Hozzászólások

  • Aranka 43802 számú kérdése
  • 2012-12-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lányomék házassága megromlott, ez év szeptemberében elváltak, de a lakás kérdésében nem egyeznek. Az ingatlant kb.5 éve vették, forint alapú hitellel. A lányom elköltözött a lakásból már 1 éve. A volt férj maradt a lakásban és nem akarja eladni, mert nagyon kevés a vevő és keveset fizetnének érte. A volt férje nem akarja átvállalni a hitelt és azzal zsarolja a lányomat. A lányomnak mindig több volt a fizetése a vő szinte minimálbéren, így a tulajdonjog se fele-fele? Hogy tud a lányom kiszállni a hitelből, hogy ő is lakást vehessen?
És mi van ha a volt férj nem fizeti a lakáshitelt a lányomtól vonják le. De akkor kié a lakás és hogy lehet azt a pénzt visszakapni.
A lányom a hitelből szeretne kiszállni, és lezárni ezt a kapcsolatot.
Köszönettel várom tanácsát.

Tisztelt Aranka! Ha sehogyan sem tudnak megegyezni, akkor a lánya a bíróságtól kérheti a közös tulajdon megszüntetését - ami sajnos hosszadalmas lehet. Anélkül, hogy visszafizetnék, a lánya csak úgy szabadulhat a hiteltől, ha a volt férje helyette másik, megfelelő jövedelemmel rendelkező személyt von be a kötelembe. Ha a lánya fizeti a hitelt a volt férje helyett, azt a közös tulajdon megszüntetésénél kell számításba venni.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Évi 43793 számú kérdése
  • 2012-12-26

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Édesanyám házával kapcsolatban (amit 10 évvel ezelőtt vásároltak édesapámmal) fordulok Önökhöz. Egy osztatlan közös telken fekszik két ház, egymástól teljesen elkülönítve. A szomszéddal gyakorlatilag első perctől kezdve rossz a viszonyuk. A két ház külön helyezkedik el -kerítéssel is el van választva- , de a szomszéd vízórája az édesanyám telkén került elhelyezésre -már így vásárolták a házat- egy vízóra aknában.
A szüleim szerették volna, ha a szomszéd a saját vízóraaknát létesít a saját telkén, és telekkönyvileg is le lehet válni tőle, a két épület a telekkel külön helyrajzi számot kap. A szomszéd ettől teljesen elzárkózott, mondván, hogy ez így jó neki (nyílván ez költségtakarékossabb megoldás számára). Van-e valamilyen lehetőség arra, hogy a szomszédot természetesen saját költéségre kötelezzék saját vízóra akna létesítésére, és ezt követően arra, hogy külön helyrajzi szám kérését kezdeményezhessük a földhivatalnál. Válaszát előre is megköszönöm, további kellemes ünnepeket kívánva.

Tisztelt Évi!

Igen, van ilyen lehetőség, elsőként a külön vízóra létesítése iránt lehet jognyilatkozat pótlása iránti pert indítani. Azt követően - vagy akár attól függetlenül is - lehet közös tulajdon megszüntetést kezdeményezni, de a megosztás kérdésében elsőként kérdezzék meg az önkormányzatot, hogy ők hozzájárulnának-e a megosztáshoz, ehhez a telek méretét kell majd megadniuk.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • róbert18 43772 számú kérdése
  • 2012-12-19

Tisztelt Ügyvégi Iroda!

Azzal a problémával fordulnék önökhöz kérdésemmel, hogy édesanyám meghalt néhány hónappal ezelőtt, testvéremmel örököltük a tulajdonát képező családi házat fele-fele arányban. Mindketten a szóban forgó házban élünk, lakcímünk is ide van bejelentve. Én ritkán jövök haza, testvéremmel nagyon megromlott a viszonyunk. Ott tartunk mára már, hogy kizárt a családi házunkból, én csak az alsó szuterén részbe tudok bejutni. Kérdésem, hogy mivel az én tulajdonom a ház fele, jogom van-e erőszakkal bejutni, vagy forduljak inkább hivatalos segítséghez? A saját személyes irataimhoz sem tudok hozzájutni igy.
A másik kérdésem az lenne, jogom van-e az én lakrészemet kiadni a másik tulajdonos /testvérem/ beleegyezése nélkül, vagy az is szükséges hozzá?
A harmadik nagy problémám, hogy mihamarabb szeretném a közös tulajdonunkat megszüntetni, mivel a rossz testvéri viszony miatt nem tudunk együtt élni, de a testvéremmel érdemben nem tudok beszélni, nem áll velem szóba, sok esetben gyógyszerek befolyása alatt áll. Van-e így esélyem bírósági úton eladni a házat, ha esetleg nem jelenik meg a tárgyaláson, nem engedi be a vevőket, bezárkózik amikor be van gyógyszerezve?
Válaszukat előre is köszönöm
Róbert

Tisztelt róbert18!

Én a 3. kérdés rendezését javaslom megkezdeni, mert az végleges megoldást fog jelenteni a vitás helyzetben. Amennyiben egyetért, úgy ezzel kapcsolatban keressen meg engem január eljén és egy díjtalan konzultáció keretében ismertetem a lehetőségeket.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 43732 számú kérdése
  • 2012-12-04

T. Ügyvédi Iroda!
Szeretném megkérdezni, hogy 2008-ban Édesapám halála után örököltem egy zártkerti ingatlant 1/2 részét, így 3-an lettünk tulajdonosok, a két unokatestvér már korábban, apjuk halála után, a másik felét.
Az én örökségem felértékelése folytán 300 000ft volt az érték, ez az ingatlan 1/2-e.(osztatlan)
Van -e korlát arra, hogy eladható az ingatlan,(közösen) gonodolok arra az én részemről, hogy még nem telt ez 5 év a haláleset óta, és amenniben eladnánk, nekem kellene-e adót fizetni a részem után?
A másik felével az unokatestvérek rendelkezhetnek-e úgy, hogy felajánlják valamilyen szervezetnek, az én beleegyezésem nélkül? És ezt bejegyeztethetik a földhivatalnál?
Köszönöm a válaszukat.
Éva

Tisztelt Éva!

1. Az eladás nyomán fizetendő adó kiszámításához használja az ingatlanjog.hu honlap adókalkulátorát!

2. Önnek elővásárlási joga van, amely azonban csak adásvétel esetén figyelembeveendő, azaz egy ingyenes felajánlást nem tud vele megakadályozni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erika 43705 számú kérdése
  • 2012-11-28

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Rövid kérdésem az lenne, hogy ingatlan értékesítésekor a szomszéd (akinek elővételi joga van, mivel egy tulajdoni lapon van a 2 házrész) szabhat-e bármilyen feltételt az eladással kapcsolatban (az elővásárlási jogáról egyébként lemond) . Pl. az új tulajdonos csatlakozzon rá a csatornára (eddig közös használatban volt a szomszéd telkén lévő emésztő), vagy olyan kerítést húzzon fel, amin nem látni át, stb.

Válaszukat előre is köszönöm.

S. Erika

Tisztelt Erika!

Nem. Ő két dolgot tehet: az önhöz beérkezett vételi ajánlat összes feltételeivel egyezően megveheti az ingatlant vagy nem él ezen jogával.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ibolya 43698 számú kérdése
  • 2012-11-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!

4 lakásos társasházban élünk, ahol a föld osztatlan közös tulajdonban van. Erre épített az egyik lakó egy 40 nm-es teraszt, amely az épülethez csatlakozik. Amikor kifogásoltuk, fennmaradási kérelmet nyújtott be és ezt a helyi építésügy megadta. A határozatot megfellebbeztük és a Kormányhivatal ezt megsemmisítette és új eljárást rendelt el. A helyi építésügy felszólította a szomszédot, hogy pótolja a hiányzó hozzájárulást (ez a mi hozzájárulásunk). Most kaptunk egy levelet, hogy a Bírósághoz keresetlevelet nyújtottak be a hiánypótlás teljesítése ügyében. Tényleg lehetséges (mennyi rá az esély), hogy a Bíróság határozata alapján, tiltakozásunk ellenére, elvesznek a földterületünkből, csökkentik a hányadunkat a közös területen és módosítják az alapító okiratot? Mit kell tennünk? A másik két szomszédot újra megkérdezik majd? Ők ugyanis csak arról nyilatkoztak, hogy a terasz fennmaradhat, a többi részével (csökkenő rész a közösből, alapító okirat változás) nem voltak tisztában. Annak a szomszédnak kell a hozzájárulása, aki a terasz építésekor volt tulajdonos, vagy aki az ügy kezdetekor?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Ibolya!

Bírósági per esetén mindenképpen javasolom, hogy keressenek fel egy jogi szakértőt. A jognyilatkozatok pótlására irányuló pereknek megvannak a maga szabályai, és főként a feltételei.

Megfelelő képviselet mellett lesz csak lehetőségük saját érdekeik védelmére.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Istvan 43692 számú kérdése
  • 2012-11-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnek eladni egy pincet amire elovasaralsi joggal rendelkezik a pince feletti terulet tulajdonosa.
Sajnos nem akar nyilatkozni addig , hogy él-e ezzel a jogaval amig meg nem adom neki a vevom adatait.
Mivel a terulet tulajdonos is rendelkezik ott pincevel , felek , hogy elhalassza a vevom.
Az erdeklene, hogy koteles vagyok e ezt az adatot kiadni?
Valaszat elore is koszonom!

Tisztelt Istvan!

Igen, köteles kiadni, tekintettel arra, hogy ez olyan lényeges feltétel, amelyet a jogosultnak meg kell ismernie ahhoz, hogy nyilatkozni tudjon az elővásárlási jogáról. A helyzet megoldására azt javaslom, hogy kössön szerződést a vevővel, majd ezt követően tájékoztassa a jogosultat az elővásárlási jogáról, akkor már nem fogja tudni elhalászni a vevőjét, hiszen Őt kötni fogja a megkötött adásvételi szerződés. Ezt az eljárást az eljáró ügyvédnek is ismernie kell.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Bea 43689 számú kérdése
  • 2012-11-25

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Érdeklődni szeretnék egy eladó ház kapcsán. A telek osztatlan közös tulajdonban van 3 szomszéddal. A használatról szóbeli megállapodásuk van. Hogyan és miként lehetne ezt ügyvéd által szentesíteni. Milyen anyagi vonzattal jár? Illetve mindegyik szomszéd beleegyezése szükséges ehhez?

Köszönettel: Beáta

Tisztelt Bea!

A használat megosztásáról csak a tulajdonostársak összessége dönthet, fel kell venni a kapcsolatot egy ügyvéddel, hogy a szóbeli megállapodásnak megfelelő tervezetet készítse el, majd a tervezetek egyeztetése után az okirat aláírásra kerülhet.

Amennyiben az irodánk közreműködésére számítana, úgy kérem, hogy közvetlen e-mailben kérje ajánlatunkat!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Evi 43683 számú kérdése
  • 2012-11-23

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nö!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van egy házam, aminek a fele van a nevemen, a másik fele az elözö tulajdonos feleségének a neven! (Az édesanyám és édesapámnak holtig tartó haszonélvezeti joga van.) Visszatérve ez a hölgy, a másik tulajdonos eltünt, egyszerüen nem tudjuk vele felvenni a kapcsolatot, a házat igy nem tudjuk eladni, pedig szeretnénk megválni már az ingatlantól! Kerestettük ügyvéddel, még a népességnyilvántartóhoz is fordultunk, kevés sikerrel! Sajnos ez igy huzodik tobb mint 10éve! Hihetetlennek tünik, hogy képes, valaki csak igy eltünni. Szóval ebben az esetben mit tudnánk tenni? Hogyan tudnánk a házat értékesiteni? Teljesen tanácstalanok vagyunk! Kérem segitségét! Köszönettel: Éva

Tisztelt Evi!

Közös tulajdoni pert indíthatnak a tulajdonostárs ellen, ahol őt kézbesítési ügygondnok fogja képviselni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Evi 43682 számú kérdése
  • 2012-11-23

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nö!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van egy házam, aminek a fele van a nevemen, a másik fele az elözö tulajdonos feleségének a neven! (Az édesanyám és édesapámnak holtig tartó haszonélvezeti joga van.) Visszatérve ez a hölgy a másik tulajdonos eltünt, egyszerüen nem tudjuk vele felvenni a kapcsolatot, a házat igy nem tudjuk eladni, pedig szeretnénk megválni már az ingatlantól! Kerestettük ügyvéddel, még a népességnyilvántartóhoz is fordultunk, kevés sikerrel! Sajnos ez igy huzodik tobb mint 10éve! Hihetetlennek tünik, hogy képes, valaki csak igy eltünni. Szóval ebben az esetben mit tudnánk tenni? Hogyan tudnánk a házat értékesiteni? Teljesen tanácstalanok vagyunk! Kérem segitségét! Köszönettel: Éva

Tisztelt Evi!

Közös tulajdoni pert indíthatnak a tulajdonostárs ellen, ahol őt kézbesítési ügygondnok fogja képviselni.




Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • N.Henrietta 43626 számú kérdése
  • 2012-11-12

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy a 12 évvel ezelőtt anyukám halála után örökölt házrészemről (1/8)rész, le mondhatok-e ennyi év után.A ház fele apukámé de ő újranősült és nem ott él, anyukám részén pedig négyen osztoztunk, osztozunk.Viszont én nem szeretném ha a nevemen maradna az a bizonyos örökrész. Viszont egy testvérem se tart többre igényt mint ami jár nekik.Így kinek tudom átadni ezt a részt?Vagy csak simán is le lehet róla mondani hogy nem kapja meg más személy?Habár igazából azt sem tudom hogy a nevemen van-e mert a közjegyzői illetéket ami 8100ft volt nem fizettem be és tulajdonlapot se váltottam ki soha mert nem érdekelt.Egyáltalán azt sem tudom akkor most van-e örökség vagy nincs.De ha mégis van akkor szeretnék minél hamarabb megszabadulni tőle. Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel. N. Henrietta

Tisztelt N.Henrietta!

A téma alapvetően már nem öröklési kérdés álláspontom szerint, hiszen számottevő ideje már megtörtént a hagyaték átadása az elmondottak alapján.

Ez azt jelenti, hogy Önnek van egy ingatlanban egy bizonyos tulajdoni hányada. Ön többekkel együtt egy közös tulajdoni viszonyban van.

Ön a részével rendelkezhet: elajándékozhatja, értékesítheti adásvétel útján - ez utóbbi esetben a többi tulajdonosat elővásárlási jog illeti meg, tehát amennyiben ajánlata van az ingatlan vételére azt meg kell ismertetni a többi tulajdonossal.

A bejegyzett tulajdonosi viszonyokról tájékozódhat az illetékes földhivatalnál ügyfélfogadási időben, ingyenes betekintés útján.

Tisztelettel
dr.Tóth Gergely ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Zsani 43620 számú kérdése
  • 2012-11-10

Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy:
Egy családi házban élek anyukámmal és testvéremmel, apámtól külön emeleten. Nekünk 4/36 hányadunk van, apámnak 19/36 ja van, apám testvérének 4/36 és egy másik testvérnek 9/36 ja. Az egyik testvér aki már nem lakik itt (4/36 ) kéri az osztatlan közösség megszüntetését árverés útján, valamint a másik testvér is kijelentette, hogy ő is kérni fogja. Nincs pénzünk kifizetni őket. Mit lehet ilyenkor tenni? Már volt egy tárgyalás, de tehetetlenek vagyunk. Árverezést nem lehet, valamilyen módon elkerülni?
Válaszuk várom és segítségüket előre is köszönöm.

Tisztelt Zsani!

A tulajdonosok bármikor kéhetik a közös tulajdon megszüntetését, ami ráaádásul még indokolt is, hiszen a saját részüket nem tudják használni. Ha Önök nem tudják kifizetni, akkor azt is lehet kérni, hogy az Önök részét váltsák (vásárolják) meg vagy a közös értékesítés is szóba jöhet végső megoldásként.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anita 43612 számú kérdése
  • 2012-11-08

Tisztelt Ügyvédúr!

Volt férjemmel közösen építettünk egy családi házat,melyet építési hitel és szoc.pol terhel.Én költöztem ki az ingatlanból a 3 gyermekkel,jelenleg albérletben lakunk!A kérdésem az lenne,hogy szeretnék lemondani a gyerektartásról a házért cserébe,ami fele-fele tulajdon arányban van!A volt férjem alá is írná a papírokat!Kérdésem lehetséges-e ez így ilyen formában?Mivel én időközben sajnos rokkant nyugdíjas lettem,szeretnénk a gyerekekkel a házunkba visszaköltözni!
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel és további szép napot kívánok!

Király Anita

Tisztelt Anita!

Igen, természetesen, lehetséges ilyen megállapodást kötni, javasolom, hogy forduljanak jogi szakértőhöz, természetesen akár hozzám is.

Elnézését kérem a késedelmes válaszadásért!


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 43608 számú kérdése
  • 2012-11-07

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy éve örököltünk 4 testvér Édesanyánk halála után egy ingatlant. Édesanyánknak 1 kulcscsomója volt, amit bátyánk kapott meg, de egy kulcs öcsénknél bolt, amivel a házba lehetett bemenni. Az ingóságok elosztása után az öcsénknek semmi nem maradt a házban, csak 2 lánytestvérnek, ezért elkértem az öcsémtől a kulcsot, minden ellenkezés nélkül ide adta. Ez 2011. junius 11-én történt. Az ingatlant elkezdtük árúlni, és a jelentkezőknek én mutattam meg a házat, kertet. 2011. októberében Kanadába utaztam 6 hónapra a férjemmel, majd ez évben is az ingatlant mutogattam a vevő jelölteknek. Öcsénk 2012 szeptemberében kérte a kulcsot, hogy mostmár ő is be akar menni a házba, meg ha vevő jön, akkor ő mutatja meg, bennem nem bízik. 3 testvér úgy döntött, mivel neki semmi nincs a házban, nem kap kulcsot, egyébként is bérletbe is ki akarta már adni, de az csak eladó. Édesanyánktól annyi pénzt kapott kölcsön, amennyi az öcsénk öröksége, + azon felül is tartozik a testvéreknek, félünk, hogy a jogos örökségünkhöz nem jutunk hozzá, ha pl.kiadja bérbe, vagy beköltöztet gyerekét, vagy éppen ő költözik be a jogos 1/4 részébe, bár Ebesen családi háza van.
Ha idő közben a 2 gyermekére íratja a házát, akkor mi nem is tudjuk arra terheltetni amivel tartozik nekünk, minden megnyilvánulása erre irányúl. Hiába van érvényes, jog szerint szabályos átvételi elismervény, azt mondja amit ő irt alá elismeri, de más is aláírhatott.
Trágárkodik, hazudozik, feljelentett ez ügyben a Jegyzőnél is.
1 év jócskán eltelt, hogy a kulcsot ide adta, az a kérdésem kell-e nekem/nekünk kulcsot biztosítani számára, hogy a házba bemenjen, ő viszont nem biztosít nagykapu és nyárikonyha kulcsot senkinek, azokat kisajátította.
Tisztelettel várom válaszát.

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által feltett kérdésre a körülmények részletesebb ismerete nélkül az alábbi, általános jellegű tájékoztatást tudom adni:

Tekintettel arra, miszerint az ingatlan közös tulajdonnak minősül, így az ingatlanba történő bejutáshoz szükséges kulcsok igénybevételére mindegyik tulajdonostársnak jogosultsága van. Mindezek alapján öccse is ugyanúgy igényt tarthat a bejárati kulcsra, mint ahogyan Önök is a többi kulcsra.

A Polgári Törvénykönyv rendelkezési szerint a közös tulajdonnal kapcsolatosan az alábbiakról tudom tájékoztatni:

A tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára; e jogot azonban az egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fűződő törvényes érdekeinek sérelmére.
A tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges az egész dolog feletti tulajdonjog átruházásához, illetve használatba adásához.

Amennyiben a közös tulajdont nem sikerül eladni, úgy bármelyik tulajdonostárs kérésére az illetékes bírósághoz is fordulhatnak a közös tulajdon megszüntetése céljából.

A bíróság döntése alapján az ingatlant elsősorban természetben kell megosztani.
Amennyiben a közös tulajdont nem sikerül természetben megosztani, úgy azt megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
Azonban arról is tájékoztatom, hogy a bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.


Álláspontom szerint szükséges lenne a tulajdonostársaknak egyező véleményre jutni az ingatlan jogi helyzetének rendezésével kapcsolatosan. Amennyiben erre nincs remény, úgy a bírósághoz fordulhatnak a közös tulajdon megszüntetése céljából.

Az öccse tartozásával kapcsolatosan – amennyiben írásos bizonyítékok állnak rendelkezésére – azt a tájékoztatást tudom adni, hogy ha öccse a fennálló tartozását nem szándékozik kiegyenlíteni, úgy Önök jogosultak fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet előterjeszteni, amennyiben a tartozás összege az 1.000.000,- Ft összeget nem haladja meg. Amennyiben a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, úgy egy esetleges végrehajtási eljárás során feltehetően visszaszerezhetik a kölcsön adott összeget.

Amennyiben bármely egyéb kérdése felmerülne az üggyel kapcsolatosan, úgy – egy előzetes telefonon történő időpont egyeztetést követően – szívesen állunk személyesen is rendelkezésére.

Elérhetőségeinket a következő internetes oldalon találja meg: www.racsaidr.hu


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsai@racsaidr.hu

Közösségi oldal:


  • Emese 43595 számú kérdése
  • 2012-11-05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Testvéreimmel hárman vagyunk tulajdonosok egy ingatlanban (nyaraló). Ketten el szeretnénk adni, de a harmadik nem. Nem lehet felosztani az ingatlant három részre, természetben nem akar minket kifizetni. Mi sem tudjuk őt, de ebbe sem menne bele. A bírósági úton történő elárverezésnél szerintem töredék árat kapnánk. Nincs más lehetőségünk? Lakottan eladni a mi részünket? Még egy kérdés: Beleegyezésünk nélkül kiadhatja az ingatlan egy részét, vagy kertrendezést végezhet, stb.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Tisztelt Emese!

A kérdése (problémája) kapcsán van lehetőség bírósági eljárást igénybe venni az igénye érvényesítése céljából. Az egyértelmű, hogy a tulajdoni hányadának megfelelő részt használhat, ill. tulajdonosként jogosult a közös tulajdon megszüntetését kezdeményezni. A per egyébként nyilván nem cél, de tapasztalataink alapján azt tudom mondani, hogy sok esetben ennek felemlegetése már egindítja azt a folyamatot, amely a felek megegyezéséhez és szerződéséhez vezet, tehát nem is kerül sor a tényleges perindításra. Nem csak árverezést lehet kérni a megszüntetés során - és egyébként is téves, amit az árról ír - akár megvásárolhatja valamelyik tulajdonos a többiek tulajdoni hányadát.
A használat során pedig az egyoldalú lépések gyakorlatilag teljeskörűen jogsértőek.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: