Hozzászólások

  • Sándor 45327 számú kérdése
  • 2013-11-24

Üdvözlöm!

Azzal a kérdéssekkel fordulnék Önökhöz, hogy Szigetszentmiklóson vásároltunk (önerő kifizetve, banki hitelre várunk még) egy 800m2-es telken álló társasházat, amely különálló családi ház, 400m2-es saját telekkel (a két ház nem érintkezik).
A ház mögött egy több hektárnyi beépítetlen terület található.
Szeretnék a telekhez plusz területet vásárolni. Mi módja annak, hogy megtudjam, vásárolható-e a területből? Mi ennek a menete? És társasházként lehetséges-e csak az én részemhez vásárolni?

A másik kérdésem az lenne, hogy a megvásárolt (új) ház átvétele előtt, a vállalkozó köteles-e kitakaríttatni a házat?

A ház már jelenleg el van látva burkolatokkal, és a szomszéd ház építőanyagait ott tárolja még a miénkben. Félek, hogy sérülnek a burkolatok (ráfizetéses), milyen lehetőség van arra, hogy átadás - átvételig ne a mi házunkat használja raktárként?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Sándor!

Ki kell(ene) deríteni a szomszéd ingatlan jogi helyzetét, elsősorban a tulajdoni lapon szereplő adatokra gondolok, az alapján lehet eldönteni, hogy megvásárolható-e az ingatlan, ill. a tulajdonossal lehet kezdeményezni adásvételre irányuló tárgyalásokat. szomszéd ingatlan helyrajzi száma vagy pontos címe alapján akár a mi Irodánk is tulajdoni lapot lekérni a Takarnet-rendszerből, az megfelelő kiindulási alap.

Az adásvételi szerződés határozza meg, hogy miylen kötelezettségei vannak az eladónak, de jellemzően beköltözhető állapotban kell átadnia az ingatlant, de amíg nincs átadási kötelezettsége, addig nem tiltható meg neki, hogy raktárként használja az ingatlant, de természeetsen viselnie kell a károkból eredő hibás teljesítés következményeit.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Judit 44453 számú kérdése
  • 2013-05-18

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Építési vállalkozótól vásárolnánk új építésű lakást.
A 10 000 000 Ft-os árból elengedne 1,5 milliót, de csak úgy, ha az adásvételi szerződésben csak 6 millió szerepelne vételárként. Belemenjünk, nem származhat ebből később kellemetlenségünk???
Válaszukat köszönjük!

Tisztelt Judit!

Az Önök "nyeresége" a másfél millió forint, ill. "vesztesége" egy adócsalásban való társtettesi minőség, e kettőt kell együttesen mérlegelni és választ adni neki.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gábor 44260 számú kérdése
  • 2013-04-08

Tisztelt Ügyvédnő, Ügyvéd úr,r
Hiányzó parkolóhelyek miatt társasházunk lakásai nem kaptak használatba vételi engedélyt. Az építtető viszont azt állítja, hogy a 102 db lakáshoz a gépjármű elhelyezés lehetősége biztosított a jóváhagyott építési terv szerint emelőgépek üzembe állításával. Az építési hatóság az emelőgépek hiányát kifogásolja. Az építtető fellebbezésének másodfokon helyt adtak, és új eljárásra kötelezték az elsőfokú hatóságot. Amikor lakásunkat 2011.-ben megvásároltuk, az építtető már megkérte ar
használatbavételi engedélyt, és szerződésben vállalta annak beszerzését.r
Hogyan tudnánk a 2 éve húzódó ügyet lerendezni ?r
Van lehetőség külön a lakásokra megkapni a használatba vételi engedélyt ?r
Megkérhetem csak a saját lakásomra az engedélyt, amelyhez 1 db meglévő parkolóhelyet isr
vásároltam ?

Tisztelt Gábor!
Egy lakásra nem tud használatbavételi engedélyt kérni, ill. kapni. A helyzet rendezését ennyi info alapján nem tudom megítélni, a tervek és a szerződés ismerete minimálisan szükséges lenne hozzá.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • M.Rita&M.János 44067 számú kérdése
  • 2013-03-04

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Az alábbi ügyben szeretnénk kérni a segítségüket.:
2007-ben elővásárlási szerződést kötöttünk egy társasházi ingatlant építtető céggel.Be is jegyeztek minket a tulajdoni lapon 1/2-ed,1/2-ed arányban "Tulajdonjog fenntartással történt eladás" jogcímen.Mivel az akkori cég akivel a szerződést kötöttük megszünt (illetve egy másik cég átvette)elszámolási nézeteltérés miatt, nem fizettük ki a lakás fennmaradó részét.2008 Októberében az átvett cég vissza akarta(?)venni,vagy töröltetni akart minket(?) a tulajdoni lapról hogy értékesítse a lakást.Viszont a Fővárosi Földhivatal II. fokon (is) elutasította a kérelmüket arra hivatkozva hogy a társasházban a "lakásunk": az XY hrsz.-ú ingatlan azonban az ingatlan-nyilvántartásban-a társasház alapítás bejegyzésének hiánya miatt-nem szerepel".
Most 5 év elteltével küldött a Földhivatal egy értesítést, miszerint nincs rendezve a tulajdonjog.
Nos erre az értesítésre feleségemmel nem reagáltunk eddig.
A kérdésünk az lenne a Tisztelt Ügyvédi irodától, hogy mi a teendő ez ügyben, mit lehet tenni hogy "nyereségesen" zárjuk le ezt az ügyet az ingatlant értékesítő céggel.
Válaszukat megköszönve Tisztelettel: M.Rita&M.János

Tisztelt M.Rita&M.János!

Ennyi információ alapján nem tudok korrekt segítséget adni, ismernem kellene a szerződést, az adásvétel és az eladó személyével kapcsolatos körülményeket, ill. az ingatlan tulajdoni lapját. Amennyiben az Irodánk segítségére számítanának, úgy kérem, hogy az alábbi módok valamelyikén keressenek!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Attila 43832 számú kérdése
  • 2013-01-04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérem segítsen néhány kérdés megválaszolásában, elnézést ha kicsit hosszabb a bejegyzés:

2007-ben új építésű lakást vásároltam de nem került még hivatalosan átadásra, albetétesítés azóta sem történt, használatbavételi nincs. Időközben a tulajdoni lapra a tulajdoni hányadomat bejegyezte a földhivatal osztatlan közös tulajdonként. A tulajdoni lapon azonban a projektfinanszírozó bank keretbiztosítéki jelzáloga még rajta van az egész ingatlanra vonatkozóan, a beruházó felszámolás alatt áll, pénze nincs a befejező munkálatokra (már csak a tűzvédelmi dolgok hiányoznak).

Kérdéseim: ha bejegyezték a tulajdonomat akkor a tulajdoni hányadom valahogy automatikusan tehermentesült? Vagy pedig a tulajdonjog úgy is bejegyezhető volt hogy a tulajdoni hányadomon még rajt áll a keretbiztosíték?
Azt nem tudom eldönteni hogy azért lettem bejegyezve 5 év után mert eszébe jutott a földhivatalnak a régi ügyek leporolása, vagy azért mert a beruházó elszámolt a bankkal a lakásomat illetően és a banki törlési engedély váltotta ki a tulajdonjog bejegyzést a földhivatalnál)

Másik kérdés: ha a beruházó mégsem tehermentesítette a a tulajdonomat a projektfinanszírozónál akkor sikkasztás vagy csalás miatt lehet feljelentést tenni a rendőrségen? Én tudom igazolni a beruházó felé a befizetéseimet de azok nem a projektfinanszírozó bank elkülönített számlájára mentek hanem sajnos egy másikra. Ez mostanában derült csak ki hogy másik bankszámlára fizettették be velem a vételárat.

Előre is köszönöm a segítséget,
Üdvözlettel
Attila

Tisztelt Attila!

A lakása tulajdonjogát úgy is megszerezhette, hogy azt továbbra is terheli a bank javára bejegyzett zálogjog.
A feljelentés ebben az esetben alapos lehet - bár nem vagyok büntetőjogi szakértő - de mind a csalás, mind a sikkasztás megvalósulhatott.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: