Hozzászólások

  • Toni 34831 számú kérdése
  • 2009-12-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2005-ben vásárolt lakásunkat 400EFt-os áfavisszatérítéssel és hitellel vetük meg.
Jelenleg vásároltunk egy új lakást hitellel ami nagyobb és drágább is. A régi eladása még nem történt meg.
Kérdés, hogy átvihető-e az áfa visszatérítés az új lakásra? Van-e feltétele (pl a régi lakáseladási árat bele kell forgatni az új árába)?

Üdvözlettel: Tóni

Tisztelt Toni! Igen, átvihető. A bonyolítást az önkormányzat jegyzőjénél kezdje meg.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mónika 34808 számú kérdése
  • 2009-12-23

Dr. Tóth László ügyvédúr!

Abban kérném a tanácsát hogy,2002-ben felépítkeztünk és a harmadik gyermekünkre vettük igénybe a szoc.polt.1 millió 400-ezret, és most elszeretnénk adni az ingatlant,mert 2005-ben felvettünk 5-millió-ft jelzáloghitelt.És sajnos ezt már csak nagyon nehezen tudjuk fizetni. A mi lakásunk értéke 10 millio, amit kinéztünk az 5 millio,igy ha mi 10 millióért adjuk el a mi házunkat,nem tudnánk a a házat,a kölcsönt és a szocpolt is kitisztázni. Azonban a másik lakásra amit megvásárolnánk, arra szeretnénk ezt a támogatást át helyezni,mert még nem telt le a 10 év,és nem tudjuk pontosan hogy vissza kell e ezt fizetnünk,az elmúlt éven született egy 4. gyermekünk is akire való tekintettel nem tudjuk pontosan h az állam figyelembe venné e őt.
Várjuk mielőbbi válaszát.

Tisztelt Mónika!

Amennyiben Önök a 10 éves elidegenítési tilalom alatt vásárolnak másik lakást, a helyi önkormányzat jegyzőjétől kérhetik a visszafizetési kötelezettség felfüggesztését 1 évre, ami külön kérelem alapján további 1 évre meghosszabbítható. Amennyiben a felfüggesztés lejárta előtt hitelt érdemlően igazolják az újabb lakás megszerzését (hiteles tulajdoni lap másolat), ebben az esetben a ejgyző intézkedik a földhivatalnál a jelzálogjog áthelyezéséről az új lakásra.


Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 34785 számú kérdése
  • 2009-12-18

Tisztelt cím!
Kérdésem a következő:
Három gyermekre vettük fel a szocpolt, hiteltartozásunkat még így sem tudtuk fizetni, ezért kiadtuk a házat, hivatalosan számlásan, adózunk is utána rendesen.
Elvileg ott lakunk, a bérlőkkel együtt, mert nem jelentkeztünk ki, és a közművek sem kerültek le a nevünkről. Az ingatlan bérbeadási szerződésen viszont nem szerepel, hogy mi itt is laknánk.
Máshová sem vagyunk bejelentkezve. (ténylegesen a szüleim lakásában lakunk) Azt mondták, vizsgálni fogják, a szocpol visszafizetés lehetősége miatt a bérbeadásokat.
Előfordulhat, hogy vissza követelik? Szeretném tudni milyen lehetőségeink vannak

Tisztelt Erzsébet!
Igen, az ellenőrzés és a visszakövetelés sem kizárt, ezek feltételeiről a támogatási szerződés tartalmaz rendelkezéseket, ill. az ingatlanjog.hu oldal tájékoztató rovatai között is böngészhet...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Judit 34767 számú kérdése
  • 2009-12-16

Tisztelt Nagy Zoltán!

Ajándékozás útján kaptam egy ingatlan (társasházi lakás) 50%-os tulajdonrészét, melynek másik 50%-a az édesapám tulajdonában maradt, aki a lakásban élt.
A kérdésem a következő: lehet-e, illetve kell-e az én 50%-os tulajdonrészem vonatkozásában az édesapám részére haszonélvezetet alapítani vagy a haszonélvezet a tulajdon fogalmába beletartozik? (A lakásra senkinek nincs és nem is volt bejegyzett haszonélvezete.)

A kérdés hátteréről röviden: Utólagos szociálpolitikai támogatást igényeltünk, aminek jogszabályban rögzített feltétele, hogy esetlegesen az igénylő birtokában lévő ingatlan haszonélvezettel terhelt legyen. Az édesapám vonatkozásában - lévén ő is a lakás tulajdonosa, aki a lakásban lakott - nem volt haszonélvezet, ezért a szocpolt nem akarják megítélni.

Várom válaszát!
Üdvözlettel,
Judit

Tisztelt Judit! Lehetne haszonélvezeti jogot alapítani az Önök tulajdoni hányadára, az édesapja jogosultságával, de szerintem ezzel sem lennének jogosultak a szocpolra.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tamas 34737 számú kérdése
  • 2009-12-14

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

2005-ben koltoztunk felesegemmel uj epitesu lakasba amihez igenybe vettunk megelolegzo szoc.polt. 2 gyermekre. 1 gyermek szuletett 2007-ben. A szoc.pol-on kivul a lakas tehermentes.
Most szeretnenk elkoltozni csaladi hazba amit vasarolni szeretnenk.
Kerdesem hogyan lehet a lakasunkat eladni? Hogyan lehet a szoc.polt atvinni az uj hazra. Az 1. gyermekre vonatkozo 900e-et ha jol tudom letettel az illetekes jegyzo fel tudja fuggeszteni, de mi a helyzet a fennmarado 1.5 millios megelolegzo kolcsonnel?

Koszonettel: Tamas

Tisztelt Tamas!

a szocpol "átvitele" elvileg a bank és az államkincstár együttes hizzájárulásával lehetséges, de a gyakorlatban a praxisomban erre még nem láttam példát.

Legjobb tudomásom szerint a határidőben nem teljesitett szocpolnak azt a részét, amelyet nem "teljesitettek" (azaz nem születik meg a 2. gyermek) a bank hitellé alakitja át.

Tisztelettel
dr.Kende Júlia ügyvéd
1039 Budapest, Viziorgona u. 10.
+36 1 2434321
http://www.drkendejulia.eoldal.hu
kende.julia@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • andy 34728 számú kérdése
  • 2009-12-13

Tisztelt ügyvéd Úr!

2006-ban vásároltam egy ingatlant,de a szoc.polt nem vettem igénybe,mert értelmezésem szerint az OTP-ben azt az információt kaptam,hogy nem vehetem igénybe.Kislányom akkor volt 4 éves,és egyedül neveltem.Visszamenőleg igénybe vehetem-e?29 éves vagyok.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt andy!
Tudomásom szerint sajnos nem.
Tisztelettel
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd
4400 Nyíregyháza, Iskola u. 3.
+36 30 289 2889

mail@drszegedi.hu

Közösségi oldal:


  • Erika 34600 számú kérdése
  • 2009-12-02

Tisztelt Válaszadó!

2 éve vásároltunk házat, hitelre, 4 gyermekre járó szocpollal terhelten. Nem tudjuk fizetni a részleteket, ezért valószínűleg elárverezik a házat, a szocpolt pedig vissza kell fizetnünk.
Az a kérdésem, hogy át lehet-e jegyeztetni a szocpolt egy olyan házra, amely tulajdonjogának felét ajándékba kapom? Ha igen, akkor ez úgy is kivitelezhető-e, ha csak 2 gyermek marad velem és az utánuk járó szocpol értékét terhelik-e a házra?

Köszönettel:
R. Erika

Tisztelt Erika!
Igen, megoldható...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Bné Hajni 34565 számú kérdése
  • 2009-11-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2005. novemberében, még egyedülállóként, két gyermekkel vásároltam egy új építésű (51 m2-es, 2 szobás) lakást.
2008-ban férjhez mentem, ebből a házasságomból egy harmadik gyermekem is született.
Immár öten vagyunk a lakásban, ami így már igen kevés hellyel szolgál.

Az egyik kérdésem az, hogy a már felvett szocpolt továbbvihetem-e használt ingatlan vásárlására?
A másik pedig, hogy ha szeretném igénybe venni a harmadik gyermek után járó szocpolt is, milyen követelményeknek kell megfelelnem (a férjem nem oda van bejelentve, ahol jelenleg is lakunk); illetve problémát jelent(het)-e, hogy a férjem saját lakóingatlannal rendelkezik?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Bné Hajni

Tisztelt Kérdező!

Elvileg lehetőség van a szocpol továbbvitelére, azonban annak feltételeiről kizárólag a Magyar Államkincstár munkatársai tudnak Önnek felvilágosítással szolgálni.

A jogintézmény 2009. júliusi eltörlésére figyelemmel a harmadik gyermek után járó szocpol igénybevételére már nincs lehetőség, az esetleges egyéb kedvezményekről szintén a Magyar Államkincstár munkatársai tudnak tájékoztatást adni.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.t-online.hu
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Rebeka 34525 számú kérdése
  • 2009-11-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy azok, akik az előző rendszer fél szocpolját - bővítéshez- igénybe vették, teljesítették, a 10 éves idejük lejárt, de még nincsenek 45 évesek, s ingatlanukat el kellett adniuk - munkahely megszűnések miatt -, albérletben élnek, igénybe vehetnek - e lakáscélú kölcsönök kamattámogatását.
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Rebeka!

elvileg igen, amennyiben erre lehetősége van.


Tisztelettel
dr.Kende Júlia ügyvéd
1039 Budapest, Viziorgona u. 10.
+36 1 2434321
http://www.drkendejulia.eoldal.hu
kende.julia@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Julianna 34512 számú kérdése
  • 2009-11-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2005-ben vettük fel lakásépítési hitelünket és a megelőlegező kölcsönt 2
gyerekre. Ezt követően 2007. elején derült ki, hogy csak lombik program
segítségével születhet gyerekünk. Azt szeretném megkérdezni, amennyiben az
5. alkalommal sem sikerül a lombik program, akkor vissza kell-e fizetnünk
a 2 gyerekre felvett szocpolt, tőkét és kamatokat? Ebbe a helyzetbe
tudtunk nélkül kerültünk, ugyanis a szocpol felvétele idején nem tudtuk,
hogy csak lombik program útján születhet gyerekünk. Mindezt természetesen
dokumentumokkal tudjuk igazolni.
Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Kérdező!

Az ide vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint, ha a gyermekvállalás nem teljesíthető, de jogszabályban meghatározott egészségügyi szolgáltató igazolja, hogy az igénylő házaspár a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelésen a jogszabályban rögzített maximális alkalommal részt vett, vagy a gyermekvállalást azért nem tudta teljesíteni, mert vele szemben az előzőekben hivatkozott kezelés megkezdése előtt, vagy közben jogszabályban meghatározott kizáró egészségügyi ok merült fel, abban az esetben a megelőlegezés ideje alatt az állam által megfizetett ellenszolgáltatásokat nem, hanem kizárólag a megelőlegező kölcsön tőkeösszegét kell visszafizetni feltéve, ha megállapítható, hogy a megelőlegező kölcsönszerződés megkötésének időpontja korábbi, mint a kizáró ok megállapításának első időpontja.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.t-online.hu
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Dafny 34509 számú kérdése
  • 2009-11-25

Kedves dr.Nagy Zoltán!
Mi 2005-ben vásároltunk új építésű házat, amelyre szocpolt vettünk fel:900000 a a meglévő gyermekünkre és 1500000-at második gyerekre megelőlegezve. ami sajnos nem jött össze. Az orvosom szerint kicsi az esélye annak, , hogy szülhetek második gyereket. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor is vissza kell fizetni a megelőlegező kölcsönt? Ismerősöm szerint, ha orvos igazolja a teherbeesés valószínűtlenségét, nem kell visszafizetni. Ez igaz?

Tsztelt Dafny!
Igen ez esetben is vissza kell fizetni, sajnos...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Györgyi 34475 számú kérdése
  • 2009-11-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2005-ben lakásbővitést végeztünk,ehhez banki kölcsönt és szoc.pol-t vettünk igénybe.A házat ezért 10 évre jelzálogositotta az állam.A kölcsön visszafizetése lejárt,szeretném eladni a házat. Kérdésem az,hogy megtehetem-e anélkül,hogy fizetnem kellene a szoc pol miatt, illetve a fennmaradó 5 év jelzálogot átvihetem-e a másik házra?
Köszönettel Györgyi

Tisztelt Györgyi!
Igen, a zálogjog - a szocpol nyomán - átvihető másik ingatlanra.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsolt 34454 számú kérdése
  • 2009-11-23

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Budapesten 2 db társasházi lakást vásároltunk (2001 és 2006 évben) amelyeket el kívánjuk adni, mivel családi ház vásárlását tervezzük Érden. Az első lakás vásárlásánál lakásvásárlási kedvezményt vettünk igénybe 2000-ben, 2002-ben és 2005-ben született gyermekeink után. A kérdésem, hogy eladható-e a lakás a "szocpol" visszafizetése nélkül?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Zsolt

Tisztelt Zsolt! Igen, megvalósítható a terv. Kicsit nehézkes - adminisztratív szempontból - de megoldható, hogy a terhet "tovább vigyék" az újonnan vásárolandó házra.

A két ügyletet - eladás - vétel - a szerződések szintjén is össze kell hangolni, mert csak így lehet az önkormányzat-kincstár hozzájárulásokat beszerezni.
Ha az Irodánk segíthet a lebonyolításban, úgy kérem, hogy keressen bennünket!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 34382 számú kérdése
  • 2009-11-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Felvettünk állami kamattámogatásos hitelt és megelőlegező kölcsönt. A költségvetés 70%-ával el kell számolni, most vettünk lámpát (spot, csillár), de a bank elutasította, azt mondta, hogy nem lehet elszámolni.
Nem értem, ha a csaptelepet, kapcsolót, padlólapot, parkettát el lehet számolni, akkor a lámpát miért nem?
Kérem segítsen!
Köszönettel: Éva

Tisztelt Éva!
Az egyik a lakásnak elválaszhatatlan része, a másik nem....
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gabriella 34341 számú kérdése
  • 2009-11-12

Tisztelt Boros ügyvéd úr!

Kérdésem a fiatalok otthonteremtési támogatásával kapcsolatos. 2005 júliusában vásároltunk lakást, melyhez igénybe vettünk 450.00 ft fot-ot első gyermekünk után. 2006. áprilisában megszületett gyermekünk után ismét igénybe vettük a támogatást, meglévő hitelünkbe írták jóvá az összeget. 2008. októberben harmadik gyermekünk is megszületett, utána is megigényeltük a fot-ot, utána jelenleg még nem került jóváírásra az összeg, de folyamatban van. A kérdésem az lenne, hogy mikor kerül le a tulajdoni lapról az állam javára beegyzett jelzálogjog? Az első időponttól számított 5 év után, vagy az utólsó után? Esetleg folyamatosan törlik az összegek után bejegyzett jogokat? Válaszát köszönöm!
Üdvözlettel: Gabriella

Tisztelt Gabriella! Ha minden alkalommal külön jegyezték be a jelzálogjogot, akkor törölni is úgy fogják, ha nem akkor nem.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal: