Hozzászólások

  • Éva 48476 számú kérdése
  • 2018-11-21

Kertvárosi lakásomat szeretném a fiamnak ajándékozni.Az a kérdésem:1.Ügyvéd nélkül lehetséges-e? 2.Van-e átírási illeték ha van akkor mennyi? Kertvárosi 4-ik emeleti kb 9millió értékű lakásról van szó. Válaszukat előre is köszönöm:Békefi Éva

Tisztelt Éva!

Ingatlanra vonatkozó tulajdonjog változást ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett okirattal lehet átruházni, csak az ilyen szerződést fogadja be a Földhivatal.

Egyenesági hozzátartozók között nincs átruházási illeték.


Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Ildikó 48469 számú kérdése
  • 2018-11-14

Tisztelt Ügyvéd úr!
Szeptember elején eladásra került lakásunk, a szerződést ügyvéd előtt kötöttük. A vevő a vételár egy részét hitelből kívánta fedezni. Hárman vagyunk tulajdonosok, öcsém (1/4), édesanyánk (1/2) és én (1/4). Édesanyánk sajnos időközben elhunyt. A vevő a héten közölte, hogy a banktól nem kapja meg a hitelt, mert az ingatlant az értékbecslő alulértékelte. Új bankhoz fordult. Azzal fenyegetőzik, hogy a szerződésben megjelölt napi kötbér igényét be fogja nyújtani, úgyanis a kiköltözés határideje december 17.
Kérdésem lenne, hogy ha a hagyatéki tárgyalás a lakás árának kiegyenlítéséig nem történik meg, nincs a kezünkben hagyatéki végzés, joga van-e a vevőnek kötbért követelnie? Amennyiben a vevő nem kapja meg az "újabb" banktól sem a hitelt, és nem tudja saját erőből a maradék vételárat kifizetni, a kifizetett foglalót vissza kell-e adnunk?
Válaszát megköszönöm.

Kedves Ildikó!
Az adásvételi szerződés ismeretében lehet pontos választ adni, de alapesetben a vevő ne követelje az ingatlan birtokát, amíg a vételárat nem fizette meg.
Az édesanyja halála viszont az adásvételi folyamatot "elnyújtja", a hagyatéki eljárás lezárultával lehet azt lezárni, bár ez egyik fél felelősségét sem veti fel. Jelen helyzetben a bank sem fog fizetni, véleményem szerint. A meghiúsulás - ha bekövetkezik - egyik fél felelősségét nem veti fel, így a foglaló visszajár a szerződés megszűnése esetén, de nem kell azt kétszeresen visszaadni. DE: Ismét hangsúlyozom, hogy az adásvételi szerződés rendelkezései az irányadók.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Barbara 48463 számú kérdése
  • 2018-11-09

Párommal 8 évig voltunk együtt nem bejegyzett élettársi kapcsolatban! 2016-ban vásároltunk egy telket,amire építkeztünk,de minden az én nevemen van,én vagyok a tulajdonos,a hitelt is én vettem fel!! A házat volt párom építette,1/1 tulajdoni jog az enyém!
Kérdésem,van e eséje akár el perelni tőlem a házat??Mire jogosult a házból??
Válaszukat előre is köszönöm

Tisztelt Barbara!


Teljes mértékben megalapozott lehet az igénye. A párja ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos lehet, a részarányát a körülmények alapos megismerésével lehet meghatározni, de a pár soros leírása alapján annyi bizonyosan megállapítható, hogy van alapja az igényének.

Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal:


  • György 48442 számú kérdése
  • 2018-10-11

Kedves Szakértők!
Adott egy teglahaz, melyre egy konnyu szerkezetes emelet raepitest terveztunk. Ehhez elkészült a tervrajz, epitesi engedelyt 2013 nyaran kaptunk. Az epitkezes elkezdodott, az e-naplot elkezdtek irni, eszerint szerkezetkesz (nyilaszarol beepitve). A valosagban azonban gyakorlatilag elkeszult (1 szoba es 1 furdoszob, a spajz belso kialakiatasa hianyzik), e naplozas nelkul, en, mint epitteto es edesapam altal (sk gipszkartonozas, burkolas, viz/futes szereles, stb) . Jelenleg is benne lakunk (kulon bejarattal rendelkezik). Az epulet kb 130 nm, az engedély szerint 2 ütemben kellene elkeszulnie, osszesen 8 ev alatt. Szükségunk lenne lakhatasi engedelyre, mi ilyenkor az eljárás? Mekkora buntetesre szamithatunk? Hogyan tudnank elkerulni/mersekelni a buntetest? Köszönettel.

Tisztelt György !

Az ügyben a használatbavételi engedély kiadása érdekében kell hatósági eljárást lefolytatni, ennek következtében esik ellenőrzés alá a megvalósítás szabályszerűsége.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Norbert 48441 számú kérdése
  • 2018-10-10

Üdvözlöm!
Jelenleg egy ingatlanvásárlás közepén állunk. Adás-vételi megírva, foglaló átutalva, további önrészek folyamatosan érkeznek az eladónak. CSOK-hoz beadtuk a papírokat a banknak, ahonnét átnézés után visszahívtak, hogy nem jó a szerződés, mivel a tulajdoni lapon csak lakóház és telek található, de viszont az alaprajzon, és a térképmásolaton és a valóságban is rendelkezik gazdasági épülettel(több mint 10 éve készült ólak, egyéb tárolók amik egybe lettek építve a lakással) és így mivel nem stimmelnek papírok nem folytatják, az eljárást amíg ez nincs rendezve.
Ilyen esetben mi a teendő? Mi lenne a leggorsabb módszer a tulajdoni lap tisztázására? Ki fizeti a felmerülő költségeket? (földhivatal, földmérő, újabb adás-vételi szerződés, újabb tulajdoni lap stb.)


Tisztelt Norbert!

Az ügyben minden érdekelt felületesen járt el. A tulajdoni lapról ugyanis mindez ki kellett, hogy derüljön. Javaslom a költségek megosztását.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Marianna 48408 számú kérdése
  • 2018-09-04

Tisztelt Ügyvéd úr!
Annak idején az akkori párommal vettünk egy kis házat.Én java részt hitelből fizettem ki a lakás vétel árának egy részét.
Majd később ö az édesapja halála után örökőlt egy kisebb összeget, amiből szintén fizetett a lakás vétel árába,mert ugyanis úgy egyeztünk meg az előző tulajdonossal, hogy több részletbe is ki fizethetjük.
Ami az adásvételi szerződésben rögzítve lett.
Mivel az akkori párom is hozzá járult a vásárláshoz, így úgy gondoltam hogy a tulajdoni jog fele fele arányba osztódjon, de a haszonélvezeti jog 100% ba engem illessen és egyedüli örökösöm a gyermekem.
Idő közben meg romlott a kapcsolatunk, és külön külön kezdtünk új életért.
Én maradtam az ingatlanban a gyermekemmel, ő viszont vett egy másik házat.Természetesen az illetéket rendeztem,mivel azt mondta ő már nem tartózkodik a házban, így én fizessem ki az ő illetékét a tulajdonosi hányada után,arról a házról amiben akkor éltünk.Ez lehet butaság volt.
Most azt szeretném meg kérdezni,hogy ha én 1/ 1 es tulajdonos tulajdonos szeretnék lenni a jelenlegi házam felől,ahhoz mit kell tennem?
Vagy fizetnem kell neki,ha én ezt meg szeretném tenni?

Válaszát előre is köszönöm!
Maradok Tisztelettel.
Maryanna

Tisztelt Marianna!

Ha jól értem a kérdéses ingatlannak 2 tulajdonosa van. Az egyik Ön , a másik az Ön volt párja.
Ha a fentiekben biztos, akkor azt a kérdést, hogy az Ön akkori párja milyen feltételek mellett hajlandó eladni az ő részét először vele kell megbeszélni, majd azt követően egy ügyvédet javasolt megbízni a szerződés elkészítésével.
Ha nem biztos benne, hogy a nyilvántartásban mi szerepel, akkor legelőször forduljon egy ügyvédhez. Ha engem szeretne megbízni, kérem először telefonáljon, időpont egyeztetése céljából, majd hozza magával az ingatlan korábbi adásvételi szerződését, a földhivatali határozatokat, illetve egyéb olyan iratot (pl. illeték kiszabása), amiből kiderül az ingatlan helyrajzi száma és címe.


Tisztelettel
dr.Szőllősi József
8200 Veszprém, Budapest út 8. II/217.
+36 30 2244 843

drszollosi@hotmail.com

Közösségi oldal:


  • Attila 48375 számú kérdése
  • 2018-08-04

Tisztelt Címzett!

Először is szeretném előre megköszönni a segítségét.

Röviden összefoglalnám a problémámat. Meghiúsult ingatlan adás-vétellel keresem meg. 2005-ben nagyapám akarta egy lakást megvenni. Mivel én és húgom kiskorúak voltak, édesapámnak kellett aláírnia a szerződést helyettem és húgom helyett, de ő se foglalkozott sajnos azzal, hogy rendbe ment-e az adásvétel. Az eladó hozta az ügyvédet, és a szerződéskötés, birtokbavetel után nem kért ki tulajdoni lapot.

Az én meg húgom nevére lett véve a lakás, és a közművek, közös költség a mi nevünkre szól, viszont 2010 környékén jött egy értesítés, hogy el akarják arverezni a lakást, mire az eredeti ügyvédet felhivta apám, és ő azt mondta, hogy elintezi a dolgot. Nagyapám már 2007-ben meghalt, viszont az idő nagy részében üresen állt a lakás. Aztán 2012-ben a válság után jelentkezett egy ausztrál vevő, de az ügyvédje megtudta, hogy nem a mi nevünkön van az ingatlan, mert az adásvételi szerződést formai hibásan adta be az eredeti ügyvéd, és a foldhivatal kért javítását se teljesítette, utána pedig az eredeti tulaj több tartozását is a lakásra terhelték.

2012-ben a vezetékneve után előkerítettem a tulaj rokonát, és a tulajt is. A rokontól már tudtam, hogy tudnak arról, hogy a tulaj parkolási bírságát és még egyéb otp-s tartozását ráterhelték a lakásra, szóval minimum rosszhiszeműek voltak, ha nem ez volt alapból a cél... Viszont 2012-ben az új ügyvédünk formailag helyes szerződését aláírta a tulaj, csak az a tartozás miatt nem lép életbe.

Ezután szerintem nem jó megközelítéssel, de az új ügyvédünk tanácsára az eredeti ügyvédet pereltük be úgy, hogy a biztosítója fizesse ki a tulaj tartozását, hogy életbe léphessen a szerződés, mert ezzel kárt okozott nekünk. Az intrum justitia nem adta ki pontosan a tulaj tartozásának mértékét, de tárgyaláson kívül már 2014-ben is 4-5 millióra mondták az üggyel foglalkozók, amikor még nem sokkal többet ért egyáltalán a lakás, mint ez az összeg. Az eredeti ügyvéd nem jött el egyszer sem a tárgyalásra. Olyan indokokkal, hogy nem ért minket kár, elévült már az ügy, stb. Az lett első és másodfokon is a döntés, hogy bár nem évült el az ügy, de nem ért minket kár. Édesapám kifizette a bírósági költségeket, és azóta is áll az ügy. Húgom használta a lakást, nem emelt szót ellene senki, az eredeti tulaj se akar kitúrni onnan minket, nem is láttuk 2012 óta.

A kérdésünk csak annyi lenne szerintem, hogy ha én veszem a kezembe a dolgokat, merre lenne érdemes mozdulni. Valószínüleg egy komolyabb ügyvédre lenne szükség, és vele folytatni a tulajjal szemben? Vagy a tulajt keressem meg újra, hogy ugyan mondja már meg, hogy milyen tartozásai vannak, mennyi, és mi a terve vele? Van esély rá, hogy elévül valamilyen tartozása? Vagy például azért is érdekelne minket ez, mert ha például csak 1-2 millió lenne, a jelen ingatlanpiacon még azt is megérné inkább kifizetni csak hogy a mi tulajdonunkba kerüljön a lakás. Elbirtoklásnak nem lenne esélye? Mert lassan 15 éve fizetjük a lakás minden költségeit.

Köszönjük szépen!

Üdv,
Attila

Kedves Attila!
A két adásvételi szerződés, az eladói oldal hagyatéki iratai (jegyzőkönyvek és végzés) és a tulajdoni lap jelenlegi állapota alapján lehet "kitalálni" a megoldást, vagy legalább az oda vezető utat. Az eléggé egyértelműen látszik, hogy indokolt az ügyvédi közreműködés, mert nem kizárható, hogy peres eljárás is szükséges lesz a tulajdoni helyzet rendezéséhez.
Ezen a fórumon jelenleg tehát nem sok érdemi segítséget tudok nyújtani, de az említett iratok birtokában szerintem tudunk majd segíteni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 48372 számú kérdése
  • 2018-08-01

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

A kérdésem a következő lenne. A feleségem rendelkezik egy ingatlan 1/2-d tulajdonrészével amit rám szeretne ruházni ajándékozás útján. Az lenne ezzel kapcsolatban a kérdésem, hogy ennek a véghezviteléhez szükség van e a másik tulajdonos beleegyezésére (jelenlétére) és esetleg azt kérdezném még, hogy mi ennek a menete.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel és köszönettel. Tamás.

Kedves Tamás!
Nincs szükség a másik tulajdonos beleegyezésére, tájékoztatására, stb., ill. a tulajdonostársnak elővásárlási joga sincs.
Az ajándékozási ügylet Önök között ráadásul illetékmentesen lebonyolítható.
Az ajándékozást ügyvéd által készített és ellenjegyzett okiratba kell foglalni, tehát a megfelelő ügyvéd kiválasztásával indulhat el a folyamat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 48355 számú kérdése
  • 2018-07-14

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Házvásárlás előtt állok, viszont most derült ki az ingatlan hibája: a telken álló ház illegálisan lett felépítve több mint 10 éve, nincsen használatbavételi engedélye, se fennmaradási engedélye, ráadásul nagyobb is, mint az előírt 3% (külterület).
Az eladók emlegettek egy olyat, hogy ha egy épület 10 éve áll (és az be van bizonyítva), akkor nem büntethető és nem bontható le. Ez igaz? Emellett, ha én legalizálni szeretném majd a házat, akkor azt megtehetem így is, hogy nagyobb a ház alapterülete, mint az előírt? Vagy inkább hagyjam, és ne vegyem meg?... Az eladók semmiképp sem akarnak ezzel foglalkozni.
Köszönöm előre is válaszát!!
Tisztelettel: Anna

Kedves Anna!

Nem javaslom a vételt, ezt a helyzetet az eladóknak kell tisztázni és legalizálni. Amennyiben mindenképpen meg akarja venni, akkor is azt javaslom, hogy a szerződéssel együtt helyezze letétbe a vételárat, és vállalja be Ön a helyzet legalizálását. Ha sikerül, akkor a pénz felszabadítható letétből és kifizethető az eladóknak, ha nem ... nos akkor legyen meg az Ön lehetősége az elállásra, aztán majd akkor eldönti, hogy él-e vele vagy együtt él egy nem legalizált jogi helyzetű ingatlannal. Eléggé összetett és kockázatos az ügylet. Ha az irodánk segíteni tud a lebonyolításban, kérem, hogy keressen!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Alexandra 48339 számú kérdése
  • 2018-06-27

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Férjemmel kinéztünk egy ingatlant, ami jelenleg szerkezetkész állapotban van. Cím alapján megtaláltam a tulajdoni lapot, amelyen egy haszonélvező van a tulajdonosok elhunytak. A haszonélvező gyermeke kérelmet nyújtott be tulajdoni jogra, de elutasították! Kérdésem az lenne, hogy milyen módon lehet haszonélvezőtől házat venni, ha nincs tulajdonos?! Megvásárolhatom e a haszonélvezeti jogát, vagy nem érdemes megkeresnem személyesen?!
Illetve gyermeke örökölhet e tőle bármit a házból?

Kedves Alexandra!

Tulajdonjogot a tulajdonostól lehet szerezni, haszonélvezőtől nem. Szerencsére olyan nincs, hogy egy ingatlannak ne legyen tulajdonosa - ennek is van - legfeljebb nem él. Ez esetben elsőként az ingatlant kell olyan helyzetbe "hozni", hogy a tulajdoni lapján élő tulajdonosok és haszonélvezők legyenek bejegyezve, azt követően velük lehet szerződni. Ezt az örökös kezdeményezheti, feltehetően a hagyatéki eljárás lefolytatása visz közelebb a célhoz.
Ennél többet a tulajdoni lap és a körülmények részletesebb ismeretében tudnék mondani.
Tekintve egyébként, hogy az ingatlanok adásvételéhez ügyvédi közreműködés szükséges, így elérkezett az ideje a megfelelő ügyvéd kiválasztásának és megbízásának.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Balázs 48333 számú kérdése
  • 2018-06-20

Jó napot! Elidegenítési eljárást szeretnék majd kezdeményezni mivel az ingatlan másik tulajdonosa évtizedek óta nem ruház be,újít fel,állagot nem óv.Ingatlan állapot felmérést célszerű e kérni és ha igen azt a bíróság hivatalosnak és bizonyító erejűnek fogadja - e el?Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Balázs!
Feltehetően elbirtoklási eljárást szeretne kezdeményezni, amit elbirtoklási per keretében tehet meg, tehát bírósági utat kell igénybe vennie.

A másik tulajdonosról írott körülmények az elbirtoklás során nem bírnak döntő jelentőséggel, az elbirtoklásnak ettől eltérő feltételei vannak. Az ingatlan állapota szintén nem releváns az elbirtoklás szempontjából.

Amennyiben további kérdései merülnek fel vagy az Irodánk a per során lehet a segítségére, úgy kérem, hogy az alábbi módok valamelyikén keressen minket!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 48324 számú kérdése
  • 2018-06-08

Üdvözlöm ! Nyaralót néztünk ma Szigetszentmiklóson a kavicsbányatónál ! Telefonon beszéltünk a tulajdonossal ! A következőt mondta: 1/1 tulajdonú még a szülei ajándékozták neki , de 80 db hrsz. van ! Kérdeztem ez hogy létezik ? Azt mondta régen így osztogatták! Ezt nagyon nem értem ! Segítségüket kérném , mit lehet ilyenkor tenni ? Amire én gondolok az nagyon "morbid " és hosszadalmas . A durva ,hogy 2018 - at élünk és ilyen még létezik! Köszönöm válaszukat

Kedves Anna!

A bányatavak, a nyaralók és a horgászstégek körében vannak "érdekes" jogi helyzetek, a konkrét esetben viszont csak a tulajdoni lap ismeretében tudok válaszolni. Megjegyzem, hogy az adásvétel lebonyolításához mindenképpen szüksége lesz ügyvédi közreműködésre, és érdemes lenne már most kiválasztani a megfelelő szakértelemmel rendelkező ügyvédet, mielőtt a döntését meghozza és esetleg ajánlatot tesz az ingatlanra. Amivel jelenleg elő tudja mozdítani az ügyet az az, hogy beszereztet egy tulajdoni lapot - de min. egy helyrajzi számot - a tulajdonossal, aztán jöhet az ügyvéd megkeresése.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csaba 48315 számú kérdése
  • 2018-05-31

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nem családtagnak ( idegennek ) lehet-e ajándékozni ingatlant,amit 2002.-ben én is ajándékba kaptam.Milyen adó vagy illeték vonzata van.

Köszönöm

Tisztelt Haraszti Úr!

Köszönöm, hogy oldalunkat kereste fel kérdésével. Természetesen nincs akadálya, hogy idegennek ajándékozzon ingatlant, ám ilyen esetben főszabály szerint 18%-os illetékfizetési kötelezettség keletkezik, de lakástulajdon ajándékozással történő megszerzése esetén ez 9% mértékű, amely a szerződés megkötésének napján keletkezik, s melynek alapja az ingatlan tiszta, tehermentes értéke. Ezt értelemszerűen a megajándékozott viseli, az ajándékozónak egy ilyen ügylettel kapcsolatban adó, vagy illetékfizetési kötelezettsége nem keletkezik.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Bablena Csaba 48305 számú kérdése
  • 2018-05-18

Udvozletem!

Budapesten szeretnek lakast vasarolni. Meg is tortent az adas-veteli szerzodes alairasa, kifizettem a foglalot es az elso reszletet.
Azonban amig a hitel elbiralasra vartam az elado holgy sajnos elhunyt!
Az orokos 2 testver nem egyezik meg egymassal es ugy tunik pereskedes lesz az ugybol!
Volt egy vegrendelet amirol az egyik testver azt allitja, hogy hamis es ezert is pereli a masikat!

Szeretnek segitseget kerni, hogy ilyenkor mint vevo mit tudok tenni?!
A birosagi pereskedes a 2 testver kozott mennyi ideig tarthat?

Barmilyen jellegu tanacsot nagyon szivesen fogadok.

Koszonettel

Csaba

Kedves Csaba!

A per időtartama kapcsán nem tudok hiteles becslést adni, a több hónapostól az éves nagyságrendiig terjednek az esélyek.

A szerződés ismeretében lehetne némileg pontosabban meghatározni a lehetőségeket, de valószínűsítem, hogy az ingatlan a hagyaték része, amely - a vitára tekintettel - csak z öröklési per lezárultát követően szerezhető meg, addig ön hagyatéki hitelező akár a szerződésre, akár a már kifizetett részletekre irányulóan.

Javasolnék egy találkozót a vitatkozó örökösökkel, mert az ő vitájuktól függetlenül lehetne olyan megoldást találni, ami a fentiekhez képest Önt jobb helyzetbe hozná,de ez csak közreműködésükkel valósulhat meg.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ferenc 48302 számú kérdése
  • 2018-05-16

Azzal a kéréssel fordulok önökhöz, hogy legyenek kedvesek információt nyújtani nekem.
Édesanyám elhunyt tavaly októberben, testvéremmel örököltük a házat melyet most eladnák , a hagyaték tárgyalás probléma mentesen lezajlott a nevünkre került az ingatlan. Én 15 éve külföldön élek Angliában életvitelszerűen rezidens státuszban, de magyar állampolgár vagyok.Ez idáig mindent pontosan és egyszerűen tudtam intézni az útlevelem segítségével.
A vevő ügyvédje arról tájékoztatott, hogy nem lehet a az adásvételi dokumentumokat benyújtani önökhöz személyi igazolvány és adókártya adatok hiányában. Sajnos nekem csak útlevelem és angol adószámom van miután nem élek Magyarországon.
Mik a lehetőségek hogyan tudom eladni az ingatant?
Személyi igazolványt beszerezni legközelebb Londonban tudnék ahol a legközelebbi időpont csak októberre foglalható, ráadásul a továbbiakban nincs is rá szükségem ahogy eddig sem volt, az útlevelet mindenhol elfogadták ez idáig, rendőrségen követségen, minisztériumokban stb.
Kérem segítsenek mit tehetek

Várom válaszukat

Ferenc

Kedves Ferenc!
A kollégának - legalább részben - igaza van, nem is elsősorban az okirat kapcsán, mert az Ön beazonosításához elegendő az útlevél, de bizonyos adatokra szükség van Öntől, ezek az alábbiak: születési hely és idő, anyja neve - ezekkel nyilván nincs probléma - illetve a személyi azonosító jel és a lakcím. Ezeket kellene tudnia igazolnia a kolléga felé.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: