Hozzászólások

  • Szakál László 43115 számú kérdése
  • 2012-08-23

Üdvözlöm!
Egy olyan problémám lenne,hogy 2007.12.21-én vettem egy gyümölcsöst Haláp zártkertjében 1.4M ért. Ha én ezt most el szeretném adni akkor adón felül kellene fizetnem még valamit? Az adó mértéke mennyi lenne? Köszönöm előre is.

Tisztelt Kérdező!
Kérdésére – tekintettel arra, hogy az Ön által kért vételárat nem ismerem – az alábbi, általános jellegű tájékoztatást tudom adni:
A vonatkozó jogszabály alapján ingatlan átruházásából származó bevétel minden olyan bevétel, amelyet a magánszemély az átruházásra tekintettel megszerez, amely összeg az adóalap alapját képezi.
Az ingatlan átruházásából származó bevételből le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelő kötelező igazolt költségeket, mint pl. a megszerzésre fordított összeget, az értéknövelő beruházásokat, és a szerzési időponthoz tartozó bevételrész arányában az átruházással kapcsolatos kiadásokat.
Tájékoztatom továbbá, hogy az ingatlan átruházásából származó jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy amennyiben az átruházás a szerzést követő hatodik évben (tehát az önök esetében a 2013. évben) történik, a számított összeget csökkenteni kell a fentiek szerint számított összeg 10 százalékával. A szerzést követő hatodik év előtti értékesítés esetén a számított összeg százalékosan nem csökkenthető.
Végezetül tájékoztatom, hogy az adóalap mértéke jelenleg 16%.
Mindezek alapján egy jelenleg esetleges adásvétel esetén a fentiek szerint számított összeg 16%-át lenne köteles befizetni adóként, egyéb jellegű fizetési kötelezettség nem terhelné.
Amennyiben bármely egyéb kérdése felmerülne, úgy Irodánk szívesen áll személyesen is rendelkezésére.



Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsai@racsaidr.hu

Közösségi oldal: