Hozzászólások

  • Horváth Helga 34810 számú kérdése
  • 2009-12-23

Tisztelt Ügyvédnő!

A szomszédunkban van egy nagy fenyőfa, melynek az ágai átlógnak a tetőnkre, illetve közel van a házfalhoz a törzse, kb. 4 méterre. A tűlevél rendszeresen eldugítja a csatornánkat, illetve a cserepeket. Az utolsó esőzés alkalmával beázott a nappali mennyezete. A szomszédot már többször kértük, hogy vágassa ki,de nem hajlandó semmilyen együttműködésre, sőt még ő fenyeget feljelentéssel. Kérdésünk lenne, hogy ennek megoldása ügyében kihez fordulhatunk, hogy érdemben előre jussunk.
Valamint szeretnénk melléképületet építeni, melynek tetőszerkezete a szomszéd felé lejtene, de persze csatornával elvezetve, mely a mi udvarunkba vinné a vizet. Ehhez kell-e engedély, ha igen honnan? Segítségét, válaszát előre is köszönöm! Üdv.: H. Helga

Tisztelt Horváth Helga!

34926. szám alatt kérdésre válaszoltam.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • csaba 34790 számú kérdése
  • 2009-12-20

Tisztelt ugyved UR
A szomszedal kerites vitaink vannak a sajat keriteset belyebb vitte a sajat terletere kb 20 30 cm re ezzel meg nem is volna szamomra problema hanem az uj keritesbe tett egy un kiskaput mondvan hogy majd ott fog atjarni gondozni a 20 30 cm res teruletet es ez jogos e
Akorr jon at amikor akar legtobszor amikor nem vagyunk ithon es mindent raszor a terkore.
Valaszat elore is koszonom

Tisztelt csaba!
A kerítés a telek határvonalán létesíthető, átjárási lehetőséget csak a két szomszéd megállapodása esetén lehet biztosítani.
Javaslom, kérjen birtokvédelmet a helyi jegyzőtől.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • László 34616 számú kérdése
  • 2009-12-04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Saját Tulajdonomban lévő ingatlanon keresztül (hosszában) vezet a falu nyílt csapadékvízelvezető árka.(kb.40 méter hosszú,burkolatlan szakasz). A tulajdoni lapon semmilyen szolgalmi joggal kapcsolatos bejegyzés nincs.Szeretném zárt rendszerűvé átalakítani a telek határain belül az árkot. Kérdéseim a következők lennének:
1.Köteles vagyok-e ezek ismeretében a jelenlegi csapadékvíz elvezetés módját "eltűrni"?
2.Kérhetek-e anyagi segítséget valamilyen hivatalos helyről a zárt rendszer megvalósításához?(anyagköltség,fuvar)
3.Van -e ezzel a problémával foglalkozó törvény,rendelet,esetleg EU-pályázati lehetőség?

Válaszát előre is megköszönve,tisztelettel:László

Tisztelt László!

Ad1: FEltehetően, amikor megszerezte az ingatlant, akkor is ilyen módon történt a csapadékvíz elvezetés, azaz ennek ismeretében lett tulajdonos a portán. Vannak helyzetek, amikor a szolgalmi jogot az uralkodó telek vonatkozásában ingatlan nyilvántartáson kívül is megszerzi az uralkodó telek, és az Ön esetében erről van szó, azaz köteles eltűrni. Természetesen felhívhatja az uralkodó telek tulajdonosát, hogy oldja meg másként a csapadékvíz elvezetést.
Ad2: Természetesen kérhet anyagi segítséget, aki hajlandó erre áldozni egy fillért is, mert az látható, hogy ez kifejezetten az Ön érdekkörében felmerült igényről van szó.
Ad3: Ezzel a problémával a Ptk szomszédjogi szabályai foglalkoznak, közelebbről a birtokvédelembe tartozik, és a helyi jegyző jogosult eljárni birtokháborítási ügyekben. Kérem forduljon közvetlenül a helyi jegyzőhöz.


Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Teréz 34593 számú kérdése
  • 2009-12-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem a következő. Sajókápolna külterületén 32172 m2 49 aranykoronás szántóföld van a tulajdonomban, melynek kb 1 800 000 forint az értéke becslésük szerint. . Az ÉMÁSZ 599 m2 területre vezeték szolgalmi jogot kíván alapítani és 3db villanyoszlopot kíván telepíteni. Részemre megküldött kártalanítási értékbecsélés alapján 6800 Ft kártérítést állapított meg. Én ezt a kártalanítást nem fogadtam el és kifogásoló levelet írtam az ÉMÁSZ részére, melyre válaszul azt kaptam, hogy az összeget az cég ügyvédi irodájában letétbe helyezték, és azt átvehetem. Az összeget nem áll szándékomban átvenni, mivel úgy gondolom, hogy a megállapított kártalanítás összege nem elfogadható. A napokban a belegyezésem nélkül 3 db oszlopot már telepítették is! A kérdésem az lenne, hogy az ÉMÁSZ beleegyezésem nélkül hogyan sajátíthatja ki a területem egy részét valamint jár e részemre nagyobb kártalanítási összeg, mivel az ingatlan értéke az oszlopok telepítésével és a szolgalmi jog meglétével jelentősen csökken véleményem szerint. Várom mielőbbi szíves válaszát.

Tisztelt Teréz!

Önnek joga van bírósághoz fordulni a közérdekből elhelyezett 3 db oszlop által okozott kár megtérítése céljából. A kártalanítási összeg mértékét a bíróság szakértő kirendelésével fogja megállapítani. TErmészetesen az eljárás költségeit és a szakértő díjat is Önnek kell megelőlegezni, ha nem részesül teljes költségmentességben. Ilyen kérelmet a bírósági kereset beadásakor tud előterjeszteni, és a jövedelmi viszonyai alapján dönti el a bíróság, hogy jogosult-e költségmentességre.


Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Sándor 34557 számú kérdése
  • 2009-11-29

Tisztelt Ügyvédúr!
Párommal közös 50-50 % tulajdonjoggal van egy lakásom ! Kérdésem az , hogy felnőtt velünk együtt lakó gyermekem oda különbözőbb személyeket tárgyakat és van hogy állatokat , engedélyem nélkül behozhat e ! Számonkérés esetén , eléggé durván már már megfenyegetés szintjét eléri a reagálása ! Azt hogy párom adott e engedélyt nem tudom laza a "diplomáciai"kapcsolatunk, de különösebben Ő nem kifogásolja .
Kérdésem lenne az hogy mit tehetek, hogy nyugalmamat a hangoskodással , dohányzással ne zavarják , tudniillik több időskori betegségem magas cukor infarktus és egyébb problémáim vannak és 66 évesen szertenék nyugalmat !
Tisztelettel várom válaszát ! Köszönöm!

Tisztelt Sándor!

Ha jól értem, akkor a fiuk életvitelszerűen lakik Önökkel, és a lakcím kártyájába is ez a cím van bejelentve. Ebből adódóan jogszerűen lakik ott, de az együttélés szabályait nem tartja be. A felvetett kérdése olyan családon belüli ügy, ami részben neveltetési, részben etikai jellegű. A gyerek ezek szerint nem tiszteli Önöket oly mértékben, hogy tekintettel lenne az Ön nyugalmára. Az emberi együttélésnek ilyen mélységére a jog nem nyúl be, és nem is megfelelő eszköz az ilyen probléma rendezésére, mert úgy hatna, mintha elefánt menne be a porcelánboltba. Ezt Önöknek kell megoldani családon belül.


Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Tibor 34547 számú kérdése
  • 2009-11-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Önkormányzati kertes lakásban élek. Szomszédom idén nyáron az engedélyem nélkül épített magának garázst a kertembe. Szeretném megkérdezni, hogyha az Önkormányzat nem tesz ez ügyben semmit, akkor az erőszakos szomszédomtól hogyan szerezhetném vissza a területemet?

Köszönettel: Tibor

Tisztelt Tibor! Bírósági úton, amelyhez nem kötelező, de ajánlott lehet bírósági utat igénybevenni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Makra Sándor 34543 számú kérdése
  • 2009-11-28

Tisztelt Ügyvédnő!

A lakásom hangszigetelésének költségeit átháríthatom a szomszédomra, aki a többszöri figyelmeztetés és hivatalos intézkedések ellenére is olyan hangosan hallgatja a zenét, hogy a lakás nappalijában elviselhetetlen az élet?

A padló zizeg a basszustól a zenét kristálytisztán hallom, ez pedig az idegrendszerünket nagyon megviseli.

Ha a nappalim hangszigetelt lenne, akkor a zaj is nagy valószínűséggel megszűnne. Ennek a költségét a szomszédra hárítanám, ugyanis miatta teszem.

Kérdésem az lenne, hogy van-e jogszabályi kerete az akaratom érvényesítéséhez?

Megtisztelő válaszát nagyon köszönöm!

Üdvözlettel: Makra Sándor

Tisztelt Makra Úr!

Nem tartom valószínűnek, hogy egy esetleges peres eljárás során a bíróság kártérítés címén megítélné Önnek a hangszigetelés költségét. Ez ugyanis az Ön lakásán végzett értéknövelő beruházás.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Kedvesné 34480 számú kérdése
  • 2009-11-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérem, ha tud adjon nekem tanácsot a következő ügyben:
Adott az otthonom, amit az idén nyáron letérköveztettem. Megkértem a szomszédot, hogy az ő 50 cm-ét is térkövezhessem. Engedélyével megtettem + a melléképülete mellett (kb. 15 m hosszú és csatorna nélküli) végig kibetonoztattam egy eső elvezetőt, ügyelve arra, hogy a házától lejtős legyen a beton, ne ázzon a háza. Szépíteni akartam még az udvaron, jó lenne egy kis zöld, s cserépbe ültetett tujákat (kb.80 cm-esek) tettem az ő 50 cm-rére. Ráadásul gondoltam a melléképületet eltakarom azzal a laminált fának nevezett kerítéssel, ami kicsavarozható lett volna, hogyha renovál, akkor tudjon. Eddig nem jutottunk, feljelentett a tuja miatt, a kerítés miatt. Akkor nem jelentett fel, amikor a több m3 betont odahordtam a házához, mert a csatornája a házról és a melléképületről is mifelénk, de az ő 50 cm-én van, ami eddig ömlött a mi udvarunkra. Mi vettünk a háza tövébe alu elvezető csatornát is , mert őt nem érdekelte, hogy évek óta az összes eső vize a mi udvarunkon landol. Mit tegyek?
A mai napon megkaptam az idézést az önkormányzattól birtokvédelmi ügyben. Mi van, ha nem jelenek meg, mert vele egy légtérben sem akarok lenni. Az idézés szerint elővezetnek rendőrséggel. Kérem, adjon tanácsot. Már pár nappal feltettem a kérdést, de nem Önnek, kérem ha nem okoz gondot és terhet , akkor várom a válaszát, mert a korábbira még nem érkezett.

Tisztelt Kedvesné! Menjen el a jegyzőhöz, mondja el mindazt, amit a kérdésében, és meglátjuk az eredményt! Véleményem szerint - ha igazolja, hogy mindez a szomszéd hozzájárulásával történt - nem történt birtoksértés.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kedvesné 34431 számú kérdése
  • 2009-11-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérem, ha tud adjon nekem tanácsot a következő ügyben:
Adott az otthonom, amit az idén nyáron letérköveztettem. Megkértem a szomszédot, hogy az ő 50 cm-ét is térkövezhessem. Engedélyével megtettem + a melléképülete mellett (kb. 15 m hosszú és csatorna nélküli) végig kibetonoztattam egy eső elvezetőt, ügyelve arra, hogy a házától lejtős legyen a beton, ne ázzon a háza. Szépíteni akartam még az udvaron, jó lenne egy kis zöld, s cserépbe ültetett tujákat (kb.80 cm-esek) tettem az ő 50 cm-rére. Ráadásul gondoltam a melléképületet eltakarom azzal a laminált fának nevezett kerítéssel, ami kicsavarozható lett volna, hogyha renovál, akkor tudjon. Eddig nem jutottunk, feljelentett a tuja miatt, a kerítés miatt. Akkor nem jelentett fel, amikor a több m3 betont odahordtam a házához, mert a csatornája a házról és a melléképületről is mifelénk, de az ő 50 cm-én van, ami eddig ömlött a mi udvarunkra. Mi vettünk a háza tövébe alu elvezető csatornát is , mert őt nem érdekelte, hogy évek óta az összes eső vize a mi udvarunkon landol. Mit tegyek?

Tisztelt Kedvesné!

Hol jelentette fel a szomszéd? Amennyiben az önkormányzatnál, akkor a helyi jegyző mint a birtokháborításban eljárni jogosult személy az, akihez fordulni kell. Amennyiben a bíróságra ment egyenesen, akkor meg kell várni a keresetlevelet, és az abban foglaltakra kell nyilatkozatot tenni az Ön által leírtak szerint. Az sem világos, hogy konkrétan mi zavarja a szomszédot. A kilátása szűnik meg, huzatos lett az udvara, vagy ráépítés történt? Kérem, hogy a jegyzővel egyeztessen egyelőre.


Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsanna 34357 számú kérdése
  • 2009-11-13

Tisztelt Kende Júlia!

Tavaly vásároltunk egy ingatlant.A szomszéd felöli kerítés mellett hosszú tujasor áll már legalább 20 éve.A házat pont a szép és takaró tuják miatt valamint a térkővel burkolt udvar miatt vettük meg.Annak idején mikor a régi lakók térköveztek (15 éve) feltöltötték az udvart .Most ellenünk a szomszéd birtokvédelmet kért a jegyzőtől,hogy állítsuk vissza az eredeti állapotot,mert a tuják miatt nem lát ki az ablakon (wc és spájz ablakról van szó)valamint az esővíz átfolyik az ingatlanára és emiatt elvált a járda a háza falától.Hozzáteszem hogy az egész utca lefele lejt,tehát a szomszéd fele.
Kérdésünk az lenne,hogy miért tőlünk várja az eredeti állapot visszaállítását??Miért nem akkor szólt amikor 15 éve töltötték a földet?Azóta mi már a harmadik lakók vagyunk és ezidáig senkitől nem várt el ilyet.
Egy példa mikor nyáron nagyon esett az eső becsöngetett a kapunkon és felszólított minket hogy oldjuk meg a vízelvezetést.
Most várjuk a helyszíni szemlét.
Lehet-e igaza a szomszédnak?Illetve kötelezhetnek e arra minket hogy a 20 évvel ezelőtti állapotot visszaállítsuk?
Tisztelettel:Zsuzsanna

Tisztelt Zsuzsanna!

Nem értem a kérdést - mi lenne az eredeti állapot helyreállitása? Hogy vágják ki a saját tujáikat???


Tisztelettel
dr.Kende Júlia ügyvéd
1039 Budapest, Viziorgona u. 10.
+36 1 2434321
http://www.drkendejulia.eoldal.hu
kende.julia@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • előtető_3 34337 számú kérdése
  • 2009-11-12

Tisztelt Ügyvédnő!

Változott a helyzet. Beadta a Városi Polgármesteri Hivatal Szabálysértési Osztályához a korábban megírt előtetővel kapcsolatban.
Birtokvédelem néven a fő hangsúly azon van, hogy "nem fér hozzá a falához". A faltól az előtető 15-20 cm-re van. Nem az árnyékolás, nem a fal vizesedése az ok.
Az ügyintéző a Ptk. 100. (101,102,103) paragrafusára fog hivatkozni majd. Milyen kimenetele lehet ennek?

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Cím!

A szomszéd számára akkor kell hozzáférhetővé tenni a falat, ha azt karban kell tartani, pl. újravakolni, javítgatni, ilyesmi. Ilyenkor csak átmenetileg, a szükséges munkák idejére kell ezt lehetővé tenni. Ön maximum arra fogják kötelezni, hogy a munkák idejére szerelje le az előtetőt.

Kérjen azonban helyszíni szemlét, mert könnyen lehet, hogy az előtető nem akadályoz semmilyen karbantartási munkát, illetve karbantartásra nincs is szükség.

Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Izolda 34330 számú kérdése
  • 2009-11-11

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az alábbi problémával fordulok Önhöz. Nemrég vásároltam egy társasházi lakást, amihez a régi tulajdonos elmondása szerint egy gépkocsibeálló használatata is tartozik a közös tulajdonú kertben. Beköltözésem után derült ki, hogy az egyik szomszédnak két autója van, ám mivel csak egy beállót használhat (egy jegyzőkönyv osztotta fel a használati jogot), az én beállómba áll be rendszeresen. Felszólítottam párszor, hogy ne tegye, vagy esetleg fizesse érte, hasztalan. Ezt követően leláncoltam, de szétvágta és azóta is beáll.
A közgyűlésen próbáltam érvényesíteni a jogomat, de senki nem akar két szomszéd közt dönteni, és csak azt hajtogatják, amíg nem lesz autóm, engedjem csak meg meg neki, miért zavar a helyzet. Csakhogy én gépkocsibeállóval együtt vettem a lakást, és nem akarom, hogy más használja, főleg, hogy a kifejezett akaratom ellenére.

Az lenne az egyik kérdésem, hogy ha parkolásgátlót csináltatok a kertbe, feljelenthet-e közös tulajdon akadályozása miatt?

Talán fontos lehet, hogy a kertben a többiek az ő beállójukat ponyvával takarják le, ennyi erővel az is közös tulajdon elkerítése,nem?

A közgyűlés arról nem határozott, hogy a külön használat hogyan valósulhat meg, el lehet-e keríteni, vagy sem.

Nagyon köszönöm, ha tud segíteni.

Tisztelt Izolda!
Ha a használati jogok egyértelműen rendezve vannak megállapodás szintjén, akkor akár birtokvédelmi eljárást kezdeményezhet önkorm. jegyzői vagy bírósági úton.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • József 34314 számú kérdése
  • 2009-11-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Csendháborítás,ill. birtokvédelmi eljárásban bizonyító erejű lehet-e a bíróságon a zajról -valamilyen eszközzel (pl. digitális videókamerával) -készített hangfelvétel ?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:József

Tisztelt József!
Adott esetben lehet bizonyíték, de vita esetén az önkormányzat jegyzője helyszíni vizsgálat keretében mérésekkel alátámasztva bizonyosodik meg a zajszintről.



Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Előtető 34305 számú kérdése
  • 2009-11-09

Tisztelt Ügyvédnő!

Van egy társasház ahol a saját előtető lett építve a saját tulajdonú épületrészen.
Olyan falra lett építve ami nem folytatólagos a közös szerkezeti fallal. (30 cm-el bejlebb van)
Az előtető 20 m2 alatti, műanyag hullámpalából készült és van rajta ereszcsatorna is.
A szomszéd falától 20 cm-re van és felette az ablakpárkánynál. Nem folyik rá a víz, nem ázik el.
A szomszéd a Városépítési Hatóságnál bejelentést tett. A hatóság azt állapította meg, hogy "törvényt nem sért".
Ezek után beadta a bíróságra a keresetet 'birtokvédelem" néven.
Hogyan és mit jelöl meg a házfalon a birtokvédelem? Milyen kimenete lehet ennek?

Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Cím!

A szomszéd a keresetlevélben arra kellett, hogy hivatkozzon, hogy őt a saját lakrésze használatában zavarja az előtető. Ez lehet például az, hogy nem jut be a fény, tehát árnyékol, vagy a vizet az előtető az ő falrészére veti, és ázik a fala, ilyesmi. Ha ilyen zavaró hatást nem írt le a szomszéd, vagy leírt, de nem igaz, akkor Önnek nincs mitől tartania.



Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Judit 34221 számú kérdése
  • 2009-11-02

T.Ügyved Ur!
3 eve vettem egy 37m2 uj lakast Zugloban,es hozza egy teremgarazs beallot.Mivel mashol lakom a garazs nemvolt hasznalva/igy a haz lakoi odaalltak,kerdezes nelkül/-igy kezdödött!
A beallo az egyik fal mellett van 5,5 m hosszu (2,5 szeles)--ezen a falon van egy vasajto ,ez az egyik lako taroloja , en csinaltattam meg az ajtot sajat költsegemen eltolhato ajtora!(nehogy az autora ranyissak).most uj lako jött aki megvette a lakast ezzel a taroloval! Most kiadtam a garazshelyet, az illetö ur mindig ugy allt be hogy maradt annyi hely hogy betudtak menni a taroloba!Tegnap jelezte a berlöm hogy papirt tettek a szelvedöjere,hogy alljon ferden es mashogy mert nemtudjak a babakocsit rendesen betolni a taroloba! Elötte is mar ez a lako a biciklijet a garazs falamnal allitotta le es rairta ha zavar toljam arrebb! Most folyik a harc--en irtam egy mail-t, hogy tartsak tiszteletbe a masik tulajdonat--erre azt kaptam valasznak---"-hogy fikarcnyi emberseg es joerzes nincs bennünk, es elege van ilyen primitiv lakotarsbol--!!!!
A kerdesem az lenne-----milyen törveny van ilyen esetre--en aztgondoltam hogy amit draga penzert megvettem,es illeteket is fizettem ra-- az az en tulajdonom, es nem kell massal vitatkoznom, es türnöm minösithetetlen levelezesüket!

Tisztelt Judit!
Ez nem csak jogi probléma.
Mindenki használhatja a saját tulajdonát - ki a tárolót , ki a garázst - és ennek során köteles tiszteletben tartani a másik fél hasonló jogát... Ennek megsértése esetén elvileg birtokvédelmi eljárást kezdeményezhet az önkorm. jegyzőjénél.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: