Hozzászólások

  • rita 46581 számú kérdése
  • 2014-12-02

Tisztel Ugyved !

1986 edesapam vasarolt egy foldet ( kezzel irt adasveteli szerzodes) egeszen halaig hasznalta(tuk) de vegulis sohasem lett atiratva a nevere. Megorokolte valaki nevileg es a haszoznvezet az anyjara kerult. Ez ket eve volt a kozjegyzo azt mondta mivel a gyamhatosag ra tette a kezet varnunk kell mig nagykoru lesz es az anyja sirankozott nekunk hogy o nem tudja fizetni a dijakat igy meg a gyamhaosag mindent fizet nem zaklattuk. Most betoltotte a 18 evet de allitolag aruljak a foldet. Ezert en felhivtam oket es mondtam elvartm volna hogy jelentkeznek es atiratjuk.. Azt mondtak megbeszelik de nem hiszem hogy vissza adnak csak ugy.
Van- e jogunk kovetelni tole ? Milyen alapon ? Ha nem akkor miert? Ha igen mit kell tenni ?

"Ugyanigy szereztek meg egy masik foldet is aminek az eladasi arabol ok is kaptak reszt jo nehany eve, mivel az uj tulajdonos O sem iratta at most megorokoltek, csak ot most mar nem erdekli."

Elnezesuket kerem hogy Budapestet jeloltem meg de tulajdon keppen ezt a levelet mar elkuldtem 2 szer a Baranyai oldalra es nem kaptam valaszt, visszaneztem es masok sem ezert batorkodtam megjelolni onoket.

Elore is koszonom ha valaszolni tetszenek .
Tisztelettel.
Rita

Tisztelt rita!

A rendelkezésre álló iratok alapján lehetne meghatározni a lehetőségeket és az esélyeket,elsősorban egy elbirtoklás iránti per jöhetne szóba, de ennél többet ennyi info alapján nem tudok mondani. Amennyiben tovább szeretnének lépni, úgy az alábbi módok valamelyikén keressen!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zoltán 46528 számú kérdése
  • 2014-11-10

T.Ügyvéd úr!

Kérdésem az lenne,hogy édesanyám telkére építkeztünk,ahol az Ő ingatlana(ház) is áll.Önkormányzati engedélyt,úgy kaptunk,hogy egybe épüljön a régi épülettel.Így mint egy ikerház néz ki,természetesen két külön bejárattal.A kertet ő választotta le kettőnk között 10 évvel ezelőtt.Tehát van nekünk egy részünk és neki is.Most kapcsolatunk megromlott,és eladnánk a házat,de Ő azt mondja,hogy a telek az Ő tulajdona,így nem adhatjuk el a házat,hiszen kert nélkül ki venne házat?Valóban így van ez,vagy valamire jogosít az,hogy 10 éve szóban így állapodtunk meg,hogy ez a mi telekrészünk,és mi gondozzuk.Ennek teljesen eleget tettünk,minden tekintetben.Tehát van e jogom,ezt a területet valahogy papíron is megszerezni a szóbeli egyezség alapján,amit az általa felhúzott kerítés,kapu is alátámaszt.Köszönöm segítségét előre is.

Tisztelt Zoltán!

Meg kellene vizsgálni az építési engedélyt és a hozzá kapcsolódó iratokat, de álláspontom szerint Önök ún. ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonosai az ingatlannak, ezt akár perben is érvényesíthetik. És ez azt is jelenti, hogy a telek egy része is az Önöké. Amennyiben tudunk segíteni, úgy kérem, hogy az alábbi módokon keresse irodánkat.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 46513 számú kérdése
  • 2014-11-05

Tisztelt Ügyvéd úr!
Férjemmel a közelmúltban megvásároltunk egy ingatlan. A vételár végleges egyeztetése során - melyen az eladó, mi és az ingatlan közvetítő vett részt - szóbeli megállapodás született arról, hogy melyek azok a tartozékok, bútorok, melyeket az általunk kialkudott vételár tartalmazni fog. Ezt követően került sor az adásvételi szerződés megkötésére, melyben ezen megállapodás sajnos nem került részletezésre, csupán a vételárat rögzítettük.
Az ingatlan vételárának kiegyenlítését követően szerettük volna átvenni a lakást, azonban sajnálattal tapasztaltuk, hogy egy, a korábbi megállapodás alapján „ingatlan részét” képező nagyértékű bútort az eladó elvitt, és tájékoztatása alapján nem is kíván átadni a részünkre.
Az eladó álláspontja szerint a bútor kizárólag csak a kikiáltási árban volt benne, és ezért szerepelt többek között a közzé tett hirdetésben is. A végleges vételár – mivel elfogadta az általunk ajánlott alacsonyabb vételárat – ezt már nem tartalmazta. Erről azonban sem minket, sem pedig az ingatlan értékesítőt nem tájékoztatott a szóbeli ajánlatunk elfogadása esetén.
Kérdésem lenne, hogy ilyen helyzetben milyen jogi lépéseket tudunk tenni, abban az esetben, ha az ingatlan közvetítő is megerősítette, hogy a megállapodás értelmében az eladó köteles lett volna a bútort átadni a részünkre?
Illetve jogilag pontosan mi tekinthető beépített bútornak? A szóban forgó bútor egy amerikai konyhás nappali része volt, melynek színe/anyag teljes mértékben megegyezett a vele egy légtérben lévő konyhabútorral. Valamint a bútor teljes mértékben a tetőtér miatti ferde falhoz került kialakításra/rögzítve, azonban komolyabb bontás nélkül eltávolítható.
Fiatal házasként minden megtakarított pénzünket ebben az ingatlanba fektettük, melyből kifolyólag sajnos jelenleg a szóban forgó bútor pótlására sincs lehetőségünk. Ezért kérem a tisztelt ügyvéd urat, hogy a fent leírtak alapján az összes rendelkezésünkre álló jogi lehetőségről szíveskedjék tájékoztatást küldeni.
Köszönettel:
Foki Katalin

Tisztelt Katalin!

Tartozék és alkotórész kérdéskörébe illik, amit felvetett. A tartozék olyan pl. bútordarab, mely nincsen tartósan egyesítve a lakással, tehát úgy ki lehet szerelni, hogy utána még önmagában is használható. Ilyen pl. egy tálaló szekrény.
Az alkotórész ennél szorosabban "kötődik" az ingatlanhoz, állagsérelem nélkül nem lehet kiszerelni és kiszerelés után használhatatlanná válik. Ilyen pl. egy méretre szabott konyhabútor. Ez nyilvánvalóan csak ide jó, máshova nem tehető be.

Ha valóban az volt a megállapodás, hogy megkapják a bútort, akkor pert lehet indítani vagy ingó kiadása iránt, vagy a vételár leszállítása miatt.

Az ingóságra vonatkozó adásvételi szerződés szóban is érvényes, ha az ingatlanos meg tudja erősíteni, hogy ebben állapodtak meg, a bútort meg fogja kapni, vagy legalább az árát.

Ha viszont ezt a szóbeli megállapodást nem bizonyítja, elveszíti a pert.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal:


  • Kitti 46493 számú kérdése
  • 2014-10-28

Tisztelt Hölgyem/ Uram!

Férjemmel (idén házasodtunk össze) szeretnénk egy közös otthont teremteni (venni), lehetőleg A+ energia besorolásút, Budapest belvárosához közel, 40-65 m2 között.
Az önerőnk kevés és a fundamenta lakás elő takarékosságunk csak 2 év múlva jár le.

Érdeklődőm, hogy milyen támogatásokat tudunk igénybe venni? Mi a maximális támogatás amit igénybe vehetünk? Három gyermek vállalását tervezzük, mindketten dolgozunk (próbaidőnk letelt).

Előre is köszönöm szépen a segítségüket!

Tisztelettel,
Kitti

Tisztelt Kitti!

1. Az előtakarékosság lejárta nem feltétel az igénybevételnek, arra akár most is lehet lehetőségük, ebben az Irodánk is tud Önöknek segíteni.
2. Szocpolra is lehet lehetőségük, bár itt egyéb feltételeknek is meg kell felelni


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 46488 számú kérdése
  • 2014-10-27

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Balatonalmádiban szeretnék megvenni egy 745 nm-es mezőgazdasági kertet, de azt hallottam, hogy arra nem lehet lakóépületet építeni, sőt gazdasági épületet sem. Már van a telken egy borospince (10nm), illetve egy kis faház (10nm), ezeket fel lehet-e újítani, illetve bővíthetők-e?
Üdvözlettel, K. Andrea

Tisztelt Andrea!
A helyi építési szabályokat kellene megvizsgálni, de a félelmei alaposak lehetnek, és feltehető, hogy a felújításnak - amennyiben a létesítés korábban jogszerű volt - nem lehetetlen, még az is lehet, hogy engedély sem kell hozzá.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • kata 46452 számú kérdése
  • 2014-10-16

tisztelt ugyved!

szept 2an alairtuk az adasveteli szerzodest, miutan megtekintettuk a lakast amiben akkor meg alberlok laktak.
kesobb kikoltoztek igy megkertuk a regi tulaj anyjat ( aki intezkedik, nem ertem miert nem a tulaj ) had nezzuk meg mit hagytak ott az alberlok.
3 megrongalt belteri ajtot.
megbeszeltuk a regi tulaj anyjaval h azt hozza rendbe, nem kell a konyhabutor es a mozgaserzekelos riaszto ( van egy kutyank ) amit 150 ezerert akart meg plusz ranksozni.

megtortent az utalas, mult het szerdan teljesitve lett a vetelar teljes kifizetese, mely szerzodes szerint a birtokbaadassal egyidejuleg kellett volna megtortenni.
csutortokon lerangatott minket a regi tulaj anyja hogy az ajto dolgot neszeljuk meg, kozolte h o nem tud intezkedni, intezzuk el mi, majd hazafurikaztatta magat. masnap kozolte h az ajtok meg vannak rendelve mi ne intezkedjunk. masnap kitalalta hogy megsincs megrendelve az ajto intezzuk mi. vegul megrendeltuk attol akit o eroltetett ceg. holnap, pentekre (tobb mint egy het a fizetestol) beszeltuk meg h beszereli az ajtot, mi megyunk atvenni
ma hivtuk es kozolte h ajtok nincsenek a helyen es nem is er ra majd csak szombaton.
kerdesre hogy mikor gondokja beszereltetni kozolte h talan majd jovo heten lehet.
mondtam hogy ha szomabton atvesszuk a lakst oda tobbet be nem teszi a labat
erre nekiallt fenyegetozni h akkor elviszi a redonyt es a szunyoghalot is.

megteheti?

mit tehetek ha tovabbra sem egyuttmukodo? miota megkapta a penzt egyebkent semmiben nem partner, csak huzza az idot

mit tehetek ha kesobb az ingatlanban, vagy a kocsimban esetleg bennem vagy a kutyamban kart tesz?
en kinezem belole h megmergezi a kutyam v megkarcolja a kocsim...

kerem segitsenek

koszonettel

kata

Tisztelt kata!


Az adásvételi szerződést nem ismerve nem tudok nyilatkozni, érdemes lenne a szerződést szerkesztő ügyvédet quasi közvetítőként bevonni a jogvita megoldásába.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gábor 46412 számú kérdése
  • 2014-10-02

Tisztelt Ügyvéd Úr / Asszony!

Belterületen, ingatlan-nyilvántartás szerint beépítetlen területet vásárolnék. Az ingatlanon áll egy több mint 10 éve épült kisház.

Az adásvételi szerződésbe ezt hogyan tudnánk (ügyvéddel) feltüntetni? Az ingatlan értékét nem növeli a házikó, erősen felújítandó állapotban van.

Az adásvétel után rögtön elvégeztetném a felrajzolást földmérővel, hatósági bizonyítvánnyal igazolnám a földhivatali bejegyzéshez, hogy ott áll egy lakóépület. Ha jól tudom, illeték szempontjából ugyanúgy 4% a kötelezettségem adásvételnél, mint lakóháznál. De mégis a tisztaság miatt szeretném ha térképen is szerepelne a földhivatalnál.

Az a lehetőség sajnos nem megoldható, hogy ezt a tulaj végeztesse el, tudom, hogy ez lenne a legkézenfekvőbb.

Válaszát köszönöm!

Tisztelt Gábor!

Az adásvétel tárgyát alaposan körül kell írni, annak tárgya egyértelmű legyen. Az , hogy az épületfeltüntetési költséget ki viseli szintén e körben lényeges eleme a szerződésnek


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Márta 46409 számú kérdése
  • 2014-10-02

Tisztelt Ügyvédnő!

Ikerházban lakom---ami---külön falazatokkal és helyrajzi számmal, de egymás mellé épült.Mindkettő terasszal rendelkezik a kert felöli oldalon folytatólagosan.Az én főfalam meghosszabításával egy válaszfal már kialakított volt,amikor 2005-ben megvettem a házat--de hogy a két élettér teljesen el legyen választva ,ytong téglából kb.2 m-re,/rajta esőelvezető lemezzel/ megemeltettem.Az Önkormányzat akkori építésügyi illetékese szerint ehhez nem kellett engedély.
Most egy--a szomszédommal szembeni birtokvédelmi ügy kapcsán,amikor is az ő tetőteraszát ehhez az engedélyem nélkül hozzáépítette felmerült,hogy ez így helyes volt-e---mert ezt nekem kell bizonyítani.
Várom és megköszönöm válaszát üdvözlettel.

Tisztelt Márta!


Javasolom, hogy az illetékes építési hatóságnál érdeklődjön, illetve érdemes az illetékes Földhivatalt is megkeresni.

Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Nóri 46406 számú kérdése
  • 2014-10-01

Üdvözlöm Önöket !

Szeretném megkérdezni azt, hogy ha a szülő együtt él az egyik felnőtt gyerekével és annak (végleges) birtoklásra átengedi a házának egy részét és szóban ezt ki is nyilatkoztatja, hogy ez a tiéd, de írásbeli formában nem fektetik le az átruházási szándékot, ilyen esetben 25 évi szakadatlan életvitelszerű birtoklás után a bent lakó gyermek a szülők halála után a többi testvér örököstől elbirtokolhatja-e a közös tulajdon általa használt épületrészét, és ezt a testvéreinek el kell-e fogadnia ??? Sajnos a szóban tett szülői igéretet a testvérek nem hiszik el, pedig a már bent lakó birtokos 25 éve sajátjaként használja a szüleitől átvett ingatlanrészt. Mit lehet ilyen esetben tenni a bent lakó érdekében ?

Köszönöm válaszukat Nóri

Tisztelt Nóri!

Elsőként azt kellene eldönteni, hogy az adott ingatlanrész egyáltalán - az egyéb feltételek fennállása esetén - elbirtokolható lenne-e. A kérdésből ez nem állapítható meg, de egy házrész esetében ez nem triviális, azaz lehet, hogy már itt NEM-mel kellene válaszolni a kérdésére. A következő megvizsgálandó pont, hogy ha az elbirtoklást, ill. az ezen alapuló tulajdonszerzést az ingatlan-nyilvántartásba a jogszerző nem jegyezteti be, akkor erre nem hivatkozhat azokkal szemben, akik az ingatlan-nyilvántartás adataiban bízva szereznek tulajdonjogot. Ennek eldöntéséhez sem tartalmaz elegendő információt a kérdés megválaszolásához.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ágnes 46364 számú kérdése
  • 2014-09-19

Tisztelt Cím!
Nagybátyám 1999-ben elhunyt, úgy tudtam, hogy eltartási szerződést kötött és gondoltam, hogy az eltartóra hagyta minden vagyonát. 2014. elején egy a bérbaltavári erdőben résztulajdonos szólt, hogy az elhunyt nevén van egy erdőrészlet és én vagyok az egyedüli örököse. Pót hagyaték után a nevemre került az erdő. A földhivatali bejegyzésnél derült ki hogy az elhunyt nevén volt még 1 ha szőlő
és 2 szolgalmi jog bejegyzése, melyből az 1 ha szőlő már állami tulajdonba került. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél vissza igényeltem a szőlő területet mint jogos örökös. Válaszukban hivatkoztak a 2012-ben lezajlott állami tulajdonban vételre, melynek egyéves fellebbezési ideje lejárt így nincs mód a terület vissza adására. Mivel az említett /erdő-szőlő- szolgalmi jogok/ 2014-ben jutott tudomásomra az örökségi lehetőségekről.
Kérdéseim: hogyan kerülhetett állami tulajdonban csak a szőlő terület, az erdő és szolgalmi jog viszont nem?
Hogyan tudnám az államtól visszaigényelni a jogos örökségem.
Várom szíves válaszát.
Tisztelettel Németh Jenőné

Tisztelt Ágnes!
A bérbaltavári körjegyzőségen nem tudnak arról, hogy az utóbbi években állami tulajdonba került volna szőlő. Javaslom, a Nemzeti Földalap Kezelőtől kérje ki az erről szóló határozatot, annak ismeretében lehetséges a továbblépés.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Ibolya 46362 számú kérdése
  • 2014-09-18

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szüleim a lakásukat unokáikra (fiamra és testvérem lányára) íratták, ők a haszonélvezők. Mindkét unoka kiskorú. Van lehetőségük szüleimnek arra, hogy a lakásra jelzáloghitelt vegyenek fel? Ha ez nem lehetséges, akkor megoldható, hogy a lakás ismét a szüleim nevére kerüljön? Ehhez mi szükséges?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Ibolya!

Igen, de kell a gyermekek törvényes képviselőinek nyilatkozata és a gyámhivatal engedélye is.

A visszaajándékozás is megoldás, de akkor is ugyanezek kellenek.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Dóri 46354 számú kérdése
  • 2014-09-17

Üdvözlöm Önöket !

Szeretném azt megkérdezni, hogy jogszabály engedi-e azt :

- hogy nyolc tulajdonos közös tulajdonában álló telkes ingatlanban az egyik idős tulajdonos -végrendelet hátrahagyása nélküli halála esetén- saját használatában álló tulajdonának 1/3 -ad részét ELBIRTOKLÁSRA HIVATKOZVA megszerezze az a gyermeke, aki 20 éve megszakítás nélkül lakja a szülői tulajdon egy kis részét ?

1.) Lehetséges-e az elbirtoklás utólagos hivatalossá tétele, annak tulajdoni hányadban megjelenítése és bejegyeztetése ?

2.) Tiltakozhat-e ez ellen hagyatékátadáskor a nem itt lakó testvér ?

köszönettel Dóri

Tisztelt Dóri!

A kérdése számomra nem világos, így nem tudom megválaszolni.
Az 1. kérdésre IGEN a válaszom, a 2-ra szintén - aztán majd dönt a bíróság - , de a konkrét üggyel nem látom összefüggőnek a kérdéseket.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Petronella 46329 számú kérdése
  • 2014-09-10

Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, ami ügyben nem én vagyok érdekelt, hanem Anyósom.
Nos, szülei meghaltak ő egyedüli örökösként egy jónak hitt közeli család fiának eladta a házat, amit a szüleitől örökölt. Ezzel semmi baj nem lenne, de Anyósom még a pénzét nem kapta meg, viszont a fiatalember nevén van a ház és állítólag már a hitelt is vonják tőle amit a házra felvett. Ez hogyan lehetséges??? Én ilyet még nem hallottam.
Biztosan valami susmus van a dologban, mert mindig csak ígérgetnek a vevők, hogy majd jövőhéten mennek a jegyzőhöz átvenni a pénzt..
Kérem Ügyvéd Úr mielőbbi tanácsát, meglátását! Nagyon szépen köszönöm!!
Üdvözlettel: Petronella

Tisztelt Petronella!
Az adásvételi szerződés nélkül nem tudok érdemi segítséget adni, sok minden történhetett, de a találgatásnak nem sok értelme van.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Attila 46328 számú kérdése
  • 2014-09-10

Tisztelt Ügyvédnő,

Tanácsot, véleményt szeretnék kérni az alant leírt szituációra.

Mint tulajdonos, rendelkezek egy ingatlannal (családi ház) melyet el szeretnék adni.
Megkeresett egy helyi vállalkozó vételi szándékkal, ajánlata lényegében úgy hangzott, hogy az ingatlan árának a felét kifizeti, majd 2 év alatt a maradék 50%-ot is kifizetné.

A tulajdonjog természetesen a vételár 100%-os kifizetésével változna meg.

A kérdésem, hogy ha történetesen az illetőnek nem állna szándékába a fennmaradó ötven százalékot kifizetni, akkor milyen lehetőségeim lennének arra, hogy a tulajdonban levő ingatlant visszaszerezzem illetve van e lehetőség arra, hogy olyan szerződés kerüljön megkötésre amely viszonylag gyorsan kikényszeríti az illetőt az ingatlan elhagyására, hogy azt újra birtokba vehessem.

Ergo ilyen formában csak úgy adnám el az ingatlant, ha a teljes vételár megfizetéséig védene egy olyan szerződés, amivel nem fizetés esetén gyorsan, akár rendőrséggel stb. újra birtokba vehetem az ingatlanomat és nem kell éveken keresztül pereskedni és várni a pénzre vagy bármilyen kártérítésre.

Egyáltalán érdemes ilyen komplex megoldásba belemenni?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Attila!

A szerződésben javasolom a helyzetet körülírni illetve egy azonnal végrehajtható okirat készíthető közjegyző előtt melyben a birtokviszonyokat tudnák a jövőre nézve rendezni .


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Márta 46302 számú kérdése
  • 2014-08-28

Tisztelt Ügyvédnő!
Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni.
2009-ben új családi házat építettünk, melyre 2011-ben meg is kaptuk a használatbavételi engedélyt. Azt szeretném megtudni hogy elajándékozhatnám-e a gyerekek részére az ingatlant? Illetve mi a teendő akkor, ha a bank aki a lakásépítési kölcsönt folyósította, ő hozzájárult, de az államkincstár nem? Kihez lehet ilyen esetben fordulni fellebbezésért?

Tisztelt Márta!

Sajnos senkihez. Nyilván szocpolt is igénybe vettek annak idején, amelynek erejéig jelzálogjog és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve az ingatlanra.
Az elidegenítési és terhelési tilalom azt (is) jelenti, hogy nem lehet eladni, elajándékozni, elcserélni, stb. az ingatlant addig, amíg ez a teher az ingatlan-nyilvántartásban szerepel, még a saját gyermekei részére sem.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal: