Hozzászólások

  • Péter 43783 számú kérdése
  • 2012-12-22

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Édesapám 6 évvel ez előtt meghalt. A családi házunk fele Édesanyám nevén maradt, a másik fele 50-50% arányban az Én és Testvérem nevére került, ami felett Édesanyámnak haszonélvezeti joga van. Most édesanyám házasságkötésre szánta el magát az élettársával, aki 2 éve bejelentve él házunkban. A kérdésem az lenne, hogy házasságkötés után a ház milyen arányban oszlana meg a fennálló felek között. Igazán az érdekelne, hogy részesedne-e a férj a házból ill. Édesanyám vagyontárgyaiból. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Péter

Tisztelt Péter!

Nem kap tulajdonjogot, hacsak az édesanyja a saját részét vagy abból egy részt nem ajándékoz át.


Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
drkocsisrita@forcekft.hu

Közösségi oldal:


  • Péter 43778 számú kérdése
  • 2012-12-21

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy ingatlan fele-fele arányban van egy elvált pár nevén. Milyen módon lehet megoldani, hogy a két nagykorú gyermek közül csak az egyik nevére kerüljön az ingatlan fele - a másik gyermek beleegyezése nélkül?
Köszönettel,

Péter

Tisztelt Péter!

Többféle jogím szóba jöhet - ingyenes és visszterhes egyaránt - de a pontos tájékoztatáshoz a felek szándékáról, egyéb körülményeiről további információk lennének szükségesek, csakúgy mint az ügylet költségvonazatinak feltárásához, ill. a legoptimálisabb megoldás meghatározásához. Amennyiben az Irodánkra számítana a megoldás során, úgy kérem, hogy az alábbi módokon keressen minket - sajnos már csak 2013-ban, addig csak e-mailben tud elérni...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 43717 számú kérdése
  • 2012-11-29

Tisztelt Ügyvédnő !

Örökösödés útján szerzett ingatlanunkat szeretnénk értékesíteni. Az ingatlan értéke 18 millió ft, a hagyatéki végzésben is ez az összeg szerepel. 2/4 részben édesanyám a tulajdonos , testvéremmel 1/4, 1/4 apai részt örököltünk.
Kérdésem , hogy adófizetési kötelezettségünk származik e ha az értékesítésből befolyt összeget nem lakáscélra fodítjuk? A másik variáció , hogy a teljes vételárból lakást vásárolunk 18 millió ft értékben. Ebben az esetben milyen fizetési kötelezettségeink vannak a NAV felé? Válaszát nagyon köszönöm ! Üdvözlettel
Ildikó

Tisztelt Ildikó!

Adófizetési kötelezettségük 5 éven belüli eladásnál lehet, amennyiben jövedelemre tesznek szert ( itt , ha jól olvasom nem..) illetékfizetési kötelezettségük a szerzés után keletkezne, az eladás illetve a vételár közötti különbség után fogják kiszabni- ha az lenne....


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Zsuzsanna 43708 számú kérdése
  • 2012-11-28

Tisztelt Ügyvéd úr/hölgy
Ajándékozási szerződéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Ingatlan ajándékozásához kell-e ügyvédi közreműködés?
Ingóság /bútor, ékszer, porcelán) ajándékozásához szintén kell-e ügyvédi közreműködés, vagy ezt mi is írásba foglalhatjuk?
Tisztelettel Zsuzsanna

Tisztelt Zsuzsanna!
Ingatlannál a földhivatali bejegyzés feltétele a szerződés ügyvéd általi ellenjegyzése.
Ingóság ajándékozása szóban is lehetséges, ügyvédi közreműködés nem kell.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Tibor 43694 számú kérdése
  • 2012-11-26

Tisztelt Ügyvédnő!
2006-ban vásároltam építési telket. Azóta felépítettem rá egy lakóházat, melyet el szeretnék adni. Kérdésem, hogy a jövedelemadó fizetés szempontjából az ingatlan vásárlásának (2006) vagy a használatba vételi engedély időpontja (2012) számít-e?
Tisztelettel
Tibor

Tisztelt Tibor!


A szerzés időpontja annak a használatbavételi (fennmaradási) engedélyről
szóló határozatnak a jogerőre emelkedésének a napja, amelyet követően az
ingatlanon további építés, bővítés nem történt. Ez azt jelenti, hogy ilyen
esetben az adókötelezettség megállapításánál figyelembe vehető szerzési
időpont független attól, hogy a földterület, amelyre a ráépítés történt, vagy
az ingatlan, amelyen további bővítés történt, mikor került a magánszemély
tulajdonába.
Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Andrea 43674 számú kérdése
  • 2012-11-21

Tisztelt ingatlanjog.hu!

2008 decemberében vásároltam egy építési telket. Az ingatlanszerzési illetéket az Apeh 10%-ban állapította meg, de mivel lakóház építését vállaltam fel, a megfizetésre mentességet kaptam 4 évre. A házat különböző okokból el sem kezdtem építeni és a következő években sem áll módomban. A 4 év viszont decemberben lejár.
Kérdéseim a következőek:
1. Úgy tudom, 2010-tól az illeték összege 10%-ról 4%-ra csökkent. Visszamenőleg is érvényes a 4% avagy az akkori szabály szerinti 10%-ot kell megfizetnem?
2. Úgy hallottam, 2 évvel meghosszabbítható a 4 éves határidő. Ez valóban így van? Van ennek valamilyen feltétele?
3. A +2 éves halasztást most kell kérelmeznem vagy az Apeh/Nav küld fizetési felszólítást és azután?
4. Amennyiben a 4 év lejártáig megfizetem az illetéket, van-e ennek vmilyen más költsége (pl. késedelmi kamat)?
5. Van-e olyan indok, ami alapján az illetékhatóság úgy dönthet, hogy a rám szabott illetéket mégsem kell megfizetni?

Tisztelt Andrea!

Az illetéket a szerzéskor elvileg megállapították az akkor érvényes és hatályos jogszabályok alapján , de ezt befizetnie nem kellett, az erre irányuló eljárást felfüggesztették. A kötelezettség teljesítését jogerős használatba vételi engedéllyel kell igazolni, a NAV ezzel megkeresi a helyi építési hatóságot az állapot ellenőrzésére . ( A hatóságot az egyéb kérdéskörben javasolom megkeresni, személyesen tájékozódni mivel a beépítés nagysága is lényeges. ) Az illeték mefizetését késedelemi prólékkal növelten fogják megállapítani.
Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Era 43664 számú kérdése
  • 2012-11-19

Tisztelt ügyvéd Úr !

Tulajdon hányad bejegyzésével kapcsolatosan kérnek segítséget. 1997-ban édesanyám családi házára tetőtér beépítés történt. ( 2. számú lakás ) A beépetést férjem és én végeztük. Az alsó (1. sz lakás ) 2/4 részben édesanyám, 1/4 rész testvérem, 1/4 rész saját rész. Most szembesültünk azzal, hogy ugyan ilyen tulajdoni arányban részesül a felső szint ( 2. sz lakás ) tulajdoni hányadából édesanyám és testvérem. Kérdésem az lenne, hogy milyen mód van arra, hogy a felső szint teljesen a férjem és az én tulajdonomban legyen. Az első szintnek a tulajdoni hányada megmaradna a fentiekben leírtak szerint. A ráépítési szerződés igy jó pár év távlatából megoldás lenne e? Ha igen akkor van e valami adóvonzata.

Válaszát előre is köszönöm
Era

Tisztelt Era!

A ráépítési szerződés jelentene megoldást, az időtényező nem gond, és illeték- és/vagy adóvonzattal nem járna az ügy. Amennyiben a lebonyolításban az Irodánk tud segíteni, úgy az alábbi módokon érhetnek el:


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • attila 43583 számú kérdése
  • 2012-11-03

2006-ban vásároltam a zártkerti ingatlant gazdasági épülettel/lakhatás céljából/az eladó
tévesen,vagy szándékosan 276m2 területű szorgalmi utat jelólt megközelítésnek, később kiderült ez osztatlan közös tulajdonú magánút.
A magánút ráeső része most is az eladó tulajdonát képezi.Mivel nincs tulajdon részem a magánútban jogilag nem tudok fellépni a magánút szűkítése,beépítése ellen.Próbáltam a kapcsolatot felvenni az ingatlan korábbi tulajdonosával,de a megkeresésemre nem reagált,vagy nem akart.
Ez ügyben keresek ügyvédet.

Tisztelt attila!
Az ügy álláspontom szerint is ügyvédi segtséget igényel... az adásvételi szerződés , tulajdoni lap illetve az ügyvéd által adásvételkor felvett tényvázlat szükséges az egyeztetéshez.


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Mária 43553 számú kérdése
  • 2012-10-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kiegészíteném az alábbiakat. Az ingatlanra érvényes adás vételi szerződés van. Az eladó nem teljesítette a megállapodásban vállalt kötelezettségét amely az ingatlan kész állapotára vonatkozik és kiderült, hogy a szerződésben foglaltak ellenére elővásárlási jog van az ingatlanon. A módosított szerződést csak a rá kedvező módosításokkal lenne hajlandó aláírni. Az érvényes adás vételi szerződés szerint, annak aláírásának időpontja a bírtokbaadás időpontja is egyben.

Vásároltam egy ingatlant egy építési vállalkozótól. Az ingatlan vételára ki lett fizetve. Az adás vételi szerződés meg lett kötve, de hiánypótlásra ami az eladó miatt történt a hivatal visszaküldte. Az ingatan tulajdonjoga ezért nincs bejegyezve, de a bírtokbaadás az adás-vételi szerződés alapján már megtörtént. Most az eladó azzal fenyeget , hogy visszalép vagy eláll az üzlettől. Kérdezem, hogy megteheti-e amikor már az ingatlan vételárát megkapta és ha igen milyen letetőségek vannak, hogy ne bukjuk el az ingatlant vagy a pénzünket?
Várom válaszát
Tisztelettel:
Marika

Tisztelt Mária!

Az okiratokat pontosan kellene ismerni ahhoz, hogy korrekt választ tudjak adni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Krisztina 43540 számú kérdése
  • 2012-10-25

Tisztelt Ügyvédnő!

Kinéztünk egy családi házat. Megegyeztünk a tulajdonossal. A házat az előző tulaj 2005-ben vette meg, akkor a ház alapja volt kész, ő ezután építette fel, 2006-ban készen is lett.
Vett fel rá OTP hitelt és szocpolt 2 gyermekre.
Most kikértem a tulajdoni lapot, ahol az van feltüntetve, hogy kivett beépítetlen terület..?????
A térképmásolaton is ez van.
Közben 2011-ben a férj nevéről adásvétellel átíratták a feleség nevére az ingatlant. A földhivatal még ekkor sem vette észre, hogy ez egy terület csak. Megvan a használatbavételi engedély is, hiszen azt az OTP is kérte. Most itt ki hibázott?A tulaj nem vitte be a földhivatalhoz?
Ha én családi házra íratom meg az adásvételi engedélyt, lehetőség van-e utólagosan pótlásra a földhivatalnál?A lényeg az lenne, hogy elkezdődjön a tulajdonátruházási procedúra. Sajnos telefonon az illetékes földhivatal nem sok mindent tudott mondani.

előre is köszönöm

Tisztelt Krisztina!

Mivel az adásvételi szerződés ügyvédi vagy közjegyzői okiratot igényel, a szerződést megelőzően az eljáró jogi képviselő az iratok ismeretében köteles megfelelő tájékoztatást adni az ügyben , így javasolom az egyeztetést Ha van használatbavételi engedély az adásvételi szerződés megköthető, az épület feltüntetése viszont szükséges .


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Zoltán 43523 számú kérdése
  • 2012-10-23

Tisztelt Ügyvédnő!
Osztatlan közös földtulajdonnal rendelkezem,amelyre 8 tulajdonos van kb 1 hektár földterületről van szó.A tudtom nélkül eladták a földterületet egy külső személynek.Az eladásról meg sem kérdeztek.Lehetséges -e hogy nélkülem eladhatták a földterülete?Az egyik tulajdonost elértem telefonon és az adás-vételi szerződésen az én nevem kivan húzva.Ez szabályos adás-vétel volt-e? Köszönöm

Tisztelt Zoltán!

Ha közös tulajdon és Ön tulajdonosként bejegyzést nyert akkor kizárt, hogy az Ön tudomása nélkül adásvételre kerülhetett sor. ( Mint tulajdonostárs elővásárlási jogával is élhetett volna.... illetve enélkül a Földhivatal nem jegyezhette volna át a változást.) Javasolom a Földhivatalnál a határozat megtekintését, ott történő egyeztetést az ügyben


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Lajos 43492 számú kérdése
  • 2012-10-17

Tiszteletem!

Én egy garázst szeretnék vásárolni Pakson (egy garázssoron). Meg is egyeztünk már az árban a tulajdonossal, aki utánajárt a dolgoknak és arra derült fény, hogy annak idején - állítólag hibázott az ügyvédje - mikor Ő vette a garázst, és nem lett a Földhivatalban bejegyezve az ő tulajdonjoga. Olyasmit mondott, hogy felkereste az ügyvédjét, aki tájékoztatta, hogy nekem nem tőle, hanem az előző tulajdonostól kell megvásárolnom az ingatlant. Kérdésem az, lehetséges-e ez, illetve mi a módja, hogy megvásároljam az ingatlant?
Köszönöm válaszát!

P. L.

Tisztelt Lajos!

Az előző tulajdonos nélkül ilyen helyzetben csak elbirtoklással szerezhetett tulajdont az Ön eladója, de ehhez 15 évnyi szakadatlan birtoklás és egyéb feltételek kellenek.

Ha a bejegyzett tulajdonos hajlandó együttműködni, akkor természetesen tőle szabályos ügyletben megvásárolhatja a garázst, bevonva a be nem jegyzett személyt is akár. Ellenkező esetben, ha nem hajlandó erre a bejegyzett tulajdonos, akkor a két "eladónak" egymás között kell először rendeznie az ügyet, és utána lehet megnyugató módon az átruházásról szó.

Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Bernadett 43413 számú kérdése
  • 2012-10-04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Alulírott Bernadett ezúton szeretném megköszönni az elbirtoklással kapcsolatos kérdésemre adott gyors válaszát. Jómagam is az elbirtoklás megvalósulásában bíztam, azonban említett tényállás annyiban kiegészítésre szorul, hogy a földet a 2008-ban sorsolással megszerző személy ez alapján bejegyeztette magát az ingatlan-nyilvántartásba, a mi elbirtoklási időnk pedig 1997-től csak 2012-ben járt le. Nem tudom, vajon az elbirtoklás így is megvalósult-e?
Elnézést kérek, hogy kérdésem legelső feltevésekor erre nem tértem ki.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Bernadett! A helyzet így bonyolultabb. Első lépésként meg kellene próbálniuk peren kívül megállapodni a bejegyzett tulajdonossal, hogy ismerje el a tulajdonjogukat, és ha hajlandó rá, akkor ezt ügyvédi okiratba foglalni, és bejegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba. Ha nem tudnak megállapodni, akkor csak peres úton kérhetik a tulajdonjog megállapítását - vagy az 1997-es vételre, vagy az elbirtoklásra alapozva.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Magdus 43412 számú kérdése
  • 2012-10-03

Az lenne a kérdésem, hogy 6 évvel ezelőtt vásároltunk egy társasházi tetőtéri lakást 8 millió forintért. 4millió forint készpénzből és 4 millió forint hitelből. Én vettem fel a 4millió forint hitelt, és egyedül én fizetem azt, a volt párom a kezes. Most szeretnénk eladni 12,5 millió forintért. Ebből kifizetnénk a még meglévő hitelt a fennmaradót meg fele-fele arányban osztanánk meg a tulajdonostárssal, mivel az adásvételi szerződésben 50-50% lett meghatározva tulajdonrészként. A megmaradó 4millió forint után kéne adóznom és mennyit? köszönöm válaszukat

Tisztelt Magdus!

Amennyiben lakóingatlanként került bejegyzésre és 5 év eltelt adófizetési kötelezettség nem keletkezik.


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Ilona 43410 számú kérdése
  • 2012-10-03

Tisztelt Ügyvédnő!2010.októberében vettünk egy családi házat egy idős nőtől és a lányától ,az adásvételi szerződés megtörtént a ház kilett fizetve.Az akkori földhivatali papiron is az ő nevük állt decemberben volt a hagyatéki tárgyalás,miszerint a két lány örökölte a házat,jelzem senki nem szólt hogy van még egy lánya,a saját anyja se.Egyéb okok miatt még nem lett új szerződés csak most,a másik lánya nem akarja aláirni az új szerződést mivel ő nem kapott a ház árából.Ha nem irja alá akkor nem lesz a lakás a rokonomé?tőlünk akar pénzt mivel ő nem kapott,szerintünk ezt az anyjával és a testvérével kell elintéznie.Kötelezni tudjuk az aláirásra.Várom válaszát.

Tisztelt Ilona!

Ne haragudjon, de nem értem, hogy ki kicsoda, és ki adott el mit, és ki örökölt. Ha részltesebben, ppontosabban kifejti, csak akkor tudok váálaszolni.


Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+36 96 618628;

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal: