Hozzászólások

  • Boldizsár 43749 számú kérdése
  • 2012-12-11

Tisztelt Ügyvéd Asszony ill. Ügyvéd Úr !

A kérdésem egy kölcsönszerződéssel kapcsolatos.

Lakásépítési hitel folyósításakor a szerződés folyósítási feltételei között szerepelt, hogy az építés-szerelés biztosításon túl, hitelfedezeti életbiztosítással kell rendelkeznem melynek kedvezményezettje a kölcsönt nyutó bank. Az épület elkészülte után ( a szerelésbiztosítás helyett ) lakásbiztosítást kötöttem a szerződésnek megfelelően (itt is a bank a kedvezményezett).

Kérdésem az lenne, hogy amennyiben a kölcsön biztosítékai fejezetben már nem szerepel az életbiztosítás szükségessége felmondhatom-e ezt, vagy a folyósítási feltételek a kölcsön teljes futamidejére vonatkoznak.

Tisztelettel: Boldizsár

Tisztelt Boldizsár!

Miért akarja felmondani a szerződést? Azzal egyösszegben lejárttá tenné a bank követelését. Ha vissza tudja fizetni a teljes tartozást, akkor vegye fel a kapcsolatot a bankkal és kérdezze meg a végtörlesztés pontos eljárását és teljesítsen.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 43744 számú kérdése
  • 2012-12-09

Kedves Ügyvédnő/Ügyvéd úr!

Szeretnék választ kapni a következő nagyon fontos kérdésemre!

Van egy családi házam Dabason, Pest megyében, kb. 25.000.000,-Ft értékre van felbecsülve, viszont hitel van rajta, ami havi 50.000,-Ft. Én jelenleg a munkám miatt Budapesten egy albérletben lakom három kiskorú gyermekemmel együtt, akiket egyedül nevelek, az édesapjuktól semmilyen gyermektartásdíjat nem kapok, a hiteltörlesztésbe sem fizet, pedig az ingatlan 25%-a az ő nevén van. A fizetésem arra elég, hogy kifizetem a rezsit, az albérletet.

Sajnos 4 hónapja olyan helyzetbe kerültem, hogy döntenem kellett arról, hogy az ingatlan törlesztőrészletét fizessem vagy a gyerekeknek adjak enni. Én a gyerekeimet választottam, viszont a bank felmondta velem a szerződést és végrehajtás alá akarják az ingatlan vonni.

A kérdésem az lenne, hogy az apukát kártérítésre tudom-e perelni azért, amiért én elveszítettem a családi örökségemet, mert ő nem fizetett gyerektartást és én a fizetésemből már nem tudtam a törlesztőrészletet tovább fizetni, hanem csak éppen annyira futotta, hogy éhen ne haljunk?

Milyen követeléseim lehetnek az apukával szemben,hiszen őmiatta veszítem el az ingatlant, a saját vagyonomat? Az én részem az ingatlanból 75%.

Várom megtisztelő válaszukat, köszönöm szépen!

Tisztelt Mária!
Els lépésben nem ebbe az irányba indulnék el, a szerződés felmondása mellett is törekenék az ingatlan megtartására vagy eladására, mert még ez utóbbi is kisebb veszteséget jelentene, mint ha a bank árverezné azt el. Ha ez a része lezárul a folyamatnak, akkor el lehet gondolkodni a férje elleni kártérítésen, amit nem zárnék ki én sem, bár néhány további részleteet még kellene ismerni a pontos válaszhoz.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tünde 43724 számú kérdése
  • 2012-12-03

Érdeklődni szeretnék,van egy kertes házunk amit a gyermekeinkre szeretnénk íratni,de a haszonélvezeti jog megmaradna a férjemnek is meg nekem is.. De jelzálog kölcsön van rajt lehetséges-e így?

Tisztelt Tünde!

Akkor lehetséges az átíratás, ha a jelzálogjogot nem biztosítja elidegenítési és terhelési tilalom (ezt a jelzálogjoggal egyidejűleg lehet bejegyezni kérni).

Javasolom még, hogy figyeljenek arra, és egyeztessenek a jelzálogjog jogosultjával (bank), hogy az átíratással az ő érdekei nem sérülnek-e, mivel főszabály szerint az ingatlan a kölcsön biztosítéka, és ha nem az Önök tulajdona (hiába a fenntartott haszonélvezet) akkor bank nehogy lépéseket tegyen, és felhívja Önöket egy megfelelő másik ingatlan biztosíték nyújtására, mivel ha nincs az ingatlanon elidegenítési és terhelési tilalom, az Önök haszonélvezeti joga nem akadálya - jogi értelemben - az ingatlan eladásának. (Más kérdés, hogy mennyire lenne piacképes egy ilyen ingatlan.)


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Péter 43721 számú kérdése
  • 2012-12-02

Tisztelt Ügyvéd úr!
Azt szeretném meg tudni h Én min az ingatlan tulajdonosa bele egyeztem h a testvérem hitelt vegyen fel a lakásra /jelzálog/ de sajnos most eljutott arra a szintre h nem tudja fizetni a törlesztő részleteket. A kérdésem az volna hogy engem milyen mértékben befolyásol ez a dolog?A bank a lakást milyen értékben adhatja el én úgy hallottam hogy a piaci érték 70%-a alatt nem értékesíthet ez valóban igy van? illetve ha az ingatlan eladásából befolyt összeg nem fedezi a hitelt akkor követelhetik-e rajtam a többi pénzt?

Tisztelt Péter!

A legnagyobb jelentősége annak van, hogy ön kizárólag mint zálogkötelezett (tehát a biztosítékul szolgál ingatlan tulajdonosa), vagy akár mint adóstárs, esetleg kezes szerepel az ügyletben.

Ha zálogkötelezett akkor tűrni köteles, hogy az adós tartozása miatt végrehajtsanak az ingatlanán. valóban a végrehajtás szabályai szerint az ingatlan becsértékének 70%-ért is értékesítésre kerülhet. Zálogkötelezettként az ingatlan árverését követően Öntől nem követelhetik az esetleges fennmaradt tartozást.

Amennyiben adóstárs, vagy kezes úgy köteles helytállni az ingatlanfedezeten túl is a tartozásért.


Tisztelettel
dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • György 43714 számú kérdése
  • 2012-11-29

Sági György Chf alapú jelzálog-hitel történet.
Igyekezve a teljességre

KEZDETEK :
1999. májusában tulajdonba vettem a Budapest 1203, Hársfa st. 15. IV/26. szám alatti 42 m”-es lakótelepi lakást (100%-os tulajdonrész).
2004. decemberében megvásároltam a Budapest 1221. Regényes u. 4. fszt. 2. szám alatti öröklakást 100% tulajdonlással (57 m”) oly módon, hogy a fent nevezett XX. kerületi és a megvásárolt XXII. kerületi lakások be lettek vonva a jelzáloghitelbe. A KandH banktól 100.000.- chf hitelt vettem fel (ekkor a két lakás együttes fedezet értéke 21,7 millió volt)
A szerződést 2004. decemberében megkötöttük a kandH-val és februárban beköltöztünk.
A részletek fizetése rendeltetésszerűen zajlott, azonban 2006októberében a két munkahelyemből egyik megszűnt, ezáltal problémák keletkeztek a határidőkben történő fizetéssel, valamint a törlesztés a kezdeti 95,-96 ezer forintról a chf változása miatt 110-115 ezer forintra felugrott.
VÁLSÁG BEINDULÁSA :
2007. októberében a fenti problémák és a KandH bank pénzügyi konstrukciójának előnytelensége folytán az Inter – Európa banknál hitelkiváltást kezdeményeztünk és 2007. novemberében a szerződést aláírtuk.
Az Inter-európa bank korrektül 100.000.- chf összegű forint átutalást indított egy keddi napon, amit a KandH folyamatosan hazudozva, csak következő hét csütörtökén iktatott le, se ezáltal 9 forintot emelkedett ez idő alatt a chf, amit a KandH be is nyelt – de ez egy másik ügy (lehet).
Az Inter – európa bankot 2008. január 1-től megvette a CIB bank és innentől kezdődött a probléma.
2008. augusztusában „hallgatva az idők szavára” és érzékelve, hogy kezd komoly probléma lenni a gazdaságban (ekkor már 125 -130.000.- forint körül volt a törlesztő részletem) kértem egy e-mail formájában a CIB bankot, hogy mit kell tennem a kisebbik lakás hitel alól történő kivonását illetően –eladási szándékból vezérelve.
E-mail válaszukban jelezték, hogy „egyszerű szerződésmódosítással ez megoldható”, amely miatt megkerestem a Győri Igazgatóságot (miután a Győri Inter Európa banknál volt a hitelkiváltás és a számlám). Márkus Istvánnal (IEB-nől átvette a CIB) el is indítottuk a hitel alóli kivonás procedúráját :
CIB listán lévő értékbecslőtől (Habitas Kft) megkértük a hitelben bent maradó lakás (XXII. kerületi) értékbecslését 2008. szeptember 2-án telefonon. Szeptember 3-án kint voltak és elkészítették a fényképeket. Kérdésemre jelezték, hogy 3 nap alatt megküldik a banknak az értékbecslést.
Fentiekkel szemben az értékbecslést 2008. szeptember 25-én küldték meg nekem e-mail formájában többszöri telefonhívásom és fenyegetőzésem hatására, melyet így nem fogadott el a bank. Ezután kapta meg a bank az anyagot (2008.10.17). Márkus Úr információja és javaslatára a lakást meghirdettem és egy hét alatt el is adtam (XX. kerületi). A vevővel (Retter Ferenc) szeptember 29-én megkötöttük a szerződést és kifizetett 1,000.000.- forint foglalót, majd október 2.-án átutalt további 2,2 millió forint vételár előleget és a maradék 5,5 millió forintra hitel felvételt indított el.
KANOSSZA :
2008. október 16-án lent voltam Győrben Márkus Úrnál, aki jelezte, hogy sajnos sok az igény, valamint a CIB központosította a döntéshozatalát Budapestre, ezért csúszik az ügy befejezése.
2008. október 20-án Márkus Úr kért egy e-mail nyilatkozatot a tranzakcióra vonatkozóan amit el is küldtem neki.
2008. november 4-én a XX. kerületi lakást beköltözésre a szerződés szerint átadtam Retter Ferenc Úrnak a vevőmnek, aki be is költözött. Ő közben felvette a chf alapú hitel, amiből az ingatlan maradék vételára is kifizetésre került volna, de nem tudta a bank utalni, mert a CIB nem nyilatkozott az összegről (Bentmaradó lakás mekkora hitelfedezetnek felel meg?)
2008. november 30-án egy hónappal meghosszabbítottuk az adás-vételi szerződés hatályát.
2008. december 16-án beadvánnyal éltem a PSZÁF felé az üggyel kapcsolatban.
2008. december 31-én a vevőm hitelező bankja visszavonta a hitelt.
2009. január 6-án a PSZÁF levelében nem megállapíthatónak ítélte meg e PSZÁF eljárás elindításának körülményeit, így megszűntette.
2009. január közepén a vevőmmel 3 hónapra meghosszabbítottuk a szerződést és ő úja elindított a hitelfelvételt, melyet meg is kapott.
2009. áprilisáig több levélváltásom volt a PSZÁF-vel , de eredménytelenül.
2009. március 17-én megkértem a CIB bankot a kölcsönszerződésem összegszerűségéről (XXII. Campona fiók)
2009. 05.12-én a vevőmet bevezették a tulajdoni lapra (Földhivatal)
2009. május vevőmmel, valamint az adást vételt bonyolító Otthon centrummal ismételten beadtuk a fedezetkiengedési kérelmet a CIB bankhoz.
2009. május 5-én kaptam CIB től levelet miután 1,79 chf tartozás miatt a szerződésem felmondják, levelet írtam.
2009. június közepén telefonon értesítettek, hogy engedélyezik a fedezet kiengedést, ha befizetek 30000 chf-et. Kértem Őket, hogy erről írásban legyenek szívesek tájékoztatni, de a hölgy jelezte, hogy ő e-mailt kapott a főnökétől és nem tud írást adni, az e-mailt nem továbbítja a főnöke elérhetőségét és nevét nem áll módjában kiadni. jeleztem, hogy nem áll módomban így fizetni….
Érdekes módon június 28-i keltezéssel megkaptam a legkorrektebb ajánlatukat, melyben leírták a metodikát – mit kell tennem - és azt, hogy 33.661,48 chf befizetésével (kb 5,7 millió ft.) kiengedik az ingatlant a hitel alól. Leírták mennyiről mennyire csökken a törlesztőrészlet és milyen határidőknek kell megfelelni. Minden papírt és kért dokumentumot ügyvéddel szeptember 24-én beadtunk. (ebbe bele kell érteni az újbóli adás-vételi szerződés megkötését, a hitelt újra megkérte a vevőm és újra megkapta, valamint új értékbecslést kellett készíttetnünk…)
Vártunk, majd december 5-én kézhez kaptunk egy elvi engedélyező nyilatkozatot, melyben a júniusi ajánlatukkal szemben a fennálló kb 800.000.- forint tartozás kiegyenlítéséhez, valamint kereken 7,2 millió forint befizetéséhez kötik a fedezetkiengedést. Kérdésemre, miszerint mi az, hogy cirka 2-2,3 millió forinttal többet kérnek mint júniusban – érdemi választ nem kaptam csupán azt, hogy a bank „egyoldalúan változtathatja a feltételeit”.
Hirtelen felháborodásomban visszavontam a kérelmet, miután a fennmaradó 5,5 millió vételárból már amúgy is kb. 650.000.- forint „elment” ügyvédi díjra, értékbecslésre és kártalanításra. stb. – nem tudtam volna kb. 8 millió forintot kifizetni.
Kértem a CIB-et, hogy van mód átstruktúrálásra. Csodák-csodájára 1 nap alatt átküldték az ajánlatukat e-mailon ami mindennél felháborítóbb volt :
24 hónapig elengedték volna a törlesztőrészlet 50 %-át (140.000.- helyett csak 70.000.- forintot fizetni), de ennek a következő lett volna az ára :
automatikusan (!) 60 (!) hónappal meghosszabbodik a futamidő, valamint 25. hónaptól a 120. hónapig fixen 175.000.- forint, majd ezt követően a végéig közel 198.000.- forint lett volna a törlesztésem!!!
Ez azt jelenti, hogy közel 9000. chf elengedése nekem közel 60,000 chf-be került volna!!!
Azóta a CIB-től gyakorlatilag mindenkit kirúgtak, aki valaha az ügyemmel foglalkozott, a győri igazgatóságot is megszüntették.
2010. nyarára miután addigra anyagilag is teljesen tönkre mentünk, egyre kilátástalanabb lett a helyzetünk : Személyi hiteleinket nem tudtuk fizetni, 3 kisgyermekünk is egyre nagyobb kiadással járt, valamint 2010. első félévében munkám megszűnés okán csak a családi pótlék és a GYES volt a bevételünk.
Ezek után hónapokon keresztül ügyvédtől ügyvédig rohangálva nem értem el semmit, mert mindenki csak akkor nézte volna át az anyagot, ha 100-350.000- forintot kifizetek iratbetekintés gyanánt.
2010. novemberében felmondták a szerződésem, számomra gyanúsan sok idő után, miután ekkor már kb. 20 hónapja nem fizettem semmit – sajnos nem is tudtam!
2011. decemberében miután addigra anyagilag is teljesen tönkre mentünk kénytelen voltam a lakásunkból kiköltözni, nem kockáztatva a végrehajtás bármikor bekövetkező tényét, s 3 kisgyerekkel, valamint kedvesemmel, akit visszavettek régi munkahelyére (ritka a mai magyar valóságban) albérletbe költöztünk.
2011. decemberében egy Ügyvéd hölgy (Dr. Németh Mónika vállalta, hogy ingyen átnézi az iratokat ad tanácsot és elindíthatjuk a pert, de ennek feltétele, hogy kijelöljék őket árverésre.
Ezek után hónapokon keresztül igyekeztem kapcsolatot felvenni a CIB-el ,de érdemben senki nem adott sem információt, sem nem kívánt foglalkozni velem, addig, amíg nem fizetem ki a tartozásom.
2012. augusztusában értesültem a facebookon keresztül – egyetlen hivatalos levelet nem kapva (!), hogy mindkét lakást árverésre bocsátottak augusztus 11-i időponttal. Jeleztem az ügyvédnőnek hosszas próbálkozás után, aki e-mailban 2 sorban közölte, hogy idő hiányában nem tud ügyemmel foglalkozni és sok sikert!!! Érdekessége a dolognak, hogy az árverést nem a CIB kezdeményezte, hanem az egyik hitelkártya tartozásunk miatt Szamosi és társa végrehajtó iroda. Az árverésekre egyetlen ajánlat sem érkezett, s azóta nincs semmilyen hírem.
…és a legújabbak!!!
2012. november 18-án nem tudtam bejutni a lakásba, mert le volt cserélve a zár… Névjegy kitűzve az ajtón: „ vevő.. egy név és egy telefonszám….” felhívtam és közölte, hogy 3 hónapja árverésen megvette a lakásokat. – Mindkettőt…. A postaládában két okirat, amelyeket november 15-én 12,57 perckor vett fel a Szamosi Végrehajtó Iroda, miszerint az egyik esetében a Hársfa Lakásfenntartó szövetkezet (141.000.- forint + járulékai), a másik esetben az EOS faktor Zrt (1.434.000.- és járulékai) volt az árverést kezdeményező.
Az egész pikantériája, hogy 2012. november 19-én a Szamosi kérdésünkre leírta, miszerint ők egy fillért sem kapnak, mert az első akinek fizettek a CIB Bank Zrt!!!! Tehát a feleségemnek továbbra is vonják a fizetésének 50%-át!
Jelenlegi állapot és információk, tanulságok:
• Tartozásom jelenleg közel 34.000.000.- forint közel 9 (!) féle kamat teherrel!!!
• Jelenleg albérletben lakunk és miután idén 5 hónapig nem volt munkahelyem – júniustól tudtam ismét elhelyezkedni- ezért rettenetesen nehéz most nekünk.
• Vevőm, gyakorlatilag 3,2 millió forintot fizetett eddig, s 2008. novembere óta, immár 49 hónapja lakik a XX. kerületi lakásomban.
• Az adás-vételi szerződéseket kötő ügyvéddel szemben azóta vevőm indított és úgy tudom nyert is kamarából történő kizárásra irányuló eljárást, miután számos hibát vétett.
• Az otthon centrumnak kifizettem számlailag 240.000.-, plusz kp-ban további 200.000.- forintot a bonyolításért.
• Üresen áll a lakásom miközben én albérletben lakom, s amiért hosszú ideig dolgoztam bizonytalan sorsúvá vált
• Rettenetesen idegesít az a tény, hogy mindent szabályosan az ügyvédekre, valamint a bankra hallgatva csináltunk az egész eladás során és utána is és mégis meg lehet ezt tenni egy öt tagú családdal.
• Minden általam leírt dolognak az eredeti dokumentációja rendelkezésemre áll.
Tisztelt Ügyvéd asszony!
Amennyiben lát az ügyben reális előrelépést és természetesen nem ingyen, de egyenlőre fizetni nem tudván a munkáját – kvázi „sikerdíjért” tud nekünk segíteni, akkor kérem tegye ezt meg.
Köszönettel :

Az elmúlt 2 hét történései : Mindkét lakásomat árverésen a vételár töredékéért eladták, s a végrehajtó cég mielőtt a CIB banknak utalt volna 8,060 millió ft összeget, levett 890ezer saját díjat, valamint 10 beazonosíthatatlan számú "végrehajtást kérőnek utalt közel 2,5 millió forintot. Az ügy pikantériája, hogy nem voltam ott - nem tudtam róla - amikor rendőrökkel bementek a lakásaimba. A végrehajtást kérő EOS. faktor pedig egy olyan feleségem nevén lévő személyi hitel elmaradás okán indította az én 1/1-es tulajdonomat képező lakásokra a végrehajtást, aminek sem megszerzésekor, sem azóta sem volt tulajdonosa a feleségem.....

Kérem Önöket ha akár csak tanáccsal is, de segíteni tudnak, akkor jelezzék mit kell tennem.

Üdvözlettel :
György

Tisztelt György!

Hát... nem rövid és egyszerű történet... Nem a feladat elől menekülnék,de az ilyen esetekben én azt szoktam ajánlani az érdeklődőknek, hogy keressék meg a Széchenyi Hitelszövetséget - a szervezet weboldala: www.hitelszovetseg.hu - mivel ők az ilyen jellegű ügyekre specializált szervezet.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ica 43670 számú kérdése
  • 2012-11-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ismételten szeretném segitségét kérni, ill. azt szeretném megtudni, hogy egy banki kölcsön tartozásnál MINDEN HÓNAPBAN befizetésre kerül a kölcsön 60 %-a, addig felmondhatja-e a bank a kölcsönszerződést. Röviden: volt férjemmel közösen vettük fel a kölcsönt, 5 évig fizettük rendesen, majd válás után ő nem volt hajlandó fizetni a saját részét, annak ellenér, hogy biróság előtt ezt jegyzőkönyvbe vállalta, és azóta egy ujabb birósági határozattal is megerősitették, hogy köteles fizetni. A fizetés 6 hónapja késik, azóta csak az én 60 %-om folyik be rendszeresen a bankhoz. A volt férjem fellebbezett, a második tárgyalást még nem tüzték ki, tehát az idő múlik. Szinte minden nap hivogat a bank és fenyegetőzik, hogy felmondják a szerződést, holott minden papirt beküldtünk nekik, hogy hogy áll az ügy. A volt férjem kilépett munkahelyéről és vállalkozásba kezdett, semmi nem szerepel az ő nevén, telefont nem veszi fel.
Sajnos a ház ami megvan terhelve szüleim nevén van, én is ott lakom két kicsi gyermekemmel.
Kérdésem: a banknál lehet-e tárgyalni valamilyen jogásszal, vagy ügyvéddel, és hogy felmondhatják-e a szerződést, amig folyik be valamennyi pénz.

Tisztelt Ica!

A kölcsönszerződésben az adós azt vállalja, hogy a havi törlesztőrészleteket teljes egészében, szerződésszerűen megfizeti. Ilyen szempontból a 60 % megfizetése tehát nem minősül szerződésszerű teljesítésnek. Ettől függetlenül a banki tárgyalás lehetséges, sőt azt ajánlom is kezdeményezni, a bankkal szemben a hallgatás a legrosszabb megoldás.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kati 43639 számú kérdése
  • 2012-11-13

Üdvözlöm!

Volt már hasonló kérdés, de engem konkrétabban érdekelne ez a téma.
Van jelzálog az ingatlanon, szabadfelhasználású svájcifrankos hitel, a hitel a párom nevén az ingatlan az anyósomén. Anyósnak csak ezt az egy dolgot kellet volna fizetnie havonta, minden mást a párom és én fizetünk / reszi, kaja, hitel / Most kaptunk levelet egy ügyvédtől, hogy elrendeli egy újabb jelzálogjog bejegyzését végrehajtás címén. Közösköltség tartozás cirka 522.000,-Ft.
Kérdésem az lenne, hogy ha ez kiderül a bank számára már pedig valószínü, hogy kiderül, bontják a szerződést és megy a lakás árverezésre? Ez kb: mennyi idő lehet?
Ha így is úgy is viszik a lakást, akkor felesleges fizetni tovább a hitelt, beljebb lennénk havi 50 ezer ft-tal. Max: bar-os lesz a párom? Kifizetni a tartozást nem tudjuk, még nagyon részletekben sem, van egyéb kiadás. Eladni a lakást sem megoldás, mert nagyobb a tartozás, mint a lakás értéke. Mit lehetne csinálni?
Tudnak javasolni valami megoldást? Jó tanácsnak is nagyon örülnék.
Üdv: Kati

Tisztelt Kati!

Az újabb vh.-jog bejegyzése a kölcsönszerződések alapján általában lehetővé teszi a bank számára, hogy a kölcsönszerződést felmondja, így feltehetően itt is így járna el. Az időigénye nagyban függ attól, hogy a bannk milyen gyakorisággal ellenőrzi a fedezeti ingatlanjainak a jogi helyzetét.
A lakás eladása mindenképpen jó megoldás lenne, ugyanis nem mindegy, hogy az eladás nyomán mekkora tartozás marad még fenn.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Boglárka 43638 számú kérdése
  • 2012-11-13

Tisztelt Ügyvédnő,


A kérdésem ingatlan eladással kapcsolatos. Szüleim külföldön dolgoznak. 1/2 tulajdon résszel rendelkeznek mindketten az eladni kívánt ingatlanban. Meghatalmazott útján kívánják értékesíteni ( én lennék a meghatalmazott). Van egy vevő jelöltünk, aki banki hitelt szeretne felvenni az ingatlanra. Több helyről többféle választ kaptam. Van aki azt mondja hogy elég az ügyvéd által ellenjegyzett meghatalmazás, valaki a közjegyző által ellenjegyzett meghatalmazást mondta. Így viszont már nem tudom kihez forduljak. Kérem tájékoztasson arról hogy ügyvédi vagy közjegyzői ellenjegyzés szükséges.

Köszönöm segítségét!
Üdvözlettel: Boglárka

Tisztelt Boglárka!

Önmagában az ingatlan eladáshoz elegendő az ügyvéd által készített és ellenjegyzett meghatalmazás. Kérdésében azonban Ön utal arra, hogy a vevők hitel igénybevételével kívánják a vételárat kifizetni, és bizony sok pénzintézet kér ilyen esetben közjegyző által ellenjegyzett meghatalmazást, mert a vevők által felvételre kerülő hitelt közvetlenül az eladó (képviselője) kezeihez fizetik ki. Azt tanácsolom ezért, hogy kifejezetten ott érdeklődjék ezt meg, ahol a hitel felvételére sor fog kerülni, mert eltérő lehet a gyakorlat.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Erika 43622 számú kérdése
  • 2012-11-11

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Azzal a problémával fordulok önökhöz hogy édesapám elhunyt 1991-ben kiskorú lévén öcsémmel megosztva örököltünk 1/4 1/4 arányban.Testvérem 2010-ben elhunyt az ő 1/4 részét édesanyám részemre ajándékozta.Viszont a teljes házra élete végéig tartó haszonélvezete van.
Szüleim jelzálogot vettek fel ami még nincs rendezve.Most az én 1/2 részemre beterheltek hitelkártya tartozást.Kérdéseim:
Beterhelhetik e az ingatlant ha van rajta jelzálog?
Több terhelést is lehet rá tenni??
Édesanyámnak ajándékozhatom e az 1/2 részem így terhelten??
Előre is köszönöm.

Tisztelt Erika!

Lehet több terhelés az ingatlanon, amelyeket a ranghely elve alapján vesz nyilvántartásba a földhivatal.

Értelemszerűen ez azt jelenti, hogy akár "túlterhelt" is lehet az ingatlan, ami azt jelenti, hogy a hitelezők közül az esetleges árverési értékesítés során nem nyernek maradéktalanul kielégítést.


Tisztelettel
dr.Tóth Gergely ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 43525 számú kérdése
  • 2012-10-24

Az ingatlanon jelzáloghitel van. Ha a közös költség is jelzálogként bejegyzésre kerül a tulajdoni lapra, mennyi után kerülhető még el a lakás elárverezése?

Tisztelt Ildikó!

Az újabb teher megjelenése a tulajdoni lapon jellemzően a banki kölcsönszerződés felmondásához vezet, onnan kezdve pedig kizárólag a bank aktivitásától függ, hogy meddig "úszható" meg az ügy...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tünde 43511 számú kérdése
  • 2012-10-21

Tisztelt Ügyvédnő!
Két kérdéssel szeretnék önhöz fordulni.
Az egyik: Párom elvált, exfeleségével 50-50%-ban tulajdonosai egy lakásnak. A lakásban párom maradt nagyobbik gyermekükkel. Válás előtt mindenüket elosztották ügyvédi okiratban, a lakást úgy, hogy egyik szoba az övé, a másik a páromé, a többi helyiség közös használatban van.Volt felesége lakástúlhasználat címén havi 30000 forintot követel tőle, mert ő nincs a lakásban, én viszont heti 1-2 alkalommal vendégségben, és a háztartási dolgok elvégzésére ott vagyok. Kihangsúlyozom, nem lakok ott, és életvitelszerűen nem tartózkodok ott. Van ennek jogi alapja?
A másik: Testvéremmel a szülői házban vagyunk bejelentkezve, de őt már közel 8 éve nem láttuk, nem tudjuk hol tartózkodik. Most jött a banktól egy végrehajtási végzés. A kérdésem az, hogy végrehajtáskor az én dolgaimat is vihetik-e, mert úgy tudom, hogy csak akkor nem, ha ÁFA-s számlával tudom igazolni, hogy az enyém. Ez tényleg így van?
Köszönöm válaszát, tisztelettel:Tünde

Tisztelt Tünde!

Amiatt nem követelhető ez az összeg, hogy Ön heti 1-2 alkalommal ott tartózkodik. Ugyanakkor lehetséges, hogy valami másra hivatkozva (is) kéri. Ennek az indokait pontosan tudni kellene ahhoz, hogy válaszolni lehessen.

Tényleg úgy van.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Ica 43509 számú kérdése
  • 2012-10-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy lakásépitési kölcsön ügyében szeretnék kétségeimre választ kapni. Eksőfoku birósági itélet alapján volt vejemnek fizetnie kellene a lakásépitésre felvett hitel 40 százalékát, amit nem hajlandó, igy családjának a kilakoltatás lebeg a feje felett. Azért, hogy a bank ne tudja tőle levonni, kilépett jól fizető munkahelyéről és magánvállalkozásba kezdett. A képünkbe nevetett, hogy na most próbálja rajta behajtani a bank, ha tudja.Kérdésem az lenne, hogy valóban mivel nincs bankszámlája ahová a bére befutna /gondolom minimálbérre jelentette be magát/ nem lehet őt megfogni semmilyen módon, ill. hogyan működik ez a dolog, tehetünk-e valamit ill. mit léphetünk? A kölcsön az ő nevén van, de a jelzáloghitel a szüleim házára lett felvéve. Ilyenkor mit tud tenni a bank?
Várom szives válaszát.

Tisztelt Ica!

A magánvállalkozás - amennyiben céges formában történik - és a minimálbér is végrehajtás alá vontható, tehát nem elveszett az "ügy". Végrehajtást kell kezdeményezniük az ítélet alapján, a végrehajtónak megadni az önök által ismert információkat, és majd Ő felkutat esetleges vagyontárgyakat, ill. jövedelmeket.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Judit 43496 számú kérdése
  • 2012-10-18

Tisztelt Ügyvédnő,

Lenne még kérdésem, ha lehet:
A tisztán fedezet alapú hitelnél,kell jövedelem igazolás, vagy elég az ingatlan értéke?
A szocpolhoz nem lehet a nevemen ingatlan, de hitel igen?
Elajándékozhatom az 1/2 tul.hányadomat a 3 éves lányomnak?
A másik tulajdonos at édesanyám, aki 65 éves. Neki elajándékozhatom? Hitellel együtt átvehetné?

Mégegyszer köszönöm a segítséget. Judit

Tisztelt Judit!

1.) Erre a kérdésre az adott hitelt folyósító pénzintézet tud válaszolni.
2.) Igen.
3.) Amennyiben az azt terhelő jelzálogjogot nem biztosítja elidegenítési és terhelési tilalom, akkor elviekben igen, de ugye ha azt hitel terheli, a gyámhivatal nagy valószínűség szerint nem fogja engedni.
4.) Amennyiben a hitelt folyósító pénzintézet beleegyezik.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Judit 43495 számú kérdése
  • 2012-10-18

Tisztelt Ügyvédnő,

Szüleim háza 1/2arányban a nevemen van. Szabad felhasználású,tisztán fedezet alapú hitelüké is a nevemen van. Szeretnénk építkezni,szocpolt,kedv,hitelt igénybe venni, de azt addig nem tudjuk,míg le nem kerül a nevemről az ingatlan. Áruljuk, de nem kelt még el. Ön szerint van valami más lehetőség? Nagyon szépen köszönöm!!! Várom Válaszát,Polgár Judit

Tisztelt Judit!

Sajnos én sem tudok más lehetőséget javasolni.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Béla 43460 számú kérdése
  • 2012-10-11

Igen Tisztelt Ügyvéd Úr!
Amikor valaki a házára jelzálogot szeretne felvenni,a Bank kiküld egy általa megbízott értékbecslőt,aki úgy állapítja meg a kölcsön pénzbeli értékét,hogy az nem fizetés esetén a ház/mint zálog/ bank tulajdonába kerül át!Kérdésem:a hitelfelvevő kiköltözik a lakásból,milyen,vagy melyik törvény alapján vonatja le az adós-és adóstársa fizetéséből külön-külön a keresetüket/pontosabban 1/3-1/3 részét havonta külön-külön/Válaszát nagyon szépen köszönöm:egy agodó szülő! Tisztelettel:P.B.

Tisztelt Béla!

A végrehajtási törvény teszi ezt lehetővé.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: