Hozzászólások

  • Judit 46241 számú kérdése
  • 2014-08-09

Tisztelt Nagy Zoltán és Lados Melinda!
A következő kérdésben kérem a segítségüket:
Vásárolni szeretnénk egy társasházi lakást. A telken 4 társasház áll, néhány éve épültek, de 3 épület befejezése és értékesítése csak most kezdődött el. A földhivatali tulajdoni lapok szerint csupán az első épület helyrajzi számai vannak az adott telekre bejegyezve, a másik három házra megadott helyrajzi számokat nem is lehetett a rendszerben megtalálni. Egy ilyen esetben mi bizonyítja az adásvételnél, hogy valóban a jelenlegi tulajdonos birtokában van az eladásra kínált ingatlan? Hogyan tudjuk mi bejegyeztetni a tulajdonjogunkat? Az eladótól még nem kaptam választ, ezért szeretnék én is utánaérdeklődni. Segítségüket előre is köszönöm. Tisztelettel, Cseh Judit

Tisztelt Judit!

A tulajdoni lap és az alapító okirat együttesen igazolhatja,hogy az eladni kívánt ingatlan az eladó tulajdonát képezi. Annyiban is indokolt az óvatosság, hogy az "egy telken négy társasház" megfogalmazás is furcsa, ez ugyanis nem lehetséges. Az elképzelhető, hogy négy felépítmény van, de az még egy társasház lesz...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Károly 46168 számú kérdése
  • 2014-07-17

Tiszelt Ügyvédnő!
Budapesten válárltunk egy új építésü lakást az Erste Ingatlanforgalmazó Kft. től. A lakás 2008 ban épült, de a kivitelező csődje, vagy egyéb okok miatt csak most lettek a lakások értékesítve. A vételi szerződésben az eladó 5 azaz öt napot adott az esetleges hibák bejelentésére, és ezzel a jótállási dolgot a maga részéről lezártnak tekinti. Jogszerű -e ez így ? Ha nem az akkor ez a tény a teljes adásvételi szerzősre van-e hatással?
Megjegyzem, hogy az átvételkor jelzett hibákra sem reagáltak semmit az átvétel óta eltelt egy hónap alatt.

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Károly

Tisztelt Károly!

A jelenleg hatályos Ptk. szerint a szavatossági igény 5 év alatt évül el. Ha Ön 2014. március 15-ét követően kötötte az adásvételi szerződést, Önre ez a szabály vonatkozik. Ha ezt megelőzően kötötte, abban az esetben 1 év az igényérvényesítési határidő.
Ennél rövidebb idő kikötése esetén az adásvételi szerződés megtámadható, ez a körülmény azonban csak részleges érvénytelenséget fog eredményezni, ettől az egész szerződés még nem dől meg.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal: