Hozzászólások

 • iva 34714 számú kérdése
 • 2009-12-11

Kedves Dr.Ur!
Magyarallompolgar vagyok,de kulfoldi szarmazasu,elnezest kerek a helyesirasi hibaim miatt.Milyen hatrannyal es veszellyel jar a helyzet,ha en a ferjemmel 1/2 aranyban tulajdonosok vagyunk egy budapesti lakasban,es most szeretnek ehy ismerosomet ideiglenesen bejelenteni (6 honapra) a mi lakasunkra.Tudok-e egyaltalan ez megtenni,v.mindennkeppen kel ferjemmel egyztettni,akivel most nagyon ritkan talalkozunk?Attol felek,hogy ha kesobb az ismerosom nem tud vhova mashova atjelenkezni es nekem ez lesz problema.
Koszonom a megerteset.
Dr.Iva Bp

Tisztelt Iva!
A bejelentésnek nincs komolyabb veszélye, ezzel még tulajdonjogi vagy birtoklási joga nem lesz a bejelentett személynek... Elvileg a férje hozzájárulása is kellene, mivel a közös tulajdonosok ilyen kérdésben közösen jogosultak határozni, de az okmányiroda feltehetően ettől el fog tekinteni.
Mindenesetre javasolnám, hogy a jogviszonyt szerződésben rendezzék!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Péter 34706 számú kérdése
 • 2009-12-11

Üdvözlöm.Egy kérdésem lenne,hogy sajnos a kifizetések csúszása miatt kértem a főbérlőt,hogy 2009 december 202-ig adjon haladékot a hátralékok fizetésére.Ezt ő megtagadta,jelszval hogy nincs semmi fedezetem,hogy akkor tudok fizetni.Most itt állok 3 gyermekkel,pénz , egy napon belül lakás,fedél nélkül.Jogos e a főbérlö ilyen megnyilvánulása,illetve kitehet e az utcára télvíz idején?Várnám mielőbbi válaszukat ,mert nagyon aggódom.,ráadásul nem, velem,hanem, a párommal kötött szerződést,s a szerződés is ugymond szívességi szerztődés.Tehát kérdésem az lenne,hogy hova tudok fordulni ha holnap idejőn és kitesz az utcára.(rendőrség?)

TiszteltPéter! A szerződés ismeretében lehetne korrekt véleményt formálni, anélkül nehéz... Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Zita 34695 számú kérdése
 • 2009-12-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám ingatlant szeretne bérbe adni. Az Apeh internetes oldaláról tájékozódtam az adózásról. Úgy értelmeztem, hogy kétféle adózási mód között választhat.
1. Elkülönült jövedelemként 25 % Szja a bérleti díj és a közüzemi számlák után is.
2. Összevontadóalap részeként 1,9 milliós adóalapig 18%.
Mivel édesanyámnak nyugdíjával együtt sem érné el az éves összes jövedelme az 1,9 milliót, ezt a 2. adózási módot szeretné választani. Kérdésem, hogy ha az összevontadóalap részeként adózik, akkor a közüzemi számlák is az adóalaprészét képezik vagy csak a bérleti díj után kell adót fizetni?
Köszönettel: Zita

Tisztelt Zita!
Hasonlóan az első megoldáshoz, a számlák is a bevétel részét képezik.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Lívia 34628 számú kérdése
 • 2009-12-06

Tisztelt dr Boros Ügyvéd Úr!
Földbérleti szerződésem van amelyben rögzítve van hogy nemfizetés esetén egyoldalúan azonnal felmondható A kérdéseim a felmondás kivitelezésére irányúlna. Miután a földhasználat bejegyzéséhez elég volt a bérleti szerződés bemutatása nem értem hogy a felmondáshoz -ha bérlő nem írja alá, márpedig nem fogja- miért kell bírósági eljárás ha tényleg kell de a Ptk 456-461-ig alapján kell Tehát azt szeretném megkérdezni hogyha én elküldtem a felszólító levelet fizetésre és ez a megadott határidőig nem történik meg akkor elküldöm a bérleti szerződés felmondását és ha 3 napon belül nem reagál akkor nekem mit kell beadni a bíróságra? A bérleti szerződésben benne van hogy vitás esetekben a Pest kkbíróság illetékes de a földek és az azokat bérlő kft székhelye Heveben van, Amig tart a bírósági eljárás bérbe adhatom másnak? Hogyan tudom megakadályozni hogy a földhöz kapcsolódó támogatásokat/területalapú, AKG, történelmi bázisjog/ amig zajlik a bíósági procedúra felvegyék ? Mennyi ideig tart a bírósági eljárás? Szó van a törvényben hogy a meg nem fizetett bérleti díjra jelzálogjogom van ,ezt hogyan tudom érvényesíteni? Köszönöm a válaszát lívia

Tisztelt Lívia! A Ptk. 457. § (3) alapján valóban bírósághoz kell fordulni: "Ha az azonnali hatályú felmondást a haszonbérlő három napon belül nem veszi tudomásul, a haszonbérbe adó további nyolc napon belül a bírósághoz fordulhat. Ha nem így jár el, a felmondás hatályát veszti." Azt tanácsolom, hogy a keresetlevél benyújtásához vegyen igénybe ügyvédi közreműködést, vagy pedig menjen be az illetékes bíróságra panasznapon.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


 • Zsolt 34589 számú kérdése
 • 2009-12-02

Béreltem egy lakást, s 3 év után elköltöztünk. A Bérleti díj 130/hó volt, és két havi kaukciót adtunk át amit a szerződés tartalmazott is. Most amikor kiköltöztünk s szeretnénk elszámolni, a tulajdonos, azt mondta nem adja vissza a kaukciót, ő abból ki festet, mivel votak macskáink, s itt ott a tapéta megsérült. Ezzel nekem csak az abaj, hogy beköltözéskor az ár 120.000 ft/hó volt, s akkor amikor megtudták, hogy macskákat is akrunk vinni, akkor azt mondta legyen 130.000/hó, az esetleges károk miatt, de ezt nem akarja elismerni.
A lakásban egy tiszta sági festés kell, és kb 5m2 tapéta csere, s 2 db parkettát kellene cserélni, mivel egy bútor felsértette a padlót.
Én megkérdeztem szakembereket, s azt mondták, hogy ha mindent ki akarok javíttatni, az akkor is csak maximum 100.000 Ft lenne. Kérdezem, konkréten milyen indokkal tarthatja vissza a tulajdonos a kaukciót, és a tisztasági festés költségeit is ebből kevonhatja?
Zsolt

Tisztelt Zsolt! Erre a kérdésre a bérleti szerződés ismeretében lehetne korrekt választ adni, annak hiányában csak annyi, hogy a kaucióval el kell számolni, tehát azt nem lehet visszatartani egy-az-egyben.
A probléma kapcsán egyébként azért vagyok szkeptikus, mert úgy tűnik, hogy a szerződésen túl is voltak szóbeli megállapodások, amelyek bizonyítása nyilván nehézkes lehet.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Éva 34587 számú kérdése
 • 2009-12-02

Tisztelt Ügyvéd Úr! 5 hónappal ezelött bérbe vettünk egy ikerházrészt határozatlan időre párommal. Azért döntöttünk ezen megoldás mellett, mert párom munkájából kifolyólag elengedhetetlen a nyugodt pihenés. Sajnos alig laktunk ott 2-3 hete, mikor elkezdődtek a folyamatos problémák a szomszéddal. Zajongott, dörömbölt és részegen éjjel ránktörte az ajtót. Ezen okból szeretnénk felmondani a szerződést, de abban van egy kitétel, miszerint, ha egy éven belül ezt megtesszük, a két havi kauciót nem fizetik vissza. Ez ilyen esetben is jogszerű? Szíves válaszát nagyon köszönöm!

Tisztelt Éva!
Ezek olyan körülmények lehetnek, amely egy határozott időtartamra kötött szerződés felmondását is lehetővé tehetik, de biztosat csak a szerződés ismeretében tudnék mondani.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Eszter 34533 számú kérdése
 • 2009-11-27

Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr

Kérdésem egy üzlet bérleti jogával kapcsolatos.
Társammal 1 évvel ez elött megvásároltuk egy belvárosi magán tulajdonban lévő üzlet bérleti jogát.
A bérleti jog 10 évre szól,ebből már csak 6 év van hátra,ugyanis mi nem a tulajtól vettük meg,hanem az előző bérlőtől.
Sajnos az üzletet nem tudjuk együtt tovább vinni,azonban sok millió forintunk áll az üzlet bérleti jogában.
Próbáltuk eladni,azonban sajnos most nincs rá kereslet,nincs vevő.
Kérdésem az lenne,hogy amennyiben a tulajdonosnak felmondjuk a szerződést,úgy van-e arra lehetőség,hogy visszakapjunk valamit az összegből.
A szerződés 2016-ig szól.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel
Varga Eszter

Tisztelt Eszter!

Csak abban az esetben, ha ebben a tulajdonos partner, de a jelenlegi piaci helyzetben számára sem vonzó, hogy megszűnjön a bérleti jog, így a fizetési hajladósága sem lesz - vélhetően - túl magas. Kikényszeríteni nem lehet belőle a fizetést, erre jogi alap nincs.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Hiszike 34497 számú kérdése
 • 2009-11-25

Tisztelt Ügyvédek!

Saját tulajdonú ingatlanomat adtam ki egy munkahellyel nem rendelkező embernek ( ez csak most derült ki). Aki természetesen sem a bérleti díjat sem az elhasznált rezsit nem fizette. Hitegetett folyamatosan. Amikor megkértük, hogy távozzon az ingatlanból , akkor közölte: neki jogai vannak. Időközben kiderült, hogy bejelentkezett az ingatlanba állandóra, ehez mi nem járultunk hozzá, ezzel kapcsolatban semmit sem írtunk alá ( közokirat hamisítás) illetve olyan is bejelentkezett akit nem láttunk és nem is ismerünk, illetve vele semmilyen szerződésünk nincsen.
Gyerek nincs bejelentve !!
Röviden ennyi- mert a teljes történet több oldal lenne. Voltunk rendőrségen, okmányirodában, közműveknél de igazán jóval nem kecsegtettnek!
Mit lehet ilyenkor tenni?
Minden vélemény és tapasztalat érdekel!
Illetve, ha valakit érdekel a story bővebben, szívesen leírom, mert más is járhat így!!!! Igérem nagyon tanulságos lesz!!!
üdvözlettel : Hiszike

Tisztelt Hiszike! Feljelentést lehet tenni az okirathamisítás kapcsán, ill. kiürítés iránti pert lehet kezdeményezni, amelynek végeztével a végrehajtó fogja rendőrségi segítséggel kidobni az ingatlanból, az összes költséget ráterhelve...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Virág 34487 számú kérdése
 • 2009-11-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lakás bérbe adásával kapcsolatban kérném segítségét. Arról van szó, hogy szeretnék lakást kiadni, olyan formában, hogy a bérlők csak pár órára vennék azt igénybe. A kérdésem az, hogy erre milyen jogi szabályozás van érvényben, milyen formában tehetem ezt meg törvényes keretek között?
Szíves válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Virág!
A bérleti jogviszony ezt a tervet is rendezi, tehát egy bérleti szerződésben kell rendezni az egyes feleket megillető jogokat és kötelezettségeket.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Attila 34417 számú kérdése
 • 2009-11-19

Tisztelt uram

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy meg határozatlan idejű szerződésél béreltünk ki egy lakást vagyis a szerződésben nem áll annak lejárati ideje csak szóbeli megegyezés alapján 1 évre szerződtünk. Két hónapi kauciót adtunk a tulajdonosnak. És most mar 2 hónapja letelt az egy év és egy honapal ezelőtt szóltunk hogy ki szeretnénk költözni és a mai napon ide jött és közölte hogy nem hajlandó vissza adni a kauciót(óvadékot) mert mi mondtuk fel a szerződést a lakásban semmi kár nem keletkezet sőt még jóban néz ki mikor meg kaptuk fel újítótuk ki festettük meg ilyenek. Ezt mondtuk neki is és ö ere azt mondta hogy azt csak a magunk érdekében tetűk hogy nekünk jobb legyen és ez minden a mi zsebünkre ment és nem is kértük hogy ezt a felújítást térítse33 meg nekünk meg semmi most mi a tehendő ???

Tisztelt Attila! A akució Önöknek - az elmondottak alapján - visszajár, akár bírósági úton is ki lehet ezt kényszeríteni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • László 34365 számú kérdése
 • 2009-11-15

Tisztelt ügyvéd úr!

Ha egy lakás ki van adva bérbe, de a bérbe adásról nincs írásbeli szerződés, akkor a bérbe adó indíthat bármilyen rendőrségi eljárást az albérlővel szemben?
Például, ha nem fizet hónapok óta semmilyen rezsit és még az albérlet összegét sem?
Az illető már kiköltözött onnan, és semmilyen számla nem volt az albérlő nevén.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt László !

Polgári pert a szóban megkötött szerződés alapján is indíthat, bár a bizonyítás nyilvánvalóan nehézkesebb lesz. Rendőrségi eljárás is kezdeményezhető, ha a bérlő bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható, de a kérdéséből nem látok erre utaló jelet.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Erdélyi János 34265 számú kérdése
 • 2009-11-05

Tisztelt dr.Nagy Zoltán Úr !
Budapesten a Dob (VII. ) utcában társasházi pincerész tulajdonom van. Jelenleg üzletként szerepel. Ezen pincerészt szeretném bővíteni a saját üzletrészhez közvetlenül csatlakozó újabb pincerésszel. Nincs szintbeli eltérés.Jelenleg egy fallal (nem főfal) van leválasztva a további pincerész,mely régebben LÉGÓ pince volt. Ez a jelenlegi állapotában csak átépítéssel tehető alkalmassá bármilyen tevékenységre.
Kérdésem : A társasház közös tulajdonában levő pincerészt milyen feltételekkel lehet bérelni? Milyen időtartamú hosszú távú bérlemények léteznek? Kinek/minek a hatásköre megállapítani a bérleményi feltételeket ? Van-e Budapesten irányadó bérleményi díj,avagy ez minden esetben megegyezés kérdése?
Szíves válaszát előre is köszönöm.
üdvözlettel:Erdélyi János

Tisztelt János! A bérlet kapcsán az összes feltételről a tulajdonossal, azaz a bérbeadóval kell megállapodnia. A szerződés lehet határozatlan és határozott időtartamra szóló, utóbbi akár 99 évre is szólhat. A bérleti díjra az első mondat az irányadó. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Mária 34259 számú kérdése
 • 2009-11-05

Saját tulajdonú kis családi házat szeretnék kiadni hosszú távra. Kérdéseim:
- hogyan biztosíthatom magam, hogy egy-két hónap után ne akarja felmondani a bérlő. határozott időhöz nem akarnék ragaszkodni, mert akkor talán a kiadási esélyeim csökkennek.
- a felmondási időt hogyan kell értelmezni: ha a bérlő mond fel, akkor a felmondási időre köteles fizetni a bérleti díjat függetlenül attól, hogy lakja-e az ingatlant? Gondolom, ugyanez a helyzet akkor is, ha a bérbeadó mond fel?
- a bérleti díjat előre szokták fizetni? Azaz, ha két havi kauciót akarnék kérni, akkor a bérlőnek kvázi 3 havi összeget kell egyszerre letennie?
- Mire figyeljek a szerződéskötéskor, hogy ha nem fizet a bérlő, meg lehessen szabadulni tőle?

Tisztelt Mária!
1. Ezt a két érdeket nehéz vagy lehetetlen összeegyeztetni.
2. A felmondási idő alatt a szerződés "él", a bérlő használhatja a lakást, fizetnie kell - még akkor is ha nem használja.
3 . Megállapodás kérdése, Önnek nyilván jobb lenne ez a megoldás.
4. Nehéz erre ezen a fórumon válaszolni, de nem éreznék túlzásnak egy ügyvédi közreműködést a szerződés megszövegezése során.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Péter István 34208 számú kérdése
 • 2009-11-01

Tisztelt Ügyvéd Hölgy/Úr!

Egy olyan kérdéssel szeretnék Őnhöz fordulni, hogy egy ingatlant adtam bérbe, s az alábbi kérdések merültem fel amiben bizonytalan vagyok:
1. Az Apeh oldalán van egy tájékoztato amiben az szerepel, hogy ingatlan bérbeadás után 25%-t kell adozni, melyet a tavasszal kell bevallani és befizetni. Viszont én olvastam olyanról, hogy adószámot kell kérni és számlát adni. Melyik a heyes megoldás? (ezen oldalon is)
2. Olyan létezik, hogy egy bizonyos összeg alatt nem kell adozni? A bérbaadás célja, hogy valaki karbantartsa a házat, ezért a tulajdonosok között szétosztva a pénzt igen kevés lesz. NEm is a bevétel volt a cél, ezért szeretném a sok papirtol ovni a tulajdonosokat, köztük magamat is.
3. Amennyiben a számlás változás lenne csak a járható út és a másik nem, azaz nem elég csak tavasszal beirni az adobevallásba mint egyéb adoköteles bevétel, akkor mire számithatók, ha utolag jelentem be? A kiadás kezdete ebben a tárgyévben volt, tehát még bevallást nem tettem egyszer se róla. Birság illettve egyéb nyoma marad?
4. S legvégül annyit szeretnék kérdezni, hogy megtudom az egészet ugy oldani, hogy a bérlő ne tudjon semmiről, mert szeretném, hogy az én ügyeim és a bérlő ügyei teljesen szeparáltak legyenek. Tehát szokott az apeh ilyen illettve egyéb esetben bármilyen ellenörzést tartani? Ugyérzem, hogy félreértelmeztem az apeh oldalán található tájékoztatot, melyet az Önök segitségével magamban mielöbb rendbe szeretnék tenni, és kifizetni az elmaradásokat, s nem szeretném, ha ez beárnyékolná a kapcsolatot bérlővel, mert nehéz ma valakinek is elmesélni, hogy véletlen néztem el.
Ugy elintézni, hogy minden hivatalos rész ami rám tartozik az ő tudtuk nélkül menjen végbe.

Segitségét Köszönöm szépen és elnézést a hosszu kérdésért, de már nagyon összekavarodtam és ne tudom mit kéne tenni.

Üdvözlettel:
István (32, Ajka).

Tisztelt István!
1. A két mondat nem zárja ki egymást, az egyik a számlázásról, a másik az adófizetésről szól.

2. Nincs iylen megoldás.

3. Ha teljesen legálisan akar eljárni, akkor a visszamenőlegesség miatt pótlékokra és bírságokra számíthat. Ha a "jelentől" adja bérbe az ingatlant, akkor szerezze be az adószámot, és havonta bocsássa ki a számlát a bérlő felé.

4. Az APEH nem feltétlenül fog ellenőrizni a helyszínes - Sőt ! - de a számlás verziót a bérlővel el kell fogadtatnia, ami a változás miatt neki forcsa lehet, de mondhatja neki azt, hogy rosszul tudta a szabályokat - ez őt nem érinti és nem sújtja - mostantól viszont abszolút jogszerű lesz minden... szerintem ez nem fogja zavarni őt...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Ancsa 34145 számú kérdése
 • 2009-10-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném a lakásomat kiadni,de csak úgy ha a leendő bérlő kiüritési kötelezettséget ir alá,közjegyzői hitelesitéssel.
Azt olvastam,hogy ebben az esetben védve vagyok a bérlő szabálytalanságaival szemben / nem fizetés,kulcscsere stb / sőt birósági végzés nélkül is kötelezhetem arra hogy elhagyja a lakást.

Üdvözlettel

Tisztelt Ancsa! Ez részben igaz...a kiürítés ilyen esetben gyorsabban, de szintén bírósági közreműködéssel tud megvalósulni...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: