Hozzászólások

  • Szabina 46589 számú kérdése
  • 2014-12-04

Tisztelt Ügyvéd Úr/Ügyvédnő!

Az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz.
Budaörsön szeretnék megvásárolni egy 475 nm-es, osztatlan közös tulajdonú telket (50-50%), amely kerítéssel körbe van kerítve, saját közművel és kapuval rendelkezik. Budaörsön gyakori az ilyen telek a hely szűke és a kis méretű telkek miatt. Állatorvosi rendelőt szeretnék itt létesíteni jövőre. Kérdésem az lenne, hogy a másik tulajdonosnak mindenbe bele kell -e egyeznie (építés, tevékenység stb.), és mennyire tudja megkeseríteni a napi munkavégzésemet, mennyire van beleszólása a rendelő napi munkafolyamataiba. Nem szeretnék állandó konfliktust, a hölgy egyébként állítólag állatszerető és nincs ellenére egy ilyen vállalkozás a szomszédjában.

Én azt javasolnám, hogy a tulajdonostárssal már a vásárlás időpontjában - akár a jelenlegi tulajdonos által - el kellene fogadtatni egy ún. használatmegosztási megállapodást, amiben már be lehetne szerezni a hozzájárulását a leendő építkezéshez és tevékenységhez is.

Várom válaszukat, köszönöm előre is a segítséget!

Tisztelt Szabina!
A közös tulajdon okán az építési tevékenység esetében valóban szükség lesz a tulajdonostárs beleegyezésére, amely egészen a használatbavételi engedélyezéséig terjed. Amennyiben eddig "eljut" a megvalósítással, akkor utána már a napi folyamatok során nem szükséges folyamatosan kikérni a tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozatát.

Amennyiben további kérdései merülnek fel, vagy az Irodánk a lebonyolításban lehet a segítségére, úgy kérem, hogy az alábbi módok valamelyikén keressen!



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tóth Péter 46573 számú kérdése
  • 2014-11-27

Tisztelt Ügyvédi iroda!

Adott egy ház, melyen az öröklés után 50-25-25% os tulajdoni hányad alakult ki. A két 25% os tulajdoni hányaddal rendelkező, melyek közül az egyik én vagyok, teljes egyetértés van, míg a harmadik tulajdonossal beszélő viszony sincs. A közös, hogy mindenki el akarja adni az ingatlant.
Mi készíttetünk egy értékbecslést (forgalmi érték, piaci összehasonlító elven) mely 24,1MFt ről szólt. Ennek alapján mi a nettó értéknem 22MFt ot határoztunk meg. (hirdetési, közvetítői díjak után kézbe)
Erről postai úton tájékoztattuk tulajdonos társunkat, és írásos válaszát kértük, melyet ő nem tett meg, ezért azt mi részéről elfogadhatónak tekintetük.
3 hónappal később, a megadott feltételekkel, történt egy írásban is megerősített ajánlattétel.
Ezt az 50% os tulajdonjoggal rendelkező elutasította, (külön szerződésben, persze magasabb áron akarta a részét értékesíteni). Ezek után a vevő visszalépett.
Kérdésem, hogy az ismertetett tények után az értékesítés meghiúsulása felróható-e az 50%s magatartásából következőnek? A későbbi (feltehetőleg alacsonyabb) összegből perelhető-e legalább ez az összeg valamint ennek elmaradt hasznai és a további költségek?

Köszönettel: Tóth Péter

Tisztelt Tóth Péter!

Közös tulajdoni per indítható, és ezt javasolnám is, más út vagy más jogcím véleményem szerint nem vezet eredményre. Itt a honlapon sokat olvashat erről a pertípusról, de akár közvetlenül is tudunk kommunikálni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • György 46563 számú kérdése
  • 2014-11-24

Tisztelt Ügyvédnő!

Külterületi tanya osztatlan 2800m2 számos földút van mellette,mi belső portásak vagyunk,külső portás árulja a tanyarészét. Közös bejárón nem járunk be, önhatalmúan átakarja a legtávolabbi pontjára helyezni, és annak teljes m2 területet követeli,amivel nem értünk egyet,mivel a saját bejáróját is meghagyná. Megteheti ezt?Mérést kinek kell intézni és fizetni,aki árulja a tanyarészt? Ha nyugdíjas valaki nem kell fizetni mérést ,perköltséget,egyebeket?Ügyvéd előtt mikor és/vagy hány papírt kell aláírni ilyen esetben (eladás előtt után,földmérés előtt után, stb)Ezt az ügyet bíróságra lehet vinni?

Válaszát előre is köszönjük!
Tisztelettel:
György

Tisztelt György!

Amennyiben osztatlan közös tulajdonukat képezi az ingatlan, melynek egy részét a társtulajdonos árulja, akkor az eddig használatos út megszüntetéséről és új létrehozásáról is csak közös megegyezéssel lehet dönteni. Amennyiben nem tudnak azonos álláspontra helyezkedni, úgy egyikük vagy másikuk is bíróság elé viheti az ügyet.
A kimérést annak kell intéznie és fizetnie, akinek érdeke fűződik hozzá. Attól, hogy nyugdíjas, még nem jár automatikusan költségmentesség a bírósági eljárásban és a földmérésnél sem.
A papírok számát és tartalmát nem tudom meghatározni ennyi információ alapján, kérem, ez ügyben szíveskedjék felvenni személyesen a kapcsolatot egy ügyvéd kollégával.
Igen, lehet bíróságra vinni ezt az ügyet, amennyiben nem tudnak közös álláspontra jutni a tulajdonostársával.


Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Gyurka Viktória 46524 számú kérdése
  • 2014-11-09

Kedves ügyvéd úr/nő!
Azzal kapcsolatban kerestem fel önt hogy lengyeltótiban van 1/6-od házrészem melyröl jött a telefon hogy ugy néz ki hogy elkel 4 m-ért 6 tulajdonos van tehát jut 666 000ft nagy nénjém azt mondta hogy ebböl kb kapok 400 000ft mert sok a tartozàsom felé ( közös költség ) azt nem értem hogy hogyan lehet az hogy egy lakatlan üres ház költsége. 1 560 000 ft-re jön ki !? ha ezt leosztjuk 36-tal hogy megkapjuk a havi költséget akkor kapunk 43 000 ft/hó ! kéres segitséget. mi a véleménye zsebre akarják tenni a pénzem mert sokalom a havi 43000 ft-ot mi ennyi rezsit fizetünk 9 före ! elöre is köszönöm szivességét

Tisztelt Gyurka Viktória!

A közüzemi díjak összege a szolgáltatóknál ellenőrizhető. Mivel a körülményeket nem ismerem, nem tudom megítélni, hogy sok-e vagy a követelt összeg. Mindenképpen kérje azokat a számlákat, bizonylatokat, amiből megállapítható, hogy milyen összeg terheli Önt.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • judit 46518 számú kérdése
  • 2014-11-07

Tisztelt cím!Szeretném megtudni,hogy a fiam aki 4 éve elvált kérhet-e árverezést a volt feleségével felesben közös ingatlanukra.Már 5éve nem lakják az ingatlant most lenne rá vevő de a volt feleség a felénél többet kér illetve az elmaradt közüzemi számlák felét sem hajlandó kifizetni hivatkozik a közös gyermekükre,hogy annak kell a plusz pénz.Sajnos tárgyalni nem lehet vele mert vagy nem veszi fel a telefont vagy kikapcsolja.Segítségüket előre is köszönöm:Tallóci Gyuláné

Tisztelt Judit!

Akként kérhet, hogy a bíróság előtt a közös tulajdon megszüntetését kéri úgy, hogy ott árverési értékesítés útján kéri azt, illetőleg amennyiben volt feleségének megítélt, de ki nem fizetett tartozása van vele szemben, akkor végrehajtási eljárást kezdeményezhet vele szemben, melynek során végső esetben szintén elárverezheti az ő (volt feleség) ingatlan-illetőségét.
Azt azonban megjegyezném, hogy általában mindkét esetben a piacinál kedvezőtlenebb áron történik az értékesítés, így érdemes lenne esetleg személyesen megbeszélniük az ügyet, és még egyezkedniük.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • András 46516 számú kérdése
  • 2014-11-05

Tisztelt Ügyvéd Asszony! Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ikerházban lakunk mely teljes egészében osztatlan közös tulajdon. Az ingatlanrészek használatát illetően az ingatlanhasználatot rögzítő szerződés rendelkezik.
A szerződés részét képezi egy méretarányos "HASZNÁLAT SZERINTI MEGOSZTÁSI VÁZLATRAJZ", melyen fel van vázolva egy elválasztó vonal. Az elválasztó vonal ...
1) a kert megosztásáról kíván rendelkezni, de
2) áthalad az épület felülnézeti alaprajzán is, a lakrészeket elválasztó falakat követve

Álláspontom szerint az épület fő szerkezeti elemei (pl. tető) nem képezhetik a használat szerinti megosztás tárgyát, mivel azokat nem "használjuk". Maguk a fő szerkezeti elemek "csupán" lehetővé teszik, hogy létrejöjjenek olyan lakható ingatlanrészek, melyek már képezhetik a használati megosztás tárgyát. Ennél fogva, pl. a tetővel (fa tartószerkezet, héjazat) kapcsolatos bármilyen javítási költség - függetlenül attól, hogy az elválasztó vonalhoz képest innét vagy onnét történt a probléma - a tulajdonostársakat a használat szerinti megosztás arányában terheli.

Kérdésem, hogy helyes-e a jogi értelmezésem?

Az okot, amiért kérdezem, talán meg sem kell említenem. Röviden: a tulajdonostárs szerint a tető is a használat szerint megosztás tárgyát képezi.

Köszönettel,
András

Tisztelt András!

Nehéz kérdés: Egyetértek az érveléssel, hogy a megállapodás a használatot szabályozza, és ennek következtében a felek nem is szokták a karbantartási-fenntartási kötelezettségeket szabályozni, holott érdemes lenne ezt kifejezetten a használóra terhelni, vagy akár közös kötelezettségként fenntartani. A lényeg az lenne, hogy egyértelmű legyen, mert a fenti véleményem mellett is el tudok képzelni ezzel ellentétes érvelést.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • László 46507 számú kérdése
  • 2014-11-03

Tiszteletem,

Elbirtoklással kapcsolatos kérésem lenne , aki tud segítsen.Egy jelentéktelen méretű belterületi kertről van szó.Régi történettel kezdem.
Ez a terület 1930-ban egy osztatlan közös családi bírtok része volt.Nagyapám 1960-ban kimérette a saját részét , a többiek továbbra is osztatlanként használták.Nagyapám és a terület többi tulajdonosa elhaláloztak.Az adott területet szüleim örökölték , illetve az osztatlan területet a szüleimmel hasonló korú rokonaim örökölték.A területen nem változott semmi csak a tulajdonosok.
Aztán a rokonok közül egyik tulajdonos elhalálozott , az örökösödési eljárás után úgy döntöttek , hogy szétmérik az osztatlan közös tulajdont.

Egyszerűen nem tudom felfogni 80 év használat után hogyan lehetséges ez.

Mit lehet ez ellen tenni??

Kérem valaki segítsen!

Üdvözlettel:

Vasek

Tisztelt László!
Ha békésen nem tudnak megegyezni, pereskedni.



Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
drkocsisrita@forcekft.hu

Közösségi oldal:


  • Adrienn 46480 számú kérdése
  • 2014-10-22

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egykori párommal 2008-ban vásároltunk egy lakást, hitelre. A kapcsolatunk megromlott, a lakásban jelenleg ő lakik, én a közös gyermekünkkel másik lakásban élek, ami kizárólag az én tulajdonom. A volt párom elvárja, hogy fizessem a közös lakásra felvett hitel törlesztőjének felét minden hónapban úgy, hogy a lakáshoz közöm nincs és az új barátnője is ott lakik. Eladni vagy kiadni nem akarja. Már felajánlottam neki, hogy lemondok a lakás rám eső feléről, ha a hitelt az ő nevére íratjuk és fizeti egyedül. Kérdésem az, hogyan jöhetnék ki ebből a legjobban? Mi a legjobb megoldás? Ha kifizetném a hitel felét, és a banknál szerződést módosítanánk, aminek értelmében ő lenne a hitel egyedüli adósa, akkor rajtam követelhetik a másik felét, ha ő nem fizeti? Hiszen a lakás fele részben az enyém. JÓ döntés lemondani a fele lakásról akkor, ha ő átvállalja a teljes hitelt? Ha eladnánk, még akkor is maradna adósság. Köszönöm a választ.

Tisztelt Adrienn!

Többféle megoldás szóba jöhetne, de úgy vélem, hogy a közös tulajdon megszüntetése lehet a megfelelő megoldás, ami egy közös értékesítést és hitel-visszafizetést, majd a fennmaradó összeg megosztását jelentené. Ezt akár bírósági úton is ki lehet kényszeríteni.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Orsi 46477 számú kérdése
  • 2014-10-22

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szomszédunkban lévő üres teleknek 2 tulaja van fele-fele arányban, akik valaha egy pár voltak, de már megromlott a viszony. A telket eredetileg a fiú szülei vették, de sajnos kettőjük nevére. A lány egy elég irreális piaci áron gondolja a telek értékét és annak a feléért hajlandó csak lemondani a részéről. Ezt a fiú nem fogja kifizetni, ezért kérdezném, hogy elkerítheti-e a telek felét, hogy azt csak ő használja? Illetve ha a másik felét szeretné később elbirtokolni, akkor a 15 évet mi szakíthatja meg. Mert a lány nem jár ki egyáltalán a költségekbe sem száll be. Ha levelet ír mondjuk a telek témában a fiúnak akár esetleges alkudozásról, akkor már az is megszakítja a 15 évet az elbirtokláshoz? Üdvözlettel: Orsi

Tisztelt Orsi!

A közös tulajdon használatában a feleknek együtt kell működniük, azaz a lekerítés is csak ilyen megállapodás alapján valósulhat meg. Egy levél is alkalmas lehet az elbirtoklás megszakítására. Valószínűleg indokolt lenne egy közös tulajdon megszüntetés kezdeményezése, akár bírósági úton is.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ákos 46459 számú kérdése
  • 2014-10-18

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Budaörsön fekszik egy 1500 nm-es osztatlan közös tulajdonban lévő telek. Hárman vagyunk tulajdonosok ½ tulajdoni hányaddal én rendelkezem, a másik 50 %-a teleknek egy házaspáré., tehát 1/2 : 1/4: 1/4 részben tulajdonoljuk az ingatlant. Amennyiben telekmegosztást kezdeményeznék, úgy az érvényben lévő helyi rendeletekben írt legkisebb telekméretet nem érné el a megosztás utáni állapot. Az építésügyi rendelet 1000 nm-es minimum területet ír elő, ám a megosztás után 750 nm-es telkek alakulnának ki. Érdeklődni szeretnék, van-e megoldás a megosztásra, arra , hogy forgalomképessé tegyük az ingatlant?

Ha nincs, akkor az lehet-e opció, hogy a telekmegosztással egyidőben telek egyesítési eljárást indítunk, mivel mind nekem, mind a házaspárnak van 1-1 ingatlanja a közös tulajdonú ingatlan mellett. Ebben az esetben a közvetlen mellette lévő 1016nm-es önálló hrsz ingatlanommal egyesíteném a 750 nm-es telket(közös tulajdon rám eső része).

Köszönöm a segítségét.
Ákos

Tisztelt ákos!

Ez utóbbi lehet a megoldás, azaz egy, összesen három telkes érintő telekalakítási eljárás.

Amennyiben ez nem, úgy csak a közös tulajdon megszüntetése - pl. megváltás vagy közös értékesítés útján - vezethet eredményre.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Attila 46456 számú kérdése
  • 2014-10-17

Áron alul nem szeretnénk eladni az örökölt ingatlant, amiben 1/10 részben részesedünk.
A többi örökös értékesítheti-e az ingatlant akartunk ellenére?

Tisztelt Attila!

Mindenki csak a saját tulajdoni hányadát adhatja el, az önök tulajdoni hányadát tehát más nem adhatja el.
De tudniuk kell, hogy egy közös tulajdon megszüntetési per elvezethet oda, hogy eladási szándék nélkül is eladásra kötelezze Önt a bíróság.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Attila 46455 számú kérdése
  • 2014-10-17

Tisztelt Ügyvéd Asszony/Úr!1/4 részben tulajdonosa vagyok egy háznak.3/4 rész a testvéremé.Az lenne a kérdésem hogy a nagyobb rész miatt őt több jog illeti meg a házzal kapcsolatban,vagy mindenben közösen kell döntenünk?Hozzájárulásom nélkül bejelenthet-e valakit oda?Illetve a lakásban tartózkodást hogy szabályozza a törvény (nem hajlandó kulcsot adni nekem,így be sem tudok menni)Tisztelettel: Attila

Tisztelt Attila!

Azonos jogaik vannak az eladás, bejelentés, használat kapcsán, mindenki csak a saját tulajdoni hányada eladására és használatára jogosult.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Nóri 46449 számú kérdése
  • 2014-10-16

Üdvözlöm Önöket !

Elnézésüket kérem, hogy a tegnapi kérdésemet kibővítem.
A kérdést úgy tenném fel, hogy az 5 tulajdonos osztatlan közös tulajdonában álló ingatlanban az 1. tulajdonostárs tulajdoni hányadának magukhoz váltását nevetségesen alacsony áron 2. és 3. tulajdonostársak levélben már többször felajánlották. De az 1. tulajdonostárs nem nekik, hanem a 4. tulajdonostársnak szeretné forgalmi értéken eladni tulajdonrészét.

Ebben a helyzetben:

I.) - A 2. és 3. tulajdonostársak részére fel kell-e írásban ajánlani a forgalmi értéken történő megvásárlási lehetőséget, ha mégsem őket választja az 1. tulajdonostárs ?

II.) - Mindenképpen tájékoztatni kell őket az adás-vételi szerződés megkötéséről a korábbi levelezések miatt ?

III.) - Ha nem kínálják fel nekik a forgalmi értéken a megváltási lehetőséget, akkor később pert indíthatnak-e 1. és 4. tulajdonostársak között létrejövő adás-vételi szerződés ellen ?

Köszönöm, nagyon fontos lenne válaszuk Nóri

Tisztelt Nóri!

Megteheti az 1. tulajdonostárs.

I. Nem.
II. Nem.
III. Nem.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 46448 számú kérdése
  • 2014-10-16

2/3 rész 1/3 rész tulajdon esetén, a nagyobb hányaddal rendelkező tulajdonos eladhatja-e a házat,ha az 1/3 rész tulajdonos nem akar kiköltözni.
Jelzálog az egész ingatlanon van. 12 millió Ft az eladási ár,és a 2/3 rész tulajdonos kifizetné a 3milliót az 1/3rész tulajdonosnak. De az 1/3rézs tulajdonos ebbe nem egyezeik bele, ő 6milliót szeretne.

Tisztelt Anna!

Mindenki csak a saját tulajdoni hányadát adhatja el! Jelenleg tehát csak a közös eladási szándék vezethet eredményre, de bármely tulajdonosnak lehetősége van bírósági eljárást kezdeményezni a közös tulajdon megszüntetése iránt, amely elvezethet oda, hogy a tulajdonosnak egy, a bíróság által meghatározott ellenérték fejében kell megválnia a saját tulajdoni hányadától.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Nóri 46445 számú kérdése
  • 2014-10-15

Üdvözlöm Önöket.

Szeretném megkérdezni, hogy 5 tulajdonos osztatlan közös tulajdonában álló ingatlan esetében ha az egyik tulajdonostárs a tulajdonrészét egy másik tulajdonostársának szeretné eladni, akkor a többi 3 tulajdonostársat megilleti-e az elővásárlási jog ?

Köszönöm válaszukat Nóri

Tisztelt Nóri!

Nem.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: