Hozzászólások

 • Zoltán 47917 számú kérdése
 • 2016-08-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdés a következő lenne. 2014 május 1. óta lakunk egy gazdagréti lakásban. Szeretnénk egy családi házba költözni Érden. Vélhetőleg a vételárhoz képest drágábban fogjuk eladni a lakást. Azt szeretném tudni, hogy ilyenkor milyen költségekkel kell számolni. Gondolok itt adó, illeték stb...
Ami kifejezetten érdekel az az lenne, hogy ha nem akarjuk kivárni az 5 évet a mostani lakásban hanem beforgatnánk minden bevételt az új ingatlan vásárlásába, akkor is kell-e adót fizetni?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Zoltán

Tisztelt Zoltán!

Az ingatlanjog.hu honlapon találnak egy adókalkulátort, amellyel ki tudják számolni, hogy az ingatlan eladásán mekkora jövedelem és mekkora adófizetési kötelezettségük keletkezik. Ezt akkor is meg kell fizetni, ha az eladási árat és a jövedelmet egyaránt egy másik ingatlan megvásárlására fordítják.

Az illeték kapcsán - ha az eladás és a vásárlás egymáshoz képest egy éven belül történik meg - úgy a két ingatlan forgalmi értékének különbsége után kell 4 % illetéket fizetniük.

Amennyiben további kérdésük merül fel, úgy akár közvetlenül is kereshetnek az aláírásom alatt szereplő módok valamelyikén.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Gábor 47878 számú kérdése
 • 2016-07-11

Tisztelt Ügyvéd Úr/nő

2011-ben vettünk egy lakást, melynek akkori tulajdonosa édesanyám.
Ezt a lakást szeretnénk értékesiteni és értékében egy kisebb lakást vásárolni, azonban 2015-ben a lakás tulajdonjoga egyenási rokonok közötti szerződéssel át lett iratva az én nevemre, de édesanyám maradt a haszon élvező.

Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben milyen adó vonzata van és melyik dátumot kell figyelembe venni az adózás szempontjából?

köszönöm.

Tisztelt Gábor!

Az ajándékozás időpontja az adószámítás szempontjából a szerzés időpontja, viszont egy speciális szabály szerint az eladási ár 25 %-a lesz a jövedelem, és ennek 15 %-a a fizetendő adó. Néhány további körülmény ismerete esetén tudnék gondolkodni a lehetséges legális optimalizálási lehetőségekről.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Orsolya 47775 számú kérdése
 • 2016-05-06

Üdvözlöm!
Édesapám halála után megörököltem a szülői házat(édesanyám haszonélvező,de hozzánk költözik az eladás után).2014-ben halt meg apukám és most adnánk el,de a ház árából egy másik házat,lakást vennénk.Az öröklési érték 5 millió Ft volt,én 8 millióért tudnám eladni.
A kérdésem az lenne,ha egyből beforgatom a pénzt egy másik ingatlanba,akkor is kell adózni és illetékezni az eladás után?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Orsolya!
igenTisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
drkocsisrita@forcekft.hu

Közösségi oldal:


 • Anna 47763 számú kérdése
 • 2016-05-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha 3 éve vettem egy lakást (tehát nem telt el 5 év), van rajta több millió Ft hitel, és ha el szeretném adni, melyik összeg után kell adózni? A teljes eladási ár után, vagy a teljes árból kivonom a hitel összegét, és abból (hiszen a hitelt azonnal levonja a bank a vételárból)?

Ha eladom a lakást, abból nekem másik ingatlant kell vennem. Korábban volt olyan, hogy ha ingatlaneladás után maximum 1 éven belül(vagy fél éven belül, már nem tudom, melyik volt a határidő fél vagy egy év) az ember másik ingatlant vesz, akkor abba beleteheti az eladott ingatlan árát, és nem kell az eladott lakás után adózni. Ilyen van még? Azaz ha eladnám a lakásom, és másikat vennék valahány hónapon belül (hány hónapon belül?), akkor beszámíttathatom-e az eladott lakás árát abba, amit majd veszek? Kérem válaszoljanak, mert ezen múlik, hogy el tudom-e adni a lakásom. Mert ha megszűnt ez a beszámítási lehetőség, akkor nem tudom eladni a lakásom, hiszen nem maradna pénz másikat venni, ha az eladott lakás árából a hitel kifizetése mellett még több száz ezer adót is kell fizetni.

Köszönöm

Tisztelt Anna!

Az adó alapja a jövedelem, ami a vételár és az eladási ár különbözete. Ez csökken az ötödik (hatodik) adóévre nullára. Ezzel az ingatlan megszerzésére fordított költségek illetve az esetleges értéknövelő beruházások fordíthatók szembe, a hitel összege nem.

Az adózás szempontjából már csak nagyon korlátozottan érvényesül a fenti kedvezmény (pl. idősek otthonában való elhelyezés vásárlására), viszont az új ingatlan megszerzésére fordítandó illetéket csak a megszerzett ingatlanra javára mutatkozó pozitív különbözet után kell megfizetni, feltéve, ha lakóingatlanokról van szó.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Anna 47750 számú kérdése
 • 2016-04-26

Tisztelt Ügyvéd Hölgy és Ügyvéd Úr!
A következőt szeretném kérdezni:

1.,Ha vettünk egy lakást Budapesten 3 éve, akkor eladás után hogy kell adózni? Mondom a példát: a lakást vettük 5 millió Ft-ért, most kapnánk érte 8 millió Ft-ot, de van rajta 1,5 millió Ft hitel. A vásárlástól számítva még nem telt le az 5 év. Ha eladnánk 8 millió Ft-ért, akkor abból kivonva a 1,5 millió hitelt, ami rajta van, 8-1,5=6,5 millió, és akkor az eredeti ár 5 millió és a 6,5 millió közti összegből kell adózni? Hány százalékot?

2.,És ha fél éven belül, vagy egy éven belül veszünk a vételárból másik lakást, akkor is kell-e adózni az eladott után? Ha nem, mennyi időn belül kell másik lakást venni?
És azt, hogy másik lakást akarunk venni az összegből, milyen hatóság felé kell jeleznünk?

Köszönöm előre is.

Tisztelt Anna!

1. Javaslom, hogy használja az ingatlanjog.hu adókalkulátorát a számításhoz azzal, hogy a hitel összegét nem lehet/kell figyelembe venni a számításnál.

2. Az újabb vásárolt lakás nem befolyásolja a fizetési kötelezettséget.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • B.Mária 47629 számú kérdése
 • 2016-03-05

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2013-ban vásárolt ingatlanomat szeretném 2016-ban eladni v. elcserélni. Eladás esetén - ha jól értem -, a bevétel 60%-a után adóznom kell, akkor is, ha másik lakást veszek.
Csere esetén (pl. egy az egyben) is van adózási kötelezettség?
Köszönettel várom válaszát.

Tisztelt B.Mária!
Az eladás az adószámítás szempontjából eladásnak, azaz jövedelemszerzésnek minősül, így ez esetben is kell adót fizetni (ha keletkezik jövedelem). A fizetendő adót nem lehet csökkenteni arra tekintettel, hogy az eladási árból másik lakást vásárol vagy csere révén szerez.Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Rrr 47598 számú kérdése
 • 2016-02-22

Tisztelt ügyvédúr!5 éve ajandékozási szerződéssel jutottam egy lakáshoz. Most hogy letelt az 5 év és eladom kell e valami adót fietnem vagy illetéket valamit? Vagy az vonatkozik ram mintha vettem volna és 5 év utan semmit se kell fizetnem?

Tisztelt Rrr!

Amennyiben 2011-ben vagy régebben szerezte a lakást, úgy az eladás nyomán sem jövedelme, sem adófizetési kötelezettsége nem keletkezik.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • mária 47584 számú kérdése
 • 2016-02-17

T.Ügyvéd Úr!
A fiaméknak vettünk közösen lakást 2013-ban ahol 25-25 százalékban voltunk tulajdonostársak /a fiam, a felesége, férjem és én/Ezt a lakást 2015 végén eladták és vettek egy másikat helyette, 3 millióval többé, mint az eladott lakás. Ebben mi a férjemmel már nem voltunk tulajdonosok, a lakás árát beforgatták az új lakásba, így mi nem jutottunk semmilyen jövedelemhez. Azt szeretném megtudni, hogy nekünk most mi a teendőnk, tekinthetjük-e ezt ajándékozásnak a fiunk részére. Remélem adót nem kell fizetnünk a nem létező jövedelmem után. Ezenkívül azt is megkérdezném, hogy a fiamnak milyen költségei lesznek még a lakással kapcsolatosan. Köszönettel: Mária

Tisztelt mária!

Az ingatlanjog.hu honlapon talál egy adókalkulátort, ott - az eladásról szóló adásvételi szerződés adatai alapján - ki tudja számolni a fizetendő adót egyenként.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Zoltán 47570 számú kérdése
 • 2016-02-11

Tisztelt Asszonyom!


Többen vagyunk tulajdonosok egy üzlethelyiségben.
Megállapodást kötöttünk egymás között ( Osztatlan közös tulajdon használati megosztása ). Szeretném eladni a tulajdoni hányadomat, amit a szerződés szerint jelenleg is használok.
Hogyan tehetem meg és milyen adózási szabály vonatkozik rá?

Köszönettel:

Zoltán

Tisztelt Cím!

Ugyanaz a szabály vonatkozik rá, mint az egyéb, 1/1 arányú tulajdonra. 15 év után lesz adómentes, 5 év után kezd csökkenni az adóalap. 16% az adómérték. 75% lehet költség, ha nem igazolható, hogy mennyiért vásárolta, mennyit költött rá. A részletes szabályokat a www.njt.hu oldalon megtalálja, de beidézem Önnek. Adómentes a jövedelem, ha tartozásrendezésre fordítja.


Ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem
59. § Az ingatlan átruházásából, a vagyoni értékű jog visszterhes alapításából, átruházásából (végleges átengedéséből), megszüntetéséből, ilyen jogról való végleges lemondásból (a továbbiakban: a vagyoni értékű jog átruházása) származó jövedelmet azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották. Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre nem kötelezett vagyoni értékű jog átruházása esetén a jövedelemszerzés időpontja az a nap, amikor az erre vonatkozó szerződés kelt.
60. § (1) Az ingatlan (ingatlanrész), továbbá az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kötelezett vagyoni értékű jog megszerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz - illetve 1986. július 1. napja előtt az illetékhivatalhoz - benyújtották. Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre nem kötelezett vagyoni értékű jog szerzési időpontjának az erről szóló szerződés szerinti időpontot kell tekinteni. Öröklés esetén az örökség megnyíltának napját kell a szerzés időpontjának tekinteni. Ha jogi személy 1989. január 1. napja előtt értékesített ingatlant a magánszemély részére, az ingatlan megszerzésének időpontja a szerződéskötés napja.
(2) Az (1) bekezdés rendelkezésétől eltérően a földrendezés vagy kisajátítás során kapott csereingatlan szerzési időpontjának az eredeti ingatlan szerzési időpontját kell tekinteni.
(3) Az (1) bekezdés rendelkezésétől eltérően, az ingatlan tulajdonban (birtokban) tartásának időszakában a 2007. december 31-ét követően az ingatlanon létesített épített-ingatlan (épület, épületrész, építmény, építményrész) esetében - ideértve a megszerzéskor, illetőleg az említett időpont előtt meglévő épített-ingatlan helyett létesített (újjáépített, leválasztott, megosztott) épített-ingatlan esetét is -, valamint a megszerzéskor, illetőleg az említett időpont előtt meglévő épített-ingatlan helyiségei hasznos alapterületének hat négyzetmétert meghaladó növelése esetében a szerzést
a) az utolsó használatbavételi (fennmaradási) engedélyről szóló határozat jogerőre emelkedésének időpontjával, vagy a bevételnek a ráépítés, létesítés, alapterület-növelés megszerzésére fordított összegével arányos megosztásával választható, hogy
b) a földterület (telek), valamint az ingatlan tulajdonjogának megszerzésekor, illetőleg az említett időpont előtt meglévő épített-ingatlan bevétel-része tekintetében az (1)-(2) bekezdés szerinti szerzési időponttal és - esetenként külön-külön - a ráépítés, létesítés, alapterület-növelés bevétel-része tekintetében az a) pont szerinti időponttal kell azonosnak tekinteni.
(4) Az olyan, használatbavételi (fennmaradási) engedéllyel még nem rendelkező épített-ingatlan, illetőleg alapterület-bővítés esetében, amelynek létesítése az ingatlanra kiadott legutolsó használatbavételi (fennmaradási) engedélyről szóló határozat jogerőre emelkedésének keltét követően, illetőleg ettől függetlenül is a tulajdonban (birtokban) tartás időszakában történt, a (3) bekezdés rendelkezését az említett épített-ingatlan, alapterület-bővítés tekintetében azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a hitelt érdemlően bizonyított tényleges használatbavétel évét vagy, ha a tényleges használatbavétel éve hitelt érdemlően nem állapítható meg, illetve nem történt meg, az átruházás évét kell a megszerzés évének tekinteni.
61. § (1) Ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó bevétel minden olyan bevétel, amelyet a magánszemély az átruházásra tekintettel megszerez. Ilyennek minősül különösen az eladási ár, a cserében kapott dolognak a jövedelemszerzés időpontjára megállapított szokásos piaci értéke, valamint az ingatlan, a vagyoni értékű jog gazdasági társaság vagy más cég részére nem pénzbeli hozzájárulásként (nem pénzbeli betétként) történő szolgáltatása esetén annak a társasági szerződésben, más hasonló okiratban meghatározott értéke.
(2) A bevételnek nem része a kapott ellenértékből az egyéb jövedelemnek minősülő, az ingatlannak, a vagyoni értékű jognak a szerződéskötés időpontjában ismert szokásos piaci értékét meghaladó összeg.
(3) Az (1) bekezdés rendelkezését kell alkalmazni a külföldi illetőségű magánszemélynek a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti ingatlannal rendelkező társaságban lévő részesedése ellenérték fejében történő átruházása, kölcsönbe adása vagy ilyen társaságból történő kivonása révén megszerzett bevételre azzal, hogy a jövedelem megállapítására a 62. § rendelkezései helyett az értékpapír-kölcsönzésből, az árfolyamnyereségből származó jövedelemre, illetve a vállalkozásból kivont jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
(4) A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló törvényben meghatározott birtokösszevonási célú földcsere e törvény alkalmazásában nem minősül átruházásnak (értékesítésnek). Amennyiben a cseréhez kapcsolódóan értékkiegyenlítés is történik, az e címen kapott pénzösszeg vagy más vagyoni érték az azt szerző magánszemély egyéb jövedelmének számít.
62. § (1) Az ingatlan, a vagyoni értékű jog átruházásából származó bevételből (a szerzés időpontja szerint megosztott bevételből) le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelő következő igazolt költségeket, kivéve azokat, amelyeket valamely tevékenységéből származó bevételével szemben költségként elszámolt:
a) a megszerzésre fordított összeget, és az ezzel összefüggő más kiadásokat;
b) az értéknövelő beruházásokat;
c) a szerzési időponthoz tartozó bevételrész arányában az átruházással kapcsolatos kiadásokat, ideértve az adott ingatlannal kapcsolatban az állammal szemben vállalt kötelezettség alapján igazoltan megfizetett összeget is.
(2) A megszerzésre fordított összeg
a) az átruházásról szóló szerződés (okirat, bírósági, hatósági határozat) szerinti érték;
b) a cserébe kapott ingatlan, illetve vagyoni értékű jog esetében a csereszerződésben rögzített érték;
c) a kárpótlásról szóló törvényekben szabályozott vételi jog gyakorlása során szerzett termőföld esetében a vételi jog gyakorlása során vételárként szereplő összeg;
d) helyi önkormányzattól vásárolt lakás estében a szerződésben szereplő tényleges vételár;
e) a 60. § (3) bekezdése szerinti ráépítés, létesítés, alapterület-növelés megszerzésére fordított összeg a használatbavételi (fennmaradási) engedély jogerőre emelkedésének napjáig, illetve a használatbavételi (fennmaradási) engedélyben megjelölt feltételek teljesítésének határidejéig, a 60. § (4) bekezdése szerinti esetben a tényleges használatbavételig, ennek hiányában az átruházásig kibocsátott, az építő (építtető) magánszemély vagy házastársa nevére kiállított számla szerinti érték, de legalább a beépített anyag-érték;
f) az illeték-kiszabáshoz figyelembe vett érték, ha
fa) a szerzési érték az a)-d) pont szerinti esetben nem állapítható meg,
fb) az ingatlan, ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kötelezett vagyoni értékű jog szerzése örökléssel, ajándékozással történt
azzal, hogy amennyiben az illeték kiszabása az átruházásból származó jövedelem adókötelezettségének teljesítésére nyitva álló határidőig nem történik meg, öröklés esetén a hagyatéki leltárban feltüntetett, vagy a hagyatéki eljárás során az ingatlan értékeként feltüntetett egyéb értéket, egyébként az átruházásból származó bevétel 50 százalékát kell figyelembe venni, és az így megállapított adókötelezettséget az illeték-kiszabás alapján önellenőrzéssel lehet módosítani;
g) ha az fb) pontban említett esetben az illetékügyi hatóság nem szab ki illetéket,
ga) örökléssel szerzett ingatlan esetében a hagyatéki leltárban feltüntetett, vagy a hagyatéki eljárás során az ingatlan értékeként feltüntetett egyéb érték;
gb) ajándékozással szerzett ingatlan esetében
1. az átruházásból származó bevétel 75 százaléka, azzal, hogy más kiadás költségként nem vonható le a bevételből, figyelembe véve, hogy az ajándékozást követő ráépítés, létesítés, alapterület-növelés esetében - az előbbi szerzési érték levonása után fennmaradó összeg egésze az utolsó szerzési időponthoz tartozó számított összegnek minősül, vagy
2. az ajándékozást követő ráépítés, létesítés, alapterület-növelés esetén választható az átruházásból származó bevételből az e) pont szerinti érték, továbbá a ráépítéssel, létesítéssel, alapterület-növeléssel összefüggő egyéb kiadások és az átruházással kapcsolatos kiadások levonása, ha azok együttes összege meghaladja az átruházásból származó bevétel 75 százalékát azzal, hogy az így kapott teljes számított összegből (a bevétel fennmaradó részéből) a ráépítésre, a létesítésre, az alapterület-növelésre vonatkozó szerzési időpont(ok)hoz, valamint az ajándékozási-szerzési időponthoz tartozó számított összegeket az említett szerzési időpont(ok) szerinti szerzési érték(ek) arányában kell meghatározni úgy, hogy az ajándékozási-szerzési időponthoz tartozó szerzési értéknek az illetékekről szóló törvényben meghatározott forgalmi érték minősül.
(3) Ha a megszerzésre fordított összeg a (2) bekezdés rendelkezései szerint nem állapítható meg, akkor a bevételt annak 75 százalékával kell csökkenteni. E szabály alkalmazása esetén más kiadás költségként nem vonható le a bevételből.
(3a) Ha az ingatlan értékesítése - kivéve, ha a magánszemély a bevételt egyéni vállalkozói tevékenysége keretében szerzi meg - gazdasági tevékenység [3. § 46. pont] keretében történik, az (1)-(3) bekezdés rendelkezései szerint megállapított jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül.
(4) Az ingatlan, ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, ha az átruházás a megszerzés évében vagy az azt követő öt évben történik, az (1)-(2) bekezdés rendelkezései szerint kiszámított összeg (e § alkalmazásában: számított összeg). Ezt követően a jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a számított összeget csökkenteni kell, ha az átruházás - a megszerzés évét követő évet első évnek tekintve -,
a) a hatodik évben történik, a számított összeg 10 százalékával,
b) a hetedik évben történik, a számított összeg 20 százalékával,
c) a nyolcadik évben történik, a számított összeg 30 százalékával,
d) a kilencedik évben történik, a számított összeg 40 százalékával,
e) a tizedik évben történik, a számított összeg 50 százalékával,
f) a tizenegyedik évben történik, a számított összeg 60 százalékával,
g) a tizenkettedik évben történik, a számított összeg 70 százalékával,
h) a tizenharmadik évben történik, a számított összeg 80 százalékával,
i) a tizennegyedik évben történik, a számított összeg 90 százalékával,
j) a tizenötödik évben vagy később történik, a számított összeg 100 százalékával.
(5)
(6) A (4)-(5) bekezdés rendelkezéseitől eltérően, az ingatlanügyi hatóság nyilvántartása szerint
a) lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény és a hozzá tartozó földrészlet (ideértve azt is, amelyet a lakáshoz tartozó földhasználati jog terhel),
b) lakásra vonatkozó vagyoni értékű jog átruházása esetén a jövedelem a számított összeg
1. 100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,
2. 90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,
3. 60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben,
4. 30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben,
5. 0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben.
(7) Az Szja tv. 2008. január 1-je előtt hatályos rendelkezései szerint lakásszerzési kedvezménnyel szerzett lakás átruházása esetén a (6) bekezdés alkalmazásában számított összegbe be kell számítani a lakásszerzési kedvezmény alapjaként érvényesített összeget, ha az ilyen lakás átruházása a lakásszerzési kedvezmény érvényesítésének évében vagy azt követő negyedik naptári év utolsó napját megelőzően történt.
(8) Nem kell jövedelmet megállapítani az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházására tekintettel megszerzett bevétel után, ha azt a bevételt az adózó a természetes személyek adósságrendezéséről szóló törvényben szabályozott bíróságon kívüli adósságrendezési megállapodás, bírósági adósságrendezési egyezség vagy adósságtörlesztési határozat alapján teljes egészében a tartozásai megfizetésére fordítja. Abban az esetben, ha a bevételt a magánszemély csak részben fordítja a tartozásai megfizetésére, akkor azt a jövedelemrészt kell megállapítani, amely a tartozások megfizetésére fordított bevétel és a teljes bevétel különbözete alapján meghatározható.Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


 • Ferenc 47569 számú kérdése
 • 2016-02-11

Tisztelt ügyvéd úr! Testvéremmel,édesanyám halála után 2003-ban,fele-fele részben örököltünk egy zártkerti ingatlant,(borospince,gyümölcsös).2015-ben eladtuk,ugyanannyiért,mint amennyire akkor értékelték.Az lenne a kérdésem,hogy szja-t kell-e fizetnem?

Tisztelt Krokker Ferenc!

Amennyiben a zártkert nem került kivonásra a mezőgazdasági föld művelési ágból, azaz termőföldként került értékesítésre, úgy a termőföld értékesítése utáni adózás főbb szabályokat az alábbiakban foglalnám össze.
Általános szabály: szerint amennyiben az eladó termőföldet értékesít, és ebből jövedelme (bevétel és költségek különbözete ) keletkezik, úgy adófizetési kötelezettsége keletkezik (ez 16 %-os).

Az ingatlan átruházásból származó jövedelmet azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést a földhivatalhoz benyújtották. (Szja. tv. 59. §).

Ingatlan értékesítéséből származó jövedelem kiszámításánál az értékesítésből származó bevételből (az ingatlan-átruházási szerződésben (adásvételi, csere) rögzített érték, a vevő által fizetett késedelmi kamattal kiegészítve - ha volt) kell kiindulni, ezt csökkenteni kell a következő (számlákkal igazolható) levonható költségekkel, melyek az eladott ingatlannal összefüggésben felmerülnek:
1. megszerzésre fordított összeg, és az ezzel összefüggő kiadások,
2. az ingatlanon elvégzett értéknövelő beruházások költsége,
3. az átruházással kapcsolatos kiadások.

1. Megszerzésre fordított összeg, és az ezzel összefüggő kiadások
- öröklés esetén a hagyatéki leltárban feltüntetett érték (vagyonszerzési illeték alapja),
- örökléssel szerzett ingatlan esetében a hagyatéki leltárban feltüntetett, vagy a hagyatéki eljárás során az ingatlan értékeként feltüntetett egyéb érték.

Egyéb költségek:
- fizetési meghagyásban szereplő vagyonszerzési illeték, illetve az
- alapeljárási illeték amelyek megfizetéséről bizonylattal kell rendelkezni.

2. Ingatlanon végzett értéknövelő beruházások költsége: Értéknövelő beruházás az a ráfordítás, melynek eredményeképpen az ingatlan szokásos piaci értéke növekszik. Értéknövelő beruházás továbbá, ha az átruházást megelőző két éven belül, és az eladási ár 5 %-át meghaladó mértékben kerül sor a beruházásra az ingatlan állagmegóvása érdekében.
Értéknövelő beruházás például:
- Közműfejlesztés,
- kerítés, támfal,
- öntözőrendszer kiépítése,
- meliorációval, talajvíz elvezetésével kapcsolatos ráfordítások,
- termőföld rendbetétele (pl. becserjésedett szántó művelési ágú terület kitisztítása),
- telekalakítás költsége
- kimérés költsége
- művelési ág megváltoztatás
- külterületi ingatlan belterületivé minősítésének költsége

3. Átruházással kapcsolatos kiadások

Átruházással kapcsolatos költségnek számít például a hirdetési költség, ügyvédi költség, ügynök (ingatlanforgalmazó) díja stb.

Lényeges, hogy a fentebb részletezett kiadások csak akkor vonhatóak le a bevételből, ha igazolni tudjuk őket. Amennyiben tehát nem rendelkezünk számlával pl. az értéknövelő beruházáshoz felhasznált anyagról, szolgáltatásokról, vagy az eladáshoz kapcsolódó hirdetési költségekről, úgy ezen jogcímeken levonást nem hajthatunk végre a bevétel terhére.

A jövedelem kiszámításánál figyelembe kell venni a tulajdonban tartás időszakát is. A jövedelem meghatározásához a költségek levonásával számított összeget csökkenteni kell a megszerzés évét követő évet első évnek tekintve a hatodik évtől, évente 10 -10 százalékkal (minden évben 10 százalékkal nő a levonható hányad). Ennek megfelelően, amennyiben valaki az értékesítést 15 évvel megelőzően, vagy annál régebben szerezte az ingatlant, az abból származó teljes jövedelme adómentes.

Szja tv. 62. § (4) Az ingatlan, ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, ha az átruházás a megszerzés évében vagy az azt követő öt évben történik, az (1)-(2) bekezdés rendelkezései szerint kiszámított összeg (e § alkalmazásában: számított összeg). Ezt követően a jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a számított összeget csökkenteni kell, ha az átruházás - a megszerzés évét követő évet első évnek tekintve -,
a) a hatodik évben történik, a számított összeg 10 százalékával,
b) a hetedik évben történik, a számított összeg 20 százalékával,
c) a nyolcadik évben történik, a számított összeg 30 százalékával,
d) a kilencedik évben történik, a számított összeg 40 százalékával,
e) a tizedik évben történik, a számított összeg 50 százalékával,
f) a tizenegyedik évben történik, a számított összeg 60 százalékával,
g) a tizenkettedik évben történik, a számított összeg 70 százalékával,
h) a tizenharmadik évben történik, a számított összeg 80 százalékával,
i) a tizennegyedik évben történik, a számított összeg 90 százalékával,
j) a tizenötödik évben vagy később történik, a számított összeg 100 százalékával.

Adómentes átruházás:
1. számú melléklet az 1995. évi CXVII. törvényhez

9.5.1. Adómentes a termőföld átruházásából származó jövedelem
a) összegéből az évi 200 000 forintot meg nem haladó rész, ha a magánszemély a termőföldet regisztrációs számmal rendelkező olyan magánszemélynek adja el, aki azt egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként legalább 5 évig hasznosítja, vagy a termőföldet regisztrált mezőgazdasági társas vállalkozás olyan alkalmazottjának adja el, aki azt az őt alkalmazó mezőgazdasági társas vállalkozásnak legalább 10 évre bérbe adja;
azzal, hogy az a)-c) pont alkalmazásában az 5 vagy 10 éves időszak kezdőnapja a birtokbaadás napja, de legkésőbb az adásvételi szerződés keltét követő 12. hónap utolsó napja;

9.5.2. A 9.5.1. pontban meghatározottakat az eladó akkor alkalmazhatja, ha legkésőbb a bevallás benyújtásakor rendelkezik a vevő közjegyző által készített vagy ügyvéd által ellenjegyzett okiratba foglalt nyilatkozatával, amely tartalmazza a vevő természetes azonosító adatait, adóazonosító jelét, valamint a vevő kötelezettségvállalását arra vonatkozóan, hogy az adómentesség feltételeinek megfelel. A vevő nyilatkozatát az eladó az adó megállapításához való jog elévüléséig köteles megőrizni. A valótlan tartalmú nyilatkozat miatt keletkező adóhiányt és jogkövetkezményeit az adóhatóság a vevő terhére állapítja meg.


9.5.3. Ha a magánszemély a 9.5.2. pontban említett nyilatkozata megtétele mellett megszerzett termőföldre vonatkozóan a nyilatkozatban foglaltakat nem teljesíti, bármely feltétel hiányának beálltával termőföld átruházásából származó jövedelemnek kell tekinteni a termőföld megszerzésének alapjául szolgáló szerződésben meghatározott ellenértéket.

Jövedelemkorlátoktól függetlenül adómentes a termőföld átruházás, ha a vevő magánszemély regisztrációs számmal rendelkező olyan mezőgazdasági termelő, aki állattenyésztést folytat, és az általa használt földterület nem éri el az ágazati jogszabály szerint számított mértéket (azaz a mérték eléréséig történő vásárlás jogosít adómentességre). Ekkor is feltétel, hogy a termőföldet a vevő (egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként) öt évig az állattartó telep takarmányozása céljából használja, vagy e földet alkalmazottként legalább tíz évre az őt alkalmazó mezőgazdasági társas vállalkozásnak az állattartó telep takarmánytermelése céljából bérbe adja.

Az adót az éves személyi jövedelemadó bevallásban kell megállapítani és az adott évről szóló bevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetni.

Az Ön által feltett kérdéssel kapcsolatos konkrét, érdemi választ kizárólag valamennyi okirat és valamennyi teljes információ birtokában tudok adni (ehhez ismerni kell a vevő személyét, a vételárat, felmerült költségeket, mikor került benyújtásra az adásvételi szerződés a földhivatalba stb.).
Tisztelettel:

dr. Gáspár Sándor ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Békeligeti u. 1. I. em. 106.
telefon: +36/92 334-148
http://www.drgasparugyved.t-online.hu
drgasparugyved@t-online.hu
drsandorgaspar@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Alex 47564 számú kérdése
 • 2016-02-09

Tisztelt Szakértő,

2012-ben vásárolt (10,5m HUF) budai lakóingatlan 2016-os eladása drágábban (kb 22m körül) (tekintve a jelenlegi magasabb ingatlanárakat) után milyen illeték, szja egyéb kötelezettségem keletkezik?
Figyelembe véve hogy 1 éven belül szándékozom olcsóbban (14-15 mHUF körül) másik lakást vásárolni.

köszönettel:
Alex

Tisztelt Alex!

Az eladás során keletkező jövedelem és adó számításához kérem, hogy használja az ingatlanjog.hu honlap főoldalán található adókalkulátort: http://www.ingatlanjog.hu/index.php?action=multi_kalkulator&multi_action=ado1

Illetéket az eladásnál soha nem kell fizetni, és a vásárolt lakás nyomán sem lesz illetékfizetési kötelezettség, mert kisebb forgalmi értékben vásárol újabb lakást, mind amennyiért elad.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: