Hozzászólások

  • Zsuzsanna 48122 számú kérdése
  • 2017-11-23

Tisztel Ügyvéd úr!
A Testvéremmel Édesapánk halálakor örököltük meg a családi házunkat. Ez már igen korán kb 36 éve történt. Édesanyánk haszon élvező volt, aki 2 éve meghalt. Meg volt a hagyatéki tárgyalás ahol le volt írva, hogy mind ketten 1/2-1/2 arányban tulajdonosok vagyunk. A Tesvérem kb 12 éve vak. Kerestük a meg oldást, mi is lehetne jó mindenki számára. Meg egyeztünk, hogy az eladás az ami mind két félnek meg felelne..Közben meg romlott a viszonyunk, ezért én ritkán látogatom az ingatlan. Főleg akkor teszem amikor Ő nincs othon. Időközben meg ismerkedett egy látó nővel, aki sok mindenki szerint pusztán az anyagi dolgokért van vele.. Már arra a szintre jutottunk, hogy Tesvérem akkor enged be a házba, ha Ő nyitja ki az ajtót és szinte fel ügyeli minden lépésünket.. Kérdésem az lenne, hogy nekem milyen jogom van ebben a helyzetben? Ha meg fogadja a nőt a gyámjának ki semmizhetnek-e a tulajdonomból? És mik a lehetőségek, hogy hozzá juthassak az engem megillető vagyonomhoz? Mert persze Ő természetesnek veszi, hogy egyedül bitorol kb 120 nm2 házat. De nekem szerinte jogomban áll a 2000 nm2 telket rendben tartatni amiért egyedül én fizetek..Szeretném a segítségüket ebben az ügyben kérni, hogy mit tudok a mihamarabb tenni, hiszen az ingatlan állaga évről évre romlik. Tisztelettel várom válaszukat. Üdvözlettel: Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

Az Ön ingatlanrésze nincs veszélyben, a testvére helyzete, gyámsága ezt nem érinti. A helyzet végleges megoldását viszont a közös tulajdon megszüntetése jelentené, amely peren kívül egy közös eladásban testesülhetne meg. Ha peren kívül nem tudnak megállapodni, akkor lehetősége van közös tulajdon megszüntetés iránti pert indítani, amelynek keretében több dolgot kérhet, legvégső esetben a közös tulajdonú ingatlan árverési értékesítését is. Amennyiben érdeklik ennek részletei, úgy javaslok egy személyes konzultációt, amelyet az alábbi módok valamelyikén kezdeményezhet.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Sándor 48120 számú kérdése
  • 2017-11-23

Tisztelt Ügyvédnő és Ügyvéd Úr!

Ingatlannal kapcsolatos elővásárlási jogom megsértésével, tudtunk és beleegyezésünk nélkül eladták a társasházunk egyik lakását, holott azt mi is szerettük volna megvenni. Az eladó az adásvételi szerződés aláírásakor tudatában volt, hogy ez az elővételi jog rögtítve van a Társasházi Alapító Okiratban. Ennek ellenére a vevő által megbízott ügyvédet erről tévesen tájékoztatta. Így az ügyvéd azt írta be az adásvételi szerződésbe, hogy a Társasházi Alapító Okirat nem tartalmaz a elővásárlási jogot.

A vevő a tanúmeghallgatások során azt nyilatkozta, hogy nem tudott az elővásárlási jogról és egészen a lakás birtokbavételéig nem is kapott példányt a Társasházi Alapító Okiratból. Az adásvételi szerződést szerkesztő ügyvéd a perben a vevőt képviselő ügyvéden keresztül azt nyilatkozta, hogy ő körültekintően járt el az okirat megírásakor, mert mindkét féltől - eladótól és vevőtől - azt az információt kapta, hogy az alapító okirat nem tartalmaz elővásárlási jogot.

Első fokon a bíró elismerve a vevő jóhiszeműségét, elutasította a keresetünket. Az indoklásban kitért arra, hogy a vevő laikus az ügyben, ezért nem várható el tőle, hogy az elővásárlási jogot firtassa, különösen azok után, hogy az általa megbízott okiratszerkesztő ügyvéd az adásvételi szerződésbencáfolta is ennek létezését.

Várom szíves véleményüket, tanácsukat!

Köszönettel,
Sándor

Kedves Sándor!

Folyamatban lévő perben, ráadásul peres iratok ismerete nélkül nehéz választ adni, az én véleményem szerint az ítélet indokolása a vevői jóhiszeműség kapcsán irreleváns, és ennél fogva megalapozatlannak gondolom az ítéletet. Ennyi információ alapján - amely véleményemet az iratok ismeretében megváltoztathatom - indokoltnak tartom a fellebbezést.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tímea 48107 számú kérdése
  • 2017-11-14

Én és húgom közösen örököltük a családi házat, fele-fele arányban. Mind a ketten elkerültünk, nem élünk ott. Én kint élek külföldön.
Húgom úgy döntött, hogy eladja a saját részét, de engem nem tájékoztatott.
Interneten pedig elérhető vagyok.
Most pedig már az új tulajdonos be is költözött a házba, erről hivatalos papírja is van. Én viszont nem mondtam le az elővásárlási jogról.
Nem tudom, mi tévő legyek.
Mit tudna javasolni?
Előre is köszönöm szépen a segítséget

Kedves Tímea!
Önnek valóban elővásárlási joga volt, amelyet a jelek szerint figyelmen kívül hagyott a testvére. A pontos(abb) történésekről az ingatlan tulajdoni lapjáról lehet megerősítést nyerni. Erre alapítva pert indíthat a szerződés "ellen", kérve annak hatálytalanságát, ill. azt,hogy élhessen az elővásárlási jogával, azaz azonos feltételekkel Ön szerezhesse meg az ingatlanhányad tulajdonjogát.
Az esetleges per során a jogi képviselettel szívesen állunk rendelkezésére, mint ahogyan a további kérdései kapcsán is ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tomka Nelli 48075 számú kérdése
  • 2017-07-25

Tisztelt ügyvéd úr!
Osztatlan közös tulajdonon van két ingatlan (ház)közvetlenül egymás mellett v.ikerház. A másik ház jelenlegi tulajdonosa felvett hitelt
a tulajdonára. Ami most 32 milliós jelzáloggal van terhelve. Mi nem vettünk fel hitelt a saját tulajdonunkra semmijet jelzáloghitelt sem.
Kérdésem (ezek az épületek egy helyrajzi számon vannak lemondtunk az elővásárlási jogunkról.) Minket is terhel e a jelzálog tartozás, hiszen mi nem vettünk fel kölcsönt saját házunkra sem az
ö házukkkal kapcsplatban sem? Kezességet sem vállaltunk. Nem állunk ilyen kapcsolatban a
neki hitelt adó bankkal sem. Nem is kaptunk a banktól semmilyen levelet
sem felszólítást. Törvényesen bejegyezhet valaki jelzálogjogot
ingatlanunkra, (mert egy a helyrajzi számon vagyunk )mikor nincs alapja tehát nem vettünk fel kölcsönt nincs tartozásunk.
Köszönöm a választ. Tomka Nelli

Kedves Nelli!
A tulajdoni lapot kellene látnom ahhoz, hogy meg tudjam mondni, hogy mi is történt. Az bizonyos, hogy az Önök hozzájárulása nélkül zálogjog nem jegyezhető be az ingatlanrészükre.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: