Hozzászólások

  • Dániel 45397 számú kérdése
  • 2013-12-11

Örököltünk egy 70nm-es ingatlant. 4tulajdonossal.
Az ingatlant 2 tulajdonos szerette volna megvenni.16.6mFt-ért.Nem adták el!!! Ingatlanirodán keresztül kivánják értékesiteni ,vételi szándék nyilatkozat 17.5mFt. Ingatlanirodának fizetendő 4%+27% megbízás szerint. Ami ugyanannyi lenne,mint az elővételi jog szerint a 16.6mFt.
A 2 tulajdonos 17.5mFt-ért ajánlotta fel az ingatlant,megvételre,mivel van egy 3-ik fél a vételre./De ebben az esetben senki nem jár jobban,mert az ingatlanos elviszi a majdnem 900eFt-os sikerdijat.Ha létrejön az üzlet ugyanannyi pénzt kell elosztani,mintha a másik 2tulajdonos vette volna meg 16.6mFt-ért.
Ebben a helyzetben hogy tudjuk az elővételi jogunkat gyakorolni? Milyen összegért tudjuk megvásárolni az ingatlant? Melyik összeg a mérvadó? Vételi ajánlat 17.5Ft-ról szól.
Köszönettel

Tisztelt Dániel!

Az elővásárlási jog gyakorlása egy beérkező vételi ajánlat alapján lehetséges. Ha ez 17.5 mFt, akkor ezen nyilatkozhatnak a tulajdonostársak, hogy meg kívánják vásárolni az ingatlant, és a közvetítővel kötött megbízási szerződés dönti el, hogy az ilyetén vásárlás esetén jár- e közvetítői díj a megbízottnak.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Otti 45382 számú kérdése
  • 2013-12-05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Féléves kizárólagos szerződést kötöttem egy ingatlan irodával, amely ez év október 7-én lejárt. Kértem az iroda vezetőjét, hogy adja meg azok listáját, akik megtekintési nyilatkozatot írtak alá náluk. Ezt azért kértem, mert most én hirdetem a lakást, és ha véletlenül olyan keres meg, aki már náluk megtekintette, akkor rám a szerződés szerint szankciók vonatkoznak. Az iroda vezetője a mai napig nem küldte meg a listát, sőt nem is válaszolt. Telefonon is megkerestem, akkor azt mondta, hogy több idő kell, amíg összeszedi ezt a listát! Ezért írtam neki egy e-mailt, hogy amennyiben november 30-ig nem kapom meg ezt a névsort, akkor ezen túl nem tekintem magamra nézve kötelezőnek a szerződés azon passzusát, hogy nem adhatom el egy évig annak a lakást, aki náluk megtekintette, illetve, ha mégis, akkor ki kell fizetni nekik a jutalékot. A számítógép visszajelzett, hogy megkapta és el is olvasta az e-mailt, de nem válaszolt. Úgy érzem, hogy ez egy csapda, mivel nem tudom, hogy ki az, aki megtekintette, és így ki vagyok szolgáltatva nekik. Ezt etikátlannak tartom.

Az lenne a kérdésem, hogy mi ilyenkor a teendő?

Üdvözlettel:
Otti

Tisztelt Otti!

A leírtak alapján - ha mindezt igazolni is tudja - akkor túl sok mindent nem tud tenni. Ha valamikor eladja a lakását, akkor annak mindenképpen ki lesz szolgáltatva, hogy a közvetítő az ingatlan-nyilvántartásból információt szerez a vevő személyéről, amelyet összevethet a saját nyilvántartásával, ill. megtekintési nyilatkozataival, és ha azon szerepel az Ön vevője, akkor akár megbízási díj iránti igénnyel is előállhat, ennek érdekében bírósági utat is igénybe vehet. Amennyiben ez történik, - és most a legrosszabb forgatókönyvet írom - úgy a követelése jogos lehet - ez ügyben a bírósági gyakorlat is alátámasztja a véleményemet - hiszen a közvetítő igazolni tudja, hogy a vevő az Ő közreműködésének (is) köszönhetően szerzett tudomást a lakásról, ill. tekintette azt meg.

A csapda lehetőségét én kizárnám, mert ha nem szerepel az Ön későbbi vevője az Ő megtekintési nyilatkozatain, akkor nem lehet ilyen követelése, ill. csak valamiféle okirat-hamisításos cselekménnyel tudná azt elérni, az viszont "megbukna" egy polgári per igazságügyi írásszakértőjén.

Egyébként ha a közvetítőnek jogos a követelése, Ön akkor sem kerül rosszabb helyzetbe, mint ha a szerződés hatálya alatt hozott volna egy vevőt a közvetítő.

Abban viszont Önnek igaza van, hogy a közvetítő eljárása etikátlan, ill. a Ptk. egyik alapelvét, a szerződéses partnerek együttműködési kötelezettségét is sérti. Ez utóbbi körülmény miatt még azt is elképzelhetőnek tartom - és ez a korábbi rossz forgatókönyvhöz képest a jobb - hogy a bíróság is osztja ezt az álláspontot, és elutsítja a közvetítő megbízási díj iránti igényét.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Julika 45256 számú kérdése
  • 2013-11-11

Tisztelt Jogi tanacsadok!

2 eve vasaroltam egy tarsashazi lakas ingatlan kozvetiton keresztul. A kozvetito nem jot el a megtekintesre cask a tulajdonos igy ne irtunk ala semmit. Az eladoval megkotottuk az ingatlan adasvetelt es kihagytuk az ingatlanost mert az elado kerte. Minap az ingatlankozvetito kerte hogy egy megtekintesi nyilatkozatot visszamenoleg irjak ala az ingatlannal kapcsolatban. kerdesem lenne hogy kell e nekem alairni mivel ok kozvetitettek ki a tulajdonosnak illetve az eladonak szarmazhat e barmifele problemaja ebbol. Az ingatlanos azt mondta hogy rogzitette a telefonbeszelgetesem es a szamomat. tudom hogy nekem ebbol bajom nem igen szarmazhat de szarmazhat e az eldonak?

Valaszat elore is koszonom.

Julia

Tisztelt Julika!

Az eladó minden bizonnyal megbízási szerződést kötött az ingatlanközvetítővel az ingatlan értékesítésére, majd a megbízás teljesítését követően elzárkózott a megbízási díjat megfizetése elől. Ön nem köteles semmit aláírni, hiszen ha jól értem semmilyen jogviszonyban nem volt az ingatlanközvetítővel, viszont, ha egy esetleges peres eljárásban tanúként hallgatják meg, köteles az igazat mondani. Ha az ingatlanközvetítő teljesítette a megbízást, akkor az eladó köteles a díját megfizetni.

Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
http://www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

Közösségi oldal:


  • G.Zoltán 45143 számú kérdése
  • 2013-10-18

Milyen az élet!
Most ahogy írtam az előbbi hozzászólásomat, megállt egy kocsi a ház előtt, a másik ingatlanközvetítő által hozott érdeklődő volt.
Kifizetné a vételárat némi alku után, erre még alszunk egyet, mert ebben az esetben biztos kellene jutalékot fizetni, ha vele jön össze az adás-vétel, nem is akarunk kibújni alóla, mivel ez szerepel is a szerződésben.
Érdekes, hogy a közvetítő azt mondta, hogy ők azért léptek vissza, mert nem voltak elégedettek az ingatlannal, kissé fel is paprikáztuk az érdeklődőt, mikor elmondtuk neki ezt.
Mindenesetre mivel itt fájt nem tudok csatolni, a megadott címre elküldök valamit, hátha közelebb jutunk a megoldáshoz.
Köszönöm!

Tisztelt G.Zoltán!

Így viszont egyértelmű: fizetési kötelezettségük lesz, hiszen a közvetítő teljesítette a szerződést.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zoltán 45142 számú kérdése
  • 2013-10-18

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!
Kötöttünk egy ingatlanközvetítővel kizárólagos megbízási szerződést még augusztus végén (6 hónapra). Eléggé borsos jutalékért dolgoznak, de mivel sürgős az eladás, nem is ez volt a szempont.
Az első héten hozott 2 érdeklődőt, azóta nagy semmi, ez még ráfogható lenne az ingatlanpiaci helyzetre stb., de ez nem feltétlenül így van. Sokszor elérhetetlen a közvetítőnk, nem is mondta el nekünk, hogy mi az oka a vevőjelöltek visszalépésének (egyikükkel véletlenül találkoztunk, ő konkrét visszalépést nem is mondott az ingatlanosnak, csak 2-3 ingatlan közül válogat, de döntése még nincs). Idővel kiderült, hogy a megadott számon ha felhívja valaki és ha nem KP-s vevő, akkor lebeszéli a vételről őket. Persze ezt bizonyítani nem tudom.
Az ingatlan jó állapotú és jó helyen fekszik.
Egy idő után lényegében már nem bízunk benne, főleg mióta 2-3 hete nem hallunk felőle semmit (max annyit, hogy csökkentené a hirdetési árat, ami már az értékbecslő által megállapított ár alatt van 15 %-kal).
Mivel mi egy másik ingatlant kinéztünk, ezért minket is sürget az idő.
Kb. két hete jó pár hirdetést (több százat) kitettem a közeli lakótelepen, szó szerint tódulnak az érdeklődők, már-már az eredeti áron is lenne vevőnk.

A lényeg az, hogy a megbízási szerződésben nincs olyan kitétel, hogy nem vonhatjuk vissza. Egy apróbetűs rész van, hogyha a felmondástól/elállástól számított 12 hónapon belül eladjuk, akkor jogosult a jutalékra. Nekem az egész szerződésből az derül ki, hogy ez a 12 hónapos kikötés csak olyan vevőre vonatkozik, akik ők hoztak. ÁSZF nincs külön, csak a szerződés.

Természetesen ezek után meg is tesszük a megbízás visszavonását, viszont elképzelhető, hogy valami oknál fogva követel jutalékot, ha általunk hozott vevőnek adjuk el az ingatlant?
Köszönöm szépen.

Tisztelt Zoltán!

Erre a kérdésre a közvetítői szerződés ismeretében lehetne válaszolni, így nem tudom megerősíteni, hogy nem lenne fizetési kötelezettségük akkor, ha pl. Önök találnak vevőt, hiszen lehetséges egy ún. kizárólagos szerződés esetén egy ilyen közvetítői "megoldás", ill. szerződéses konstrukció.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csaba 45098 számú kérdése
  • 2013-10-09

Tisztelt Válaszadó!

A problémám a következő: a tegnapi napon szerettem volna megvenni egy lakást,amelyet kb másfél hónapja kinéztem egy ingatlanirodánál. Akkor az irodánál aláírtam egy vételi nyilatkozatot,melyhez csatoltan otthagytam 100 ezer Ft-ot "foglalóként" (a foglaló szó volt beleírva a nyilatkozatba,amelyet az ingatlaniroda képviselői írtak alá,az eladó és ügyvéd nem). A tegnapi napon ismét megnéztem a lakást a közüzemi mérőórák leolvasása végett,és utána mentünk volna szerződést kötni,de ekkor észrevettem,hogy púpos a parketta (a parketta púpossága lehetséges,hogy az első megtekintéskor is fenn állt,és nem tudni mitől van-mivel a lakás első emeleti,és alatta nem tudok beázásról-de felmerült bennem egy esetleges rejtett hiba lehetősége),továbbá nincs víz a lakásban,amire a tulajdonos nem tudott magyarázatot adni,bár azt mondta,korábban volt,de mivel a lakás fél éve lakatlan,nem tudja,mitől lehet- a vízcsapok és a főcsap elcsavarása nem vezetett eredményre. A problémám ezen felül az is volt,hogy én is meggondolatlanul döntöttem a lakás mellett,mert másodszori megtekintésre már nem fogott úgy meg a hangulata-így mindenképp el kívántam állni az adásvételtől,ha lehetséges. A "foglaló" összegét felajánlottam a vevőnek kárpótlásul,mivel külföldről utazott haza,hogy megkösse a szerződést. A szándéknyilatkozatot egyébként emiatt ő nem is írta alá,abban 30 napos határidő volt kikötve,a vételi ajánlat elfogadására,az elfogadásról e-mailben nyilatkozott.Azonban az ajánlati kötöttségem is a papír szerint az elfogadástól számított 30 nap,ami szintén letelt már-igaz,e-mailben egyeztettünk,hogy tegnapi napon aláírom a szerződés-így véleményem szerint a "foglaló" nem járna vissza.
A nagyobbik problémám azonban az ingatlaniroda,mivel az eladóval meg tudtam volna ugyan egyezni,de az ingatlanos ekkor azt mondta,a közvetítés létrejött közötte és az eladó között,így az eladónak fizetnie kell a közvetítési díjat-amit aztán majd rajtam követelhet peres úton.
Ezek után elmentünk az ügyvédhez,aki az adásvételit készítette volna,aki azt tanácsolta,hogy álljak el a vételtől,mert az ingatlaniroda nem jogosult ebben az esetben követelni a jutalékát-legalábbis tőlem,illetve az eladó sem-legalábbis szerinte,bár a bíróság dönt adott esetben. Még annyit hozzátennék,hogy az eladó az ügyvédnél felajánlotta,hogy a vízszerelés költségeit utólag megtérítené,amennyiben azt számlával igazolom felé , de én az ügyvéd tanácsára az elállás mellett döntöttem.
Egyúttal jegyzőkönyvbe vette,hogy az ingatlanos a "foglalót" nem adta vissza(azt mondta,mivel előzőleg elálltam a szerződéstől,ezért nem hozta el),amit azonban rajtam kívül senki sem írt alá a jelen levők közül.Még azt is közölte az ügyvéd,hogy az ingatlaniroda jogszerűtlenül kért foglalót,mert arra csak ügyvéd jogosult(legalábbis ellenjegyezni-illetve azt az eladó meg se kapta volna az adásvételig).
Elég bizonytalan vagyok az ügyben,mert attól is tartok,hogy esetleg az ügyvéd is a munkadíjért vállalja el az ügyet,és félek,hogy esetleg kártérítési pert indíthat ellenem valaki (tehát itt nem a foglaló összege miatt,hanem a közvetítői jutalék miatt,ami több,mint 500 ezer Ft-ahogy szóban tájékoztattak-az ingatlan ára egyébként 3.050.000 Ft lett volna). Sajnos az ügyvédem nem adott számomra megnyugtató tájékoztatást,sajnos mindig siet valahova,illetve nem magyarázta el pontosan mi várható,és számomra a helyzet eléggé átláthatatlan...ezért is kérem az önök segítségét.

Tehát a kérdésem,követelheti-e rajtam a közvetítői jutalékot akár az ingatlaniroda,akár az eladó(amennyiben ő kifizeti az ingatlanirodának)? Illetve amennyiben igen,van-e lehetőségem az igényük jelzésekor felajánlani,hogy a hibák kijavítása esetén (legalábbis,hogy legyen vízszolgáltatás-mert a parketta púpossága lehetséges,hogy az első megtekintéskor is fenn állt,és nem tudni mitől van-mivel a lakás első emeleti,és alatta nem tudok beázásról) megveszem az ingatlant,és ez esetben nem fizetek külön kártérítést?-Igaz,ez utóbbi már nem áll szándékomban,de nagy összegű kártérítés esetén lehetséges,hogy inkább megvétel mellett döntenék... Még annyit mondanék,hogy én az ingatlanirodával mint vevő,nem kötöttem szerződést,csak a vételi ajánlatot írtam alá,az eladó és az ingatlaniroda közötti megbízás részletei a tegnapi napig ismeretlenek voltak számomra-illetve teljességében most is azok,de most már tudok az ingatlaniroda jutalék iránti igényéről.

Köszönettel várom válaszukat,

Csaba

Üdvözlettel,

Csaba

Tisztelt Csaba!

Önnek fizetési kötelezettsége az Iroda felé csak akkor merül fel, ha a megtekintési nyilatkozatban a szerződés - önnek felróható - meghiúsulása esetére fizetési kötelezettséget (kötbér, kártérítés, stb) vállalt.
A jogviszony alapvetően az iroda és az eladó között áll fenn, ezt nekik kell rendezni, és úgy vélem, hogy ennek következményei Önre - feltéve a megtekintési nyilatkozattal kapcsolatban írtakat - nemháríthatóak át.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zoltán 45006 számú kérdése
  • 2013-09-18

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítséget szeretnék kérni. A nővéremmel közösen örököltünk egy ingatlant a szüleinktől, ami Budapest kertvárosi részén van, egy elég nagy telek, és egy vélhetően bontandó házzal. Én itt éltem. Az utcában dolgozott egy építési vállalkozó, aki többször vételi ajánlatot tett, de az ár nem volt elfogadható számunkra. Ez év elején meghirdettük az ingatlant egy hirdetési újságban. Pár napra rá a nővéremnél jelentkezett egy ingatlanos, hogy tuti vevője van a telekre, így kössünk vele szerződést, mert csak így tudja kiadni a címet.
A szerződést meg is kötöttük 3 hónap időtartamra félkizárólagos jelleggel, azaz mi is hirdethettük továbbra is az ingatlant. Néhány nap múlva telefonált az ingatlanos, hogy kapott egy vételi ajánlatot, menjünk be az irodába. Bementünk a nővéremmel, de az általunk meghatározott ár alatt volt az ajánlat, ezért nem fogadtuk el. Erről készült egy dokumentum is, a vételi ajánlatról, és az elutasításról. Az illetővel személyesen nem találkoztunk, csak papíron zajlott az egész, a nevet sem jegyeztük meg, hiszen nem fogadtuk el az ajánlatot. A három hónap letelte után az utcában dolgozó építési vállalkozóval egyességre jutottunk az árat illetően, így eladtuk számára az ingatlant. Legalábbis mi végig abban a hiszemben voltunk, hogy a vevő a férfi, szóba sem került, hogy más lesz a vevő hivatalosan. Erről akkor szereztünk tudomást, mikor elmentünk az ügyvédhez aláírni a szerződést, és ott volt az építési vállalkozó, a feleségével, akinek a nevére megvásárolta a mi ingatlanunkat.
Az adás-vétel rendben lezajlott, a pénzt a helyszínen megkaptuk, mi kiköltöztünk, és azt hittük, hogy ezzel vége az ingatlannal kapcsolatos dolgoknak. Azonban nem így van. Pár napja jelentkezett az ingatlaniroda képviselője, hogy jár nekik a közvetítési díj, ami kb. egy millió forint, mert az adásvételen szereplő hölgy volt az, aki ajánlatot tett az ingatlan irodán keresztül, és mi nem fogadtuk azt el. Mint írtam személyesen nem voltak kint megtekinteni a telket, így nem tudtuk kiről van szó, hiszen, ha egyszer is találkozunk a hölggyel, akkor tudjuk, hogy már tett vételi ajánlatot, és akkor ez alapján terveztünk volna.
Azt is írtam, ezt a vevőt nem az ingatlaniroda hozta, hiszen már sok hónappal ezelőtt meg szerették volna venni, de az ár nem felelt meg.
Nem értem miért kellene kifizetnünk a közvetítői díjat, ha semmit nem tettek érte? Úgy érzem át akarnak, vagy át akartak verni. Végig abban a hiszemben voltunk, hogy a férfi a vevő, akivel már hosszú ideje egyezkedünk, és szóba sem került, hogy a felesége nevére vásárolják meg, az sem került szóba, hogy a hölgy már tett egy vételi ajánlatot, amit nem fogadtunk el. A nővel nem találkoztunk, az ingatlanos nem hozta el, nem írtunk alá ingatlan megtekintési dokumentumot, egyedül az ajánlatot láttuk, és a visszautasítást írtuk alá.
Az ingatlanközvetítővel aláírt szerződésben vételi ajánlatként ezt definiálja, - olyan írásos ajánlat, mely megfelel minimum a jelen megbízás 4. pontjában foglalt limitárra, fizetésre, birtokba adásra vonatkozó feltételeknek. A szerződésben az ár 35.990.000 Ft, és helyette egy 29 millió Ft-os ajánlatot adott.
A szerződésben az is le van írva ki a megbízott által kiközvetített személy: kiközvetítettnek tekintendő minden olyan személy, aki a megbízott felé írásban elismerte ( megtekintési nyilatkozat ), hogy az ingatlan eladására irányuló szerződéskötés lehetőségéről a megbízottól szerzett tudomást, vagy ezt a megbízott hitelt érdemlően tudja igazolni. Mint írtam, a vevővel már 2011-ben is beszéltem az ingatlan eladásáról, de alacsony árat kínált érte, azaz nem az ingatlanos által ismertem meg őket, erre tanúim is vannak, a szomszédok, akik tudtak ezekről az ajánlatokról.
Szeretnénk tudni, hogy jogosan kéri-e az ingatlanközvetítő a díjat egy olyan munkáért, amit nem ő végzett el? Időközben a nővérem nyomására kifizettük az 1 millió Ft-ot, de én hiszem, hogy jogtalanul jutottak ehhez az összeghez, és szeretném visszakapni.
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel: K. Zoltán

Tisztelt Zoltán!

Az elmondottak alapján úgy ítélem meg, hogy alaptalan volt az iroda követelése, ennek megfelelően kifizetni is felesleges volt, és elvileg bírósági úton visszakövetelhető. De így most Önöknek kell pert indítani, ellenkező esetben aziroda lett volna kénytelen azt megtenni...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katialin 44998 számú kérdése
  • 2013-09-16

T.Ügyvéd Úr!
Lányom "vásárolt" egy un.bedőlt hitelű lakást.
Ingatlan közvetítőn keresztül, aki egy budapesti KFT
"Megbízási szerződés"-e alapján felvette a 2 millió forint foglalót a lakásra még 06.19-én, és 850 ezer Ft közvetítői díjat. Ekkor bemutattak a telekkönyvi kivonatot /2013.06.18.dátummal, melyen még az a tulajdonos szerepelt, aki felvette a banktól a hitelt., valamint a bejegyzett jelzálog/ Majd banki utalással kellett kiegyenlíteni még 2 150 ezer forintot. Ami a megadott határidőre meg is történt. Ekkor még és a mai napig sem készült adás-vételi szerződés, az egy bp-i ügyvédnél készült volna, az általuk megadott időpontban.
Aláírattak a lányommal Titoktartási nyilatkozatot, amit be is tartott. Mely olyasmiket tartalmaz, hogy az ingatlan közvetítőn keresztül tarthatják a kapcsolatot, valamint banki titkokat, adatokat nem szolgáltathat ki.
Telt múlt az idő, majd kiderült, hogy a lakást már egy új tulajdonos felújítja, /lányom nem járt a lakásban, csak a szomszédtól tudta meg, hogy új tulajdonosa van a lakásnak, aki már fel is újítja a lányom által már kifizetett lakást. Vagyis a nevezett lakást egy másik ingatlanközvetítő idő közben eladta másnak, lekértünk egy új telekkönyvi kivonatot amin már széljegyzetként szerepelt az új tulajdonos 08.09-i dátummal.
Ezen felháborodva felhívtuk az ingatlanközvetítőt, akinek a foglalót és közvetítői díjat kifizettük, és magyarázatot kértünk, valamint az általunk kifizetett összegek záros határidőn belüli visszautalását /foglalót duplán kértük vissza/
A "Megbízói szerződés"-t nem mondtuk fel.
Ma a bp-i KFT felmondta a "Megbízói szerződés"t, azzal, hogy lányom megszegte a titoktartási kötelezettségét és perrel megfenyegette őt.
Holott semmi olyat nem tett, amivel azt megszegte volna, az ingatlan közvetítőn keresztül tartotta a kapcsolatot a KFT-vel, a lakásban nem járt, az eredeti tulajdonost /aki a hitelt felvette nem is ismeri, soha nem találkozott vele, csak a lépcsőházban járt, ahol a szomszéddal beszélt.
Még szerencse, mert még mindig hitegetnék, hogy ekkor-meg akkor kapja meg a kulcsot.
Gondolom a leghelyesebb, ha mielőbb feljelentjük a KFT-t, akivel a "Megbízói szerződés"-t kötötte a lányom. És fogadnánk egy jó , erre szakosodott ügyvédet, de mivel vidékiek vagyunk, fogalmunk sincs, hogy kit.
Esetleg Ön vállalná? A tárgyalások egyébként is Bp-en lennének?
Várom mielőbbi válaszát, üdvözlettel: Katalin

Tisztelt Katialin!

Polgári per és büntetőfeljelentés azonnal! Amennyiben az irodánk ebben a segítségére lehet, úgy kérem, hogy a jövő hét folyamán - az alábbi e-mailcímen - kommunikáljunk!

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Viktoria 44993 számú kérdése
  • 2013-09-16

Tisztelt Ügyvéd Úr/Ügyvéd Nő!

Megtekintési nyilatkozattal kapcsolatban lenne kérdésem.
Férjem kb. 1 hónappal ezelőtt megnézett egy ingatlant, és aláírt egy megtekintési nyilatkozatot. Időközben viszont megtaláltuk ugyanezt a lakást egy másik ingatlaniroda kínálatában is. Mivel én az első lakásnézésnél nem voltam jelen, most megnézném a második irodával. Az első iroda semmi szín alatt nem enged az árból, míg a másodiknál jelentősen olcsóbban tudnánk megvenni. Az lenne a kérdésem, ha a második irodán keresztül vennénk meg a lakást lehet-e bármilyen problémánk, kötelez-e minket a férjem által aláírt nyilatkozat.
(Az ingatlan közös tulajdon lenne)
Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel,
Viktória

Tisztelt Viktoria!

Igen, ez problémákat jelenthet. POntosabb információkat csak a megtekintési nyilatkozat ismeretében tudnék mondani,de tartalmazhat kötbér fizetési kötelezettséget Önökre nézve, ill. az eladó-megbízót is kellemetlen és anyagilag is negatív helyzetbe hozhatják ezzel a lépéssel.

Megjegyzem, hogy azért sincs értelme megnézni a második iroda mutatásában, mert nem ők fognak engedni - vagy nem engedni - az árból, hanem a tulajdonos.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Sándor 44980 számú kérdése
  • 2013-09-13

Tisztelt Ügyvédnő,Ügyvédúr!

Megtekintési nyilatkozat ügyében kérném a tanácsát.
Lakás vásárláson töröm a fejemet és nézegetek is ingatlanokat
Az esetem lehet hogy speciális,de mindenképp szeretnék tisztán látni mielőtt lépek.
Egy bizonyos ingatlan közvetítő iroda hirdetései között találtam egy számomra érdekes ingatlant.
Fel vettem a kapcsolatot az irodával,meg néztem az ingatlant,aláírtam a Megtekintési Nyilatkozatot, tudomásul vettem a kötbérre vonatkozó részt,illetve a Ptl.685§ b. pontját.
Két napra rá,(ma)nézegetek egy nyilvános,ingyenes hirdetési oldalt és látom az ingatlant egy MÁSIK INGATLAN KÖZVETÍTŐ IRODA által hirdetve.Sőt! Látok,ugyanabban az társasházban egy kb 10 m2-tel nagyobb ingatlant kedvező áron.
Felhívom a közvetítőt( a másodikat.Nem azt amelyikkel megnéztem a kisebb lakást). A helyzet az hogy a kivitelező árulja minkét ingatlant,tehát a másik lakásnak is ugyanaz a tulajdonosa.
Ha most én egy másik ingatlan közvetítő iroda által felveszem a kapcsolatot a tulajdonossal egy nem a Megtekintési Nyilatkozatot velem aláírató ingatlan közvetítő által és megvásárolok egy ugyanabban a társasházban lévő,másik ingatlant aminek ugyanaz a tulajdonosa akkor sújtható vagyok e kötbér megfizetésével?
Tisztelettel: Sándor

Tisztelt Sándor!

Erre az aláírt megtekintési nyilatkozat adhatna választ, de alapvetően az a véleményem, hogy a megtekintési nyilatkozatban szereplő lakás kapcsán érintheti a kötbérfizetési kötelezettség - és az eladónak is kell megbízási díjat fizetni a közvetítő felé - de a második lakásnál ez már nem merül fel. De hangsúlyozom: a nyilatkozat erősítheti meg a fenti véleményemet - vagy cáfolhatja meg...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Dorina 44867 számú kérdése
  • 2013-08-21

Lakást szeretnénk vásárolni Budapesten.Találtunk is lakást,vételi ajánlatot tettünk rá,/ingatlanirodánál/azzal,hogy legkésőbb aug.15-én megkötjük a szerződést.Be is kellett fizetnünk a vételár 2%-t.El is fogadták az ajánlatunkat, de most azzal húzzák az időt,hogy az időpont nem jó,mert más dolguk van,immár 2.alkalommal halasztják el a szerződéskötés időpontját/ vélhetőleg jobb ajánlatra várnak,és nem akarják egyelőre elbukni az összeget,csak ha biztosan lesz jobb/ Meddig húzhatják, mi nem akarunk több hetet várni, szeretnénk a befizetett összeg kétszeresét visszakapni,mivel nem miattunk hiúsul meg,mi készen álltunk a vételi ajánlatban rögzített időpontban megkötni a szerződést. Kérhetünk ezen felül még kártérítést,mivel a késedelem miatt többletköltségeink is keletkeztek,ráadásul egy másik kinézett ingatlan is elkelt azóta.Köszönöm.

Tisztelt Dorina!
Az aláírt szándéknyilatkozat alapján lehetne pontos választ adni, de alapvetően szerintem minél hamarabb meg kellene kötnie a szerződést az eladónak (is),ráadásul ez érdeke is lenne azon túlmenően persze, hogy valóban lehet, hogy egy nagyobb vételárat ajánló vevőre várnak. Javaslom, hogy válasszanak egy ügyvédet - ebben akár az Irodánkra is számíthatnak - és írásban kezdeményezzék a szerződés mi előbbi aláírását. A letett pénz kétszeresének visszakövetelése - bár itt is csak az okirat ismeretében tudnék nyilatkozni - feltehetően nem lehetséges, hiszen ez nem (?) az eladó részére átadott foglaló.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tibor 44625 számú kérdése
  • 2013-06-21

T. Ingatlanjog.hu!

Olyan szituációra szeretnék választ kapni,ami a következő: Lakás van meghirdetve eladásra,a lakást ingatlanos és magánszemély is hirdeti. Az ingatlanos hirdetésére egy vevőjelölt megnézi a lakást, a magánszemély hirdetésére a vevőjelölt egy rokona. Az eladó nem tud a rokonságról,az ingatlanos megbízási szerződésében azonban ki van kötve,hogy amennyiben az általa hozott vevő rokonának adják el a lakást a jutalék jár neki. Amennyiben pedig megpróbálják kikerülni,úgy a jutalék duplája. Miután az ingatlanossal már fel lett bontva a szerződés,a fent említett rokon jelentkezik a tulajdonos hirdetésére,megveszi a lakást. Eltelik 3-4 év...(a megbízási szerződésben nem volt időkorlát a követelés elévülésére,így feltételezem,5 év...). Az ingatlanos kideríti,hogy a vevő rokona volt egy általa hozott érdeklődőnek.

Mire tarthat az ingatlanos igényt,ha a lakás tulajdonosa nem tudott a rokonságról,és az csak az ingatlanos megkeresésére vált számára nyilvánvalóvá? A megbízási díjra,annak kétszeresére,esetleg még késedelmi pótlékra is? (tekintve hogy a követelése az adásvételi szerződés napjától ketyeg). A megbízási szerződés még tartalmaz egy értesítési kötelezettséget az ingatlanos felé ha a lakást értékesítik,de mivel az értékesítés a szerződés felmondása után történt,az ingatlanos nem lett értesítve.

Köszönöm válaszukat

Tisztelt Tibor!

A közvetítői megbízási szerződése ismeretében tudnék pontos választ adni, egyelőre nem lehet kizárni a jogos közvetítői igényt sem, mint ahogy az ellenkezőjét sem.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Rita 44391 számú kérdése
  • 2013-05-07

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Egy ingatlanirodán keresztül tekintettem meg egy lakást, aminek az ára az aktuális helyzetemben nem volt elérhető. A tulajdonos hónapokkal késöbb már mint tulajdonos hirdette meg a lakást, mivel nem volt elégedett az irodával, ezért megszűntette a megbízási szerződését. Ezután jóval kedvezőbb áron hirdette a lakást, aminek újabb megtekintése után megegyeztünk a vételi árban. Érdeklődni szeretnék, hogy ilyen esetben milyen lépéseket kell tenni, hogy jogtisztán tudjunk szerződni: milyen lépéseket kell tenni és mikor az ingatlaniroda felé. Tanácsukat előre is köszönöm.

Az iránt szeretnék érdeklődni,hogy érdeklődtem régebben egy ingatlan után telefonon, egy ingatlanossal beszéltem,aki elkérte a nevemet.A találkozó nem jött létre,de most megtaláltam a tulajdonost,aki a lakást értékesíti.Ebben az esetben nem büntethető a tulajdonos? Ha megveszem a lakást? Köszönöm szépen a segítségüket.
Üdvözlettel: KrisztinaMegbíztunk egy ingatlanost lakásunk értékesítésére. Ajánlott számunkra egy ingatlant ahol a mi lakásunkat beszámítanák. Az ingatlanosunk szerződésben áll a másik lakás tulajdonosával is. A kérdésem az, hogy ebben az esetben a közvetítőnek melyik fél fizeti ki a jutalékot?

Tisztelt Rita!

A vevőnek általában nincs jogviszonya az ingatlan közvetítőjével, így ha megállapodik az eladóval, akkor megkötheti az adásvételi szerződést. Ezzel kapcsolatban csak akkor kell "figyelni", ha a közvetítővel Ön aláírt egy ún. megtekintési nyilatkozatot, amiben esetleg kötelezettséget vállat a vele kapcsolatos együttműködésre, stb.

A fentieken túl természetesen az Eladónak van megbízási szerződése a közvetítővel, annak rendelkezéseit azonabn neki kell betartania, ezzel Önnek nem kell foglalkoznia.

Tekintettel arra, hogy az ügylet lebonyolításához az ügyvédi közreműködés szükségszerű lesz, így az eljáró ügyvéd kolléga még részletesebb választ tud adni, de ez az iroda akár a mi irodánk is lehetne, amennyiben a bizalámával megtisztel minket.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Topkapi 44388 számú kérdése
  • 2013-05-07

Tisztelt Szakértők!
Tervezett válás miatt jelenlegi lakásunkat el kellene adnunk. Szerződést kötöttünk egy ingatlanos céggel 3 hónapos kizárólagossággal. Az eddig eltelt 2 hónap alatt világossá vált, hogy jelen piaci körülmények között az egy lakásból nem tudunk kettőt csinálni.
1. Szeretnénk visszavonni a megbízást. A szerződéshez mellékelt ÁSZF nem tér ki arra az esetre, ha menet közben visszalép a megbízó – ily módon tételesen nem is tiltja azt. Csak az tilos, hogy a 3 hónap lejárta után 12 hónapon belül olyannak adjuk el a lakást, akit az ingatlanos közvetített ki, és aki aláírta a megtekintési nyilatkozatot. Visszavonhatjuk-e a megbízást (felbonthatjuk-e a szerződést)
szankciók nélkül? Jár-e ilyenkor a megbízási díj vagy bármely más jogcímen pénz az ingatlanosnak?
Nem látom nyomát annak, hogy a szerződéshez mellékelt ÁSZF-en kívül bővebb szabályozása lenne a cégnek. (Mellesleg a honlapjukon se szerepeltetik az ÁSZF-jüket! Ilyet szabad?!) Gondolom, ilyenkor lép be a Ptk., ami számomra végképp követhetetlen…
2. Az ÁSZF szerint a kizárólagos időszak lejártát követően a szerződés felmondható. Kell-e ilyenkor fizetni az ingatlanosnak, ha nem történt értékesítés?
3. Az ingatlanügynök kezdettől fogva tisztában volt a körülményeinkkel, azzal, hogy ennyi pénzből mit lehet, és mit nem lehet csinálni. Ennek ellenére elvállalta az ügyet, és meglehetősen erőszakosan próbál minket belehajtani a lakásunk eladásába, ugyanakkor két hónap alatt nem mutatott a két kis lakásra alternatívákat. Eladatná a lakásunkat, de még nincs hova mennünk. Ez lehet-e indoka a szerződés felbontásának?
Köszönettel
Topkapi

Tisztelt Topkapi!
A szerződésnek kellene tartalmaznia azt, hogy miként lehet felmondani azt. Ha határozott időre szóló - a kérdése erre utal - a szerződés, úgy annak rendes felmondására nincs lehetőség, tehát meg kell várni a 3 hónap leteltét.

Feltételezem, hogy a közvetítő csak a sikeres közvetítés esetén jogosult a megbízási díjra, így ha nem lesz vevő, akkor nem kell fizetniük. Arra azonban figyelemmel kell lenniük, hogy ha a szerződésben szereplő áron hoz vevőt a közvetítő, úgy önöket szerződéskötési - és díjfizetési - kötelezettség terheli, függetlenül attól, hogy tudnak-e két másik lakást venni az eladott lakás értékéből. Így ez utóbbi körülmény a sezrződés felmondásának sem lehet oka, de hangsúlyozom, a szerződés részletes ismerete nélkül hiteles választ sem tudok adni.

További kérdéseivel akár közvetlen e-mailben is kereshet, csakúgy, ha a lebonyolítás során az Irodánk segítségére számítana...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Krisztina 44347 számú kérdése
  • 2013-04-29

Tisztelt Ügyvéd Iroda!

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi témában.

Kizárólagos megbízási szerződés megkötésére került volna sor egy ingatlanközvetítő céggel, de a közvetítő képviseletében megjelenő hölgynek nem volt aláírása joga.
Ezért kitöltöttük a szükséges dokumentumokat, anyósom megbízóként aláírta, majd a hölgy mindkét példányt elvitte magával. Miután lízingelt lakás értékesítéséről volt szó, ezért be kellett szereznünk egy meghatalmazást is a lízingbeadó banktól. A meghatalmazást 2013. március 25-én elküldtük az ingatlanközvetítőnek. Megkezdték az ingatlan hirdetését, azonban a mai napig (2013.04.29) nem érkezett vissza a részükről is aláírt megbízási szerződés. Kérdésem, hogy a meghatalmazás elküldése óta eltelt több, mint egy hónap miatt elállási nyilatkozattal el tudunk-e állni a szerződéstől, hivatkozva a szerződés 21-es pontjának megszegésére, továbbá nem megfelelő teljesítés okán (képek nélkül hirdettek az egyik oldalon, amit dokumentálni is tudok).

"21. A Megbízott a Megbízási Szerződést - annak részéről történt aláírását követő - 5 napon
belül ajánlott postai küldemény útján eljuttatja a Megbízó részére. A jelen megbízásban nem szabályozott kérdésekben a hivatkozott jogszabályok, valamint a PTK. ide vonatkozó szabályai az irányadóak."

Vagy ilyen esetben is csak az azonnali felmondásra van lehetőségünk, vállalva a szerződés megszűnését követő 12 hónapra vonatkozó kötelezettségeket és úgy, hogy nincs a birtokunkban a szerződés, amelyet fel szeretnénk mondani.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel, Krisztina

Tisztelt Krisztina!

Az a probléma, hogy a szerződés nélkül minden igény érvéynesítése, vagy bármely lépés bizonytalan... Javaslom, hogy menjenek be a közvetítő irodába és "addig ne jöjjenek el", amíg meg nem kapják a szerződés példányt. A fentiek mellett bejelentéssel is élhetnek - itt a pontos lehetőséghez ismerni kellene a közvetítő céget - az önkorm. jegyzőjénél, és/vagy közvetítő franchise szolgáltatójánál és/vagy szakmai szervezeténél.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: