Hozzászólások

  • Gábor 45149 számú kérdése
  • 2013-10-20

Üdvözlöm!

2010.Decemberében vásároltunk egy újonnan épült családi házat!Akkor már terveztünk Családot,ezért szocpolt szerettünk volna az ingatlanra!De ugyebár az adott évben nem volt!Azóta született gyermekünk és tervezzük a második babát is,és érdekelne,hogy visszamenőleg lehet-e igényelni a szóban forgó ingatlanra Szocpolt?
Válaszát Előre is Köszönöm!
Üdvözlettel:Gábor!

Tisztelt Gábor!


Nem, sajnos utólagosan nincs ilyen lehetőségük.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Laci 45135 számú kérdése
  • 2013-10-16

Tisztelt Ügyvéd úr!
2006-ban megelőlegező kölcsönt vettünk fel, 2 gyerekre. Ebből egy teljesült, így a fent maradó támogatást vissza kell fizetnünk.
Kérdéseim:
1. Lakásunkat eladnánk. Az egy gyermekre eső 900 ezer FT-ot fel kell függesztenünk, mivel még nem járt le a 10 év? Itt nem érvényes az 5 évre csökkentés? Hiszen fészekrakó programban vettük a lakást és nem voltunk 35 évesek...
2. Olcsóbb lakást kívánunk venni, nagyobbat, jobb helyen. A maradékkal a lakáshitelt kívánjuk csökkenteni, hiszen nagyot estek az ingatlan árak. A felfüggesztés után azért visszakapjuk a 900 ezer forintot? Hogyan?

Tisztelt Laci!

1. Nem. Fel kell/lehet függeszteniük 1 vagy 3 évre, attól függően, hogy az újabb lakásukat veszik vagy építik.

2. Igen. A megvásárolt újabb lakásra áthelyezi a kincstár a jelzálogojogot és az elidegenítési tlalmat, azt követően pedig visszakapják az adig letétben lévő 900 eFt-ot.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Emese 44689 számú kérdése
  • 2013-07-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2012. nyarán adtuk el a lakásunkat 19,2 millió forint értékben, melyen a 2,4 millió forint szocpol és 400 ezer forint adóvisszatérítési támogatás jelzálogjoga szerepelt. A jelzálog, valamint a fenti összegek visszafizetését a kerületi jegyző felfüggesztette, 2,8 millió forintot a kincstár számlájára befizettünk. Időközben vásároltunk egy régi házat 12,9 millió forintért, melyet felújítottunk. A felújításról számlát nem kértünk, mert a jegyző tájékoztatása szerint elég, ha szerződéssel és értékbecsléssel bizonyítjuk, hogy ez előző lakásunk vételárát teljes mértékben elköltöttük. (12/2001. korm.határozat szerint) Az értékbecslő a felújított háza 19,7 millió forintra becsülte, tehát ez meghaladta az előző lakásunk vételárát. A jegyző meghozta a határozatot a visszafizetésről, azonban a Kincstár nem hajlandó az összeget visszafizetni, mert számlával kéri bizonyítani, hogy valóban elköltöttük az összeget. Azonban a kormányhatározat szerződést és értékbecslést, vagy számlát határoz meg, nem mindkettőt.

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen lehetőségeink vannak a szocpol és a támogatás visszautaltatására, valamint mennyiben jár el helyesen a MÁK?

Köszönettel: Emese

Tisztelt Emese!


A MÁK jogszerűen jár el amikor igazolni kéri az összeg elköltését, de ha a jogszabály szerint elegendő az értékbecslés, akkor erre alapzva a MÁK elutasító határozata támadható.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • László 44597 számú kérdése
  • 2013-06-17

Tisztelt Cím! A 43838-as kérdéshez kapcsolódva kérdezem, hogy a méltányossági kérelemben minek kell szerepelnie, melyek a kiegészítő iratok, és a kérelemnek ügyvéd által ellenjegyzettnek kell-e lennie?
Továbbá, a 2006-ban felvett megelőlegező kölcsönt, ha 2008-ban egy gyermek születése teljesült, felfüggesztés esetén, a teljes összeget, vagy csak a nem teljesült, második gyermekre eső összeget kell a letéti számlára befizetni? Köszönöm a válaszukat!
László

Tisztelt László!

Nem kell ügyvédi közreműködés és ellenjegyzés. A mellékelendő iratok kapcsán nem tudok átfogó választ adni, de azokat a körülményeket kell leírni és okiratokkal alátámasztani, amire a méltányossági kérelmet alapozzák.
Csak a meg nem született gyerek vonatkozásában kell teljesíteni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Petronella 44500 számú kérdése
  • 2013-05-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A segítségét szeretném kérni a következő probléma leghatékonyabb megoldása érdekében.
A volt feleségemmel megelőlegező kölcsönt vettünk fel 2 gyermekre, illetve lakáshitelt egy általunk újonnan épített házra. 1 közös gyermekünk született.
A megelőlegező kölcsön miatt a ház tulajdonjoga 50-50%-ban oszlik meg a volt feleségem, illetve köztem. A hitelben a volt feleségem adóstárs. A válásra 1 hete került sor. A feleségemmel úgy állapodtunk meg, hogy az ingóságok az övék lesznek, míg a ház az én nevemre kerül. A bíró tanácsára a válási határozatban az ingatlanra vonatkozóan nem született döntés, mert - állítása szerint - ez azonnali az ingatlan értékének 6%-ával megegyező összegű illetékfizetési kötelezettséget vont volna maga után. Helyette azt javasolta, hogy ezt külön szerződésben rendezzük.
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy volt feleségem terhes jelenlegi élettársától, a baba várhatóan július végén születik. A helyileg illetékes anyakönyvvezető azt mondta, hogy az most születő gyermek is mindenképpen az én nevemre kerül, és ezt csak utólag, peres eljárás keretében tudjuk módosítani.

Kérdéseim:
- Van mód arra, hogy a most születő gyermek ne az én nevemen legyen?
- A szocpolt a 2. gyerek után mindenképpen vissza kell fizetnünk, vagy van esetleg egy kiskapu, hogy ezt elkerüljük?
- Hogy tudnánk a tulajdonjogi viszonyokat rendezni? Mi a menete? Milyen szerződések/dokumentumok szükségesek hozzá? Bonyolítja ezt a helyzetet a korábban felvett szocpol?

Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!

Tisztelt Petronella!

1. Ezen a területen kissé idegenül mozgok, de a fogantatáskori házasság miatti vélelem oka, hogy Ön minősül apának, annk ellenére, hogy a gyerek apja tehet teljes hatályú elfogadó nyilatkozatot. Viszont ezzel is csk azt tudják elérni, hogy egy - ha jól érzékelem, formális - perben rendezik a gyerek jogállását.
2. Ha az ingatlan jelenlegi jogi helyzetét fenntartják, akkor elvileg elérhetnék ezt, de egy "idegen" gyerekkel véleményem szerint már csalást valósítanának meg.
3. Pl. adásvétel vagy ajándékozás címén, bár őszintén szólva a 6 %-os illetéket a bírónő részéről nem értem, szerintem nem annyi lett volna/lenne...A szocpol az inatlanrész átruházását kizárja, az csak a szocpol terheinek törlése esetén valósítható meg.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ivett 44467 számú kérdése
  • 2013-05-21

Tisztelt Ügyvédnő!

Körülbelül 10 évvel ezelőtt családi házat építettünk, melyre felvettük a szocpolt és az áfa visszatérítést is. A házunkat azonban eladjuk és szeretnénk az újonnan megvásárolni kívánt ingatlanra átvinni a jelzálogot, a visszafizetés felfüggesztése mellett, a következő paraméterek mellett:
- a 10 év kb. 3 hónap múlva jár le.
- az újonnan vásárolandó ingatlan vételára kevesebb, 10 millió, az eladandóé 19 millió.
- az eladás előbb történik, mint a vétel.
- a vett ingatlan egy részét lebontjuk és egy új építési terv megkérésével bővítjük, ill. a bontásra nem ítélt részt átalakítva, kb. kétszeresére növeljük a vett ingatlanrészt.
A kérdéseim a következők:
- ebben az esetben a visszafizetés felfüggesztését mire kell kérni építésre vagy vételre?
- ha csak vételre adják meg, akkor mennyi pénzt kapunk vissza a letéti számlára befizetett összegből és mikor?
- Mivel a 10 év hamarosan lejár, a felfüggesztés pedig min. 1 év, visszaterhelik-e a jelzálogot a vett ingatlanra vagy érdemesebb a papírokat a 10 év lejárta után beadni (adás-vétel)?
- Ha építésnek számít, akkor milyen papírokkal kell bizonyítani, hogy az eladási összeget teljes mértékben felhasználtuk az ingatlan építése során ill. mikor kerül sor a visszatérítésre, mivel a 10 év az építkezés időtartama alatt már lejár?
- Ha olyan területet veszünk, amin már áll lakóépület, de mi az mellé építünk egy másikat, ami egy nyaktaggal össze van kötve a régivel, akkor mire kell kérni a felfüggesztést: vételre vagy építésre?
Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Ivett

Tisztelt Ivett!

Az idő rövidsége miatt azt javaslom, hogy halasszák el az adásvételi szerződés megkötését. Addig is előszerződést leht kötni, ami alapján a vételár egy része kifizethető, ha fontos lenne a korábbi fizetés.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Zoltán 44406 számú kérdése
  • 2013-05-10

Tisztelt Ügyvédnő!

Szocpollal terhelt ingatlanunkat eladtuk, tulajdonjog-fenntartással (mert a vételár egy részét később kapjuk meg).

Amennyiben ugyanilyen feltételek mellett új ingatlant vásárolunk (szintén tulajdonjog-fenntartással, hiszen a vételár egy részét mi is akkor fizetnénk ki, amikor megkapjuk) a szocpol ilyen körülmények között az új ingatlanra átvihető-e?

(Az új ingatlan vételára meghaladja az értékesítettét.)

Azaz, ha tulajdonjog-fenntartással történő vétel lesz, az állam a szocpol miatti elidegenítési tilalmat át tudja-e vinni?

Köszönöm, Zoltán

Tisztelt Zoltán!

A szerződések tartalmát nem ismerem, ezért csak általánosságban tudok nyilatkozni. A Magyar Államkincstár hozzájárulása kell az átterheléshez.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • nagyapa 44238 számú kérdése
  • 2013-04-03

azthiszem használt lakásra szeretnénk félszocpolt felvenni. egyéb feltételeknek megfelelünk házastársak 3 gyerek biztosítási jogviszon stb. hitel nélkül szeretnénk 1,9 jár.
de tanyát szeretnénk venni! (ez is 1,9be kerül) ez használt lakás? tulajdonképpen "romtanya" . erre jár a félszocpól?
kijön vki megnézni mit veszek? kell energetikai minősítés ennek a tanyaromnak? és milyen lesz az?
e tárgykörbe kérek átfogó tályékoztatást (akár személyesen is felkeresem az ügyvéd segitőt)
köszönettel.
(irásos választ ha lehet emailben is kérem)
üdv

Tisztelt nagyapa!

A vonatkozó kormányrendelet szerint használt lakás: a ténylegesen használatba vett, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, újnak nem minősülő lakás. A "romtanya" tehát nem felel meg ezeknek a követelményeknek.
Igen, a lakásépítési kedvezményt folyósító bank ellenőrizheti a vásárolt ingatlant. Használt ingatlan vásárlása esetén nergetikai tanúsítvány készítése kötelező.

Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
http://www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

Közösségi oldal:


  • Gábor 44172 számú kérdése
  • 2013-03-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Vásárolni szeretnék kb. 3 Ha-os területet, lakásépítés és mezőgazdálkodás céljából. Jelenleg külterület (szántó), bár a szabályozási terven "tervezett belterület"-ként van megjelölve (de ez régóta van így és a folyamat sok évig is eltarthat).
A kérdésem, hogy kaphatok-e külterületen épített lakásra szocpolt és ha igen, hogyan?
Mivel mezőgazdálkodás is tervben van "Birtokközpont" kialakítása is felmerült, változtatna-e valamit a szocpol terén?

Előre is köszönöm a segítségét.

Tisztelt Gábor!

A külterületi ingatlan nem a szocpol szempontjából, hanem az építési engedély szempontjából lesz problémás. A rendelet nem zárja ki a külterületi ingatlanokat (nincs semmilyen utalás sem külterületi, sem belterületi jellegre), azaz ha arra építési (használatbavételi) engedély adható, akkor nem kizárt a szocpol köréből az adott ingatlan.

A birtokközpont ténye véleményem szerint nincs kihatással a kedvezményre (az csak a beépíthetőség összevonását jelenti jelen esetben, a lényeg az építési engedély és a használatbavételi engedély, amelyek tkp. ilyen esetben lakóházra kell vonatkozzanak.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 44064 számú kérdése
  • 2013-03-03

Tisztelt Cím!

4 évvel ezelőtt váltam el, a közös ingatlan rám eső értékét a volt férj a váláskor kifizette. A jelzálogjogok összegét (akkor adóvisszatérítés volt 400eFt, és 200eFt lakásépítési kedvezmény rám eső 50%) a Jegyzőnél beadott felfüggesztési kérelmemre az Államkincstár Letéti számláján elhelyeztem. Sajnos anyagi helyzetem miatt lakást azóta sem vettem, minden évben kértem a hosszabbítást, várva a csodát, legutóbb már építkezési szándékra hivatkoztam.
Sajnos 25%-os ingatlan-tulajdonrészre nem engedték rávezetni.
Úgy tűnik számomra, ez a pénz elveszett. Ha nem válunk el, már régen lejárt volna, de a MÁK tájékoztatása szerint a felfüggesztés lejárta és a jelzálog átvezetés után az időtartama újraindul. Mi alapján számolják ki a kamatot, ha mégis lemondok erről az összegről? A kezdetektől vagy a letétbe helyezés dátumától? Kérhetek-e arra vajon méltányossági kérelmet?
Van-e az ingatlanvásárláson túl más megoldás a letétben lévő összeg további meghosszabbítására, jelenleg 3+1 évnél tartok, vagy felszabadítására, átvezetésére nagyobb összegű ingatlan vásárlás nélkül? pl. ajándékozás (feltétlenül az összeg ingatlanra költését kell igazolni, a határozatok ezt kikötötték.)

köszönöm válaszukat,
Katalin

Tisztelt Katalin!
Nem látok más megoldást, mint a lakásépítést-vásárlást. A kamatfizetés a letétbehelyezéstől esedékes.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gergely 44021 számú kérdése
  • 2013-02-22

Tisztelt Cím!

Az lenne a kérdésem, hogy még le nem járt államkincstári elidegenítési tilalom(2007-ben vettük fel építkezés során 3 gyerekre a megelőlegzett szocpolt) eladható e a házunk úgy, hogy átvisszük egy használt, kisebb értékű ingatlanra a szocpolt?A 3 gyermek megszületett :)
Minket szerencsére nem érint, de ismerünk olyan párt, akik megszületett gyermekeik után elváltak és eladták házukat, azonban a válás miatt visszafizetési kötelezettségük nem volt szocpolilag.
A válasz előre is köszönöm.

Tisztelt Gergely!
Igen, megoldható.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mónika 43938 számú kérdése
  • 2013-02-01

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Szeretnénk eladni egy olyan telket amire elidegenítési tilalom van bejegyezve. Ez egy régi OTP kölcsön volt melyet az Állam kifizetett és a visszafizetését 10 évre felfüggesztették . A telken van egy félkész ház is. Most el tudnánk adni és venni szeretnénk egy másikat. Az lenne a kérdésem,hogy a bejegyzett tilalmat mely mögött az hiszem 1.6M ft áll át lehet e vinni a megvásárolandó házra és ott visszafizetni azt .Még 3 év van hátra a visszafizetés megkezdéséig. Jelenleg a visszafizetés csak akkor esedékes a jegyző határozata szerint ha az egy főre jutó jövedelmünk eléri a nyugdíj minimum háromszorosát.Ez nem áll fen ,mert csak egy kereső van a családban.Házunk nincs,csak ez a telek van a tulajdonunkban a félkész házzal, mely nincs még a térképen feltüntetve.
Nagyon várom válaszukat!
Üdvözlettel: Mónika

Tisztelt Mónika!

A Magyar Államkincstár (mint az ingatlanra bejegyzett jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom jogosultjának) hozzájárulásával van lehetőség áttenni egy másik ingatlanra, náluk kell kezdeményezni az eljárást, illetve érdeklődni, hogy pontosan milyen feltételek mellett járulnak hozzá.

Tisztelettel
dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • László 43838 számú kérdése
  • 2013-01-07

Tisztelt Ügyvédi Közösség!

2006-ban, új építésű lakás finanszírozásához, a Fészekrakó program mellett, megelőlegező szocpolt is vettünk fel. Később derült csak ki, hogy természetes úton nem születhet gyermekünk, így 2008-ban, lombik-program keretében, 2. próbálkozásra született meg a kisfiunk. Úgy értesültünk, hogy ha nem születne további gyermekünk, a tőkét kell csak visszafizetnünk, a kamatokat nem. Mostanában, alaposabban utána olvastunk, és az derült ki, hogy ez csak akkor volna így, ha 5 próbálkozásunk lett volna. Sajnos, a további próbálkozásokat anyagi okokból sem tudjuk vállalni, de nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az apuka mozgássérült, II. csoportú rokkant. Bár a rokkantsága születési eredetű, és korábban minősített, a súlyos fogyatékosság minősítése csak 2007-ben történt meg. Kérdésem, hogy a két szempont, a rokkantság és a gyermekvállalási nehézségek, együttesen nem teszik-e lehetővé, hogy legalább a kamatokat, ad abszurdum, a 2. gyermekre vonatkozó teljes támogatást ne kelljen visszafizetnünk. Kérem, jogi álláspontjukról szíveskedjenek tájékoztatni.
László

Tisztelt László!

Erre kizárólag méltányossági alapon van lehetőség, amit kérelmezni kellene, de a sikerét nem lehet/tudom előrejelezni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: