Hozzászólások

  • Nikolett 47331 számú kérdése
  • 2015-10-20

Tisztelt Ügyvéd úr!

Én szlovák állampolgár vagyok, de Magyarországon élek és dolgozom pár éve. A családdal történt megbeszélést követően úgy döntöttünk, vásárolunk egy lakást Győrben, amely szüleim vállalkozásának tulajdonába kerülne (szlovákiai székhelyű s.r.o., azaz kft.), de én laknék benne, egy szobáját pedig bérbe adnánk. Az lenne a kérdésem, hogy szükséges-e magyar adószámot igényelni a vásárlásra tekintettel? Érdeklődnék továbbá, hogy ez a konstrukció jogilag Ön szerint előnyösebb-e, mintha az én nevemre kerülne az ingatlan, esetlegesen a szüleim haszonélvezeti jogának bejegyzésével (ők is szlovák állampolgárok, de ott is élnek).

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Nikolett!

A szlovákiai vállalkozásnak magyar adószámot kell igényelnie, sőt, választania kell, hogy az ingatlan értékesítést, illetve bérbeadást ÁFA-körben, vagy ÁFA mentesen kívánja bonyolítani, de ez nem akadálya az ingatlan ilyen módon történő megszerzésének, ha lakóingatlanról beszélünk (zártkert, termőföld kizárva).

Szlovák állampolgárként mindenféle adminisztráció nélkül meg lehet venni az ingatlant, akár haszonélvezettel, akár nélküle.

Sajnos azt nem tudom megmondani, hogy Önöknek mi az előnyösebb: magánszemély, vagy cég által történő vásárlás. Ezt Önöknek kell eldönteni, mérlegelve, hogy Szlovákiában a cég milyen költségeket tud elszámolni a magyar ingatlan után. (vételár? rezsi? stb.)

A szerződés elkészítése okán forduljon hozzám bizalommal, illetve az ügyfélkörömben van jó pár eladó ingatlan is.




Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal:


  • Imre 47283 számú kérdése
  • 2015-09-28

Tisztelt Ügyvéd úr!

Édesanyám elhunyt testvére után örökölt egy földterületet. Ezt a területet a testvére korábban külföldi állampolgárnak "értékesítette" úgy, hogy az arra halálig tartó haszonélvezeti jogot szerzett. Ezt a jogot egy 2014-es kormányrendelet eltörölte. Ezt követően a hagyatéki eljárás végén, most nyáron értesítették édesanyám az öröklésről, valamint a korábbi haszonélvezeti jog törléséről. Jelenleg tehát Ő a terület 100%-os tulajdonosa, és azon haszonélvezeti jog nincs.

A külföldi, korábbi haszonélvező most ügyvéd útján ~500.000Ft megtérítését követeli, mondván Ő a területen fejlesztést hajtott végre (szőlőt telepített), és az kb ekkora forgalmi érték növekményt jelent az új tulajdonosnak. Kérdezem, hogy kinek, és milyen jogcímen kellene ezt az összeget kifizetni, valamint hogy egyáltalán követelhet-e az új tulajdonoson bárminemű kártérítést a haszonélvezeti jogát vesztett külföldi állampolgár? Hivatkozhatunk-e arra, hogy ezt a fejlesztést sem mi, sem a korábbi tulajdonos nem kérte, illetve hogy a forgalmi érték növekményét vitatjuk, ezért az eredeti állapotban szeretnénk a területet birtokba venni?

Köszönettel,
Gerencsér Imre

Tisztelt Imre!

A haszonélvezőnek jogában áll követelnie a ráfordításait, az más kérdés, hogy ez megalapozott-e vagy sem. Álláspontom szerint egy érvénytelen szerződésre alapítottan ilyen igény nem lesz megalapozott.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Magdalena 47129 számú kérdése
  • 2015-07-25

Tisztel Ügyvédi Iroda !

Férjem olasz állampolgár, nekem kettős állampolgárságom van. 24 éve vagyunk házasok és tulajdoni közösségben élünk. Házasság kötésünk után örököltem édesanyám után egy telket a rajta lévő faházzal és egy apró tégla épülettel, 1/1 tulajdonjoggal. 5 éve férjemmel közösen építtetünk a telekre egy könnyűszerkezetes családi házat, nyári itthon tartózkodásunk céljából. Ugyanakkor a tégla épületet le kellett bontatnunk, a faház megmaradt, az új ház felépült. Nem akartuk belebonyolódni férjem külföldi állampolgárságával kapcsolatos itthoni tulajdonjogi rendelkezésekbe anno, így az új ház is az én nevemre lett bejegyezve. 2 éve viszont, mióta lányom munkanélkülivé vált és hozzánk költözött, férjem nehezményezi, hogy nincs bejegyezve a házra se tulajdonjoga, se haszonélvezeti joga, holott ő fizeti a felvett kölcsönt, az egyedüli nyugdíjából, amiből élünk. Szeretetben élünk, ha kicsit szűkösen is a kétlakiság miatt, de nem vagyunk már fiatalok, gondolnunk kell mindenre és szeretném megnyugtatni a férjemet. Előre is nagyon köszönöm szíves tanácsukat arra, hogy mit tegyek, hiszen nem akarom kizárni semmiből halálom esetén se a férjemet, se a vér szerinti örököseimet. Üdvözlettel : Magdalena

Tisztelt Magdalena!
A férje tulajdonjogát be lehet jegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba adó-és illetékfizetési kötelezettség nélkül, mindösszesen az ügyvédi közreműködés költségét és munkadíját kell megfizetniük. Az ügyletbe a lányuk is bevonható,lehet akár tulajdonos - és Önök haszonélvezők - vagy akár haszonélvező is.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tunde 46998 számú kérdése
  • 2015-05-21

Tisztelt Ugyved Ur!

Egy osztrak ismerosom szeretne lakast vasarolni Budapesten.
A kerdesem az lenne, hogy van-e valamilyen torvenyes akadalya annak, hogy mindent keszpenzben fizessen es nem atutalassal. Olyasmit emletett, hogy van vagy keszul egy jogszabaly, ami errol rendelkezik.
Valaszat elore is koszonom!
Udvozlettel: T. Tunde

Tisztelt Tunde!

Nincs ilyen akadály, a fizetés módja a felek megállapodásának függvénye!

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsolt 46962 számú kérdése
  • 2015-05-09

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Az ingatlan.com-on olvastam egy hírdetést, hogy 50 000 EUR -ért eladó egy budapesti lakás. A lakást ingatlanközvetítő hirdette, a részünkre megmutattta. Mi az árat elfogadtuk és emailban tájékoztattuk a közvetítőt, hogy megvesszük az ingatlant.

A közvetítő emailban azt írta vissza, hogy a spanyol tulajdonos meggondolta a dolgot és 60 000 EUR-t kér a lakásért.
Kérdésem:

Magyarországon kiköthetőe-e EUR ban az ár, és hogyan kell fizetni?

Jogszerű-e az eljárás, hogy egy nyílvános hirdetésre reagálva ajánlatot teszünk de az eladó egyoldalúan megemeli az árat?

Köszönettel

Tisztelt Zsolt!

Az EUR-ban történő hirdetésnek, megegyezésnek és fizetésnek sincs akadálya, bár érdemes forintban is kifejezni az árat, mivel a NAV az alapján fogja az illetéket kivetni.

A vételi ajánlat önmagában még nem hozza létre a szerződést, így a tulajdonosnak jogában áll azt nem elfogadni, ez az emelés azonban a vételi szándék komolyságát és az eladó korrektségét egyaránt mutatja...

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Viki 46943 számú kérdése
  • 2015-04-30

Tiszteletem!
Van egy eladó lakásom, amire egy izraeli befeketető érdeklődik. 10 év Magyarországon él, több ingatlant is vásárolt már. Kérdésem az lenne, hogy neki is be kell szereznie a közigazgatási hivatal engedélyét, vagy van olyan törvény, lehetőség, ami során ő mentesül ez alól? Köszönöm szépen!

Tisztelt Viki!

Nincs ilyen mentesség, szükség lesz kormányhivatali engedélyre.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tünde 46912 számú kérdése
  • 2015-04-20

Tisztelt Ügyvédnő! Tisztelt Ügyvég Úr!
Az alábbi ügyben kérem sürgős jogi segítségüket és válaszukat.
A lakásom eladás alatt áll. Egy német állampolgárságú állampolgár lenne a vevő, aki nem tájékoztatott arról, hogy az Ingatlant szálláshely szolgáltatási tevékenység folytatására kívánja használni.Erről egyáltalán nem volt szó a tárgyalás során,csak a bérbeadást kérdezte.Erről tájékoztattam, hogy erre lehetősége van,ezt nem tiltja sem az Alapító okirat, sem az SZMSZ,
A valódi szándék a pénteken megküldött adasvételi- szerződéséből derült ki, melyben az alábbi szerepel:
Az eladó kijelenti és szavatosságot vállal, azért, hogy a társasház alapító okirata és SzMSZ-e nem zárja ki az Ingatlan szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatására való igénybevételét, hasznosítását.
Megjegyzem, hogy a szerződés-tervezetet készítő ügyvédnő megkapta a Társasház alapító okiratát, melyből kitűnik, hogy az ilyen tevékenység folytatásához szükséges a tulajdonostársak hozzájárulása.
Hogy vállalhatnék én szavatosságot egy ilyen ügyben,
Annál is inkább, ha megmondja, hogy mi a lakással a szándéka, én rögtön tájékoztatni tudom, hogy amit ő akar, az nem fog menni, annál is inkább, mert ismerem a lakótársakat, ilyenhez nem járulnának hozzá.
Ezek után nagyon megingott a bizalmam a vevőben, hiszen megtévesztett . Az ingatanközvetítő iroda munkatársa is elismerte,szóban is és írásban (email), hogy erről nem volt szó, ez neki is új. Azt gondolom, itt ők is hibáztak, mert nem tisztázták a vevővel, mire kívánja használni a lakást.
Kérdésem: Mi van ha nem írom alá az adásvételt semmilyen módosítást nem kívánok,ezek után, hiszen nem bízom a vevőben.
Van-e ebben az esetben kötelezettségem az ingatlan iroda felé, ki kell-e fizetnem az általuk kért jutalékot,hiszen olyan vevőt hoztak, aki nem tájékoztatott valós szándékáról, és ebben ök is hibásak.?
Még egy kérdésem lenne. Az ingatlan irodával 6 hónapos kizárólagos szerződést kötöttem, mely 2015. január 28-ával lejárt. Elötte felhívott az ingatlaniroda munkatársa, hogy megkívánom-e hosszabbítani a szerződést. Emailben írtam meg, hogy 3 hónappal kívánom meghosszabbítani a megbízást. Ők is egy emailt írtak: Kedves Tünde meghosszabbítjuk a megbízási időnket .Erről a hosszabbításról nem kaptam semmilyen hivatalos iratot.
Ők állítják, hogy mivel az apró betűs részben szerepel, hogy az emailban történő megállapodás is hivatalosnak számít.Én ezt vitatom, Önök szerint kinek van igaza?
Ez a további három hónap, most április 28-án jár le. Ha addig nem kötök szerződést a vevőnek és nekik is felróható ok miatt, kell-e nekik és egyáltalán a történtek ismeretében jogosultak .
-e a jutalékra. Én azt gondolom nem , de kérem az önök jogi véleményét, amit előre is köszönök.
Üdvözlettel: Tünde

Tisztelt Tünde!

Egyetértek azzal, hogy nem tud ilyenre vonatkozóan szavatosságot vállalni, de ez nem feltétlenül jelenti az adásvétel meghiúsulását, kérje törölni a szerződésből, ennek a kérésnek legyen írásos nyoma, és hátha nem tántorítja el a vevőt.

A szerződés kapcsán az e-mailes forma valóban alkalmas lehetett a szerződés meghosszabbítására, így itt a közvetítő ebből a szempontból jogosan követelné a megbízási díjat. Más kérdés azonban, hogy Ő nem teljesítette a szerződést ezzel a vevővel, mivel olyan feltételeket támaszt, amit Ön nem tud teljesíteni, ill. erre nem is kötelezhető.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsanna 46729 számú kérdése
  • 2015-02-10

Külföldön élő kettős állampolgár vagyok és most fogom eladni budapesti ingatlanomat. Azt szeretném tudni milyen alapon kell kézbesítési meghatalmazási megbízást adnom vevőm ügyvédjének. Köszönettel Zsusanna

Tisztelt Zsuzsanna!

Annak a szerződő félnek, akinek nincs magyarországi állandó lakcíme, kézbesítési meghatalmazottat kell igénybe venni. Ez egy meglehetősen formális szerep, véleményem szerint bátran rábízhatja az ügyvéd kollégára.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ildiko 46641 számú kérdése
  • 2015-01-12

Amerikai allampolgarkent szeretnek ingatlant vasarolni Budapesten, Magyar allampolgarsagom is megmaradt, de az utlevelem tiz eve lejart, fel evben kerulne ujat csinaltatni. Milyen feltetellel vasarolhatnek ingatlant USA/I allampolgarkent, van-e kulonbseg, jobban jarnek-e, ha itt kivarnam, amig megkapnam ujra a Magyar utlevelemet?
Mennyibe kerulne Onoknel az ingatlan vasarlas lebonyolitasa, 16-18 millios osszegrol lenne szo.
Koszonettel,
Ildiko
Kerem az email cimemre irjak meg a valaszt.

Tisztelt Ildiko!

Egyrészt az új magyar útlevél elkészítése szerintem nem tart fél évig, de még talán egy hónapon belül is elkészülhet, bár ennek utánanéznék, hogy ne állítsak valótlanságot.
A díjunkra vonatkozóan az ajánlatunkat és a költségeket közvetlen e-mailben megküldöm.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: