Hozzászólások

  • Gabriella 38243 számú kérdése
  • 2010-12-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Értesítést kaptam, hogy a Földhivatal a szomszédom kérésére felülvizsgálja a 36 évvel ezelőtt megállapított telekhatárt (amelyben azóta semmiféle változás, határozat nem született).
Megdöbbentem, hiszen a földhivatalokról szóló törvény 61/A §-át itt, külföldön, interneten elolvastam és én úgy értelmezem, hogy mivel akkor határozat született a telekhatárról és a méretekről, azt ennyi idő után felülbírálni nem lehet. "ingatlan-nyilvántartási eljárásban nincs helye újrafelvételi eljárásnak".
Vagy ezt figyelmen kívül lehet hagyni és egész életében zaklatni lehet ilyesmivel a szomszédot? Megjegyzem, háborítatlanul használtuk a saját területünket 36 éven át, a tulajdonostársak cserélődtek ugyan, de fel sem merült ilyesmi senki szomszéd részéről eddig.
Soha nem juthat nyugvópontra valami, ha a szomszéd ennyire ráér?

Tisztelt Gabriella!

Elvileg nem kizárt a szomszéd törekvésének jogossága, de nem tudom, hogy a jelenlegi helyzet hová vezet, lehet, hogy egyértelmű elutasításhoz...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csilla 38128 számú kérdése
  • 2010-11-24

Tisztlet Hölgyem/ Uram!

2009 novemberében vásároltunk egy építési telket. a szerődés szerint 2010 májusára el kellett volna készíteni a telek beruházójának a gázvezetés rendszert, a víz-csatorna rendszert illetve az utat és a közvilágítást. Ebből a mia napig nem készült el semmi. Ami előrelépésként elmondható, hogy a gáz tervek emgedélyeztetése folyamatban van, illetve a csatorna rendszer talán lassan szintén engedélyeztetésre kerül. Nincs gázunk , palackos gázzal fűtünk amit némiképpen kompenzélnak. Út és a közvilágítás még csak igéret szintjén sem létezik. A telek beruházója elismeri, miszerint 1,5M Ft-ot kellen visszaadni ami Mi a megvalósulás ütemében fizetnénk vissza számára. Csak igérgeti az összeg visszafizetését. Telnek a hetek, hónapok. Szeretném megkérdezni, milyen lehetőségeink vannak.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Csilla!

Ha nem tudnak / tudtak dűlőre jutni, csak í bírósági út a következő.


Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+36 96 618628 begin_of_the_skype_highlighting              +36 96 618628      end_of_the_skype_highlighting;

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Judit 38109 számú kérdése
  • 2010-11-23

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretném a segítségét kérni.1998.Áprilisában vásároltunk egy ingatlant a férjemmel Polgáron,melynek a teljes eladási vételárát kifizettük. Az adás vételi szerződésében az eladók vállalták azt,hogy az ingatlant terhelt jelzálogot(650 000 Ft)átíratják az ők által vásárolt ingatlanra.Ez a mai napig nem történt meg.Az adás vételi szerződést kötött ügyvéd nem csinál semmit ez ügyben.Mi már fordultunk a rendőrséghez is de ők nem tudnak ellenük tenni semmit ,azzal utasítottak el minket,hogy mi nem szenvedtünk anyagi kárt mivel az ingatlant átadták számunkra ,és mi be is költöztünk.Többszöri alkalommal is megkerestük őket,de ők nem hajlandóak rendezni az általunk vásárolt ingatlanról a jelzálogot.1998 óta pedig erre az ingatlanra történt jelzálogjog bejegyzés valamilyen parkolói cég által,ami természetesen még mindig terheli az ingatlant.
Ha tud segítsen,hogy mihez kezdjünk.Lehet őket perelni? Vagy mit lehetne kezdeni,hogy az ingatlan végre a mi tulajdonunkba kerüljön papíron is?
Válaszát és segítségét előre is megköszönném.

Judit!

Tisztelt Kérdező!

Ahhoz, hogy kérdésére választ tudjak adni és a jogi eljárások lehetőségéről tájékoztatni tudjam, mindenképpen ismernem kellene az adásvételi szerződés valamennyi pontját, illetőleg az is fontos körülmény lehet, hogy a bejegyzett jelzálogjogot biztosította-e elidegenítési és terhelési tilalom.

Amennyiben az iratok áttekintése és egy esetleges konzultáció kapcsán irodám szolgáltatásaira igényt tart, úgy az alábbi elérhetőségek bármelyikén szívesen állok rendelkezésére.


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsai@racsaidr.hu

Közösségi oldal:


  • Imre 38088 számú kérdése
  • 2010-11-21

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy Kecskeméten a Szolnoki hegyben 1993-ban közös osztatlan tulajdont vettem, 1700m"-ert, ami gazdasági zónába tartozik. Az össz terület 5500m" melynek 9 tulajdonosa van. Beépíthetősége 10% lenne, csak az a gond, hogy a területeik beépítettsége több mint 20-40% (lakóház, melléképület, garázs). Ez végett nem tudok építkezni, mert nem kapok új helyrajzi számot.
Ilyenkor mi a teendő?
Az ügyvéd küld a földkimérőhöz, onnan az építésügyre onnan a földhivatalhoz, onnan meg tovább. Igy nem tudom kinek kell a helyrajzi számot intézni.

Tisztelt Imre!

Ennek az összetett eljárásnak az eredménye lesz majd az, hogy megkapja az önálló helyrajzi számot a földhivataltól. Ebben az eljárásban van feladata a földmérőnek és az ügyvédnek, továbbá el fog járni az építésügyi hatóság és a földhivatal is. Sajnos ezt végig kell csinálni...

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 38001 számú kérdése
  • 2010-11-09

Férjem szülei meghaltak ingatlanjukból 1/3-ad részt örökölt. Egyik testvére benne lakik a lakásban másik testvére 1/3 rész örökös de ők ketten azt akarják elérni h férjem ne jusson örökrészéhez ezért próbálnak egymás javára ide oda lemondogatni azért hogy a bent lakó testvér soha ne fizesse ki a férjemet. Mit tud a férjem tenni ennek megakadályozására és milyen úton illetve mennyi időn belül juthat örök részéhez? Mennyi időt kell várni ha kell egyáltalán hogy örökrészéhez jusson akár peres úton is illetve a hagyatéki tárgyalástól számítva mennyi időn belül fordulhatunk bírósághoz?

Tisztelt Kérdező!

Figyelemmel arra, hogy az Ön által leírtakból a tényállás nem állapítható meg, ezért általánosságban arról tudom tájékoztatni, hogy az eljáró önkormányzat és közjegyző munkaterhétől függ, hogy mikor kerül sor a hagyaték átadására. Amennyiben a hagyatékot érintően az örökösök között vita van, úgy a közjegyző ideiglenes hatállyal adja át a hagyatékot, azzal, hogy az erről rendelkező végzés kézbesítésétől számított 30 napon belül lehet peres eljárás keretein belül az esetleges igényeket érvényesíteni.


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsai@racsaidr.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsa 37996 számú kérdése
  • 2010-11-09

Tisztelt Cím!

2009. aug-ban halt meg az illető, akinek holtig tartó haszonélvezeti joga volt a házon.
Eladásra kerül a ház. A kérdésem az, hogy ez a haszonélvezeti jog automatikusan törlődik-e, vagy nekem kell kérvényezni.
Szíves válaszát előre is köszönöm.
Zsuzsa

Tisztelt Zsuzsa!

Önnek kell kezdeményezni a haszonélvezet törlését, az eredeti, vagy hiteles másolatú halotti anyakönyvi kivonat becsatolása mellett. A földhivatali eljárásban ügyvédkényszer van, tehát Önnek a törlési kérelemhez ügyvédi képviseletet kell igénybe vennie.


Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Hajni 37957 számú kérdése
  • 2010-11-04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Már több kérdésemre is válaszolt, de most felmerült még egy pár kérdés. Az egyik: ha férjemmel veszünk egy házat, de több részletben fogjuk a tulajdonosnak kifizetni a vételárat, mikortól vagyunk kötelesek az illetéket megfizetni?
Több helyen olvastam, hogy a szerződés kötés napján, de ez melyik napot jelenti: már egy előszerződés is ennek számít, vagy az a dátum a lényeges, amikor az utolsó részletet is kifizetjük, és a nevünkre kerül az ingatlan. És mennyi idő áll rendelkezésünkre, hogy kifizessük az illetéket? Ha el tudjuk adni a lakást, amiben jelenleg élünk, akkor az illeték különbözetet hogyan tudjuk érvényesíteni? A házat 16 millió Ft-ért vesszük, a lakást pedig szeretnénk 9 millió Ft-ért eladni. A különbözetet vissza tudjuk majd igényelni? Ha előszerződést kötünk, mikor kifizetjük az első részletet, akkor keletkezik már illeték? Vagy ez csak a végleges szerződéskor jelentkezik? Egy ügyvéd a vételár hány százalékáért szokott szerződést írni? Tehát ennek milyen költsége lehet ránk nézve? Ezzel arra akarok rákérdezni, hogy érdemes-e egy előszerződés és egy tényleges szerződéskötésért is ügyvédhez menni?

Előre is köszönöm a válaszait!

Üdvözlettel: Hajnalka

Tisztelt Kérdező!

Visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség a szerződés megkötése napján keletkezik, a vételár kifizetésének ütemezése az illetékfizetési kötelezettséget nem befolyásolja.

Helyesek tehát az Ön által megszerzett információk, azzal a korrekcióval, hogy az előszerződés nem keletkeztet illetékfizetési kötelezettséget, ahogyan azt a fentiekben is írtam, a végleges adásvételi szerződés dátuma az, ami az illetékfizetési kötelezettség szempontjából jelentőséggel bír.

Arra vonatkozóan, hogy mikor kell az illetéket megfizetniük, nyilvánvalóan válaszolni nem tudok, hiszen ez az illetékhivatal munkaterhétől függ, bár az utóbbi hónapok tapasztalata alapján nem ritkán előfordult az is, hogy a szerződés aláírását követő hónapban már megérkezett az illetékkiszabó határozat, amellyel szemben fellebbezésnek van helye, majd a határozat jogerőre emelkedését követően a határozatban rögzített időn belül kell eleget tenni az illetékfizetési kötelezettségnek.

Az eladott és vett lakás után fizetendő illetékkedvezmény abban az esetben érvényes, ha a magánszemély vevő a másik lakás tulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül adja el. Ez esetben természetesen lehetőség van a már befizetett illeték visszatérítésére.

Végezetül tájékoztatom, hogy a szerződésekkel kapcsolatos ügyvédi munkadíj általában a szerződéssel érintett érték 1%-a + áfa azzal, hogy az előszerződés érvényességének nem kritériuma az ügyvédi ellenjegyzés, azonban a végleges adásvételi szerződésben rögzített tulajdonszerzés földhivatali átvezetése csak ügyvédi ellenjegyzéssel lehetséges, vagyis ez utóbbi kapcsán az ügyvéd vagy közjegyző igénybevétele elkerülhetetlen.


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsai@racsaidr.hu

Közösségi oldal:


  • Gátiné Tünde 37944 számú kérdése
  • 2010-11-03

Tisztelt cím!
Ingatlan tulajdonjoggal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.2002 szept-ben vásároltunk párommal közös házat Hajdúszováton,3200000ft-ért.1/1 arányban a férjem nevére került adózási megfontolásból./ügyvédi tanácsra/2003-ban összeházasodtunk,azóta is fennáll házastársi kapcsolatunk.Szeretnénk,ha 1/2-1/2 arányra változna a tulajdonhányad.A kérdés az,hogy lehet ezt a legegyszerűbben,anyagilag nem megterhelően megtenni?!Az ingatlan mostani értéke a mérvadó?Köszönöm válaszát,Tisztelettel Gátiné Tünde

Tisztelt Kérdező!


A leírtak alapján Ön az ingatlan 1/2 tulajdoni illetőségének ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonosának minősül. Ennek megfelelően az Ön tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartásba történő bevezetésére természetesen lehetőség van egy tulajdonjogot rendező okirat keretében, amelynek során a férje elismeri az ingatlan közös vagyoni jellegét.
Egy ilyen okirat az okiratszerkesztés költségén túl anyagi megterhelést – főszabály szerint – nem jelent, hiszen vagyonszerzésre ez esetben tulajdonképpen nem kerül sor, pusztán az ingatlan-nyilvántartási állapot valóságnak megfelelő rendezése történik, bár szükséges e körben megjegyeznem, hogy az illetékhivatal álláspontja ezen kérdés megítélése kapcsán korántsem egységes.



Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsai@racsaidr.hu

Közösségi oldal:


  • wolfné gyarmati andrea 37909 számú kérdése
  • 2010-10-29

Tisztelt Ügyvéd Nő ill. Ügyvéd Úr!

Édesapám után örököltem egy zalacsányi telek 8/20-ad részét, (2/20-ad bátyámé és másik fél édesanyámé).
Most én értékesítem, ingatlanos segítségével.
A pontos hrsz. szám 242/2. mégsem tudják így kikeresni, ill. nem tud betekinteni az ingatlanos, pedig van hozzáférése.
Kérdésem: Mi lehet az oka?A
hrsz szám pontos, valós, papírunk, ill. tulajdoni lap van róla.
Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm.
Wolfné Andrea

Tisztelt wolfné gyarmati andrea!


Nem tudom, a földhivatalban - bármelyikben - kellene érdeklődni, ha legalább pontos címet is tudnak.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • János 37890 számú kérdése
  • 2010-10-27

Tisztelt Ügyvédúr!

2001-ben vásároltam az ingatlanomat. Tulajdonosként bekerültünk a földhivatalba, hitelt szerettünk volna felvenni, és most derült ki, hogy a tulajdoni lapon a helyrajzi számunk a szomszéd telekre szól. A földhivatalban belátták, hogy ők ezt rontották el 45 évvel ezelőtt, és azt mondták, hogy a jogi szabályok miatt nem fogják ezt megváltoztatni. Közölték velem, hogy a szomszéd tulajdonossal egy ügyvéd előtt írt papírral helyre állítják a problémát! A probléma az, hogy a szomszédban a tulajdonos meghalt. A fél házra már megvan az örökös, a másik fél házra ma volt a hagyatéki tárgyalás, ahol a felek nem egyeztek meg, és évekig tartó pereskedések, viták várhatóak, ezért a ház másik felére nincs tulajdonos, így sajnos az ügyvéd előtt nem tudunk papírt írni, a földhivatal nem állítja helyre a problémát, és én sem tudok hitelt sem felvenni, se a házat eladni!
Azt szeretném kérdezni öntől, hogy milyen jogi lehetőségeink vannak, hogy a földhivatal helyre tegye az állapotot, és ne kelljen nekünk erre éveket várni, mert ez egyáltalán nem az én hibám, hogy a földhivatal nem írja ezt át, és sajnos mégis nekem van a legnagyobb problémám belőle!? Mit lehet tenni, kihez forduljak?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt János!

Nem könnyű helyzet, a rendelkezésre álló okiratok ismerete nélkül nem tudok semmit ajánlani...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gizi 37699 számú kérdése
  • 2010-10-05

T.Ügyvéd úr!

Érdeklődnék,hogy a szülő után örökölt ingatlan kb 14millió értékben úgy tudom nincs öröklési illeték,de átírási költség az van? Testvéremmel együtt vagyunk örökösök.Kb milyen összeg várható számunkra költségként,mint egyenesági örökösök.
Várom válaszát.

Tisztelt Gizi!

Az átírási költség (földhivatali eljárási díj) 6.600 Ft ingatlanonként, ezt az örökösnek is meg kell fizetnie.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Roland 37679 számú kérdése
  • 2010-10-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az lenne a kérdésem,hogy a húgommal örököltünk Budapesten több ingatlant, és most ki jött ,hogy fizessek 19800Ft-ot a földhivatalnak,de a húgomnak nem jött a kérdés mit jelent az a mondat"Ha az ingatlanon több személy szerez jogot, illetve válik jogosulttá, a feleket egyetemleges díjfizetési kötelezettség terheli."
Most csak nekem kell ezt az összeget fizetni ,vagy neki is majd jön a levél?
Válaszát előre is köszönöm:Roland

Tisztelt Roland!

Három ingatlan örökléséhez kapcsolódik a díjfizetés, amelyet közösen kell megfizetniük.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kovács 37638 számú kérdése
  • 2010-09-27

Az élettársam közel 10 éve nekem ajándékozott egy ingatlant. Sajnos, nemrég meghalt az élettársam, és az eddig nem is látott gyerekei követelték tőlem az ajándékozási szerződést. Mivel még nem voltam a közjegyzőnél, és így nem is volt hagyatéki végzés, ezért nem adtam oda nekik.
A közjegyzőnél derült ki, hogy ők már megszerezték az ajándékozási szerződés másolatát.
Azt nem értem, hogy ha nem volt még meg a hagyatéki végzés, és az ingatlan az én kizárólagos tulajdonomban van, akkor hogyan tudták megszerezni az ajándékozási szerződés másolatát? Milyen jogállamban élünk?

Tisztelt Cím!

Egyrészt a földhivataltól, másrészt a közjegyzőtől szerezhették meg a másolatot. A közjegyzői eljárásban részt vehetnek a gyermekek, mint törvényes örökösök, és ezért az eljárásban szereplő iratokról másolatot kérhetnek. De az érdekeltség igazolása esetén a földhivataltól is kikérhetik a másolatot.

Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Péter 37427 számú kérdése
  • 2010-08-31

Tisztelt Ügyvédnő!

Azt szeretném megkérdezni hogy egy adott telken a tul.-i lapon perindítás tényének feljegyzése megakadályozza- e a telekalakítást- telekhatár rendezést. A per tulajdonjog megállapítására vonatkozik.
Másik kérdésem hogy egy 2006 ban záradékolt változási vázrajz alapján kívánnak megosztást végezni. Az 2010 ben életbe lépett törvény alapján épületet (még nincs kész) a változási vázrajzon fel kell tüntetni. Ezen a régi rajzon ez még nem szerepel. Kötelesek -e feltüntetni az ingatlant 2010 ben- de a régi rajz alapján beadott telekmegosztás esetén.

Segítő válaszát előre is köszönöm

Kovács Péter

Tisztelt Péter!
A perfeljegyzés önmagában nem akadályozza meg az ingatlan megosztását. Az épületet pedig akkor kell feltűntetni, ha az ingatlanra van jogerős használatbavételi engedély.



Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • afemini 37414 számú kérdése
  • 2010-08-30

isztelt Ügyvédnő!

Nagyapám kb. 50 évvel ezelőtt vásárolt ingatlana, vagyis a házat szegélyező telehatár földhivatali bejegyzése nem a tényleges, kerítéssel bekerített határvonalat ismeri. Nagyapám 1992-ben elhalálozott, s az édesapám 2009-ben elhalálozott testvére után örökli az ingatlant. A mai napon a szomszéd bejelentése alapján bizonyos részre -tulajdoni joggal érvelve - igényt tart. Lehetséges-e, hogy ennyi idő után a számunkra ismeretlen, az ő elmondása szerint és a földhivatal bejegyzése szerinti telekhatár az érvényes? Jelentős mértékben változik a telek értéke, mert a zsákutca végén elhelyezkedő telek egyetlen kapubejárójának -ami az autó bejutását a telekre - elvenné. Mindössze gyalogosan lehetne az ingatlant megközelíteni.
Válaszukat köszönöm!

Tisztelt afemini!

Elvileg nem kizárt, hogy jogos a szomszéd igénye, de ennél többet ennyi info alapján nem lehet mondani.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: