Hozzászólások

  • Diána 48152 számú kérdése
  • 2017-12-23

Jó reggelt kívánok!
Van egy ingatlan amiben 50%-ban én vagyok a tulajdonos, másik 50%-ba a nagymamám. Nem jövünk ki jól egymással, az ingatlanunk pedig üres konkrétan a bejelentett lakcímünket jelöli csak.
Na most én várandós vagyok, és szeretném majd oda bejelenteni a lányomat, akkor a nagymamám engedélye is szükséges a lakcím bejegyeztetéséhez?

Válaszukat előre is köszönöm, és Kellemes Ünnepeket

Kedves Diána!
Elvileg igen, szükség lesz a nagymama hozzájárulására is. Az más kérdés, hogy az okmányirodák gyakorlata néha elnézőbb ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Teréz 48146 számú kérdése
  • 2017-12-16

Szép napot .Szeretném kérdezni hogy cég által árult ingatlan ami banki vissza vett a cég szerint meglehet vásarolni mi kell róla tudni .Estate KFt

Kedves Eszter!
Elég sok cikket lehet ezekkel a cégekkel kapcsolatban olvasni, én magam is írtam és a facebook-os ingatlanjog oldalon közzétettem a véleményemet: menekülni!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Judit 48142 számú kérdése
  • 2017-12-11

Alaphelyzet: adott ingatlan tulajdonosai Nagymama (4/16 rész) Nagymama két lánya (6/16 – 6/16 rész).
Nagymama öt unokája közül egy rávesz egy másik unokát arra, hogy az őáltala megbízott ügyvédhez együtt elviszik Nagymamát és aláíratnak vele egy ajándékozási szerződést, melyben Nagymama a saját tulajdonrészének felét, azaz 2/16-od részt fele-fele arányban ajándékozza ennek a két unokának. Nagymamának fogalma nincs arról, mi történik vele, közepesen demens (orvosilag igazolható) állapota okán, aláírja az ajándékozási szerződést (ügyvédnek maximálisan tisztában kell lennie a nyilvánvaló ténnyel, a Nagymama beszámíthatatlanságával). A következő két hétben sikerül megértetni Nagymamával, mi történt. A „rávett” unoka is felháborodva veszi tudomásul a „megvezetettséget” és Nagymamával teljes egyetértésben, ügyvéd által keresetet nyújtanak be a szerződés megszűntetésének szándékával. Mivel a felbujtó unoka nem hajlandó semmiféle módon kommunikálni semelyik féllel, nem lehet őt bevonni a helyreállításba és ezáltal elutasításra kerül a kereset, melyet az ajándékozó és a két ajándékozott közül az egyik a szerződés semmissé tételére kezdeményez. A felbujtó „ajándékozott” azóta sem (cca. egy éve) tart semmiféle kapcsolatot Nagymamával.
Kérdéseim:
Van e bármilyen módja az alattomos módon kicsalt ajándékozási szerződés semmissé tételének?
Ha eladási szándék merül fel a többi tulajdonos részéről, hogyan lehet azt megvalósítani, illetve meg tudja-e akadályozni az eladást az inkriminált unoka?

Kedves Judit!

A szerződés semmisége iránti pernek van helye, és nem is világos a kérdésből, hogy miért került az elutasításra, de a részletek ismeretében én ezen az úton javaslom ismét elindulni. Ehhez gyámhatósági közreműködés nyomán eseti gyámi kirendelés is szükséges lesz, hiszen a nagymama a cselekvőképtelensége okán ügyvédi megbízási szerződés aláírására sem jogosult, anélkül, hogy ne érné az érvénytelenség vádja.
Ha további kérdései merülnek fel, vagy az Irodánk közreműködhet a jogi képviselet során, kérem, hogy keressen!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Réka 48135 számú kérdése
  • 2017-12-06

Tisztelt Ügyvéd Hölgy/Úr!

Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy, eladtuk a házunkat, és a vevő nem fizette ki a teljes vételárat, de már birtokolja az ingatlan, mi a következménye, ha kikapcsoltatom az áramot? Valamint, mi az eljárás, ha ki szeretném rakni az ingatlanból.
Vagy pereskednem kell a maradék összegért? Csak a közművek lettek átadva, hogy ő fizeti, de semmi nem lett átírva a nevére, ezt úgy tudom nem is teheti meg. Lakáskulcs átadásról sincs jegyzőkönyv. A lakcímkártyám odaszól, nem tudom használni a házam? :( Ő arra hivatkozik, hogy a maradék összeget letétbe helyezte ügyvédnél és abból fog a házon javításokat kifizetni.

Nagyon szépen köszönöm a válaszát!!!!! :(

Kedves Réka!
Az adásvételi szerződés és néhány további körülmény ismerete lenne szükséges ahhoz, hogy meg tudjam válaszolni a lehetőségekre vonatkozó kérdését.
Egyelőre nem világos az sem, hogy miként került birtokba a vevő, ill. az sem, hogy mi az akadálya annak, hogy az ügyvédi letétből a vételár-hátralékot megkapja.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 48128 számú kérdése
  • 2017-11-30

Tisztele Ügyvédnő!
Férjemmel vettünk egy családiházat 2008ban.Jelzáloghitel lett rátelhelve,ami az anyósom nevén volt.Férjem adóstárs,én a fél házrészemmel zálogkötelezett.Elváltunk2013ban,a lakáshasználó kizárólagosan én lettem a gyerekekkel,mivel a férjem elköltözött. A hitel 2012 lett fizetve.A volt férjem megnősült,és szerette volna a házat.Írtunk 2tanúval egy szerződést,hogy kifizet nekem 2milliot és az ővék a ház,ő rendezi a hitelt is.Persze én elköltöztem a gyerekekkel,ő nem fizetett.Havi részletben volt a megállapodás.Vettek egy kis házat,abban élnek.A nagy házunk ott áll üresen.10.5millio az értéke.4millio hitel lett ráterhelve.Most ott tartunk hogy én ittvagyok semmi nélkül ő meg árulta annyiért a házat amennyi a hitel.A bank aztmondta 9millio,de 6millióért eladja.Igy ennyiért árulja a házat.Ma azt hallottam hogy a bank eladta,bár engem mint tulajt senki nem értesitett.A volt férj meg az anyja örül mert eltünt a hitel.Nekik van hol lakni,én meg ittvagyok egy ismerősőmnél a 13éves fiammal.Ha igaz hogy a bank eladta akkor hajléktalanként mert azvolt az állandó lakcimünk.Mit tudok tenni.??Nekem 4millió forintom a vételárban volt.Várom válaszát.

Tisztelt Cím!

A bank akkor tud árverésen értékesíteni, ha azt az Önök közötti szerződés lehetővé teszi, és nagyon ritkán kerül erre sor. Ha Ön tudja az ingatlan helyrajzi számát, akkor ingyen a helyrajzi szám közlése után, szóban megtudhatja a földhivatalban, hogy mi az ingatlan jelenlegi tulajdoni helyzete, volt-e árverés, vagy nem volt árverés.

Nem tudom, mit írt alá a férjével, de alapvető kérdés, hogy Ön elvesztette-e a tulajdonjogát
1- Ha nem mondott le a tulajdonjogáról:

Önnek, mint zálogkötelezettnek és tulajdonosnak a földhivatal küldene a határozatból, amellyel az esetleges árverési vevő be lenne jegyezve, viszont arra a címre, ami Önnek a tulajdoni lapra felvezetett címe. Azaz lehet, arra a címre, ahol nem lakik, tehát nem kapná meg a levelet. Ezért a legokosabb, ha bemegy megérdeklődni.

Ha ott áll a ház üresen, akkor maga addig lakhatja, amíg arra törvényes, árverési vevő nem jelenti be birtoklási igényét. Tehát, ha nincs sikeres árverés, akár 10 évig is lakhatja. A fontos, hogy a sikeres árverés után 30 nap alatt az ingatlant el kell hagyni.

2 - Ha lemondott a tulajdonjogáról
Akkor Ön semmilyen értesítést nem kap a földhivatalhoz, tulajdonjog hiányában birtoklási lehetősége sincs. DE, ugyanúgy ingyen érdeklődhet a földhivatalban.

Az, hogy Ön aláírt egy megállapodást a férjével,azt jelenti, hogy szerződött, és az alapján a szerződés teljesítését kérheti. Vagyis, fizetési meghagyásos, azt követően végrehajtási eljárás formájában érvényesítheti a volt férjével szemben a pénzkövetelését.

Van jogi segítségnyújtás, erről bővebben a http://igazsagugyihivatal.gov.hu/jogi-segitsegnyujtas oldalon értesülhet, ennek keretében állam által viselt, vagy előlegezett ügyvédi költség mellett részesülhet ügyvédi tanácsadásban, okiratszerkesztésben, perbeli képviseletben.


Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Rita 48121 számú kérdése
  • 2017-11-23

Tisztelt Ügyvédnő !
A szülői ingatlant, az időközben elhalálozott testvéremmel 25-75 % os arányban örököltük. A testvérem 25 %a végrehajtási jogokkal ( s a bejegyzések dátuma óta megnövekedett kamatokkal) terhelt. Elhalálozását követően az özvegye és gyermekei is visszautasították az örökséget. Magam is így jártam el. Az ingatlan összértéke (kb 5 M) eltörpül a 25 %-on lévő, kamatokkal növelt terhelések összegéhez képest (16M). Jelenleg a Magyar Állam a 25 % tulajdonosa. Az ingatlant szeretném eladni, évek óta üresen áll, állaga romlik, s a fenntartás költségei meghaladják teherbírásomat. A végrehajtási joggal bejegyzettek között állami szerv , szolgáltató cégek, valamint magánszemélyek is fellelhetők. Kérdések , melyek tájékozottság teljes hiányában eszembe jutottak :
milyen lehetőségeim vannak ?
ki és mikor kezdeményezheti az eladást ? vagy végrehajtást ?
előfordulhat-e hogy az ingatlan 25 %-t bocsátják árverésre ?
megvásárolhatom-e elővásárlási joggal többségi tulajdonosként
a végrehajtó köteles-e tájékoztatni engem , mint többségi tulajdonost, ha valaki kezdeményezné a végrehajtást a 25 % ra terhelt követelése esetében ?
milyen lehetőségeim vannak, az ingatlan eladásával kapcsolatban ?
eladhatom-e az ingatlan 75 % át a Magyar Állam , mint 25 % ra bejegyzett tulajdonos belegyezése nélkül?
A fentieken túl minden válasznak örülnék, mely kiutat mutat a tőlem függetlenül kialakult méltatlan helyzetemből. Tiszteletteljes hálával köszönöm segítségét !

Tisztelt Rita!

Kérdéseire az alábbi válaszokkal szolgálhatok:
1. A végrehajtási joggal kapcsolatban elmondható, hogy az tulajdoni lapra történő rávezetéssel történik, amely azt jelenti, hogy a tulajdonostárssal szemben végrehajtás van folyamatban. Az ingatlan lefoglalása a végrehajtási jognak a közhiteles ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésével válik érvényessé. A végrehajtási jog dologi hatályú, ez azt jelenti, hogy az ingatlanhoz kötődik és nem az adós személyéhez, tehát az ingatlan értékesíthető, nem válik a végrehajtási jog kapcsán forgalomképtelenné. Így tehát a lefoglalt ingatlan is eladható, terhelhető, de ez nem sértheti a végrehajtást kérő érdekeit. A végrehajtást a végrehajtást kérő (jogosult) kérelmére kell elrendelni.

2. Az ingatlan szabadon értékesíthető azzal, hogy a 25 %-os tulajdoni illetőség vagy teherrel együtt, vagy annak kiegyenlítése mellett értékesíthető. A végrehajtás során az ingatlan értékesítése árverés útján lehetséges, amelyet beköltözhető állapotban kell árverezni. Az adós tulajdoni hányadát el lehet árverezni (tehát az egynegyedes tulajdoni hányadot). (Vht. 141.§ (5) bekezdés).

3. Az eladással kapcsolatban a tulajdonosok, saját tulajdoni hányadukkal szabadon rendelkezhetnek, azaz Ön a 75 %-os részét szabadon értékesítheti. A tulajdonostársat elővásárlási jog illeti meg harmadik személlyel szemben, amelyet saját tulajdoni hányadára tekintettel gyakorolhat. A tulajdonostárs ezt a jogát végrehajtási árverés során is gyakorolhatja. (Ptk. 5:81.§)

4. Az ingatlant érintő kérdések körében a tulajdonostársakat tájékoztatni kell a végrehajtásról.

5. Ezek alapján a Magyar Államtól a 25 %-os tulajdonrész, amely egynegyed tulajdoni hányadnak megfelelő, megvásárolható 3. személy előtti elővásárlási joggal.

6. A Magyar Állam beleegyezése nélkül az ingatlannak az ő tulajdoni hányada csak árveréssel értékesíthető.

Javaslatom: Ha Ön megvenné a 25 %-os illetőséget, beszéljen a végrehajtóval, hogy tűzze ki árverésre, és vagy vegye meg az árverésen az ingatlant, vagy ha harmadik személy jelentkezik rá, éljen elővásárlási jogával, ha teheti.







Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Adrienn 48111 számú kérdése
  • 2017-11-16

Tisztelt Ügyvèd Úr/Asszony!
Az általam lakott társasház mellett lèvő, kb 30 ève üresen álló telekre egy nagyobb cèg (Cordia) társasházat kìván èpìteni, mellyel 3 ablakom lichthofra nyìlóvá alakul illetve a nap sem fog többè besütni a lakásomba. Èn a lakást 5 ève vásároltam, a társasház 2. ,legfelső szintjèn, ezzel a kilátással ès fènyviszonyokkal. Azután szeretnèk èrdeklődni, hogy (akár a társasház más lakóival perközössègben) èrdemes-e egy esetleges pereskedèsbe belemenni, van-e esèly arra,hogy kártèrìtèst kapjak/kapjunk. A Cordia a tűzfal szigetelèsèt, a lichthofok vakolását, a kèmènyek korszerűsìtèsèt,magasìtását vállalja, lakásom azonban úgy gondolom ezzel együtt is veszìt èrtèkèből, kevèsbè lesz vonzó egy esetleges eladás esetèn.
Köszönettel: Adrienn

Kedves Adrienn!
A benapozás elvesztéséért kártalanítási lehetősége van, ennek mértékét szakvélemény alapján bírósági úton lehet érvényesíteni - feltéve persze, hogy peren kívül nem lehet megegyezni a Cordiával.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Feri 48101 számú kérdése
  • 2017-11-12

Tisztelt Ügyvédúr!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha magánút van a tulajdonomban, akkor azzal milyen kötelezettségeim lesznek? Pl a havat nekem kell róla takarítani, vagy ezt is az önkormányzat fogja?

Tisztelt Kérdező!
Az utat a kezelőjének kell fenntartania, tisztítani stb. Amennyiben a magánút kezelője nem Öntől különböző (jogi) személy, akkor csak magára számíthat.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: