Hozzászólások

  • Klári 43806 számú kérdése
  • 2012-12-29

Nővérem készített egy végrendeletet 10 évvel ezelőtt, amiben halála esetén én öröklöm a lakását. Csak aláírta, tanú nincs rajta a végrendeleten. Ha a halála bekövetkezik, megtámadhatja ezt a végrendeletet a meghalt férjének a lánya?
Mit tegyünk, én ápolom a nagyon beteget.
Választ várva,
köszönettel K. Klári

Tisztelt Klári!

Az említett végrendelet akkor érvényes - többek között - ha a nővére saját képzzel írta és aláírta, ebben az esetben nem kell tanú a szerződésre. Ha pl. géppel írt a végrendelet, akkor a tanúk hiánya érvénytelenné teszik az okiratot. Érdemes lenne megvizsgáltatni ebből a szempontból, és ha gond van, akkor még lehet orvosolni. Megjegyzem, hogy a meghalt férj leánya éppenséggel megtámadhatja a végrendeletet, de ő érvénytelenség esetén sem minősülne örökösnek, mivel a nővérének nem gyermeke a lány... ha jól értem..


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anita 43799 számú kérdése
  • 2012-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azt szeretném kérdezni, hogy mi a jogi megoldás abban az esetben, hogyha az elhunyt édesanya után a két gyerek örököl, de a haszonélvezet a férjé, a férj viszont újra házasodik, gyereke születik, és nemsokára meghal. Az új feleség és az "új" gyerek milyen jogokat szerez ebben az esetben? Maradhat a lakásban az új feleség? A lakást megkaphatják a örökösök, vagy nem rendelkezhetnek felette, mert az új feleség a haszonélvező?
Nagyon várom válaszát, köszönöm előre is,
Tisztelettel:
A.

Tisztelt Anita!

Amennyiben az özvegyi jogosult férj újra házasodott, úgy ez az özvegyi joga megszűnt. Halála nyomán a lakás kizárólagos használatára a két tulajdonos - korábbi gyerek - jogosult, a harmadik - később született - gyermek csak az apa hagyatékának harmadára tarthat igényt, a hagyaték másik kétharmada a másik két gyereké. A második feleség az ingatlanon nem szerez haszonélvezeti jogot, így azt el kell hagynia.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gabesz 43782 számú kérdése
  • 2012-12-22

Tisztelt ügyvéd Úr / Hölgy!

Az volna a kérdésem, hogy amíg folyamatban van egy hagyatéki tárgyalás, (két éve tart) és a szóban forgó ingatlanban már nem lakik életvitel szerűen az örökös, van e lehetősége kiadni az ingatlant, vagy a család barátját beköltöztetni az ingatlanba.

Válaszát köszönöm.

Tisztelettel: Gabesz

Tisztelt Gabesz!

Az örökös - ha nem vitás a személye - úgy vélem, hogy használhatja, hasznosíthatja az ingatlant. Amennyiben mégsem lesz örökös, úgy nyilván elszámolási kötelezettséggel tartozik a valós örökös felé.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Icus 43736 számú kérdése
  • 2012-12-06

Tisztelt Ügyvédnő!
A párom 2011-ben vásárolt egy lakást ( készpénz + hitel ), ahol Ő a tulajdonos. A hitelnél, ami még 11 évig fent áll, én adóstársként szerepelek. 2012-ben házasságot kötöttünk.
Mindkettőnknek ez a második házassága, neki egy 8 éves fia van, nekem pedig két felnőtt fiam.
Mivel már középkorúak vagyunk, ezért megfordult a fejemben az a kérdés, hogy mi van abban az esetben, ha valami történik a férjemmel és mivel én vagyok az adóstárs, akkor nekem kellene fizetnem a tartozást? Az öröklési jog alapján, ha jól tudom, akkor a gyermeke örököl. Igazából mindkettőnknek fontos lenne, hogy ne hozzuk a másikat olyan helyzetbe, ami anyagilag lehetetlenné tenne az életét.
Az lenne a kérdésem, hogy mi lenne a megoldás, hogy ez ne következzen be? A kritikus időszak az elkövetkezendő 11 év, amíg a hitel kifut. Van-e jogi megoldás, ami megvédene? Valamiféle szerződés? Mert jelenleg, ha jól gondolom, akkor én fizethetnék, viszont semmilyen jogom nem lenne a lakáshoz? Félreértés elkerülése végett, nekem van saját tulajdonom, tehát nem a lakástulajdont akarom megszerezni, hanem csak rendezni kellene valamilyen módon ezt a mindkettőnk számára kellemetlen helyzetet.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Icus!

Azért vannak jogai a lakással kapcsolatban. Egyrészt a férje tartozását a hagyaték erejéig az örökösei öröklik, azaz nekik is keletkezik fizetési kötelezettségük. Másrészt Önnek holtig tartó haszonélvezeti joga lenne a lakáson a férje halála esetén. Javasolom a kérdést a férjével és azt követően ő a gyerekeivel beszéljék meg. Az tény, hogy a bank Öntől is követelhet adóstársként.
Többféle megoldási lehetőség is van, de ez meghaladja egy levelezéses tanácsadás kereteit, mert tudni kéne azt is ki mit szeretne ( férj, gyermekei, ön.) Lehetséges megoldások között van: - ingtalan illetőség megszerzése, tartozásátvállalás, új adóstárs a férj gyermekei közül Ön helyett stb.)

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Veronika 43733 számú kérdése
  • 2012-12-05

Tisztelt Ügyvéd nő!

Szüleim halála után 2010-ben örököltünk egy ingatlant a testvéremmel, amin jelzáloghitel van! A helyi OTP-ben, annyi felvilágosítást adtak számunkra, hogy mennyi a havi törlesztőrészlet, illetve mivel kombinált hitel, mennyi a havi OPT LTP. Annyit mondtak még, hogy ezt fizessük majd a hagyaték után, kaphatunk bővebb felvilágosítást! A hagyaték megtörtént, de a mai napig adós és adóstársként nem módosítottak velünk szerződést! Ennek most örülök is, mert a napokban kapott elhunyt édesapám egy levelet az OTP-től, melyben közölték, hogy december hótol a havi törlesztő a háromszorosára nőt, közel 110 ezer Ft/hó, majd ez kb négy év múlva 180 ezer lesz! Ezt képtelenek vagyunk fizetni! 2012 októberéig egy fillér hátralék nélkül fizettük, soha elmaradásunk nem volt! Kérdésem az lenne, hogy nekem van egy saját ingatlanom, amit 2008-ban vásároltam. Ha ez a hitel amit örököltünk bedől, akkor az én ingatlanom is veszélybe kerül? Illetve, ha árverezésre kerül a sor, akkor a fennmaradó összeget ami marad, benyeli a bank vagy vonják a testvérem és az én fizetésemből? Olvasgattam a neten és ott úgy értelmeztem, hogy mivel nem vagyunk sem adós, adóstárs, illetve zálogkötelezettek sem, így csak az ingatlannal felelünk? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Kovácsné

Tisztelt Veronika!

A hagyték erejéig felelnek az örökösök.


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Éva 43715 számú kérdése
  • 2012-11-29

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Az öröklés tárgyát egy társasház egy része képezi. Az elhunyt édesanyám, adóstársa volt a testvéremnek, aki komoly kölcsönt vett fel és problémái vannak a visszafizetéssel.
Kérdésemim:
Öröklöm az adóstársi viszonyt is?
Mennyiben felelek az öröklés után a bátyám adósságáért?
Ha felelek, milyen kötelezettségeim lehetnek a bank felé?
Köszönettel: Éva

Tisztelt Éva!

Az elhunyt tartozásaiért az örökhagyóval azonos módon és feltételekkel felel az örökölt vagyon mértékéig!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 43701 számú kérdése
  • 2012-11-27

Tisztelt Ügyvédnő!Osztatlan közös tulajdonban van két helyrajzi számon lévő szántóföldem.Egyharmad részét örököltem az édesapámtól,aki 40évig művelte az egész területet testvérei beleegyezésével.Szóbeli ajándékozás történt köztük.A területet nem íratta át a nevére.10 éve nekem ajándékozta az apai részt,amit a többi területtel együtt művelek.Nagybátyáim elhaláloztak,hagyatékukban nem szerepelt a terület.Örökösük nincs,egyiknek nem volt gyermeke,a másiknak meghalt nőtlenül.Szeretném megkérdezni van-e valamilyen formában a nevemre íratni a területet?Köszönettel.

Tisztelt Éva!
Póthagyatéki eljárást kell kérnie az illetékes közjegyzőtől. Ha nem ismert ön előtt a közjegyző személye, a helyi önkormányzat meg tudja adni önnek a közjegyző nevét és elérhetőségét.



Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Jenő 43688 számú kérdése
  • 2012-11-25

Tisztelt ügyvéd Úr/Nő
A következő kérdésekkel fordulok Önökhöz. Apósom 91 éves és az első
feleségétől van két leánya. 32 évvel ez előtt házasodtak össze a jelenlegi
feleségével. Felesége 88 éves és szintén özvegy volt. Anyósomnak volt
egy fia, aki azóta meghalt és maradt két fiú unoka utána. Apósom a szüleitől
örökölt egy lakóházat és néhány hektár szántóföldet, amit még kipótolt a hadifogság után kapott kárpótlási jegy árával. Anyósom az akkori lakását átadta az akkor még élő fiának. Tehát anyósom a házasságba csak a személyes ingóságait illetve egy szobabútort vitt. A házasságuk ideje alatt mindketten külön gyűjtötték a nyugdíjukat, úgy hogy az apósom fizette kb 90%-át az anyósom kb 10%-át a kiadásoknak. Anyósomnak is van valamennyi szántóföldje és vásárolt egy lakóházat is a szomszéd faluban, ahol a fia özvegye is lakik. Most anyósom KÉR (követel) apósomtól egy millió
forintot, hogy biztosítsa Őt az apósom halála esetére, mert ha nem akkor elköltözik a szomszéd községbe ahol a menye lakik. Anyósom viszont nem biztosítaná apósomat semmivel sem hogyha Ő halna meg előbb. (Amit senki sem kíván, de sajnos mindketten betegek is.) A kérdéseim a következők:
1. Apósom után kik lennének az örökösök, illetve haszonélvezők és mire?
2. Anyósom után kik lennének az örökösök, illetve haszonélvezők és mire?
3. A házasságkötés után vásárolt ingó és ingatlan közös tulajdon-e? Attól
függetlenül, hogy kinek a nyugdíjából lett vásárolva.
4. A takarékban levő pénzük közös tulajdon-e?
5. Ha közeli hozzátartozó nevére íratják át a pénzüket a takarékban, közös
vagyonnak minősül-e?
6. Ha anyósom elköltözik apósomtól mit fog örökölni apósom után?
Válaszukat előre is tisztelettel köszönöm.

Tisztelt Jenő! 1. A két lánya örökölne, a felesége özvegyi jogával terhelten minedent, ami a tulajdonában van. 2. A két unokája örökölne, a férje özvegyi jogával terhelten minedent, ami a tulajdonában van. 3. Igen. 4. Ha a házasságkötés után szerzett pénzról van szó, akkor igen. 5. Nem. 6. Ha a házasságuk fennmarad, akkor megilleti az özvegyi jog.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Ilona 43668 számú kérdése
  • 2012-11-20

Egy nem magyar állampolgár örökölhet magyar termőföldet és tanyát?
Hagyatékomat ráruházhatom attól függetlenül, hogy nincs magyar állampolgársága?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

A termőföldről szóló 1994. évi LV. tv. szerint:

7. § (1) A külföldi magánszemély és jogi személy termőföld tulajdonjogát – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – nem szerezheti meg.
(2) A belföldi magánszemélyre vonatkozó szabályok irányadók azon tagállami állampolgárra, aki önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként kíván letelepedni Magyarországon, és legalább három éve folyamatosan, jogszerűen Magyarországon lakik és folytat mezőgazdasági tevékenységet.
8. § A külföldi az önálló ingatlanként (földrészletként) legfeljebb 6000 m2 területtel kialakított tanya tulajdonjogát a termőföldnek nem minősülő más ingatlanokra vonatkozó, a Kormány e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletében foglaltak41 szerint szerezheti meg.
8/A. § (1) A tagállami állampolgárnak a tulajdonszerzési feltételeket egyrészt hatósági igazolásokkal kell bizonyítania, másrészt – a jövőre nézve vállalt kötelezettségeket – teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt nyilatkozattal kell vállalnia.

Mivel a jogszabály azt tartalmazza, hogy nem szerezheti meg, ezért az a(2) bekezdés szerinti eset kivételével nem is örökölhet.

A végrendelet végülis megtehető, mert a szerzés idejekori állapot fog számítani. Addigra változhatnak a szabályok, szerezhet az adott személy magyar állampolgárságot.


Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Gyula 43647 számú kérdése
  • 2012-11-15

Tisztelt ügyvéd Nő és ügyvéd Úr!
Feleségem és három húga 2010-ben örökölt egy családi házat melyre 1998-ban az egyik testvér hozzáépítéssel oda költözött.Így a telek mérete miatt egy közös oszthatatlan tulajdon jött létre. A telek és a szülői ház értéke négy fele ment, aki viszont oda épített az most örökölte meg a hozzáépített ház részt, értékét is ,mert a földhivatalnál nem jelentették be. A szülői örökség a közjegyzői becslésnél 2595000Ft/fő-re lett megállapítva.Kérdésem:ha az ott lakó testvér meg veszi a többiek részét egy X összegért, vagy peres úton elárverezik akkor a kapott összeg adó köteles -e és milyen formában,százalékban.Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel:M.Gyula

Tisztelt Gyula!

Adózni természetesen nem kell, és öröklési illeték sem meül fel, tekintve, hogy egyenesági leszármazótól örökölték a vagyontárgyat.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Valéria 43640 számú kérdése
  • 2012-11-14

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
A napokban kaptam levelet régóta Ausztráliában élő ismerősömtől.Melyben tudatja velem,hogy férje elhalálozott.Az ismerős hölgy végrendelkezésében szeretné minden vagyonát (ingóság,ingatlan)rám hagyni.Kérdésem a következő lenne:Az ottani törvények szerint amennyiben elfogadom az örökséget, terhel-e illeték ill.adófizetési kötelezettség, s mivel semmilyen rokoni kapcsolatban nem állok a hölggyel, a későbbiek folyamán ezt a végrendeletet megtámadhatják-e azok a gyermekei akikkel majd 25 éve nem tartja a kapcsolatot?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel,Valéria

Tisztelt Valéria!

A végrendeletek jellemzően megtámadhatóak, de sokkal fontosabb, hogy azt alappal teszik-e a megtámadók és a bíróság helyt ad ezen megtámadásnak és érvényteleníti a végrendeletet. Amennyiben örököl, úgy (öröklési) illetékfizetési kötelezettsége lesz.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tibor 43619 számú kérdése
  • 2012-11-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2003.-ban a feleségemmel fele-fele arányban vettünk egy lakást.A 18 milliós vételárból 10 M.-t mi,a maradék
8M-t Anyósomék adták amit az akkor eladott lakásukért kaptak.Az új lakásba ők költöztek be. Megállapodtunk velük -szóban -hogy halálukig ők laknak benne utána a miénk lesz.Mi lettünk a tulajdonosok és nekik nincs rajta haszonélvezeti joguk.
Apósom 2 éve már elhunyt.A kérdésem: a feleségem testvére jogosult örökrészre akár az új akár a régen eladott lakás 8 M.-ós árából?
Válaszát várva,Tibor

Tisztelt Tibor!

A 15 éven belül kapott ajándék - 8 mFt - lehetővé teszi a leszármazónak - másik gyerek - hogy kötelesrész iránti igényt érvényesítsen, amely jelen esetben nem az ingatlant, hanem készpénz iránti igényt jelentene.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Bandi 43617 számú kérdése
  • 2012-11-09

Tisztelt, Ügyvédnő!
A szüleim eladtak egy ingatlanomat és én lemondtam róla az új tulajdonos javára, hogy ne perelje be őket. Reméltem, hogy a két fiamanak így rendes nagyszülei maradnak és nekem így megéri. Nem így történt. Nem tartottak velünk kapcsolatot. Aztán édesanyám 2005-ben elhunyt végrendelet nélkül. Édesapám és öcsém erősen akarták, hogy az anyai örökségemről mondjak le. Én az örökölt pénzösszegről lemondtam. A közjegyző asszoní nem írta le és nem is hangzott el, hogy mennyiről is, de néhány millió volt a számlán. Az ingatlan 1/4 részét viszont megtartottam. Nehéz anyagi helyzetben élünk. Mondhatom mélyszegénységben, de nem kértem el a részem, mert apu és öcsém jártak a gyerekeimhez, érzelmileg nyomást gyakoroltak rám (imádom a fiaimat). Gondoltam: végre megismerték a nagyapát, nagybácsit, ez jó. Történt, hogy jelzálogot tettek az öcsém által lakott általam örökölt ingatlanrészre, mert már alig élünk. Apu már 2006-ban elköltözött az ingatlanból (280 km-re egy hölgyhöz). Na ekkor ért a meglepetés: a Földhivatal küldött a jelzálogterhelésről tulajdoni lapot és 3/4 részben öcsém a tulajdonos, 1/4 rész az enyém. Ők 2007-ben a hátam mögött adásvétellel kizártak min örökös várományost az apai részbő. Öcsém arra letett apukámnak 3,5 millió forintot készpénzben, engem pedig arra hivatkozva, hogy nincs pénzük, 2005 óta nem fizettek ki. Abból a pénzből, amiről engem lemondattak az örökösödésem során, őcsém kivásárolta a tulajdon fele részét édesapámtól. Velem elajándékoztatták az anyai pénzösszeget öcsémnek EZÉRT. Erkölcstelen, kihasználták az érzelmeimet, a jóságomat. Ők dőzsöltek, eleinte minden hétvégén jöttek a fiúkhoz, aztán ritkábban, egy ideje pedig csak lapítva távol maradtak. Becsapottnak, kisemmizettnek érzem magam. Kérdéseim:
1. az adásvételi szerződést megsemmisíthetem-e, hiszen nyilvánvalóan az én alapvető öröklési jogom érvényesítésének lehetetlenné tételét szolgálta
2. édesapám csak az én 1/4 részeme hagyta rajta özvegyi haszonélvezeti jogot, melyre nincs szüksége, hiszen 7. éve egy nővel él 280 km-re a kérdéses ingatlantól. Mit tehetek az özvegyi haszonélvezetéve? 3. a tőlem nyomaásra elajándékoztatott, édesanyámtól örökölt pénzeszközt visszapererhetem el a tulajdonközösség megszüntetése iránt indított perembe, hiszen a saját ajándékom arra használták, hogy engem kisemmizzenek?
Köszönöm válaszát

Tisztelt Bandi!

Ami biztos, hogy a vagyonával életében mindenki úgy rendelkezik, ahogy akar. Az édesapja a saját tulajdonrészét eladhatja, elajándékozhatja, annak akinek akarja, jogilag nem kérheti rajta számon.
Az édesapja az özvegyi jogáról sem köteles lemondani, és jogi úton nem kényszerítheti ki. Az özvegyi jogot csak a házasságkötés szünteti meg a törvény erejénél fogva.


Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Mária 43606 számú kérdése
  • 2012-11-07

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Június hóban elhalálozott a szomszéd néni akinek több mint húsz éve mi voltunk a családja, amikor férje meghalt. Fia nem látogatta amíg a férje élt kb 25 éve lakást vásároltak neki, ezzel kielégítve a köteles részből, amit a fia eladott elherdálta pénzt, és olyan élet módot folytatott, hogy a szülők nem is akarták vele tartani a kapcsolatot. Természetesen most bírósághoz fordult a végrendeletet megtámadta, amelyben a fenti tények le vannak írva és igényt tart a köteles részre. Kérdésem az, valóban ezek után jogosult-e, és mi mit tehetünk? Nem tudom elfogadni, hogy az elhunyt végakaratát nem tiszteli, nem látogatta, a temetésén nem vett rész már az Édesapjáén sem, akkor is már rendelkeztek végrendelettel, ahol ugyan ez volt a tény! Kérem segítségét, ha kell az egész utca bizonyítja hogy a fentiekben leírtak valósak. Várom válaszát, amelyet előre is köszönök!

Tisztelt Mária! Ha a lakásvásárlás már kb. 25 éve történt, akkor annak az értékét figyelmen kívül fogják hagyni a kötelesrész szempontjából. A fiú kötelesrész iránti igénye csak akkor lesz megalapozatlan, ha az édesanyja érvényesen kitagadta őt a végrendeletében.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Rebeka 43590 számú kérdése
  • 2012-11-04

Kérdésem ingatlan örökléssel kapcsolatos lenne.
Írásbeli végrendeletben megfogalmazva ingatlanok haszonélvezeti jogát hagyta rám élettársam.
Sajnos idős koromnál fogva már nem tartanék rá igényt, mert nem tudnám fenntartani ill. gondozni, művelni.
Miután Nekem is van örökösöm, - az Ő érdekeit figyelembe véve, - nem szeretnék erről a jogról ellenszolgáltatás nélkül lemondani az ingatlant most megörökölt tulajdonosai számára.

A hagyatéki eljárás során lehet-e kérni ennek a jognak a megváltását, illetve egyenértékű-e a házastársi haszonélvezeti jog értékével, kiszámításával, ill. megváltásával.

Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Rebeka!

A házastársat megillető haszonélvezeti jog megváltást mind az özvegy, mind pedig az örökösök kérhetik.

Tekintettel arra, hogy az örökhagyónak élettársa és nem házastársa volt, ezért a megváltást nem kérhetik. Annak azonban nincs akadálya, hogy a hagyatéki eljárás során az örökösökkel egyezséget kössenek, hogy ön a haszonélvezeti jogáról meghatározott ellenérték fejében lemond, feltéve, hogy erre az örökösök hajlandóak és ki tudják Önt fizetni.

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal: