Hozzászólások

  • Károly 47998 számú kérdése
  • 2016-11-18

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám 2014-ben meghalt, volt egy garázsa ami társasházi telken épült 15 db garázs egyike. 1996-ban kelteződött adásvételi szerződés szerint ez a 18. számú de erről nem találtam semmilyen dokumentumot ami igazolni tudja. Ingatlan nyilvántartásban nem szerepel nincs rajta a térképen, sem jegyzetben ezért hivatalosan nem tudom megörökölni. Lenne egy vevőm, de nem tudom én hogyan adhatom el, mivel az adásvételi szerződésen is édesapám szerepel mint tulajdonos.
Tud erre valamilyen megoldást? Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel, Károly

Tisztelt Károly!

Az ügyben a szerzéskori adásvételi szerződés ill. társasházi alapító okirat adhat eligazítást, ha -ahogy írja - nincs "albetétesítve" (önálló helyrajzi számon feltüntetve) a garázsbeálló. Abban valamilyen nyomának kell(ene) lennie a dolognak. Ha az sem, akkor a társasházhoz kell fordulni a helyzet rendezése érdekében.
A további részletek, ill. teendők megbeszélése meghaladja a jelen fórum kereteit.



Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • András 47992 számú kérdése
  • 2016-11-13

Tisztelt Dr. Boros László!
Egy termőföld ingalant szeretnék vásárolni, én, mint rég óta gazdálkodó bejelentett földműves őstermelő.
Az ingatlan jelenleg egy TSZ használatába van bejelentve a földhivatali bejegyzés szerint, de annak bérleti szerződése 2017 aug. 31-el lejár. Én most szeretném szerződéskötéssel elindítani az adásvételi szerződést, hogy mire átírják a nevemre, a szerződés lejártakor, 2017. szept 1-től használatba vehessem. Van-e vételi jogom jelenleg, hogy megírjuk a tulajdonossal az adásvételi szerződést?
Mi van akkor, ha a szerődési eljárás alatt, amíg be nem jegyzik a tulajdonjogomat, a tulajdonos mégis megköt az eddigi bérlővel egy hosszabb, pl. 2030-ig szóló bérleti szerződést, vagy utólg felmutat egy korábban megkötött, hosszabb időre szóló szerződést is? Ugyanakkor én a vételi szándékomat a 2017. évi szerződés lejárata miatt kezdeményeztem.
Ebben az esetben majd hogyan vállalhatom az 5 éves földhasználati kötelezettségemet, ami a tulajdonszerzésem után keletkezik?
Mi erre a helyes jogi értelmezés?
Köszönettel
András

Tisztelt András! Véleményem szerint most csak egy előszerződést tud kötni a tulajdonossal, amiben kölcsönösen kötelezettséget vállalnak arra, hogy - a kialkudott feltételekkel - majd megkötik egymással a végleges szerződést, ő pedig azt is szavatolja, hogy 2017. szeptember 1-jén használatba veheti az ingatlant, a végleges szerződést pedig olyan időpontban kötheti meg, hogy a jóváhagyása kb.2017. augusztusában történjen meg.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Bea 47982 számú kérdése
  • 2016-10-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

1 évvel ezelőtt meg akartunk venni egy házat a férjemmel. Adtunk foglalót és előleget is a tulajdonosoknak, összesen 1,3 millió forintot. Írtunk adásvételi szerződést is természetesen, de a mai napig nem került a nevünkre a ház, mert folyamatosan problémák merültek fel a házzal kapcsolatban (fel volt cserélve a helyrajzi szám a szomszéddal, nem volt lakhatási engedély a ház egyik részén, a melléképületek nem a tervrajzok szerint lettek kivitelezve, újra kellett rajzoltatni a házterveket, nem volt jó a helyszíni rajz sem...és még sorolhatnám). Férjemmel a megvásárolandó háztól 5 km-re lévő présházunkba lakunk, de csak átmeneti megoldásnak terveztük az elején. Nincs áram, nincs meleg víz, problémás a fűtés. Mostanr érett meg a dolog bennünk, hogy visszalépjünk a házvásárlástól, mert a mai napig nem tudjuk elindítani a banki folyamatot a tulajdonosok és ház problémái miatt. Találtunk egy új házat, amit szeretnénk megvenni, mert sürgősen otthonra lenne szükségünk. Áprilisban születik az első babánk. Az új házhoz nincs már készpénzünk, mert az előző házban van az 1,3 millió forintunk. Az 5 tulajból 4-en már el is költötték, egyhamar visszakapni nem fogjuk a pénzünket. Az új kiszemelt házhoz 800.000 Ft-ra lenne szükségünk, de nincs ennyink. Pár dolgot eladhatunk, de az még időbe telik. Viszont itt van lassan a tél és nagyon gyorsan el kellene indítanunk az új házvásárlást. Van 2.400.000 Ft amit házvásárlásra tudunk fordítani LTP és CSOK formájában. Tudom, hogy egy házvásárlás foglalóval indul, majd az adásvételi szerződés megkötésekor kiegészül előlegre. Erre nekünk most 2 héten belül nincs lehetőségünk, de a házat nagyon szeretnénk megvenni és nem akarjuk, hogy más vigye el az orrunk elől. Az eladó nem ragaszkodik az előleghez. Van esetleg bármilyen járható és legális kiskapu amivel ki lehet hagyni az előleget és így elindítani a banki hitelügyintézést?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
B.Beáta

Tisztelt Bea!

Az adásvételi szerződéshez egyáltalán nem a foglaló az első. Ha az eladó nem ragaszkodik hozzá, nyugodtan köthetnek anélkül is szerződést.

Tisztelettel

dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Tibor 47944 számú kérdése
  • 2016-08-31

T.Ügyvédek!
Megvennék egy lakást,ahol jelenleg albérlők laknak egy kisgyerekkel.A tulaj szerint nincs bérleti szerződés és nehézkesen fizetnek.
Ha megveszem a lakást kirakhatom az albérlőket vagy van egyéb legális megoldás?Kötelezhetők, hogy kössenek velem bérleti szerződést(közjegyzővel hitelesítve)?
Mi van ha egyszerűen nem engednek be a lakásba?pl. rendőri segítség ilyenkor igénybe vehető?
Mit tanácsolnak:hogyan oldható meg?
Vagy hagyjam a fenébe?
Tisztelettel:Tibor

Tisztelt Tibor!

Amennyiben lakást vásárol, úgy az eladónak kell az ingatlant az Ön birtokába bocsátani. Ha ezt nem teszi meg, akkor Önnek szavatossági igénye merülhet fel, de erre az esetre a vételár kifizetését sem javasolnám.

Megveheti úgy is az ingatlant, hogy a fenti körülményt tudomásul veszi, így azt is, hogy nem kapja az ingatlant birtokba,ez esetben Önnek kell kiürítési pert kezdeményezni a használókkal szemben. Ha ezt az utat választja, az árcsökkentő hatású, amelyet érvényesítsen az áralku során.

A vásárláshoz ügyvédi közreműködés szükséges, e körülmény miatt "kétszeresen" is indokolt a megfelelő jogi képviselő kiválasztása.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsanna 47936 számú kérdése
  • 2016-08-27

A mi történetünk: Az szüleim házában éltünk házasságkötésünk után a férjemmel és a gyerekeinkkel. Édesanyám halála után én és az öcsém örököltük az anyukánk részét, vagyis a ház felét édesapám haszonélvezeti jogával. Vettünk a férjemmel közösen egy lakótelepi lakást, amit az öcsémre írattunk annak ellenében, hogy az ő anyai öröksége a mi tulajdonunkba került, és kötöttünk az ügyvéd előtt egy megállapodást az öcsémmel, hogy édesapánk (akkor még) majdani halála után az öcsém lemond az apai rész örökségéről) tehát így a lakótelepi ingatlan fejébe a szülői családi ház az enyém és a férjemé lenne. Én és a férjem külföldre költöztünk, édesapám a hét nagy részét a barátnőjénél töltötte addig is és az után is, mi után mi elköltöztünk otthonról. Sajnos teljesen elzárkóztak a kapcsolattartástól. Tavaly az édesapám az öcsémre íratta ajándékozás címén az ő részét a családi házból vagyis a ház felét, és sajnos 3-4 hónap múlva meg is halt. Az öcsém teljesen kizár minket a házból, zárat cseréltetett, riasztót szerelt fel. Nem tudunk bemenni a tulajdonunkba, ha haza megyünk. Mit tehetünk?

Tisztelt Zsuzsanna!

A kérdésében említett megállapodásokat megismerve lehetne meghatározni, hogy milyen lépéseik lehetnek, kiemelt fontossága az öccsével kötött megállapodásnak van. Ez a tulajdonjog kapcsán nélkülözhetetlen, a használatból való kizárás kapcsán használati díj iránti igényük lehet, akár bírósági úton is, ill. a közös tulajdon megszüntetését is kezdeményezhetik, de elsőként nyilván a tulajdonjogi igény lehetőségét kellene megvizsgálni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gabriella 47932 számú kérdése
  • 2016-08-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A segítségét szeretném kérni.
Elkezdtünk kibővíteni egy kis házikót, ami jelenleg még anyósomék nevén van. Ígéretet tettek, hogy a teleknek azt a részét, amelyiken a házikó áll, s amibe 1 M Ft körüli összeget fektetünk, hogy lakhatóvá tegyük, a nevünkre íratják - pontosabban a gyerekek nevére.
Elkezdtük az építkezést. Még múlt héten is azt ígérték, hogy a héten kijön a földmérő. Most meg kiderült, hogy egyáltalán nem akarják a nevünkre írni a telek azon részét sem...
Azt mondták, majd a végrendeletben rögzítik, hogy 1/4 részben mi vagyunk a tulajdonosok. (Férjemék négyen vannak testvérek.)
Ha a fiam nevére kérek számlákat, azzal tudom védeni magam vagy ez még semmit sem jelent? Hogyan tudnám levédeni magam? Attól félek, hogy ráköltjük minden pénzünket, lakhatóvá tesszük, növeljük az értékét, majd kisemmiznek minket. Úgy érzem, nem alaptalan a félelmem... Engem amúgy sem kedvelnek, meg a fiunkat sem... Sok jóra tehát nem számítok. Szeretném levédeni magunkat, hogy ne tudjanak kitenni az utcára. Mit javasol? Mit tegyünk? Semmire sem hajlandóak, amire eddig igen. Most, hogy már közel 200 ezer benne áll, már nem akarják átírni... Gondolom, tudják, hogy folytatni fogjuk, mert nincsen más lehetőségünk, ide kell költözünk, de jelenleg lakhatatlan az ingatlan.
Köszönöm előre is segítségét.

Tisztelt Gabriella!

Tulajdonjogi pert indíthatnának az anyósával szemben, amely nyomán az ingatlan egy bizonyos - a számlák, ráfordítások ismeretében meghatározható - mértékben a gyermekük tulajdonába kerülhet.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsigmond 47927 számú kérdése
  • 2016-08-22

Tisztelt Dr Stein Barnabás ügyvéd úr!
Mezőfalva és Nagyvenyim között, Mezőfalva külterületén 1,1654 hektár nagyságú szántó Minőségi osztály : 3. Aranykorona 32.4. A föld helyrajzi száma 0594/2. négyen megörököltük. Jogerős hagyatékátadó végzés alapján,az ezzel járó ktsg-eket, és illetéket megfizettük. Pót-hagyatéki eljárás során került a tulajdonunkban.A pót-hagyatéki eljárás során a kjő azt a személyt aki évtizedek óta művelte a területet határidő megadásával felszólította a tulajdoni igény érvényesítésére, mivel elbirtoklás címén a művelő tulajdonosi igényt jelentett be. A megadott határidőre a földet művelő személy a tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzését nem igazolta. A Törvényes öröklés szerint a Kjő az örökséget átadta az örökösöknek, akik részére az ingatlan nyilvántartásban a tulajdonjog bejegyzése megtörtént.
Kérdésem a következő:
Szerintem mi jóhiszeműen fogadtuk el az örökséget, ami hagyatéki tárgyalás megtartása nélkül zajlott, mivel a megadott határ időig senki nem fellebbezett.A termőföldet művelő személy most az örökösökkel szemben pert akar indítani,mivel a tulajdonjog elbirtoklás címén őt illeti.
Kérem szíves válaszát, hogy jogilag mik a lehetőségeink?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Vigh Zsigmond

Tisztelt Zsigmond!

Az elbirtoklás bekövetkezte sajnos független az önök jóhiszeműségétől. Ha az, aki a pert megindítja, az örökhagyó életében még tulajdonjogot szerzett, az igényét az örökösökkel szemben is érvényesítheti.

Persze a perben bizonyítania kell az elbirtoklás minden feltételének bekövetkeztét.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Orsolya 47907 számú kérdése
  • 2016-08-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlan adás-vételre készülök, jelenleg az egyezkedés, ajánlattétel fázisában vagyok. A vevővel történő további kommunikáció előtt szeretnék tájékozódni, ugyanis a vevő min. 8 hónap birtokbaadási idővel hirdette az ingatlanát. Az első ajánlatomat (nem fogadta el a vevő az összeg miatt) azzal a kitétellel tettem, hogy ez számomra elfogadható, ha a vevő a lakást visszabérli. Szerződéskötéskor pontosan milyen lehetőségeim vannak ebben az esetben, ill. milyen további lehetőségeim vannak, ha szeretném bebiztosítani magam a birtokbaadásig eltelt időre, és esetleg anyagilag kompenzálni a hosszabb birtokbaadási időt? Különböző opciók befolyásolhatják, hogy milyen szinten érdemes meghatároznom az ajánlatomat? Amennyiben a teljes vételárat kifizetném pl. 3-4 hónapon belül (kp+ltp+hitel), de a birtokbaadás csak 8 hónap múlva történne, a kettő között eltelt időre milyen jogaim vannak? Ezen az intervallumon bérbe adhatom-e egyáltalán a lakást az eladónak? Vagy csak birtokbaadás után? Vagy esetleg tekintsek el a későbbi bérbeadástól és kérjem az eladót, hogy ennek megfelelően csökkentse most a vételárat? Esetleg tartsam vissza a vételár egy részét a birtokbaadásig? Kössek ki kötbért? Tudom, hogy sok tétel megegyezés kérdése, de szeretném tudni, hogy mi az a számomra legelőnyösebb lehetőség(ek), amivel megközelíthetem az eladót, hogy még érdekelt maradjon a megállapodásban.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező!

Először is szeretném megköszönni, hogy irodánkat kereste fel problémájával.

Összességében kijelenthető, hogy ingatlan adásvétel során valóban nagyon széles a mozgástér a felek közötti megállapodást illetően. Alapvetően olyan feltételeket szabhat, melyeket az eladó még elfogad, a törvény csak a kereteit határozza meg a jogügyletnek.

Javaslatom és a gyakorlat alapján indokolt lehet egy nagyobb összegű foglaló kikötése, mellyel érdekeltté teszi az eladót a jogügylet teljesítésére. Valamennyi függőben tartott adásvétel során az utolsó vételárrészletet a birtokbaadással egyidejűleg szokták kifizetni a vevők. Ami a kötbér kikötését illeti természetesen arra is van lehetősége, a mértéke szintén a felek megállapodásának kérdése, azonban a túlzott mértékű kötbért a bíróság mérsékelheti.

Amennyiben bármilyen további kérdése merülne fel kérem, forduljon hozzám bizalommal!


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@racsaidr.hu

Közösségi oldal:


  • Tibor 47902 számú kérdése
  • 2016-07-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lakástakarék+hitel segítségével szeretnék 4 lakásos udvarban önálló házrészt venni ami közös osztatlan tulajdonban van, megosztási szerződés nélkül.Hitelezhető, vagy mi a teendő ilyenkor? macerás herce-hurca?, és kb. mennyibe fog ez nekem kerülni?
Köszönöm válaszát.
Tibor

Tisztelt Tibor!

A vásárlás megvalósítható, de a finanszírozáshoz kérni fogja a pénzintézet az ún. használatmegosztási megállapodást,amit érdemes még az eladóval elkészíttetni, és csak annak birtokában megejteni a vásárlást.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szilvia 47894 számú kérdése
  • 2016-07-18

Tisztelt Ügyvédek!

A kerületben láttunk egy lakatlannak tűnő házat (romos). Milyen módon tudhatjuk meg, hogy valóban lakatlan és ha az, akkor hogyan lehet megvásárolni? Önkormányzaton keresztül?
A választ előre is köszönöm!
Szilvia

Tisztelt Szilvia!

A cím alapján lehet tulajdoni lapot szerezni, az ad információt az ingatlan jogi helyzetéről. A megvásárlás irányába ezen az információn keresztül lehet elindulni.
A lakottság kapcsán a megfigyelés vezethet eredményre.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Judit 47853 számú kérdése
  • 2016-06-28

Üdvözlöm!
Januárban lefoglaltunk egy házat amiből majd csak augusztus 15.én költöznek ki. Szóban megegyeztünk, hogy a vételár tartalmazza a beépített bútorokat és egy bőr ülőgarnitúrát. Menet közben meggondolták magukat elvinnék mégis viszont mi garnitúrát megtaláltuk egy hirdetésben eladásra kínálva. Mivel szóbeli egyesség volt tehetünk valamit annak érdekébe,hogy a még megmaradt és megígért bútorokkal ne járjunk ugyan így és ne egy szét vert házat kapjunk meg?
Válaszát köszönöm.

Tisztelt Judit!

Ha nem volt jelen két érdektelen tanú a megállapodásuk alkalmával, akkor elég nehéz lenne bizonyítani a szóbeli megállapodást. Azt javaslom, hogyx a megmaradt ingóságokról vegyenek fel egy leltárt és készítsenek egy megállapodást arról, hogy azok is a vétel tárgyát képezték, bár nem lettek az adásvételi szerződésben nevesítve.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Anikó 47808 számú kérdése
  • 2016-05-26

Tisztelt Ügyvéd Úr,Ügyvéd Nő!
Szeretnék önöktől segítséget kérni!Egy önkörmányzati lakás bérlője vagyok és szeretném elindítani a lakás megvásárlását melyre bérlőként elővásárlási jogom van,de szeretném is majd tovább adni van e rá lehetőségem vagy várnom kell valameddig??Az eladási árból szeretném majd az önkormányzat fele kifizetni a teljes összeget. Válaszukat előre is köszönöm!!!

Tisztelt Anikó!

Viszonylag egyszerű helyzetben van, ha az önkormányzattal meg tud állapodni a megvételről, akkor utána következhet az eladás is. Vegye fel a kapcsolatos a lakásosztállyal vagy a vagyonkezelő céggel, ott a vásárlásról részletes tájékoztatást kaphat.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 47804 számú kérdése
  • 2016-05-25

Tisztelt Ügyvéd úr!
Kérdésem a következő lenne, 2015 augusztusában eladtam egy zártkerti ingatlant ügyvédi közreműködéssel és földhivatali ügyintézéssel, erről számla is készült. 2016. februárjában kaptam egy levelet az Önkormányzattól, hogy a testületi ülés jóváhagyta az új tulajdonost erről értesítették az új tulajdonost. 2016.április-07- én kaptam egy levelet a Földhivataltól, hogy 2016.03.07 hatállyal Bírósági végrehajtó 2000000 ft erejéig végrehajtási jogot jegyeztetett be a tulajdoni lapra. A mellékelt tulajdoni lapon semmi említés nem szerepel az adásvételről és még mindig az én nevemen van az ingatlan.Kérdéseim a következők lennének. Miért nem szerepel a nyilvántartásban a közel hat hónapja kötött adásvétel?Az érvényes ügyvédnél kötött adásvétel után hogy terhelhetnek az eladóra végrehajtást? Ez esetben a leírtak alapján kit terhel a felelősség és mi a további teendő.

Tisztelt Mária!

Amennyiben a megkötött adásvételi szerződéssel érintett ingatlan földtörvény hatálya alá esett, esik, úgy meglehetősen lassú az eljárás, ameddig a földhivatalba benyújtható a szerződés, mivel a szerződés kizárólag a kifüggesztést és az Agrár Kamarai jóváhagyást követően nyújtható be a földhivatalba.
Ameddig az eljárás folyamatban van, addig továbbra az eladó tulajdonát képezi az ingatlan és az eladó ellen indított végrehajtási eljárás megindítása esetén valóban bejegyezhető végrehajtási jog az ingatlanra. Ez az eladó felelősségi körébe tartozik. Amennyiben nem rendezi az Eladó a tartozást, úgy a Vevő egyoldalúan elállhat a szerződéstől.
Az eljárás jelenlegi állásról, illetőleg, hogy a szerződés benyújtásra került-e a földhivatalba és ha igen mikor, az okiratszerkesztő ügyvéd tud Önnek pontos felvilágosítást adni.

Tisztelettel:
Dr. Tóth Gergely ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3530 Miskolc, Rákóczi u. 14. 1/5.
+36 46 320 411
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Tündi 47785 számú kérdése
  • 2016-05-12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő a helyzet:
Ingatlan vásárlás előtt állok, amit kb 30% önerőből és 70% banki hitelből szeretnék kifizetni.
Egy érdekes lehetőségre bukkantam, kifejteném:
Van egy kb 40 nm2-es ingatlan, ami a Civis Ház tulajdonában van, de a bérlőnek fel van ajánlva hogy megvásárolhatja.
A bérlő ezzel nem tud élni, hiszen nincs pénze hozzá, viszont árulja az ingatlant, amit oly módon szeretne kivitelzni, hogy az én pénzemből megveszi az ingatlant, amit aztán a nevemre irat. Mindezt ügyvéd előtt, előszerződéssel, hivatalosan.
Kérdésem az, hogy ez az út járható.e, nem ütközik.e valamilyen törvénysértésbe, illetve milyen biztosítékom lehet arra, hogy ez valóban így lesz?
Nyilván letétben nem lehet hagyni az ügyvédnél, mert azt utalnák tovább.
Ingatlanos elmondaása alapján ez bevett szokás, csak én bizalmatlan vagyok.
Mit javasol?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Tündi

Tisztelt Kérdező!

Először is szeretném megköszönni, hogy irodánkat kereste meg problémájával.

Kérdésére az alábbi általános tájékoztatást tudom adni.

Jogszabályi akadálya nincsen az Ön által leírtaknak, amennyiben megfelelően el vannak készítve a szükséges okiratok, úgy természetesen kivitelezhető az eljárás. Azonban mindenképpen szükséges lehet a Cívisház által megkötött szerződés pontos ismerete, ugyanis előfordulhat, hogy az ingatlan bérlő általi megvásárlását követően bizonyos ideig elidegenítési tilalom keletkezik az ingatlanon.

Amennyiben bármilyen további kérdése merülne fel kérem forduljon hozzám bizalommal.


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@racsaidr.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 47757 számú kérdése
  • 2016-04-27

Tisztelt Ügyvéd úr!

Családi házat szeretnénk eladni. Már megvan a vevő, napokban kötjük a szerződést. CSOK-ot szeretne igénybe venni. Vevőnek is van vevője, ők már megkötötték a szerződést.
Június végével szeretnének beköltözni, ez azt jelenti, hogy a felújítást június elején el szeretnék el kezdeni. A végleges kifizetés majd csak június 30 körül történik meg a beköltözés előtt.
Kérték, hogy június elején kapják meg a birtokba kerülést, amelyet elutasítottunk. Még a vételár fele se lesz addigra kifizetve.
Kérdésem: Külön megállapodásba leírhatjuk, hogy a felújítást elkezdhetik? Ha elkezdik és közben az Ő vevőjük nem kapja meg a hitelt és visszalép, akkor Ők is gondba kerülnek a vásárlással, esetleg visszalépnek a vásárlástól. Ilyenkor mi történhet az Ő általuk beletett felújítási költséggel. Lehet belőle kárunk?
Üdvözlettel,
Andrea

Tisztelt Andrea!
Általánosságban nem célszerű engedni a felújítást, mert a szerződés esetleges meghiúsulása esetén eléggé bonyolult elszámolási problémák léphetnek fel. Jogi akadálya azonban nincs, csak javaslom fokozott figyelemmel kialakítani a szerződés szövegét.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: