Hozzászólások

  • Endre 47942 számú kérdése
  • 2016-08-30

Tisztelt Cím!
Feleségem a házasságkötésünk előtt szüleitől kapott egy telket,melynek kizárólagos tulajdonosa lett. Házasságkötésünk után közösen építkeztünk, de a mai napig ő van feltüntetve a földhivatali tulajdoni lapon 1/1 tulajdoni hányadban. Húsz éve vagyunk házasok.A kérdésem a következő lenne. Vita esetén engem milyen tulajdoni hányad illet meg a közös ingatlanunkból, illetve ilyen lehetőségek állnak rendelkezésemre ahhoz, hogy én is szerepeljek a földhivatali tulajdoni lapon?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező!

Először is szeretném megköszönni, hogy irodánkat kereste meg problémájával.

Ami a jelenlegi helyzetet illeti, feleségét illeti a telek tulajdonjoga, azonban az ingatlanon lévő felülépítmény házastársi közös tulajdonnak minősül. Ettől függetlenül tanácsos lehet egy házastársi vagyonrendező okirat, illetve ajándékozási szerződés keretében bejegyeztetni az Ön tulajdonjogát is az ingatlannyilvántartásba, az esetleges későbbi viták elkerülése érdekében.

Jelen helyzetben vitára házassági vagyonközösség megszüntetése esetén kerülhetne sor, amely egy 20 éves házasság esetén bonyolult és terjedelmes vagyonleltárt jelenthet, melynek igazságos megosztása (a felek közötti egyezség hiányában) bírósági hatáskörbe tartozik.

Amennyiben bármilyen további kérdése merülne fel kérem, forduljon hozzám bizalommal.



Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@racsaidr.hu

Közösségi oldal:


  • L. József 47933 számú kérdése
  • 2016-08-26

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Volt feleségemmel van egy közös, fele-fele arányban tulajdonolt, hitellel terhelt lakásunk.
3 éve elváltunk, a közös tulajdonú lakás megmaradt, néhány hónapig még egy fedél alatt laktunk, de én hamarosan elköltöztem. Többször kértem előtte és ezután is, hogy adjuk el a lakást és rendezzük belőle a hiteltartozást mert én fizetni tovább nem tudom, ő erre nem volt hajlandó, a tulajdoni hányadát sem volt hajlandó magához váltani. Szóbeli egyezségként abban maradtunk, hogy továbbra is ott lakik és fizeti a hitelt.
Ő ott maradt a lakásban életvitelszerűen él benne, azóta már az élettársa is odaköltözött, de azóta sem fizetett a lakáshitelbe 1 Ft-ot sem. Gyakorlatilag majd 3 éve, amióta elváltunk és én nem lakom ott ingyen él és virul ott az élettársával, közben csinált több millió Ft plusz adósságot.
Kérdésem, hogy a közös vagyont csak peres eljárás keretében lehet e megszüntetni és túlhasználatért követelhetek e valamiféle kártérítést?
További kérdésem, hogy a lakásban maradt ingóságokat, amiket tulajdonképpen a házasságunk idején vettünk elhozhatom e? Mondhatom e hogy te használtad 3 évig és most én jövök 3 évig?
A benne lakó új élettársat szó nélkül kirakhatom e? Nem kellene az én engedélyem ahhoz, hogy ő oda beköltözhessen?Gondolm igen, örüljön, hogy eddig ott lehetett.
Szólhat e valaki egy szót is, hogy a lakás bútorait amelyek ugyebár az én tulajdonom esetleg megrongálom? Gondolom nem.

Tisztelt L. József!

Mind a közös tulajdon megszüntetését, mind az ún. többlethasználati díj iránti igényét érvényesítheti, elsőként közös megegyezéssel, ennek eredménytelensége esetén pedig bírósági úton is. A közös tulajdonolt ingóságok megosztásával és használatával hasonló a helyzet. Az egyoldalú lépések - amelyek tiltott önhatalomnak minősülnek - azonban ellenjavalltak.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • András 47919 számú kérdése
  • 2016-08-15

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!

Feleségemmel 5 éve külön élünk. Van egy fele-fele arányban közös tulajdonú családi házunk, amely eddig bérlőnek volt kiadva. A befolyt bérleti díjat szintén 50-50%-ban megosztottuk, illetve az ingatlanon lévő hitelt ebből fedeztük. Feleségem nemrég jelezte, hogy szeretne visszaköltözni a közös házba új párjával és közös gyerekünkkel, valamint új párjának két további családtagjával. A hitel felét továbbra is ők fizetnék, illetve a mostani bérleti díj felét ideadnák nekem, amiből a hitel másik felét én tudnám továbbra is rendezni.

Kérdésem az lenne, hogy ebben a felállásban nekem származhat-e bármilyen hátrányom a közös ingatlan tekintetében a majdani válásnál illetve egy esetleges eladásnál, illetve a további két beköltöző családtag formálhat-e bármire jogot ott tartózkodásukkal, ami engem korlátoz? (Birtokvédelem, stb)

Jogilag megakadályozható a beköltözésük? (A további két személyé)

Érdemes ingatlanhasználati megállapodást kötnöm? Abban mit érdemes feltétlen rögzíteni?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelt András!

Véleményem szerint ez egy korrekt megoldás lehet a leírt részletekkel, de javaslom,hogy minden egyes részletet foglaljanak írásba, és úgy nem is jelenthet ez a jövőbeni történésekre negatív hatást az Ön számára.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 47858 számú kérdése
  • 2016-06-30

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
8 évvel ezelött megelőlegező szocpollal vásároltunk új építésű lakást. A két gyermek megszületett. Sajnos most a válás gondolata fogalmazódott meg bennünk.
A kérdésünk a következő:
- A 10 év tilalom mikortól számítandó? Az adásvételi szerződés megkötésétől vagy a használatbavételi engedélytől? (A lakás még épült mikor szerződést kötöttünk)
- Még 2 év van hátra a tilalomból, a teljes szocpolt vissza kell fizetni? Kamattal? (A lakásból a feleség és a 2 gyermek költözik ki.)
- Még Gyesen vagyok, igy nem fogom tudni visszafizetni. van részletfizetési lehetőség? vagy kiskapu?
- A szocpol nem vihető át esetleg 2 külön házra válás esetén? (Illetve a fele maradna a jelenlegi házon)
Köszönettel!

Tisztelt Éva!
A tíz év a támogatási szerződésben meghatározott időponttól számítandó, és valószínűleg a legjobb megoldás az "átvitele" másik ingatlanra, ami válás esetén is járható út. De ha az ingatlan "marad", akkor akár azon is maradhat, főleg akkor, ha a házasságot addig nem bontják fel.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 47780 számú kérdése
  • 2016-05-09

Üdvözlöm Önöket, és kérem segítségüket!
Férjemmel 25 éve vagyunk házasok.Nekem van egy 44 év szüleimtől kapott házam, neki pedig egy lakása. A házban lakunk, a lakását pedig bérbeadjuk. 2-2 gyerekünk van. Kérdésem az lenne, hogy ha eladnám a házam, és vennék egy másikat, maradhat-e az is a különvagyonom.Nincs gond köztünk, de nem szeretném, ha majd örökléskor a gyerekeimnek osztozkodnia kelljen férjem gyerekeivel. Megoldás lehet-e pl. hogy közjegyző előtt nyilatkoznánk, hogy mindketten különvagyonként rendelkezünk saját ingatlanunkkal

Tisztelt Ildikó!

Az örökölt ingatlan az ön különvagyona, ahogyan az eladása nyomán helyébe lépő pénz vagy újabb ingatlan is.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Jázmin 47754 számú kérdése
  • 2016-04-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van Poroszlón egy régi, rossz állapotban lévő nyaralóm, amit még házasságkötésem előtt a szüleimtől örököltem, tehát ági vagyon.
Az elmúlt 25 évben férjemmel, lányommal itt töltöttük a szabadságunkat.
A férjemmel szeretnénk ezt a régi épületet lebontatni és a helyére egy új házat felépíteni, ami a nagykorú lányunk nevére kerülne.
A gondot az jelenti, hogy a férjemnek van egy fia az előző házasságából. Nem szeretném ha az újonnan felépített épülettel kapcsolatban a későbbiekben bármilyen követelése lehetne!

A kérdésem a következő:
1. Először a régi házat-telket odaajándékozom a lányunknak, majd mi szülők felépítjük az üdülőt és rákerül mindkettőnk haszonélvezete,
vagy ajándékozás nélkül felépítjük lányunk nevére az üdülőt úgy, hogy ő lesz a tulajdonos, mi meg az építtetők, illetve haszonélvezők lennénk.
2. Létezik egyéb, jobb megoldás a későbbi viták elkerülésére?

Köszönöm szépen a válaszát!

Tisztelt Jázmin!
Én is az ingatlan ajándékozását és egy átfogó megállapodás keretében a "beruházásért cserébe haszonélvezeti jogot" konstrukciót javasolnám.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tünde 47709 számú kérdése
  • 2016-04-06

Tisztelt Dr.Nagy és Társa Ügyvédi Iroda!

A párommal 2008-ban vásároltunk hitellel ingatlant, de a megromlott házasságunk miatt 8 hónapja külön élünk. Azóta én fizetem a lakás törlesztőjét és ő nem is hajlandó nekem ebben segíteni. Az ingatlan 50-50%-ban van a nevünkön és már egyikünk sem lakik ott. Ha sikerül eladnunk az ingatlant van e rá mód, hogy amit én egyedül fizettem törlesztőt az ő részéből levonásra kerüljön az én javamra?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Tünde!
Igen, azokra az összegekre Önnek megtérítési igénye lehet.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Emőke 47689 számú kérdése
  • 2016-03-31

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjemmel édesapám telkére építettünk egy házat, amely 50-50% közös tulajdonban van, a ház alapterületére földhasználati jog lett bejegyezve. Később édesapám a telket nekem ajándékozta. Férjemmel elváltunk, vagyonmegosztási pert akar indítani. Kötelezhet-e a bíróság a teljes ingatlan eladására (a telekére is), vagy csak a közös házat kell eladnunk és a telek maradhat az enyém?
Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Emőke!

Utóbbi a helyes válasz, a telek az Ön házastársi külön vagyonának a része, így az nem képezi a vagyonmegosztás tárgyát.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 47630 számú kérdése
  • 2016-03-05

Tisztelt Ügyvédnő, Tisztelt Ügyvéd Úr! Lányom 2002.-ben szülői adományból egy 40 m2-es kertes lakóingatlan tulajdonosa lett, aminek vételi ára 10 millió Ft volt. A költözéshez, kertrendezéshez, hőszigeteléshez, csatornázáshoz nagyanyja további 1 millió Ft-ot ajándékozott a lányomnak. A fizikai munkát lányom, a barátja, és férjem végezték el. Nem tudjuk, hogy a ház értéke ezzel ténylegesen mennyivel nőtt, becslésünk szerint 2004-ben az ingatlan 12 mill. Ft-ot érhetett. Abban az évben lányom, és barátja, röviddel az első gyermekük megszületése előtt házasságot kötöttek. Az ingatlan a házasságkötés után is lányom különvagyona maradt. 2006-ban világra jött a második gyermekük. Tetőtér beépítéssel a ház méretét 60 m2-re bővítette. Az építés költségét 1,2 mill. Ft. szocpolból fedezte. A további költségek fedezetéül (gáz-vízvezeték, lépcső, burkolás) lányom egyéb magánvagyona (kis vidéki telek, kocsi, életbiztosítás 1/3 részének kifizetése), valamint a mi pénzadományunk szolgált. Itt jegyzem meg, hogy a családunk pénzbeli adományairól sajnos nincs szerződésünk, viszont bizonyítani tudjuk, hogy pénzügyi helyzetünk az elmúlt 14 évben lehetőséget biztosított ajándékozásra lányunk részére. Bizonyítható továbbá az is, hogy lányomék jövedelme alapján még csak nem is vélelmezhető, hogy ezeket a kiadásokat akkor ők fedezhették volna. 2008-ban lányom ikerterhessége miatt fokozott segítségre szorult. 2008-ban 16 millió Ft-ért eladta az ingatlant, és egy hozzánk közeli helyen vásárolt egy 110 m2-es kertes családi házat, 18,9 millió Ft. áron. A nagyobb ingatlanra történő cserét kizárólag a család számbeli növekedése indokolta. Lányom, az első ingatlanra igénybe vett 1,2 millió szocpolt az Államkincstárba visszafizette, és az új ingatlanra 2,9 millió Ft. szocpolt vett igénybe. A különbözetre ez esetben is mi adtunk pénzt a lányunknak. A szocpol folyósításának egyik feltétele abban az időben már az volt, hogy mindkét házastárs tulajdonos legyen, ezért a lányom férje részére 1% tulajdonjogot átadott. 2010.-ben megszületett az 5. gyermekük. A férj 2015.-ben válóperi keresetet indított el, és el is költözött a barátnőjéhez. Többek között igényt tart az ingatlan értéknövekményének megosztására, aminél a 2002.-évi vételi árát, és a 2008.-évi ingatlan vásárlás vételi árát veszi figyelembe. Egyébként ez utóbbi ingatlan értéke már a vételt követő évben lezuhant, jelenleg is esetleg 16 millió Forintot érhet, szemben a közel 19 millió Ft vételi árral. Figyelmen kívül hagyva a morális, és érzelmi hátteret, csupán jogi szempontból kérném sz. tájékoztatásukat, hogy a felperes igényt tarthat-e értékkülönbözet megosztásra, és ha igen, akkor mit kell értéknövekménynek tekinteni? A kifizetett vételi ár, vagy az ingatlan jelenlegi értéke a számítási alap?
Tekintettel arra, hogy a napokban kerül sor egyeztetésre, nagyon megköszönöm válaszukat a lehető legrövidebb időn belül.
Üdvözlettel: Mária

Tisztelt Mária!

A kérdés - és vélelmezhetően a válasz is - összetett, és úgy vélem, hogy a helyzet tisztázásához ajánlott lenne ügyvédi segítséget - úgy értem, ezen a fórumon kívüli ügyvédi segítséget - igénybe venni. Én is és most annyit tudok segíteni, hogy az ingatlan a lánya és veje közös vagyona, de a pontos megosztási arányra nem tudok választ adni, az bizonyosnak látszik, hogy az eredeti különvagyon miatt a lánya nagyobb hányadra tarthat igényt, de ezt az "alapoktól" kellene kiszámolni...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 47552 számú kérdése
  • 2016-02-04

Tisztelt Ügyvéd úr!
Ingatlanrész elbírtoklásában kérem tanácsát. A volt férjemmel van egy (75%-25%) osztatlan közös tulajdonunk, ahonnan 2015. augusztusában lányommal többszöri életveszélyes fenyegetés (eljárás van ellene) miatt el kellett hagynunk az ingatlant, és albérletbe kényszerültünk. Az ingatlanba még a személyes holmijainkért sem tudunk visszamenni ill. már zárat is cserélt (rendőrségen feljelentést tettem) A válás során a bíróság házhasználatot ítélt meg, vagyis a nagyszoba az enyém lett a gyerekkel. A tudomásomra jutott, hogy ő ebbe a szobába idegen személyeket albérletbe befogadott, mivel nincs munkahelye valamiből kell a 78 m2-s ház rezsijét fizetni.
Kérem írja meg, hogy a tulajdonrészem elbirtoklása ill. a ház zárjának lecserélése ügyében milyen pert indíthatók, milyen anyagi igényeim lehetnek, van e erre valami formanyomtatvány? Van e mód arra, hogy a bíróság döntést hozzon abban is, hogy jogilag a 25% tulajdonrészem az melyik része a házban?
Köszönettel: Anna




Tisztelt Anna!

Közös tulajdon megszüntetése és használati díj iránti igényt indíthat. Az elbirtoklástól nem kell tartania, ahhoz min. 15 éves sajátkénti birtoklás és használat szükséges.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 47528 számú kérdése
  • 2016-01-25

Tisztelt Dr Ügyvéd/ Úr-nŐ!-r-n2007 októberében váltunk el 27 év házasság után, 3 közös gyermekünk Mariann 37 éves 3 Fia van , János 35 éves most vált él nincs gyermek , Erzsébet 21 éves nappalitagozatos tanuló, magam pedig rokkant nyugdíjas vagyok. Erzsébettel élek a váláskor megosztott ingatlanrészemben. Volt férjem először albérlőket helyezett a a különbejáratú szoba, konyha és zuhanyzós fürdőszoba Wc-vel , ahol csak almérő órák vannak. Ebből kifolyolag hátralékot hagytak 60.000.- Ft értkben amit nem rendeztek . Most el akarja adni egy harmadik személynek azaz 2 gyermekes családnak. Kérdésem megteheti-e úgy hogy az ingatlan nincs megosztva és nem rendelkezik külön mérőórákkal ?-r-nNem tudom kivásárolni a részét és a feleösszegből nem tudok venni más otthont ,ahová Erzsébettel költözhetnénk .Volt férjem örökségéből Szigetcsépen vásárolt egy ingatlant . -r-n Válaszokat tisztelettel köszönöm

Tisztelt Erzsébet!

Az eladást csak azzal tudja megakadályozni, ha él az elővásárlási jogával, vagy ha közösen értékesítik a közös ingatlant és megosztják a befolyó vételárat.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 47524 számú kérdése
  • 2016-01-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!

1/1 tulajdonjoggal rendelkezem egy családi házra, melyet hitelre vásároltam. A hitelben egyedüli adósként szerepelek.

Kérdésem, hogy amennyiben együtt éltem több évig a párommal, egy lakcímre voltunk bejelentve, majd az élettársi kapcsolatot közjegyzővel is hitelesítettük, az ingatlan tulajdonjogának valahányad részére igényt tarthat-e a volt párom (időközben kapcsolatunk megszűnt, már lakcíme megváltozott).

A ház vásárlásakor még nem voltunk élettársak, a hitelt saját számlámról fizettem, volt párom igazolt keresettel nem rendelkezett.

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Tisztelettel

Éva

Tisztelt Éva!

A válaszhoz ismerni kellene a vásárlás még pontosabb körülményeit, az dönti el ugyanis, hogy lehet-e tulajdonjogi igénye a volt élettársnak...

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 47486 számú kérdése
  • 2016-01-08

Tisztelt Ingatlanjog!

Második férjemmel kötött házasság (2001-ben) után vásároltam kettőnknek egy lakást saját vagyonból, amely az én nevemen van. Bármelyikünk halála esetén megilleti-e ebből örökségrész a férjem lányát? Ha ezt el szeretném kerülni, célszerű-e átiratni a lakást saját gyermekem nevére?
Előre is köszönöm válaszukat!
Erzsébet

Tisztelt Erzsébet!

Amennyiben a vásárlás házastársi külön vagyonból lett megvalósítva, úgy a férjének nem lehet vagyonjogi igénye Önnel szemben ezt a lakást érintően, így az ő gyermekének sem lehet öröklési igénye.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: