Hozzászólások

  • Eni 47988 számú kérdése
  • 2016-11-05

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy három-generációs családban, a nagyszüleim házában nőttem fel. Mikor az öregek meghaltak, hitelből megvásároltam az anyai reszt. Mivel ez házasságkötésem után történt a tulajdonjog és a hitel 50%-a is a házastársam nevére került. Néhány évvel később elvaltunk, és én ügyvéd nélkül vettem reszt a tárgyaláson. Közös megegyezés alapján a volt házastársamnál helyezték el gyerekeinket, mert én külföldön dolgoztam. A házhasználatának jogáról részükre lemondtam. Többlethasználati díj nem lett megállapítva, ellenben ki lett mondva, hogy a ház egyedüli jogosultja, használója a volt házastársam lett. A hitelt viszont ugyanúgy felesbe vállaltuk törleszteni tovább.
Mivel neki nem volt munkája, a gyerekekre való tekintettel, jóval a tartásdíj felett küldtem pénzt havonta. Erről vannak számláim, azonban azokon jogcím nem szerepel. Szóbeli megegyezés alapján o fizette be a ház törlesztőrészleteit, mivel én külföldön voltam többnyire.
Közben új családot alapítottam és a bíróság nálam helyezte el legidősebb közös gyermekünket is. A törlesztőrészletet azóta is egyedül fizetem, 3 éve immáron saját számláról utalva.Volt házastársam a másik kiskorú közös gyermekünkkel és új élettársával élnek az ingatlanban. Mindkettejüknek van keresete.
Kerdesem, hogy visszaszerezhetem-e a házammal kapcsolatos jogaimat, amiről váláskor lemondtam: Házhasználat, esetleg többlethasználati díj.
Mi jelenleg albérletben lakunk. Gyerektartást csak én fizetek. Másik ingatlan tulajdonom nincsen, és a páromnak 1/6 rész öröksége az egyik elhunyt szülője után. Oda nem költözhetünk. Vissza tudok-e költözni a saját házamba (3 szoba konyha fürdő), aminek amúgy is én fizetem a törlesztőjét?
Illetve bizonyítható-e, hogy 3 evvel ezelőtt is én fizettem a hitelt, csupán azzal, hogy csak nekem volt keresetem? Az utalt összegek jogcíme nincs feltüntetve, és fizikailag a volt házastársam fizette be az én pénzemet, hiszen én külföldön tartózkodtam.Itthon létem alatt gyakran készpénzt adtam itthonra, vagy épp én mentem be a bankba a hitelt befizetni.
Válaszát előre is köszönöm!
Eni

Tisztelt Eni!

A törlesztőrészletnek nincs köze a tulajdonjoghoz. Ha Ön tulajdonos, használhatja a házat, odaköltözhet.

A készpénzes befizetés a leírtak alapján véleményem szerint bizonyíthatatlan.

A használati díjat illetően a korábbi egyezség megváltoztatására csak a körülmények jelentős megváltozása esetén van lehetőség.

Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Eli 47961 számú kérdése
  • 2016-09-14

Tisztelt Ügyvédnő!

Szeretném megtudni, hogy osztatlan tulajdon esetén, ha a kisebbségi tulajdonos az élettársát be akarja jelenteni az ingatlanba, kell-e a többségi tulajdonos írásos beleegyezése?

A másik kérdés, hogy ha a kisebbségi tulajdonos jelzáloghitelt vesz fel a tulajdoni hányadára, kell-e a többségi tulajdonost erről értesíteni?

Tisztelt Eli!

1. Igen, bár ettől az okmányirodák is gyakran eltekintenek.
2. Nem.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gyula 47953 számú kérdése
  • 2016-09-06

Tisztelettel az szeretné kérdezni ,hogy osztatlan közös tulajdonú ingatlan amely 50-50% arányban vagyunk tulajdonosok két két külön lakást használunk harminc éve a megegyezés szerint de hivatalosan nincs megosztva. A tulajdonos társam elakarja adni a részét én nem de a beleegyezésem nélkül hirdetik az egész ingatlant és engem zaklatnak a vevők mit tehetek ebben az esetben . Válaszát előre is köszönöm !

Tisztelt Gyula !

A tulajdonostársa természetesen nem hirdethetné az Ön részét is, és főként nem adhatja majd el, erre nyomatékosan hívja fel a figyelmét.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Rozália 47950 számú kérdése
  • 2016-09-03

Tisztelt ügyvéd úr/nő!

Segitségre,tanácsra lenne szükségem!
Három lakásos osztatlan közös tulajdonu lakást vásároltunk nem rég(3 éve)
Mindhárom lakáshoz tartozik egy kis kertrész egy tároló-garázs és egy közös bejáró amit autóval is llehet használni szélességéből adódóan.A közös használati szerződésben benne van hogy minden lakáshoz tartozik a ház szélességében huzódó udvarrész kivéve a betonozott utat!Eszt a szerződést még az előző tulajdonossal irták alá,akitől én megvettem,én e szerződés szerint vettem meg!
A külső (utcafronti) szomszéd előtti betonozott uton nyilik a nagy bejárati kapu.Előtte elhaldva (betonozott ut) haladok el én és rajta és rajtam keresztül közlekedik a legbelső harmadik lakó!
Az utcafronti lakás lakója aszt mondja hogy nekem mint középső lakásnak kárpótolnom kell őt egy atónyi parkolóhejjel a saját kertrészeemen mivel ő az amugy betonozott utat nem tudja saját célra használni és mi mint belső lakosok rajta keresztül közlekedünk!Ki is zárt az udvarról mert be ált a kapu elé igy én csak gyalogosan tudok ki és be járni!
A kérdésem az lenne,hogy jogos e a követelése hogy nekem kárpótolnom kell őt a ki és bejárásért? A harmadik legbelső tulajdonosától nem követel mivel ő egy idős néni és nincs autója.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Rozália!

A használatmegosztási megállapodás ismerete nélkül nem tudok érdemben nyilatkozni,az elmondottak lapján úgy ítélem meg, hogy nincs jogos követelése a tulajdonostársának Önnel szemben.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • József 47925 számú kérdése
  • 2016-08-19

Tisztelt ügyvéd úr és ügyvéd nő!Két testvéremmel örököltünk egy ingatlan részt,én 90 hányad részben ők ketten 89-n,én természetben szeretném kifizetni őket,mivel a 89 hányad annyit ér mint a 90 hányad házrésszel. 89 Hányadra építhető egy 80 nm2-s ház garázzsal,de ők készpénzt akarnak nekem meg nincs annyi pénzem.Bírósággal fenyegetőznek,és több pénzt akarnak mint amennyire felértékelték,az ingatlan osztatlan közös tulajdon,amiben a feleségemnek is van 62 hányad része.Mit tehetnék?Mert a lakásrész is felújításra szorul,és szeretném csinálni mert csak amortizálódik.Tisztelettel József!

Tisztelt József!

A közös tulajdon megszüntetése és az ún. többlethasználati díj iránti igény érvényesíthető peren kívül is, de ehhez értelemszerűen szükség van a másik fél együttműködésére is. Amennyiben ez nincs meg, úgy marad a peres lehetőség. Az elmondottak alapján az Ön esetében is ez a járható út...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Attila 47923 számú kérdése
  • 2016-08-17

Tisztelt dr. Nagy Zoltán Úr!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha egy osztatlan közös tulajdonban levő telken egy telekrészre írásos árajánlatot nyújtok be, az jár-e valamilyen kötelezettséggel a számomra? Előleget vagy foglalót nem fizetek, ugyanis a tulajdonostársaknak van elővásárlási joguk, lehetséges hogy élnek majd ezen jogukkal. Ha ezzel nem élnek, úgy esetleg köteles vagyok-e megvásárolni az adott ingatlant az ajánlott áron, vagy következmények nélkül vissza is léphetek?

Köszönettel:
Attila

Tisztelt Attila!

A vételi ajánlat egyoldalú kötelezettségvállalást jelent, és ajánlati kötöttséget. Kérdés, hogy mennyi időre adja az ajánlati kötöttséget, de annak időtartamára kötelemben van, azaz a másik fél elfogadhatja az ajánlatát és azzal létrejön a szerződéses kötelem, bár azt még írásba kell foglalni...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Sándor 47901 számú kérdése
  • 2016-07-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lehetőségem lenne igen kedvezőnek tűnő áron megvásárolni egy 180 négyzetméteres budai lakás 1/2 tulajdoni hányadát. Viszont a teljes lakást a másik 1/2 hányad tulajdonosa lakja. Esetleges vásárlás esetén lesz-e valaha lehetőségem a fél lakás fizikai használatára, ha a jelenlegi használó 1/2 tulajdonos ettől elzárkózik. Ha ebben nem tudunk megegyezni, kérhetem-e a lakás piaci áron való értékesítését?
Üdvözlettel: Sándor

Tisztelt Sándor!
Tulajdonosként jogosult lesz birtokba lépni és használni a fél ingatlant, de ha a másik fél ezt nem biztosítja, akkor vagy peres úton érheti el, vagy ún. többlethasználati díjra jogosult, ami szintén kikényszeríthető bírósági úton is.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csaba 47899 számú kérdése
  • 2016-07-23

Tisztelt Ügyvédnő!

Az alábbi kérdésemre szeretnék Öntől választ kapni:

Eltartási szerződés alapján megörököltem 1995-ben apai nagymamám 4/8-ad tulajdon részét, a jelenleg is édesanyám,és általam lakott ingatlanból. Ez volt az anyai rész. Az apai rész négy részre tagolódott,amíből édesapám két testvérének tulajdonrészét pézben megváltottam. A harmadik testvérnek szüksége volt a tulajdonrészére,aki időközben elhunyt,így egyenes ágú leszármozottjai gyakorolják a tulajdonrészüket, egy ún. nevezett nyári lakban több éve,de csak a szezon idején,mikor lejönnek a fővárosból a Balatonra.
Edesapám, 2012-ben elhunyt így az Ő tulajdonrészét én,és a nővérem(aki nem itt él) örököltük meg,1/8-ad 1/8-ad arányban,édesanyám haszonélvezeti jogával terhelten.
Mivel édesanyám már idős,és beteges, esetleges halála után nem szeretném,és nem is tudnám az összesen 1490nm2-es összterület (házzal,kerttel,melléképülettel)ingatlant fenntartani,és a többi tulajdonrészt megváltani.
Mivel a közös tulajdon megszüntetésének,sem a megállapodás,sem a megváltás nem jöhet szóba egyik részről sem, nekem mint többségi tulajdonrészesnek milyen lehetőségeim lehetnek az esetleges, Bíróság által elrendelt árverezés kapcsán,mi ennek a tematikája, vagy lehetséges-e más megoldás?

Köszönöm válaszát.

Csaba





Tisztelt Csaba!

Amennyiben az ingatlanon levő felépítmény lehetővé teszi a természetbeni megosztást, erre mézve megállapodást lehet kötni és szerződésben szabályozni, hogy a tulajdonostársakat melyik lakrész kizárólagos használata illeti meg. Ezt a megállapodás ingatlan-nyilvántartási átvezetés céljából a földhivatalba is be lehet adni. Ezáltal lehetővé válik, hogy kizárólagos használatú lakrészeket értékesítsenek, de a tulajdonostárs elővásárlási joga megmarad.
Az is célszerű lenne megvizsgálni, hogy létrehozható-e társasház.

Az árverésen történő értékesítést keresettel kell kérni a bíróságtól. Az illeték az érintett tulajdoni hányad tulajdoni hányad 6%-a. Ezen túlmenően becsérték alatt is értékesíthető az ingatlan és a végrehajtónak is fizetni kell. Így í tényleges érték fele sem maradna meg, ezért ezt a megszüntetési módot nem javaslom.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Renáta 47893 számú kérdése
  • 2016-07-18

Tisztelt,Hölgyem/Uram.

Édesanyám testvérének a részét szeretnénk megvenni.Ez az ingatlan és a hozzá tartozó telek 5/12-ed része.Sikerült megállapodnun 1.800.000-ft-os összegben.Mi ennek 15%-át tudnák foglalónak letenni.Ami szerintem megfelelő.
A problémám a következő.
Az örökös szeretne az örökségéér még albérletet /használati díjat/ kapni visszamenőlegesen 10 évre /nagymamám halálától számítva/.
10 év alatt mi fizettük az ingatlannal kapcsolatos terhek egészét,a telket mi gondoztuk,tartottuk rendben,,Ő csak évente 2x jött látogatóba,mint vendég,akit szívesen láttunk.
Megállapodtunk,hogy ha úgy adódik,ide bármikor jöhet,kulcsa is van a házhoz.Akkor még azt mondta /10 éve/ ,hogy Ő nem jön ide lakni és használjam nyugodtan a szobályát,mert így legalább rendben lesz tartva /festés,szellőztetés,fűtés/,amiről sajnos csak szóbeli megállapodás volt,amit természetesen már bánok,most,hogy követelőzik.

Kérdésem az lenne,hogy,Önök szerint méltányos-e a 15%-os foglaló ?
Követelhet-e albérletet visszamenőlegesen?
Ha igen,akkor kb. mennyit arra a 10 évre,amikor az Ő részét is rendezetten tartottuk?

Nagyon szépen köszönöm a válaszukat és segítségüket!

Tisztelt Renáta!
A foglaló általában 10 % körüli mértékű szokott lenni, a 15 % nem jelentős eltérés ettől, így nem látom kifogásolhatónak.
Követelhet ún. többlethasználati díjat, de max. öt évre, mert az azon túli időszak elévült, de az igény érvényesítéséhez egyéb feltételeknek is teljesülni kell, így hiteles választ nem tudok adni. A kifizetett díjjal szemben be lehet számítani az esetleges ráfordításokat az önök részéről,amennyiben azok bizonyíthatóak.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 47867 számú kérdése
  • 2016-07-03

Tisztelt Ügyvèd úr/nő!

Közös tulajdon esetèn az elővàsàrlàsi jogról le lehet mondani előre, àltalànossàgban?
Kb. 10 éve alàírtott a tulajdonostàrsam velem egy nyilatkozatot, mely szerint elővàsàrlàsi jogomról mindörökre lemondok, ingatlan rèszét nem kívànom a jövőben megvàsàrolni. Ingatlrészét azonban most àrverezik ès szeretnènk előàrverezèsi joggal élni.
Érvènyes a 10 évvel ezelőtti nyilatkozatom?

Előre is nagyon köszönöm mielőbbi vàlaszàt.

Tisztelettel:
Katalin

Tisztelt Katalin!

A "lemondás" érvénytelen, Ön élhet az elővásárlási jogával!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gyula 47865 számú kérdése
  • 2016-07-03

Tisztelettel üdvözlöm és a következőről kérdezném a véleményét . Osztatlan közös tulajdonban lévő házunk van amit ketten örököltünk harminc éve megegyeztünk a lakhatásról a ház ami három szintes a testvérem a tetőtéri lakást és a földszintet lakja én a középső lakásban hivatalos megosztás nem történt .A testvérem a tetőt több helyen megbontotta de nem fejezte be annak ellenére ,hogy kötelezték az eredeti állapot helyre állítását ! Most úgy döntőt,hogy eladja az ingatlan részét ! Azt szeretném kérdezni ,hogy az új vevőt terheli a tető javítása és a befejezése vagy engem is mivel osztatlan közös tulajdon és nincs megosztva .Tisztelettel Gyula

Tisztelt Gyula!
A tető a közös tulajdon része, ennélfogva annak fenntartása és javítása közös kötelezettség és költség. Már a lebontáshoz is szükség lett volna a tulajdonostársak egyetértésére, ami sajnálatos módon nem valósult meg.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szilvia 47861 számú kérdése
  • 2016-06-30

Üzenet: Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!
Telekrész eladással kapcsolatban lenne kérdésem.
3 évvel ezelőtt vásároltunk egy 65 nm2-es házat egy 596 m2-es telken. Most szeretnénk ennek a teleknek a 300 m2-es részét eladni, nincs szükségünk rá. Sajnos külön helyrajzi számmal nem lehet értékesíteni a telket a mérete miatt, így ha jól értesültem osztatlan közös tulajdonként kell eladnunk. A kérdésem az lenne, hogy ha az új tulajdonos lakóházat szeretne építeni az eladott telekrészre, akkor még az eladás előtt társasházi alapító okiratot kell készítenünk a társasházi tulajdonról? Ennek milyen költségei vannak? Illetve az eladni kívánt telekrészen nincs sem gáz, sem villany, sem víz, így azt az eladás után a mi telkünkről fogják átvezetni? Ehhez köteles vagyok hozzájárulni?
Válaszát nagyon szépen köszönöm előre is!

Tisztelt Szilvia!

A tervezett felépítmény ismeretében lehet nyilatkozni a társasház ügyében, elképzelhető, hogy nem is lehet alapítani Th-t. A közművek közös használata ügyében érdemes a tulajdonostárssal megállapodni és azt írásba foglalni, ez a megállapodás az egyes ingatlanrészek használati viszonyait is szabályozhatja, ami a TH alapítást is helyettesítheti.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Magdi 47856 számú kérdése
  • 2016-06-28

Üdvözlöm. Ma már egyszer írtam de elfeljtettem pár részletet. Ezt a házat mi 15-16 éve lakjuk szakadatlan.A ház mellett lévő porta a mienk és a házhoz tartozó porta is. Az lenne a kérdésem,hogyha biróságra kerül a dolog hivatkozhatunk elbirtoklásra? Köszönöm

Tisztelt Cím!

Igen, hivatkozhatnak, feltéve, hogy nem volt más jogcíme a használatnak. Pl. bérlet, vagy szívességi használat. Csak a sajátjaként birtoklás vezet elbirtoklásra.


Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Magdi 47855 számú kérdése
  • 2016-06-28

Olyan kérdésem lenne. Hogy anyosom házát megvesszük,és sogornömet kell kifezetni. Adtunk is bele 630000Ft-ot. És ami fent maradt majd kifizetjük. De elégé sokkaljuk az összeget és próbáltuk sogornömnek mondani,hogy nem ér annyit a ház amit ők szeretnének kapni érte. Erre anyosom meg sogornőm ki taláták,hogy amit eddig adtunkazt majd lakhatásnak számolják el!! Sajnos semmilyen papír nincs róla,hogy oda adtuk a pénzt. Hissz testvérek. Majd csak a végén lesz le papírozva. Mit tudunk tenni ellenük,hogy ne veszen el a pénzük? Köszönöm

Tisztelt Cím!

Szerintem készítsenek hangfelvételt, ha már nincs papír. Egyszer, amikor beszélnek hozzák ezt szóba, hogy Önök hogy adták a pénzt, Önök most is arra szánják, ha vitás az érték, akkor kérjenek fel közösen egy értékbecslőt, és akkor legyen az az űr, amit az ingtalanértékbecslő mond. DE egy hangfelvétel nem árt. Ha már nincs tanú, és nincs papír.




Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 47847 számú kérdése
  • 2016-06-22

Tisztelt Ügyvéd úr !
Nővéremmel fél-fél arányban van egy családi ház tulajdonunk.
Én azt szeretném,-ha eladnánk majd az ingatlant ,és a legjobb ajánlatból származó bevételt osztanánk el.
De ők élni akarnak az elővásárlási jogukkal, és ők akarnak engem kifizetni és ideköltözni. Megszeretném kérdezni,hogy én köteles vagyok-e elfogadni az ő árajánlatukat még akkor is,ha ez nekem kedvezőtlen.?
Lehet nekem valamilyen kikötésem ,hogy ne járjak rosszul?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. Katalin

Tisztelt Katalin!

Az elővásárlási joggal akkor tudnak élni, ha van ajánlat az ön tulajdoni hányadára. Anélkül egy egyszerű megállapodásról beszélünk, amely során - közösen - kialakítanak egy vételárat, amelyen Ön eladja, Ő pedig megveszi az Ön tulajdoni hányadát. Ha nem sikerül megállapodni, akkor nincs szerződéskötés.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: