Hozzászólások

  • Éva 34838 számú kérdése
  • 2009-12-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Együtt éltem egy fiúval 7 és fél évet, hivatalosan sem élettársak, sem házastársak nem vagyunk. Viszont van egy közös hitelünk amit a fiú lakásának felújítására költöttünk. Az én fizetésem és a fiú lakásának jelzálogosításával tudtuk felvenni a kölcsönt. Mivel a kölcsönt a fiú nem tudja átvállalni a saját nevére, ezért arra gondoltam, hogy haszonélvezeti jogot kérek a lakásra arra az esetre, ha vele történne valami, mivel ez a kölcsön még 19 évig tart. Szeretném megkérdezni milyen módok lehet haszonélvező az Ő lakásán, illetve fizetni kell-e ezért. Válaszát előre is köszönöm. Boldog Új Évet kívánok. Üdvözlettel
Éva

Tisztelt Éva!
A haszonélvezet alapítását ügyvéd által kszített és ellenjegyzett okiratba kell foglalni, tehát a megfelelő ügyvéd kiválasztásával indulhat a megvalósítás. Ehhez természetesen a másik fél hozzájárulása is szükséges.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • László 34833 számú kérdése
  • 2009-12-29

Tisztelt Ügyvéd úr!

Apámnak volt egy saját lakása, melyet 1998-ban elcserélt egy nagyobbra.
Az értékár különbözetet én fizettem meg. Az új lakás tulajdonjoga az enyém lett, apám holtig tartó haszonélvezeti jogot kapott.
Időközben apám nagyon beteg lett, ezért szeretném, ha a haszonélvezeti jogáról lemondana.
Hogyan történhet ez meg?
Kell-e nekem a lemondás következményeként illetéket fizetnem?
Esetünkben hogyan állapítható meg az új lakás szerzéskori értéke?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt László!
A haszonélvezeti jog ingyenesen vagy ellenérték fejében megszüntethető, a tulajdonosnk ez illetékfizetési kötelezettséget fog jelenteni. A csereszerződés alapján megállapítható kel, hogy legyen a szerzéskori érték...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Bernadett 34804 számú kérdése
  • 2009-12-22

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjem tavaly megörökölte édesapja halála után a testvérével egy lakás 1/4-1/4 részét, az édesanyáé maradt az 1/2 rész,de a gyerekek részére be van jegyezve az övegyi jog,amit a tulajdoni lapon látok is, és az illetéknél is fel van tüntetve, ami 700eFt. Az ingatlant 7 millióra értékelték fel. Elszertnénk adni az ingatlant, amire természetesen rengeteg adóság felhalmozódott. A kérdésem a következő:
A vételár 1/4 részét megkapja a férjem, vagy csökkentik az özvegyi joggal. Az özvegyi jog az a 700 e Ft. teljes összege, vagy a fele? Ha a teljes, akkor a férjem nem örököl semmit, mert az adóság elviszi. Az édesanya nem fog lemondani ezen jogáról, szeretne minnél többet kapni, akár a gyermekei kárára is. Mi tévők lehetünk, hogy maradjon egy kevés összeg nekünk is?
Válaszát előre is köszönöm!
Egy kétségbe esett feleség!

Tisztelt Bernadett!

Az özvegyi jog egy évi értéke az ingatlan terhekkel nem csökkentett forgalm értékének 1/20-ad része. Ezt az értéket kell az özvegyi jog jogosultjának életkorától függően bizonyos szorzóvel felszorozni (amennyiben az özvegyi jog jogosultja 25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10-szeresét, 25-50 éves, az egyévi érték 8-szorosát, 51-65 éves, az egyévi érték 6-szorosát, míg 65 évesnél idősebb, úgy az egyévi érték 4-szeresét kell venni ahhoz, hogy megkapjuk az özvegyi jog értékét). Tulajdoni hányad esetén ezt az értéket természetesen arányosítani kell. Az Ön által megadott 700eFt a tárgyi esetében az ingatlan fele részét terhelő özvegyi jog értéke, tehát az 1/4-ed rész esetében ennek a felét kell venni. A tulajdonost a tulajdoni hányadát terhelő özvegyi jog értékével csökkentett vételár illeti meg.

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Gábor 34784 számú kérdése
  • 2009-12-18

Tisztelt szakértő!

Édesanyám által vásárolt családi ház egyik fala melletti terület önkormányzati tulajdonú volt, (a ház hátsó falától amely a mi telekhatárunk),
amelyen két ablak és egy villanyóra található.
Az önkormányzat eladta a megkérdezésünk nélkül a szomszédnak(a két ház közötti) területet, amelyen a szolgalmi út is volt.
(Édesanyám úgy vásárolta meg az ingatlant hogy akkor még önkormányzati, közös használatú terület volt az az udvar ahova a szoba, a konyha ablaka néz, és a villanyóra található, valamint a szolgalmi út is, de később kiderült hogy a szolgalmi út hivatalosan nem volt bejegyezve a földhivatalnál)
A szomszéd a tulajdonjog megszerzése után a területet elkerítette, se a villanyórához nem lehet kimenni (max az ablakon kimászva) sem a szolgalmi utat nem tudjuk használni.
Azt mondta hogy az ablakok elé 10 centiméterrel egy falat fog húzni, mivel az az ő területe, és azt csinál rajta amit akar, vagy cseréljük ki az ablakokat tejüvegre, mert őt zavarja hogy átlátunk az udvarába (ami előtte önkormányzati tulajdonú, közös használati rész,udvar volt.)
Következő a kérdésem, hogyan lehet ilyet megtenni hogy egy házat teljesen bekerítve minden lehetőségtől elzárva, eladni egy területet.(sajnos a másik oldalakon is magántulajdonú területek vannak körbe.)
Jelenleg azon az oldalon járunk ki, amely terület 17 ember osztatlan közös tulajdona, de hivatalosan ott sem lehetne! És ugyebár az előbb volt magántulajdon, mint a szomszéd újonnan szerzett területe.
Az önkormányzatnál illetékes azt mondta, hogy ők nem hibáztak, holott kint sem voltak felmérni a körülményeket.
A szomszéd csak röhög az egészen, és olyan poénokkal jön, hogy majd járjunk helikopterrel, meg hasonlók.
A polgármester szerint forduljunk bírósághoz, de édesanyám egy félénk asszony, akit a szomszéd többször is megfenyegetett, hogy meg ne próbálja, ráadásul nem kevés pénzbe kerülne az ügy elindítása.
Aki idáig meghallotta az esetet mindenki el volt képedve hogy lehet ilyet megcsinálni, és ha az önkormányzat hibázott miért nem vállalja a felelősséget.
Ennyi erővel a bíróságon sem lehet rájuk bizonyítani, hogy hibáztak, hogyan lehetne egy kisembernek pert nyerni egy önkormányzattal szemben?
Szeretném kérni tanácsát, mit lehetne tenni ilyenkor,
Köszönettel: egy elkeseredett háztulajdonos

Tisztelt Gábor!
Az elmondottak alapján a szomszéddal szemben egy szolgálmi jog iránti pert is meg lehetne nyerni, mert "nem tehet azt, amit akar", neki bzonyos feltételek esetében biztosítania kell a szomszédos telek megközelíthetőségét. A fenti eléggé áltlaános jellegű tájékoztatás, de a körülmények pontosabb ismeretében lehetne korrekt és részletes választ adni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Henriett 34758 számú kérdése
  • 2009-12-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő problémám lenne:
A nagykanizsai földhivataltól kaptam egy tulajdoni lap másolatot, melyen azt látom, hogy az E.On vezetékjog vázrajz szerinti elhelyezkedésében biztonsági övezetre vonatkozó tilalmat jegyeztetett be az ingatlanomra (szántóföld).
Levelet írtam az E.On-nak, melyben a 2007. évi LXXXVI. törvény 121. § (1) és (2) bekezdéseire hivatkozva kértem a kártalanítást, mivel 432 m2 területre vezette be a korlátozást.
Az E.On ugyanezen törvény 172. (1) és (3) bekezdéseire hivatkozva elutasította a kérelmemet.
A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e pereskedni az E.On-nal a kártalanítás miatt. Mivel úgy gondolom, hogy a 121. § (1) és (2) bekezdése alapján nincs időbeli korlát a kártalanításra. Kinek van igaza? Nekem a 121.§-ra hivatkozva, vagy az E.On-nak a 172.§-ra hivatkozva?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Selekné Kelemen Henriett

Tisztelt Henriett!
Ha a vezeték 5 évnél régebben létesült (általános elévülési idő), a törvény 172.§(3)szerint a vezetékjog megállapítása, illetve annak utólagos bejegyzése az ingatlannal kapcsolatban többlet jogokat és kötelezettségeket nem keletkeztethet, így nem teremt jogalapot kártalanítási igény érvényesítésére sem.





Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsi 34750 számú kérdése
  • 2009-12-14


Tisztelt Ügyvédi iroda!


Haszonélvezeti ügyben szeretném a segítségüket kérni.



Szüleim egy tanácsi bérlakásban laktak,(Bp.XIV.ker.) amit a nővérem nagyobbik fia vásárolt meg amikor értékesítették.Sajnos Én nem tudtam akkor megvenni, mert a saját lakásomat vásároltam meg akkor és nem volt rá pénzem.Édesanyámnak tulajdonlapra bejegyzett haszonélvezeti joga volt a lakásra.Pár év múlva(1995-ben) eladták és egy kertes családi házba költöztek Fóton.A haszonélvezetet erre a tulajdonlapra is bejegyeztettük.Időközben unokaöcsém édesanyám tudta nélkül az akkori élettársát is bejegyeztette haszonélvezőnek.Ez a viszony is megromrott.Unokaöcsém 2007-ben elköltözött a jelenlegi feleségéhez Szegedre.A fóti házba maradt az édesanyám és a volt barátnő.2008-ban bejelentette az unokaöcsém,hogy értékesíti az ingatlant.Édesanyámat szegedre akarta levinni,(aki 88 éves és a gyerekei nővérem pesten és Én pedig Szigethalmon élek) ha sikerül eladni a házat.Édesanyám nem akar oda menni vele.Kijelentette elösször,hogy saját ingatlant kér,de az egészségi állapota 2009-ben annyira megromlott,hogy január óta amig nem hoztuk el magunkhoz (augusztus 21.) kis megszakításokkal folyamatosan kórházban volt.

Tüdőgyulladás,combnyaktörés,rehabilitáció,gyomor panaszok,vizesedés stb.Édesanyám azért nem akart eddig hozzánk költözni,mert az unokaöcsém nem akarja kifizetni a haszonélvezeti jog rá eső részét.Most már nagyon nehézkesen tudja magát ellátni ezért egyezett bele,hogy hozzánk költözik.

A ház eladásával egy ingatlanközvetítő céget bízott meg aki egy nyílatkozatot akar Édesanyámmal aláíratni,hogy lemond a haszomélvezeti jogáról,ha eladásra kerül a ház.



Kérdésem:

Én úgy tudom,hogy csak akkor kell lemondani,ha az adás-vétel létrejön a közjegyző előtt.Az adás-vételi szerződésben szerepelni kell,hogy Édesanyám mennyi összeget kapott.Amiről adóbevallást kell készíteni.Jól tudom?

Van-e lehetőség arra,hogy végrendeletben rendelkezzen Édesanyám a haszonélvezeti jog összegének örökléséről mivel mi gondozzuk?Ennek mi a folyamata?Milyen íratokat kell beszerezni?Mennyibe kerül a hivatalos végrendelet írás?A haszonélvezeti jog összegét,hogy számolják ki?Az eladási árból?Vagy a vételi és eladási ár külömbözetéből?Több haszonélvezőnél számít a bejegyzés sorrendje?Az összeg függ tőle?

Tisztelettel várom válaszukat Lővi Viktorné

Tisztelt Lőviné! Az édesanyja csak a hozzájárulása esetén "veszítheti" el a haszonélvezeti jogát, tehát valóban alá kell írni az adásévteli szerződést, és a jg ellenérétke jár neki. A jog, ill. annak értéke viszont nem örökíthető, a jog ugyanis a jogosult halálával megszűnik, tehát nincs további alapja a későbbi követeléseknek. Javaslom az édesanyjának, hogy ragaszkodjon az adásvételi szerződés aláírásához és a jog ellenértékének a sjaát számlájára történő folyósításához!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • István 34735 számú kérdése
  • 2009-12-14

Debrecenben van egy lakásom. A tulajdonjog kizárólag az én nevemen van. A lakáson van az édesanyám (83 éves) haszonélvezeti joga. Szeretném tudni, hogy az ő haszonélvezeti joga mire terjed ki a lakásommal kapcsolatban. Ha el szeretném adni a lakásomat akkor mit tehetek, hogy ez lehető legyen. Szerinte, ha ő bemegy egy szociális otthonba, akkor nekem ebből a lakásból kötelességem kifizetni az ő bejutásához szükséges összeget. Kiterjed erre a haszonélvezeti jog? Fogadhat e be a lakásomba albérlőt a tudtom nélkül? Tehet-e olyan lépést, hogy az én tulajdonomban lévő lakásból valamilyen úton kijátszon? Van egy nővérem (féltestvérem anyai ágon) akivel a kapcsolatunk nem felhőtlen. Sajnos édesanyámat eléggé befolyásolja. A hátam mögött intéznek mindent. Édesanyámmal akármit megbeszélünk, mikor a nővéremmel beszél mindig az lesz a jó amit a nővérem mond, hiába előtte velem értett egyet. Ezért nem szeretném ha valamilyen úton-módon elvennék a fejemfölül az egyetlen vagyonomat. Én (47 éves) jelenleg Pestmegyében élek Gyömrőn a barátnőmmel. Szeretnék a kérdéseimre választ kapni, mert nem szeretném ha a nővérem befolyására édesanyám váratlan lépéseket tenne lakásom ügyében. Sajnos, hiába beszélek meg vele dolgokat, egyik pillanatról a másikra elfelejti.

Tisztelettel: Herold István

Tisztelt István!

A haszonélvezeti jog alapján a jogosult használhatja és birtokolhatja a lakást - még a tulajdonost is megelőző módon. A haszonélvezeti jog megszüntetése csak az Ő beleegyezésével lehetséges, és jogosan igényli a haszonélvezeti jog értékét is.
Ön tulajdonosként a haszonélvező nélkül csak ezzel a joggal terhelve tudja értékesíteni.
További részletekaz ingatlanjog.hu oldal tájékoztató és archívum rovataiban.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Bea 34726 számú kérdése
  • 2009-12-13

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő
Szüleim 1987-ben vásárolták a jelenlegi ingatlant ahol most is lakom, /akkor kiskorú voltam/.Nővérem nevére íratták,édesanyám, édesapám haszonélvezőként lettek bejegyezve a tulajdoni lapra.Édesapám időközben elhalálozott,rólam mindenki megfedkezett,hol és hogyan fogok élni a továbbiakban,ha anyúkám is eltávozik.Van-e lehetőségem,követelni szüleim után mint örökséget.Úgyan édesanyám abban a hítben él,ha eltávozik,nővérem, megosztja a ház értékét velem,s ha nem osztozik élhetek-e továbbra is a szülői házban ?
Köszönettel várom válaszát. Bea

Tisztelt Bea!
Az édesanyja esetleges halála esetén az Ön jogosultsága megszűnik a ház használata kapcsán. Természetesen maradhat, ha a nővére ebbe beleegyezik, de jogilag nem szükségszerű... Érdemes lenne a tulajdoni viszonyokat úgy móódosítani,hogy Ön is tulajdonos legyen, vagy legalább haszonélvezeti jogot kellene szereznie, hogy használhassa változatlanul a lakást...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 34723 számú kérdése
  • 2009-12-13

T. Ügyvéd Úr/Nö Szeretnék segítséget kérni Önöktől. Édesanyám 80 éves, egy lakásban lakik egy uri emberrel, aki nem az élettársa hanem segit neki bevásárolni.Állandó lakcime az édesanyám lakása, sőt ő lett a haszonélvező is amikor megvette anyukám az önkormányzati lakást.Eddig nem volt semmi probléma, de az utóbbi időben nagyon gusztustalan módon viselkedik édesanyámmal/mivel az Úr "csak 60éves/.Szeretnénk megkérdezni, hogy van-e az Úrnak rendelkezési joga az édesanyám lakása fölött, mivel haszonélvező, mert több esetben kijelentette, hogy el akarja adni mert nincs pénze.A lányának meg nincs semmi köze a lakáshoz, ha véletlen édesanyámmal történne valami.Sajnálom nagyon hogy ilyeneket kell kérdezni, de teljesen megbizhatatlan a haszonélvezője. Valóban semmi köze az egyetlen lányának a lakáshoz, vagy kössünk egy eltartásit vagy végrendeletet? Nagyon rossz ilyeneket kérdeznem /édesanyámnak hosszú életet kivánok még/ de sajnos nem érdemel semmi jót a haszonélvezője! Köszönettel várom válaszát

Tisztelt Éva!
Nem ideális a helyzet, mert a haszonélvező jogosult a lakást használni, még a tulajdonost is megelőző módon. Remélhetőleg erre nem fog rájönni a haszonélvező.
A lakást egyébként nem tudja eladni, a haszonélvezeti jog nem is forgalomképes, de ha eladásra kerülne az ingatlan, akkor a haszonélvezeti jog értéke a jogosultat fogja megilletni.

Az ingatlan tulajdonjogát szerintem nem kell változtatni, feltéve persze, hogy a haszonélvező nem akar valamit aláíratni az édesanyjával...

Esetleg ami még lehetőség, de erről csak a vásárlás körülményei ismeretében lehetne biztosat mondani, az a haszonélvezet - mint ajándék - visszakövetelése, ha a jogosult valóban ajándékként, ingyenesen kapta a jogot...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 34696 számú kérdése
  • 2009-12-10

Szeretném a haszonélvezetemet a lakásokról levenni (kettő lakás) -mikor tehetem (idén vagy jövőre lenne jobb)-Kérdésem :illeték szempontjából jár-e befizetéssel,haszonélvezet megszüntetése hogy történik,hova és hogyan kell küldeni a dokumentumokat? Válaszukat előre is köszönöm:Éva

Tisztelt Éva!
Jövőre csökken a lakások visszterhes vagyonátruházási (adásvétel) illetéke, az ajándékozásé nem. Ne írta, a "levétel" milyen módjára gondolt.

A haszonélvezeti jog vagyoni értékű jog, illeték és jövedelemadó szempontjából a megszüntetése pontosan úgy működik, mint a lakás eladás-vétel, vagy ajándékozás, csak a lakás forgalmi értéke mellett figyelembe veszik a haszonélvező életkorát is.
Kérem, olvassa el az oldalon illetékek cím alatt írt szabályokat.
A haszonélvezet megszüntetése szerződéssel történik, a részleteket a szerződést szerkesztő ügyvéd intézi.



Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • pistik 34687 számú kérdése
  • 2009-12-09

Lakásunkra szerettünk volna jelzálog hitelt felvenni, de mivel anyósomnak élvezeti joga van az ingatlanon az ő aláírása nélkűl nem lehetséges.Azt szeretném kérdezni ,hogyrendelkezik a jog ilyen esetben, vagy van e valami megoldás erre vagy az ehez hasonló esetre?

Tisztelt Pisti! Valahogy meg kell állapodniuk az anyósával...
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Márta 34642 számú kérdése
  • 2009-12-07

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Családi házunk 1/2-1/2 arányban oszlik meg köztem és férjem között. Férjem szüleinek haszonélvezeti joguk van. Hitelkiváltást szeretnénk,de mivel mi szereplünk a BAR listán, a pénzügyi szolgáltató felajánlotta azt a lehetőséget, hogy a szülők nevén fusson a hitel, de le kell hogy mondjanak a haszonélvezetről. Ezt ők 51 eFt-ért el is intéznék. Szeretném megtudni, hogy ha én nem őket szeretném megbízni az ügyintézéssel, akkor nekem milyen lépéseket kell tennem ez ügyben és ennek milyen anyagi vonzata van? Köszönettel

Tisztelt Márta!

A haszonélvezet törléséhez ügyvédi közreműködés szükséges, így a megfelelő ügyvéd kiválasztása az első feladata, ebben akár a mi irodánk is készséggel közreműködik.
A költséget én is arra az összegre teszem, amit a cég mondott azzal, hogy az ügyletnek még illetékvonzata is van, de azt majd később veti ki az APEH, bár azt előzetesen is ki lehet számolni...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Irma 34631 számú kérdése
  • 2009-12-06

Tisztelt Ügyvéd Nő!
Egy családi házban élek, aminek a fele a saját tulajdonom, a másik fele a két lányomé, aminek a haszonélvezője én vagyok. Az egyik lányomnak megromlott a viszonya élettársával és emiatt önhatalmúlag ide költözött hozzám, hivatkozva arra, hogy tulajdonjoggal rendelkezik. Én, mint az anyja, befogadtam, de van egy számomra nagyon zavaró körülmény, megismerkedett egy fiatalemberrel, aki hetente többször megjelenik a házban, ami az én nyugalmamat teljesen feldúlta. A lányom szerint Ő azt fogad a saját tulajdonában, akit akar és azt csinál, amit akar. Kértem, hogy ne hozzon idegent a lakásba, erre Ő sírva elpanaszolta a testvérének, a másik lányomnak, aki idejött és nagyon csúnyán megzsarolt, hogy ha én így viselkedek velük szemben, akkor én soha nem fogom eladni ezt a házat, mert Ők nem fognak beleegyezni. Ugyanis szándékomban áll eladni a házat és Győrben szeretnék egy lakásingatlant vásárolni, de amint mondta, meg fognak ebben akadályozni, ha így viselkedek a lányommal szemben, aki szerinte jogosan lakik velem és azt hoz ide, akit akar. Mivel haszonélvezeti jogom van az egész házra, kérdezem én, hogy a lányaimnak van e beleszólási joguk az eladást illetően és a lányomnak van e joga itt lakni ilyen magatartást tanúsítva?
Kérem a tisztelt Ügyvéd Nőt, hogy válaszoljon a kérdésemre.
Tisztelettel: Irma

Tisztelt Irma!

Ami a lánya ottlakását illeti, haszonélvezeti jogánál fogva Ön dönti el, hogy megengedi-e neki vagy sem. Ebben Önnek igaza van. de sajnos az eladás már nem megy nélkülük.


Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+ 36 20 3593147; + 36 96 618628;

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Zsolt 34602 számú kérdése
  • 2009-12-03

Tisztelt Ügyved ur!

Edesanyämek külön elnek.Van egy közös lakäs,amiben a szülök haszonelvezettel rendelkeznek,öcsem a tulajdonos.Edesanyäm az öcsemmel külön lakäsban elnek.Nevelöapäm hasznälja a közös lakäst.Anyukämnak,es az öcsemnek milyen jogai vannak a közös lakäsban.Ha igen,akkor milyen modon ertekesithetö,vagy berbeadhato a lakäs.Anyukäm,mint reszben haszon elvezö,es az öcsem,mint tulajdonos,kerhet-e a nevelöapämtol,aki szinten haszonelvezö,anyagi ellenszolgältatäst,a lakäs hasznälatära.
Välaszät elöre is köszönöm.
Üdv: Hamza Zsolt

Tisztelt Zsolt!
Amennyiben nevelőapjának a teljes lakáson fennáll a haszonélvezeti joga, öccses és édesanyja nem kérhet ellenszolgáltatást.
Öccse a lakást nem is használhatja,bérbe a haszonélvezők adhatják. Öccse eladhatja a lakást, de az eladás a haszonélvezők jogait nem érinti, az továbbra is változatlanul fennmarad.



Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Kriszta 34577 számú kérdése
  • 2009-12-01

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Dunaújvárosi ingatlanomon holtig tartó haszonélvezeti joga van a nagymamám testvérének, aki most egészségügyi okokból beköltözött az idősek otthonába. Az lenne a kérdésem, hogy kiadhatom-e albérletbe a lakást anélkül, hogy ő lemond a haszonélvezeti jogáról. Ha nem, akkor milyen jogi teendőim vannak.

Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

Tisztelt Kriszta! Az Ő beleegyezésével bérbeadható a lakás és ehhez nem kell megszüntetni a haszonélvezeti jogot.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: