Hozzászólások

  • Andrea 43727 számú kérdése
  • 2012-12-04

Tisztelt Tanácsadó!

A kérdésem az lenne, hogy egy új építésű magánház használatbavételi-engedélyéhez szükséges felelős műszaki vezetői engedélyért külön kell-e fizetni, vagy esetleg ez benne van abban az árban amit már az építkezésnél kifizettem neki? Az Önkormányzatnál illetékmentességet kértem, amit meg is kaptam, de a műszaki vezető 30000 Ft-os díjat kér. Azt szeretném tudni, hogy ez jogos-e egy pecsétért?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Andrea

Tisztelt Andrea!
A kérdést a szerződésük ismeretében lehetne megválaszolni.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Márton 43530 számú kérdése
  • 2012-10-24

Kedves Ügyvédnő!

Az építési szerződésünkben nincs beleírva, hogy a késedelmi kötbér megfizetésére mikor kerül sor.
Az lenne a kérdésem, hogy kell e jeleznem a vállalkozó felé ezt most vagy elegendő a végső elszámolásnál az összeget 'benyújtani' neki?

Válaszát köszönöm szépen!

Tisztelettel:

Márton

Tisztelt Márton!

Egyetlen dologra kell ügyelni, hogy ne évüljön el a követelés, ami 5 év. Tehát nem árt, ha már most jelzi, hogy kötbér igénye van, és azt érvényesíteni kavánja. Persze mindezt írásban.


Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+36 96 618628;

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • László 43190 számú kérdése
  • 2012-09-02

tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

2012 02 27- én megállapodási szerződést kötöttem az ingatlan eladójával arra, hogy kötelezettséget vállal, hogy az ingatlant 2012 04 30-ig kulcsrakész állapotba hozza és úgy adja bírtokba. Ez a mai napig nem történt meg ,sőt közölte, hogy nem is fogja elkészíteni. Ugyanekkor letéti szerződéssel megkötöttük az adás-vételi szerződést is melynek dátuma később került a dokumentumra. Ennek dátuma 2012 07 04. Van a szerződésben két olyan pont amely szerintem az eladót amennyiben a szerződés beadásra kerül felmenti a kötelezettség vállalása alól. " vevők kijelentik, hogy az ingatlant a jelen állapotában vásárolják meg amely a konyhabútor és annak berendezései nélküli készültségi fokot jelent. Valamint az eladóval szemben szavatossági igényt nem támaszthatunk". Ez az ingatlan jelenleg alkalmatlan lakásra. Ha ez a szerződés beadásra kerülne azzal szerintem elismerném, hogy egy kész ingatlant vettem birtokba és később nem tudnám az ellenkezőjét bebizonyítani. Kérdezem, hogy az adás-vételi szerződés amely későbbi keltezésű felmenti-e az eladót vagy a korábban készült megállapodásra hívatkozva lehet e követelni vagy be lehet e rajta hajtani a kötelezettség vállalást. Esetleg az átadás-átvételi szerződésbe ha beleírjuk a mulasztást és képpekkel igazoljuk akkor annak van e valamilyen jogi ereje az adás-vételivel szemben.
Még egy kérdés. Mit lehet tenni akkor ha az eladó nem hajlandó az energetikai tanusítványt kiállítatni?

Üdvözlettel:
László

Tisztelt László!

Az energetikai tanúsítvány a szerződés érvényességi kelléke, de akár megcsináltathatja ön is, de az ellenérétket követelheti tőle. A letétes adásvételi szerződéses megoldás ennyi info alapján nem látható át, véleményem szerint csak a letéti megállapodás, az "előszerződés" és a végleges szerződés szövegének ismeretében lehetne korrakt választ.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • László 43176 számú kérdése
  • 2012-08-31

Tisztelt Hölgy/Úr!
Vásároltam egy ingatlant amelynek a szerződését a földhivatal azzal az indokkal küldte módosításra vissza, hogy az ingatlanra elővásárlási jog van bejegyezve. Ezt az információt az eladó és az ügyvéd sem közölte velem és a szerződésben sincs feltüntetve. Ebben a szerződésben eladó kötelzettséget vállal, hogy harmadik személynek olyan jogot nem enged amely a tulajdonszerzést akadályozná. Ugyanerre az ingatlanra az eladó megállapodásban kötelezettséget vállalt, hogy kulcsrakész állapotban adja azt át. Jelen pillanatban az ingatlan birtokba adása nem történt meg, lakhatatlan kb. 60% készültségű.
Olyan szerződést akarnak velem aláíratni ha a nevemen akarom tudni az ingatlant amely kész állapotot takar és az eladóval szemben nem lehet követelni szavatossági igényt és tele van valótlan állításokkal. Tisztelettel kérdezem, hogy mit kellene tennem?
Üdvözlettel:
László

Tisztelt László!

Nem teljesen világos a helyzet. Az elővásárlási joggal kapcsolatban fel kell hívni a jogosultakat arra, hogy élhessenek ezzel a jogukkal. Ha élnek, akkor "vihetik" az ingatlant. Ha nem élnek, akkor Önnek van egy hatályos és érvényes szerződése, amely tartalmazza a felek jogait és kötelezettségeit, és semmiylen egyoldalú nyomásnak vagy változtatásnak nem kell eleget tennie.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Diana 42924 számú kérdése
  • 2012-07-19

Kedves Ügyvéd Úr/ Ügyvéd Nő!

Egy uj epitesu lakast vasaroltam, melyet a vallalkozonak „kulcsrakesz“ allapotban kell atadni. Jelenleg a vetelar 95% ki van fizetve es a lakas muszaki atadas-atveteli eljarasa mar elkezdodott. A lakas elso megtekintese soran a kovetkezo kivitelezesi hibakat vettuk eszre: az eggyik szoba kulso falanak egy resze vizes az egesz falmagassagaban es ket szoba mennyezeten vizfoltok talalhatoak es kisseb repedezesek. A vallalkozo ugy gondolja, hogy ez nem jelent akadalyt a lakas birtokba vetelehez, mert szerinte nem kovetett el hibat az epetesnel (A szobak felett terasz van epitve).

Szeretnek tanacsot kerni a kovetkezo kerdesekben:
1. Kotelezo vagyok-e ilyen allapotban a lakast atvenni vagy koveteljem a hiba eltavolitasat a lakas muszaki atadasa elott?
2. Van-e lehetoseg arra, hogy elalljak a szerzodestol, ha a vallalkozo nem hajlando a hiba eltavolitasara es jelenleg mar 4 honapot kesik a lakas atadassal? A szerzodes 5 mil. Ft banat penz fizeteset koveteli, ha az eggyik fel elall a szerzodestol.
3. Hany ev jotallas vonatkozik egy uj epitesu lakasra?

Elore is nagyon szepen koszonom a vallaszat.

Udvozlettel,

Diana

Tisztelt Diana!

1. A szerződés ismeretében tudnék pontos választ adni, de alapvetően a szerződésnek mindenben megfelelő teljesítést köteles csak átvenni.

2. A szerződés tartalmazhat erre vonatkozó lehetőséget.

3. Három év az átadástól számítva.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csilla 42654 számú kérdése
  • 2012-06-05

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az alábbi kérdéssel fordulok Ömhöz:

Újépítésű lakást vásárolnánk. A projekt több házból épül fel 2 ütemben, az első ütemben 1 ház épül fel (ebben néztük ki a lakást). A telekre van már bontási engedély (egy régi épület áll rajta), az építési engedélyre az igényt az építtető cég már beadta.

A lakásvásárlás nem sima adás-vételi szerződés keretében történne, hanem építőközösségbe kell belépni, majd az épület megépülte után folyamodni a társasházzá alapítás iránt.

Az építtető jó referenciákkal rendelkezik, több éve működik, minden ingatlanjukat ilyen módszerrel építik, és a lakóik elégedettek a minőséggel.

A kérdéseim:
1. Mi a helyzet, ha nem sikerül eladni minden lakást? Jelenleg a lakások 20%át értékesítették. Akkor is megépül a ház?
2. Érdemes e kérnünk, hogy csak az építési engedély megléte után kelljen fizetnünk?
3. A foglalót Ön szerint visszaadják, ha nem kapják meg az építési engedélyt? Hogy tudnánk magunkat levédeni?
4. Ha az építtetőnek hitelt kell felvennie, mert nem tudja eladni időben a lakásokat (vagy egyáltalán) akkor az az egész tulajdont terheli? Tehát ha én hitel nélkül veszek lakást, akkoris beterhelik a tulajdonomat, mivel közös tulajdon?

Ez lesz az eddigi legnagyobb projektje, ismerősömék már vásároltak tőlük lakást, és elégedettek vele.

Szeretném magunkat levédeni, nehogy bent ragadjon a pénzünk.

Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelt Csilla!

1. Nyilván nem, hiszen az pénzügyi kérdés, és "lesarkítva" a kérdést, ha csak Önök vásárolnak, akkor nem lesz, aki az egész ingatlant finanszírozza.

2. Ez nyilván jó megoldás Önöknek, de ismét csak kérdés lesz, hogy kinek a pénzéből fog felépülni az ingatlan.

3. Ezt szerződésben lehet így rendezni.

4. Igen.

Összességében sok múlik az ügyvéden, ill. az általa készített adásvételi/építőközösségi szerződésen, de az eladásoknak is sikeresnek kell lenni, különben financiális problémák fognak fellépni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • László 42464 számú kérdése
  • 2012-05-01

Tisztelt Cím!

Ha lakáshitelből férj-feleség új építésű lakást vásárol, az építési vállalkozó az egyéni vállalkozó ÁFA alany nevére kiállítja a lakás vételáráról szóló számlát, akkor az ÁFÁ-t levonhatja-e az e.v., ha az ingatlant - akár nem vevő családtagja, pl. gyereke, vagy más számára bérbeadja ÁFÁs számla kiállításával?

Köszönöm válaszukat.

Tisztelt László!

Igen.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Attila 42259 számú kérdése
  • 2012-03-28

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
2010 Májusában vásároltunk új építésű ingatlant, egy ismerősünktől, nem a szokásos konstrukcióban. Hatlakásos társasház 2 középső lakását vettük meg 16 m ft kezdő befizetéssel, és havi 2x65000 ft törlesztéssel. A végösszeg eredetileg 38m ft lett volna, de mire beköltöztünk már 43m ft lett. Öko ház lett ígérve napelemmel, kocsibeállóval, elektromos kapuval stb. Ezek egyike sem valósult meg. Még a bejárati ajtót, a csempét és a járólapot is nekünk kellett megvenni. Már 2 éve lakunk itt és most derült ki, hogy nincs lakhatási engedély a házon. Ráadásul egy ingatlan értékbecslő felmérése szerint a lakások összértéke 31,5m ft. Kérdésem: Milyen jogi lehetőségünk van arra, hogy a 6 lakásból külön erre a 2 lakásra mi magunk megkérjük a lakhatási engedélyt, illetve, hogyan tudjuk jogilag a 42m ft helyett 31,5m ft-ért megvenni a 2 lakást? Úgy érezzük, hogy nagyon becsaptak minket.
Várom megtisztelő válaszukat.
Köszönettel,Attila

Tisztelt Attila!

A két lakásra véleményem szerint nem tudják külön megkérni a használatbavételi engedélyt. minden másról a szerződés és további körülmények ismeretében tudnék véleményt formálni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tünde 42066 számú kérdése
  • 2012-02-29

Kedves Ügyvéd Úr/Nő!

Vettünk egy új építésű lakást, melyet kulcsrakészen kell az eladónak műszakilag rendeben rendeltetésszerű használatra készen átadni.
A gázkazán beüzemelést nekünk kellett intézni, mert az eladó nem ért rá többek között ezzel sem foglalkozni. A kérdésem az, hogy a kazán beüzemelésének díja kit terhel? A vevőt vagy az eladót? Mi kifizettük a beüzemelőnek, mert a munkát megcsinálta. De én úgy gondolom a kulcsrakész költözhető állapot ezt is magába foglalja. Az eladó azt mondta, Ő megvette a kazánt és ennyi a beüzemelés a vevőt terheli.
Várom mielőbbi válaszát.
Üdv: Tünde

Tisztelt Tünde!

Egyetértek az Ön álláspontjával, a kulcsrakész "szintnek" része a berendezések működőképes állapota.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Roland 41628 számú kérdése
  • 2012-01-11

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Az lenne a kérdésem, hogy mi a menete annak általában, ha egy majd 4 évvel ezelőtti átadási határidővel megkötött adásvételi szerződéssel megvett, de még szerencsére ki nem fizetett és belátható időn belül átadásra nem alkalmas ingatlan adásvételétől érdekmúlás okán el szeretnék állni?
Válaszukat köszönöm.

Tisztelt Roland!

A szerződés rendelkezései alapján lehetne korrekt választ adni, de alapvetően egyetlen ellási nyilatkozatot tartalmazó levél elegendő lehet, ill. szükség lehet egy plusz nyilatkozatra - ügyvéd előtt - amivel az esetleges széljegy a tulajdoni lapról törölhető.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 41550 számú kérdése
  • 2012-01-02

Tisztelt Ügyvéd Asszony/Úr!

2011. szeptember 14-én aláírtunk egy szerződést, melyben az építtető azt vállalta, hogy egy ikerházat megépít 2012. január 31.-re az egyik felét, 2012. március 01.-re a másik felét.

Jelenleg csak a ház alapja van kész. Természetesen folyamatos ígérgetések vannak, hogy majd elkezdik, de semmi nem történik.

A kérdésem, hogy van-e jogi lehetőség arra, hogy elálljunk a szerződéstől úgy, hogy a foglalóként kifizetett pénzt visszakapjuk, még mielőtt a szerződésben lévő következő fizetési ütemnek eleget tennék, mivel az egyértelművé vált, hogy a szerződésben vállaltakat nem teljesíti az építtető, az ikerház nem fog megépülni egy hónap alatt.

A szerződésbe 3 hónap kötbér került rögzítésre, de az eddig tapasztalatok alapján ekkora sem lesz kész az ingatlan.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Éva

Tisztelt Éva!

A szerződés ismeretében lehetne korrekt választ adni, de feltehetően igen lenne a válaszom.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: