkölcsi, etikai
a (fent említetten kívül) kötelező az édesanyját képviselő ügyvéd részéről?

Kötelező-e erről a tényről a Bíróságot tájékoztatni,
vagy csak mint az én esetemben mint egy kívülálló
félt lehet képviselni?


Tisztelettel várom válaszát.

Köszönettel: Lajos

Tisztelt Lajos!
Az etikai kódex szerinti idézet nem teszi a szerződést érvénytelenné, de alapjául szolgálhat egy etikai vizsgálatnak az ügyvéd ellen.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kata 32900 számú kérdése
  • 2009-07-10

T. Ügyvéd úr!
ingatlan adásvételi szerz-ben szerepel elállási jogom eladóként (jogszerü megfogalmazással)
Lejárt a vevő fizetési határideje. Ha elállnék a szerződéstől, mi a teendőm? kell a vevő hozzájárulása, elfogadása az elállásnak, vagy szimplán irok vevőnek levelet és a tértivevénnyel bemegyek a földhivatalba? mi ennek amódja?
Igaz-e, hogy az adásvételit készitő ügyvéd nem adhat ide vonatkozó segitséget ( hogy mi a teendőm, mert ezt megtagadta arra hivatkozva, ő mindkét felet képviseli - ezzel együtt még csak nem is tanácsot kértem tőle, hanem kértem mondja el mi az elállásnak a módja, de nem mondta el. Pedig földhivatal is azt tanácsolta, az ügyvédet kérdezzem meg!()

Várom szives válaszát mielőbb, mert el kell döntenem, elállok-e vagy hosszabbitunk határidőt ( ha lesz értelme)
Köszönöm, Kata

Tisztelt Kata!
Az elállás egy egyoldalú írásbeli nyilatkozattal gyakorolható, a probléma inkább az, hogy a földhivatali széljegy (vagy fenntartás) törléséhez a vevő hozzájárulása (írásos nyilatkozata) is szükséges. Ezt ugyan bírósági úton is kikényszerítheti, de az nyilvánvalóan nem gyors út...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 32547 számú kérdése
  • 2009-06-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem az alábbi:
Van egy telkem, amit szeretnék annak a cégnek eladni, amelyiknek egyedüli tulajdonosa vagyok, de ebben az esetben én írom alá eladóként és vevőként is a szerződést.Az ügyvéd azt mondta, hogy egyik oldalról legyen egy meghatalmazott az aláíró, célszerű a cég részéről, de nincs a cégnek alkalmazottja, így kit hatalmazhat meg?
Várom válaszát!
Tisztelettel,
Ildikó

Tisztelt Ildikó!
Nem szükséges meghatalmazás, aláírhat Ön természetes személyként és jogi személy képviselőjeként egyaránt...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: