Hozzászólások

  • Roland 38341 számú kérdése
  • 2010-12-29

Tisztelt Ügyvédnő / Ügyvéd Úr!

2008 elején vásároltam egy lakást, ehhez egy mélygarázst, a lakást az adásvételi szerződés szerinti 2008 vége átadási időpont helyett sikerült 2009 végén átadniuk, viszont a garázst még a mai napig sem. A mélygarázst még nem fizettem ki, az adásvételi egyébként kötbérről nem rendelkezik. Ezen kivül az autómat a utcán feltörték, összetörték már, amely a garázsban valószínűleg nem fordulhatott volna elő. A lakáson felmerült garanciális problémáknak sem tettek maradéktalanul eleget, sőt semmiféle garanciával kapcsolatos dokumentumot nem adtak át átadáskor. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben érdemes-e valamilyen alapon kártérítési pert indítanom a kivitelező ellen, egyrészt a késés miatt, másrészt pedig az autóban keletkezett károk okán.
Köszönöm.

Tisztelt Roland!

Igen, ezek a körülmények megalapozhatnak egy garanciális és egy kártérítési igényt is egyaránt.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • márta 38331 számú kérdése
  • 2010-12-27

Jó Napot Kívánok olyan helyzetbe estünk amit meg se gondoltunk kötöttünk előszerződést az ingatlanra megállapodtunk a vételárban meg hogy teszünk le előleget és a többit több részletben egyenlítsük ki de a tulajdonos minden héten mást gondolt átutaltunk nekik 800 000 Ft előleget ők át is vették az összeget és mint kiderült ők tovább árulták az ingatlant mert úgy kötöttük meg az előszerződést ,hogy mivel a közelben dolgozunk és ne kelljen napi szinte sokat utazni mivel olyan ingatlant kerestünk amit meg is tudunk vásárolni és a tulajdonosoknak nem volt akadályuk és most kezdötek a próblémák ,hogy végleges szerződést akartunk kötni velük de ők kikötötték ,hogy csak akkor kötnek velünk szerződést ha még több pénzt utalunk nekik de mivel mi csak az ügyvédnél akartunk nekik pénzt átadni nekik ez már nem volt jó és be adta a helyi jegyzőhöz a birtokvédelmi kérelmét és nem tudta megmondani a jegyző asszony milyen birtoksértőt követünk el mivel közöltük ,hogy kiköltözünk a lakásból mihelyt vissza kapjuk a pénzünket de ők nem hajlandóak vissza adni a pénzünket a helyi jegyző meg az ők javukra döntött több embert is megkérdeztünk már és mindenki azt mondta ,hogy ez nem a helyi jegyző hatásköre .Ki jogosult elsőként dönteni ebbe a kérdésbe?

Kedves Márta!

Ez az ügy nem birtokvita, hanem szerződés teljesítési vita. Az előszerződésben írt vételár kikötés mindkét félre vonatkozik. Önök joggal ragaszkodnak ahhoz, hogy ilyen tartalommal kerüljön megkötésre a szerződés, különösen arra tekintettel, hogy a pénzügyi teljesítések is időben megtörténtek. Az elmondottakból az tűnik ki, hogy az előszerződés alapján birtokba is léptek, azaz van jogcíme az ott tartózkodásuknak. Indokolt lenne magát a jegyző határozatát is megtámadni bíróság előtt. Javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot közvetlenül képviseletet ellátó jogi szakemberrel, mert a határidők is fontos szerepet játszanak az ilyen ügyekben.


Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Barbara 38137 számú kérdése
  • 2010-11-25

Tisztelt Ügyvédúr/Ügyvédnő!

A következő kérdéssel fordulnék Önhöz.
Két hete vásároltam egy családi házat egy gazdasági társaságtól. Az ügyvéd
által kötött szerződésben szerepel, hogy az eladó részére a Raiffeisen Bank
Zrt. értékbecslést készített, ami tartalmazta az ingatlan állapotának a
leírását. Úgy állapodtunk meg, hogy amennyiben 6 hónapon belül az
ingatlannak olyan az értékbecslésben nem rögzített hibája merül fel a vevő
érvényesítheti szavatossági jogát. A ház átadását követően derült ki, hogy
a ház nem volt aláfalazva és szigetelve sem a szakvéleményben leírtakkal
ellentétben.
Jelenleg peren kívül szeretnénk megegyezni a társaság képviselőjével, de
erre nem látok sok esélyt.
A konkrét kérdésem az lenne, hogy amennyiben bírósági ügyre kerülne sor
abban az esetben milyen lehetőségeim lehetnének vagy érdemes lenne-e
egyáltalán bírósági útra terelni.
Az aláfalazás és szigetelés kb. 1,5 millió forintba kerülne.

A válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:
Barbara.

Tisztelt Barbara!

mindenképpen javaslom szavatossági igénybejelentéssel élni az eladó felé, hiszen nem csak szerődés ír elő szavatosságot, hanem jogszabály is, ezenfelül kötelező jótállást is.
A jelentkezett problémák feltárásával, illetve a kellékhiány megjelölésével jelentse be igényét az eladó felé, konkrétan azt is megjelölve, mire tart igényt.
Másik megoldás a szeződés megtámadása megtévesztésre hivatkozva, ha a hibáró eladó tudott, tudhatott(nehezebb ezt bizonyítani).
Mindkettőhöz javaslom gyakorló jogász személyes segítségét igénybe venni.

Tisztelettel
dr. Adamik Péter ügyvéd
6800 Hódmezővásárhely, Medgyessy Ferenc. u. 6/c. fsz.6.
+36 30 9747027

adamikpeter@invitel.hu

Közösségi oldal:


  • obilaster 37969 számú kérdése
  • 2010-11-06

Tiszteletem!
Házam 1972ben épült. Akkor a szomszédos telek üresen állt.A lakás azon részére, amely a szomszéd telekre(kb 20 éve építkezett a szomszéd)néz, 1972ben építettek 2db 120x100as ablakot.Mostanra,más dolgokból adódóan, jószomszédi iszonnyá fajultak a dolgok.Kedves szomszédom azzal fenyegetőzik, befalaztatja az ablakokat.Ezt megteheti, vagy a háztól x méterre épít falat,stb.., ami meg gátolja a kilátást?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt obilaster!

Ha az építési engedélynek megfelelően lett annak idején kivitelezve az épület, akkor nem kifogásolhatja azt a szomszéd. Nem tehet olyat, amely akadályozza a kilátást.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@axelero.hu

Közösségi oldal:


  • Petra 37792 számú kérdése
  • 2010-10-18

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
A 37739-es kérdésemre visszatérve annak van értelme hogy egyszerre indítsam meg a büntetőeljárást és a polgári pert Hegedüs S. Tamás vállalkozó ellen csalás vétségében?
mert most is hogy ne kelljen a pénzr visszaadásáról tárgayalnia se a megbeszélt időpontot is lemondta, max az ügyvédjével tudtunk volna beszélni ami semmit nem ér hisz ez már egyértelmü csalás.
És az elzárkózás ilyen téren jár jogi polgáriperes útnál következményekkel?
válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Petra!

A büntetőeljárással nem lesz pénze, vagy csak áttételesen... Lehet egyébként értelme a teljes offenzívának, de ilyen esetekben a jogi képvisleő igénybevétele már sohasem árt...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Petra 37739 számú kérdése
  • 2010-10-10

Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok én önökhöz hogy vásároltunk egy 23 millió forintos házat még tavaly júliusban és vételárelőlegként 7 millió forintot fizettünk be, úgy volt hogy 2009. szeptemberére elkészül a ház, de azóta sincs semmi, mert a vállalkozó csak szórakozik, és már ügyvéd által is fel lett szólítva hogy vagy ház vagy a pénzt adja vissza de nem hajlandó. Ilyenkor lehet-e csalás miatt feljelentést tenni? érdemes-e polgári perre vinni vagy az sokba kerülne? sok idő lenne a polgári per? mert nekem már az otthon sürgős lenne
És a vételárelőleg az mindig visszajár önök szerint is? (mert az ügyvédem azt mondta visszajár)
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Petra!

A vételárelőleg a szerződés megszűnése esetén visszajár, Ön pedig jelen esetben polgári perben követelheti vissza az összeget. Büntetőfeljelentést is tehet pl. csalás miatt, de attól nem lesz pénze...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gábor 37667 számú kérdése
  • 2010-09-30

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Az előző levelemmel kapcsolatban még azt szeretném megkérdezni, hogy az Erste bank lízinge számára a vállalkozó ha aláírta a szándéknyilatkozatot, és a hitel meg is jönne, és ő már ennyiért nem akarja eladni az ingatlant, akkor a szándéknyilatkozattal kötelezhető bármire? és ha perre megy az ügy a lakást vagy a 6,5 millió forint vételárelőleget érdemesebb követelni? és kártérítési igényünk lehet az üzlet akadályoztatása miatt?
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Gábor!

A szándéknyilatkozatnak szerintem már nincs jelentősége, ha van adásvételi szerződés...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gábor 37666 számú kérdése
  • 2010-09-30

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Azzal a kérdéssel fordulok én önökhöz hogy mi 2009-ben aláírtunk egy ingatlanvételi előszerződést 23 millió forintos vételárral. Ezután voltak határidők amelyet sem mi nem tartottunk sem az építtető. Ráadásul ő a normál itong fal helyett is gipszkarton falakat tett. Majd írtunk egy adásvételi szerződést ügyvéd által most áprilisban. Aztán az egyik banknál sikerült lízinghitelt felvennünk, ő a szándéknyilatkozatot be is adta, saját kézírásával aláírva, még májusban. ezután megkaptuk volna a hitelt de ő már ennyiért nem adja a házat mert szerinte az Áfa azóta emelkedett, és a 6,5 millió forint vételárelőlegünket sem hajlandó visszaadni, sőt május óta beszélni se hajlandó velünk, egyszer még a kaput is ránkvágta, beszélni se hajlandó, és 20 hete áll az ügy. Mit lehetne tenni? Válaszukat előre is köszönöm

Tisztelt Gábor!

A szerződés ismerete nélkül ebben a kérdésben nem tudok nyilatkozni. A megállapodást elvileg teljesíteni kellene, az egyoldalú elállás ugyan elképzelhető, de a pontos nyilatkozathoz valóban kellene ismerni a szerződést.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tünde 37608 számú kérdése
  • 2010-09-23

Családi házat szeretnénk vásárolni ami 10 millió ft az ingatlanon van 5 millió ft kölcsön, így jelzáloggal is terhelt. Önerőnk 5 millió a kölcsön fizetését átvállalnák, de ebben a bank nem partner. Ki lehet-e hagyni a bankot és ügyvédnél úgy megkötni a szerződést, hogy a felét kifizetjük a kölcsönt pedig fizetjük mi tovább? A földhivatal vajon így bejegyzi a nevünkre a házat?

Kedves Tünde!

Nem lehet kikerülni a pénzintézetet, ugyanakkor nem értem a magatartásukat, hisz arra is van lehetőség, hogy az önerőből tehermentesítsék az ingatlant, sőt olyan is van, hogy az Önök által felvett 5 millió Ft hitelből tehermentesítik bankközi átutalással úgy, hogy az a pénzintézet, akitől Önök felveszik a hitelt, közvetlenül az eladásra kerülő ingatlan jelzálogjogosulti pénzintézetének utalja a rajta lévő tartozás összegét. A lényeg, hogy a pénzintézet csak tehermentes ingatlan esetén ad Önöknek hitelt. De a tehermentesítésre így is sor kerülhet.


Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsa 37287 számú kérdése
  • 2010-08-16

Tisztelt Ügyvédnő!
Segítségét szeretném kérni: 2003-ban költöztünk új építésű lakásunkba egy társasházban. A parkettás hálószoba az épületből kiugró homlokzatban van - akkor még gyerekszobaként használtuk - egyik sarka az erkéllyel érintkezik, illetve alatta egy oszlop van. A sarok a hideg idő beálltával minden irányban folyamatosan szó szerint vizesedik, állandóan kezelnünk kell, hogy ne penészedjen. Először amikor jeleztük - 2004-ben - a szoba ablakáig kívülről leszigetelték, miután megállapították, hogy nem a fűtési rendszer miatt van. De továbbra is vizesedett, így írásban jeleztük az építő cégnek. 2005. évben leszedték belülről a leheletnyi vakolatot és a kiálló drótokat(!) lecsippentették, újra vakolták. Utolsó levelünk 2005. évben kelt. Sajnos ez után már az ígérgetésekbe belefáradva csak telefonon jeleztük :(, hogy nem változott semmi. Hiába fűtünk, folyamatosan szellőztetünk. Hősugárzóval szoktuk szárítani a vizesedést. A folyamatos ígérgetések ellenére semmit sem tudnak tenni a vizesedés ellen, ezt szóban meg is mondták, nem tudják mitől van. De elmúlt évben a parkettaszegély is el kezdett foltokban feketedni. Tudomásom szerint főfalra 10 év a szavatosság. Kérem tanácsát, értékcsökkenés miatt bírósághoz fordulhatunk-e - érdemes-e ilyen igénnyel fellépni, hiszen a lakás értéke gyakorlatilag 0, így eladhatatlan, és közben fizetjük a magas törlesztőrészleteket. Vagy tud valami mást tanácsolni mit tehetünk?
Köszönöm válaszát előre is: Zsuzsa

Tisztelt Zsuzsa!

Lehet bírósághoz fordulni, azonban véleményem szerint az nem fogja megoldani a problémát, és főleg: a bíróság azt nem fogja megállapítani, hogy "a lakás értéke gyakorlatilag 0". Elviekben legfeljebb egy tényleges értékcsökkenést állapítana meg műszaki szakértő bevonásával, melynek a megfizetésére kötelezné a kivitelezőt, dehát ettől még továbbra is fennmarad a probléma. Jogi úton nem igazán lehet tehát ezt megoldani, tanácsosabb lenne a hiba okának felderítésére és megszüntetésére törekedni továbbra is, és annak költségeit megfizettetni az építővel.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Hajnalka 36772 számú kérdése
  • 2010-06-21

Tisztelt ügyvédnő!
Tértivevényes levet írtam -múlt heti levélváltásunk után-az Euro Queen kft Szhely,Falunagy u. 28/A címére de visszajött,hogy ismeretlen.Jelenleg a Torony,Ipartelep u.4-es címre küldtem el a tértis levelet.Ha erről a címről is visszajön,hogy ismeretlen akkor mi a teendőm a továbbiakban?Írtam a Fogyasztóvédelemnek is.
Tisztelettel:
Takács Hajnalka

Tisztelt Hajnalka!

Egy levelet kell írni a cégbírósághoz, csatolni hozzá a visszaérkező leveleket tértivel és kérni, hogy hivatlaból számolják fel a céget, de ebből Önnek még sem pénze, sem javítása nem lesz. Vagy marad a bírói út, a peres eljárás.


Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
drkocsisrita@forcekft.hu

Közösségi oldal:


  • Anyuci 36769 számú kérdése
  • 2010-06-20

36765 kérdés
Köszönöm gyors válaszát, mi is megrökönyödtünk mikor értesültünk az adásvételről (ami már a tul.lapon is megjelent) és azt is kéri, hogy 8 napon belül adjuk át az ingatlant. Az elszámolást pedig ő úgy képzeli, hogy az általunk kifizetett összeget megtartja használati díjként, tehát a lakást is kéri vissza, meg a pénzünket is megtartaná! (Én meg menjek a híd alá 2 pici gyerekkel??? a kérdés költői...)
Sajnos nincs a nevén más a szóban forgó ingatlanon kívül, így behajtani sem tudjuk a követelésünket, és a korábbi szoc.pol igénylésünket (2,4millió) is elbuknánk, ha mi is elállnánk az adásvételtől, plusz a ráfordított pénzt is...
Ő most aljas módszerekkel próbál elüldözni innen pl. román és ukrán fekete munkásokat költöztetett az egyik emeleti lakásba (használatba vételi sincs arra) akik italoznak, szétdobálják a csikkeket, hangoskodnak, amelyiknek nincs kulcsa, az a kapun mászik át...és a szemetüket egy másik befejezetlen lakásban gyűjtik (pont a konyhánk felett)!
Az önkormányzat 50.000 Ft-ra bírságolta a lakhatási miatt ( eddig mindent az ingatlanra terhelt, gondolom ezt se fogja kifizetni)! Hívtunk már rendőrt, ők is tehetetlenek...
Ön mit tenne ebben a kilátástalan helyzetben?
Köszönettel: Anyuci

Tisztelt Anyuci!

Nehéz kérdés... Én ügyvédi közreműködést javasolnék, legalább egy tanácsadás erejéig, de akár egy esetleges perbeli közreműködésre is. Az adásvételi szerződés és a történések pontos ismerete mindenképpen szükséges lenne a korrekt válaszhoz.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anyuci 36765 számú kérdése
  • 2010-06-20

Tisztelt Ügyvédúr/hölgy!

A következő kérdésem lenne: 5 éve írtunk alá adásvételi szerződést (tul.jog fenntartással) a férjemmel egy új építésű tház egyik lakására. Kb. a felét akkor kifizettük, be is költözhettünk, majd a banki hitel intézése során perfeljegyzés került az ingatlanra (a tház megalakulás folyamatban) így az egész hrsz-re került, a bank pedig azóta sem folyósít emiatt (a hitelkérelmünket jóváhagyta)! Közben az eladónk már többször próbált elállni az adásvételtől, használati díjat követelni, merthogy mi nem fizetünk. De hát ő pereskedik a testvérével (közösen építtetők)! Mi nem tehetünk róla, így mi szeretnénk ezt a lakást, egy csomó pénzt költöttünk rá azóta!
Tavaly a földhivatal kérte a tulajdoni hányadunk módosítását a teljes ingatlanra vonatkozóan (mert eredetileg a tházi albetétre vonatkozott), melyet az ügyvédünk meg is csinált, mi aláírtuk, de az eladónk kitolásból nem volt hajlandó! Így a Földhivatal törölt minket a tul.lapról. (ezt mi megtámadtuk, ez még folyamatban) Eladónk a helyzetet kihasználva 2 hónapja értékesítette a lakást a lányának! Megteheti ezt, úgy hogy mi a felét már kifizettük és van egy élő adásvételink???
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Anyuci!

Nem, de ha megteszi, akkor az a minimum, hogy el kell számolniuk egymással, bár éppenséggel még a büntetőjogi érintettségét sem zárnám ki.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Hajnalka 36664 számú kérdése
  • 2010-06-10

Köszönöm válaszát,leírnám a cég adatait.
Az építettő akitől vettük a házat Euro-Queen Kft,Szombathely Ariadné u.8. Adószáma:12970742-2-18,cégjegyzékszám:18-09-105348,Marton Géza és Marton Zoltán ügyvezetők.
Sajnos nem kaptunk tőlük garanciajegyet emiatt nem tudom kik voltak azok a szakemberek akik a házon dolgoztak.Marton úréktól pedig 1,5éve csak ígérgetést kapok.Köszönöm ismételt segítségét.

Tisztelt Hajnalka!

A cég a cégkivonat szerint él, nem szűnt meg (ettől függetlenül lehet hogy nem működik, de van),nincs felszámolás alatt. A székhelye:Szh,Falunagy u.28/A. Fióktelepe: Torony, Ipartelep u.4. Még egyszer meg kellene próbálni e két címre írni tértis levelet. Az ügyvezető Palkó Csaba, aki tag is. Marton Zoltán nem ügyvezető, csak tag, akinek vagyoni részesedésére a Rendőrkapitányság büntető ügy miatt lefoglalást eszközölt. Ez rajta van a cégkivonaton. Marton Géza bent sincsen a cégben.


Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
drkocsisrita@forcekft.hu

Közösségi oldal:


  • Hajnalka 36660 számú kérdése
  • 2010-06-09

Tisztelt ügyvédnő!
2007.aug.-ban vásároltunk egy új építésű házat.Ez egy társasház egyik háza telekkel.Az építetőtől -tőle vettük-többszöri telefonos beszélgetés és tértivevényes levél kapcsán kértük a burkolat helyrehozatalát mert az annyira megsüllyedt-csatornaösszekötéseknél-hogy az balesetveszélyes.A tértivevényes levelet átvették,de válasz az volt a cég megszünt.Ilyen esetben hova fordulhatnék a hiba helyrehozatala miatt?Kit terhel a felelősség?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hajnalka!
Megnézem, valóban így van-e, írja meg a cég nevét, székhelyét, ill. ha van Önnél vmi amin van adószám, köszönöm! Ez a cég volt a kivitelező? Velük kötötték az adásvételi szerződést?



Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
drkocsisrita@forcekft.hu

Közösségi oldal: