Hozzászólások

  • Ferenc 43811 számú kérdése
  • 2012-12-30

Mégegy: ha nyilvánosságra kerül kérdése, vegyük már ki azt a szót, hogy "szentesi", csak jelző nélkül annyi maradjon, hogy "egy ingatlaniroda ügynöke" . Nehogy zaklasson telefonon rossz hír keltése miatt...

Tisztelt Ferenc!

Ezen kérésével kérem forduljon a honlapot üzemeltető Dr. Nagy Zoltán ügyvéd felé, a honlapon megjelenő kérdések módosítására nincs jogosultságom.

Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
http://www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

Közösségi oldal:


  • Ferenc 43810 számú kérdése
  • 2012-12-30

Ingatlan vásárlását tervezem. Egy szentesi ingatlanközvetítő iroda ügynöke küldött nekem e-mailben ingatlan-ajánlatokat. Az ingatlan.com keresőjébe beírandó referenciaszámokat küldött. E-mail-e végén azt írta, hogy ezen e-mail-e megtekintési nyilatkozatnak felel meg. Megdöbbenve olvastam ezt. (i) Egyrészt azért mert, nagytőkei és szegvári ajánlatokat is küldött, holott szóban külön kihangsúlyoztam neki, hogy ezekben a községekben nem kell a segítsége, hiszen engem ott sokan ismernek, s így közvetítő nélül is fel tudom mérni az eladó ingatlanokat. Sajnos ha vásárolnék egy olyan ingatlant, amire nélküle találnék rá, ő követelné a sikerdíját tisztességtelen e-mail-ére hivatkozva. (ii) Direkt kértem szóban, hogy legfeljebb általános információkat tartalmazó hírlevél típusú e-maileket küldjön, de ne olyan e-maileket, amelyek bárminemű kötelezettséget vonnak maguk után. (iii) Hogyan lehetséges, hogy néhány referenciaszám közlése, amit a bárki által megtekinthető ingatlan.com oldalára kerllene beírni, megtekintési nyilatkozatnak számít? (iv) Ha ez így működhetne, bárkinek írhatna ilyen e-mailt, s ha valaki közvetítő nélkül talál rá egy ingatlanra, amit kéretelnül közöl egy erőszakos ingatlan-ügynök e-mail-ében, sikerdíjat követelne az ügynök.

Előzőleg az irodájában már alártam neki 4 megtekintési nyilatkozatot, mivel az ingatlanok pontos címét megadta, valamint az egyik ingatlan megtekintésénél ő maga is jelen volt. Mást nem írtam neki alá (emlékezetm szerint) Az általam aláírt papírokról másodlatot nem kaptam, s nem is kértem, mert megbíztam az ügynökban. Jelen e-maile után már kérem.

Mit tegyek, ha nem akar adni másolatot az általam aláírt papírokról?

Hová fordulhatok panasszal, hogy megtekintési nyilatkozatkáént tünteti fel néhánby ingatlan.com-on található oldal ajánlását ?

Segítségüket várva köszönettel, tisztelettel.

Tisztelt Ferenc!

Ha jól értem a leveléből, akkor nem kötöttek egymással megbízási szerződést - legalábbis írásban. Egy esetleges perben mindig azon a félen van a bizonyítási teher, aki állít valamit. Tehát jelen esetben az ingatlanközvetítőnek kellene bizonyítania, hogy Önök olyan tartalmú szerződést kötöttek egymással, hogy megtekintési nyilatkozatként tekintendő az Önnek e-mailben küldött referenciszám is, ami ráadásul bárki által megszerezehető, ha jól értem. Az írásban átvett ajánlatok esetében más a helyzet, az megtekintési nyilatkozatnak értékelhető, más kérdés, hogy mennyi megbízási díjra jogosult a közvetítő, ha nincs is megbízási szerződés Önök között. Általánosságban ennyit tudok válaszolni, egyéb kérdések megválaszolásához pontosabban kellene ismernem az Önök közötti jogviszonyt, melyre azonban a jelen fórum keretei között nincs lehetőség.

Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
http://www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

Közösségi oldal:


  • Ibolya 43798 számú kérdése
  • 2012-12-28

Tisztelt Ügyvéd úr!
Tisztelettel kérem segítségüket. Vásároltunk férjemmel egy lakótelepi lakást amin én lettem a tulajdonos, férjemnek meg élete végéig haszonélvezeti joga lett bejegyezve. Mivel kapcsolatunk annyira rossz én más lehetőséget nem látok, hogy inkább elhagyom a lakást.Sajnos az összes közmű a nevemen van.
Kérdésem Tulajdonjogom megmarad ha elhagyom a lakást? Át kell-e íratnom a nevére a közműveket. Mi történik ha nem fizeti rendesen? Ki kell jelentkeznem a lakásból?

Köszönöm a válaszukat.

Tisztelt Ibolya!

A tulajdonjoga nem függ attól, hogy lakja-e a lakást, de elvileg ki kell jelentkeznie, hiszen életvitelszerűen máshol fog lakni. A közműveket át kell iratni, és nemfizetés esetén az Ön tulajdona is veszélybe kerülhet.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • István 43795 számú kérdése
  • 2012-12-27

A kérdésem a kövatkező:mennyi idön belül kell jeleznem a biróságon,hogy a bizonyos ingatlanhoz nekem is közöm van?Ugyanis most tudtam meg hogy édesanyánk elhunyta után a féltesó elidegenitette azt az ingatlant(melyt édesanyánk nem tett meg cirka 35év alatt)Ő sem szakadatlanul lakta az ingatlant,én sem mivel 10év van köztünk.Nem hiszem hogy igy kicsesztek velem.Van e megoldás a próblémám megoldására?Igazán nyugtalanitó a helyzet.Köszönöm elöre is válaszukat.Tisztelettel:István

Tisztelt István!

A kérdése alapján nem tudok egyértelmű, főszabályként a különböző követelések 5 év alatt évülnek el, tehát itt is ez lehet az egyik, "kritikus" időpont, de tulajdonjogi igények esetében az elévülés nem következik be. Itt azt nem tudom megállapítani, hogy tulajdoni igényről van-e szó, akkor nincs elévülés, vagy más igényről, akkor az öt évet kell figyelembe venni, de a konkrét kérdése nem tartalmaz kellő információt.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szabó G. 43788 számú kérdése
  • 2012-12-25

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Családi házas övezetben lakom. Pár éve építettük a házunkat.

A szomszéd épülettel azonban van egy kis gond. Régi épület áll a szomszéd telken, elég romos is, senki nem lakja, üres.

A kérdésem az lenne, hogy lehet -e kártérítési igénnyel élni a szomszéd tulajdonos felé, hogy az ő rozoga épülete rontja az "környezet mikroklímáját", mert az a ház a legromosabb az utcában ?

Sajnos pont az én közvetlen tőszomszédságomban áll ez az épület, így a "látványa" engem sújt legjobban.... VAlójában más gond nincs vele, csak a rozoga épület látványa lehangoló....

Várom szíves válaszát .

Köszönettel: Szabó Gábo

Tisztelt Szabó G.!

Erre alapozva nem élhet kártérítési igénnyel, legfeljebb az építési hatóságnál (önkorm.) jelentheti be, mind a küllemét, mind esetleg a balesetveszélyességét, talán ők tesznek olyan lépést, ami hosszú távon megszünteti ezt a helyzetet.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 43780 számú kérdése
  • 2012-12-21

T.Ügyvéd Úr! Rövid kérdésem:a bíróság megítélt egy bizonyos összegű kártérítést részemre. A kötelezett nem fizet. Ráterhelhető e ez a követelés a haszonélvezettel terhelt ingatlanára?/az ingatlan a kötelezetté, a haszonélvezet a szülőké/.Köszönöm.

Tisztelt Kérdező!

Mindenekelőtt szeretném megköszönni türelmét levelével kapcsolatban, arra azonban csak most nyílik lehetőséges válaszolni tekintettel arra, hogy a cégeljárás kampánya miatt Irodánk minden kollégája teljes leterheltségben volt.

Az Ön által felvázolt tényállás alapján kérdésére az alábbi, általános jellegű tájékoztatást tudom adni:

Amennyiben a bíróság ítélete jogerőssé vált, úgy Ön végrehajtási eljárás megindítására jogosult.
A végrehajtás eljárási díja és a végrehajtó munkavégzéséért járó előleg kifizetését követően a végrehajtó megteszi az előkészületeket a tartozás összegének foganatosítása érdekében.
A követelés összegét elsősorban bankszámláról, munkabérből, illetve egyéb járandóságból vonják le. Amennyiben az előzőek nem fedezik a tartozás összegét, úgy a tulajdonos ingatlanjai és ingóságai is fedezetül szolgálhatnak.

Amennyiben az Ön által említett ingatlannak haszonélvezői is vannak, az ingatlan terhelhető a követelés összegének erejéig, de ebben az estben az ingatlan értékesítése sokkal nehézkesebb, tekintettel arra, hogy haszonélvezettel terhelt ingatlanról van szó.

Amennyiben bármely egyéb kérdése felmerülne, úgy Irodánk – egy előzetes telefonon történő egyeztetést követően – szívesen áll személyesen is rendelkezésére.
Elérhetőségeinket megtalálja a www.racsaidr.hu weboldalon.




Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsai@racsaidr.hu

Közösségi oldal:


  • Kriszta 43777 számú kérdése
  • 2012-12-21

Tisztelt Ügyvéd Úr! Férjem 13 év házasság után,1 évvel ezelőtt külön költözött lakásunkból(a lakcímről nem jelentkezett ki),melynek 50-50 %-ban vagyunk tulajdonosai.A lakásban azóta én élek közös kiskorú gyermekünkkel.A lakás vásárlásához közösen vettük fel a hitelt,melyből 7 évet kifizettünk,és 14 év van még hátra.Jogosan kérhet-e tőlem a férjem a lakásért használati díjat,ha a közösen felvett hitelt én fizetem,mióta elköltözött?

Tisztelt Kriszta!

Egy fontos dolgot nem írt meg: kizárta a férjét az ingatlanból, vagy oda bármikor visszatérhet? Ha bármikor visszatérhet, nem illeti meg használati díj. Ha viszont kizárta az ingatlanból, megakadályozva ezzel a saját tulajdona használatát, akkor igen, jogosan kérhet öntől többlethasználati díjat, mivel az ő tulajdonrészét is Ön használja. Az Ön által kizárólagosan viselt törlesztő részletek rá eső részét (jelen esetben a felét) ugyanakkor köteles Önnek megtéríteni. Az utóbbi esetben tehát mindkettejüknek van a másikkal szemben fizetési kötelezettsége, csak más jogcímeken.

Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
http://www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 43770 számú kérdése
  • 2012-12-17

A lakás amelyben lakom, 1/2 tulajdonrészére özvegyi haszonélvezeti jogot kaptam. Tulajdonrésze a lakásnak 1/4 és 1/4 tulajdonban a gyermekek örököltték meg. A Fiú 1/2 lakás tulajdon részével már évekkel a férjem halála előtt is rendelkezett . A lakás használati jogot sem megállapodással ,sem Bírósági úton nem renedeztük ,az örökösökkel. Az örökösök nem itt laknak, de a fiúnak kulcsa van a lakáshoz, használhatja ha akarja a tulajdon részét. A fiú semmilyen közös ktsg.-et nem fizet. Én eddig fizettem jóhiszeműen az üzemeltetési ktsg-et, de a társasháztól eddig tételes kimutatást nem kaptam,hogy az üzemeltetési rész hányadát is kell a haszonélvezet miatt fizetni. Mivel a fiatalember nem áll velem szóba, leveleimre nem reagál, mit javasol ,mit tehetek ez ügyben ? Rehabilitációs ellátásban részesülök 30 000 Ft, jelenleg amíg nem tudok vissza illeszkedni a munkába,megterhelő számomra minden nemű ktsg viselés, illetve nem is tudom mi az én ktsg.-em. ( 6 éve műtöttek, mellrákkal, gyermekem nincs, férjem meghalt ) Kérem Önt válaszoljon, és segítsen jogi problémáim megoldásában.

Tisztelt Ildikó!

A használattal járó költségek Önt terhelik, mivel lakja az ingatlant. A tulajdonjogi kérdéskörbe tartozik pl. a közös költség, amelynek megfizetésében illetőségük arányában kell hogy részt vegyenek a tulajdonostársak.


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • József 43768 számú kérdése
  • 2012-12-17

T. Ügyvéd Úr!

Anyukám és nevelőapám tulajdonában volt egy 18nm.-es "garázsüzlet. 12 éve kibéreltem Tőlük, egy kis élelmiszerüzletet csináltunk a feleségemmel benne és fizettem több évig a megállapodott összeget. Aztán anyukám látta, hogy meglehet élni ilyen kis boltból is és Ő is nyitott egyet.5milliós jelzálogot vett fel ekkor. Aztán az Öcsémnek is nyitott, amire 7 milliós jelzálogot vette fel a családi háza terhére. Ő is és a nevelő apám is kijelentették többszőr, tanúk jelenlétében, hogy a kicsi garázsüzlet pedig az enyém lesz, mivel Öcsémnek is nyitott egyet én se maradjak semmi nélkül. Innentől bérleti díjat sem kértek már, hiszen az enyém lett. Átírás nem történ, mert akkor fizetni kellett volna különböző költségeket (még akkor nem jött be az ajándékozási). Családon belül nem is tartottuk fontosnak. Nevelő apám közben elhalálozott, anyám és öcsém boltjai tönkrementek. Nem értettek az üzlethez, a segítségemet pedig nem fogadták el. Anyukámék nem bírták fizetni a jelzálogot a házra, így eladták nulla nyereséggel. Öcsémnek régebben vettek egy panellakást, azt is eladták, de vettek neki egy lakóparki családi házat, aminek a részleteit saját magának kellett már fizetnie. Nekem a kis garázsüzlet jutott, ami akkoriban (12éve) kb.2.5 milliót ért. Immár 12 éve vezetjük a feleségemmel. Lakáshitelünket ebből a bevételből fizetjük, 2 gyermeket nevelünk. Anyukám most kitalálta, hogy ez neki kell, el akarja adni, vagy vegyük meg mi. Kb. 4-5 milliót kérne! De ezt mi már évek óta úgy vezetjük, hogy az enyém, erre alapoztunk mindent, mert nekem ajándékozták. Most visszaveheti? Csak ez a megélhetőségünk van semmi más. Az anyukám nevén van, és a nevelőapám halála után az ő része az öcsém nevére került. Most én mit tehetek?? Kérem segítsen! Üdvözlettel: József

Tisztelt József!

Az ingatlan jogi helyzete alapján az édesanyja elképzelése, igénye jogos. Javaslom, hogy törekedjen megállapodni velük, az esetleges beruházásait azonban akár bírósági eljárásban lehet követelni tőle.Én úgy vélem,hogy az ingatlan értékében mindaz, amit Önök tettek hozzá a feleségével - működő üzlet kialakítása, bevezetett vevőkör) nem lehet része a vételárnak, ők kizárólag egy "üres" garázst adhatnak el.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Levente 43760 számú kérdése
  • 2012-12-16

Tisztelt dr. Nagy Zoltán Ügyvéd Úr!

Apám a saját tulajdonában lévő lakását szeretné ajándékozási szerződéssel, - magának haszonélvezeti joggal terhelten és a lakásban történő tartózkodással - nekem adni. Van egy féltestvérem, akivel 15 éve nem tartja a kapcsolatot.
1.) Kérdésem lenne, hogy a féltestvérem apám halála után
követelheti-e a "kötelesrészt"?

2., A másik kérdésem: amennyiben apám, mint haszonélvező és a lakást használó közüzemi tartozást halmozna fel (közös költség, víz, gáz, villany), a be nem fizetett összeget kinél követelhetik?

3.) Amennyiben apámtól követelik ugyan, de Ő ennek nem tud/vagy nem akar eleget tenni, ellenem, mint tulajdonos indulhat-e végrehajtási eljárás?
Ha igen, a végrehajtás csak a közműtartozással terhelt ingatlanra vonatkozhat-e,
vagy a saját nevemen meglévő más ingatlanra,
vagy jövedelmem letiltására is irányulhat ez?
(A mérőórák apám nevén vannak).

Köszönettel: Levente

Tisztelt Levente!

1. Igen, ezért nem is feltétlenül az ajándékozás - vagy más ingyenes jogcím - lenne a praktikus megoldás.

2. A tulajdonostól és a haszonélvezetől.

3. Igen, és az egyéb vagyontárgyakra, jövedelemre is kiterjedhet.

Amennyiben további kérdések merülnek fel vagy az Irodánk a lebonyolításban lehet a segítségükre, úgy kérem, hogy keressen!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 43753 számú kérdése
  • 2012-12-13

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A házunk fele része az enyém , a másik fele a két fiamé 1/ 4 részei.Az egész házra haszonélvezetem van.
Az egyik fiam szabad felhasználású hitelt vett fel, de több éve nem fizeti,már több milliós nagyságú a tartozás., jövedelme nincs, más ingatlana sincs.

Kérdésem:::: a nevén lévő negyed részre a bank / végrehajtó/ jelzálogot jegyeztethet be a földhivatalnál?
Arról a földhivatal értesíti a fiamat?
Mielőtt ez megtörténne érdemes lenne azt a negyedrészt átíratni , vagy odaajándékozni másik fiamnak, vagy az én részemre?????
Az ajándékozás " olcsóbban" jönne ki?

Tisztelt Éva!

Ha a bank végrehajtást kezdeményez, akkor a bírósági végrehajtó végrehajtási jogot jegyeztet be a fia ingatlanrészére, melynek bejegyzéséről a földhivatal értesíti a tulajdonost. Ezt követően a végrehajtó árverésre tűzi ki az ingatlanrészt. A többi kérdésére az Ügyvédi tv. 3. § (3) bekezdésére hivatkozással nem áll módomban válaszolni.

Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
http://www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

Közösségi oldal:


  • Antal 43751 számú kérdése
  • 2012-12-12

Kérdésem az lenne, hogy 2006-ban örököltem édesapám halála után egy nagyobb összeget. Jelenleg válófélben vagyok. A közös vagyonba beszámít-e az örökségem?

Tisztelt Cím!

Az örökség nem képez közös vagyont, de célszerű feltűntetni a bontóperben úgy, mint különvagyont. Peres ügyekben is működik a jogi segítésgnyújtás, amiről bővebben a www.kimisz.gov.hu oldalon tájékozódhat.

Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Andi 43737 számú kérdése
  • 2012-12-06

Tisztelt Ügyvéd úr!

Először is köszönöm szépen a 43372-es kérdésemre adott válaszát. Azóta a vételi ajánlatot visszaküldte az Önkormányzat, azzal a megjegyzéssel, hogy nem jelentkezett elővásárló. Viszont az ajánlattevő hetek óta nem reagál megkeresésemre a szerződés megkötésére. Foglalót nem kértem, mi ilyenkor a teendő? Csak jó tanulópénz volt, hogy ilyen esetekben foglalót kell kérni?

Megköszönve válaszát:

Andi

Tisztelt Andi!

Bírósági úton kezdeményezheti a szerződés aláírását és annak teljesítését. Amennyiben ezt nem teszi, úgy álljon el a szerződéstől, írásban jelezze felé, esetleg az elszenvedett kárait érvényesítheti vele szemben.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Loránd 43730 számú kérdése
  • 2012-12-04

Tiszteltem!

A helyi adóhatóság adót akar kivetni gepjármű beállómra, aminek egyik oldala 4.75m, másik 7.75m, végén pedig 4.15m(telek kerítése) alkotja. Tehát ez az "épület" elölről egy 4m-es szakaszon illetve egyik oldalról 3m-es szakaszon nyitott.
Az én értelmezésem szerint a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 6. számú melléklet 3. ábrája alapján gépjárműtárolónak csak olyan épület minősíthető e, amit 3 oldalról folytonos fal zár. Ez az én esetemben szerintem nem teljesül.
Kérdésem az lenne, hogy a törvény megkülönbözteti e a gépkocsi beállót és a gépjármű tárolót?
köszöntettel

Tisztelt Loránd!

Nem tudok róla! Javaslom, hogy fellebbezzen az adó kivetését tartalmazó határozat ellen.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • János 43723 számú kérdése
  • 2012-12-02

Tisztelt Ügyvédnő/úr!

A kérdésem az lenne hogy van egy ingatlanom és előttem az útig 40 méteres szakasz van ezt a szakaszt nekem kell-e rendben tartani?

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt János!

Amennyiben az közterület, úgy annak fenntartója köteles rendben tartani, de az is lehet,hogy az önkorm. hozott rendeletet arra nézve, hogy a saját telke előtti ingatlanrészt mindenki köteles rendben tartani. Érdemes az önkormányzanál utánanézni a dolognak.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: