Hozzászólások

  • Erika 46601 számú kérdése
  • 2014-12-12

Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!
A Faktoring hozzájárulásával vásárolunk egy ingatlant amit már átadott a bírósági vágrehajtónak, de tőle még csak egy fizetésre való felszólítást kaptak, de már ennek is van költsége (munkadíj, jutalék stb ). A tulajdoni lapra ilyenkor már rá van vezetve a végrehajtási jog? A kérdésem az lenne, hogy ha kifizetjük a ház árát, a Faktoring kiadja a törlési engedélyt és mi a nevünkre iratjuk a házat, akkor a végrehajtó díját kinek kell kifizetni? A vérehajtási jog rajta marad a házon amíg nem lesz kifizetve? Megterhelheti a házat ha már nem az adósé? Az ügyben van egy másik adós is , a lánya aki felvette a hitelt, az ő háza még benne van az ügyben, mivel egyetemlegesen felelnek a hitel teljesítéséért, tőle is kérhetik a végrehajtó díját? Ha nem tudják teljesíteni a kifizetést, akkor végrehajtást kérhetnek erre a házra? Válaszukat előre is nagyon köszönöm

Tisztelt Erika!

A tulajdoni lappal kapcsolatos kérdésére maga a tulajdoni lap adhatna választ. Egyebekben pedig azért nem tudok érdemi segítséget nyújtani, mert egy ilyen ügyletet többféleképpen lehet lebonyolítani, és nem tudom, hogy itt milyen módozatot választott az eljáró ügyvéd kolléga. Ha utóbbi még nem szerepel az ügyletben, akkor feltehetően ideje belevonni a megfelelőt!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erika 46584 számú kérdése
  • 2014-12-03

Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!
A 46566 számú kérdéshez lenne még kérdésem. A Faktoring nem bele az adásvételi szeződésbe, mondván náluk nincs ilyen lehetőség.
-Marad az ajándékozás lehetősége. Mivel mi fizetünk, a lányuk tartozása ennyivel csökken, ezt lehet úgy szerződésbe foglalni, hogy az ő kötelesrésze ezzel kilett fizetve és öröklés esetén már nem kérheti? Van egy másik fiuk is, ő a javunkra lemondana mivel anyagilag nem tudott segíteni, hogy a szüleik házát mentsük a tartozás alól. Vele mit csináljunk, hogy a kötelesrészt ne kelljen majd neki kifizetni? Amit mi kifizetünk a Faktoringnak az mindkettőjük kötelesrészét fedezi.
-Mivel járnánk jobban, az ajándékozással vagy egy örökösödési szerződéssel? Mi mindenképpen a nevünkön szeretnénk tudni a házat, hamár ennyi pénzt kifizetünk más butasága miatt.
Egy kósza gondolat, biztos nem lehet ilyet csinálni, de mivan ha, miután a Faktoring kiadta a törlési engedélyt és az ingatlan tehermentes lesz, utána kötnénk az anyósékkal egy adásvételi szerződést, amibe beleírjuk, hogy miért, és miért ennyiért vettük meg a házat tőlük (bizonyítva a részünkről az átutalást az OTP számlára a befizetésről), ezzel lehetne az Adóhivataltól illetékmentességet kérvényezi?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm

Tisztelt Erika!

Mivel az ügylethez mindenképpen szükség lesz ügyvédi közreműködésre, ezért érdemes lenne ezeket a kérdéseket - a tulajdoni lap kíséretében - az ügyvédnek feltenni, mert csak a tulajdoni lap és néhány további infó ismeretében dönthető el, hogy mi lenne a jó és megvalósítható megoldás, ami ráadásul a jogi természetű célokon kívül anyagi szempontból is az optimális lenne.

Ebben természetesen az Irodánk is készséggel áll a rendelkezésükre, amennyiben igényt tartanak erre, úgy az alábbi módokon érhetnek el:

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • eszter 46574 számú kérdése
  • 2014-11-28

Tisztelt Szakértő!

Hivatkozva a korábbi tanácsadó tevékenységükre, és a honlapon található információkra, az alábbi kérdésem lenne:

elővásárlási jogom van egy házra, aminek a tulajdonosa szó szerint belehalt a törlesztőbe (infarktus). Az örökösök lemondtak róla, mert több volt a hitel, mint a ház értéke. Amennyiben az árverezők nem nyilatkoztatnak elővásárlási jogomról meg tudom támadni az egész eljárást? Honnan lehet megtudni, hogy ki-hol-mikor árverezi?

köszönöm tájékoztatásukat:

Eszter

Tisztelt eszter!

A legkézenfekvőbb megoldás a tulajdoni lap megnézése, a kitűzött árverést az is tartalmazza, de lehet információt kapni a vh. eljárást folytató végrehajtótól, ill. különböző adatbázisokból is. Az elővásárlási joga okán egy esetleges értékesítés támadható, de ennek egyértelmű eldöntéséhez további információkra is szükség lenne.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csilla 46568 számú kérdése
  • 2014-11-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kezességet vállaltam a testvérem 700 ezer forintos személyi kölcsönénél 2007-ben aminek a lejárata 2012 lett volna. A kölcsön fizetése egy idő után leállt (először késedelmes fizetés, hitelkönnyítés, többszöri felszólítás stb.). A lényege a kimenetelnek, hogy végrehajtás helyett az én családom fizeti havi részletekben az elmaradt 450 ezer forint hátralékot.
Az elhunyt szüleink után a testvéremmel örököltük meg a szülői házat fele-fele arányban, amire jelzálog hitel (2,5 millió forint) lett felvéve a testvérem által 2009-ben. Ebből "szerették volna visszafizetni" az előbbiekben említett személyi kölcsönt is. Természetesen az én kezességemmel mint egyik tulajdonos és a férjem kezességével. Eddig ez a kölcsön fizetve lett, mivel a bátyám fizetéséből ezt egyből emelik, Az utóbbi időben viszont látok akadozásokat és ez nagyon megijeszt. A kérdésem a következő lenne: Amennyiben én ajándékozás címen neki adnám az én részemet az ingatlanból ( más megoldást nem találok), az ingatlanfedezeti kezességem akkor is megmarad, vagy van mód ez által ennek módosítására?

U.i.: A házat több éve hirdetem és szeretnénk eladni, de eddig sajnos ez nem sikerült!


Sárospatak, 2014.11.26.


Tisztelettel: Krai Istvánné (egy nagyon elkeseredett testvér)

Tisztelt Csilla!

A kezességet az ajándékozás önmagában nem szünteti meg, az csak a bank hozzájárulásával lehet megszüntetni.


Tisztelettel:
Dr. Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3530 Miskolc, Rákóczi u. 14. 1/5.
+36 46 320 411
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Erika 46566 számú kérdése
  • 2014-11-25

Tisztelt ügyvéd Nő/Úr!
2014.11.10.-i 46527 számú levelemhez a következőket szeretném még kérdezni. A fedezetkivonásba beleegyezett a Faktoring, elfogadta a felajánlott összeget. Ha nem egyeznek bele, hogy adásvétellel történjen akkor, mivel a pénzt mi fizetjük ki, milyen papírt kellene írni arról, hogy mi adtuk a pénzt? Utána anyósék ajándékozás címén nekünk adnák a házat. Azt kérdezném, mivel három örökös lenne a házra, majd későbbi haláluk esetén a másik két örökös tarthat-e igényt /pl. kötelesrész/ a házból bármire? Az ajándékozással megkell várni a Faktoring törlési engedélyét, amíig a tulajdonlapról törlik a jelzálogot?
Van másmilyen lehetőség arra, hogy a nevünkre kerüljön a ház?
Lehet, hogy most butaságot fogok kérdezni, de a fedezet kivonással az anyósék teljesen mentesülnek az adósság megfizetése alól is? Ingóság , nyugdíj levonás sem lesz ha a lánya nem tudja tovább fizetni a tartozását?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm

Tisztelt Erika!

Ha az összeget elfogadja a faktoring, akkor szerintem az adásvétellel szemben sem fog akadályt támasztani.

Azt gondolom, hogy érdemes lenne egy rövid konzultációt folytatnunk arról, hogy mi legyen a követendő út, a jelek szerint már "csak" az önök oldalán lévő igényeket (a pénz forrása, öröklés, stb) kell megoldani és egyébként mehet a lebonyolítás.

Az ügylet lezárása azt jelentené, hogy a banknak további követelése nem lesz.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erika 46527 számú kérdése
  • 2014-11-10

Tisztelt ügyvéd nő/úr!
Az lenne a kérdésem, hogy a fedezet kivonás és a kötelemből kiengedés között van-e különbség? Az anyósék háza fedezet a lánya bebukott hitelébe, a faktoringnál vannak, most a házra fedezet kivonást szeretnének, úgy hogy a felajánlott összeget mi fizetnénk ki (a férjem az adós testvére és mi is abban a házban lakunk) és utána anyós azt mondta, hogy a nevünkre iratja házat. Mi úgy gondoljuk, hogy egy adásvételi szerződéssel jobb lenne. Úgy tudom ilyen vételnél illetékmentesség is van. A Faktoring ilyen esetben amikor az adós kéri az ingatlan kiengedését de mi fizetünk,kérhetünk adásvételi szerződést? Mit tanácsol,mi lenne a legjobb megoldás, hogy később se legyen megtámadható és köteles részt se kérjen senki, ajándékot (ház) se kérjék vissza?
Válaszukat előre is köszönöm

Tisztelt Erika!

Az adásvételi szerződést javasolnám én is, és feltehető, hogy ahhoz a Faktoring hozzájárulása is szükséges, bár erről csak a tulajdoni lap ismeretében tudok pontosat mondani. Ez a szerződés a felsorolt összes szempontból kielégítő lenne.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Károly 46495 számú kérdése
  • 2014-10-29

Tisztelt Ügyvéd úr !

Ingatlan használati díj iránti pert (részben) nyertem meg felperesként. Az alperes csak a perköltségre fellebbezett.

KÉrdésem, hogy indíthatok-e a javamra I. fokú ítéletben megítélt használati díjakra végrehajtást ? ( Már letelt a teljesítési határidő.)

Valahol olvastam, hogy "részjogerő" esetén a jogerős részre végrehajtás kérhető .

VAjon az én esetemben ez azt jelentené, hogy a használati díj -része az ítéletnek jogerős lett ? ( A perköltség rész pedig nem lett jogerős a fellebbezés miatt..? )

Előre is köszönöm a segítségüket.

Szabó Károly

Tisztelt Károly!

Igen, a jelek szerint a főkövetelés jogerős és végrehajtható.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Károly 46490 számú kérdése
  • 2014-10-28

Tisztelt ügyvéd Úr !

Ingatlan használati díj iránti pert (részben) nyertem meg felperesként. Az alperes csak a perköltségre fellebbezett.

KÉrdésem, hogy indíthatok-e a javamra I. fokú ítéletben megítélt használati díjakra végrehajtást ? ( Már letelt a teljesítési határidő.

Valahol olvastam, hogy "részjogerő" esetén a jogerős részre végrehajtás kérhető .

VAjon az én esetemben ez azt jelentené, hogy a használati díj -része az ítéletnek jogerős lett ? ( A perköltség rész pedig nem lett jogerős a fellebbezés miatt )

Előre is köszönöm a segítségüket.

Károly

Tisztelt Károly!

Igen, a jelek szerint a főkövetelés jogerős és végrehajtható.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • b.zsuzsa 46391 számú kérdése
  • 2014-09-25

T.Ügyvédnő!az lenne a kérdésem,ha egy 12 éve hozott bírósági végrehajtást most akarnak foganasítani,lehet-e?már beadtam a bíróságra a kifogást és elévülést iránti kérelmem,nem tudok semmiféle megkeresésről eddig a 12év alatt.az biztos akkor 2002-ben is volt már folyószámlám,de ingatlan csak 8évvel ezelőtt,de a számlámat sem zárolták eddig csak most.mik az esélyeim,és a földhivataltól kiküldött tulajdoni lap 30napos fellebezésre ad lehetőséget,ezt milyen okkal tegyem meg?válaszát előre is köszönöm.T:b.zsuzsa

Tisztelt Cím!

Amennyiben eltelt az 5 év úgy a végrehajtási eljárás során, hogy a végrehajtó semmilyen cselekményt nem foganatosított, pl, egy letiltási rendelvényt sem állított ki, akkor az eljárást meg kell szüntetni, mert elévült. Ehhez mindegy mikor, de kell 5 év eseménytelenül. Az is "esemény", ha a végrehajtó kiállította a letiltási rendelvényt, csak az eredményre nem vezetett. Azt, hogy valójában van-e eseménytelen 5 év, vagy nincs, a bírósági végrehajtó felkeresése során, az iratok megnézése után tudja biztosan. Ehhez, mint adósnak joga van, a végrehajtó által megadott félfogadási időben. Most a földhivatali határozat ellen felesleges fellebbezni, mert a földhivatal törvényesen és szabályosan járt el. Ha és amennyiben megvan az eseménytelen 5 év, és az eljárást a bíróság az Ön végrehajtása nyomán megszünteti, akkor a végrehajtási jogot is törölni kell az ingatlan-nyilvántartásból.


Tehát az a kérdés, hogy volt-e 5 teljes év, ami alatt a végrehajtó nem csinált semmit. Még csak egy felszólító levelet sem állított ki, függetlenül attól, hogy Ön arról értesült-e vagy sem.

Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Krisztián 46389 számú kérdése
  • 2014-09-24

Tisztelt Cím!
Deviza hitelezés jelzálogaként végrehajtás alá került ingatlant szerettünk volna vásárolni árverésen kívül, a bankkal és a tulajdonosokkal (deviza adósok) valamint a végrehajtóval is megegyezve. A Kúria 2014. évi XXXVIII. törvény alapján azonban a bank végül tehetetlennek mondta magát az ügyben, mivel a törv. 17§ (3) bekezdése szerint végrehajtás alatt álló ingatlanok esetében eljárást folytatni nem lehet. Felmentést adhat-e ez alól ugyanezen paragrafus (10) bekezdés B pontja, vagy visszakérheti-e a bank, jelen jogi helyzetben, az ingatlant a végrehajtási eljárásból abból a célból, hogy az adósokkal kiegyezzen. (Végrehajtási eljárási cselekmény-e a végrehajtó részéről az ingatlan "visszaadása" a banknak?)
2014. 09.24.
Köszönettel:
Krisztián

Tisztelt Krisztián!

Nincs jogi akadálya annak, hogy a követelést az adós vagy helyette más megfizesse. Ez esetben a bank bejelenti a végrehajtó felé a követelés megszűnését és a végrehajtási eljárás megszüntetésre kerülhet.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • László 46358 számú kérdése
  • 2014-09-17

Tisztelt Ügyvéd Hölgyem/ Uram,

Egy általános kérdéssel fordulnék Önökhöz:

Árveréses ingatlanra milyen módon lehet felhasználni a lakáskassza teljes összegét? (saját befizetés+állami tám+kamat+hitel)

Árverés esetén a maximálisan kérhető türelmi idő 2 hónap, viszont a lakáskassza kifizetés 3 hónap. A gyorsított kifizetés talán csak a saját saját részre történhet meg?

Válaszukat előre is megköszönve,

T László

Tisztelt László!

Ezt a lakáskassza céggel kell egyeztetni!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • V.Éva 46351 számú kérdése
  • 2014-09-16

Tisztelt Ügyvéd Nő! Úr!

Kérem írják meg kötelező-e beadnom jövedelem igazolást a banknak, ha a lakás eladhatatlanságára hivatkozva kiérem, hogy csökkentett értéken engedje ki a jelzáloghitelből. Munkájukat köszönöm Tisztelettel: Éva

Tisztelt V.Éva!

Ezt jogszabály nem szabályozza, de ha a bank ezt kéri, úgy vélem, nem érdemes ellenkezni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tünde 46337 számú kérdése
  • 2014-09-12

Tisztelt Ügyvédnő!
Párom az ex feleségének évi 800.000 HUF kifizetésére lett kötelezve 5 évig,részére összesen 4 milló forintot kell átadnia,ezt un.lelépési pénzként a házasság felbontása miatt.
Párom tulajdonában van egy családi ház,ami a házasság létrejötte előtt készült,100%-ban tulajdonosa.
A házon deviza hitel van,amiben a volt felesége is adóstársként szerepel.Időközben szülei halála után örökölt kb.4.5 hektárt aminek egy része gyümölcsös,más része termőföld.Az örökség része ként szerepel egy tulajdon rész egy gyümölcsfelvásárló szövetkezetnél.Mivel párom,a 2013.évre esedékes összeget nem tudta kifizetni,ezért a volt felesége végrehajtási eljárást kezdeményezett ellene.A tulajdonrésze a szövetkezetnél már eljárás alatt van. A kérdésem az lenne,hogy az örökölt földre és gyümölcsösre is kérhet-e végrehajtást? Azok művelve vannak,mivel párom őstermelőként tevékenykedett,de mivel az idei évi felvásárlás nagyon rossz volt,kénytelen volt másik állást is vállalni.Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Tünde!

Igen, kérhet.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • anita 46331 számú kérdése
  • 2014-09-11

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a bank eladta a házamat úgy a fejem fölül, hogy az elővásárlási jogokról, nem adott semmi tájékoztatás .Az ingatlan a szüleim és nagybátyám telkére épült földhasználati joggal. Ők is érintettek az elővásárlási jogban, nem?! Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelt anita!

A PK 9. számú állásfoglalás az elővásárlási jog kapcsán így rendezi a kérdést: “VI. Végrehajtási árverés esetében az adós tulajdonostárs nem eladó, hanem az elidegenítés az ő akaratától függetlenül, a végrehajtást kérő érdekében történik. Ennélfogva ilyen esetben az adós tulajdonostársait elővásárlási jog nem illeti meg."

Erre tekintettel sajnos elővásárlási jogot nem gyakorolhattak, de biztos vagyok benne, hogy őket is értesítették az árverésről, ha az ingatlan-nyilvántartás szerint tulajdonosok.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 46310 számú kérdése
  • 2014-08-31

Kérdezni szeretném h. 2013 ban vettünk egy házat tartozás volt rajta és mivel nem tudtunk meg egyezni a maradék kifizetéséről ezért bíróság határozta meg.Van két kisgyerek 6 év alattiak.Még nem tudtuk kifizetni mit tehet velünk az elöző tulaj.Nem tud várni hiába kértük valami ügyet elinditott de nem tudjuk mi az.Kilakoltathatnak ez miatt? mennyi idönk van a kilakoltatásig? Mit tehetünk h. ne lakoltassanak ki.Mivan ha ki fizetjük még kilakoltatás elött az összeget.Várom mielőbbi válaszát.

Tisztelt Ildikó!

Vélhetően végrehajtási eljárást kezdeményezett Önökkel szemben az előző tulajdonos.
A végrehajtási eljárás során majd először fizetési felszólítást kapnak a végrehajtótól, majd felkeresi önöket személyesen, hogy milyen lefoglalható ingóságaik vannak, és azokat lefoglalja, esetleg el is szállítja, fizetésük 33%-át letiltatja, kétségtelenül majd az ingatlan-nyilvántartásba is bejegyzésre kerül az ingatlanra a végrehajtási jog, azonban az ingatlan elárverezése ennek az eljárásnak éppen az utolsó lépése. Nem tudom megmondani ezért, hogy "mennyi idejük van", mert nem ezzel kezdi a végrehajtó. Próbáljanak kisebb összegekre részletfizetési kedvezményt kérni, és erejükhöz mérten teljesíteni.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal: