Hozzászólások

  • Éva 47351 számú kérdése
  • 2015-10-30

Tisztelt dr.Nagy Zoltán és dr.Lados Melinda!
Egy családtagom szeretne engem kivásárolni az 1/3-os ingatlan tulajdon részemből. Szóban már megegyeztünk egy összegben, amit én tisztán=nettóban szeretnék megkapni(2M). A kérdésem az lenne, hogy ha egy összegben átutalná nekem a pénzt, akkor abból hány %-ot kellene nekem leadóznom, mert azt a pénzt még pluszban elkérném tőle. Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy ha ennek a pénznek egy részét én lakásfelújításra költeném, akkor változnak-e az adózási kötelezettségek?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Éva!
A felújítás nem változtatja meg az Ön adófizetési kötelezettségét, amellyel kapcsolatban kérem, hogy használja az ingatlanjog.hu honlap adókalkulátorát. Én azért nem tudok válaszolni, mert néhány információ hiányzik a kérdésből, ami szükséges lenne a számítás elvégzéséhez.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 47340 számú kérdése
  • 2015-10-27

Tisztelt Ügyvéd úr!
Kérdésem a következő lenne, szeretném megvásárolni egy lakóházzal ellátott ingatlan 51% tulajdonjogát.Az ingatlanon haszonélvezeti jog van, de a haszonélvező hozzájárul a vételhez.
Érdekelne milyen illeték fizetési kötelezettségek terhelik az eladót illetve engem ez esetben, valamint arra lennék kíváncsi , hogy a későbbiekben a haszonélvező által esetlegesen elkövetett kihágások, adótartozás, egyéb behajtások, foglalások érinthetik -e a tulajdonrészemet, ráterhelhetőek-e az ingatlanra. Sem az eladóval , sem a haszonélvezővel nem állok rokoni kapcsolatban.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv.
Mária

Tisztelt Mária!

Az ingatlan értékének 4% után kell illetéket fizetnie, az értéket pedig csökkenteni kell a haszonélvezet értékével, mely attól függ hány éves a haszonélvező.

A haszonélvező esetleges tartozásai nem terhelhetőek az Ön tulajdonára az Ön hozzájárulása nélkül.

Tisztelettel:
Dr. Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3530 Miskolc, Rákóczi u. 14. 1/5.
+36 46 320 411
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Zsolt 47281 számú kérdése
  • 2015-09-28

Jónapot kívánok! Egy ingatlant vásároltam 2 éve, aminek egyik felét el szeretném most adni. Egy kétlakásos lakóházat terveztettem rá, jogerős építési engedélyt is kaptam rá, ennek a lakóháznak a fele lenne az eladó telekrészen, ebben az esetben az építési terv terveztetése illetve egyéb hozzá járuló költségeket felszámolhatom értéknövelő beruházásnak, hogy csökkentsem az eladáskori adóalapot? Amennyiben igen, úgy teljes részét elszámolhatom, avagy csak a felét ( mivel a telek felét adom el)

Tisztelt Zsolt!
Az arányos részét számolhatja el az összes felmerült és igazolható költségnek.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Roli 47274 számú kérdése
  • 2015-09-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Részletre szeretnék megvenni egy lakást tulajdoni lapon tulajdonosként bejegyezve,tulajdonjog fenntartásával .5 millió forintért.A kérdésem az lenne,ha én időközben találok vevőt a lakásra -a kiegyezett összegnél magasabb áron,pl.8 millió forintért,a 3millió forintos különbözet kit illet jogilag,ill. ha engem-és ezt nem veszi jó néven az eladó,érvénytelenítheti e a részletfizetési megállapodást-annak érdekében,hogy Ő adja el -az említett 8 millió forintért?
Köszönettel
Kovács Roland

Tisztelt Roli!

Az ügyletet megvalósíthatja, tehát egymást követné a két szerződést. Nyilván ahhoz, hogy a 8 milliós továbbértékesítésről szóló szerződés érvényesen létrejöhessen ahhoz tulajdonosnak kell lennie.
Természetesen megkötheti az új vevővel a szerződést szintén függőben tartással úgy is, hogy még nem tulajdonos, ha erről részletesen tájékoztatja az Ön vevőjét.
(Bár megjegyzem így az Ön vevője könnyen lehet, hogy megkeresné az eredeti tulajdonost is.)

Érdemes kiszámolni az adózástis, egyrészt vagyonszerzési illetéket kell fizetnie az ingatlan megvásárlásakor (4%), illetve amennyiben azonnal tovább értékesíti, úgy a jövedelem után szja fizetési kötelezettsége lesz (16%).


Tisztelettel:
Dr. Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3530 Miskolc, Rákóczi u. 14. 1/5.
+36 46 320 411
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Teri 47207 számú kérdése
  • 2015-08-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Saját tulajdonú 14 éve vásárolt szövetkezeti lakásomat szeretném eladni.
Kérdésem az lenne, hogy a vételár után kell - e nekem SZJA-t fizetnem? akkor ,ha később szeretnék a most eladott lakásom árából másik lakást vásárolni,de ez csak később.kb.1-2 év múlva lenne aktuális.Így milyen fizetési kötelezettséggel ,kiadásokkal kell számolnom?

Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelt Teri!
Az eladási árból szabadon vásárolhat bármikor ingatlant, ez független a magyar adózási szabályoktól. Az ingatlanjog.hu honlapon talál egy adókalkulátort, azzal kiszámolhatja, hogy van-e az eladás nyomán adófizetési kötelezettsége, ill. a tényleges adófizetés kapcsán még az alábbi jogszabályi idézet lesz irányadó: "Az állami adóhatóság az adó fizetésére kötelezett magánszemély kérelmére jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire, valamint az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem felhasználási körülményeire figyelemmel (különös tekintettel, ha a felhasználás saját maga, közeli hozzátartozója, a vele egy háztartásban élő élettársa, volt házastársa lakhatását biztosító célra történik), az (1) bekezdés szerinti adót mérsékelheti, vagy elengedheti."

De lelövöm a poént, a 14 éve szerzett lakás után már nem keletkezik jövedelme és adófizetési kötelezettsége, így a vételárat szabadon és tetszőleges időpontban használhatja fel.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Renáta 47007 számú kérdése
  • 2015-05-25

Tisztelt Ügyvédnő!
Szeretnék egy kis tanácsot kapni: a vőlegényem szülei szeretnének a páromnak termőföldet ajándékozni (106 AK), nem tudjuk, hogy ez hogyan működik és azt sem, hogy ha megkapja tőlük a földet eladhatja-e, mert nincs lakása, háza, így abba szeretné fektetni a pénzt, nem tudjuk, hogy mi után mennyit kell adózni, mik a kötelezettségek, válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Dudás Renáta.

Tisztelt Cím!

A vőlegénye - mivel közeli hozzátartozója a szüleinek, - megkaphatja a földet tőlük ajándékba, és el is adhatja, de egyszerűbb lenne, ha a szülők adnák el, és a pénzt ajándékoznák a gyermekük részére. Az adózás kérdése akkor a szülőket terhelné, az Ön vőlegénye pedig ajándékozási illetékmentesen kapna ajándékot. A szülők vagyonszerzése 15 év után adómentes, 5 év után kedvezményezett.

De, ha a vőlegénye kapja a földet és adja el, akkor az Szja tv. szabályai szerint kell adóznia, kb. a bevétel 25%-ának a 16%-a lesz az adó. A részletes szabályokat megtalálja a www.njt.hu oldalon az 1995. évi CXVII. tv. 59-64.§-aiban.




Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Kiss Magdolna 47004 számú kérdése
  • 2015-05-23

Építési telket eladtam és az abból származó jövedelemből vehetek a Fiamnak egy másik építésre alkalmas beépítetlen belterületi telket ami az Ő nevén lesz?
Információjukat, előre is köszönöm
Kiss Magdolna

Tisztelt Kiss Magdolna!

Igen, de érdemes lesz a szerződésben jelölni, hogy a fia szülői támogatásból vette a telket, továbbá ez Önt nem mentesíti az esetleges szja. fizetési kötelezettség alól.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Mónika 46949 számú kérdése
  • 2015-05-04

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Adózással kapcsolatban lenne kérdésem.
Ha 2012-ben vettünk 50-50%-ban egy házat 7.000.000 Ft-ért és azt eladjuk 15.000.000 Ft-ért, akkor a kettő különbözete utáni 60%-ából kell 16% adót fizetnünk, ha jól gondolom.
Csökken-e az adófizetési kötelezettségem akkor, ha 1 éven belül veszek másik ingatlant?
Mennyiért kell másik ingatlant vásárolnunk, hogy ne kelljen adót fizetni? A teljes 15 millióból, vagy csak a keletkezett jövedelemből?
Mi vonható le az adóból? Szerzéskor a használt ingatlan után fizetett illeték és bármilyen számla, ami a felújítással kapcsolatos?

Köszönöm.

Tisztelt Mónika!

Az adó számítása helyes, ezt az ingatlanjog.hu honlap adókalkulátorával is ellenőrizheti. A fizetendő adót nem tudja csökkenteni vagy elkerülni azzal, hogy másik lakást vásárol - ez csak az újabb ingatlan illetékfizetésénél releváns körülmény - ez a lehetőség ugyanis néhány éve megszűnt.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • József 46947 számú kérdése
  • 2015-05-03

Bp.-i csházunkat eladnánk és üdülőházas övezetben (üh1) építkeznénk.Van ennek adó és illeték vonzata,és ha igen milyen mértékű pontosan(%)?
Csházunk 1/2 részben feleségemmel birtokoljuk.Feleségem örökölt résztul,én pedig apóstól vásároltam 10 éves banki jelz.segítségével,ami tavaly járt le.Az eladás összegéből vásárolnánk üdülőház 1/2 résztul-t feleségemnek (1/2 már az enyém),és építkeznénk(bontanánk/bővítenénk)a telken.
Az üdülőház beruházási ktg.-e várhatóan több lesz mint az eladásból származó összeg,de igyekszünk a kerethez igazodni.Kérdezném önöktől az adó és illeték fizetési kötelezettségem mértékét?tisztelettel József

Tisztelt József!

Az eladás nyomán keletkező jövedelmet és fizetendő szja-t az ingatlanjog.hu honlap adókalkulátorával tudja kiszámolni! Ha jól értem a kérdését, akkor már nem lesz adófizetési kötelezettségük.
A másik ingatlan kapcsán a telek megvásárlása az illetékköteles, maga az építés már - összegtől függetlenül - nem az. A telek után fizetendő illeték mértéke 4 %.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ferenc 46860 számú kérdése
  • 2015-03-30

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az alábbi esetre nem találtam még megoldást, ezért kérném a tanácsukat.
Házaspár női tagja vagyonszerződés alapján 60-40%-ban "tulajdonosa" egy ingatlannak, azonban tulajdoni lapon 50-50% a tulajdon.Válás 2012-ben, amelyben az akkori piaci érték (18MFt) 40%-n szerzi meg a tulajdont a férjtől a vagyonközösségi megszüntetési megállapodás alapján.Tehát 7,2M-ért jutott a földhivatali 50%-hoz.
2015-ben most lesz az eladás 20,3MFt-ért.Az tiszta, hogy a jövedelem 60%-a után kell SZJA-t számítani.
A korábbi vagyonszerződés alapján a 40% tulajdonrésszel, vagy a tulajdonlapi 50%-kal kell számolni?
Ha 40%-t nézem a korábbi vagyonszerződés alapján az eladáskor is, akkor 20,3x0,4=8,12, ebből levonnám a 7,2-t(40% szerzési "ára"), tehát a jövedelem 920eFt.
Vagy 7,2MFt-ért vette a tulajdoni lap szerinti 50%-ot és az eladás pedig 20,3x0,5=10,15, így a jövedelem 2,95M.

Számít-e ebben az esetben, hogy korábban volt vagyonszerződés és ez alapján volt a válás elszámolása, vagy adózás szempontjából kizárólag a tulajdoni lap bejegyzés az első.

Köszönettel: Ferenc

Tisztelt Ferenc!

Véleményem szerint a vagyonjogi megállapodás rendelkezései - amennyiben nem merül fel aggály az érvényességével kapcsolatban - felhasználható a jövedelem és az adó számításánál.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • csilla 46792 számú kérdése
  • 2015-03-04

Tisztelt Tanacs Ado,
A kerdesem a kovetkezo. Orokoltem egy panel lakast Budaorson. Gyorsan sikerult el adni.
A felertekeles a koz jegyzotol jott 10.700.000
Eladtam 13.500.000
En kulfondon elek Amerikai allampolgar vagyok. Nincs Magyar ado szamom.
Milyen kotelezessegem lenne ado szerint?

Koszonom a varhato valaszt!
Csilla

Tisztelt csilla!

A két összeg - 10.7mFt és a 13.5mFt - különbsége az ön jövedelme, amelynek a 16 %-a lenne a fizetendő adó. Pontosabban ez csak a maximuma, ezt néhány tétellel lehet még csökkenteni, a pontos számítás érdekében kérem, hogy használja az ingatlanjog.hu honlap adókalkulátorát!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • lászló 46733 számú kérdése
  • 2015-02-11

T. ügyvéd úr.
2013. V. hóban tulajdonjog fenntartással egy éves részletfizetéssel 6 millió forintért vettem egy lakóingatlant. 2014.V. hóban az utolsó részlet kifizetésre került. 2014 XII 30 kelt adásvételi szerződéssel 8 millió forintért eladtam, de a vevő nevére 2015. I . 6-án került. Az lenne a kérdésem, a 2 millió nyereség 90% után kell jövedelemadót fizetnem, vagy a teljes 100% után.
Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt lászló!

Az eladáson realizált jövedelme 2 mFt, ennek 16 %-a a fizetendő adó.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ilona 46623 számú kérdése
  • 2015-01-05

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Fiam 2003 ban örökölt egy családi házrészt.(több örökös van)
Tavaly nekem ajándékozta a ráeső részt.Az idén eladásra kerül az én részem az eladásból 2.500.000 ft.
Szeretném megkérdezni,hogy mennyi adót kell utána fizetnem.Sajnos a kalkulátorral nem tudom kiszámolni,nem boldogulok vele.
Kérem segítsen válaszával amit előre is köszönök.
Tisztelettel
Ilona

Tisztelt Ilona!

Az eladási ár 25 %-ának a 16 % a fizetendő adó.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: