Hozzászólások

  • István 38286 számú kérdése
  • 2010-12-16

Tisztelt ügyvéd Úr!
Talán én nem jól írtam az volt a kérdés,hogy az özvegyi jog átruházható e a nagybácsira és ő intézkedhet e az özvegyi jog címén.Ez az egyik kérdés a másik,hogy,ha a húgom meg én egy lakrészt örököltünk az anyám után akkor lehetséges e az hogy a húgom részének az özvegyi jogáról lemondott az enyémről pedig nem megosztható e az özvegyi jog kétfelé ha egy ingatlanról van szó?
Köszönettel
István

Tisztelt István!

Az özvegyi jog nem ruházható át. A részleges lemondás lehetséges.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mariann 38267 számú kérdése
  • 2010-12-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha egy ingatlannak 2 tulajdonosa van (1/2-1/2 arányban), és az egyik tulajdonos szeretné eladni a tulajdoni részét, ahhoz a másik tulajdonosnak is hozzá kell járulnia? Vagy mehet az eladás az ő beleegyezése nélkül is?

Köszönettel: Mariann

Kedves Mariann!

Hozzá kell járulnia, sőt elővásárlási joga van a másik tulajdoni hányadára. Ebben nyilatkozatatni is kell a tulajdonostársat, hogy nem kíván élni az elővásárlási jogával. E nélkül a földhivatalnál nem vezetik át a tulajdonjogot.


Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • D.Andrea 38244 számú kérdése
  • 2010-12-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjem tulajdonában volt már házasságkötésünk előtt az az ingatlan amiben éltünk. Ennek az ingatlannak most én leszek a haszonélvezője, ő pedig marad a tulajdonosa. Azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben ő tesz egy öröklési nyilatkozatot arról, hogy az ingatlan tulajdonosa én leszek az ő halála után, ezt a nyilatkozatot visszavonhatja úgy, mint pl. egy végrendeletet?

Üdvözlettel
Andrea

Kedves D.Andrea!

Igen, bármikor visszavonhatja, ugyanis a nyilatkozatot is végrendelti formában tudja érvényesen megtenni.


Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 38238 számú kérdése
  • 2010-12-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő kérdésem lenne a haszonélvezeti joggal kapcsolatban.
Életjáradéki szerződéssel lett meg az ingatlanom, ahol jelenleg is lakok. Amíg élt az életjáradéki szerződés sajnos olyan helyzetbe kerültem, hogy nem tudtam fizetni a megállapított életjáradékot, így az apám segített, de ragaszkodott egy megállapodáshoz, ami által az ő haszonélvezeti jogát bejegyezték. Konkrétan 31.000 Ft-ról volt szó. Már több, mint 7 éve lakok a lakásban - a szerződő fél elhunyt - amit épp most kellett felújítanom. 7 évvel ezelőtt annyit segített még az apám, hogy a lakást kifestette, a fürdőszobát kicsempéztette, valamint a megvett bútorok szállítását fizette ki. De ennél többet nem. Olvastam az interneten, hogy a haszonélvezőnek is viselnie kell a közterheket. Most jelenleg azzal fenyeget, hogy a garzon lakásban akar dolgozni és hogy kitesz a lakásomból. Azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben ő a 7 év alatt semmilyen költséget nem fizetett - se közös költésget, se villany- és gázszámlát, se a nyílászárók cseréjébe, se a bútorok megvásárlásába nem segített be - a jelenlegi felújításba se segít anyagilag - csőtőrés volt, valamint az egész lakásba a villanyhálózatot ki kellett cserélni, így a felújítás során az egész fürdőszobát újra kellett csempézni, a vízvezetékeket is ki kellett cserélni, a konyhát is teljes mértékben fel kellett újítani, valamint az egész lakást ki kell festeni - akkor a haszonélvezeti jogot gyakorolhatja-e még az ingatlanon vagy sem? Illetve le lehet-e vetetni esetleg, amennyiben ő nem járul hozzá?
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel,
Anna

Tisztelt Anna!

A haszonélvezeti jog csak az Ő hozzájárulásával szüntethető meg.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ANNA 38223 számú kérdése
  • 2010-12-06

Tisztelt Ugyved Ur!

Eloszor is elnezest az ekezetek hianyaert, de sajnos ezen laptopon ekezetes betuk nincsenek.
Haszon elvezeti joggal kapcsolatban lenne 1-2 kerdesem.
2001-ben eladtuk elozo lakasunkat es vettunk egy ujat. En ekkor 20 eves, az ocsem pedig kiskoru volt. Edesanyam, hogy megkimeljen minket az orokosodesi adotol, az ocsemet es engem jelolt meg tulajdonoskent 50%-50%-ban, neki pedig holtig tarto haszonelvezeti joga van a lakason. Mivel ez a szuloi hazam es sajnos meg nem volt arra lehetosegem, hogy sajat ingatlant vegyek, mindenem a lakasban (a szobamban) van. Elolvastam a haszonelvezeti jogrol sok mindent, de vannak dolgok, amik meg mindig homalyosak. Edesanyam a baratjaval lassan 3 eve kint dolgozik Angliaban es iden nyaron az ocsemet, a kedvesemet es engem is kicsabitottak, hogy itt milyen jo. Mivel a baratom es en keptelenk voltunk egyutt elni veluk, szetkoltoztunk (marmint itt Angliaban). Az anyukam es a baratja meg az ocsem egyutt elnek es egyutt is szoktak hazamenni szabadsagra. Igy tortent ez a nyaron is. Az edesanyam a nyaron feltetetett egy heveder zarat a bejarati ajtora, melynek nagy nehezen megkaptam a kulcsat. Sajnos a viszony idekint koztunk nem javult, sot en szerintem rosszabb lett. Valoszinuleg januarban is haza fognak menni szabadsagra es felek, hogy az anyukam kirakja a laksbol a dolgaimat es arra megyek haza, hogy esetleg nem tudok bemenni a lakasba, a szobam pedig ures lesz. Tudom, hogy amig neki haszonelvezeti joga van a lakason en ugymond nem birtokolhatom a lakast, de joga van neki ahhoz hogy kitegyen engem onnan a dolgaimmal egyutt, foleg a hatam mogott a tudtom nelkul es arra menjek haza, hogy nincs hova mennem? Ha anyukam megbetegszik es a baratja kot vele egy eltartasi szerzodest (edesanyam idosebb 10 evvel a baratjanal), a halala utan raszallhat a haszonelvezeti jog, vagy valamilyen uton modon raruhazhatja? Olvastam arrol is, hogy a haszonelvezonek kell alnia a lakas kozterheit. Mi tortenik, ha nem tudja, vagy nem akarja fizetni mondjuk a rezsit meg a kozos koltseget? Eluszik a lakasunk, vagy minket terhel az o adossaga, mikor o fog benne lakni majd oregsegere? Jogom van kirakni, kitiltani a laksbol a baratjat?, aki nagyon szeret ingyen elo lenni es beleszolni olyan dolgokba amihez semmi koze. Az edesanyammal beszelni nem nagyon tudok mar, mert a baratja szo szerint a nap 24 orajaban vele van a 2ev alatt amig csak ketten voltak kint, az anyam teljesen atszellemult. A munkahelyen is egy gepen dolgoznak. Ejjel nappal tele tomi az edesanyam fejet marhasagokkal es az anyam neki hisz es nem a sajat gyerekenek. Barkinek meselem a storyt, mindenki azt mondja, hogy lehet ilyen egy anya a sajat gyerekevel es hogyan kepes egyutt lenni egy olyan emberrel, aki szetszed egy csaladot.
Segitseget elore is nagyon szepen koszonom.

Tisztelettel Anna

Tisztelt ANNA!


Azt jól tudja, hogy a haszonélvezeti jog miatt az ingatlant jelenleg nem birtokolhatjs és használhatja. Az ingóságok kapcsán azonban az édesanyja nem jogosult azt kirakni a lakásból, vagy elidegeníteni, ezzel kapcsolatban akár büntetőjogi felelőssége is felmerülhet. A haszonélvezeti jog semmilyen jogcímen nem ruházható át, az a jogosult halálával megszűnik!
A költségviselés kapcsán leírtak sajnos valós problémák lehetnek, ha esetleg Ön megfizeti a haszonélvező helyett valamelyik költséget, akkor annak megtérítése iránt akár pert is indíthat.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • János 38221 számú kérdése
  • 2010-12-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!!

2004-ben örököltem egy házat. Az egész ház tulajdonosa én vagyok, a haszonélvező édesanyám. A két nővérem lemondott a rájuk eső részről közjegyző előtt. Édesanyámmal azóta megromlott a viszonyom. Sokat mondja, hogy ki akar tenni a házból, a feleségemmel együtt! Meg valamilyen papírt aláirattat a két nővéremmel, hogy mi elhagyhassuk a házat! Azt szeretném megkérdezni, hogy tényleg kirakhat e a házból? Ha igen, akkor mit lehet tenni ellene, hogy ne tegye meg??
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Kérdező!

Édesanyja - haszonélvezeti jogánál fogva - az Ön tulajdonában álló ingatlant birtokában tarthatja, használhatja és hasznait szedheti, míg Ön, mint tulajdonos a birtoklás, használat és hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben édesanyja e jogokkal nem él, vagyis lényegében a haszonélvezeti jog jogosultját „elsőbbség” illeti meg a tulajdonossal szemben, azzal azonban, hogy ez természetesen nem jelenti azt, hogy a haszonélvező e jogokkal visszaélhet.

Figyelemmel arra, hogy nővéreinek sem tulajdonjoga, sem haszonélvezeti joga nincs az ingatlanon, így az ő hozzájárulásuknak semmiféle jelentősége nem lehet.

Fontos szabály, hogyha a tulajdonos a dolgot a haszonélvező engedélye alapján birtokolja és használja, az engedély nem jelenti egyben azt is, hogy a haszonélvező e jogának gyakorlásával felhagyott. A haszonélvezet tárgyának használatra történt ideiglenes átengedése a haszonélvező jogát nem szünteti meg, ezért a haszonélvező bármikor követelheti a haszonélvezet tárgyának birtokába és használatába történő visszaadását.


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsai@racsaidr.hu

Közösségi oldal:


  • Eszter 38219 számú kérdése
  • 2010-12-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném eladni a nevemen lévő lakást, melynek én vagyok kizárólagos tulajdonosa, viszont szüleimet közösen illető holtig tartó haszonélvezeti jog van rajta.Egyikük lemondana a jogról, másikuk viszont nem. Mit lehet tenni ebben az esetben?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Eszter!

A haszonélvezeti jog csak a jogosult hozzájárulásával szűnhet meg, így Ön csak haszonélvezettel terhelten tudja eladni a lakást, ami nyilvánvalóan mélyen piaci ár alatti eladást tesz lehetővé.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 38193 számú kérdése
  • 2010-12-02

Tisztelt Ügyvédnő!
Előző 38168 kérdésemre adott válaszát köszönöm! Az az újabb kérdésem, hogy a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan esetében -- még ha az csak az 1/2-ed részére van is a sógorom kérhet végrehajtási eljárást, ha nem tudjuk kifizetni az Ő részét, azt hittem a holtig tartó haszonélvezeti jog mentesíti azt akinek a haszonélvezete van és mentesíti az ingatlant bármilyen terhelésétől, vagy kötelező eladástól amíg a haszonélvező él. Tisztelettel: Erzsébet

Tisztelt Erzsébet!

Amennyiben Önök sógorával akként egyeznek meg, hogy magukhoz váltják az ő tulajdoni hányadát, illetőleg ha egy esetleges per során a bíróság Önöket erre kötelezné, azonban a megváltási árat mégsem fizetnék ki, akkor sógora kérhetne végrehajtási eljárást, és az Ön haszonélvezeti joga utáni rangsorban azt be is jegyeznék az ingatlan-nyilvántartásba. A végrehajtási eljárás során, amennyiben lenne egy eredményes árverés, akkor végsősoron férje 1/2 hányadát még akár el is árverezhetnék, de úgy, hogy az Ön haszonélvezeti jogával az terhelt maradna, azaz Ön tovább élhetne haszonélvezeti jogával, de más lenne a tulajdonos. Tehát a haszonélvezeti jog nem "mentesít" minden alól.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Ilona 38187 számú kérdése
  • 2010-12-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy lakás aminek a tulajdonjoga a 19 éves gyermekemé,a haszonélvezeti jog pedig az enyém.Azt szeretném kérdezni hogy valamelyikünk számára jár-e költséggel az ha én lemondok a haszonélvezeti jogomról.
Köszönettel
Szilágyi Ilona

Tisztelt Ilona!

Az illetékfizetési kötelezettséget el lehet kerülni, de a szerződésnek ügyvédi díj és földhivatali díj vonzata lesz. Az irodánk készséggel közreműködik a legolcsóbb verió kitalálásában és megvalósításában, ha gondolja, úgy az alábbi módok valamelyikén érhet el bennünket!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ILDIKÓ 38110 számú kérdése
  • 2010-11-23

Tisztelt Ügyvédnő!

10 éve vásároltunk a férjemmel közösen egy lakást befektetési céllal, lakottan. A volt tulajdonos anyukája lakik benne, akinek haszonélvezete van a lakásra. A néni a vásárláskor tájékoztatott minket, hogy a fia is vele lakik, aki írásban nyilatkozott a vásárláskor, hogy tudomása van róla, hogy mi lettünk a tulajdonosok, és édesanyja haszonélvezeti jogának megszűnéséig lakhat az ingatlanban.
Mi a teendő abban az esetben, ha a néni meghal? Mi történik akkor, ha a fia nem költözik ki a lakásból?

Tisztelt ILDIKÓ!
Amennyiben a haszonélvező elhalálozását követően a vele együtt lakó személy nem hajlandó önként kiköltözni az ingatlanból, akkor kilakoltatási pert kell indítani, azaz a bíróságtól kell kérni, hogy kötelezze a bent lakó személyt az ingatlan elhagyására.
Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Márk 38063 számú kérdése
  • 2010-11-17

Tisztelt Ügyvéd úr!

Kérném segítségét az alábbi kérdésben:
A tulajdonomban levő ingatlant értékesíteni szeretném, de a haszonélvezeti jog édesapám nevén van. Miként lehet a haszonélvezeti jogot megszüntetni?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Márk

Tisztelt Márk!

A haszonélvezőnek is alá "kell" írnia a szerződést, le kell mondania a haszonélvezeti jogról, enélkül nem törölhető ez a fajta jog. Ennek van egy forgalmi értéke is, és a vételárnak egy meghatározott hányada a haszonélvezőt illeti meg.

Ezzel együtt el lehetne adni az ingatlant, de haszonélvezettel terhelten nyilván senki nem veszi meg, mert a haszonélvező a tulajdonost megelőzően használhatja az ingatlant, azaz senki nem tudna esetleg beköltözni.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 38061 számú kérdése
  • 2010-11-17

Tisztelt ügyvéd úr!
Édesapám halálakor 1978-ban hárman voltunk testvérek. A szüleim közös vagyonnal rendelkeztek. A nővéremmel az apai örökségről a bátyám javára lemondtunk, aki az édesanyámmal élt. A bátyám az örökségéből a szülői telket megosztotta és amikor megnősült és lett 2 gyereke a szocpol-ból építtetett egy házat. Édesanyám 1998-ban meghalt és az anyai őrökségre igényt tartottunk. Felajánlottuk a bátyámnak, hogy vásárolják meg, mivel nem költöztek át az építetett ingatlanba, mert az már az első évben fűtés és víztelenítés hiánya miatt tönkrement. A bátyám alkoholista volt és nem akartak pénzt erre kiadni. A bátyám 2005-ben meghalt és az anyai örökséget az 1/3 részt az egyik fiára iratta a sógornőm, a hagyatéki tárgyaláson a másik lerobbant házat a másik fiára. Az édesanyámtól a bátyám által örökölt 1/3 részre amit a gyerekek örököltek a sógornőm haszonélvezeti jogot jegyeztetett be. Miután többször felajánlottuk, hogy vásárolják meg a részüket, amit évtizedek óta használnak, a sógornőm válaszából derült ki, hogy haszonélvezete van és esze ágában sincs kiköltözni, mert így úgy sem adható el. Kérdésem: Jogszerű- e a menynek megakadályozni, hogy az édesanyánktól örökölt részünkhöz hozzáférjünk? Jogszerű volt a haszonélvezeti bejegyzés?

Mi a nővéremmel egy gyufaszálat sem hoztunk el ezidáig a szülői örökségből. Türelmesen vártuk, hogy a gyerekek felnőjenek, gyüjtsenek pénzt a részük megvásárlására.
Hát ez lett aköszönet, hogy a sógornőm megírta, hogy várjuk ki amig ő is meghal. Egyébként 20 évvel fiatalabbtőlünk.


Válaszát köszönöm

Tisztelt Mária!
Az elhunyt személy után a leszármazó örököl, a házastársnak pedig haszonélvezeti joga (özvegyi joga) keletkezik az örökség tárgyain, így a sógornője haszonélvezeti joga törvényes.
Tisztelettel
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd
4400 Nyíregyháza, Iskola u. 3.
+36 30 289 2889

mail@drszegedi.hu

Közösségi oldal:


  • Lili 38036 számú kérdése
  • 2010-11-13

Tisztelt Ügyvédnő/ Ügyvédúr!

Előző házastársammal egy házastársi vagyonközösséget megszüntető szerződéssel váltunk el.
Még házasságkötés előtt kötöttünk egy tartási szerződést, mivel féltünk attól, hogy előző felesége és adoptált kislánya majd igényt tart az ingatlanra, ha a férjemmel történne valami, és bevett szokás, a tartási szerződés, így én lettem 1/1 tulajdonos, és neki tartási jog lett bejegyezve a földhivatalban. 2 évvel ezelőtt elváltunk, azóta ő újra nősült én újra férjhez mentem. A vagyonközösséget megszüntető szerződésünk szerint, közös akaratnyilvánítással, úgy egyeztünk meg, hogy a tartási szerződést felbontjuk, az ingatlan 1/1 arányban az én tulajdonom marad és ő élete végéig bent lakhat a házban, azt használhatja, hasznait húzhatja.
A szerződésünkben az is áll, hogy nem terhelem, nem idegenítem el az ingatlan….stb, nem zavarom a birtoklásban, illetve, hogy a szerződésben leírtakat semmilyen jogcímen nem támadjuk meg. Ezt a szerződést a Bíróság jóváhagyta. Sajnos a mostani házasságom úgy alakult, hogy minél hamarabb el szeretnék költözni a mostani férjemtől, de nincs hová mennem!
A kérdés a következő:
Ha el akarnám adni a házat, a bejegyzett, bár felmondott tartási jog szerint, az eladási ár hány % a illeti meg a volt férjemet?
Ha nem hajlandó eladni az ingatlant, mivel a ház két különálló lakásból áll, én követelhetem e azt, hogy be szeretnék költözni a másik, általa nem használt házrészbe, mivel csak nyáron szokta kiadni turistáknak, vagy legyek hajléktalan??? Ön szerint egy bíróság nem úgy ítélne, hogy ott lakhatok?????
Nagyon várom válaszát és előre is köszönöm!!!!

Tisztelt Lili!


Fontos lenne tudni, hogy mi áll a vagyonközösségét megszüntető szerződésben. Ha abban kizárólagos használatra jogosította fel a volt férjét, abban az esetben csak a szerződés módosítása esetén lehet Ön jogosult az ingatlan használatára. Ha a férje a szerződés módosítására nem hajlandó, a megváltozott körülményekre tekintettel a bíróságtól lehet kérni a szerződés módosítását. Ha a férje az ingatlan értékesítéséhez hozzájárul, abban az esetben a holtig tartó használati jog illetéktörvényben meghatározott értéke illeti őt meg a vételárból.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@axelero.hu

Közösségi oldal:


  • Edina 38007 számú kérdése
  • 2010-11-09

Tisztelt ügyvéd Úr!

Haszonélvezeti joggal kiadható e egy ingatlan a tulajdonos megkérdezése/beleegyezése nélkül?
Üdvözlettel: Edina

Tisztelt Edina!
Ellenérték fejében csak akkor ha a tulajdonos aonos feltételek mellett a dolog használatára nem tart igényt.
Tisztelettel
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd
4400 Nyíregyháza, Iskola u. 3.
+36 30 289 2889

mail@drszegedi.hu

Közösségi oldal:


  • Kriszta 37960 számú kérdése
  • 2010-11-04

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

A kérdésem az lenne, hogy a tulajdononban lévő ingatlan haszonélvezője a Nagymamám. (Holtig tartó haszonélvezettel). Az elmúlt hetekben kikapcsolták nála a gázt műszaki okok miatt, a szolgáltatás újrainditásához magas összeget kell kifizetni.
A kérdésem az lenne, hogy ezt a költséget a tulajdonosnak vagy a haszonélvezőnek kell kifizetni?
Válaszukat elöre is köszönöm!

Tisztelt Kriszta!

A haszonélvezőnek.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: