Hozzászólások

  • Erzsebet 47455 számú kérdése
  • 2015-12-29

Udvozlom ! Szeretnem megkerdezni hogy szerzodes szeges -e ha az Eladok a szerzodesben garantaltak se ideigl se allando bejelentettek nincsennek! Miutan szerzodes szerint a teljes vetelarat kifizettem derult ki hogy 5 volt alberlo allando bejelentett lakcime a tulajdonunk . Megvartak az eladok hogy mi legyunk a tulajdonosok /pedig tobbszor kertem intezze a kijelentest de nem tette az onkormanyzatnal en kezdtem a kenyszerkijelentest ami kb 2-3 honapig tart !ez az egyik ok ! 2,5 3 honap mulva novemberbe 1,5 m magassagba a falakon kijott a vizesedes a 26 nm konyha csempejerol folyik a viz a fszobaba is , a 22nm szobaba a butorok megoeneszedte a ruhaim doh szag van futes ellenere igy a konyha egyik viszonylag szaraz sarkaba tettem be az uj heverot !2015 jul 9 - volt a szerzodeskotes amiben garantalja rejtett hiba nincs ki volt festve tapetazva !uj laminalt padlo ami egy honap utan szetnyilt felpuposodott ; teljesen kakhatatlan az ingatlan a 15 nm kisszobaba amibe a regi butorok vanna 20 sz. eleji onemet meg csak kezdodik a vizesedes !Mivel egeszseg karosito az ingatlan ki kellene koltoznom de nem tudok alberletet fizetni a 82.300 ft nyugdijbol . Kerdesem az hogy a teljes vetekarat es a foglalot ami 10% volt 925.000 ft vissza oerelhetem ? Koszonom a valaszukat Buek !!es ez egy 4,5 honap alatti tortenet !! Tisztekettel Ertsebet

Tisztelt Erzsebet!

A bejelentett bérlők miatt - bár a szerződésszegés ez esetben is megállapítható - nem javasolnék jogi utat. A többi probléma miatt viszont élhet a szavatossági jogaival, ami akár árleszállítást, akár kijavítást jelenthet. Ezt bírósági úton is érvényesítheti, indokolt lenne jogi képviselővel eljárni.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Laszlo 47449 számú kérdése
  • 2015-12-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az általunk frissen megvásárolt ingatlan megtekintésekor az eladó úgy tájékoztatott minket, hogy téglaépítésű ház az eladás tárgya. Sajnos elkövettük azt a hibát, hogy az energetikai tanúsítványt nem tanulmányoztuk át, pedig abban szerepel, hogy valójában gázszilikátból épült. Ez így utólag eléggé triviális hibának tűnik, s az is, de az eladó igen magabiztos fellépése és tájékoztatása megvezetett minket.. :(

Van-e arra bármi jogi lehetőségünk, hogy az eladó "hazugságát" anyagi kártérítésre vezessük?
Családalapítás miatt lett vásárolva az ingatlan, de félve az esetleges hátrányoktól, itt nem szeretnénk gyermeket felnevelni, ezért most a hibánkat enyhítve próbálunk megoldásokat keresni.

Válaszát megköszönve:
Tisztelettel
László

Tisztelt Laszlo!

A szerződés és néhány további körülmény ismeretében lehet választ adni a kérdésekre, ill. meghatározni a lehetőségeiket. Ezt érdemes lenne megtenni, akár ügyvédi közreműködést is igénybevéve.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ATTILA 47427 számú kérdése
  • 2015-12-10

Tisztelt Ügyvéd Urak,Hölgyek!

Az előző kérdésemhez kapcsolódóan-megnéztem az adásvételi szerződést és azt hiszem ez jól ki letalálva az eladó részéről-abban az áll,hogy kijelentik,hogy az ingatlan rejtett hibáiról nincsen tudomásuk,valamint az is,hogy én mint vevő a szerződés megszűnése esetén a felújításokra nem tartok igényt-akkor szerintem itt bukott a mutatvány!Csak ha nem tudott volna ezekről a hibákról-egy deszkát szegelt fel a gerendára hogy eltakarja mindezt,az amúgy stukatór nélküli kb 30cm széles 6 méter hosszú 130 éves fagerendára-akkor ez meg sem fogalmazódott volna benne,hogy feltüntesse a szerződésben.

Várom szíves válaszukat!

Üdvözlettel Attila

Tisztelt ATTILA!

A szerződés ilyetén megszövegezése nem befolyásolja az előző levelemet.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ATTILA 47426 számú kérdése
  • 2015-12-10

Tisztelt Ügyvéd Urak,Hölgyek!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz segítségül,hogy vásároltam egy lakást havi részletfizetéssel,tulajdonjog fenntartással.A lakás felújításakor derült ki,hogy a gerendák életveszélyes állapotban vannak csak a válaszfal tartotta őket-ez meg is látszik a válaszfal repedésein.Pontosabban 8db gerenda annyira elkorhadt a végeinél,hogy a levegőben lógtak.Mindez a lakás megvásárlásakor nem volt látható ,csak egy kb 40cm-es vakolatleverődés.Ha tudtam volna hogy ennyire rossz állapotú,nem kezdtem volna bele a vételbe,ill. felújításba,de a békesség kedvéért nem szóltam az eladónak.Szakemberrel alá ducoltattam,gerendákat megerősíttettem,menetes szárral még pluszban felfogattattam,gipszkartonoztattam kifestettem,kéményt megjavíttattam...több mint 500ezer forintot költöttem (szarufákat,tetőléceket,cserepeket cseréltettem-az előző tulaj semmit sem törődött vele,évek óta ázott az épület emiatt korhadtak el a gerendák.Elfogyott a pénzem teljesen és említettem az eladónak,hogy kések-ezek miatt a kiadások miatt-a fizetéssel-erre ma küld egy sms-t hogy nem fizettem,megteszi a jogi lépéseket(a fizetési határidő 15-e,ma 10-e van-nem is értem ezt a hozzáállást)-szerintem pályázik a most már rendbe hozott lakásra.Nem szeretném a lakást visszaadni,de lehet,hogy nem jön össze a pénzem a részlet fizetésre 15-éig,kérem segítsenek mi tévő legyek-esetleg előbb én jelentsem fel,hogy elhallgatta előttem ezeket a problémákat?Beleöltem az összes pénzem,ha mégsem tudom befizetni akkor ezt elvesztem,vagy van e jogilag valamilyen megoldás,hogy visszakapjam?Az eddig befizetett összegre nem számítok,mert a szerződésben mint albérleti összeg lett megjelölve.Kérem szíves segítségüket,mi tévő legyek,hogy elsősorban ne kerüljek utcára a családommal,másodsorban megmaradjon a lakás-ill megkapjam a pénzem ha már ki kell költöznünk.

Üdvözlettel Attila Budapest

Tisztelt ATTILA!

Rossz sorrendben kezdte el a folyamatot. Elsőként a szavatossági, szerződés érvénytelenségi kérdéseket kellett volna rendezni, és csak aztán kerülhetett volna sor a felújításra. Így most "elmélyült" a probléma, mert bár a fenti lehetőségei továbbra is megilletik, de bonyolultabbá válnak a bizonyítási kérdések, ill. felmerültek az elszámolási nehézségek is. Mindezeket rendezni lehet közös megegyezéssel vagy akár bírósági úton is, de mindenképpen javaslom az ügyvédi közreműködést.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Laura 47405 számú kérdése
  • 2015-12-01

Tisztelt Ügyvédnő/Ügyvéd Úr!

Azzal a problémáavl fordulokk Önökhöz, hogy édesanyám vásárolt egy lakást Dunaharasztiban. Egy hete sikerült a beköltözés, ám amikor már mindent átpakoltunk az új lakásba érzékeltünk olyan hibákat, amiről a régi tulajdonos hölgy "elfelejtett " szólni, mint pl:

1.a hálószobában egyálatalán nincs áram. Sem a konektorok nem működnek, sem pedig a lámpával nem tudunk mit kezdeni és sötétség van, ugyanis a redőnyt sem tudja felhúzni mert az sem jó...

2. a párom szerette volna bekötni a mosógépet, és mivel a fürdőszoba kicsi ezért a konyhába állatottuk volan be a gépet . Miközben nézegettük,hogy mit kell hova kötni,a párom észrevette, hogy a csap alatt minden össze-vissza volt kötögetve, elvolt törve az egész csőrendszer úgy, hogy amikor a csapot kinyitottuk volna konkrétan 2perc alatt elázott volna a konyha.

3. édesanyám a közös képviselővel szeretett volna beszélni, mivel még soha nem találkoztak, ezért időpotnot kért tőle, mint azt minden normális ember megteszi, majd ott derült ki, hogy a közösképviselő nem is tudott róla, hogy új tulajdonosa van a lakásnak és vannak még elmaradásai a hölgynek a lakással kapcsolatban.

4. a legjobban idegesít engem az, hogy édesanyám csótányt talált a lépcsőházban.

A hölgyet próbáltuk keresni, de sem a telefont nem hajlandó felvenni, és amikor édesanyám jelezte neki, hogy nincs áram azt a választ adta, hogy "ne nyavajogj.. csinálja meg a vejed.."


Most csak pár dolgot említettem, de még van legalább 2, bár én azt gondolom,hogy ez önmagában is elég lenne.

A kérdésem az lenne, hogy mit lehetne tenni ezzel kapcsolatban. Azt a tanácsot kaptuk, hogy írjunk egy levelet a hölgynek, amiben jelezzük neki, hogy elhallgatta a lakással kapcsolatos hibákat, amik tudatában nem vettük volna meg a lakást. Sem csótányos, sem pedig esetleges életveszélyes állapotú lakásba nem költöztettem volna az édesanyámat, ugyanis nem lehet tudni, hogy miért nincs áram..nem-e valamilyen komoly problémáról van szó, amitől egyeszer egy sima porszívózástól kigyullad az egész lakás..

A lakás vásárláskor nem látszódott semmi ezekből a hibákból, ugyanis azt gondolom elég sok emberhez hasonlóan nem próbáltuk ki sem a konektorokat és csótányok esetleges létezésést sem feltételeztünk. Édesanyám 62 éves, sajnos nem tudtam vele menni mert 7/6napot dolgozom, de mélységesen felháborít, hogy teljes mértékben bolondnak nézte a hölgy.

Milyen lehetőségeink vannak ezzel kapcsolatban? Sajnos esélyesnek tartom azt, hogy nem szeretném ha édesanyám ebben a lakásban maradna. Akad e lehetőség arra, hogy elálljunk a szerződéstől, és visszakérjük a pénzt amit a lakásért fizettünk, vagy mit kérhetünk a hölgytől ezek függvényében?!

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
T.Laura

Tisztelt Laura!
Első lépésként én is a levelet javaslom, aztán - ha semmi nem történik - meg lehet vizsgálni az elállás vagy az árcsökkentés lehetőségét, amelyet bírósági úton is lehet érvényesíteni.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 47394 számú kérdése
  • 2015-11-24

Tisztelt Cím!

Az alábbi esetben szeretném tanácsukat kérni. Nemrégiben vásároltunk egy új építésű ingatlant, melyet 2009-ben fejeztek be. Eddig albérlő lakta, mi vagyunk az első tulajok, közvetlenül a építtető cégtől vásároltuk. Miután átvettük az ingatlant, észrevettük, hogy a wc tartály melletti sarokszelepben, melyből a tartály töltődik meleg víz került bekötésre. Kerestem az eladót ezzel kapcsolatban eddig nem sok sikerrel. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen igényt tarthatok fenn ennek javítására, ill, hogy milyen esélyem van ezt megoldani. köszönöm

Tisztelt Tamás!
Akár jótállási, akár szavatossági igényt támaszthat, javaslom, hogy minden kommunikációt írásban és igazolható módon tegyen meg az eladóval szemben.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Barbara 47364 számú kérdése
  • 2015-11-06

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

2012-ben vásároltunk többépületes társasházban egy ingatlant, mely lakásban probléma nincsen. Azonban a közös képviselet felelőssége alá tartozó, egyértelműen a lakásokon kívül eső dolgokkal/szakaszokkal kapcsolatos dolgok miatt (ereszek, szennyvízhálózat stb.) léptek már fel problémák egyes lakásokban, a mi esetünkben az, hogy többször kiöntött a szennyvíz a mosogatóból, mely oka a társasház karbantartása alatt álló főelevezető (strang) cső dugulása volt, a mi odáig elvezető csövünk teljesen tiszta. A közös képviselet felé jeleztük ezt, a szakvéleménnyel alátámasztva, kipucoltatták ezt a szakaszt, a dugulás megszűnt azóta.
Kérdésem az lenne, ha mi eladjuk ezt a lakást, így, hogy a lakáson belül nincs hiba, támadhatóak lennénk-e ezen probléma esetleges újbóli fellépése miatt?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Barbara!
Nem. A probléma egyedi volt,megszűnt, így még tájékoztatási kötelezettségük sincs ebben a körben a vevő felé.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Attila 47168 számú kérdése
  • 2015-08-10

Kedves Hölgyem/Uram!

Egy "jól sikerült" ingatlan vásárlással kapcsolatban kérném a tanácsukat.
A szerződés aláírása után kb egy hónappal derült ki , hogy a megvásárolt ingatlan nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel illetve a Földhivatalban sem a mostani ingatlan van bejegyezve hanem az elbontott.
Szóval hivatalosan sem létezik az ingatlan.
Kérdésem az lenne , hogy indíthatok-e pert és ha igen , akkor mire számíthatok ?! Előre is köszönöm!
Attila

Tisztelt Attila!

Mi lenne a célja a perrel? Ha az eredeti állapot visszaállítása, akkor azt kevésbé javaslom. Akár peren kívül is rá lehetne venni az eladót a szerződésszerű teljesítésre, ide értve a használatbavételi (fennmaradási) engedélyt és az épület feltüntetését is.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 47109 számú kérdése
  • 2015-07-20

Tisztelt Iroda!
Köszönöm a választ korábbi kérdésemre, amit 2015. 07. 17-én tettem fel.
Ezzel kapcsolatban annyi lenne még a kérdésem, hogy a 181/2003 - as rendeletben leírt garancia az ingatlanra és részeire mikortól kezdődik?
Az építési engedély megadásátol?
Használatbavételi engedély megkapásától?
Birtokba lépéskor?

Előző levelemben ezért tüntettem fel a lakáshoz kapcsolódó dátumokat, mert ezt nem tudom hogy jogunkban áll-e még a 3-5 éves garancia kötelezettséget követelni az eladótól?
Hozzáteszem garancia jegyet nem kaptunk a lakáshoz.
A műszaki átadás-átvételi eljárás pontosan mit jelent?
A választ nagyon köszönöm!!
Tisztelettel: Anna

Tisztelt Anna!

A birtokba lépés a "kritikus" időpont, onnan számítandóak a határidők. A műszaki átadást általánosságban nem tudom megválaszolni, a sokszor a birtokba adást jelenti, néha viszont "csak" egy bejárást, ahol a még meglévő hiányosságokat térképezik fel a felek.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 47102 számú kérdése
  • 2015-07-17

Tisztelt Nagy és Társa Ügyvédi Iroda!

2014- ben vettünk egy új építésű társasházban egy lakást.

Lakás adatai:

Építési engedélyezési tervdokumentáció: 2010 július
Építési ebgedély: 2011. október 27.
Használatba vételi engedély: 2012. február 27.
Hiteles energetikai tanúsítvány: 2014. március 24.
Alapító okirat: 2014. május 14.
Adásvételi szerződés: 2014. május 21.
Tulajdonjog bejegyzése: 2014. augusztus25.
Ingatlan Birtokba adási Átadás Átvételi Jegyzőkönyv: 2014. augusztus 29.

Körülbelül 10 hónapja lakunk itt.
2015. július 15-én a fürdőszobában beszakadt a fürdőkád.
Az akitől vettük a lakást nem akar a kártérítésben felelősséget vállalni!
Szakember megállapította hogy a kád hitvány minőségű és helytelenül lett beszerelve.
Hozzáteszem hogy mi már beköltözésünk elején és azóta is folyamatosan jeleztük azt hogy horpad a kád, ennek ellenére nem történt semmi.
A kérdésem az lenne hogy köteles-e megtéríteni a keletkezett kárt, az akitől vettük a lakást???
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Tisztelt Anna!

Egyértelmű garanciális/jótállási/ kérdés, amelynek kötelezettje az eladó.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 47051 számú kérdése
  • 2015-06-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Rejtett hibával vettem 7 hónappal ezelőtt, 12 éves öröklakást. Felújitott állapotban, most derül ki, 2-3 cm széles, mély repedés van két falon is födémtől-födémig, esnek le a csempék, mozog a fal. A statikai vizsgálat és az ezzel kapcsolatos munkálat, kinek a feladata.? Erről a társasház közgyülésen fog dönteni szavazással. Kivitelező eltünt, a ház is sok helyen reped. Szerintem födém elhajlás van.. Az indok: válaszfal nem közös tulajdon, statikai szakvélemény drága. Viszont én hiába javittatom ki, az alapprobléma miatt 1 év múlva igy járok. A Társasház Tv. -ben erre utaló részt nem találok. A közös helyiségeket már vizsgálta statikus, a szakvélemény ismertetésekor azt mondták, már beállt a ház. A lakásokat nem. nézték .Balesetveszély is fennáll.. Köszönöm válaszát előre is. Üdvözlettel: K. Lászlóné

Tisztelt Éva!

Érdemes lenne egy ügyvéddel konzultálni a kialakult helyzetről és a lehetőségekről. A megoldás megtalálásához mindenképpen szükség lesz a társasház alapirataira - alapító okirat, szmsz, - ill. a már elkészült statikai véleményre is.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Béla 47038 számú kérdése
  • 2015-06-16

Tisztelt Ügyvédnő és Ügyvédúr!

Kellékszavatossági témakörben szeretnék választ kapni az alábbi kérdésekre.
Ingatlan (lakóparki lakás - három hónapja vettük) vásárlás után kiderült, hogy a társasház statikai állapota nem megfelelő (folyamatosan mozog, a lakás fala repedezik), visszakövetelhető-e a teljes vételár?
Mennyi ideig érvényesíthetem az eladóval szemben a kellékszavatossági igényemet?
Egyáltalán ez bele tartozik-e, hiszen azt mondja, nem Ő építette? Ő úgy vette, hogy neki kizárták a kellékszavatosságot, a mi szerződésünkben nincs ilyen, bár olcsóbban adta el nekünk, mint vette.
Ki tud-e bújni valamilyen ürüggyel a visszafizetés alól?
Azt mondja pénz már elköltötte, elajándékozta, kölcsönöket fizetett ki belőle, nem tudja visszaadni.
Ha perre megyünk az kb. mennyi idő? Milyen költség?
Az elköltött pénzt, hogy lehet így visszavenni, ha nincs a nevén már semmi?
Köszönettel:
Béla

Tisztelt Béla!

A kellékszavatossági igényük még fennáll, azt még bírósági úton is tudják érvényesíteni, az más kérdés, hogy miként lehet azt végrehajtani. Praktikusabbnak gondolnám árleszállításra perelni, az egyrészt egyszerűbben bizonyítható, másrészt kisebb összeget kell rajta végrehajtani, így a siker esélye is nagyobb. A per elsőfokú ítéletéhez egy ilyen ügyben feltételezésem szerint - mivel ezt pontosan nem lehet előre tudni - min. 4 tárgyalásra lesz szükség.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Béla 46991 számú kérdése
  • 2015-05-19

Tisztelt Ügyvédnö!

A Béla 45169 számú kérdésemre válaszolta, hogy hibás teljesítés miatt árleszállítást kérhetek. (Az eladó mindezidáig nem teljesítette a 2013.12.31.-re vállalt szerzödésbeli elkötelezettségét, az út és közmüvek telkünkhöz való kiépítését)
Szeretném megkérdezni, hogy
- árleszállítást hogyan lehet megállapítani, mennyi árengedményt kérhetek?
- igényt tarthatok- e kártérítésre is, mert az építkezésem nem indult be, az árak és munkadíjak emelkednek, a kiadásra tervezett üdülök bevételétöl elestem.

Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel Béla

Tisztelt Béla!

Az árleszállítás meghatározásához mindenképpen szakértő közreműködése szükséges. Javaslom, hogy a bíróságtól kérjen előzetes bizonyítást. Panasznapon a keresetet felveszik és tájékoztatják Önt az eljárási szabályokról.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 46924 számú kérdése
  • 2015-04-25

Tisztelt Szakerto Ur!

Nagyon el vagyok keseredve, szives tanacsat kernem! 2013 juliusaban vettem egy kb 70-80 eves felujitott kis tegla lakast. Nagyon szep volt, szepen festett, sehol nem latszott hiba. Nem ereztem doh szagot. Aztan az osz bealltaval a batyam, aki benne elt (en kulfoldon dolgoztam) felhivta a figyelmem, hogy iszonyu peneszesedes kezdodott tobb helysegben is, fent a falakon es alul is es, hogy csurog a viz az ablakokrol. Utananeztunk neten, ugy gondoltuk talan muanyag ablakok a hiabasak. Harcoltunk peneszirtoval, szelloztetessel de mindig visszatert a baj. A volt tulajdonosnak is irtam ez ugyben de nem valasozlt. Mikor iden hazatertem fullaszto doh szag fogadott. A konyhafalon es furdofalon vegig penesz fut es eszrevettem , hogy alulrol a fal is vizesedik tobb helyen amirol senki egy arva szot sem szolt a haz vasarlasakor. A takarok, ruhak, butorok is peneszesek lettek. Nem tudom meddig van jogom rejett hibak okozta karok miatt bejelentest tennem es azt sem, hogy kinel.

Valaszat remenykedve varom es elore is koszonom!

Tisztelettel;

Anna

Tisztelt Anna!

Véleményem szerint a szavatossági igényének érvényesítésével már elkésett.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Róbert 46766 számú kérdése
  • 2015-02-20

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
2014. májusában költöztem egy új építésű ingatlanba, melynél a fűtési időszak elején megnőtt a pára, mára ez lecsökkent, normális értékre állt be, azonban a laminált padló több helyen de nagyon enyhén felhullámosodott. Az építtetőnek már a párásodás kezdetén jeleztem a problémát, mire közölte, hogy aljzat beton izzad és ez nyárra teljesen megoldódik. Majd a padló hullámosodását is jeleztem, azt válaszolta, hogy nyáron átrakja. A kérdésem lényege a következő. Az ingatlant el kell adnom. Hogyan kell ahhoz eljárnom, hogy a későbbiekben, amennyiben mondjuk kiderül, hogy a komplett aljzat szigetelés hibájából adódik a gond, ne nekem kelljen helyt állnom. Az ingatlan ugyebár 3 év garanciával bír. Konkrétan mi történik jogi értelemben, amennyiben a jövő télen kiderül, hogy nem múló a nedvesedés és a vevő (2. tulaj) kell hogy lépjen valamit. Kit fog tudni megfogni, engem mint eladót rejtett hibával vagy építtetőt a garanciával. Vagy esetleg szabadon választhat? Ha a vevő előtt pontosan feltárom a helyzetet az segít rajtam? (Az eladási pozíciómon persze csak ront). Családom szerint csak paranoiás vagyok de nem szeretnék egyszer csak hajléktalanná válni. Az építtetővel teljesen megromlott a viszonyom kb. a 20. garanciális javítást követően, egyszerűen nem áll szóba velem. Félő hogy az új tulaj sem fog tudni semmit nála elérni. Feltételezem, hogy a padlót sem fogja soha kijavítani. Köteles vagyok-e a vevőt arról tájékoztatni, hogy a garancia gyakorlatban, normál módon nem érvényesíthető. Nem kötöttem az építtetővel semmiféle megállapodást. Hiba vagy garancia pénzbeni megváltására gondolok.
Köszönettel,

Tisztelt Róbert!

Javaslom, hogy a garanciális igényét írásban ismételten jelezze, ill. a vevő felé a tájékoztatás is szükséges - bár ha jól értem, azt a vevő látni is fogja - és ez esetben a vevője felléphet az eladó kötelezettel szemben, Önt "kihagyva" az eljárásból.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: