Hozzászólások

  • Éva 41504 számú kérdése
  • 2011-12-21

Tisztelt Ügyvédi iroda!

Degítségüket kérem mia teendőm az alábbi ügyben.
Egy Budapesti ingatlanirodán keresztül kívántunk megvásárolni egy B.pesti lakást. Az irodán kersztül árajánlatot tettünk, melyet a tulajdonos elfogadott, és elindult a vásárlási szándéknyilatkozattal a dolog mely szerződésben a tulajdonos nyomására az ingatlanirodán és az iroda dolgozói mint tanúk írták alá a szerződést és 74 e Ft-ot adtunk a tulajdonodnak.
Közben kifizettük az értékbecslést, és a fiam indította a kölcsön szerződést. Közben az ingatlaniroda telefonon közölte 2011 dec.19.-én ,hogy a tulajdonos előző pénteken eladta a lakást másnak. Nekünk a tulajdonos nem akarja visszafizetni a 74 e Ft. sem nem hogy a hitelbírálatot. Az ingatlan irodát kifizette, így ők nem kívánnak perelni, bár közölték tanúként eljönnek ha pert indítunk a pénzünkért.
Gondolhatják milyen lelkiállapotva kerültünk, se lakás, se pénz és a lakásvásárlási lehetőségünk is elszállt.
Kérdésem A tulajdonost mire lehet kötelezni és hogyan ??
Az ingatlanközvetítő miben felelős és mik a letőségek annak, hogy kártérítésre kötelezzük
mindkettőt. Van-e jogalapja az iroda felelőségét kimondatni.
Várom segítő válaszukat
Köszönettel: Éva

Tisztelt Éva!

Nem tudom, hogy az eset kapcsán milyen írásos okiratok születtek. Ha születtek, akkor ezek ismeretében lehetne választ adni a kérdésekre. Feltételezésem szerint az irodát nem, de az eladót lehet kártérítés iránt perelni. Ha viszont nincsenek írásos emlékek, akkor a bizonyítási nehézségek miatt nagyon kérdőjeles a követelés kimenetele.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 41480 számú kérdése
  • 2011-12-17

Tisztelt Ügyvédi Iroda!


1 hónappal ezelőtt kötöttem meg az adásvételi szerződést az általam kiválasztott lakásra.
Minden rendben zajlott, a lakás a kifizetés után a nevemre került.

A napokban viszont megkeresett telefonon egy már általam ismert ingatlan iroda, hogy követelik rajtam az általam vásárolt lakás vételárának 0,5 %-át, az eladótól pedig ugyancsak 0,5 %-ot, mivel én annak idején magasabb áron megtekintettem az ingatlant, és a megtekintési nyilatkozatban aláírtam, hogy rajtuk keresztül veszem meg a lakást.

Ez a megtekintés körülbelül ez év januárjában volt amikor én megnéztem a lakást az említett ingatlan irodával. Annak idején sok lakást néztem, keresgéltem, melyik lehetne számomra a legalkalmasabb. Az ingatlanközvetítő akkor nagyon kedves volt, a végén pedig odatolt elém egy nyilatkozatot. Elmondta, hogy ez a megtekintést igazolja. Persze aláírtam, mivel akkor még nem tudtam, ennek milyen következménye lesz.
A megtekintési nyilatkozatból én nem kaptam példányt.
Akkor úgy döntöttem, nem veszem meg a szóban forgó lakást, mivel a kiválasztottam a környéken egy másikat, arra a lakásra le is raktam vételi szándékot. Sajnos a lakásvásárlás meghiúsult, mivel azt eladó nem engedett az árból.

Továbbra is keresgéltem a lakásokat, több hónapig.

Körülbelül 10 hónappal később ugyanazon a környéken egy hirdetés alapján megkerestem egy másik ingatlanirodát. A megtekintéskor 2 ingatlanos várt, megmutatták az általam kiválasztott ingatlant, illetve mondták, hogy mutatnak egy másikat is, hátha tetszik. Mondtam rendben, legyen így, hátha az tetszik meg. Kiderült, hogy ugyanaz a lakás volt, amit januárban megnéztem.
De a lakást akkor már majdnem fél millió Ft-tal kevesebbel hirdették, mint januárban.
Én azt akkor jeleztem az új ingatlan irodának, hogy én ezt a lakást már láttam egy másik irodán keresztül. Azt mondták, ebből nem lesz gond (utólag rájöttem, ők szerették volna leemelni a közvetítői díjat, ami sikerült is nekik).

Jóhiszeműen jártam el bevallom, mivel tényleg abban a hitben voltam, hogy a megtekintési nyilatkozatban csak arról nyilatkoztam, hogy megtekintettem a lakást, és mivel 10 hónappal később voltunk, nem gondoltam arra, hogy ebből a későbbiekben probléma lesz, mivel változott az ár is, tehát már nem azok a kondíciók érvényesek, mint amikor a másik ingatlan irodával megnéztem.

Erre a napokban kaptam egy telefont az első ingatlan irodától, hogy követelik rajtam és az eladón is a fél-fél %-ot, mivel a megtekintési nyilatkozatban ezt vállaltam, hogy rajtuk keresztül veszem meg a lakást.
Meggyanúsítottak, hogy én kvázi őket megkerülve egyeztem meg az eladóval. Az ingatlan iroda elég agresszíven beszélt velem. Erről szó sem volt, én az eladóval az adásvételi szerződés megkötésekor találkoztam először.

Kérdésem, mit tudok tenni a kialakult helyzetben?

Úgy érzem, vétlen vagyok a történetben, viszont értem a másik ingatlan iroda álláspontját is, illetve kellemetlenül érzem magam, mivel az eladót is rossz helyzetbe hoztam.
De véleményem szerint ez nem elintézési mód, amit az első ingatlaniroda művel.
Megnéztem a honlapon, az első ingatlanirodánál is ugyanannyira levitték az árat, tehát nekem teljesen mindegy volt, kinél veszem meg a lakást, nem fűződött egyik irodához sem érdekem, ezért nem fogadom el azt a vádat, hogy én saját érdekemben egyeztem meg az eladóval, mivel vele, mint már említettem, az adásvételi szerződés megkötésekor találkoztam először.
Kérem az Ügyvéd Úr válaszát, mit tudok tenni a kialakult helyzetben.

Köszönettel:

Mária

Tisztelt Mária!

Sajnos az eset az ingatlanközvetítői működés majdnem összes visszásságát magán hordozza. Úgy vélem, hogy bármennyire is volt Ön jóhiszemű, mégis aláírt egy quasi szerződést, amelynek most a teljesítését követeli az 1. közvetítő. A stílusra nyilván nincs magyarázat, de a szándék érthető és még jogosnak is mondható. Azt javaslom, hogy határozottan utasítsa vissza őket, talán eltántorodnak a szándékuktól, de ha fizetési meghagyást vagy pert kezdeményeznek, akkor hajlanék a megállapodásra vagy a követelés elismerésére.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • maxima 41252 számú kérdése
  • 2011-11-22

City Centrum ingatlaniroda meghirdetett egy lakast, a hirdetesben teves adatok szerepeltek, az ingatlanos mindig mas szamokat mondott az ingatlanrol, kifizettem 100 ezer Ft foglalot, de az ingatlanos/tulaj felrevezeto informacioi, tiszteletlen magatartasai utan nem voltam hajlando szerzodest kotni. hiaba kertem a hiteles tul. lapot, hiaba akartam tudni a kozos koltseg osszeget, ez mindig eltero volt.. a tulajdonos nemcsak meghirdette, de fel is hivott h ertekesitette a lakast, mikor szamomra kellett volna fenntartania. a foglalot nem akarja visszaadni. ugyvedem felszolitast kuld de semmi. kozben jelzi a magyar ingatlanszov. naluk nem tagok, ami nem kotelezo. viszont a fovarosi onkormanyzat is jelzi, hogy az ingatlaniroda nincs bejegyezve, tehat ugy tunik illegalisan mukodnek. weboldaluk citycentrum.ingatlan.com.
weboldalukon a cegrol infok nincsenek. e szerint az ingatlan.com uzemelteti a citycentrum.ingatlan.com-ot. jelzem irasban es telefonon a problemat az ingatlan.com-on, hogy a city centrum nem egy legalis ingatlanceg, ugy nez ki be sincsenek jegyezve, megtevesztik az ugyfeleket. az ingatlan.com azt mondja ez oket nem zavarja, meg kivizsgalni sem hajlandok. kulfoldon, amikor valaki csalo, es ezt jelzik a weloldal tulajdonosanak, ezt azonnal kivizsgaljak, s kitiltjak a csalokat. ugy tunik magyaro-on ez nem igy van.

Tisztelt maxima!

Jól értem, ugye, hogy kérdés nem hangzott el? Egyébként a történés engem nem lepett meg, nem először hallok ilyet!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Eleonóra 41106 számú kérdése
  • 2011-11-06

Tisztelt Ügyvédúr!
Volt egy eladó ingatlan, amit egy ingatlanossal (legyen P.) láttam 23,4 MFt-ért.
De már előtte egy másik ingatlanossal is kapcsolatban voltam (legyen K.) környéki házakkal kapcsolatban, aki 2 hónappal később már 18,5 MFt-ért ajánlotta, mert sürgős lett az eladás. Akkor P. még mindig 23,4-ért árulta és később sem szólt, hogy olcsóbb lett.
Természetesen K.-tól vettem meg, mondván a másik többet nem is foglalkozott velem, míg ő készséges volt nagyon, sokszor volt velem kint a háznál.
Az eladó hívott, hogy P. most nálam fenyegetőzik perrel, mert hogy nem tőle vettem meg. Sajnos a papír amit aláírtam P.-nél már nincs meg, mert a házról letettünk az ára miatt.

Mit tehetek most? Van joga engem perelni? A házat sok ingatlanos árulta.
Köszönettel:
Eleonóra

Tisztelt Eleonóra!

Önre vonatkozóan ez az ügylet nem róhat fizetési kötelezettséget, ellenben az eladónak elképzelhető, hogy két megbízási díjat kell fizetnie.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Margit 40922 számú kérdése
  • 2011-10-16

Tisztelt ügyvéd Úr/Hölgy!

2007. évben Megbízási szerződést kötöttünk egy ingatlanközvetítő irodával, ingatlanunk értékesítésére, - ma már tudjuk - ránk nézve eléggé hátrányos - feltételekkel.
Az iroda tulajdonosa egyéni vállalkozási formában folytatott ingatlanközvetítést.
2009-ben küldött a címünkre egy értesítést, melyben közölte, hogy egyéni vállalkozásból átváltott Kft-re és mivel nekünk még a Kft-vel nincs Megbízási szerződésünk, küldött egy üres, aláíratlan minta szerződést, hogy töltsük ki és továbbra is árulja az ingatlanunkat.
Mi a szerződést nem küldtük vissza, így közöttünk és a Kft között nincs jogi szerződés sem.
Meglepődve láttuk, hogy az interneten a Kft. továbbárulja az ingatlanunkat.
Kérdésem:
- azzal, hogy egyéni vállalkozásból Kft-re váltott az ingatlan közvetítő, a mi szerződésünk amit mint egyéni vállalkozóval kötöttünk, érvényes-e, vagy érvényét vesztette azzal hogy az új Kft-vel viszont nincs?
- mi a teendőnk, amennyiben továbbra is érvényes lenne a megbízási szerződésünk?
Köszönöm a válaszát.

Tisztelt Margit!

1. A korábbi szerződés érvényes lehet, arra az új cégalapítás nem hat ki automatikusan. Követelése Önökkel szemben csak az egyéni vállalkozónak lehet.

2. A korábbi szerződés érvényes, esetleg fel lehetne mondani, hiszen négy évi eredménytelenség után már talán felesleges is, ráadásul közvetítőt lehet másikat találni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Márta 40881 számú kérdése
  • 2011-10-11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

megbizási szerződést kötöttem a lakásom eladásra,határozott időre(1 év)..
dátum azonban nem került a szerződésre,aláiráskor,..
érvényes-e a szerződés igy?
szerintem már lejárt az egy év,de az ingatlano szerint nem..
mia teendő?

Köszönettel..

Tisztelt Márta!

A szerződés így is érvényes, érdemes lenne mindenképpen megvárni az egy évet - nyilván tudják, hogy valójában mikor írták alá - mert különben vita lehet a megíbzási díj jogossága körében.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csaba 40590 számú kérdése
  • 2011-09-07

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lakáscsere lebonyolítására megbíztam egy ingatlanközvetítő irodát. 2 hónap elteltével hozott egy ügyfelet, akivel kétoldalú szándéknyilatkozatot írtunk alá, hogy 30 napon belül megkötjük a csereszerződést. Biztosítékul mind a ketten letétbe helyeztünk 250.000 Ft-ot az ingatlanközvetítőnél bánatpénz címen. Kb két hét múlva tájékoztatott az ingatlanközvetítő, hogy a vevőt kirabolták,ezért eláll a csereszerződés megkötésétől. Valamint azt is közölte, hogy az Én általam befizetett 250.000 Ft bánatpénzt visszaadja, míg a vevőjelölt által letétbe letett 250.000 Ft-t magánál tartja, mint közvetítői jutalékot. Ugyanis a megbízási szerződés szerint neki akkor is jár a közvetítői jutalék, ha én a szándék-nyilatakozatot aláírtam hogy megkötöm a csereszerződést, de ennek ellenére nem cserélem el a lakást. De én a aláírt szándék-nyilatkozatomat továbbra is tartom és elcserélném a lakást, de a vevő visszalépése miatt erre nincs lehetőségem

Kérdésem, hogy jogos-e a közvetítői jutalék felszámolása, illetve visszatarthatja-e a vevő által letett bánatpénzt?

Köszönöm

Tisztelt Csaba!

Ha jól értem, akkor Önök visszakapják a letett pénzt, a másik fél - mivel nem kötött szerződést az ajánlat ellenére - viszont nem. Így ez elsősorban a másik fél problémája, tehát nem teljesen világos, hogy Önnek mi lenne a célja. Egyébként az aláírt iratok ismeretében lehetne választ adni arra a kérdésre, hogy kinek mi áll a jogában, én kifogásolom ezt a közvetítői eljárást- onnan kezdve, hogy pénzt vesz át a vevőtől - de ettől még lehet jogszerű...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 40582 számú kérdése
  • 2011-09-06

Jó napot kívánok!
Ingatlant szerettünk volna vásárolni, egy potenciális lakásra egy ingatlanirodán keresztül találtunk, netes hirdetés alapján. Komolyak voltak a szándékaink, írásban vételi ajánlatot is tettünk az irodán keresztül. Sajnos vissza kellett mondanunk a vételt egészségügyi okokból. Az ajánlat során adott foglaló előleget természetesen elvesztettük, de ezt belekalkuláltuk a veszteségekbe, tisztában voltunk a foglaló szabályaival. A visszalépéskor rákérdeztünk az ingatlanközvetítőre, hogy van-e valamilyen egyéb teendőnk, ők azt állították nincsen. Most egy hónap múlva felhívtak ismét, hogy mivel elálltam a szerződéstől köteles vagyok őket kártalanítani azzal az összeggel amivel ő leszerződött az eladóval. Erre való utalás ugyan van az ajánlatban, de egyáltalán nem szerepel semmilyen összeg de még százalékos mérték sem ami arra utalna, hogy nekem milyen kötlezettségem van? Az csak hab a tortán, hogy erről semmiféle tájékoztatást nem kaptam az ajánlat előtt sem később, ez ugyan nem ment fel, mivel aláírtam az ajánlatot. Köteles vagyok elhinni ha állítja, hogy neki xy összeget ki kell fizetnem? Arra hivatkozik hogy miattam az eladása meghiúsult és ezért kártalanítanom kell. Behajtással fenyeget, holott én semmilyen szerződésben nem állok vele, csak vételi ajánlatot tettem, ő közvetített köztem és az eladó között. Felháborítónak érzem azt is, hogy amennyiben mégis eladja az ingatlant, az eladótól is be fogja szedni a jutalékát, így duplán kap pénzt (az említett ingatlan még a kínálatukban van)
Az ajánlatban az említett mondat amire hivatkoznak így hangzik: " az eladó illetve a xy ingatlaniroda teljes kártalanítása mellett kijelentem és szavatolom hogy jogosult vagyok az ingatlan adásvételi szerződés megkötésére és az általam a jelen vételi ajánlatban vállalt kötelezettségek érvényesek és végrehajthatóak"
Az ajánlat alapján jogosan követel tőlem bármit is, főleg az eladóval kötött szerződésének összegét, az iroda???

Tisztelt Ildikó!

Érdekes kérdés... úgy vélem, hogy Önök nem jártak el felróhatóan, márpedig ez esetben nincs kártérítési kötelezettségük. Jelen esetben tehát vissza kell utasítani a közvetítő kérését, és remélni, hogy nem indít pert. de ha pert indít, akkor is védhető a fenti álláspont.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 40576 számú kérdése
  • 2011-09-05

Van egy ingatlanközvetítő kft, aminek a székhelye megegyezik a lakcímemmel, eddig még csak 2 személyes a vállalkozásunk (az ingatlanközvetítő tevékenységhez megvan a bejegyzés, a határozat és a végzettség is). r
A kérdésem az lenne, hogyha nyitok egy irodát (ami utcafrontos üzlethelyiség, és teljesen máshol van), akkor elég, ha kifüggesztem a határozatot és a nyilvántartásba vételi igazolást, vagy muszáj telephelyet létesítenem? Van - e erre valamilyen szabály, hogy az ingatlanközvetítő irodának kell-e további engedély vagy bejelentési kötelezettség? Probléma-e hogy a székhely és az iroda (üzlethelyiség) máshol van???? A válasz előre is köszönöm!

Tisztelt Anna!

Az iroda működésével kapcsolatban nem szükséges telephelyet létesíteni, arra csak azért van szükség, hogy az iroda kapcsán felmerülő költségeket a cég "el tudja számolni", mint a vállalkozás érdekében felmerülő költségeket. Az természetesen nem probléma, hogy eltérő helyen van a székhely (központi ügyintézés helye) és a telephely, hiszen elképzelhető, hogy egy cég több telephellyel (fiókteleppel) működik. Amennyiben további kérdései merülnek fel, úgy kérem, hogy keressen, csakúgy, ha lát lehetőséget az Irodáink együttműködésére!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anikó 40224 számú kérdése
  • 2011-07-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A napokban adtam el nagy értékű ingatlanomat még a banki jelzálog hitelszerződésbontása előtt közvetlenül. Több ingatlanirodával is kapcsolatban álltam. Az eladási folyamat kb. 6 hónapig tartott. Az árral egyre lejjebb és lejjebb mentem. Végül már kb. 50 %-nál tartottam a piaci árakhoz képest. Azonban sürgetett az idő. Minden egyes árcsökkentés alkalmával e-maileket küldtem az irodáknak. A legutolsó árnál az utcáról jött egy vevő, akivel meg is állapodtam az általam is meghirdetett árban. Azonban, amikor az ügylet végére pont került volna, közölte, hogy az interneten talált egy ingatlanirodát az én házam hirdetésével 2,5 mFt-tal kevesebbért. Ettől kezdve ehhez ragaszkodott, hiába mondtam neki, hogy ez valami félreértés. Megmondta az iroda és az üzletkötő nevét is. Letöltöttem az internetről az ő hirdetésüket és lementettem. Felhívtam az ingatlanost és kérdőre vontam. Nem tudott mit mondani, csak azt, hogy ő pont akkor szabadságon volt és egy kollégája intézte, és a főnöke is ledöbbent. Erre az irreálisan alacsony ár hirdetésére semmilyen felhatalmazást tőlem nem kapott. Ebben a pillanatban a bajon kívül még további 2,5 mFt-ot veszítettem. Sajnos a banki szerződésbontásig csak néhány nap volt, így másik vevőt már nem tudtam keresni.
Mit lehet ezzel kezdeni?
Hogyan lehet az ingatlanirodát valamilyen kártérítésre kötelezni?

Köszönettel
Anikó

Tisztelt Anikó!

Elvileg elképzelhető egy kártérítési per, de ennek nagyon bizonytalan a végkimenetele...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anita 39930 számú kérdése
  • 2011-06-23

Tisztelt Ügyvéd nő!

A 39927 es gyors választ köszönöm!!!A jelzálogosítás most történt ebben a hónapban vettünk lakást mikor a folyamat elkezdödött én felhívtam az urat telefonon,hogy jelzálog lesz a telken azt mondta,hogyha bejegyzésre kerül a sor akkor szóljunk és lerakta a telefont tavaly mikor az értékesítéssel megbíztuk azt mondta,hogy nem probléma a jelzálog.Tegnap felhívtuk hogy 7 millió a jelzálog ő követeli tölünk,hogy MI mondjuk fel a szerződést mert így jut 66 ezer fthoz de mi nem akarunk szerződést bontani vele.Egyszer hivott fel minket az egy év alatt ,hogy van érdeklödő de semmi több sőt sokáig nem volt fent a télen a honlapjukon sem a telkünk és erre mi hívtuk fel a figyelmét és máshol sem volt hirdetve.Szóval nem kell megijdnünk az ur fenyegetéseitől ?Természetesen megkeresem a hitel ügyintézőnket is de ezt már megkérdeztük és így tudjuk ezt a 25% os dolgot
Köszönöm előre is válaszát!!Amennyiben lenne még pontatlan kérdés kérem írja meg.Köszönöm!!!

Tisztelt Anita!

úGY LÁTOM AZ INFORMÁCIÓKBÓL, HOGY A KÖVETELÉS JOGTALAN, DE NYILVÁNVALÓAN EGY ESETLEGES PER SORÁN AZ ELŐBBIEKET ÖNÖKNEK BIZONYÍTANIUK KELL.AMENNYIBEN A KÖVETELÉS ÉRDEKÉBEN FIZETÉSI MEGHAGYÁS BENYÚJTÁSÁRA KERÜLNE SOR, JAVASOLNÁM ÜGYVÉD MEGKERESÉSÉT, HOGY AZ ELLENTMONDÁSBAN SZ ÜGY MINDEN LÉNYEGES ELEMÉT SZEREPLTESSÉK ILLETVE, HOGY ANNAK ALAPJÁUL SZOLGÁLÓ BIZONYTAÉKOK MIELŐBB BENYÚJTÁRSRA KERÜLJENEK.


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Anita 39927 számú kérdése
  • 2011-06-22

Tisztelt Ügyvéd nő!

Az lenne a kérdésem,hogy vásároltunk lakást és pót fedezetként egy telek lett jelzálogosítva 7 millió ftra.Ezt a telket már egy éve hirdetjük az egyik ingatlanirodánál és most szóltunk ,hogy jelzálog került rá Az ingatlanos 66 ezer ftot követel tölünk mert már így nem lehet eladni a telket pedig 85 vevő volt rá mi eggyel sem találkoztunk.Az lenne a kérdés,hogy mi úgy tudjuk ha jelzálog 25°%a a vételár akkor a bank engedi az eladást és az a felvett hitelbe betörlesztődik.Jogosan követeli ezt a 66 ezer ftot???Köszönöm válaszát!!!

Tisztelt Anita!

A megkeresése kicsit hiányos információkat tartalmaz, de az biztos, hogy a jelzálogjogosult bank megkeresése az ügyben célszerű. nem világos számomra, hogz az ingatlanközvetítő milyen jogcímen követeli Önöktől a megjelölt összeget.Általánosságban mondható, hogy az ingatlanközvetítő kötelezettsége, hogy az érintett ingatannal kapcsolatos információkat részletesen megkérje az eladótól, amennyiben ez megtörtént, tudnia kellett, hogy a jelzálogjog fennállása miatt esetlegesen további többletmunka feltételezhető. Azt, hogy kiajánlás történt -e mindenképp igazoltatni kell.


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Karsai Zsuzsanna 39519 számú kérdése
  • 2011-04-28

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Először is megköszönném szíves segítségüket, illetve válaszukat a 39463 sorszám alatt feltett kérdésemre.

A vagyonközösség megszüntetésével kapcsolatban az elmúlt napokban újabb problémába ütköztem, éspedig:

A közös vagyont képező ház értékesítésével egy pécsi ingatlanközvetítő volt mindmáig megbízva. Mivel a vagyonközösség megegyezés alapján fog megszűnni, még az ügyben kiírt tárgyalás előtt, értesítettem az ingatlanközvetítőt, hogy a szolgálataira nem tartok a jövőben igényt (mellékesen nem is törte magát, így évek óta sikertelen volt az értékesítés). A megbízási szerződés határozatlan időre köttetett, és arra az esetre, ha még értékesítés előtt visszalépnék, engem mint megbízót, 15000 Ft megfizetésére kötelez. Kértem hát a megbízottat, hogy állítsa ki a számlát, amit megtagadott azzal, hogy őt több illeti a hosszasan elhúzódó értékesítési próbálkozásokból és most, hogy szerződés bontanék vele, 100 ezer Ft követel tőlem alaptalanul. Nem áll szándékomban többet fizetni, mint azt az összeget amely az érvényes szerződésünkbe lett foglalva, és sem újabb szerződést, sem bármilyen más, számomra kötelezettséget jelentő papírt nem fogok aláírni.

A következő kérdéseim lennének ezzel kapcsolatban:

1. Jogilag igazam van-e?
2. Mit tehetek, ha az ingatlanos nem állítja ki a számlát a 15 ezer Ft-ról és így nem tudok eleget tenni a fizetési kötelezettségemnek, illetve ha ennél nagyobb összegről állít ki számlát?
3. Elég ha két tanú aláírásával ellátott, tértivevényes levél formájában továbbítom a szerződés felmondását, attól függetlenül, hogy azt a megbízott aláírja-e vagy sem?
4. A megbízási szerződést megszüntetése, felmondása, vagy felbontása a jogilag helyes megfogalmazás?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel,
Zsuzsa

Tisztelt Karsai Zsuzsanna!

1. Igen.
2. Írásban - tértivevényes levélben - szólítsa fel, aztán ha nem számláz, "az az ő baja".
3. Igen.
4. Felmondás a helyes kifejezés.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erika 39442 számú kérdése
  • 2011-04-17

Tisztelt Ügyvédek!
A lakásomat magam hirdetem ingatlanforgalmazó nélkül egy ingyenes portálom és úgy adtam meg,hogy ingatlan forgalmazó ne keressen. Ahogy feladtam a hirdetésemet megjelent egy forgalmazó, hogy máris hoz érdeklődőt. Kiváncsi voltam, hogy nem csak próbálkozik. Hozott érdeklődőt. Már harmadszor jön el az érdeklődő, komoly vásárlási szándékkal. Az ingatlanforgalmazóval nem kötöttem szerződést, de Ő hozza a vevőt. Ebben az esetbe, ha az a személy vásárolja meg tőlem az ingatlant, akit Ő hozott köteles vagyok-e megfizetni a 3 vagy valemennyi forgalmazási %-ot. Várom segítő válaszukat.
Tisztelettel: egy eladó

Tisztelt Erika!

Tekintettel arra, hogy a közvetítési szerződést nem kell írásba foglalni, így ha létrejön az adásvételi szerződés, úgy Ön fizetésre kötelezett. Ezt a közvetítő akár bírósági úton is el tudja érni, amennyiben a bíróság előtt bizonyítja, hogy a szerződés Önök között szóban és/vagy ráutaló magatartással létrejött.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ági 39382 számú kérdése
  • 2011-04-08

Tisztelt Ügyvéd Asszony/Úr!

Ingatlant szeretnénk vásárolni. Egy nagy ingatlanközvetítö cég interneten keresztül számos általuk hírdetett ingatlan (kb. 50) ajánlatát küldte el az elmúlt két-három hétben, melyek közül párat kiválasztottunk megtekintésre ezt e-mailben jeleztük is. Ezen kiválasztott ingatlanok közülük néhányat meg is tekintettünk velük (aláírtuk a megtekintös papírt is), de volt azonban olyan ajánlat is, amelyet megtaláltunk a fényképek alapján, és fel tudtuk venni a kapcsolatot a tulajdonossal, kihagyva az ingatlanközvetítöt (nem írtunk alá arra az ingatlanra semmit).
1.)Amennyiben egy ilyen ingatlant vásárolnánk meg, jár-e az ingatlanközvetítö cégnek a jutalék, (e-mailben küldött ajánlatot, és mi arra visszaválaszoltunk de az ingatlant nem mutatta meg nekünk, és nem írtunk alá semmit)
2.) És mi mint vásárlók mondhatjuk e az eladónak az alku során, hogy ingatlanközvetítö nélkül tudjuk megvásárolni az ingatlant? Van e erröl tájékoztatási kötelezettségünk az eladó felé?
3.) Ha perre kerülne sor (eladó és közvetítö cég -között) ránk hárítható-e a jutalék?

Válaszát elöre is köszönöm,
Tisztelettel: Ágnes

Tisztelt Ági!

1. Igen, bár a megbízási szerződés ismeretében tudnékigazán korrekt választ adni, de ez a tevékenység is hozzájárulhat ahhoz, hogy az eladó számára vevőt közvetítsenek, így járhat a megbízási díj is az eladótól.

2. Nincs tájékoztatási kötelezettségük, de ne is mondjanak ilyet, mivel a szerződés értelmében a közvetítő - mivel tudja igazolni, hogy Önöket e-mailben Ő tájékoztatta - akár utólag is követeléssel élhetaz eladó felé.

3. Nem. Kivéve, ha pl. a 2. válasz kapcsán írtakat nem tartják be, hiszen ott egy téves információ szolgáltatásával az eladó esetleg fizetésre lesz kötelezett a közvetítő irányába, amit továbbháríthat - vagy legalább megpróbálhatja - az Önök irányába.

A leírt eset alapján tehát összességében az a javaslatom, hogy ne működjenek közre abban, hogy az eladó megkerülje a közvetítőt, aki ráadásul a jelek szerint a közvetítés körébe tartozó egyes feladatokat el is végzett, azaz jogosan igényelheti a közvevítői díjat.

Amennyiben további kérdésük merülne fel vagy az Irodánk a lebonyolításban lehet a segítségükre, úgy az alábbi módokon érhetnek el bennünket:

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: